![]() |
Citat:
Uite.. cum face praf Taina spovedaniei si cum vorbeste despre sf. Liturghie. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=88 |
Citat:
Nu trebuie sa te deranjeze pe tine ca el "promoveaza mantuirea tuturor" pt ca ortodoxia nu spune ca ceilalti nu se vor mantui. Noi nu stim asta. Incearca sa vezi partea buna: poate el chiar ar vrea ca toti sa se poata mantui si asta din dragoste de semeni. |
Cu totul off topic
Citat:
Pentru ca nu ai cum sa fii mantuit decat prin Hristos. Nu exista o alta Cale (sau o alta religie matuitoare!). Sa crezi ca cei de alta religie se vor mantui prin religia lor este o insulta adusa lui Hristos. A murit Hristos degeaba pe cruce? (adica ne putem mantui fara El?) |
Citat:
Este fiecare liber sa creada ce vrea. Iar referitor la insulte, il insultam noi pe Hristos cel mai tare cand ne insultam semenii. |
Citat:
Sunt anumite persoane si fapte asupra carora nu ai mare putere. Daca prin exemplul personal si cuvantul cald nu se schimba nimic, cu lupta si concurenta... in nici un caz nu vom izbandi ceva. Cat despre cuvantul "asa apare lumea vazuta prin geamul de la bucatarie", eu zic sa te bucuri. Prin geamul bucatariei se mai uita doar adevaratele mame si sotii, adevaratele femei crestine, asa cum prin munca cea grea de peste zi se afirma doar adevaratii barbati crestini - tati si soti, atunci cand muncesc in curte, in casa sau chiar la masa din bucatarie, alaturi de sotie. Zi cu pace si... nu lasa cuvintele sa scape in vremea provocarii. |
Citat:
|
Citat:
"Daca prin exemplul personal si cuvantul cald nu se schimba nimic, cu lupta si concurenta... in nici un caz nu vom izbandi ceva". - Cum pot arata unui om ca nu are dreptate, ca este tinut de o patima pe care nu o vede? - Este ca si cum ai arata unui nebun ca e nebun! Nu poti deschide ochii unui om tinut de o patima ascunsa prin discutie directa. Drept aceea, pe omul inselat, cu nimic nu il poti lumina decat cu faptele tale, cu chipul cel luminos si cu rugaciunea. |
Citat:
Gatesti cat gatesti, si mai depinde si cat de harnica esti...ca atunci mai ai ocazia sa privesti si prin alte " geamuri"...nu numai prin cel al bucatariei, asta ar fi ideea. Ideea e ca pentru a putea analiza lucruri, situatii...filtra informatii...trebuie sa mai ai si alte activitati decat gatitul...si apoi, un crestin adevarat sta numai in bucatarie...pai atunci sufletul cu ce il mai hraneste?????:7: |
Citat:
Vamesul se bate cu pumnul in piept ACUM, insa miine se duce din nou la VAMUIT, intelegi, dupa care furind pina nu mai stie de el iar il apuca remuscarile si vine la "templu" sa se bata in piept si sa-si puna tarina pe cap...si tot asa mai departe, pe cind fariseul( bogatul, intelectualul, inteleptul, ca adevarul este ca nu erau ei deloc prosti asa cum vor unii sa-i faca printre care si Mel Gibson in aberatia lui de film) si pe care comunistii din invidie il tot fac cu ou si cu otet ramine CONSECVENT in PROCESUL DE CURATIRE A SUFLETULUI, asa defectuos pe alocuri cum o face, dar ramine pe pozitii CONSTIENT de ceea ce face! Aici este diferenta! Acest aspect neglijat... l-am discutat si cu duhovnicul si a fost de acord! |
Citat:
Daca vrei sa dialogam mai bine mi-ai fi raspuns la ceea ce ti-am scris ca raspuns la comentariul tau de lemn despre NEAM si PATRIOTISM, insa convenabil ai cotit-o acolo sa te vad nu la catalogari de crize. |
andreicozia
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Acel cuvant, atingand intentionat, m'a mahnit si am cautat sa arat ca si luat in sine, nu este ceva rau. Si, ca tot am ramas pe cuvintele acestea... Uneori, prin "geamul de la bucatarie" totul poate fi vazut mai bine. Depinde de inima si mintea celui care priveste. A sta intr'un loc si a avea asezare, atrage mila si dragostea lui Dumnezeu, care lumineaza mintea si incalzeste inima. Plus ca, a sta in bucatarie, de cele mai multe ori, este urmare a dragostei pentru cei dragi. Este jertfa si bucurie. Citat:
Pe vames il gaseste in Templu, plangand, iar pe vames il gaseste tot in Templu, dar laudandu'se... ce va fi cu fiecare ?! Citat:
Sfantul Ioan Gura de Aur, vorbind despre Sfantul Apostol si Evanghelist Matei, spune: Imi place sa il numesc "Matei vamesul", mai mult decat "Matei Evanghelistul", caci tocmai prin aceasta se arata mai mult puterea si lucrarea lui Dumnezeu. Nu trebuie uitat ce a fost si ce a ajuns, din vames lipsit de orice omenie si hot a ajuns Apostol si Evanghelist. Tocmai atunci cand Dumnezeu le alege pe cele slabe si proaste, spre a le rusina pe cele tari si mandre ale lumii, El isi arata puterea si harul Sau cel intaritor, curatitor si sfintitor. (parafrazat) |
Citat:
Daca tu crezi ca cineva se schimba asa peste noapte "ca tilharul de pe cruce" ar trebui sa patrunzi mai mult manifestarea realitatilor SOCIALE din jur. Este usor sa visezi la tot felul de scenarii dragute si care pica bine( nu necesita nici un efort), insa realitatea vietii( daca faci parte din ea si nu tii capul in nisip ca strutul) este CU TOTUL ALTA. Stiu, este neplacut sa aflam lucrul acesta, dar Dumnezeu ne vrea TREJI, constienti nu visatori. Sau poate tu crezi ca psihologia umana era altfel pe vremea Mintuitorului si schimbarea firii si a fiintei se facea clipind din ochi? Daca este asa atunci sigur evenimentele se petreceau pe alta planeta ca-n filmele SF :). |
Citat:
|
Citat:
Trebuie sa recunosti, metafora a fost aleasa foarte bine, pentru ca descrie exact ceea ce vrea sa si transmita... |
Citat:
Iar cei care il felicita si-l dau exemplu, ar trebui sa incerce sa vada cum s-ar simti sotiile LOR daca la o petrecere ar anunta in gura mare ce-i placea sotiei sa faca in facultate si dupa aceea sa "exemplifice" din scrieri patristice. Citeodata am impresia ca citesc vre-o nuvela bizara din spitalele de psihiatrie de-a lui Dostoievski sau Cehov |
Citat:
Mda, bizara rau treaba...Dumnezeu sa ne lumineze pe toti! |
Citat:
Doamne Ajuta ! |
Citat:
Doamne ajuta! |
Si mie mi s-a parut cam aiurea sa spuna asemenea lucruri atat de intime despre sotia sa pe un forum crestin ortodox, dar banuiesc ca a vrut sa arate ca oamenii se pot oricand schimba si in bine, in cazul acesta sotia sa, si ca nu regreta ca faptul ca a trecut peste anumite prejudecati si in final iubirea a invins, important e pana la urma ca se inteleg.
Windorin, nu-ti mai pierde vremea cu andreicozia, tu esti bine intentionat si vrei sa-i arati cu multa blandete ca greseste enorm in discutiile cu ceilalti, jignindu-i direct sau indirect pe cei care nu sunt de aceeiasi parere cu el. Renunta, andreicozia e o cauza pierduta, asta pana cand se va afla intr-o situatia limita in viata sa si va striga cu disperare spre Dumnezeu, pana atunci traieste intr-o lume a lui, pentru ca de fapt sub aceasta carapace dura pe care o afiseaza pe forum se ascunde un suflet extrem de sensibil, de aceea se si ataca asa de repede, cand cineva nu e de acord cu el. E prea incapatanat si mandru ca sa admita ca poate uneori gresi. Se considera infailibil in relatia sa cu ceilalti si cu Dumnezeu. Dar Dumnezeu vegheaza si asupra lui, si nu il va lasa sa se inece, noi ca oameni putem cel mult sa ne rugam pt el, din moment ce reactioneaza asa de caustic, nu e un om rau, dar e foarte, foarte sensibil |
bine spus
Citat:
|
Citat:
Mai precis, nu vad care e legatura cu calcatul in strachini la care Felix e mare maestru (sa nu uitam de topicul pe care l-a deschis acum vreun an, doi... in care discuta toate cele despre doamna care acum ii este sotie). |
Citat:
Daca nu as fi cunoscut langa mine un astfel de om, nu as fi indraznit sa afirm. Cel mai bun prieten al meu "s'a schimbat" in mai putin de "peste noapte". Faptul ca poate sunt visator nu il neg. Oi fi, fara sa imi dau seama. Nadajduiesc insa sa nu pierd contactul cu realitatea. Imi plac oamenii si stau foarte mult cu ei, dea Domnul sa'mi ajute acest lucru. Citat:
Insa eu nu scriu pentru el, cele pe care le scriu. Le scriu pentru ca imi vin in minte. Aici, toti punem tot ce avem... ca macar unii sa se foloseasca. Eu de altii si altii de mine, dupa putere. Fiecare este liber. Nu acuz, chiar daca uneori pare ca vorbesc "ca unul care le stie pe toate". Nu stiu inca multe. Citat:
Am vrut sa spun ca tocmai marii pacatosi, care si'au venit in fire trebuie propovaduiti lumii, spre a vedea... ca se poate !! Sfanta Maria Egipteanca este cinstita si propovaduita in toata Biserica Ortodoxa, pentru intoarcerea ei. Cum ar fi fost sa zica parintii de langa Sfantul Zosima: "Aoleo, cum sa indraznim sa citim o asemenea fapta in biserica ?!" |
Citat:
|
:24:
ai gandit-o pe asta Andrei, chiar profund! Eu nu sunt felicitas.. dar m-ai prins! Eu sunt Windorin.. si Podolski si Zaharia.. si in general in spatele celor care te critica sunt eu, asa este :24: Ca acesta este scopul meu ascuns: sa te supar pe tine si sa ma laud pe mine. |
Hai sa nu ne mai atacam totusi, da...nu cred ca putem gandi toti la unison intotdeauna cel putin, si nu e ideal sa ne apaludam unii pe altii si sa zambim dulce...pentru a ne simti crestini adevarati, altele sunt importante totusi.:1:
Sa ne mai asumam si riscul de a fi antipatici prin unele postari, prin unele opinii, prin anumite note personale date mesajului....pentru ca pana la urma asta inseamna continua autoevaluare, obiectivitate si chiar smerenie... |
Citat:
Cu totii cred ca avem si un dram de visare, idealuri...insa realitatea nu se rezuma numai la experienta noastra de viata, sau la modul cum o privim...pentru ca fiecaruia in parte i se pot descoperi diferite aspecte, unghiuri, invataminte... |
P.S. Iar schimbarea asta peste noapte nu implica numai....schimbare in bine :(
|
Citat:
"cheliosul isi pune singur pina pe cap" |
Faza cu "schimbatul" in ceea ce priveste desfranarea si alte patimi nu presupune o schimbare cu 180 de grade a firii noastre, ci o eliberare de ele. Ori, daca pana azi-noapte X a facut amor cu o mie de barbati, considerand ca e OK, nici o problema, iar astazi o loveste revelatia ca "hm, de ce mi-am irosit eu viata asa si de ce mi-am batut joc de corpul meu atatia ani, cu ce am ramas, cu nimic, cu nici un pic de dragoste in urma tuturor acelor cautari", eu as zice ca deja e ALT om decat era aseara fie si numai pentru faptul ca si-a pus intrebarea asta care ii poate influenta radical viata. La un moment dat mizeria, mai ales cand e foarte multa, se termina, se satura omul, se dezgusta, o da la o parte.
Mai curand *nu* "ne schimbam" atunci cand in viata noastra exista doze mici-medii, dar constante, de rautate/patima, pe care le putem ascunde sub masca respectabilitatii chiar si-n proprii nostri ochi. Dar oamenii care au experiente nasoale de tot, ajungand pana la stadiul de mocirla, cred ca au o rata de "schimbare" in bine, dupa constientizare, mai mare decat doamnele-bine din societate care desi ar avea motive sa-si faca o autocritica, nu si-o vor face niciodata atat de brutal ca o fosta dama de consum (platit sau nu) a carei rusine a fost evidenta si pentru familie, si pentru societate si in ultima (si cel mai important) si pentru ea insasi. Nu zic ca toate o fac, nici nu zic ca e calea de dorit, dar cazuri de-astea exista, Dumnezeu le stie. |
Citat:
Exista si oameni care se schimba, exista si unii care nu au nevoie de schimbari radicale, oameni care nu ajung sa penduleze intre extreme, si unii care se schimba si prin semne mai mici....pe care le pot percepe...si tot asa, exista de toate, dar nu e ideal sa ne imaginam acum ca vai ce frumos e sa te schimbi peste noapte. Da, eu una nu as avea incredere in persoanele a caror viata nu merge cumva pe aceeasi linie cat de cat, si care ieri au fost infractori, drogati...azi oameni de incredere, si nu ma intereseaza cum as fi catalogata...insa cert este ca mi-ar ramane mereu semne de intrebare legate de verticalitatea lor, si apoi unde scrie ca cine se schimba peste noapte, e bun schimbat?...pai nu, asta se vede la finalul vietii abia... Nu stiu, macar atat mi-am dorit de la omul de alaturi...sa imi poate spune, atunci, in acel moment..si sigur pe ceea ce spune, ca ceva anume nu va face niciodata...pentru ca ii repugna, pentru ca e incompatibil cu structura lui sufleteasca, cu educatia...cu ceva din el. Nu imi plac oamenii care afirma" never say never!"..de ce? ..pentru ca acei oameni, recunosc nesiliti de nimeni...ca sunt capabili de fapt de orice, ca in mintea lor nu exista limite...si nu se stie DACA vor aparea vreodata, pentru ca nu se stie de asemenea daca va ajunge sa isi doreasca. Cu totii cadem, dar e altceva sa cazi...decat sa iti placa aceasta cadere si sa te predai ei oricand si oricum...fara a analiza macar cat de cat lucrurile inainte, si a simti prin ceva din tine ca esti pe cale sa cazi, ca vrei sa lupti...nu poti, dar vrei...eu asa vad lucrurile. |
Citat:
De ce pentru ca asa cum spui tu s-au mai vazut schimbari "miraculoase" peste noapte( sau mai putin de o noapte cum spune Dorin:) si in urma eliberarii lor aceasta stare de "beatitudine" a fost de scurta durata si s-au pus pe jefuit si luat gituri la oameni. IN ASTA CONSTA problema psihologica de care vorbim ALT om trebuie sa fie si consecvent in TIMP si sa ramina in noua HAINA fara sa mai fie tentat sa se imbrace din nou in cea veche. De aceea vorbim si despre Hirotonie. Nu-i deajuns ca sa ti se puna miinile pe cap pentru a deveni bun preot. Trebuie sa demonstrezi in timp ca haina Hristos ti s-a lipit de piele si asta necesita timp indelungat, nu minuni "ceresti" peste noapte. Cu povesti de genul asta doar pe copilasi ii adormim! |
despre schimbarea pacatosului
Citesc si ma mir.. Nu am eu intelepciunea celor care stau departe de un forum ortodox lumesc in vreme de pocainta!
Schimbarea pocaitilor NU este schimbarea lumeasca a celor care merg la psiholog pt consiliere! Schimbarea pacatosului este o conlucrare cu Dumnezeu! Pe oricare intre noi ne-ar indrepta Dumnezeu pe loc, daca ne-am scarbi si ne-am lepada de noi. Dar noi ne iubim pacatul si ne indulcim in patimi, iar Harul Domnului il alungam. Nu vreau sa fiu ironica sau sa critic.. dar nu ati citit: "Întoarce fața Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge-le. Inimă curată zidește intru mine, Dumnezeule și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele" |
Citat:
|
Citat:
Ma mira LUMESCUL comentariilor de pe un forum ortodox. Fara suparare.. 50% din comentarii ar incapea la fel de bine intr-o revista glossy. Exista, se spune, doua feluri de cunoastere (lumeasca, la asta ma refer): totul despre nimic si nimic despre totul.. Multi care au prea multe opinii, despre orice, practic.. intra in categoria doi. Ei nu ma mira! Si ca sa va o iau inainte.. unii mi-au zis deja.. eu nu stiu nimic. Dar ma intreb unde as putea invata ceva :( |
Citat:
Vrei sa ti le caracterizez si eu pe ale...tot asa, fara suparare?:16:...si la final sa "adaug nevinovat"...eu sunt mic, nu stiu nimic...sunt o mare pacatoasa, dar ma manca limba? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
eu sunt f acida... ar lua forumul foc |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:40:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.