Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
(Post 156887)
Pai daca nu are zestre nu da, dar daca are e cinstit sa si primeasca...ca doar nu devii dezmostenit de averea parinteasca daca te duci la manastire...
|
Cand intri in manastire devii mort pentru lumea aceasta si faci votul saraciei, pe langa cel al ascultarii si castitatii.
Te-ai lepadat deci de toate bunurile lumesti. Din vietile sfintilor vedem ca atunci cand alegeau calugaria, cei care erau bogati imparteau toate bunurile personale saracilor.
Acum daca ti-ai facut singura zestre, cum era pe vremuri cand fetele isi teseau covoare, camasi, lucrau diverse impletituri, lenjerii, perne, etc, da, e ok sa le duci manastirii, desi mai firesc ar fi sa le dai unei familii sau unei fete sarace care urmeaza sa se casatoreasca, acolo ar fi mai mare nevoie, pe cand pentru tine e lux lumesc.
Mi se pare hidos sa se pretinda "zestrea"... mai ales ca in ziele noastre principala zestre a copiilor sunt studiile (sau meseria) pentru care parintii platesc adesea bani grei. Sustinerea copiilor ani multi in scoala devine principala investitie a familiei. Pe vremuri la 6 ani copii deja produceau in gospodarie iar la 14-15 deja contribuiau serios la intretinerea familiei si eventual sporirea averii.
In trecut, daca un copil din familie era dat sa invete meserie sau chiar la studii superioare, era inzestrat mai putin sau chiar deloc la casatorie, iar la mostenire partea lui era mai mica decat a celorlalti frati in ideea ca el a primit deja mai mult decat ceilalti. Calugarul de regula nu mai era partas la mostenirea parintilor daca avea frati.
Personal nu as face zestre copilului care ar merge la manastire. Fireste ca as da acolo diferite lucruri sau bani, pentru ca e manastire si in plus e si casa copilului meu. NU as da considerand ca aceasta e zestrea lui si sunt datoare sa o dau. Daca ar merge la o astfel de manastire care pretinde zestre... m-as opune, ar pleca acolo fara acordul meu si chiar ca nu ar primi nimic, decat cuvenita mostenire la moartea mea, mostenire pe care o prevede legea (lumeasca). Legea lumeasca nu ma obliga insa sa inzestrez copilul nici la casatorie si cu atat ma putin la calugarie. Ideea e ca oricum eu am investit de-a lungul anilor destul de mult in formarea tanarului care pleaca in manastire, nu-l trimit la 3 ani sa mi-l creasca si el se duce acolo sa munceasca pentru manastire toata viata lui.
Mi se mai pare ca s-ar crea si diferente in manstire intre cei care aduc zestre mare si cei parliti care vin cu haina de pe ei...