Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Pastorala Sfantului Sinod - Hristos a devenit o persoana omeneasca ??? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17763)

Capy 24.03.2015 19:22:17

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 586091)
Apoi afirmatia ca Hristos este persoana divino-umanasau Dumnezeu-omeneasca cum o numeste Sf Iustin Popovici NU are nimic modernist, nici gresit.

Sintagma este și rămâne una modernistă. N-am zis că este greșită, ci că poate fi interpretată și înțeleasă eronat.
Așa cum face Delia care spune că vorbește despre Una si aceeasi Persoana referindu-se la Hristos dar vorbește despre Persoana divina si totodata despre persoana omeneasca. De accea teologii greci foarte rar folosesc această sintagmă. Iar la Sfinții Părinți această sintagmă este aproape inexistentă, în afară de prea puțini care nu știu dacă îi putem număra pe degetele de la o singură mână.

bogdan81 24.03.2015 19:36:49

Si arienii spuneau la fel de expresia "homoousios", ca e "modernista" si ca nu se gaseste in scriptura. Orice afirmatie poate fi interpretata gresit.

bogdan81 24.03.2015 19:44:44

Pana una alta, decat sa ne luam de parintele Staniloae care a sustinut deplin ortodoxia calcedoniana, si asta se vede in toate scrierile lui, eu m-as ingrijora mai tare de apropierea ortodocsi - monofiziti si de declaratiile mai mult decat dubioase, daca nu chiar eretice, semnate de ortodocsi la Chambesy.
Asta e foarte grav, nu faptul ca unui mare teolog ca Staniloae i-o fi scapat o expresie mai putin precisa. Ci faptul ca mai avem putin si cadem in erezia monofizita, si asta doar ca sa satisfacem ura anti-latina a unor "teologi" greci.

delia31 24.03.2015 19:45:19

Citat:

În prealabil postat de Capy (Post 586096)
Sintagma este și rămâne una modernistă. N-am zis că este greșită, ci că poate fi interpretată și înțeleasă eronat.
Așa cum face Delia care spune că vorbește despre Una si aceeasi Persoana referindu-se la Hristos dar vorbește despre Persoana divina si totodata despre persoana omeneasca. De accea teologii greci foarte rar folosesc această sintagmă. Iar la Sfinții Părinți această sintagmă este aproape inexistentă, în afară de prea puțini care nu știu dacă îi putem număra pe degetele de la o singură mână.

Dupa logica asta, tu poti interpreta eronat si sintagma Theanthropos sau Dumnezeu-om.

Citat:

În prealabil postat de Capy (Post 586096)
N-am zis că este greșită.

da' ne-ai tot corectat de cate ori a zis-o careva pe aici, desi nimeni nu o intelege in sensul de doua persoane.

straw man fallacy

Capy 24.03.2015 19:45:29

Citat:

În prealabil postat de bogdan81 (Post 586087)
Si mai scuteste-ma cu grecii ca sunt si au fost mereu izvorul a toata erezia in biserica.
Avea dreptate un papa sa le spuna grecilor :" Toate ereziile de la voi au iesit iar de catre noi s-au omorat."

Hai că m-a amuzat acest comentariu. Nici un papă nu este capabil să combată o erezie mai bine decât ar putea să o facă grecii, fiindcă ei înșiși au inventat multe dintre ele. Eu nu zic că grecii nu au avut sau nu au și ei uscăturile lor.
Însă tot Occidentul a fost inflențat de către filozofia greacă, însă nu a fost capabili să separe adevărul de minciună, să separe grâul de neghină sau să facă distincția între miturile filozofice și teologie, nici între învățătura sănătoasă și erezie.
Drept dovadă este faptul că întreg Occidentul a alunecat în erezii pe când elinii au rămas pe poziții în combaterea acestora. Inclusiv politica a fost inventată de către greci
Dacă ei le-au inventat fii sigur că știu la fel de bine să le și combată.

bogdan81 24.03.2015 19:48:59

Mai Capy, tu stii ce discutam noi aici? Despre Calcedon da?
Pai cine a scris Tomosul mai Capy? Cumva vreun grec? Il chema Leon daca nu ma insel si era papa.

bogdan81 24.03.2015 19:50:16

Apoi cand sf Maxim era persecutat in rasarit, cine l-a sustinut? Era unul Martin si parca era tot papa.

bogdan81 24.03.2015 19:52:25

Sf. Atanasie cel mare de cine a fost aparat? Hai ca nu e subiectul topicului si nu vreau sa fiu acuzat ca iau apararea latinilor dar tu de prea multa indoctrinare modernista greceasca ai ajuns sa nu mai vezi adevarul istoric.

bob2909 24.03.2015 19:56:01

Foarte bine punctat domnule Bogdan!

bogdan81 24.03.2015 19:57:39

Tu Capy te-ai luat de parintele Staniloae anapoda. Daca esti sincer raspunde la o intrebare.
Chiar crezi ca parintele Staniloae nu accepta Calcedonul? Crezi ca era cazul sa-l denunti tu aici si sa-l infierezi cu manie proletara?

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:15:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.