![]() |
Foarte multă isterie și foarte multă agitație legat de faptul că noi am importat sărbători din occident și le-am adus în Romania, iar în felul acesta desacralizăm creștinătatea și ortodoxia!
Iar eu mă întreb așa: Cei care au citit Harry Potter nu au citit cărți care tratează o lume a vrăjitoriilor și sf-urilor, cu spirite, cu balauri și zei vorbitori, alea nu sunt tot niște ocultisme ieftine? Îți încarci mintea cu lucruri nefolositoare, așa cum spune Apostolul Pavel: "Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. "(1 Corint. 6:12) Dacă americanii au Halloween-ul și se scălămbăie o zi și o noapte, în fel și chip, și noi avem de Anu Nou tradiții păgâne unde se obișnuiește ca „mascații” să umble în ceată cu personaje mascate: ursul, capra, căiuții, cerbii, urâții, frumoșii, dracii, doctorii, ursarii, bunghierii etc. Numai că al nostru este puțin românizat, este tradițional și parcă nu este așa "mare păcat" cu toate că am putea să ne îmbrăcam în costum național și să mergem la biserică. Așadar, cine vrea să se ducă e treaba lui, dar să nu facem atâta dramatism și ieșire din normalitate din asta. Vai de mine.. am fost deodată pervertiți din perfecțiunea absolută.. Dar când chemăm ursitoarele la un copil mic nou-născut și le plătim pe acele doamne îmbrăcate în zâne să spună gogoși, nu e același lucru? Dar când te duci să îți citească în cafea sau în cărți, cu dama de verde în cărare și cu ghiocul prin cimitir să cauți strigoi sau moroi, când de Sfântul Andrei umbli cu usturoi și cu ciorapi întorși pe dos, sau cu ața roșie la mână de deochi și tămâie prin buzunare.. nu-i tot un Halloween? NUMAI CĂ NOI LE-AM DRAMATIZAT PE CELE OCCIDENTALE ȘI LE-AM SPIRITUALIZAT PE CELE ORTODOXE! Noi uneori suntem mai Halloween decât alții! Nu-ți place un lucru nu-l faci, taci, te abții și ești educat. Lor asta li se pare interesant. Gândiți-vă că poporul american este suma multiculturalismului culturilor și inculturilor, acolo s-au strâns tot felul de oameni de pe fața pământului din toate națiile păgâne și nepăgâne, ce poți să le faci? Dar noi când stam cu nasul în zodiac și vrem să vedem cum ne merge, când calculăm la numerologie sau descifram visele nu facem la fel? Deci trebuie să înțelegem că exagerarea nu face parte din tabieturile unui ortodox cuminte și obișnuit! https://www.youtube.com/watch?v=_7ZEciPUcfw |
Am văzut din proprie experiență că a trebuit să petrec la fel de mult timp învățând despre
pocăință , cât am petrecut învățând ce este fericirea. Am învățat că bucuria pe care mi-o oferă plăcerile lumii acesteia nu este adevărata fericire. Foarte puține sunt însă pildele vii ale acestui adevăr în ziua de astăzi. Cum să-i învățăm pe oameni despre un lucru atât de rar? Știu că, în ceea ce mă privește, nu-mi este greu să dovedesc că sunt supărăcios, cârtitor, sau că îl judec pe aproapele meu, dar cum să arăt virtuți pe care nu le am? Nu vreau să fiu piatră de poticneală pentru credincioșii mei. Știu că sunt un exemplu rău. Ce pot face? Intuiția dumneavoastră este corectă, părinte. Totuși aș dori să accentuez aici și un alt aspect. De câte ori nu ne-am umplut de bucuria mângâierii dumnezeiești, dar mai apoi am pierdut-o din pricina lipsei noastre de grijă? De aceea spune Sfântul Ioan Scărarul: „Apropie-te de Dumnezeu întru multă smerită cugetare și mai multă îndrăznire vei avea” . Cu alte cuvinte, cu cât ne apropiem de Dumnezeu cu mai multă smerenie, grijă și cumpătare, cu atât primim mai multă bucurie . Trebuie să fim însă atenți să nu ne bucurăm peste măsură și să nu trăim această bucurie la nivel psihologic, sufletesc, altminteri o pierdem. Dacă atunci când sufletul ne este plin de bucurie duhovnicească începem să vorbim mult și fără rost, să-i învățăm pe alții și să ne etalăm darurile primite de la Dumnezeu, negreșit vom pierde această bucurie și ne vom simți sufletul gol și pustiu. Adevărata bucurie duhovnicească este tăinuită în inimă și, cu cât o ascundem mai mult, cu atât o păstrăm mai bine. Trebuie să facem totul cu simplitate și cumpătare, întrucât avem vrăjmași care se vor folosi de orice mijloace ca să ne jefuiască. Citim în Scara Sfântului Ioan că fiecare virtute duhovnicească poate degenera într-o patimă , dacă nu suntem cu luare-aminte. ( Arhimandrit Zaharia Zaharou ) |
„Zadarnic încercăm a îmbunătăți lumea dacă mai întâi (sau concomitent) nu dăm toată atenția îmbunătățirii noastre lăuntrice: sufletului, caracterului, purtărilor noastre...
Cu mincinoșii, cu șmecherii, cu oameni cu două fețe și două grăiri - nu poți alcătui ansambluri sociabile, viabile și în progres... cu lemne putrede și cu cărămizi defecte - nu poți ridica o casă temeinică... Tot astfel și cu indivizi corupți și subminați de impocrizie, necinste, invidie... cu indivizi care-și găsesc supapa psihică și plăcerea supremă în a-și denunța semenii și a le pregăti curse și ambuscade și belele; și care-și practică în mod dezinvolt duplicitatea; n-au probleme - nu poți spera altceva decât soarta castelului din cărți de joc când se deschide fereastra și le împrăștie vântul. Esențiale rămân curăția cugetului și libertatea lăuntrică; ele doar pot chezășui orice înnoire, orice realizare, atât în artă cât și în viața de obște. Să nu ne amăgim crezând că putem face abstracție din nivelul moral și mintal al insului! Libertatea și curăția conștiinței - iată care-i temelia oricărei acțiuni prealabile unei îmbunătățiri reale a societății. Și tot libertatea și curățirea conștiinței, firește, însoțite de talent și de îndemânarea artistică rămân și bazele unei opere de artă cu adevărat viabilă, adică autentică." (Nicolae Steinhardt) |
Sfantul Ignatie Briancianinov
Despre inselare Ucenicul: Fa-ma sa inteleg intocmai si in amanunt cele despre inselare. Ce este inselarea ? Staretul: Inselarea este vatamarea firii omenesti prin minciuna. Inselarea este starea in care se afla toti oamenii, pana la unul, stare nascuta din caderea pro- toparintilor nostri. Cu totii suntem in inselare (incepu- tul celui de-al treilea Cuvant al Preacuviosului Si- meon, Nou! Teolog, ed. Pustiei Optina, l852). Consti inta acestui fapt este cea mai de nadejde pavaza im potriva inselarii. Cea mai mare inselare este a te crede liber de inselare. Cu totii suntem inselati, cu totii sun tem amagiti, cu totii ne aflam intr-o stare mincinoasa, avand nevoie sa fim sloboziti de catre adevar; iar Adevarul este Domnul nostru Iisus Hristos (Ioan 8, l4-32). Sa ne facem ai acestui Adevar prin credinta in El; sa strigam prin rugaciune catre acest Adevar – si El ne va scoate din prapastia amagirii de sine si a amagirii de catre demoni. Jalnica este starea noastra. Ea este temnita din care ne rugam sa fie scos sufletul nostru, „ca sa se marturiseasca numelui” Domnului. (Ps. l4l, l0). Ea este acel pamant intunecat in care a fost surpata viata noastra de catre vrajmasul care ne pizmuieste si ne prigoneste (Ps. l42, 3). Ea este cu*getarea trupeasca (Rom. 8, 6) si stiinta cea cu nume mincinos ( l Tim. 6, 20), de care a fost molipsita in*treaga lume, care nu-si recunoaste boala, numind-o sus si tare sanatate infloritoare. Ea este „trupul si san*gele”, care „nu pot sa mosteneasca Imparatia lui Dumnezeu” ( l Cor. l5, 50). Ea este moartea vesnica, tamaduita si nimicita de Domnul Iisus, Care este „In*vierea si Viata” (Ioan ll, 25). Astfel este starea noas*tra. Privelistea ei este o noua pricina de plans. Cu plangere sa strigam catre Domnul Iisus ca sa ne scoata din inchisoare, sa ne traga din prapastiile pamantului, sa ne smulga din falcile mortii. „Domnul nostru Iisus Hristos”, spune Preacuviosul Simeon, Noul Teolog, „de aceea S-a si pogorat la noi, pentru ca a vrut sa ne scoata din robie si din cea mai amarnica inselare” (Inceputui Cuvantului al 3-lea). Ucenicul: Aceasta lamurire nu este destul de lesni*cioasa pentru intelegerea mea: am nevoie de o lamu*rire mai simpla, mai apropiata de priceperea mea. Staretul: Drept mijloc de pierzanie a neamului ome*nesc a fost intrebuintata de catre ingerul cazut, min*ciuna (Fac. 3, l3). Din aceasta pricina, Domnul l-a numit pe diavol „mincinos, tatal minciunii si ucigas de oameni dintru inceput” (Ioan 8, 44). Domnul a unit strans notiunea de minciuna cu cea de ucidere de oameni, intrucat cea din urma este urmarea nemijloci*ta a celei dintai. Cuvantul „dintru inceput” arata faptul ca minciuna a slujit diavolului, chiar de la inceput, ca arma pentru uciderea de oameni, si ii slujeste in chip statornic ca arma pentru uciderea de oameni, spre pierzarea oamenilor. |
...........................
|
Citat:
Cataline, sper ca citesti. |
Cum spunea părintele Alexandru Coman: "A zice despre Rusia că e ortodoxă e ca și când ai numi România cibernetică."
Dar văd că pe aici persistă fantezii cu un stat teocrat. Sunteți niște naivi, nu învățați nimic din istorie, totalitarismul de orice fel naște abuzuri. |
...........................
|
Citat:
|
Citat:
N-ai decât 22 de primăveri și deja le ști pe toate , cunoști și despre comuniști și despre poporul român în totalitate:))) |
Citat:
|
Să luăm aminte foarte mult la greșelile intențio*nate, pentru că ceea ce va cerceta Dumnezeu este intenția noastră. Greșelile pe care le facem din nea*tenție sunt mai ușoare. Unele păcate sunt păcate, dar au circumstanțe atenuante. Apoi, dacă greșim fără să vrem, Dumnezeu va rândui astfel lucrurile încât greșeala noastră să se folo*sească spre bine. Adică nu că trebuia să greșim ca să se facă acest bine, ci, deoarece am greșit fără să vrem, Dumnezeu pune în valoare greșeala noastră și iese binele. Dar atunci când facem o greșeală întru cunoștință și apoi ne pocăim, să ne rugăm să nu se facă nici un rău din urmările greșelii noastre.
(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovnicești III- Nevoință duhovnicească, Editura Evanghelismos, București 2003, p. 127) |
Cine se roagă pentru ceilalți, cine se vede pe sine mai prejos de ei și, în acest fel, are o legătură autentică cu ei, străin de orice împătimire și dispoziție iubitoare de sine, e cu neputință să nu se bucure văzându-le înaintarea, mai ales în cele duhovnicești și în virtute. Fericit este monahul care socoteste mântuirea și înaintarea tuturor ca pe a sa. Rugătorul reusește, prin mijlocirea rugăciunii și a harului pe care ea îl dă, să se unească profund cu ceilalți, lăuntric, duhovnicește, și nu exterior. Nu numai cu cei pe care îi cunoaște sau are legături, ci cu toți oamenii, chiar dacă ei nu-l cunosc și chiar dacă nu și-a exprimat simțămintele sale înaintea lor.
Lipsa de invidie a sufletului iubitor și smerit a celui rugător față de ceilalți îl împlântă în inima lor. Face inima lor inima sa și își unește simțirile sale sufletești cu ale lor. Aceasta fără nici o vorbire mieroasă și edulcorată, cum se vede la cei ce știu să joace teatru de prost gust. Puterea rugăciunii îl face pe rugător frate "siamez" al celorlalți, astfel încât ceea ce simte pentru ei este adevărat, firesc și fără ipocrizie. Această viziune o accentuează cu putere Sfântul atunci când spune că rugătorul este separat și totuși unit cu toți. (Arhimandrit Evsevios Vitti, Despre rugăciune. Tâlcuiri la Sfântul Nil, Editura Sf. Nectarie, pp. 140-141) |
Să vă învățați să vorbiți puțin și esențial.
Așa să fie vorba între voi: ca la rugăciune.Decât ceartă mai bine pagubă.Ajungi la bătrânețe și puterile scad și te trezești că n-ai adunat nimic. Pentru valoarea mântuirii nici o suferință nu e imposibilă aici pe pământ, numai și numai să poți câștiga mântuirea. Dumnezeu iubește Țara Românească și pe ea vrea intai să o spele de păcate.La mulți le-a zis: nu plecați din țară că țara noastră are destinul ei și va da cei mai mulți mucenici. Să vă rugați să nu vină și peste voi necazurile care vin pe oameni, că vor veni vremuri foarte grele.Să nu credeți că voi n-o să răbdați foame.Să vă pregătiți pentru martiraj. În rugăciunea "Tatăl nostru", "și nu ne duce pe noi în ispită", se referă la ispita lepădării de Dumnezeu. Prin încercări se spală menajarea de sine. Când ești asuprit, răstignit pe nedrept, să te bucuri. Unde ne merge bine, acolo nu sporim; unde-i mai greu, acolo te curățești mai sigur; acolo unde nu ești cioplit, ești un necioplit.Să vă așteptați la întâmplări venite din senin. Că nu tu întrebare, nu tu ascultare, nu tu nimic din cele ale căii acesteia.Să nu ai nici un amestec cu ai tăi, ca să nu se răcească în inima ta dragostea de Dumnezeu. Așa cum ne purtăm cu aproapele, tot așa se va purta Dumnezeu cu noi.Nu greșelile altora ne scot din răbdări, ci puțina noastră răbdare; ne cheltuie și răbdarea pe care o mai avem. ARSENIE BOCA-SFATURI INTELEPTE Nutrientes - natural, vista, color, union Sa fii bun si ascultator. Sa ai rabdare cu ceilalti, sa nu te necajesti, sa nu fii prea sensibil, sa fii destoinic in munca ta. Sa nu vorbesti la serviciu prea mult despre lucruri religioase, daca nu esti intrebat. Sa fii un exemplu demn de urmat, in drumul spre Hristos. Sa mergi la biserica in mod regulat, sa te spovedesti si sa te impartasesti des si-atunci vei scapa de toata frica si ti se vor tamadui toate ranile sufletesti. Te povatuiesc sa ai mereu dragoste pentru toti. In primul rand dragoste apoi toate celelalte. Trebuie sa iubim cu inima curata si tot astfel trebuie sa ne rugam. Nu vreau sa te apropii de Dumnezeu din pricina ca te temi de moarte. Vreau sa te apropii de El cu multa dragoste. Acesta este lucrul cel mai de seama, fiule. Cand uneori incepe sa-ti fie frica, asa cum spui, aceasta se intampla din pricina ca nu Il iubesti indeajuns pe Hristos. Asta e totul. Sa te rogi si sa iubesti. Sa-L iubesti pe Dumnezeu si sa-i iubesti si pe semenii tai. Nu vezi cate poate face dragostea lui Hristos? Sa nu te intrebi in sinea ta daca te iubesc ceilalti. Daca-i iubesti tu primul, sa stii ca atunci si ei te vor iubi deopotriva. Ca sa fii iubit de ceilalti, mai intai trebuie sa-i iubesti tu. Cand se revarsa asupra noastra Harul cel dumnezeiesc, rugaciunea noastra devine cu totul curata. Sa te rogi neincetat, zi si noapte, chiar si cand dormi in pat. Nu trebuie sa-i silim pe altii sa mearga la Biserica. Hristos a spus: Cine voieste, sa-Mi urmeze Mie. Oricat ai fi de obosit sa nu uiti niciodata, seara inainte de culcare, sa faci rugaciunile de seara. Sa nu te rogi lui Hristos sa-ti ia bolile, ci sa dobandesti pacea, lucrand rugaciunea mintii si fiind rabdator. Astfel vei avea mare folos. Roaga-te si nu te supara. Roaga-te si fii rabdator. PORFIRIE BAIRAKTARIS-DESPRE ASCULTARE SI SMERENIE |
Când ești rănit sufletește, din căderea în păcat prin neputință ori răutate, nu te împuțina cu duhul și nu te tulbura, ci întoarce-te la Dumnezeu și zi: „Iată, Doamne, ce am făcut ca om ce sunt; nu era posibil a aștepta altceva de la mine, cel cu o voie atât de slabă și neputincioasă. Nu era de așteptat decât cădere și prăbușire”. Și aici, condamnă-te în ochii tăi de ajuns, frânge-ți inima de mare durere pentru ceea ce ai pricinuit lui Dumnezeu, dar, fără să te tulburi, condamnă-ți patimile rele și mai ales acea pasiune care ți-a produs căderea . Apoi zi: „Domnul meu, nici până acum n-aș fi putut sta, dacă nu m-ai fi sprijinit prin suprema Ta bunătate”.
Mulțumește-I și iubește-L mai mult decât oricând. Minunează-te de atâta îndurare că, deși a fost ofensat de tine, îți dă iar mâna Lui cea dreaptă și te apără să nu cazi în păcat. În fine, cu mare încredere în mila Sa nemărginită, zi: „Tu, Doamne, iartă-mă, și pe viitor nu mă lăsa să trăiesc despărțit de Tine, nici să mă depărtez ori să Te mai ofensez” . Chiar de faci astfel, să nu crezi că te-a iertat, fiindcă această încredere trândavă este mândrie, amăgire de minte, timp pierdut, înșelare diavolească, colorată cu diferite culori. De aceea încredințează-te mâinilor lui Dumnezeu și urmează-ți nevoința ca și când nici n-ai fi căzut. Iar dacă, din slăbiciune, păcătuiești de mai multe ori pe zi și rămâi rănit, fă totdeauna ce ți-am spus, cu mai multă speranță în Dumnezeu. Urăște mai mult păcatul, mustră-te și silește-te a trăi cu mai multă supraveghere. Desigur, aceasta nu place diavolului, tocmai pentru că-i foarte plăcută lui Dumnezeu și fiindcă vrăjmașul rămâne rușinat văzându-se învins de cel pe care-l biruia. De aceea, el uneltește diferite chipuri de amăgiri ca să ne împiedice de la această nevoință. Adesea își ajunge scopul din cauza neatenției și nepurtării de grijă de noi înșine. Cu cât ți se împotrivește mai mult vrăjmașul, cu atât silește-te a o repeta de mai multe ori, chiar de ai căzut numai o dată în păcat. Iar dacă, după ce ai păcătuit, simți că te superi, te tulburi și te descurajezi , ca să-ți poți redobândi pacea inimii și curajul, repetă aceste exerciții cum ți-am spus, până ce te restabilești și după ce te vei înarma cu aceste arme, întoarce-te la Dumnezeu. Fiindcă această supărare și această tulburare ce vin în urma păcatului provin din consecința osândei, adică din iubirea de sine, cum am spus de multe ori. Acesta-i chipul de a-ți recâștiga pacea : uită complet atunci căderea în păcat și cugetă numai la bunătatea cea nemăsurată a lui Dumnezeu. Aici se potrivește și istoria aceasta din Pateric . Un monah a căzut în curvie și fiindcă gândul deznădejdii dinlăuntru îl supăra ‒ căci simțea și-a pierdut sufletul și nu se mai mântuiește ‒, el, ca un înțelept și meșter în războiul nevăzut, zicea gândurilor sale: „N-am păcătuit, n-am păcătuit”, până ce a intrat în chilie și a încuiat ușa. După ce și-a împăcat inima, a făcut cuvenita pocăință pentru păcatul făcut; ceea ce s-a descoperit unui alt bătrân străbătător cu gândul că acest călugăr a păcătuit, dar s-a sculat și a biruit. Meditează că Domnul este foarte sârguincios și doritor a ierta orice păcat, oricât ar fi de mare, chemându-l pe păcătos în diferite feluri și pe variate căi să vină la Dânsul și să se unească cu El prin har, în această viață, iar în cealaltă să-l sfințească cu Mărirea Lui și să-l facă de-a pururi fericit. Și când îți vei liniști cugetul și-ți vei împăca inima cu astfel de gânduri, întoarce-te la căderea ta și fă cum ți-am spus mai sus. Apoi, la mărturisire, pe care te îndemn s-o faci cât mai des, amintește-ți toate păcatele tale și cu durere și amărăciune nouă pentru mâhnirea ce-ai produs lui Dumnezeu, ia ferma și definitiva hotărâre de a nu-L mai mânia; arată-le toate duhovnicului tău și fă cu deosebită râvnă canonul ce ți l-a dat. ( Sfântul Nicodim Aghioritul , Războiul nevăzut , Editura Egumenița, Galați, pp. 103-105) |
Citat:
|
Citat:
Citat:
http://www.ziare.com/social/biserica...duceri-1478092 " "Fostul episcop de Husi nu mai reprezinta institutia Bis[b]ercii, dar poate fi un simplu calugar, pentru ca misiunea Bisericii este aceea de a vindeca moral o persoana cazuta, astfel Corneliu Barladeanu se afla intr-un proces de pocainta", a declarat Banescu." Ma mahneste ca nu stim adevarul. Omul Bisericii cred ca trebuia sa spuna direct :"BA ASTA SUNT! TRUPUL E PUTERNIC! ASTA ERAM ATUNCI! MA POCAIESC, SI CAT DE MARE A FOST CADEREA, TOT ATAT DE MARE VA FI CANONUL!" El de fapt se considera nevinnovat.Mi se pare grav. Eu nu am vazut inregistrarile dar raman la idea ca ar fi prea complicat ca sa se trucheze un film. Masca 3D pe fata etc si ce faci cu sonorul? Care ar fi partea unei recunoasteri dinastea foarte hotarate. Era in urma cu ani era o stareta care a avut doua fete gemene. Indiferent de consecinte ,cruce, nu a renuntat la viata copilelor. A fost un exemplu ptr tinere din lumea intreaga ca indiferent de situatia penibila in care s-a pus ,a spus despre viata pretioasa a acestor ingerasi. Daca era o predica in care se vorbea despre avort, nu era un rating prea grozav. Atunci, a fost momentul ca tota lumea sa auda o marturie mai puternica decat o mie de predici,VIATA acestei calugarite starete. Momentul asta cand viata acestor gemene au fost mai mari decat rusinea ei. O marturie teribila ptr tinrerii din zi de azi care altfel unii nu auzeau Cuvantul. Asa si atunci(august 2017) era momentul in care putea spune ce am spus mai sus:"Ma pocaiesc ,asta sunt,ma lupt teribil cu trupul.Dar ma lupt!" |
Citat:
Sau lata o tara care vorbeste de strategii privind moralitatea ei, care noi spunem ca sunt necredinciosi. http://www.descopera.ro/dnews/135585...-supranaturale În luna aprilie, China a lansat o campanie împotriva pornografiei și a conținutului vulgar, intitulată "Cleaning the Web 2014" Eu ce as vrea ca noi ca si crestini sa avem optiunea asta a unui continut curat la cerere,lipsit de vulgaritati si pornografie. Ai copii si ai vrea sa le pastrezi o viata curata macar in primii ani ,ca dupa o anumita varsta poate face de capul lui ca sunt CD-uri etc. Ar fi o treaba corecta, sa ai optiunea asa cum ai cere sa zic pachetul Explorer la TV. Tin minte cati ani am cautat dupa un program functional anti porn si filtrare. De ce sa ti se livreze ceva de care nu ai nevoie? Vreau un continut filtrat gata si care sa nu dauneze familiei? Citat:
Adonia ptr niste vorbe impotriva imparatului Solomon a platit cu capul.Eu zic ca e buna ordinea si sa nu ne mai dam cu parerea prea usor despre oameni care au anumite functii, sau daca o facem nu cu pamflete ,batjocoritor,ci pe un ton respectuos. |
Sunt păcate de moarte și păcate care nu sunt de moarte: cele de moarte sunt cele pentru care, dacă nu te vei pocăi și te va afla moartea, vei merge în iad; iar dacă te vei pocăi, atunci îndată ți se vor ierta. Se numește păcat de moarte pentru că din pricina lui moare sufletul și poate să învieze doar prin pocăință .
Păcatul pentru suflet este așa cum e rana pentru trup. Sunt răni pe care le putem tămădui, care nu aduc moarte trupului, și sunt răni de moarte. La fel și păcatele. Păcatul de moarte omoară sufletul, îl face neputincios de fericirea duhovnicească . Dacă, de exemplu, am pune un orb într-un loc de unde se deschide o priveliște minunată și l-am întreba: „Ce priveliște minunată, ce frumusețe, nu-i așa?”, atunci el ar răspunde cu siguranță că nu are știință de acestea, pentru că nu are ochi, nu vede. Același lucru se poate spune despre sufletul ucis de păcat, care nu poate simți fericirea veșnică... ( Sfântul Cuvios Varsanufie de la Optina ) ( Filocalia de la Optina , traducere de Cristea Florentina, vol. I, Editura Egumenița, Galați, 2009, p. 134) |
Citat:
|
În niciun caz nu trebuie ca soții să-și îngăduie grosolănii, violențe și jigniri. Adeseori, un mare rău în relațiile conjugale este reprezentat de limba neînfrânată, atunci când soții, aprinși de mânie, își aruncă unul altuia jigniri de tot felul. Rănile lăsate în suflet de aceste săgeți verbale sângerează apoi multă vreme.
Cartea Sfântă pune pe seama cuvântului următoarea însemnătate: „Cei nechibzuiți la vorbă sunt ca împunsăturile de sabie, pe când limba celor înțelepți aduce tămăduire” (Pilde 12, 18). Când se aprinde răutatea, mai bine să taci puțin și să te liniștești (să iei apă în gură), iar pe urmă, rugându-te, să spui pe un ton binevoitor ceea ce poate să aducă folos. Este mai bine ca tiradele de reproșuri și de „predici” să fie înlăturate printr-un singur cuvânt magic: „Iartă-mă!” , care, de altfel, este foarte greu de rostit. În general, trebuie spus că mediul familial reprezintă condițiile în care omul învață să trăiască virtuos. Soții trebuie să vadă în căsătoria lor tocmai asta: o școală de viață creștină. Iar școala nu este întotdeauna ușoară... (Episcopul Alexandru Mileant) ( Cum să ne întemeiem o familie ortodoxă: 250 de sfaturi înțelepte pentru soț și soție de la sfinți și mari duhovnici, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2011, p. 114) |
Omul a fost plămădit întru slujire și spre slujire , după pilda Făcătorului său, Care necontenit lucrează. Slujirea izvorăște din iubire, astfel că omul, în mod firesc, își slujește atâta lui însuși, cât și aproapelui, dar adevărata dragoste, care izvorăște dinlăuntrul lui spre slujirea semenului, ține necontenit de felul în care omul slujește nemijlocit lui Dumnezeu și care se oglindește în chipul Crucii.
Astfel, atunci când vrem să construim o cruce , primul element pe care-l așezăm este verticala, după care pe ea se va sprijini și orizontala. Verticala crucii reprezintă slujirea personală a omului de a se uni cu Ziditorul său, Care este Iubirea veșnică. Această nevoință (a omului de a se uni cu Dumnezeu) este de fapt o ridicare… prin pogorâre întru pocăință. Dumnezeu Însuși l-a învățat pe om să se înalțe. Precum El Însuși S-a pogorât pe Sine, ca să-l ridice pe om, slujindu-i omului, asemenea și omul este chemat să se pogoare, să se smerească pe sine, după pilda ce i-a fost dată de Ziditorul său, pentru a se putea înălța. Întruparea Cuvântului lui Dumnezeu reprezintă pilda desăvârșită a tainei iubirii și a smereniei, care este totodată începutul mântuirii omului. Dumnezeu ni S-a descoperit ca fiind Iubire, deoarece prin jertfă și iubirea Sa nemărginită le-a unit pe cele de sus cu cele de jos, cerul cu pământul, veșnicia cu vremelnicia. Însă înțelesul deplin al Crucii îl aflăm în rânduirea celor două elemente, verticala și orizontala, care se întâlnesc și se sprijină în inima omului . Pe măsură ce iubirea omului pentru Dumnezeu crește și se desăvârșește, formându-se astfel verticala Crucii, inima lui se lărgește, ca să-L primească pe Cel Neîncăput și de îndată ce Dumnezeu se naște prin iubire în inima omului, iubirea de Dumnezeu se revarsă în iubirea pentru aproapele și pentru întreaga zidire, întruchipând orizontala Crucii. Astfel, omul ajunge să îmbrățișeze, în iubire, toată zidirea ‒ iubire care îl răstignește, dar în același timp îl adună și îl desăvârșește. ( Ieromonah Luca Mirea, Crâmpeie de gând și cuvânt , Editura Predania, Bucuresti, p. 12) |
Omul a fost plămădit întru slujire și spre slujire , după pilda Făcătorului său, Care necontenit lucrează. Slujirea izvorăște din iubire, astfel că omul, în mod firesc, își slujește atâta lui însuși, cât și aproapelui, dar adevărata dragoste, care izvorăște dinlăuntrul lui spre slujirea semenului, ține necontenit de felul în care omul slujește nemijlocit lui Dumnezeu și care se oglindește în chipul Crucii.
Astfel, atunci când vrem să construim o cruce , primul element pe care-l așezăm este verticala, după care pe ea se va sprijini și orizontala. Verticala crucii reprezintă slujirea personală a omului de a se uni cu Ziditorul său, Care este Iubirea veșnică. Această nevoință (a omului de a se uni cu Dumnezeu) este de fapt o ridicare… prin pogorâre întru pocăință. Dumnezeu Însuși l-a învățat pe om să se înalțe. Precum El Însuși S-a pogorât pe Sine, ca să-l ridice pe om, slujindu-i omului, asemenea și omul este chemat să se pogoare, să se smerească pe sine, după pilda ce i-a fost dată de Ziditorul său, pentru a se putea înălța. Întruparea Cuvântului lui Dumnezeu reprezintă pilda desăvârșită a tainei iubirii și a smereniei, care este totodată începutul mântuirii omului. Dumnezeu ni S-a descoperit ca fiind Iubire, deoarece prin jertfă și iubirea Sa nemărginită le-a unit pe cele de sus cu cele de jos, cerul cu pământul, veșnicia cu vremelnicia. Însă înțelesul deplin al Crucii îl aflăm în rânduirea celor două elemente, verticala și orizontala, care se întâlnesc și se sprijină în inima omului . Pe măsură ce iubirea omului pentru Dumnezeu crește și se desăvârșește, formându-se astfel verticala Crucii, inima lui se lărgește, ca să-L primească pe Cel Neîncăput și de îndată ce Dumnezeu se naște prin iubire în inima omului, iubirea de Dumnezeu se revarsă în iubirea pentru aproapele și pentru întreaga zidire, întruchipând orizontala Crucii. Astfel, omul ajunge să îmbrățișeze, în iubire, toată zidirea ‒ iubire care îl răstignește, dar în același timp îl adună și îl desăvârșește. ( Ieromonah Luca Mirea, Crâmpeie de gând și cuvânt , Editura Predania, Bucuresti, p. 12) |
Persoana cu care ne vom căsători este aleasă de noi sau de Dumnezeu?
Și, și. Și de noi, și de Dumnezeu. De noi prin acțiunea noastră, și de Dumnezeu prin voința Lui. Pentru că El vrea ceea ce noi vrem, asta dacă noi vrem după El. ( Părintele Nicolae Tănase , Soțul ideal, soția ideală, Editura Anastasis, 2001, p. 28) |
Deosebirile cugetelor celor bune sunt de multe feluri și cineva cu un cuget bun, călduros, poate să-I placă lui Dumnezeu într-un singur ceas atât cât n-a putut unul leneș și trândav în 50 de ani. Anume, de vor vedea diavolii că cineva a fost ocărât, necinstit, păgubit sau altceva rău a suferit și se scârbește nu pentru că a pătimit acel rău, ci pentru că n-a suferit cu vitejie. De acest cuget bun grozav se înfricoșează diavolii, cunoscând că cel ce astfel cugetă a început a umbla după poruncile lui Dumnezeu .
( Sfântul Cuvios Zosima , Învățături și scrisori de suflet folositoare, Editura Bunavestire, Bacău, 1997, p. 158) |
Am fost sfătuit să vorbesc despre activitatea păstorului duhovnicesc, ce nu se închide în limitele parohiei sale și nu se oprește neapărat doar asupra fiilor lui duhovnicești. Preotul, cel mai adesea, este chemat la bolnavi, la muribunzi; adeseori i se impune să-și desfășoare activitatea în situații critice. Se întâmplă să vină unii tineri, bărbați ori femei, și să spună că în familia lor se întâmplă ceva înspăimântător, sunt amenințați de divorț, ori că fiul lor s-a îmbolnăvit foarte grav; sau vine o mamă și povestește că fiul ori fiica ei s-a abătut de la calea cea dreaptă, are anturaje compromițătoare; ori că au fost închiși; sau că a murit soțul ori soția.
Într-un cuvânt, viața preotului este însoțită de o mulțime de situații dramatice ori tragice. Preotul, pe care până acum îl priveam ca pe un conducător al parohiei, ca pe un om chemat să conducă un fel de familie duhovnicească formală, trebuie în același timp să acționeze și ca un fel de „salvare”, ca „prim ajutor”. El trebuie să fie gata, în orice vreme, ziua și noaptea, să meargă la cel aflat pe patul de moarte, să-l mărturisească și să-l împărtășească, să-l însoțească până în ultimul ceas. Trebuie să observăm că și canoanele bisericești au în vedere relația deosebită a preotului cu aceste probleme. Dacă preotul este chemat la cel aflat pe patul de moarte, este necesar ca acesta să-și lase slujba lui și să meargă la acel bolnav, căci milosârdia și grija pentru sufletul omului sunt mai presus decât orice. Chiar și Liturghia trebuie să o lase dacă nu a ajuns încă la Heruvic. Dacă s-a cântat însă cântarea Heruvicului, preotul nu mai are dreptul să plece de la Liturghie. El trebuie să o săvârșească până la capăt și să lase soarta celui aflat pe patul de moarte în mâinile lui Dumnezeu. ( Protoiereu Vladimir Vorobiev , Duhovnicul și ucenicul , Editura Sophia, București, 2009, pp. 102-103) |
Citat:
|
E o greșeală mare când mai spun unii: „L-am certat pe dracul!”, pentru că dracului îi convine foarte mult dialogul cu omul. Să te rogi! El fuge de rugăciunea pe care o faci tu. Dacă îl simți că într-un fel te muncește fizic, sau te deranjează te miri cum, roagă-te lui Hristos: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul! Că vă este la îndemână o rugăciune ca asta. Dar nu cu agitație, ci cu calm și cu stăpânire de sine. Pentru că, vă repet acum, sunt sigur că v-am mai spus, oricare ar fi motivul unei întristări descurajatoare, sau al unei mâhniri ce duce la deznădejde, este numai și numai de la draci.
Harul lui Dumnezeu nu vine unde-i o mâhnire, unde-i o întristare, deoarece cu astfel de bogăție nu știi ce să faci și o risipești. Și, din prudență, nici nu te stăpânește acest har, dar vine unde-i liniștire sufletească, unde ființa noastră transformă ca un mare aparat de reacție acest har al lui Dumnezeu cu hotărârile tale de a mișca, de a te împlini, și uite așa ajungi la măsura omului desăvârșit, ca să nu spun că devii un dumnezeu după har, bineînțeles. Dar pe fondul unei stări de veselie, viața duhovnicească nu se vede, dar se simte. Simți că ai mândrie. Însă smerenia nu se prea simte! Niciodată un om nu spune: „Eu sunt smerit!”. Dar se simte totuși o bucurie sufletească pentru că ai un fior de relație caldă cu lumea. ( Părintele Arsenie Papacioc, Despre armonia căsătoriei , ediție îngrijită de Ieromonahul Benedict Stancu, Editura Elena, Constanța, 2013, pp. 16-17) |
Am putea compara lumea cu o cameră plină de tot felul de lucruri, iar slava dumnezeiască, cu lumina soarelui. Cu cât e mai întunecată camera, cu atât se văd mai puțin lucrurile din ea. Și cu cât năpădește pe geamuri mai multă lumină, cu atât lucrurile din ea se văd mai clare și mai frumoase.
Rațiunile lucrurilor din lume, departe de a deveni de prisos după vederea descoperită a lui Dumnezeu, ne vor ajuta să înțelegem fecunditatea Rațiunii divine, vor fi chiar o exemplificare a ei, așa cum razele soarelui sunt o exemplificare și o manifestare a luminii Lui. Desigur atunci vom privi direct la Soarele dreptății, sau la lumina Lui și numai indirect la rațiunile lucrurilor, pe când acum nu vedem țâșnirea directă a luminii din soare, ci numai iradierea ei estompată din lucruri. Cu alte cuvinte, când vom contempla pe Dumnezeu direct, vom contempla rațiunile lucrurilor în El Însuși, nu în lucruri, ca acum, deci cu mult mai iluminate, mai adânci, mai explicate. (Părintele Dumitru Stăniloae, Ascetica și mistica ortodoxă, Editura Deisis, Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul, Alba Iulia, 1993, pp. 14-15) |
Stările de anxietate pot veni de la faptul că trăiești invers decât ar vrea sufletul tău...
Frica psihologică poate avea două capete: unul sănătos și unul bolnav. Capătul sănătos conține un avertisment rațional și o putere sufletească pe care o poți folosi ca să iei măsuri raționale de protecție. Să nu crezi că ție nu poate să ți se întâmple un lucru ca acela și să folosești măsuri inteligente pentru a evita pericolele de care ți-e frică. Frica patologică se vindecă prin vindecarea sufletului de patimi. Frica exagerată, vine din patimi. Stările de anxietatea pot veni de la faptul că trăiești invers decât ar vrea sufletul tău. Sufletul ar vrea curăție, pace, dar tu nu accepți, ci te uiți la filme de groază etc. Acestea se pot rezolva prin spovedanie și canon. Frica patologică mai gravă are nevoie de specialist. Dar lucrurile sunt foarte delicate, pentru că uneori alergăm prea repede la specialist și luăm prea repede pastile, alteori nu mergem deloc. (Monahia Siluana Vlad, Uimiri, rostiri, pecetluiri, Editura Doxologia, p. 53) |
Viață, prieteni, doar viață se află în cer, via*ță veșnică, fericită, împreună cu Dumnezeu și în Dumnezeu - în El este viață (v. In 1, 4). Ați văzut marea? Atât de largă, pare fără sfârșit… gândul se pierde în necuprinsul ei ca un firicel de praf, ca un firicel de nisip. Așa este și viața îngereas*că: nemărginită, fără sfârșit și fără măsură. Noi pe zi ce trece slăbim, îmbătrânim, ne vestejim, pe când îngerii cu fiecare apropiere de Dumnezeu întineresc tot mai mult, suie din putere în putere, din desăvârșire în desăvârșire.
O, îngeri ai lui Dumnezeu, ce liniște harică, ce dulceață aduce în suflet contemplarea vieții voas*tre fericite! Trimiteți, din înălțimile de sus, în ini*mile noastre măcar o picătură a vieții acesteia! Iar inima noastră, dragi frați, este întocmită în așa fel incât poate să recepteze, să simtă, să pre*guste încă de pe pământ viața îngerească. Știți că îngerii nu sunt afectați de timp și de tot ce este legat de timp - ofilire, îmbătrânire, moarte - toc*mai fiindcă trăiesc în Dumnezeu. Și omul, când trăiește în Dumnezeu, intrând prin rugăciune în împărtășire cât se poate de strânsă cu El, înce*tează să mai țină seama de timp, adeseori îi trece hotarul și se apropie de pragul veșniciei. Vremea devine pentru el nebagată de seamă. Trec mul*te ore, dar lui i se pare ca de-abia au trecut câte*va minute, așa de dulce e să vorbești cu Dum*nezeu! "Dumnezeu", zice Sfântul Ioan Damas*chin, "cuprinde în Sine Însuși ființarea deplină, ca pe o mare nemărginită și nesfârșită" - și pen*tru cel care intră în această mare, care se cufundă în necercetatele ei adâncuri, pier minutele, orele, piere cu totul timpul și rămâne doar veșnicia, iar în veșnicie Veșnicul Dumnezeu. (Sfântul Serafim al Dmitrovului, Despre îngeri, Editura Sophia, pp. 22-23) |
Prietenia dintre un om duhovnicesc si un om trupesc este mai putin placuta si mai putin trainica decat prietenia dintre o oaie si un lup.
Daca esti un om duhovnicesc, nimeni nu-ti poate fi prieten mai suparator decat omul a carui placere este sa vorbeasca despre castigarea bogatiei si despre desfatarile trupesti. Daca esti insa un om bogat si-ti place cel mai mult sa vorbesti despre bogatie si despre desfatari trupesti, nimeni nu-ti poate fi prieten mai suparator decat omul duhovnicesc, care-ti vorbeste despre Dumnezeu si despre suflet. Omul duhovnicesc niciodata, nici in timpul vietii si nici pe patul de moarte, nu va dori prietenia omului trupesc si nici nu se va cai vreodata ca nu a urmat sfaturile acestuia. Iar omul trupesc va dori, daca nu mai devreme, cel putin pe patul de moarte, prietenia omului duhovnicesc. Iar pe patul mortii se va pocai poate ca nu a urmat sfaturile acestuia. [Episcopul Nicolae Velimirovici "Invataturi despre bine si rau"] |
Nicio armă nu este mai puternică în mâna diavolului decât deznădejdea . De aceea nici nu se simte prea mulțumit când păcătuim, ci cel mai mult se bucură când ne lăsăm cuprinși de disperare.
Ascultă, dar: Pavel se teme mai mult de deznădejde decât de desfrânare, căci spune: „Îndeobște se aude că la voi e desfrănare, și o astfel de desfrânare cum nici între neamuri nu se pomenește” (I Corinteni 5,1). Vezi, dar, cum Pavel se teme de deznădejde, ca de arma cea mai tare a diavolului? Căci, după ce a zis „...să întăriți în el dragostea...”, adaugă și de ce: „...ca să nu fie copleșit de prea multă întristare unul ca acesta” (II Corinteni 2,7). Să apucăm să scoatem din gâtlejul diavolului acest mădular al nostru, înainte de a fi pierdut și înghițit. Corabia e în mijlocul furtunii și în primejdie să se scufunde. Să ne străduim s-o salvăm înaintea naufragiului. Căci, așa cum corabia se scufundă când marea se umflă și valurile se ridică uriașe din toate părțile, tot așa și sufletul, când e împresurat de pretutindeni de tristețe, se îneacă repede dacă nu-i întinde cineva o mână să-l ajute. Întristarea, prin care ne mântuim de păcate, aduce după sine pieirea dacă e lipsită de măsură. Vezi cu câtă atenție a folosit cuvintele? Căci n-a zis „poate o să-l piardă diavolul”, ci „poate ni-l va smulge satana prin înșelăciune, pentru că lăcomia este a dori să iei cu sila ceva ce nu este al tău”. ( Sfântul Ioan Gură de Aur ) |
Așa cum copiii acoperă cu pământ capcanele, tot așa și diavolul acoperă păcatele cu plăcerile lumești. Dar tu învață să nu te amăgești și cercetează bine, când întâlnești vreun câștig, să nu-l vezi numai pe el, ci caută bine, ca nu cumva acolo să se ascundă moartea și păcatul. Dacă le vezi, nu-l primi.
Iarăși, în desfătarea și în dulceața negrăită pe care o vei simți cândva cuprinzându-te, să nu vezi numai plăcerea , ci veghează ca nu cumva, în adâncul ei, să fie ascunsă vreo necuviință și călcare a legilor dumnezeiești. Dacă așa este, fugi repede, departe. Dacă cineva ne sfătuiește sau ne lingușește, dacă ne înconjoară cu atenții și se poartă cu mare grijă, dacă ne promite cinstiri și orice altceva, pe toate să le cercetăm bine, să privim în toate părțile și să ne încredințăm că nu ne paște nicio primejdie nici din sfatul lui, nici din cinstea pe care ne-o făgăduiește și nici din grija pe care ne-o arată. În niciun caz să nu alergăm la ele fără a ne gândi mai întâi dacă e bine ce facem. ( Sfântul Ioan Gură de Aur ) |
Păcatul din om este mut și surd!
Te uiți la un om și spui în gândul tău "ce om deosebit", dar sufletul lui e ca un măr strivit de o mașină. Păcatul roade pe om pe dinăuntru cum roade o carie lemnul. https://www.youtube.com/watch?v=ZaUKnoFxS7o |
Ca să nu mai intrăm în amănunte pentru explicarea științifică, noi spunem că, conștiința este glasul lui Dumnezeu pus în mintea omului încă de când a fost creat, pentru ca să înțeleagă
ce este bine și ce este rău. Binele este ascultarea de Dumnezeu , iar răul este neascultarea de Dumnezeu . Și mintea omului înainte de păcat era atât de luminată și înțelegătoare încât Dumnezeu l-a pus pe om să dea denumire la toate viețuitoarele făcute de El. Dar cum a știut omul să le dea nume? Având mintea luminată a știut rostul pe care-l avea fiecare viețuitoare și însușirile necesare pentru a-și putea împlini acest rost. ( Părintele Ioan Filaret ) |
Când atotvicleanul demon folosește multe mijloace și nu poate să împiedice rugăciunea dreptului, atunci se retrage puțin. Dar se răzbună mai târziu, îndemnându-l la mânie, ca să-i dispară starea interioară specială, care s-a creat prin rugăciune. Sau îl incită cu plăcerea trupească, tocmai ca să-i întineze sufletul.
Când te rogi așa cum trebuie, să te aștepți la ispite. Deci, împotrivește-te puțin cu bărbăție, ca să păstrezi rodul rugăciunii . Pentru că de la început spre aceasta ai fost rânduit: să lucrezi rugăciunea și să păstrezi roadele ei (vezi Facere 2, 15). Deci, după ce ai lucrat, nu lăsa nepăzit câștigul tău, altfel nu te-ai folosit deloc din rugăciunea ta! Dacă te rogi în chip bineplăcut lui Dumnezeu, vor veni asupra ta asemenea încercări, încât o să crezi că este cu dreptate să te mânii. Dar nu există deloc mânie îndreptățită împotriva aproapelui. Dacă cercetezi cu luare-aminte cazul, vei afla că este cu putință să îndrepți situația și fără mânie. Deci, lucrează într-așa fel, încât să nu te mânii! (Sfântul Nil Ascetul) ( Glasul Sfinților Părinți , traducere de Părintele Victor Mihalache, Editura Egumenița, 2008, pp. 411-412) |
Să alungăm provocările care ne duc inima în robie silnică, împiedicând transformarea gândului „strecurat de vrăjmaș” în patimă consimțită. Paza gândurilor ne ferește de o astfel de consimțire, de „învârtirea necontenită a cugetării și a închipuirii în jurul lui [a gândului pătimaș]”: „Cel ce cugetă nepătimaș de la început sau respinge prin împotrivire și certare momeala [provocarea], a tăiat dintr-odată toate cele ce urmează”. Sfântul Maxim Mărturisitorul ne atrage luarea aminte asupra consecințelor nefaste ale nepurtării de grijă față de gândurile vătămătoare: „Mintea care zăbovește în vreun lucru supus simțurilor e stăpânită cu siguranță de vreo patimă față de el, ca de pildă de vreo poftă, de vreo întristare, de mânie sau de amintirea vreunui rău. Și de nu disprețuiește acel lucru, nu se poate slobozi de patima aceea”. În această luptă duhovnicească, trebuie să ne împotrivim oricăror dorințe sau făptuiri nesăbuite și „să demonstrăm că ne-am lepădat întru totul de ele” (Sfântul Grigorie Palama).
( Mitropolit Hierotheos Vlachos ) |
Omul contemporan este stăpânit de următoarea
dilemă cu privire la Dumnezeu . Încearcă să răspundă la întrebările: Ce este Dumnezeu? și Cum poate fi dobândită cunoașterea lui Dumnezeu? Sub influența Iluminismului, unii îmbrățișează deismul, agnosticismul sau ateismul, în vreme ce alții cred rațional în Dumnezeu, însă nu cunosc modul prin care ar putea ajunge la trăirea Sa din experiență. Cu privire la această temă, învățătura Sfântului Grigorie Palama este însemnată, fiind prin excelență una empirică . Deși studiase la Universitate filosofia lui Aristotel, pe care o cunoștea bine, a urmat o metodă cu totul distinctă de raportare la Dumnezeu . În Sfântul Munte s-a dedat ascezei și rugăciunii și a ajuns, astfel, la cunoașterea lui Dumnezeu, așa încât vorbea despre El prin prisma propriei sale experiențe. A cunoscut empiric energiile nezidite ale lui Dumnezeu și a vorbit despre acestea. I-a fost oferit apoi prilejul de a cerceta această cunoaștere a lui Dumnezeu, pe care el însuși o numește „cunoaștere sfântă”. A accentuat în scrierile sale faptul că Dumnezeu are esență și energie, iar întrucât esența Sa este nezidită, și energia este nezidită. Dumnezeu comunică cu oamenii prin energia Sa nezidită. Aceasta înseamnă că omul se împărtășește în chip felurit de energia nezidită a lui Dumnezeu, iar nu de esența Sa. Când vorbim despre energia lui Dumnezeu, nu trebuie să cădem în exagerări și în speculații raționale false, nu ne putem îngădui supralicitarea ei din punct de vedere teologic, cercetând-o independent de Persoanele Sfintei Treimi. Din teologia Bisericii cunoaștem că Persoanele-Ipostasurile lui Dumnezeu Celui în Treime au însușiri comune ( koiná gnorísmata ) și însușiri neîmpărtășibile ( akoinónita gnorísmata ). Cele comune sunt esența-firea ( ousía-phęsi ) și energia ( enérgeia ), în vreme ce însușirile neîmpărtășibile sunt cele ipostatice ( ypostatiká idiómata), adică modul ființării ( trópos ypárxeos ) Persoanelor Sfintei Treimi, însușirea de Nenăscut ( to agénnito ) a Tatălui, cea de Născut ( to gennitó ) a Fiului și cea de Purces ( ekporeutó ) a Duhului Sfânt. Astfel, comună este energia Celor Trei Persoane ale Sfintei Treimi. Tema nu este una filosofică; ea reprezintă cunoașterea empirică a lui Dumnezeu de către cel îndumnezeit, care se împărtășește de energia nezidită a lui Dumnezeu, prin aceasta dobândind și cunoașterea lui Dumnezeu Celui în Treime. Înțelegem, astfel, după cum învață Sfântul Grigorie Palama, că energia lui Dumnezeu este ipostatică. Acest lucru înseamnă că elementul activ ( energón ) este Persoana-Ipostas , esența-firea este sursa energiei ( energetikón ), iar energia-lucrarea ( enérgeia ) lui Dumnezeu este mișcarea activă și esențială-ființială a firii-naturii ( phęsis ); astfel, energia-lucrarea lui Dumnezeu nici nu se separă de Persoanele Sfintei Treimi, nici nu se socotește că se află mai presus sau se distinge dialectic de esența lui Dumnezeu. Această subliniere este importantă, întrucât s-ar putea întâmpla ca teologia Sfântului Grigorie Palama despre energia lui Dumnezeu să fie interpretată drept impersonală, ceea ce nu corespunde defel adevărului. Totodată, când vorbim despre energia lui Dumnezeu, ne referim și la energii . Desigur, una este energia lui Dumnezeu, însă ea primește felurite nume după cele cărora le dă naștere. Astfel, vorbim despre energie de-ființă-dătătoare ( ousiopoiós enérgeia ), care dă existență ( ontótita) ființelor, de energie de-viață-dătătoare ( zoopoiós enérgeia ), care dă viață, de energie de-înțelepciune-dătătoare ( sophopoiós enérgeia ), care aduce înțelepciune, rațiune și liber-arbitru ( autexousiótita ) și de energie îndumnezeitoare ( theopoiós enérgeia ), care îl îndumnezeiește pe om. De asemenea, în afara acestor delimitări, se vorbește despre energia creatoare ( dimiourgikí ) și proniatoare ( pronoitikí) a lui Dumnezeu, despre energia Sa curățitoare ( kathartikí ), luminătoare ( photistikí ) și îndumnezeitoare. Mai mult, dragostea, dreptatea, pacea, iubirea față de oameni sunt energii ale Sale nezidite, numite în funcție de cele cărora le dau naștere. De multe ori, când Dumnezeu voiește și există premisele necesare, energia Sa este văzută de om ca Lumină. Așadar, cel ce se învrednicește de părtășia cu Dumnezeu, vede energia Sa ca Lumină. Iar această Lumină este nezidită, adică dumnezeiască. Vedem aceasta din deosebirea lămurită ce există între Lumina zidită și cea nezidită. Așa cum Sfântul Apostol Pavel, pe drumul Damascului, a văzut, la vremea amiezii, deopotrivă cu strălucirea soarelui și o altă Lumină, mai puternică decât aceasta, și a putut distinge lumina zidită de cea nezidită, același lucru se petrece și cu văzătorul-de-Dumnezeu ( theóptis). Această vedere a Luminii nezidite nu este simbolică, morală și exterioară, ci reprezintă însăși părtășia și unirea omului cu Dumnezeu. Omul Îl vede pe Dumnezeu prin unirea sa cu El. Se unește cu Dumnezeu și Îl vede pe Dumnezeu. Această unire îi aduce cunoașterea lui Dumnezeu. Cel îndumnezeit ( theoúmenos ) dobândește în această stare cunoașterea empirică a lui Dumnezeu, cunoaște ce este Dumnezeu, distinge însușirile ipostatice ale Persoanelor Sfintei Treimi, cunoaște deosebirea dintre Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, precum și unitatea dintre Ele. Părinții Bisericii, care aveau această cunoaștere empirică a lui Dumnezeu, când au trebuit să-i înfrunte pe feluriții filosofi, ce se slujeau de limbajul filosofiei, au vorbit despre esență și energie, despre esența-firea comună și Persoanele distincte, despre slava lui Dumnezeu și însușirile ipostatice etc. Termenii pe care îi întâlnim în scrierile Sfinților Părinți nu sunt filosofici, folosiți pentru o înțelegere rațională a existenței și a prezenței lui Dumnezeu, ci expresia trăirii lor personale , prin care urmăreau să înfrunte curentele filosofice ivite în epocile în care au trăit. Această cunoaștere empirică a lui Dumnezeu este, desigur, superioară cunoașterii cerebrale și lumești. Una este cunoașterea obținută prin studiul anumitor chestiuni filosofice și teologice, pe calea rațiunii, pe care nimeni nu o refuză când este vorba despre lucrurile acestei lumi, însă cu totul alta este cunoașterea mijlocită de experierea Luminii nezidite și unirea cu Dumnezeu. Astfel, potrivit Sfântului Grigorie Palama, adevărata teologie este vederea-lui-Dumnezeu . Ni se arată aceasta pe Muntele Tabor, unde ucenicii s-au învrednicit să vadă Dumnezeirea lui Hristos, și în ziua Cincizecimii, când au primit energia (harul) Sfântului Duh și au devenit mădulare ale Trupului lui Hristos și, desigur, mădulare ale Bisericii. ( Ierótheos Vlachos, Mitropolitul Nafpaktosului , Vechea și Noua Romă. De la Tradiția ortodoxă la tradițiile Apusului , traducere din limba neogreacă de Protosinghel Teofan Munteanupp, Editura Doxologia, Iași, 2016, pp. 240-244) |
După ce Mântuitorul s-a coborât din muntele Taborului, unde S-a schimbat la Față, l-a întâmpinat un tată cu un copil lunatic, la a cărui rugăminte copilul a fost vindecat. La întrebarea Apostolilor, „Pentru ce noi n-am putut să izgonim demonul?” , El le-a răspuns: „Pentru puțina voastră credință... căci acest neam de demoni, cu nimic nu poate ieși, decât cu rugăciune și cu post” (Matei 17, 20-21; Marcu 9, 28-29).
Din aceste cuvinte rostite de Domnul nostru Iisus Hristos ne putem da seama de un mare adevăr, și anume că rugăciunea, pentru a fi primită sau, mai bine zis, pentru a fi lucrătoare, trebuie să fie însoțită de post , împreună fiind ca două aripi, cu ajutorul cărora vom putea urca la înălțimea viețuirii duhovnicești, adumbriți în permanență de darul lui Dumnezeu. ( Protosinghel Nicodim Măndiță, Învățături despre rugăciune , Editura Agapis, București, 2008, p. 97) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:33:04. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.