Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Teoria Evoluționistă se desființează (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16873)

AlbertX 10.06.2014 23:52:43

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 562077)
Imi pare rau pentru tine, trebuie sa fii tare confuz, dar eu nu stiu limba asta,...

AlinB, o stii foarte bine si o si demonstrezi stiintic cand intrii in transa. :24: Nu ti-ai luat aspirina ?
Se numeste "vorbire in limbi", sectantii o stiu mai bine, ei nu fac aceasta confuzie.

Cand o sa iesi din transa, am sa te rog sa revii la subiect.

Te-ai prins de ce au cele 6 zile ale Facerii 24 de ore fiecare ? Ia spune, daca abia in ziua a 4-a a fost facut Soarele, cum crezi tu ca se masura timpul in primele 3 zile ? Dar copacii si restul plantelor cum de erau deja roditoare, ca nu exista Soarele ? Dar cine masura timpul daca Adam a fost facut abia in ziua a 6-a ? Ha, ha, ha ... nici macar nu fusese inventat ceasul !

AlinB, cine judeca folosind teoria cosmologica evolutionista a Big-Bang normal ca nu poate intelege aceste lucruri.

catalin2 11.06.2014 00:05:14

Uitasem ca atunci cand nu mai ai ce spune apelezi la partea ta intunecata. Adica eu suport cu calm toate aberatiile si prostiile pe care le-ai spus pana acum de cativa ani pe tema asta (daca imi aduc bine aminte prima data cand mi-ai scris un mesaj agresiv era tot din cauza ca indraznisem sa scriu ceva impotriva evolutionismului) si tot tu esti iritat si mai si pretinzi ca eroarea in care crezi ar fi ortoodxa si eu as fi in eroare. Pana cum pe forum orice ratacit a sustinut ca ce crede el e curat adevarul, chiar daca spunea o prostie.
Imi scrii aceleasi filozofari, un mesaj intreg de bla-bla-uri, desi eu iti tot spun sa scrii si tu primul mesaj care sa aiba legatura cu ortodoxia pe tema asta. Poate tu te crezi Hegel sau Kant, dar noi vorbim de intelegerea ortodoxa, nu de filozofari.
Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 562052)
Un lucru sigur nu reusesti sa-l pricepi, ca eu nu contest ca Dumnezeu este Creatorul.

Inca odata arati ca habar nu ai despre ce vorbim si nici nu ai de gand sa te informezi. Tu ai inteles ce este evolutionismul teist? Niciunul nu contesta ca Dumnezeu e Creatorul, ca nu vorbim de ateism. Kalomiros si orice evolutionist teist nu contesta divinitatea. Nici macar nu stii despre ce vorbim.
Citat:

Iar raspunsurile care le-ai dat la aceasta problema sunt ridicole si le sintetizez mai jos:

Mesajele si afirmatiile tale sunt ridicole, nu ce spun eu. Adica te faci ca nu intelegi ce spun sfintii, ce este dimineata si seara si tot tu spui ca ce scriu eu e ridicol. sau nu te prefaci, tu chiar nu intelegi cuvintele?
Citat:

1. "Nu exista in Traditie vreo interpretare care sa afirme ca ar fi perioade mai mari de 24h."
Dar din cate se pare, nu exista nici macar unele care sa afirme asta cu certitudine.
De ce? Pentru ca este o chestiune care nu tine de invatatura de credinta.

Ai ajuns si sa minti pentru conceptia ta falsa. dar sa renunti la ea nici mort, mai bine faci orice ca s-o aperi. Desi ai vazut tu insuti citatele din sfinti care spun de 24 de ore, spui ca nu exista. daca nu le vedeai era doar nestiinta, nu minciuna. In schimb crezi orbeste ce spun ateii, interpretari neoprotestante ale Scripturii, etc., doar cele ortodoxe nu-ti plac. Oare ce inseamna asta? Ca e timpul sa te trezesti? Doar daca te mai lasa putin mandria, ca sa poti recunoaste prima data in viata ca ai gresit.
Citat:

2. Una din tacticile tale de prost gust, cand un subiect de depaseste dar nu esti capabil sa recunosti asta, este sa-l incadrezi fortat pe o pozitie unde ai argumente, chit ca sunt fara legatura cu subiectul in discutie.
Si hai sa condamnam ideea ca face parte dintr-un curent condamnabil. Cand de fapt tu ai incadrat-o acolo si ea in sine n-are de a face.

Fiecare neoprotestant care a fost pe forum a spus ca doar noi ii incadram invatatura la ceva gresit. Ba, ma mult, ca el ar avea dreapta credinta, nu noi.
Eu iti spun in fiecare mesaj sa arati unde in ortodoxie se afirma aberatiile pe care le sustii tu (ar fi bine daca ai fi singurul, dar se pare ca unii ortodocsi au dat in boala ateismului pretinzand ca sunt ortodocsi) si tot tu spui ca eu as gresi si nu as spune ceva ortodox. Demonstreaza, lasa filozofarile proprii. Arata tu ca eu as sustine ceva neortodox si tu sustii ceva ortodox. daca nu atunci taci din gura si nu mai sminti si pe altii cu ratacirile tale.
Citat:

3. Ti-am aratat deja ca termenii originalii nu desemneaza nici pe departe notiunea de zi asa cum apare in traducerile curente.

Asadar, prima data cand ai scris si tu ceva in afara de filozofari hegeliene a fost o interpretare neoprotestanta a Scripturii. Iar eu am facut paralela ca si adventistii au astfel de interpretari cu zecile ale dogmei lor, iti arata imediat ca sambata e ziua de odihna. In schimb te faci ca nu vezi si fugi de interepretarile sfintilor si ale tuturor articolelor ortodoxe. Evident, tu sustii pozitia ortodoxa, nu sfintii sau eu care-i citez.
Citat:

Dar preferi sa faci pe prostul, "ca asa e in romana", "asa e in engleza", indrugand iarasi prostii din categoria 2) ca "este site adventist" cand de fapt tot ce citezi tu este din literatura neoprotestanta, una chiar de calitate stiintifica indoielnica, cum ar fi cea care incearca sa conteste datarea radioactiva folosind un model fizic chiar mai indoielnic decat ea.

Asa deci, nu tu faci pe prostul ca nu intelegi ce spun sfintii, ca nu exista interpretari ale zilelor. Ca sa nu mai zic ca te prefaci ca nu intelegi ce insemna seara si dimineata, care deja e penibil, nu mai tine de a face pe prostul.
Nici macar nu ai inteles ca au radeam de tine, cum te faci ca nu intelegi cuvintele.
A doua chestiune, in continuare nu poti face diferenta intre talcuirea Scripturii si altele, de exemplu stiinta. Eu daca am dat am dat ceva legat de cercetari ce tin de stiinta, nu talcuiri neoprotestante lae Scripturii. Am dat doar talcuiri ortodoxe, de care tu fugi cat poti de repede.
Citat:

Ceea ce depaseste puterea ta de intelegere este aceea ca [i][b]si daca ar fi milenii sau miloane de ani, tot nu vine in contradictie cu ideea ca Dumnezeu este Creatorul.

La cata intelegere ai tu normal ca nu vine in contradictie, doar n-o sa renunti la conceptia ta pagana doar pentru credinta. Tu esti cea mai importanta persoana din lume, iar conceptiile tale sunt axiome. Ca sa prinzi intelesul, nicio erezie, sau o invatatura a martorilor sau altor secte nu vine in contradictie cu idea ca Dumnezeu e Creatorul, toti cred in Dumnezeu. Noi vorbim de evolutionismul teist, nu de evolutionismul ateu.
Adica ateii iluministi au creat o teorie doar ca erau impotriva crestinismului si tu ii crezi pe ei si respingi pe sfinti si ce spune Domnul in revelatie. Apoi mai preitinzi ca si eu ar trebui sa-i cred mai bine pe atei, altfel nu as fi ortodox. Tu esti ateu sau ortodox? Am vazut ca ai o credinta mai seculara, nici in minuni nu prea crezi.
Repet, unde ai citit tu in ortodoxie ca ar spune ce spui tu? Si de ce propovaduiesti invataturi luate de la alte culte si spui ca ar fi ortoodxe, ba incerci sa mi le bagi si mie cu forta pe gat?
Citat:

Probabil nu poti cita decat papagaliceste din "creationismul" neoprotestant, pentru tine lumea e impartita musai in anumite patratele si e musai sa fii ori intr-unul ori in altul, libertatea de gandire iti lipseste cu desavarsire.
Imi place asta cu libertatea de gandire, neingradita de invataturi sau dogme. Visul liber cugetatorului sau al protestantului liberal.
Ti-am raspuns in tonul i care mi-ai scris si tu. Diferenta e ca tu spui neadevaruri fara legatura cu ortodoxia.

catalin2 11.06.2014 00:06:45

Citat:

În prealabil postat de AlbertX (Post 562078)
AlinB, cine judeca folosind teoria cosmologica evolutionista a Big-Bang normal ca nu poate intelege aceste lucruri.

El se inchina la Big-Bang, nu cred ca il intereseaza aceste lucruri.

catalin2 11.06.2014 00:11:30

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 562066)
Uite ce zice psalmistul:
"Că o mie de ani înaintea ochilor Tăi sunt ca ziua de ieri, care a trecut și ca straja nopții." Ps. 89:4
Poate macar atat poti sa-ti dai seama ca nu se refera neaparat la perioada de fix o mie de ani ci foarte bine si la o mie de ori pe atat.

Mai repeti mult prostia asta pe care o repeta orice evolutionist teist? Si ar trebui sa luam interpretarea ta, ca doar neoprotestantii interpreteaza ei singuri pasajele.
Ca sa nu ramai fara intelegere, la Dumnezeu nu exista timp, dar in creatie exista. Altfel ai confuzia panteismului. daca vrei citeste si talcuirile ortodoxe, nu doar cele din alte culte.

catalin2 11.06.2014 00:25:54

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 562059)
Datare cu carbon:
http://www.bbc.com/news/science-environment-18196349
Rezultat: ~42 000 de ani.

Ca sa nu caut alte link-uri, citez din Parintele Serafim: "Datarea cu carbon se foloseste doar pentru substante organice. Perioada de înjumătătire al Carbonului 14 este de 5700 de ani, deci e limpede că această metodă nu poate merge prea departe în urmă. Unii cred că se poate ajunge cu ea până la 20 000 de ani sau mai mult, dar aceasta ar implica atât de multe presupuneri, încât nu poate fi precisă. Chiar apărătorii ei spun că te poti încrede în ea cam până la 3000 de ani în urmă, dar, dacă se merge mai departe, devine din ce în ce mai putin demnă de încredere. Sistemul se bazează pe un întreg set de presupozitii.

AlbertX 11.06.2014 00:40:05

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 562080)
El se inchina la Big-Bang, nu cred ca il intereseaza aceste lucruri.

AlinB este un mic farsor, el mimeaza o credinta proprie in ceva stiut doar de sectantii lui. El ia in ras credinta ortodoxa, face pe prostul si se face ca nu intelege ce citeste. Repeta de multe ori ca un papagal cuvinte si expresii care i se par lui mai atractive. Jigneste cu usurinta si nu se fereste sa-i improaste cu noroi pe cei care-l contrazic, atunci cand este constrans de logica la anumite raspunsuri. El nu prea raspunde la ce-l intrebi decat foarte rar, el doar pune intrebari, ati observat ? O fi virusat, saracul !

AlbertX 11.06.2014 00:53:15

Parintele Cleopa:

Să știți, fraților și părinților, că Dumnezeu a făcut lumea aceasta primăvara și a terminat-o, cum ați auzit, în șase zile. Nu se știa pe atunci ce-i acela calendar, că nici nu era zidit omul. Sau după ce l-a zidit, omul era deocamdată în rai. După mărturia unor teologi, Adam și Eva au stat în rai numai 7 zile, alții zic că 7 ani, iar alții 70 de ani. Toți sunt pentru cifra 7, dar nu se știe exact cât au stat ei în rai.

Lui Dumnezeu, când a făcut lumea cu cuvântul, nu I-au trebuit ciocane și hârlețe și sapă și mistrie ca să o facă. El a zis și s-au făcut. El a poruncit și s-au zidit (Psalm 148, 5). Dar a pus lumii acesteia niște legi veșnice; toate se rotesc în ceasul universului cu o precizie înspăimântătoare și pentru îngeri, nu numai pentru oameni. Pentru ce? Pentru că este lucrul lui Dumnezeu Atotțiitorul!

AlbertX 11.06.2014 01:06:12

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 562066)
Uite ce zice psalmistul:
"Că o mie de ani înaintea ochilor Tăi sunt ca ziua de ieri, care a trecut și ca straja nopții." Ps. 89:4

Toți credincioșii știm că Dumnezeu nu este circumscris nici în timp, nici în spațiu, se mai zice că este (cu totul) mai presus de ele.
Altă vorbă care încearcă oarecum să lămurească cele aproape cu neputință de nelămurit, este aceea că, la Dumnezeu există timpul "veșnic prezent" sau eventual "prezent continuu" (a nu se confunda desigur cu timpul acela din gramatica engleză!)

Acum, revenind la citatele scripturistice invocate de "ortodocșii" contemporani pentru a demola ideea zilelor facerii de 24 de ore:

„Și una ca aceasta să nu vă amăgească pre voi, iubiților, că o zi lângă Domnul este 1000 de ani, și 1000 de ani, ca o zi.” 2 Petru, III, 8.

De aici ar rezulta că, cel puțin ipotetic, o zi a creației a durat (ar fi putut dura) o mie de ani. Dacă încadrăm citatul de mai sus în contextul său, vom observa cu ușurință imposibilitatea și absurditatea acestei presupuneri, ce nu poate fi primită nici măcar ca simplă „părere teologică”:

„Căci o mie de ani înaintea ochilor Tăi Doamne, ca ziua de ieri, care a trecut. Și straja în noapte; învinuirile lor ani vor fi, dimineața ca pajiștea va trece. Dimineața înflori-va și va trece, seara va cădea, se va întări și se va usca.” (Psalm 89, 4-6)

Tâlcuirea Fericitului Teodoret al Cirului:
„Și zice că viața oamenilor este puțină și dureroasă foarte, iar la Tine, Cel de-a pururi vecuitor și veșnic, și numărul cel de o mie de ani se aseamănă cu o zi, iar mai vârtos cu cea mai mică parte a nopții. Că «strajă de noapte» a numit a patra parte a nopții, cei ce li se încredința a străjui despărțind-o pe aceasta în patru. Și întru a patra strajă a venit și Domnul către Apostoli.”

„Iară cele de acum ceruri și pământul, cu același cuvânt câștigate sunt, focului păzindu-se la ziua judecății și a pierzării oamenilor celor necurați. Și una ca aceasta să nu vă amăgească pre voi, iubiților, că o zi lângă Domnul este ca 1000 de ani, și 1000 de ani, ca o zi. Nu zăbovește Domnul făgăduinței, precum unii zăbavă socotesc, ci mult îngăduiește la noi, nevrând ca să piară unii, ci toți la pocăință să vie. Și va veni ziua Domnului ca furul noaptea, întru care cerurile cu sunet se vor trece și stihiile arzându-se se vor topi și pământul și cele dintru el lucruri vor arde de tot … Așteptând și sârguind venirea zilei lui Dumnezeu, pentru care cerurile arzându-se se vor topi și stihiile, fiind arse, topi-se-vor.” (2 Petru, III, 7-12)

Proorocul David vorbește ca o comparație: „o mie de ani ca ziua de ieri”.
Sfântul Petru le vorbește creștinilor de atunci despre ziua judecății. Cine ar putea să echivaleze această „zi” cu 1000 de ani? Sau ziua Domnului „care va veni ca un fur noaptea”, adică va veni pe neașteptate, brusc, prin surprindere, cum va putea fi aceea 1000 de ani? De aici și până la hiliasm nu este decât un pas.

Versetul făcea parte din îndemnul făcut de către Sfântul Apostol credincioșilor de a lua în serios posibilitatea venirii judecății, în ciuda faptului că trecuseră atâtea mii de ani de la facerea lumii, sau chiar de la potop. Comparația, este de data aceasta luată la modul literal! „Ca” un fur, „ca” o mie de ani, sunt figuri de stil: comparații, limbaj metaforic. Și tocmai aceia acuzau pe tradiționaliști de citire în cheie „fundamentalistă neoprotestantă, sectantă, literală, ruptă din context, etc.” a capitolului I!

AlbertX 11.06.2014 01:10:44

Sf. Vasile cel Mare - Hexaimeron:

"Și numi Dumnezeu lumina zi și întunericul numi noapte"
Acum, după ce a fost făcut soarele, este zi când văzduhul este luminat de soare și când soarele strălucește în emisfera de deasupra pământului; este noapte când soarele ascunzându-se face umbră pământului. Atunci, la început, ziua și noaptea nu se datorau mișcării soarelui, ci se făcea zi și urma noapte când se revărsa lumina aceea care a fost făcută la început și când iarăși se retrăgea, potrivit măsurii rânduite de Dumnezeu.

"Și s-a făcut seară și s-a făcut dimineață, zi una"
Seara este hotarul comun dintre zi și noapte, iar dimineața este vecinătatea nopții cu ziua. Așadar, ca să dea zilei onoarea de a fi fost făcută înainte, Scriptura a vorbit mai întâi de sfârșitul zilei, apoi de sfârșitul nopții, pentru că zilei îi urmează noaptea. Starea în lume, înainte de facerea luminii, nu era noaptea, ci întunericul; noapte s-a numit atunci când Dumnezeu a despărțit întunericul de zi, și întunericul a primit numire nouă, ca să se deosebească de zi.

"Și s-a făcut seară și s-a făcut dimineață, zi una", adică durata unei zile și a unei nopți. Scriptura nu le-a numit încă zi și noapte, ci le-a numit pe amîndouă cu numele părții mai principale. Acest obicei îl vei găsi în toată Scriptura; în măsurarea timpului, Scriptura numără zilele, nu și nopțile împreună cu zilele.

AlbertX 11.06.2014 01:43:56

Fragmente din DOGMATICA de Sf Ioan Damaschin:

Așadar Dumnezeu a făcut lumina la început, adică în prima zi; ea este frumusețea și podoaba întregii creațiuni văzute. Căci ia lumina și toate rămân necunoscute în întuneric, fără să poată să-și arate frumusețea lor.

„Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte", întunericul nu este o existență, ci un accident, deoarece este lipsa luminii. Aerul nu are în ființa lui lumina. Așadar aerul lipsit de lumină, l-a numit Dumnezeu întuneric. De asemenea întunericul nu este ființa aerului, ci întunericul este lipsa luminii, întunericul este mai mult un accident decât o existență. N-a fost numită intâi noaptea, ci ziua, pentru aceea intâi este ziua și pe urmă noaptea și noaptea urmează zilei. Iar de la începutul zilei până la ziua cealaltă este o zi și o noapte.

Scriptura a spus: „Și s-a făcut seară și s-a făcut dimineață: ziua intâia”. Așadar în cele trei zile, la porunca dumnezeiască, răspândindu-se și adunându-se lumina, s-a făcut ziua și noaptea, în a patra zi a făcut Dumnezeu luminătorul cel mare, adică soarele ca să conducă și să stăpânească ziua — prin el se constituie ziua, căci ziua este timpul când soarele este deasupra pământului, iar durata unei zile este drumul soarelui pe deasupra pământului de la răsărit la apus — luminătorul cel mic, adică luna și stelele, ca să conducă și să stăpânească noaptea și să o lumineze.

Trebuie să se cunoască că lumea, este luminată de soare, nu pentru că Dumnezeu nu a avut de unde să-i dea lumină proprie, ci ca să pună în natură ritm și ordine, pentru ca unul să conducă, iar altul să fie condus, ca și noi să ne învățăm de a comunica unii cu alții, de a da și de a ne supune; în primul loc însă, lui Dumnezeu, făcătorul și ziditorul și stăpânul; apoi celor puși de el să conducă. Și să nu cercetăm pentru ce conduce acesta și nu eu, ci să primim pe toate cele de la Dumnezeu cu mulțumire și cu recunoștință.

Trebuie să se știe că luna a fost făcută de creator lună plină, adică așa cum este în a cincisprezecea zi, căci trebuia să fie desăvârșită. După cum am spus, soarele a fost creat în a patra zi, deci luna a luat-o înaintea soarelui cu unsprezece zile. Căci din ziua a patra până în ziua a cincisprezecea sunt unsprezece zile.

Pentru aceea, într-un an cele douăsprezece luni ale lunii au mai puțin cu unsprezece zile decât cele douăsprezece luni ale soarelui. Lunile soarelui au 365 de zile și o pătrime. Pentru aceea, adunând această pătrime timp de patru ani, avem o zi; iar anul acela se numește bisect și are 366 de zile. Anii lunii au 354 de zile. Căci luna, după ce s-a născut, adică după ce s-a înnoit, crește până ce ajunge la 14 zile și trei sferturi; apoi începe să scadă până in ziua a douăzeci și noua și jumătate, când ajunge complet neluminată.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:39:42.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.