Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Distractia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=557)

cristiboss56 11.07.2009 22:48:32

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 152243)
Fac intotdeauna ce-mi dicteaza cugetul si constiinta ca este bun, drept, onest. Sfatul dv. este "alama sunatoare". Urmez sfaturile duhovnicului, asa m-am obisnuit ca este bine pentru mine. In rest, sloboda gura lumii!

Măcar citește cât adevăr a postat Ory mai sus , ai multă iubire și credință, ignoră un păcătos ca mine !

zaharia_2009 11.07.2009 22:52:34

Anna21,uite ,spune tu te rog ,ce crezi ? Fratia ta esti de parere sa ma retrag .Te intreb simplu,frateste! Am spus ca am sa plec dar ,,intoleranta"(ca sa nu zic evident altfel)lui cristiboss5...m-a desgustat;mai ales ca am dedus ca printre voi are un renume(sau vrea sa si-l impuna).Nu merge deloc cu manierele practicate.Si cind ma gindesc ce spunea sf. ap. Pavel despre bunul renume...Judecind ca se zeleste mult si va ajunge negresit la spovedanie il iert si-l binecuvintez ca sa ne despartim impacati,frateste si sa nu-i fiu tocmai eu poticneala.Il rog deasemenea sa faca cu mine la fel.Vad ca multi isi posteaza cite un cuvint de duh dar tare greu cred ca este sa-i patrundem duhul.E frumos,nimic de zis dar cam atit.

Traditie1 11.07.2009 22:56:43

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 152242)
Ciudat este ca, pe acest topic unde s-ar fi vrut sa se discute despre distractii si modalitatile crestinului de-a privi acest aspect, s-a ajuns la cele mai multe polemici si, chiar "palme peste ochi " . Vedeti !? , cam aici se ajunge din prea multa credinta asociata cu intoleranta , la conflicte se ajunge si in viata de zi cu zi cand se intalnesc " crestinii " cu "pacatosii " si, culmea, taman crestinii se considera cei mai pacatosi...cei care (cu mandria judecatii ) scuipa-n pacatosi . Cred ca au dreptate, chiar sunt "cei mai pacatosi " ...stiu ei ce stiu !

Crestinul trebuie sa traiasca pentru lumea cealalta si bucuria lui sa vina din aceasta. Distractiile lumesti sunt în buna masura un mod de a te ridica deasupra celorlalti, de a-ti creste prestigiul de fiinta cu viata sociala complexa. Intuitiv asta se urmareste prin petreceri, excursii, experiente sexuale etc desi exista si o doza de atractie pur trupeasca (tot pacatoasa) precum si o doza de dorinta pentru o viata sanatoasa (mersul la mare de pilda).

Cred ca, asa cum spuneau Sfintii, trebuie sa avem moartea în fata ochilor, sa ne rastignim lumii în fiecare secunda; aceasta e adevarata pocainta: întoarcerea permanenta de la lume. Când nu suntem în lume suntem în Dumnezeu. Daca în aceasta stare se întâmpla sa ajungem si pe la mare, nu e rau, daca noi nu slabim încordarea pocaintei interioare.

Cât despre ce se petrece pe acest forum si topic, nu trebuie sa vedem în aceste certuri neaparat ceva rau. Sfântul Ioan Scararul în capitolul despre Desfrânare (curvie se numeste de fapt) spune cum un om duhovnicesc a reusit sa cultive pizma între un barbat si o femeie care desfrânau si prin asta sa strice legatura vrajsmasului între cei doi, deoarece desfrânarea e mai grea ca pizma. Nu zic ca e bine ca sunt certuri, consider ca e realmente rau, dar nu în totalitate, deoarece o armonie între participanti pe un topic dedicat distractiei ar fi ceva nepotrivit, fiindca în NT ni se spune sa traim viata sfânta, ceea ce înseamna renuntarea la distractii.

Nu este un obiectiv sa existe armonie deplina, dupa cum nu este un obiectiv sa este o singura biserica crestina. Obiectivul este sa aparam adevarul, acesta e si rolul Bisericii, nu de club al tuturor.

anna21 11.07.2009 23:01:35

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 152246)
Anna21,uite ,spune tu te rog ,ce crezi ? Fratia ta esti de parere sa ma retrag .Te intreb simplu,frateste! Am spus ca am sa plec dar ,,intoleranta"(ca sa nu zic evident altfel)lui cristiboss5...m-a desgustat;mai ales ca am dedus ca printre voi are un renume(sau vrea sa si-l impuna).Nu merge deloc cu manierele practicate.Si cind ma gindesc ce spunea sf. ap. Pavel despre bunul renume...Judecind ca se zeleste mult si va ajunge negresit la spovedanie il iert si-l binecuvintez ca sa ne despartim impacati,frateste si sa nu-i fiu tocmai eu poticneala.Il rog deasemenea sa faca cu mine la fel.Vad ca multi isi posteaza cite un cuvint de duh dar tare greu cred ca este sa-i patrundem duhul.E frumos,nimic de zis dar cam atit.

Nu, dimpotriva, nu vreau sa te retragi!
Sunt putine voci ferme pe forum (adica persoane care nu cauta laude si nu incearca sa linguseasca). Eu cred ca un crestin ortodox nu cauta sa faca pe plac nimanui! Are un singur stapan.
Eu sunt mai atenta la mesajele celor neagreati de aici: Traditie, Antiecumenism, Anca (i-am numit pe cei de pe acest topic, dar sunt mai multi pe forum).. cred ca adevarul este incomod. Trebuie sa luam aminte la ceea ce ne biciuie mandria. Si la noi cand ne suparam (ce anume se supara in noi? orgoliul?).
(acestea au fost pareri strict personale)

cristiboss56 11.07.2009 23:03:55

Citat:

Zaharia , parcă spuneai că nu vrem să ne mai întâlnim, dar tot de ai vrut asta, te anunț că nu am ce ierta la tine, pentru că nu m-am supărat în sufletul meu, așa că stai în pace din punctul ăsta de vedere. Netul are și acest dezavantaj de a nu putea să ne vedem față către față. Cu cei ce m-am întâlnit de pe acest forum , pot spune cât de cât cine sunt. De aceea am fost pentru întâlnirile directe , de aceea am legat prietenii reale cu mulți de aici, de aceea sunt pentru discuții directe , nu pe monitor, nu pe net , ci în realitate. Deci dragă Zaharia, nu sunt supărat pe tine și de tu ești pe mine, te rog să mă ierți. Doamne ajută ! +

Anca-Miha 11.07.2009 23:53:37

Citat:

Daca niste mesaje te-au dezgustat, ce vei face cand te vei lupta cu diavolul?!?
Dar de cand se sperie credinciosii de putina altercatie?!? Cand o veni vremea antihristului ce vom face, unde vom fugi?
Noi trebuie sa invatam niste lectii de viata: cum sa ne pastram calmi si capul pe umeri, indiferent de afronturi. Pacea si linistea..in cer!

mihailt 12.07.2009 00:10:16

Unde scrie mai frate Traditie ca Sfantul Ioan Scararul a facut asa ceva?
Adica in care carte? Ca sunt curios.

zaharia_2009 12.07.2009 00:26:55

pt. Anca-Miha

Nu stiu,fara ajutorul lui Hristos nu sunt nimic in lupta aceia (si si in tot restul).Am vazut ca unii frati deja au simtit clar (iacata ce inseamna sa fi smerit,primesti daruri)ajutorul Mintuitorului.Poate ca atunci imi va veni si mie rindul.Asa trag nadejde,pt. asta lupt.Cu speriatul de altercatii lucrurile stau asa: sunt educat(mie asa mi se pare !)clasic si simpatizez cu tot ceea este vechi,traditional,curat,verificat in timp,cuminte,serios,complet sanatos,manierat.Pot si eu sa fiu grosolan dar incerc sa evit cit pot,parca la virsta mea(medie)la nevoile si pretentiile mele merge greu altfel... chinuit.Chiar m-am gindit doar sa ma rezum la a citi topicul dar...ispite sunt multe si cazind in ele ajungi sa te contrazici,sa nu vezi asta si chiar sa strigi in jur ca ceilalti vad aiurea... si doar tu esti...frumosul ,ca destepti suntem toti !Vad ca esti calda in formularile tale sau daca deranjeaza exprimarea o inlocuim cu ponderata,cu precautie.Personal accept si imi pare bine.Daca ti s-ar parea ca glumesc imi cer iertare pt. ca nu am urmarit asta.

mihailt 12.07.2009 00:28:51

Mai frate Traditie tu esti cu masura ta noi cu masurile noastre slabe.
Tu contempli pe Dumnezeu mai tot timpul iar noi nadajduim la mila lui Dumnezeu sa ne dea si noua acolo un loc pe la coada Raiului.
Iar cu privire la relaxarea care sa nu incalce poruncile lui Dumnezeu numita aci distractie e necesara si aceasta.
Nu era necesara Sfantului Antonie cel Mare dar altele erau masurile Sfantului Antonie cel Mare si altele sunt masurile noastre.
Nu era necesara Sfantului Grigorie Palama dar altele sunt masurile Sfantului Grigorie Palama si altele masurile noastre.

Asa se poate duce omul sa se plimbe prin parc,poate sta la masa cu familia ,poate sa mearga la iarba verde si ce mai e care nu incalca poruncile lui Dumnezeu si poruncile bisericesti.Si nu ii va pricinui paguba duhovniceasca.

Traditie1 12.07.2009 00:32:40

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 152257)
Unde scrie mai frate Traditie ca Sfantul Ioan Scararul a facut asa ceva?
Adica in care carte? Ca sunt curios.

La capitolul despre Tinerea de minte a raului, capul 6. Stiu ca am mai citit undeva mai amanuntit, nu stiu daca tot în Scara dar nu mai îmi amintesc unde.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:22:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.