Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Dreptul la sinucidere (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=949)

Trandafir_Alb 07.05.2009 18:48:08

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 134534)
O fi porunca, dar este si un drept ce decurge din liberul arbitru.

Este un drept ce decurge din liberul arbitru si se loveste de o porunca, intai asculti de porunci, apoi iti vezi de drepturi...

scrabble 07.05.2009 20:21:25

Citat:

În prealabil postat de Trandafir_Alb (Post 134554)
Este un drept ce decurge din liberul arbitru si se loveste de o porunca, intai asculti de porunci, apoi iti vezi de drepturi...

Doar daca esti bun crestin, bineinteles.

Trandafir_Alb 07.05.2009 20:59:37

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 134585)
Doar daca esti bun crestin, bineinteles.

Da, dar nu neparat...adica, si daca nu esti crestin si nu cunosti poruncile, iti trece prin cap macar o data ideea ca :"poate nu-s pus eu degeaba pe planeta asta, hai sa vad daca am alta iesire decat sa-mi iau viata chiar daca nu ma impiedica nimeni si nimic sa fac asta..."

Luand-o oarecum logic, vrei sa rezolvi o problema prin sinucidere si creezi alte 1000 lasand in urma familie, prieteni care vor suferi toata viata din cauza asta, poate vor face chiar acelasi gest, mie mi se pare prea mare pretul si-n plus, nu cred ca in viata celui care are de gand sa faca asa ceva nu exista macar o singura persoana care sa vrea sa-l ajute.

Eu una, oricum as lua-o nu gasesc nicio scuza buna pentru sinucidere, din absolut niciun punct de vedere.

Trandafir_Alb 07.05.2009 22:38:36

...numai ca cel care chiar o face pentru razbunare nu mai apuca sa se si bucure de ea, deci oricat s-ar chinui sa vada in sinucidere cea mai buna solutie nu provoaca decat inzecit suferinta.

CosminPopescu 09.05.2009 13:48:48

Am o nelămurire în ce privește sinuciderea în situații speciale:
- Decebal s-a sinucis ca să nu fie prins de romani și plimbat în cușcă prin Roma;
- Crișan de frică să nu fie tras pe roată s-a sinucis;
- un soldat pe front e prins de dușmani, știe că sub tortură o să divulge anumite chestii, alege să se sinucidă;
- un hoț e prins în faptă și deși știe că e la etaju 8, preferă totuși să sară de la geam.

Pot fi aceste cazuri iertate ?

costel 27.04.2010 16:29:04

Oamenii de stiinta considera sinuciderea un gol in eul propriu, o criza existentiala, o stare de disperare, o agresivitate intoarsa contra sinelui, un act dureros de neimplinire umana, un esec de valorizare spirituala a existentei, o privare a devenirii.

Marea drama este aceea ca, de multe ori, strigatul lor de ajutor nu este auzit de nimeni. E bine sa luam aminte ca la judecata se va tine seama de orice raspuns al nostru.

Dumitru73 27.04.2010 17:03:30

Citat:

În prealabil postat de CosminPopescu (Post 135176)
- Decebal s-a sinucis ca să nu fie prins de romani și plimbat în cușcă prin Roma;
- un soldat pe front e prins de dușmani, știe că sub tortură o să divulge anumite chestii, alege să se sinucidă;
- un hoț e prins în faptă și deși știe că e la etaju 8, preferă totuși să sară de la geam.

Exista sfinte care s-au aruncat de pe stanci pentru a nu fi violate si totusi sunt considerate sfinte.

Marius22 27.04.2010 17:42:01

Citat:

În prealabil postat de moriane (Post 9288)
Liertatea ne defineste ca oameni, si probabil de aceea dintre toate fiintele de pe pamant, omul inregisreaza cea mai mare rata la sinucideri. Avem libertatea de a ne sinucide. Dreptul la sinucidere rezulta din libertate. Motivele pentru care ne putem sinucide sunt variante, si importante, majoritatea cauzate de disperare.

Este complet gresit sa invocam libertatea ca temei al actelor de suicid. Probabil o am fi putut invoca daca in mod liber am fi hotarat fiecare, cu de la noi putere, sa venim la viata. Sinuciderea era acoperita moral, daca noi insine eram stapani asupra vietii si asupra mortii dar, din fericire, nu suntem.

Mihnea Dragomir 27.04.2010 18:00:06

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 240192)
Exista sfinte care s-au aruncat de pe stanci pentru a nu fi violate si totusi sunt considerate sfinte.

Ați putea găsi un singur exemplu ? Căutați, de preferință, o sfântă din perioada Bisericii Nedespărțite care să fi făcut chestia asta.

Dumitru73 27.04.2010 18:20:09

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 240202)
Ați putea găsi un singur exemplu ? Căutați, de preferință, o sfântă din perioada Bisericii Nedespărțite care să fi făcut chestia asta.

Sfinta mucenita Pelaghia din Tars - nu a sarit de pe stanca, dar a intrat singura in baia clocotita.
Sfanta Mucenita Drosida - despre care se spune ca ar fi fost fica Imparatului Traian, s-a aruncat singura in focul cuptorului.

Scena cu saritul de pe stanca am vazut-o intr-un film despre viata unei sfinte. Dar a fost mai de mult si nu mai imi aduc aminte numele ei. Dar asa s-a intamplat, niste talhari au prins-o si au vrut s-o violeze. Ca sa scape s-a aruncat de pe o stanca si a murit.

Scotianul 27.04.2010 19:31:26

Decebal?UN EROU.

Citat:

Am ales cazul lui Decebal pt ca ma intereseaza in mod particular.Sa recapitulam>dupa caderea Sarmisegetuzei,Decebal incearca sa scape,este ajuns din urma de cavaleria lui Maximus,si intr-un ultim gest de sfidare isi pune capat zilelor preferand moartea in locul robiei si umilintei.Important este momentul cand face asta>parca 106 d.Hr>adica dupa Hristos.Problema se complica pt ca s-ar putea sa fie voci care sa spuna ca sufletul lui Decebal a fost judecat dupa regulile lui Hristos.In cazul acesta sinuciderea este o mare problema.Ca si mandria<chiar daca la Decebal se poate vorbi de o mandrie izvorata din patriotism(am ales o secventa din filmul ,,Dacii"pt a ilustra acest gen de ,,mandrie")
http://www.youtube.com/watch?v=SrvdudY0_QQ
Cum ar fi sa apara in cartile de istorie>,,Decebal:viteaz rege dac,a luptat pina la final impotriva romanilor si a preferat sa-si ia viata decat sa se predea.Exemplul sau de eroism a inspirat generatiile ce au urmat dar sufletul lui arde-n Iad."Sa recunoastem>multi copii care ar citi asta s-ar uita precum curca-n lemne.Si atunci cum explicam problema?In opinia mea nu este foarte dificil:Decebal a trait conform regulilor neamului lui.Invatatura lui Hristos a ajuns la daci mult mai tarziu(a se vedea anul sosirii Apostolului Andrei).Din ce stiu eu Apostolul Andrei a sosit in zona dintre Dunare si Marea Neagra dupa anul 46 d.Hr.Deci din acest punct de vedere Decebal ar beneficia de circumstante atenunate:nu a avut de unde sa stie de invatatura Mantuitorului.Si totusi dupa care reguli a fost judecat sufletul lui?As vrea sa spun ca stiu raspunsul dar personal nu-l stiu.Imi place sa cred ca Dumnezeu nu l-a judecat aspru pt ca rege dac,desi credea in Zamolxis,a transmis un adevar universal valabil:nici o tara,cat de mica ar fi ea,nu trebuie sa accepte jugul robiei.Si acest mesaj i-a inspirat pe urmasii sai sa apere atat pamintul stramosesc cat si credinta neamului romanesc.Din acest punct de vedere sacrificiul lui Decebal nu a fost inutil si prin urmare,fara sa fie un crestin,regele dac a dat un exemplu de eroism si dragoste de tara care mai tarziu a generat apararea pamintului de catre voievozi cu sabia in mana si crucea pe steag.Dar sa vedem mai bine ce a spus un om mult mai potrivit sa analizeze o asemenea intrebare:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/12patrulegi.htm
Sper ca explicatia mea,imperfecta si simplista,sa te fi ajutat cumva.

Mihnea Dragomir 27.04.2010 20:47:29

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 240209)
Sfinta mucenita Pelaghia din Tars - nu a sarit de pe stanca, dar a intrat singura in baia clocotita.
Sfanta Mucenita Drosida - despre care se spune ca ar fi fost fica Imparatului Traian, s-a aruncat singura in focul cuptorului.

Am găsit în martirologul sirian o sfântă Pelaghia din Tars care, ca să nu fie violată, a sărit nu în baia clocotită, ci de pe acoperișul casei. Poate spera în fugă ? În orice caz, Marirologul Roman nu face mențiune despre ea.

Despre o sfântă Drosida, tot ce găsesc din surse catolice este o lucrare a Sf Ioan Gură de Aur: De sancta Droside martyre. Altceva, nimic.

annajanette 28.04.2010 04:49:17

Citat:

În prealabil postat de euftalia (Post 9330)
Scumpa mea, tu ai vre-un animal de casa? Eu am un catel. Cand merg pe hol si imi iese in cale se da incet, incet inapoi ca sa nu o lovesc. Deci animalele au sadit inele instinctul de viata, de a nu fi ranite. Balenele care se zice ca se sinucid de fapt esueaza.
nu te mai gandi la sinucigasi, fa-ti semnul crucii si gandeste-te ca este o grava anomalie care vine de la cel rau. Duar nu ai si tu idei de acestea. Eu am trei tentative de suicid la viata mea, ultima acum 5 ani. Eram bolnava si nu judecam. de fapt primele dati am vrut sa mor, desi am spus rudelor ca m-am otravit in timp util.
Ultima oara am facut iar gestul inconstient cred. dar dupa spalaturi am zis :Ce bine ca traiesc! Eram semiconstienta, eu nu imi amintesc.
Mai gandeste-te ca aici pe pamant suferim putin, dar dincolo la Dumnezeu ne vom bucura vesnic daca avem rabdare. Daca nu crezi in viata de apoi, cu atat mai putin ar merita un gest groaznic ca sinucidrera.
Viata este frumoasa, uite eu am schizofrenie, deseori mi-este rau de la nervi si tot nu as mai face asa ceva. Sunt pansoinata medical, stau acasa cu mama si fratele, eu am 30 de ani. Dar ma plimb, merg la teatru cu bilet redus, ma bucur de toamna, chiar daca nu prea am rabdare de citit sau tv. ,tricotez, cos, ma plimb.
Concluzia este sa nu te mai preocupe sinucigasii in speta anormalitatea, vezi partea frumoasa in viata, o are, te asigur!
Mergi si la sf. Maslu si la un psiholog/psihiatru. Numai bine iti doresc!

stai linistita ca eu sufar de depresie si atacuri de panica si 8 luni de zile numai la asta m-am gandit la gandurile negre, deci nu esti singura ...insa ce bine de tine ca t poti bucura de viata eu inca desi iau antidepresive inca nu mi-au trecut aceste ganduri si u sunt de la pastile, poate ai tu vreo explicatie ca eu nu mai inteleg nimic, desi m-am spovedit si am colindat prin toate bisericile si ma rog de 8 luni din suflety la dzeu sa ma scape de aceste ganduri........................................... .....................................

Dumitru73 28.04.2010 09:12:05

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 240242)
Am găsit în martirologul sirian o sfântă Pelaghia din Tars care, ca să nu fie violată, a sărit nu în baia clocotită, ci de pe acoperișul casei. Poate spera în fugă ? În orice caz, Marirologul Roman nu face mențiune despre ea.

Despre o sfântă Drosida, tot ce găsesc din surse catolice este o lucrare a Sf Ioan Gură de Aur: De sancta Droside martyre. Altceva, nimic.

Nu ma intereseaza Marirologul Roman.
Pana la urma era vorba de sinucidere, nu de modul in care se realizeaza.

Radu32 28.04.2010 09:34:43

Citat:

foarte interesanta viziunea, chiar vroiam eu sa o spun,insa mi-ai luat-o inainte !

Exista sinucidere din onoare ! In ww2 multi generali germani pe frontul de est pierzand batalii s-au sinucis !
Soldatul german care satea in fata inamicului pana la ultimul cartus,nu se sinucidea de fapt???
Spionii in misiuni dificile au toti la ei o pastila cu cianura ascunsa in cavitatea bucala,pentru a se sinucide !
Avioatorii japonezi kamikatze, erau si ei niste sinucigasi,nu???
Desi sinuciderea e un lucru foarte las, si facut de oamenii cei mai slabi,(foarte multi insa bolnavi psihic),totusi exemplele de mai sus arata ca exista si sinucidere profesionala,sau din datorie ! Desi pana la urma tot e condamnabila,insa tine si de mentalitatea epocii si culturii respective !
Decebal,de ex, ce era sa faca, sa fie scuipat de plebea romei in cusca ?
Numai ca sigur, aceste sinucideri vin din mandrie, lucru incompatibil cu invataturile bisericii !!!
Si e f bina asa, pt ca mandria nu-i un lucru bun !

umilul 28.04.2010 10:51:51

Iertati-ma !!

Dar cred ca nu ne sta noua in fire sa judecam daca aceste lucruri pot fi sau nu iertate, doar Domnului ii sta in putere a face asta, depinde motivul pentru care o face, exemplul chiar daca nu este poate cel mai potrivit este cel al lui Avraam care si-a dus fiul sa-l jertfeasca pentru Domnul , aceea nu ar fi fost o crima, acela a fost Cuvantul Domnului. Deci nu se cade a judeca noi ce e drept si ce nu. Pace tuturor si iertati-ma daca v-am gresit !!

costel 28.04.2010 11:22:05

Nu e chiar asa, Biserica prin faptul ca nu savarseste slujba inmormantari pentru cei care s-au sinucis, ofera un raspuns ca nu poate accepta sinuciderea indiferent de motiv.

Eu nu cred ca exemplul lui Decebal de a-si lua viata, poate fi laudat. Biserica are martiri, nu sinucigasi.

Marius22 28.04.2010 11:24:41

Eu nu vad nicio deosebire intre sinuciderea "glorioasa" a anumitor eroi, intemeiata intrucatva pe mandrie sub numele demnitatii, si sinuciderea in intelesul sau curent, ce parvine ca o consecinta a diversilor factori.

Si intr-un caz si in celalat omul se afla intr-o situatie de criza existentiala. Se cere deci din partea lui un raspuns pentru a iesi din ea.

Dar atitudinea omului se intemeiaza pe un refuz, pe un NU spus din adancul sau, vietii. Ultimul sau act in lumea aceasta este unul de negare, si nu unul de comuniune.

Este o mare diferenta intre moartea unui martir si moartea unui sinucigas. Una este sa renunti la viata pentru Hristos, si alta sa renunti la aceasta pentru a scapa de poverile ei.

Mihnea Dragomir 28.04.2010 11:44:53

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 240349)
Nu ma intereseaza Marirologul Roman.
Pana la urma era vorba de sinucidere, nu de modul in care se realizeaza.

-Martirologul roman arată că nu există sfinți catolici care să se fi sinucis. Nici nu au cum să fie, sinuciderea fiind păcat intrinsec.

-În cazul sfintei antiohiene care s-a aruncat de pe acoperiș este posibil să fi sperat că scapă cu fuga. E de presupus că acea casă avea un singur etaj, deci înălțimea de la care s-a aruncat era în jur de 4 metri. Nici un sinucigaș serios nu se aruncă de la o înălțime atât de mică, pentru că se poate să nu moară, doar să-și rupă oasele. Dacă, dimpotrivă, sfânta s-ar fi aruncat în baia de ulei clocotit, așa cum spuneați inițial, intenția suicidară ar fi fost indiscutabilă. La ce te poți aștepta de la asemenea act, decât la o moarte sigură ?

Dumitru73 28.04.2010 12:00:44

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 240400)
-Martirologul roman arată că nu există sfinți catolici care să se fi sinucis. Nici nu au cum să fie, sinuciderea fiind păcat intrinsec.

-În cazul sfintei antiohiene care s-a aruncat de pe acoperiș este posibil să fi sperat că scapă cu fuga. E de presupus că acea casă avea un singur etaj, deci înălțimea de la care s-a aruncat era în jur de 4 metri. Nici un sinucigaș serios nu se aruncă de la o înălțime atât de mică, pentru că se poate să nu moară, doar să-și rupă oasele. Dacă, dimpotrivă, sfânta s-ar fi aruncat în baia de ulei clocotit, așa cum spuneați inițial, intenția suicidară ar fi fost indiscutabilă. La ce te poți aștepta de la asemenea act, decât la o moarte sigură ?

Nu vorbeam de sfinti catolici.

Sunt mai multe variante. Iata si doua ortodoxe ;)
http://www.crestinortodox.ro/calenda...ian-36086.html

Scotianul 28.04.2010 12:23:26

post scriptum

Citind opiniile celor care posteaza>Cum poate fi judecat Decebal din perspective crestina din moment ce el nu era crestin?Nici macar nu stia de existenta crestinismului(nu am gasit nici o sursa istorica care sa ateste ca ar fi avut cunostiinta de existenta crestinismului).A fost vina lui?Poate doar din perspectiva ca s-a nascut in locul nepotrivit dpdv al pozitionarii fata de Tara Sfanta.Nu trebuie sa fie un martir al Bisericii.Nici nu avea cum sa fie asta.Si Hannibal s-a sinucis decat sa cada in mainile romanilor.Si multi altii gen Boudica.Altii s-au predat si au fost umiliti(Vergingetorix).Nici unul nu era crestin.Daca ii comparam cu martirii care se duceau sa fie mincati de lei cu zimbetu pe buze>normal ca vechi regi nu vor avea argumente crestine.Dar ei nu erau crestini.Erau razboinici in primul rand iar in al doilea rand erau crescuti dupa alte reguli.Cred ca pina si aici,in domeniul teologic,este de discutat daca nu cumva se poate invoca ,,neretroactivitatea legii”.Ei au preferat moartea in locul dezonoarei.Era regula dupa care se calauzeau si in lupta.Nu cred ca este corect sa fie judecati dpdv al standardelor crestine.Trebuie analizati in contextul in care au trait.Decebal nu este un erou al crestinismului sau un martir dar este un erou istoric pt poporul roman.Toate cartile de istorie apreciaza asta.Dar pina la urma conteaza cum a murit sau cum a inteles sa traisca si mai ales ce a vrut sa ne transmita?Da.Decebal s-a sinucis.Nu era nici Apostolul Petru,nici Pavel iar Sarmisegetusa nu era Inchisoarea Marmetina..Doar ca
mi-se pare lejer ciudat sa judec un rege dac dupa Invataura lui Hristos in situatia in care acesta nu stia de ea.Din start am de a face cu o regula imposibil de indeplinit.repet:nu stiu cum a fost judecat Decebal de catre Cel de Sus dar istoria,mai ales ceea antica,este plina de eroi care nu erau crestini.Actiunile lor trebuie intelese in acest context.Nu cred ca trebuie sa le dam ,,erase”din istorie pt ca nu au fost martiri crestini.Unii ar numi asta fanatism. Eu nu sunt asa aspru.Putem sa invatam de la ei anumite aspecte pozitive(curaj,dragoste de tara,etc) si sa nu ne substituim judecatii Celui de Sus cand de fapt,in esenta,nimeni nu stie care sunt criteriile in amanunt.Sau eu cel putin nu pot spune ca stiu asa ceva.Asa mi-se pare mie dar nu am pretentia ca am si dreptate.Poate sun subiectiv.

PS>pina si astazi,cand stim de existenta lui Hristos de ceva vreme,inca folosim(la modul simbolic)semne din mitologia greaca.Poate acest simbol medical va este cunoscut
http://ro.wikipedia.org/wiki/Toiagul_lui_Esculap
Esculap>adica Asklepios>adica vechea zeitate.Exista si Crucea Rosie si toiagul mentionat.Fiecare are semnificatia sa,in esenta un simbol.La fel si cu Decebal>el reprezinta un simbol al poporului sau,in epoca sa si pe regulile in care a trait.
Sunt efectiv surprins sa vad un rege dac judecat dupa reguli crestine de care nu stia.

Radu32 28.04.2010 13:08:01

Citat:

În prealabil postat de Scotianul (Post 240422)
Citind opiniile celor care posteaza>Cum poate fi judecat Decebal din perspective crestina din moment ce el nu era crestin?Nici macar nu stia de existenta crestinismului(nu am gasit nici o sursa istorica care sa ateste ca ar fi avut cunostiinta de existenta crestinismului).A fost vina lui?Poate doar din perspectiva ca s-a nascut in locul nepotrivit dpdv al pozitionarii fata de Tara Sfanta.Nu trebuie sa fie un martir al Bisericii.Nici nu avea cum sa fie asta.Si Hannibal s-a sinucis decat sa cada in mainile romanilor.Si multi altii gen Boudica.Altii s-au predat si au fost umiliti(Vergingetorix).Nici unul nu era crestin.Daca ii comparam cu martirii care se duceau sa fie mincati de lei cu zimbetu pe buze>normal ca vechi regi nu vor avea argumente crestine.Dar ei nu erau crestini.Erau razboinici in primul rand iar in al doilea rand erau crescuti dupa alte reguli.Cred ca pina si aici,in domeniul teologic,este de discutat daca nu cumva se poate invoca ,,neretroactivitatea legii”.Ei au preferat moartea in locul dezonoarei.Era regula dupa care se calauzeau si in lupta.Nu cred ca este corect sa fie judecati dpdv al standardelor crestine.Trebuie analizati in contextul in care au trait.Decebal nu este un erou al crestinismului sau un martir dar este un erou istoric pt poporul roman.Toate cartile de istorie apreciaza asta.Dar pina la urma conteaza cum a murit sau cum a inteles sa traisca si mai ales ce a vrut sa ne transmita?Da.Decebal s-a sinucis.Nu era nici Apostolul Petru,nici Pavel iar Sarmisegetusa nu era Inchisoarea Marmetina..Doar ca
mi-se pare lejer ciudat sa judec un rege dac dupa Invataura lui Hristos in situatia in care acesta nu stia de ea.Din start am de a face cu o regula imposibil de indeplinit.repet:nu stiu cum a fost judecat Decebal de catre Cel de Sus dar istoria,mai ales ceea antica,este plina de eroi care nu erau crestini.Actiunile lor trebuie intelese in acest context.Nu cred ca trebuie sa le dam ,,erase”din istorie pt ca nu au fost martiri crestini.Unii ar numi asta fanatism. Eu nu sunt asa aspru.Putem sa invatam de la ei anumite aspecte pozitive(curaj,dragoste de tara,etc) si sa nu ne substituim judecatii Celui de Sus cand de fapt,in esenta,nimeni nu stie care sunt criteriile in amanunt.Sau eu cel putin nu pot spune ca stiu asa ceva.Asa mi-se pare mie dar nu am pretentia ca am si dreptate.Poate sun subiectiv.

PS>pina si astazi,cand stim de existenta lui Hristos de ceva vreme,inca folosim(la modul simbolic)semne din mitologia greaca.Poate acest simbol medical va este cunoscut
http://ro.wikipedia.org/wiki/Toiagul_lui_Esculap
Esculap>adica Asklepios>adica vechea zeitate.Exista si Crucea Rosie si toiagul mentionat.Fiecare are semnificatia sa,in esenta un simbol.La fel si cu Decebal>el reprezinta un simbol al poporului sau,in epoca sa si pe regulile in care a trait.
Sunt efectiv surprins sa vad un rege dac judecat dupa reguli crestine de care nu stia.

dar e foarte clar ca Decebal nu poate fi condamnat ulterior,din perspectiva crestinismului,deoarece el avea alte religie ! Eu cred ca Dumenzeu judeca lucrurile mult mai bine si mai larg,decat o fac oamenii,punand fiecare lucru la locul sau !Iar pe Decebal ,eu cred ca-l va absovi de pactul sinuciderii,deoarece era o sinucidere din datorie,si nu de buna voie !

Scotianul 28.04.2010 13:16:29

subscriu

Citat:

În prealabil postat de Radu32 (Post 240442)
Eu cred ca Dumenzeu judeca lucrurile mult mai bine si mai larg,decat o fac oamenii,punand fiecare lucru la locul sau

Subscriu in totalitate la concluzia dvs.Va salut cu respect.

AlinB 28.04.2010 15:57:25

Citat:

În prealabil postat de annajanette (Post 240326)
stai linistita ca eu sufar de depresie si atacuri de panica si 8 luni de zile numai la asta m-am gandit la gandurile negre, deci nu esti singura ...insa ce bine de tine ca t poti bucura de viata eu inca desi iau antidepresive inca nu mi-au trecut aceste ganduri si u sunt de la pastile, poate ai tu vreo explicatie ca eu nu mai inteleg nimic, desi m-am spovedit si am colindat prin toate bisericile si ma rog de 8 luni din suflety la dzeu sa ma scape de aceste ganduri........................................... .....................................

Care e diferenta cu cel care se lupta de exemplu ani de zile cu patima curviei?
Oricare ar fi incercarea, trebuie sa ramai pe pozitia care stii ca este buna, indiferent ce iti spun anumite stari subiective.

Apropo cu colindatul bisericilor, pentru ce..?

Rodica50 12.05.2010 15:30:02

Nu exista dreptul la sinucidere. Gandul este de la cel rau. Dumnezeu ne-a dat viata, Lui trebuie sa I-o inchinam, fiind rabdatori si intariti in Sfanta Credinta.

George.m 22.01.2011 00:48:06

M-au uimit cuvintele lui Jacques Attali, director al Bancii Centrale Europene, consilier al lui *Mitterand, despre dreptul la sinucidere: din clipa in care a fost depasita virsta de 60-65 de ani, omul traieste mult prea indelungat fara a produce si costa foarte scump societatea […]. Intr-adevar, din punctul de vedere al societatii, este mult mai preferabil ca masina umana sa se opreasca brutal decit sa se deterioreze progresiv. […] Logica socialista este libertatea si libertatea fundamentala este sinuciderea. In consecinta, dreptul la sinucidere, directa sau indirecta, este o valoare absoluta in acest tip de societate.

calator prin ploaie 22.01.2011 11:20:27

Judecata este numai a Domnului !

Mikala 16.04.2011 17:06:39

Eu una cred in felul urmator. Dumnezeu ne-a creat, ne iubeste dupa parerea mea, stiu ca nu ar lasa un om sa moara pentru ca Dumnezeu iubeste totul, dar testul suprem din punctul meu de vedere e sinuciderea. Nu cred ca am raspuns in totalitate la intrebare, dar daca ai alege sa te sinucizi in loc de iubirea fata de Dumnezeu atunci nu meriti sa fi in Rai, nu ai credinta. Nu zic ca nu am avut si eu moment cand am vrut sa ma sinucid, dar mereu am primit in vis de la bunicul meu, Dumnezeu Sa'l Ierte caci l'am iubit extraordinar de mult si sunt sigura ca stie, imi spune mereu " nu e momentul sa mori " .

O p e t h 16.04.2011 17:51:29

Citat:

În prealabil postat de Mikala (Post 354867)
dar daca ai alege sa te sinucizi in loc de iubirea fata de Dumnezeu atunci nu meriti sa fi in Rai, nu ai credinta. .

Oare se afla unul printre noi care sa merite?

Mikala 16.04.2011 17:56:24

Poate doar daca recunosti si te rogi la Dumnezeu si ii demonstrezi ca mai mult conteaza iubirea fata de El decat acel fapt.

anamaria simleu 16.04.2011 18:56:09

Citat:

În prealabil postat de euftalia (Post 9330)
Scumpa mea, tu ai vre-un animal de casa? Eu am un catel. Cand merg pe hol si imi iese in cale se da incet, incet inapoi ca sa nu o lovesc. Deci animalele au sadit inele instinctul de viata, de a nu fi ranite. Balenele care se zice ca se sinucid de fapt esueaza.
nu te mai gandi la sinucigasi, fa-ti semnul crucii si gandeste-te ca este o grava anomalie care vine de la cel rau. Duar nu ai si tu idei de acestea. Eu am trei tentative de suicid la viata mea, ultima acum 5 ani. Eram bolnava si nu judecam. de fapt primele dati am vrut sa mor, desi am spus rudelor ca m-am otravit in timp util.
Ultima oara am facut iar gestul inconstient cred. dar dupa spalaturi am zis :Ce bine ca traiesc! Eram semiconstienta, eu nu imi amintesc.
Mai gandeste-te ca aici pe pamant suferim putin, dar dincolo la Dumnezeu ne vom bucura vesnic daca avem rabdare. Daca nu crezi in viata de apoi, cu atat mai putin ar merita un gest groaznic ca sinucidrera.
Viata este frumoasa, uite eu am schizofrenie, deseori mi-este rau de la nervi si tot nu as mai face asa ceva. Sunt pansoinata medical, stau acasa cu mama si fratele, eu am 30 de ani. Dar ma plimb, merg la teatru cu bilet redus, ma bucur de toamna, chiar daca nu prea am rabdare de citit sau tv. ,tricotez, cos, ma plimb.
Concluzia este sa nu te mai preocupe sinucigasii in speta anormalitatea, vezi partea frumoasa in viata, o are, te asigur!
Mergi si la sf. Maslu si la un psiholog/psihiatru. Numai bine iti doresc!

Ce ai expus tu aici....este o adevarata lectie de viata (incercarile) si de moralitate (redescoperirea frumusetii vietii)....iti doresc multa sanatate si numai bine!....Doamne ajuta!

Yasmina 16.04.2011 20:44:45

Sinuciderea este o posibilitate doar,eu nu as trata-o ca pe libertate!
Desigur ca nu te opreste nimeni s-o faci,dar o faci cu riscurile de rigoare!
Am spus ca nu te opreste nimeni,insa am uitat unele cazuri de sinucigasi care pur si simplu nu"au avut sansa sa moara",este si cazul acestei fete care a raspuns la acest topic,si care a avut mai multe tentative.
Sinuciderea este un pacat inainte de toate,la fel este si omorul,furtul,curvia,etc -a admite ca toate acestea sunt libertati,inteleg mai mult cu sens de posibilitati,poti sa fii bun sau poti sa fii rau...Este o libertate asumata de tine,ca si a aceea de criminal..."libertate" care nu va ramane nepedepsita!

Marius22 26.09.2011 11:54:05

De cand ni se cuvin drepturi pe darurile lui Dumnezeu?

"Dreptul" la sinucidere este unul din multele alte "drepturi" inventate de noi, sub asistenta "binevoitoare" a diavolului.

Uitam ca inaintea lui Dumnezeu nu trebuie sa ne infatisam revendicand drepturi respectiv fluturand merite, ci cu "inima infranta si smerita".

In ultima instanta, Domnul nu ne-a dat nici macar dreptul la viata, ci viata insasi, ca dar, pentru eternitate.

codana 26.09.2011 20:34:55

salut,moriane

Citat:

În prealabil postat de moriane (Post 9288)
Liertatea ne defineste ca oameni, si probabil de aceea dintre toate fiintele de pe pamant, omul inregisreaza cea mai mare rata la sinucideri. Avem libertatea de a ne sinucide. Dreptul la sinucidere rezulta din libertate. Motivele pentru care ne putem sinucide sunt variante, si importante, majoritatea cauzate de disperare. Intr-adevar ma intereseaza resorturile care il pot impinge pe un om la acest gest, ma intereseaza sinucigasi, dar dintre toti, cel mai mult ma intereseaza cei care incearca sa se sinucida de dragul sinuciderii. Nu trebuie sa fie disperati, bolnavi, raniti in dragoste, sau sa-si urasca trupul. Trebuie doar sa-si doreasca sa intre in nefiinta. Pentru cei care cred in nemurirea sufletului, asa ceva e absurd, pentru ceilalti...

Pe cei care impartasesc aceleasi curiozitati ca si mine, ii rog sa-si exprime parerile, si nu numai pe ei.

daca ai libertate, aceasta nu o poti folosi decat daca esti in viata.nu exista drept de a ucide.sinuciderea este crima impotriva propriului corp. daca ai trai dupa sinucidere,justitia laica te condamna ptr.omor premeditat.

Theodor_de_Mopsuestia 26.09.2011 21:50:33

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 403333)
daca ai libertate, aceasta nu o poti folosi decat daca esti in viata.nu exista drept de a ucide.sinuciderea este crima impotriva propriului corp. daca ai trai dupa sinucidere,justitia laica te condamna ptr.omor premeditat.

In nici un caz... Ia citeste fratia ta, sora, prin presa si documente oficiale, ce le mai fata mintea/ceea la rasa spalacita trece drept minte, celor de la bruxelles privind statutul suicidului in "Uniunea Europei cu Iadul."

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:27:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.