![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Biserica este întruparea persoanei Dumnezeu-omului Hristos, un organism divino-uman și nu o organizație omenească. Biserica este indivizibilă, așa cum este persoana Dumnezeului-om, așa cum este trupul Dumnezeului-om. Din această pricină este o eroare fundamentală de a împărți organismul divino-uman al Bisericii în mici organizații naționale.
Pe parcursul trecerii lor prin istorie, numeroase biserici locale s-au limitat la naționalism, la metode și aspirații naționale, biserica noastră sârbă aflându-se printre ele. Biserica s-a adaptat la oameni, când de fapt ar fi trebuit să fie exact invers, oamenii să se adapteze la Biserică. Această greșeală a fost comisă de multe ori de către Biserica noastră de aici. Dar noi știm foarte bine că acestea au fost âneghineleâ vieții noastre bisericești, neghine pe care Domnul nu le va stârpi, lăsându-le să crească împreună cu grâul până la vremea secerișului (Mt. 13, 29-30). Noi știm bine, de asemenea (Domnul ne-a învățat astfel) că aceste neghine își au originea la vrăjmașul nostru dintotdeauna și vrăjmașul lui Hristos: diavolul (Mt. 13, 25-28). Dar noi posedăm această cunoaștere în deșert, dacă aceasta nu este transformată în rugăciune, rugăciune prin care Hristos ne va păzi pe viitor de a deveni noi înșine semănătorii și cultivatorii unor astfel de neghine. Este acum vremea potrivită â ceasul al doisprezecelea â pentru ca reprezentanții Bisericii noastre să înceteze de a mai fi nimic altceva decât slujitori ai naționalismului, și să devină episcopi și preoți ai uneia sfinte, sobornicești și apostolice Biserici. Misiunea Bisericii, dată de Hristos și pusă în practică de Sfinții Părinți, este aceasta: ca în sufletul oamenilor noștri să fie sădită și cultivată conștiința că fiecare membru al Bisericii Ortodoxe este o persoană sobornicească, o persoană care există pentru veșnicie și este divino-umană; că fiecare persoană este a lui Hristos și este, prin urmare, frate cu orice ființă umană, un slujitor al tuturor oamenilor și al tuturor lucrurilor create. Acesta este obiectivul oferit Bisericii de către Hristos. Oricare altul nu aparține lui Hristos, ci lui Antihristâ. (Omul și Dumnezeul-Om - Sf. Iustin Popovici, pg. 94-95) |
Intreaba-l pe parintele Calistrat si pe Dan Puric si pe marii duhovnici(in special cei din zona Moldova).
De asta se incearca distrugerea Bisericii.Pt ca odata cu distrugerea Ei se distruge si neamul.Iar aia stiu asta. Vezi, vrasmasul (care este tot un om in acest caz) te cunoaste mai bine decat tu insuti.Daca n-ar fi Dumnezeu ai fi fost papat demult. E doar de ajuns de mentionat faptul ca scrierea si cititul in limba Romana au aparut in Biserica Ortodoxa. Neamul romanesc ( deci neamul si nu poporul) se trage direct din Biserica Ortodoxa.Neamul romanesc este singur neam care se trage direct din Ortodoxie.S-a nascut din Ortodoxie. Iar chestiile astea sunt atestate cu documente. |
Definiția Bisericii, viața ei, scopul ei, duhul ei, iconomia sa, căile sale, toate acestea ne sunt oferite în minunata Persoană a Dumnezeu-omului Hristos. De aceea, misiunea Bisericii este de a-l face pe fiecare credincios al ei, în chip organic, una cu Persoana lui Hristos, de a transforma simțul propriului eu într-o adevărată trăire întru Hristos și propria cunoaștere de sine (conștiința de sine) în cunoaștere hristică (conștiință hristică); pentru ca viața credincioșilor să devină viață în Hristos și pentru Hristos; pentru ca personalitatea lor să devină o personalitate în Hristos și pentru Hristos; pentru ca înlăuntrul lor să nu mai trăiască pentru ei înșiși, ci Hristos să trăiască în ei (Gal. 2, 20).
Misiunea Bisericii este și de a le oferi membrilor săi convingerea că starea adevărată a personalității umane este aceea alcătuită din nemurire și veșnicie și nu din vremelnicie și moarte, precum și convingerea că omul este un călător care se îndreaptă din împărăția timpului și a morții spre nemurire și veșnicie. Biserica este o instituție divino-umană, veșnicie întrupată înlăuntrul hotarelor timpului și spațiului. Ea se află aici, în această lume, dar nu este din această lume (Ioan 18, 36). Ea se află în lume pentru a o înălța sus, la ceruri, acolo unde ea își are originea, izvorul. Biserica este apostolică, sobornicească, divino-umană, atemporală și de aceea este o blasfemie – o blasfemie de neiertat împotriva lui Hristos și împotriva Sfântului Duh – a considera Biserica o instituție națională (sau o institutie “democratica”, cum era cazul in comunism, sau o institutie “europeana”, cum este cazul acum, n.mea), de a-i atribui aspirații mărunte, trecătoare, legate de factorul timp. Scopul ei este dincolo de hotarele națiunilor, este apostolic, atotcuprinzător: este acela de a-i uni pe toți oamenii, în Hristos, indiferent de naționalitatea, rasa sau mediul social din care provin. “Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească și parte femeiască, pentru că voi toți una sunteți în Hristos Iisus” (Gal. 3, 28), fiindcă “Hristos este totul și în toți“. Mijloacele și metodele acestei unități, comuniuni a tuturor în Hristos, au fost asigurate de către Biserică prin Sfintele Taine și prin lucrările sale divino-umane (practici ascetice, virtuți). În taina Sfintei Euharistii toți ne unim întru Hristos. Prin intermediul acestei taine, omul se unește cu Hristos în chip organic și, în același timp, cu toți credincioșii. De asemenea, practicând virtuțile divino-umane: credința, rugăciunea, postul, dragostea, umilința, smerenia, deplina compasiune și dăruire de sine, milostenia și celelalte, omul se întărește în această unitate, comuniune, păstrând-o cu sfințenie, trăindu-L personal pe Hristos, atât ca unitate a propriei sale personalități, cât și ca esență a unității sale cu ceilalți membri ai trupului lui Hristos, Biserica. (Omul și Dumnezeul-Om - Sf. Iustin Popovici, pg. 93-94) |
Citat:
|
Citat:
ps: idei precum că noi ca neam ne-am născut din ortodoxie, că suntem grădina Maicii Domnului, că suntem neamul ales - Noul Ierusalim, că suntem centrul ortodoxiei...sunt doar impresii care nu sunt compatibile cu adevărata învățătură. |
Citat:
Adica ce spui tu aici si Rafail Noica se cam bata cap-n-cap cu actiunile lui Stefan Cel Mare si Daniil Sihastru. Vezi tu e foarte frumos sa visam problema este ca Dumnezeu prin oameni a indicat de multe ori calea opusa. Atunci cand credinta este aparata cu sange si lupta , n-am cum sa ma fac ca Stefan Cel Mare si Daniil Sihastru n-au existat.Apoi este stiut faptul ca in Moldova este "inima" monahismul romanesc. Vezi tu in relatia Ortodoxie-neam-nationalism nu sunt metafore sunt dovezi clare cu documente atestate.In plus aceiasi idee este prezenta si in operele marilor nostrii scriitori care au fost si mari filosofi ai neamului romanesc: Eminescu, Slavici, Arghezi, Alecsandri, etc Eu personal am observat ca in timp ce neamul romanesc isi apara valoriile poporul spurca si arunca cu cacao in ele.De aceea eu personal nu ma identific cu acest popor.(n-am nimic in comun cu el).In schimb ma identific cu neamul.O da, acolo da.Acolo ma simt "acasa". |
Citat:
Stefan Cel Mare s-a impotrivit pana la sange impotriva pierderii credintei si a neamului. Mihai Viteazu la fel. Constantin Brancoveanu la fel. Basarabovii la fel. Cei care si-au dat viatza pe front au facut-o pentru credinta si neam Cei care au patimit in puscariile comuniste au facut-o pt credinta si neam Deci pe deoparte am pe acesti inaintasi ai mei care au fost mucenici pt acest crez si pe cealalta parte am pe altii care cred directia opusa. Ideea este urmatoarea:Intotdeauna intre martiri vs teologi , martirii au intotdeauna dreptate. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
ps: mă îndoiesc că marii duhovnici eu mers pe linia naționalismului, deși nu neg că nu ar fi fost posibil. |
Citat:
neamul.Ca dupa 45 in Romania s-a incercat distrugerea neamului dar n-a tinut. Sincer eu ma mir cum nu vezi chestiile astea care sunt asa de evidente. Sf Iustin Marturisitorul in fiecare interviu mentiona tzara, neamul, Ortodoxia, Maica Domnului. Pt ca el pt neamul asta a patimit.Pt ca si-a aparat neamul si credinta.Si el si Arsenie Papacioc si Arsenie Boca, toti au apartinut neamului si de aceia toti au constituit un pericol. Vezi tu pt un inamic nu reprezinta nici un pericol babele care se inghesuie si calca in picioare pt tigai, cei care beau bere si mananca seminte la capatos, cei pe care ii vezi la Vax Popoulii, cei care-si vand si-si tradeaza mama tata pe o acadea.Asta este poporul.Pe asta il cumperi cu paine goala. Insa pe neam , ala este un adevarat pericol ca nu se lasa vandut, nu se lasa cumparat si cand ii arati tigai la pret redus nu se baga si cand ii pui la televizor capatos, inchide tv si de duce la Hristos , la Biserica, la rugaciune. Pt inamic, tinta este cel care are trezvia mintii.Iar aceasta o da doar Ortodoxia. Citeste-l pe Dan Puric si o sa ramai mut de uimire. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Extrasele din cartea Omul și Dumnezeul-Om - Sf. Iustin Popovici (pe care le-am postat) , le-ai citit?
|
Citat:
|
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...postcount=2125 |
Care "sfant iustin marturisitorul"? Nu imi spune ca e vorba de Iustin Parvu, instigatorul cipofobiei ca apogeu al penibilului, ca mor. Dumnezeu sa il odihneasca, dar nu e si nici nu va fi vreodata canonizat. Sper ca nu; omul acela a adus o sminteala greu de evaluat. Altfel, si despre el, ca despre toti adormitii in Domnul, spunem crestineste si cu respect de cele sfinte si de dincolo: Dumnezeu sa il ierte!
|
Citat:
Nationalism si patriotismul sunt doua chestii complementare asa cum sunt rotorul si statorul unui motor. Vrei sa distrugi o natiune iei fie "statorul" unei natiuni sau "rotorul" ei.Si uite asa "motorul" natiunii respective s-a dus in balarii. Am citit ce mi-ai dat.Eu cred ca parintele face trimitere in mod indirect la ce a patit el in miscarea legionara.Care a avut idealuri nobile insa KGB-ul s-a infiltrat si a inceput sa faca crime in numele aceste miscari descreditand-o. Si atunci da, in acest context nationalismul/patriotismul poate constitui o mare capcana.Hai sa-i zicem ispita. Dar cand vine strainul si iti ia painea de la gura ta in numele libertatii iar tu esti de acord, atunci o faci din lasitate/prostie si nu din dorinta de a te feri de nationalism/patriotism. Este fara doar si poate ca nu se poate vorbi in mod independent de aceste doua aspect:nationalism si patriotism.Sunt un tot unitar. Astea doua sunt virusii cei mai periculosi la adresa Noii Ordini Mondiale. Nu degeaba Soros vrea sa distruga cu orice pret nationalismul. PS: toate puterile lumii, dar absolut toate au un nationalism puternic.Si promoveaza pt celelalte tzari ideea e ca nationalismul este ceva rau si trebuie distrus.Normal, trebuie inainte sa-ti distrug sistemul imunitar ca se te imbolnavesc. Deci marile puteri sunt state ultra-extremo-nationaliste. |
Marea Lebedelor. Plaja din Eforie Sud :)
https://scontent-ord1-1.xx.fbcdn.net...f9&oe=56F20591 - preluată de pe FB/ La Blouse Roumaine |
Mantuitorul Pantocrator - icoana din Manastirea Sfanta Ecaterina, Muntele Sinai
Mila si dreptatea zugravite in Icoana Mantuitorului - Teodor Danalache - http://www.crestinortodox.ro/religie...lui-93309.html
"Minunata este icoana Mantuitorului Pantocrator din Sinai, care a folosit drept model multora dintre cele urmatoare. Icoana care-L infatiseaza pe Mantuitorul Iisus Hristos in calitate Sa de Pantocrator, pastrata inca si astazi in muzeul Manastirii Sf. Ecaterina din Muntele Sinai, Egipt, este una dintre foarte putinele icoane pastrate de Biserica Ortodoxa de Rasarit inca de dinainte de Perioada Iconoclasta, cand majoritatea icoanelor au fost distruse de furia celor orbi la minte. Icoana Mantuitorului din Sinai este o icoana ante-iconoclasta ce dateaza din secolul al VI-lea, avand 84 de centimetri inaltime si 45.5 centimetri latime. Icoana este lucrata in tehnica numita "caustica", adica folosindu-se ceara de albine fierbinte si pigmenti de culoare. Ceara fierbinte, amestecata cu pigmentii de culori diferite, se intindea pe lemnul preparat pentru icoana, fiind mai apoi lucrata cu pensule speciale si cu instrumente metalice, pana sa se raceasca, dupa aceasta ea fiind mai greu de remodelat. Daca ne uitam la aceasta icoana, la prima vedere, nu observam catusi de putin faptul ca Mantuitorului ne priveste in doua chipuri diferite, atat cu iubirea lui nemarginita, cat si cu mania Sa sfanta. Nu observam nici ca mila se invecineaza cu dreptatea si cu rasplata cea intocmai cu faptele. Nici cel mai mic detaliu intalnit in pictura bisericeasca nu este lipsit de rost. Totul are o ratiune, totul transmite ceva credinciosului, incepand de la culorile folosite si terminand cu expresia chipului si pozitia corpului celor zugravite in Icoana. Trasand o linie verticala, pe jumatatea icoanei, icoana Mantuitorului Hristos poate fi astfel impartita in doua registre sau parti (dreapta/stanga). Partea stanga a icoanei Mantuitorului este inchinata milei si pacii ce izvorasc din Dumnezeu, spre care toate tind si in care toate isi gasesc rostul existentei lor. (...) Ochiul Sau este luminos, plin de pace si liniste, asteptand ca omul sa-si intoarca privirea spre dragostea Lui. Gura se arata si ea lina, tacuta si linistita, aratand parca faptul ca "tacerea este taina veacului ce va sa vina". Intregul chip este luminat de o lumina calda, blanda, aproape fara nici o urma de umbra ori ascunzis. Mai jos, mana binecuvinteaza dragostea omului, intareste neputintele celui osarduitor spre Dansul si trimite harul Duhului Sau cel Sfant, spre sfintire si indumnezeire. (...) Partea dreapta a icoanei Mantuitorului din Sinai este inchinata adevarului si dreptatii ce izvorasc din Dumnezeu, Caruia nimic nu ii ramane intru necunostinta, nimic ascuns si nimic nerasplatit. Incepand din susul icoanei, cu partea dreapta a chipulu Sau incruntat si plin de manie sfanta, si terminand in cea de jos, unde Evanghelia nu este trecuta cu vederea, ci este asezata spre a fi verificata in faptele fiecarui om, aceasta intreaga parte aprinde sufletul de ravna dumnezeiasca, trezindu-l din somnul lenei si delasarii. (...) Ne raman in minte cuvintele Psalmistului David care zic: "Mila si adevarul s-au intampinat, dreptatea si pacea s-au sarutat." (Psalm 84,10-12) Cu adevarat, in icoana Mantuitorului Pantocrator din Sinai, mila si dreptatea "s-au sarutat" pe acelasi chip al Fiului lui Dumnezeu intrupat." http://www.orthphoto.net/photo.php?id=68008 http://www.orthphoto.net/photo/200812/36466.jpg http://www.orthphoto.net/photo/201102/61710.jpg http://www.orthphoto.net/photo/200805/30077.jpg http://www.orthphoto.net/photo/200905/40655.jpg |
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni!
Pe cel nascut in Silivria si ocrotitorul Eghinei, pe cel ce s-a aratat in vremurile din urma prieten adevarat al virtutii, pe Sfantul Ierarh Nectarie sa-l cinstim cei credinciosi ca pe un dumnezeiesc slujitor al lui Hristos, ca izvoraste bogate tamaduiri celor ce striga cu evlavie: Slava lui Hristos, Celui ce te-a slavit! Slava Celui ce minunat te-a aratat! Slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri!
Veniti, ucenicilor ai lui Hristos, care însetati după împărătia cea cerească, să îi aducem laude iubitorului nostru ocrotitor, Sfântul Ierarh Nectarie. Si, multumindu-i pentru nemăsurata sa dragoste fată de noi, să-i cântăm într-un glas: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nectarie, mare făcătorule de minuni! http://www.manastirearaduvoda.ro/sit...e3-189x253.jpg http://www.manastirearaduvoda.ro/sit...e5-205x280.jpg http://www.manastirearaduvoda.ro/sit..._nectarie4.jpg http://www.orthphoto.net/photo/201111/67552.jpg |
Biserici copte.
3 atașament(e)
Cateva poze cu biserici copte din lumea larga.
|
:) in asteptarea lui Mos Nicolae
|
file de poveste
|
va plac? sa mai dam cateva file...
|
iata cateva foarte dulci si lipicioase
|
Da, foarte reușite pozele. Eu chiar am salvat o parte dintre ele, cele cu icoanele. :)
|
iar acestea miros a busuioc si tamaie. simtiti?
|
Absolut superbe pozele, colega, multumim!
|
degeaba v-ati lins bine pe degetele ca mai avem din cele dulci :)
|
le-am citit cu nesat, gustat si inspirat adanc.. de acum ne pregatim de odihna
|
nu lasati Lumina sa se stinga! "Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se ..."
|
Superbe poze! :)
|
oameni si fapturi
|
Minunate poze: fapturile lui Dumnezeu in grija Batranilor lui Dumnezeu.
Dumnezeu sa binecuvanteze pe cei ce apar in poze, si pe cei le-au uploadat aici.
Cinstit sa fiu, imi place mult si poza in care apare o clatita cu miere, odihnindu-se pe o farfurie... :) |
bucurie inocenta :)
|
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:59:40. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.