Traditie1 |
16.09.2010 18:01:15 |
Citat:
În prealabil postat de un mirean
(Post 288682)
Eu cred ca insasi asocierea acestor termeni,de sex si mantuire e cam fortata...E o diferenta prea mare intre cele doua cuvinte si nu cred ca ai facut bine ca ti-ai permis sa asociezi un cuvant sfant,inaltator si binecuvantat de insusi Hristos Domnul cu un cuvant lumesc, degradant,hulitor si diavolesc....Din aceasta cauza nici nu comentez mai mult postarea...Doamne-ajuta
|
Cuvântul sex are o rădăcină lingvistică ...păcătoasă. El provine din latina medievală desemnând porunca a șasea din Decalog, Să nu desfrânezi. În latină șase se spune sex iar în semnificația originală prin sex se înțelegea desfrânarea, sensul schimbându-se mai apoi în cel(e) actual. (Nu căutați în dicționarele etimologice că acolo veți găsi explicații false, fie din necunoaștere fie din dorința de a nu incrimina sexul.)
Dacă s-ar folosi în română termenul de împreunare nu ar mai suna așa vinovat și nepotrivit cum sună sex.
E interesant că utilizarea acestui cuvânt, sex, dezvăluie intențiile necurate ale unora. Cei care se împreunează din dorința de plăcere și nu de unire mistică (adică cei mai mulți) recunosc fără să vrea păcatul lor prin aceea că folosesc cuvântul sex când se referă la relațiile lor trupești. Într-adevăr, sensul lui sex e de împreunare animalică, de dragul plăcerii. În cadrul căsătoriei nu are ce căuta sexul, care e în afara sensului duhovnicesc al ei (al căsătoriei). În căsătoria creștină, relațiile trupești nu sunt sex ci liturghie.
|