Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Împotriva EREZIILOR NEO-PROTESTANTE - Cuvântul al II-lea - ICOANELE (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17729)

Illuminatu 26.02.2015 14:17:40

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 582478)
Acolo de unde am plecat: că chipurile Ev. Luca ar fi pictat primele icoane. Aș fi curios în ce secol s-a stabilit acea normă canonică și câte sute de ani trebuia să aibă martorul ocular al vieții lui Hristos ca să poată stabili corect norma. Însă, senil fiind, ce garanție putem avea că a stabilit-o corect? :) Glumesc, desigur...

Nu domnule, nu au nicio pretenție. E doar imaginația artistului, atât.

Bine, dar atunci e Hristos reprezentat acolo sau nu?

Illuminatu 26.02.2015 14:23:48

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 582476)
Literar ori simbolic, dar există; nu poate fi contestat ce scrie în Cuvântul lui Dumnezeu:

Și s-a deschis templul lui Dumnezeu, cel din cer, și s-a văzut în templul Lui chivotul legământului Său, și au fost fulgere și vuiete și tunete și cutremur și grindină mare.” (Apocalips 11.19 - Biblia Ortodoxă)

"13.Fiindcă dacă sângele de țapi și de tauri și cenușa de junincă, stropindu-i pe cei întinați, îi sfințește prin curățirea trupului,
14.atunci sângele lui Hristos, cel ce fără prihană prin veșnic Duh I s'a adus lui Dumnezeu, cu cât mai mult va curăți conștiința voastră de faptele cele moarte, ca să-I slujiți Dumnezeului-Celui-Viu!
15.Și iată pentru ce este El Mijlocitor al unui nou testament: ca prin moartea pe care El a suferit-o spre a răscumpăra greșalele de sub întâiul testament, să primească cei chemați făgăduința moștenirii veșnice." Ev.9

Deci tu afirmi ca e nevoie, pe langa Jertfa Sa de o alta slujire in acel cort din cer pentru mantuirea oamenilor?

stefan florin 26.02.2015 14:30:36

Citat:

În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus (Post 582488)
Este nevoie tocmai pentru noi (din nou nu discutăm dacă este literal, ori doar simbolic)! Dacă Hristos Și-ar înceta activitatea de mijlocire pentru noi pământenii, ce crezi că s-ar întâmpla? Ar fi sfârșitul lumii, asta s-ar întâmpla!

pai Hristos ca Dumnezeu, mijloceste catre El insusi in acel Templu de care zici, Templu inchinat Lui insusi?

centesimusvicesimusoctavus 26.02.2015 14:56:15

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 582515)
Bine, dar atunci e Hristos reprezentat acolo sau nu?

Unde? Că Alin a prezentat două cazuri: icoanele ortodoxe și ilustrațiile adventiste.
În ilustrațiile adventiste este un Hristos imaginat, nu reprezentat. Niciun grafician ori pictor adventist nu a susținut vreodată că L-a reprezentat pe Hristos (ori pe apostoli) după cum arătau în realitate acum două milenii, ori că au primit prin inspirație [divină] vreun model canonic de reprezentare.
În privința icoanelor ortodoxe, poate cunoști tu mai multe... Cel care a canonizat forma icoanelor susține că a primit indicație divină să le reprezinte fidel? Ori a fost tot o închipuire personală? Poate este important de amintit și acest amănunt semnificativ.

centesimusvicesimusoctavus 26.02.2015 14:57:24

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 582516)
Deci tu afirmi ca e nevoie, pe langa Jertfa Sa de o alta slujire in acel cort din cer pentru mantuirea oamenilor?

Nu e ”pe lângă”, ci aparține aceluiași Plan de Mântuire. La fel cum aparțin și Întruparea Sa, și Moartea Sa și Învierea Sa, etc.

centesimusvicesimusoctavus 26.02.2015 14:58:02

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 582518)
pai Hristos ca Dumnezeu, mijloceste catre El insusi in acel Templu de care zici, Templu inchinat Lui insusi?

Nu înțeleg de ce pui întrebări fără rost (oricum, în afara subiectului), când Scriptura vorbește clar despre lucrarea de mijlocire a Mântuitorului. Crezi că ea e fără nici un rost?

delia31 26.02.2015 15:09:08

Intrebare pentru Centesimus...enshpesimus
E permis adventistilor sa se inchine (nu stiu ce inseamna asta la ei) intr-o sala de adunare/rugaciune adventista in care se afla Biblia, pe o masa, de ex.? Sau acasa, le e permis adventistilor sa se inchine avand in fata Biblia? Ma rog, in prezenta Bibliei, nu neaparat in fata ei, in sens propriu?
Doar o curiozitate.

Barsaumas 26.02.2015 15:18:52

Bine ati venit inapoi, sora!

Trice, a venit Delia! Sorry, bro, stii cum te-a facut knock-out mai demult, pe topice vestit de lungi. :)

centesimusvicesimusoctavus 26.02.2015 15:39:17

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 582528)
Intrebare pentru Centesimus...enshpesimus
E permis adventistilor sa se inchine (nu stiu ce inseamna asta la ei) intr-o sala de adunare/rugaciune adventista in care se afla Biblia, pe o masa, de ex.? Sau acasa, le e permis adventistilor sa se inchine avand in fata Biblia? Ma rog, in prezenta Bibliei, nu neaparat in fata ei, in sens propriu?
Doar o curiozitate.

Acum exagerezi! Dacă la 2m în apartamentul vecin este un Coran, ori o statuie a Afroditei, înseamnă că adventistul respectiv se închină lor? Hai să nu ne mai ascundem după deget, icoana ortodoxă nu doar că stă înaintea închinătorului, dar primește sărutare fizică, iar preotul dă cu cădelnița acolo, nu în altă parte...

centesimusvicesimusoctavus 26.02.2015 15:40:10

Citat:

În prealabil postat de Barsaumas (Post 582529)
Trice, a venit Delia! Sorry, bro, stii cum te-a facut knock-out mai demult, pe topice vestit de lungi. :)

Nu știu frate ce mi-a făcut... chiar dacă ea mi-a cauzat banarea, eu nu-i port pică. Am iertat-o, ba am și uitat-o! Iată, acum are ocazia să-mi aduc aminte din nou de ea ;)

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:48:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.