Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Este pacat sa ascultam Rock? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8041)

colaps 17.05.2010 17:06:19

Citat:

În prealabil postat de ioanachild (Post 249338)
Nu.
Mi se pare foarte logic, nu trebuie sa discriminam oamenii in functie de religia pe care o au.
Pun pariu ca nu ati auzit nici`o data despre droguri, sex si rock`n roll
Si copii vostrii vor avea de suferit dupa urma acestora.Trebuie sa le explicati cu atentie pentru a putea intelege riscurile la care se expun nestiind acestea si ce urmari pot avea, ma refer la sex si la droguri, explicati-le voi, ca sa nu afle de pe strada, pentru ca sunt predispusi la folosirea substantelor halucinogene, stiind riscurile, vor fi mai prudenti.

Lasa ca ne invatam / vom invata copiii nostri ceea ce e bun, le vom oferi o educatie crestineasca. Nu-ti fa tu griji din pricina asta.

Nu trebuie sa discriminam? Pai tu cand vii pe un forum Ortodox si ne iei cu "Ave Satana!" ce sa mai gandim mai? Ba o sa discriminam. Adica ce, zicand porcaria aia te afirmi satanista sau ce ca nu inteleg?

Crestinu-i crestin.
Musulmanu-i musulman.
Evreu-i evreu.
Satanistu-i... vai de capu lui

ioanachild 17.05.2010 17:09:43

Da!
Si?
Probleme.
Si dumnezeu a zis ca drogurile sunt legale.
sunt citate din Biblie care dovedesc acest fapt
Geneza 1:11; Geneza 1:29; Geneza 3:18; Psalmii 104:14.
Cititi-le cu atentie.

colaps 17.05.2010 17:22:55

Citat:

În prealabil postat de ioanachild (Post 249346)
Da!
Si?
Probleme.
Si dumnezeu a zis ca drogurile sunt legale.
sunt citate din Biblie care dovedesc acest fapt
Geneza 1:11; Geneza 1:29; Geneza 3:18; Psalmii 104:14.
Cititi-le cu atentie.

Esti foarte haioasa. Interpretezi Biblia cum ai tu chef, nu-i asa?

Psalmul 104:14: "Tu faci sa creasca iarba pentru vite si verdeturi pentru nevoile omului, ca pamantul sa dea hrana". Tu fato, asta nu se refere la canabis sau marijuana ca-s nocive, si daca citesti cu atentie Lui Dumnezeu nu-I place sa vada oamenii cum se otravesc singuri.

Cuvantul "Verdeturi" se refera la zarzavat, marar, patrunjel, stii, chestii care pui in ciorba si le mananci.

Facerea 1 : 11: "Apoi Dumnezeu a zis: "Sa dea pamantul verdeata, iarba cu samanta, pomi roditori cari sa faca rod dupa soiul lor si cari sa aiba in ei samanta lor pe pamant". Si asa a fost". Pai si ce-i cu asta? Ca a creat Dumnezeu vegetatia? Pai Dumnezeu a creat si plante otravitoare, daca-i omu prost si mananca treaba lui. Nu te oblica nimeni sa le iei, sa le pisezi si sa-ti pui pe paine.

Facerea 1 : 29: "Si Dumnezeu a zis: "Iata ca v-am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata intregului pamant, si orice pom, care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana asta" - Asta se refera la pomi, legume, fructe. Stii, se refera la cartof, ceapa, telina, varza, pomi, mar, par, cires, visin etc.

Facerea 3 : 18: "spini si palamida sa-ti dea, si sa mananci iarba de pe camp." - Asta se referea la conditia omului de dupa cadere. Adica nu se mai afla in Rai in desfatare completa fara nici un chin. Dupa ispita Evei, omenirea a cazut si este acum fortata sa traiasca in acest veac si sa se chinuiasca, sa manance brusturi, buruieni si altele. Ce inseamna palamida? E o planta cu frunza spinoasa. S-a folosit aceasta descriere pentru a face o comparatie intre conditia de desfatare a Raiului si chinul in care a cazut omul din vina sa.

Dumnezeu a facut multe, unele chiar periculoase. Dar asta nu inseamna ca Dumnezeu iti zice "Du-te si joaca-te cu ursul ca e bine" sau "Du-te si fumeaza canabis, o sa te imbolnavesti dar nu conteaza".

Te rog nu mai rupe pasaje din context ca ajungi sa-i terfelesti complet intelesul.

Si care-i problema? Pai e problema tu fato ca te inchini vrajmasului, dupa care ai sa arzi in gheena, cum poti sa fii atat de oarba. Sau tu iti bati joc de noi si minti ori "glumesti"?

ioanachild 17.05.2010 17:29:34

Eu sunt cam proasta asa de felul meu. Ce inseamna Gheena?
Nu am cultura generala asa dezvoltata incat sa ma aprofundez aceasta tema.
Asa cum am spus mai sus, nu stiu ce inseamna gheena.
Fiti draguti si explicati-mi.

colaps 17.05.2010 17:33:08

Citat:

În prealabil postat de ioanachild (Post 249359)
Eu sunt cam proasta asa de felul meu. Ce inseamna Gheena?
Nu am cultura generala asa dezvoltata incat sa ma aprofundez aceasta tema.
Asa cum am spus mai sus, nu stiu ce inseamna gheena.
Fiti draguti si explicati-mi.

Gheena = Iad, infern.
Acolo te duci daca te prostesti si te inchini lui satana, daca esti satanista. Acum sa fim seriosi, e grav, daca tu vorbesti serios. Cu toate ca eu cred ca iti bati joc.

Apropo, cati ani ai? Ca parca nickname-ul tau te reflecta in totalitate: ioana - child.

ioanachild 17.05.2010 17:36:01

Exista registru de nasteri.Nu te astepta sa iti spun numele complet, adresa si altele pentru ca nu o sa o fac.
E problema mea cui ma inchin.
Daca iti spun ca sunt Ateu ce mai spui?

colaps 17.05.2010 17:52:03

Citat:

În prealabil postat de ioanachild (Post 249364)
Exista registru de nasteri.Nu te astepta sa iti spun numele complet, adresa si altele pentru ca nu o sa o fac.
E problema mea cui ma inchin.
Daca iti spun ca sunt Ateu ce mai spui?

Dar nici nu-ti cer datele tale personale. N-am nici o problema, poti sa face ce vrei, atata timp cat nu incerci sa influentezi pe altcineva.

Dar mi-e ca faci o greseala mare si ai sa regreti mai apoi in viata. Te-ai gandit bine la acest lucru?

ioanachild 17.05.2010 17:54:36

De 6 ani cred in Satana, si nu mi s-a intamplat nimic rau, nu mi-e frica de absolut nimic, si nu cred ca o sa regret ca am ales aceasta secta.
..I am a synthesis of infinite and finite, temporal and eternal, freedom and necesity...

colaps 17.05.2010 18:01:05

Citat:

În prealabil postat de ioanachild (Post 249371)
De 6 ani cred in Satana, si nu mi s-a intamplat nimic rau, nu mi-e frica de absolut nimic, si nu cred ca o sa regret ca am ales aceasta secta.
..I am a synthesis of infinite and finite, temporal and eternal, freedom and necesity...

Pai dar si noi credeam in el, si noi credem in preadracovenia sa, ca de n-ar fi el n-ar mai exista pacatele. El este cauza tuturor chinurilor si pacatelor oamenilor.

Normal ca nu ti s-a intamplat nimic rau... in aceasta viata. Cand atrage vrajmasul (diavolul) in cursa pe cineva, ii ofera pace si toate bunatatile lumesti pentru a-l tine captiv. Insa, nu veacul acesta conteaza. Ai grija ca dupa viata asta urmeaza alta spirituala, duhovniceasca, eterna. Te crezi libera, insa sufletul tau este prins in mreaja diavolului.

Si vei fi judecata in functie de ce faci aici pe Pamant. Doar prin Dumnezeu poti intra in Imparatia Cerurilor si in desfatare vesnica. Toate celelalte sunt praf si pulbere.
Satana nu-ti vrea binele, iti doreste numai raul, el doreste ca tu sa fii departe de Dumnezeu, caci doar prin Dumnezeu poti sa fi salvat(a).

gabriela8 17.05.2010 18:04:02

Citat:

În prealabil postat de ioanachild (Post 249371)

:13:Si cum ai ajuns sa crezi in Satana? Adica trebuie sa te fi marcat ceva, si poi e bine sa crezi ca exista insa nu vad de ce sa il cinstesti ca pe un dumnezeu de veme ce este creatura si potrivnicul lui Dumnezeu? Iti place intunericul sau Lumina?

ioanachild 17.05.2010 18:26:48

Da,exista un lucru care ma motiveaza sa cred in Satana.
Mai exact nu sunt satanista, ci anarhista.
Nu cred ca trebuie sa spun in gura mare lucrul care m-a facut sa cred in Satana, pentru ca este un lucru personal.

colaps 17.05.2010 18:30:01

Citat:

În prealabil postat de ioanachild (Post 249397)
Nu cred ca trebuie sa spun in gura mare lucrul care m-a facut sa cred in Satana, pentru ca este un lucru personal.

Pai si in Dumnezeu nu crezi??

gabriela8 17.05.2010 18:32:04

Citat:

Nu vad nimic rau in a spune ce anume te-a determinat sa alegi o asemenea cale. Nu spui in "gura mare" doar tastezi daca vrei asa pentru "cultura" noastra... Pe forum au scris multe persoane durerile, dezamagirile sau minunile intamplate in viata lor; si pentru aceste persoane au fost "lucruri personale"dar le-au impartasit...
Faci cum crezi!

razvan_andrei 17.05.2010 21:06:09

Citat:

Pai e o mare diferenta intre satanism si anarhism. De fapt, daca faci parte dintr-o organizatie sau secta de anarhisti, nu te poti numi anarhista. Organizatia presupune o oarecare ierarhie, ori anarhismul este exact opusul.

Un anarhist trebuie sa fie pe cont propriu. Si nu are nicio legatura cu religia de niciun fel.

Jane Says 17.05.2010 21:45:26

Citat:

În prealabil postat de razvan_andrei (Post 249529)
Pai e o mare diferenta intre satanism si anarhism. De fapt, daca faci parte dintr-o organizatie sau secta de anarhisti, nu te poti numi anarhista. Organizatia presupune o oarecare ierarhie, ori anarhismul este exact opusul.

Un anarhist trebuie sa fie pe cont propriu. Si nu are nicio legatura cu religia de niciun fel.

Orice este in afara lui Dumnezeu si se ghideaza dupa alt principiu in afara de El (fie acelt alt principiu si "lipsa oricarui principiu"), este.... oh well, scandalizati-va: satanism, chiar si cand are costum si cravata si poarta masca respectabilitatii depline.
Nu exista nuante de gri. In afara lui Dumnezeu e intunericul cel mai dinafara, nu curcubeu de arome skittles din care aleg ce-mi place.

N-aveti decat sa va socati din partea mea :)

BogdanF2 17.05.2010 21:53:40

Citat:

În prealabil postat de redandrei90 (Post 197820)
Un fost prof de religie ne-a spus ca este pacat sa ascultam rock si o sa ajungem in iad. Ne spunea ca ar fi folosite cuvinte satanice intoarse pe dos nu stiu cum. Problema este ca mie imi place rockul, aproape numai rockul (nu ce dur sa imi sparg urechile), si nu vad care ar fi problema... este doar un gen de muzica... eu cred ca ar trebui blamate mai mult manelele care implica bani femei masini smecherie si mai stiu eu ce ... Voi ce ziceti?:D mai sunt amatori de muzica rock pe aici? :D

Cauta pe youtube seria de filmulete "They Sold Their Souls for Rock'n'Roll". Sunt vreo 40 de episoade mici, de 5 minute fiecare parca.

Vezi si http://www.sfaturiortodoxe.ro/_muzicarock.htm, foarte interesant.

Bogdan.

razvan_andrei 17.05.2010 22:21:34

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 249556)
Orice este in afara lui Dumnezeu si se ghideaza dupa alt principiu in afara de El (fie acelt alt principiu si "lipsa oricarui principiu"), este.... oh well, scandalizati-va: satanism, chiar si cand are costum si cravata si poarta masca respectabilitatii depline.
Nu exista nuante de gri. In afara lui Dumnezeu e intunericul cel mai dinafara, nu curcubeu de arome skittles din care aleg ce-mi place.

N-aveti decat sa va socati din partea mea :)

Anarhismul este un curent politic impotriva statului. Nu are nicio legatura cu religia. Nu e impotriva lui Dumnezeu sau in favoarea diavolului.

Probabil ca exista si nuanta de gri. Se numeste indiferenta. Si cred ca exista la toti. Inclusiv la tine.

Si concertul de la AC/DC de aseara a fost foarte tare:D

Jane Says 17.05.2010 22:22:36

Citat:

În prealabil postat de razvan_andrei (Post 249580)
Anarhismul este un curent politic impotriva statului. Nu are nicio legatura cu religia. Nu e impotriva lui Dumnezeu sau in favoarea diavolului.

Probabil ca exista si nuanta de gri. Se numeste indiferenta. Si cred ca exista la toti. Inclusiv la tine.

Si concertul de la AC/DC de aseara a fost foarte tare:D

Cred ca unul din chinurile iadului e sa iti vajaie'n urechi thunderstruck :78:

razvan_andrei 17.05.2010 22:32:15

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 249581)
Cred ca unul din chinurile iadului e sa iti vajaie'n urechi thunderstruck :78:

Da? Hmm... interesant. Si eu care credeam ca unul dintre chinurile iadului este mustrarea de constiinta pt pacatele pe care le-ai facut. Ehh... dar ce suferinta ar putea sa-ti provoace astea? Rockul care vajaie-n urechi e marea piatra a lui Sisif:|

Jane Says 17.05.2010 22:34:33

Citat:

În prealabil postat de razvan_andrei (Post 249589)
Da? Hmm... interesant. Si eu care credeam ca unul dintre chinurile iadului este mustrarea de constiinta pt pacatele pe care le-ai facut. Ehh... dar ce suferinta ar putea sa-ti provoace astea? Rockul care vajaie-n urechi e marea piatra a lui Sisif:|

Este si mustrarea dar nu cred ca e mutually exclusive cu oroarea de Thunderstruck :67:

AndruscaCIM 17.05.2010 22:40:44

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 249592)
Este si mustrarea dar nu cred ca e mutually exclusive cu oroarea de Thunderstruck :67:

Dupa cum suna asa, pare a fi oroare :4:

razvan_andrei 17.05.2010 22:57:26

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 249592)

Haide dom'le, ce ai cu thunderstruck? Foarte faina melodia. Canta tu din chitara cum canta Angus Young si mai vedem. Nu stiu frate, vorbesti de parca aia ar canta manele sau ceva de genu'. Erau la concert oameni in toata firea, care aveau familie si copii mari, si stateau linistiti mai in spate si ascultau melodiile. Tu crezi ca toti incep sa tzopaie pe-acolo si sa urle? Sau si aia erau satanisti, venisera sa-si faca ritualul de noapte, ca a 2-a zi trebuiau sa se duca la munca.

Lasati muzica sa cante, omul sa decida singur ce face. Vrea sa asculte rock? Sa asculte. Nu omoara pe nimeni. Vrea sa asculte manele si sa dovedeasca prostia din capul lui? F bine. Atata timp cat nu face rau nimanui, sa faca ce vrea el. Nu raspund eu in locul lui, sau tu in locul meu.

Jane Says 17.05.2010 23:01:19

S-au dus cu sotii si copii s-asculte Highway to Hell? :)

I'm on the highway to hell

No stop signs, speed limit
Nobody's gonna slow me down
Like a wheel, gonna spin it
Nobody's gonna mess me round
Hey Satan, payin' my dues
Playing in a rocking band
Hey Momma, look at me
I'm on my way to the promised land

(Don't stop me)

And I'm going down, all the way down

Nici macar nu tine de satanism. Tine de a fi pur si simplu varza, daca adult, om in toata firea, mergi sa asculti asa ceva :)

razvan_andrei 17.05.2010 23:11:10

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 249605)

Hey Momma, look at me

(Don't stop me)

Nici macar nu tine de satanism. Tine de a fi pur si simplu varza, daca adult, om in toata firea, mergi sa asculti asa ceva :)

Asta e. Suntem varza. Cunosc oameni care au facut multe lucruri pt binele unor studenti, pt performantele lor, care au capacitatea de a gandi si de a pune in practica idei noi, care NU SUNT INDIFERENTI, si se duc si la Metallica si AC/DC. Dar cum spuneai si tu: sunt varza.

Te compatimesc daca tu crezi ca un om e varza din simplul motiv ca asculta rock. De asemeni, te compatimesc daca ai impresia ca la o melodie rock conteaza doar versurile. Sunt atatea melodii instrumentale care suna f bine.

AndruscaCIM 17.05.2010 23:15:40

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 249605)

Hey Momma, look at me

(Don't stop me)

:43::43:......atat de explicit, incat sa vrei numai sa asculti orchestratia...si tot nu poti face abstractie de ceea ce vor sa transmita anumite suflete!:22:

colaps 17.05.2010 23:37:48

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 249614)
:43::43:......atat de explicit, incat sa vrei numai sa asculti orchestratia...si tot nu poti face abstractie de ceea ce vor sa transmita anumite suflete!:22:

Ascultam cantece legionare si vom birui! :)

razvan_andrei 17.05.2010 23:42:24

'Ne judecam semenii la fel cum criticii judeca orice carte: nu dupa trasaturile bune pe care le au, ci dupa cusururile lor.' Jerome K. Jerome

Asa fac toti oamenii(si nu ma refer numai in cazul de fatza, in care sunt judecati cei care asculta rock). Asa suntem.

'Opusul dragostei nu este ura, ci indiferenta.' Elie Wiesel

Multa dreptate mai are citatul asta. Si uneori se citeste atat de multa indiferenta printre aceste randuri...

Deci, concluzia pe care am tras-o citind acest topic: orice as face, niciodata nu voi putea reusi sa arat partea buna din mine atata timp cat ascult 'Thunderstruck' sau 'Die, die, my darling'. Probabil este ascunsa mult prea bine. Dar... se stie: Dumnezeu a facut omul, croitorul hainele. Destul de greu sa vezi dincolo de aparente.

jefferson 17.05.2010 23:54:29

nu, nu este pacat sa ascultam rock, cum nu este pacat sa asculti nici un fel de muzica. si cu asta terminati-va. ajunge.

colaps 18.05.2010 00:37:47

Citat:

În prealabil postat de jefferson (Post 249623)
nu, nu este pacat sa ascultam rock, cum nu este pacat sa asculti nici un fel de muzica. si cu asta terminati-va. ajunge.

Dar cine ti-a dat tie binecuvantarea sa dai asa hotarare generala ca nu e pacat, tu care nici nu ai Ortodox scris la religia ta?

jefferson 18.05.2010 00:47:03

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 249629)
Dar cine ti-a dat tie binecuvantarea sa dai asa hotarare generala ca nu e pacat, tu care nici nu ai Ortodox scris la religia ta?

eu mi-am dat-o prietene, pentru ca eu am creier. si tu daca ai ortodox scris crezi ca cunosti religia pe care o proclami?

colaps 18.05.2010 00:55:08

Citat:

În prealabil postat de jefferson (Post 249632)
eu mi-am dat-o prietene, pentru ca eu am creier. si tu daca ai ortodox scris crezi ca cunosti religia pe care o proclami?

Nu sunt prietenul tau. Si am impresia ca o stiu mai bine decat o stii tu, avand in vedere raspunsurile tale in general.

Ai scris mai inainte: "prostia e un mare pacat". Stii din propria experienta asta? Nu izbuti a hotari ceea ce este pacat si ceea ce nu este, intr-o credinta de care tu nu ai habar.

Si sunt destul de convins ca un crestin nu ar spune "astazi e AC/DC. marfa".

jefferson 18.05.2010 01:09:11

intr-adevar nu esti prietenul meu. prietenii mei sunt destepti.

colaps 18.05.2010 01:40:33

Citat:

În prealabil postat de jefferson (Post 249637)
intr-adevar nu esti prietenul meu. prietenii mei sunt destepti.

Iar cand vei afla ca nu aceasta cunoastere lumeasca te va ajuta, va fi deja prea tarziu...

Fie ca Dumnezeu sa te ajute sa gasesti calea cea dreapta.

Marius247 18.05.2010 03:43:25

Rock forever

intr adevar nu se poate compara cu Divna Ljubojevic, Oana Guguian , Marie Keyrouz dar are locul lui si din cand in cand sa asculti ceva Phoenix, Roza vanturilor, Within temptation chiar merge bine... nu pentru cei din manastiri da sa fim seriosi, nu poti sa fi tot timpul hi!...sunt momente in care este nevoie de putina destindere si decat o delectare cu ultimele stiri ale pseudovedetelor si a pseudoculturii din zilele noastre...mai bine cauti o creanga alaturi de Iuda!

AndruscaCIM 18.05.2010 11:49:52

Citat:

În prealabil postat de Marius247 (Post 249644)
intr adevar nu se poate compara cu Divna Ljubojevic, Oana Guguian , Marie Keyrouz dar are locul lui si din cand in cand sa asculti ceva Phoenix, Roza vanturilor, Within temptation chiar merge bine... nu pentru cei din manastiri da sa fim seriosi, nu poti sa fi tot timpul hi!...sunt momente in care este nevoie de putina destindere si decat o delectare cu ultimele stiri ale pseudovedetelor si a pseudoculturii din zilele noastre...mai bine cauti o creanga alaturi de Iuda!

Despre care Oana Guguian e vorba, oare despre fosta mea colega foarte talentata...sau e doar o coincidenta de nume?:7:

jefferson 18.05.2010 13:57:58

Citat:

În prealabil postat de colaps (Post 249642)
Iar cand vei afla ca nu aceasta cunoastere lumeasca te va ajuta, va fi deja prea tarziu...

Fie ca Dumnezeu sa te ajute sa gasesti calea cea dreapta.

confunzi crestinismul cu un pietism fanatic care traieste din interziceri. daca tie nu-ti place muzica rock asta nu inseamna ca foarte multi crestini carora le place ''traiesc in pacat'' sau sunt ''satanisti'' si alte asemenea prostii. sau au pierdut ''calea cea dreapta''. pur si simplu sunt crestini carora le place si rock-ul.

ioanachild 18.05.2010 22:26:19

Nu inteleg ce aveti cu muzica asta..
Adica e un gen ca oricare alt gen
Despre hip hop sau rapp ce parere aveti?

colaps 18.05.2010 22:32:40

Citat:

În prealabil postat de ioanachild (Post 250009)

Muzica fara minte, care are la baza doar banul si avutia lumeasca. Un fel de manea al Occidentului imbracata mai frumos.

Oricum, si genurile astea de muzica, chiar si pop-ul, au o simbolistica scunsa.

Daca te intereseaza mai mult, exista o serie de documentare facute cu scopul de a informa numit The Industry. Desigur, sunt in engleza. Daca te intereseaza, le poti viziona aici: http://saccsiv.wordpress.com/2009/09...dustry”/

Jane Says 18.05.2010 22:41:44

Citat:

Nu e vorba de "gen" asa, gen.
E vorba de TOT ce iei la pachet cu 'genul' ala, in afara ritmului, beatului, fiorului mistic care te strapunge cand auzi niste degete care stiu ce fac pe griful chitarii.
Vine cu urmatoarele:
- versuri (cine spune ca nu ii pasa de versuri bate campii, daca versurile nu erau importante, n-ar fi fost puse pe muzica; daca totusi au fost puse si tu ai creier sa le auzi si sa le intelegi, atunci deja poti face o alegere cat se poate de informata in legatura cu cantecul respectiv: aderi la el? iti place? sau din contra, e ceva in conflict deschis cu principiile dupa care-ti traiesti viata? Logic, nu?)
- atitudine (aici intra multe chestii de marketing, mult vizual, chestii de impact, makeup, tzoale, comportament, innuendos, un anumit gen de viata: utilizare de droguri sau nu, alcool, partyuri, free love, pimps & whores, ocultisme, satanisme, sadomasochisme, fiecare ce imagine proiecteaza in exterior. Din nou, problema nu e cu el ca o proiecteaza, ca ia bani pentru asta, pentru el e un job: dar eu care apreciez in mod sincer, imi place imi lipesc sufletul de imaginea aceea -- nu crezi ca ma vatam asa, un pic? Ala o facut-o pe bani dar eu o fac de placere, care crezi ca iese mai avariat din povestea asta cand se trage linia?)

Din cauza a ceea ce am scris mai sus, noi cand ascultam o piesa, indiferent de genre, practic nu facem doar auditie muzicala, ci ne insusim si ne scaldam in atmosfera generala indusa de cantecul respectiv. Pentru mine rockul progresiv (ca ala-mi place) nu inseamna doar niste melodii super interesante si niste texte faine, ci si o intreaaaaga constructie pe langa, care depinde de modul in care am perceput eu trupele respective si tot ce au facut ele. Cand ascult, practic sunt si eu acolo, "in duh" cu ei, mi se schimba dispozitia afectiva, modul in care relationez, apetitul pentru un lucru sau altul si asa mai departe, modul in care-mi percep pana si propria viata si acel moment al ei. (Din cauza asta recunosc: imi place dar nu prea mai ascult, imi place sa fiu cu toti creierii adunati si sa traiesc viata asa cum este, fara soundtrack care sa-mi altereze perceptia).

Unele cantece-ti dau dor de duca, altele dor de festival la Sighisoara si niste headbanging intr-un club, dupa cateva beri (I dont do beer ca e amara dar trecem peste). Altele te fac sa vrei alte lucruri.

Deci nu e vorba doar de "gen", ci de influenta pe care "genul", prin tot ce am scris mai sus, are influenta asupra ta. De toata "cultura" care vine peste tine cand asculti o piesa si stii din ce film este chiar daca o auzi pentru prima data in viata ta. Pentru ca asa functioneaza creierasul nostru: face asocieri, leaga experientele senzoriale din clipa asta de amintiri, de scenarii, de videoclipuri vazute, de navodari 98 cand am mai ascultat ceva asemanator, de vise, de tot ce vrei.

Acum, textul ala de la AC/DC e si grosolan de-a dreptul, ajunge sa il citesti ca sa nu ai nici un chef de ascultat piesa, si raman la opinia ca orice adult asculta asa ceva si se distreaza, are IQ-ul avariat in clipa aia. Nu numai din cauza ca e textul satanist ci pentru ca e PENAL sa fie un om de varsta astuia de la acdc, cum l-o fi chemand, si sa mai cante tampenii de-alea pe stadion cam la 50 de ani dupa trebuia sa fi depasit varsta teribilismului.

In plus: noi nu suntem constienti de foarte multe lucruri si sarim ca maimutzele in grup pe stadioane cum auzim o muzica buna. Ca si comportament nu suntem cu nimic diferiti de cei care salta la madonna sau lady gaga, sau andre sau alta hartista cu flavor local. Si nici de manelisti. Alta muzica, alt mesaj, aparent, insa acelasi mod de manifestare, de turma, de energie a turmei, de empatie si euforie generala etc. Asta e efectul tuturor muzicilor, indiferent de genre, care te imping sa te exteriorizezi si sa zici hello i love you wont you tell me your name hello i love wont you jump in my game. Si asta la modul superficial. Ca daca nu-ti zice rockerita asta her name, lasa ca e alta doi metri mai incolo care o sa jump in your game.

E foarte misto, intr-adevar. Go planet.

AndruscaCIM 18.05.2010 23:15:16

Citat:

Eu proasta, tocmai ce am auzit o noua ( cred) melodie de-a BUG Mafiei...ceva cu unde-s pistoatele, si iataganele ( ceva de genul asta :71:)...ei si cum am incercat sa ascult un vers acolo, am si auzit vestitul si nelipsitul cuvant, care incepe cu...si anume!

Ei, pentru asta eu cred ca sunt niste 0-uri, care vor bani, si canta cam ce ar da bine, dar o tara nu poate fi schimbata, si nici nu poate evolua ascultand astfel de mesaje de proasta calitate.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:24:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.