Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Poate fi Dumnezeu autorul direct al bolii si al suferintei omului? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11452)

medusa 24.12.2010 12:21:38

Citat:

În prealabil postat de mariamargareta (Post 316034)
[font=Verdana]Acum te contrazici. Mai înainte spuneai exact contrariul, acum spui ceva în genul “Dumnezeu vorbeste cu demonii, și este comandantul lor suprem, dandu-le ordine pe cine sa omoare sau pe cine sa chinuie.” Mai întâi hotărăște-te în ce parte vrei să pledezi.

a doua afirmatie, cea subliniata de tine, era evident spusa la modul retoric, credeam ca intelegi.

medusa 24.12.2010 12:25:56

p.s.: eu nici nu am afirmat ca Iazul de foc ar fi un loc unde sunt cazane cu smoala, draci cu coarne care chinuie etc, am spus clar ca dracii vor fi aruncati acolo, deci vor fi chinuiti ca si pacatosii, te rog nu mai spune lucruri pe care eu nu le-am spus.

mariamargareta 24.12.2010 14:14:49

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 316069)
p.s.: eu nici nu am afirmat ca Iazul de foc ar fi un loc unde sunt cazane cu smoala, draci cu coarne care chinuie etc, am spus clar ca dracii vor fi aruncati acolo, deci vor fi chinuiti ca si pacatosii, te rog nu mai spune lucruri pe care eu nu le-am spus.

Vor fi aruncați acolo... acolo, unde? În iaz?
Bieții draci, care n-au învățat să înnoate, acolo o să se înnece, ca porcii care s-au înnecat în mare cu draci cu tot.

medusa 24.12.2010 14:22:25

Citat:

În prealabil postat de mariamargareta (Post 316104)
Vor fi aruncați acolo... acolo, unde? În iaz?
Bieții draci, care n-au învățat să înnoate, acolo o să se înnece, ca porcii care s-au înnecat în mare cu draci cu tot.

Iazul este un simbol, asa cum in Apocalipsa sunt multe simboluri si vedenii, simbolul mortii a 2-a, care e definitiva. Dar nu asta e important in contextul discutiei, ci faptul ca de aceasta moarte a 2-a beneficiaza atat demonii cat si pacatosii, intelegi? ori moartea de la cine a venit? de la un demon? imposibil, pentru ca Satana cu hoardele lui sunt si ei omorati definitiv, deci ramane ca ingerii lui Dumnezeu sa omoare definitiv pe toti acestia (draci+pacatosi). Si focul care a venit peste cei de pe Pamant, care au inconjurat cetatea iubita? cum sa vina de la satana, daca satana a atatat pe Gog si pe Magog sa-i atace pe cei credinciosi? este ilogic, odata starneste pe Gog si pe Magog sa atace pe cei fideli Domnului, si tot el ii nimiceste prin foc?

mariamargareta 24.12.2010 17:50:06

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 316106)
Iazul este un simbol, asa cum in Apocalipsa sunt multe simboluri si vedenii, simbolul mortii a 2-a, care e definitiva. Dar nu asta e important in contextul discutiei, ci faptul ca de aceasta moarte a 2-a beneficiaza atat demonii cat si pacatosii, intelegi? ori moartea de la cine a venit? de la un demon? imposibil, pentru ca Satana cu hoardele lui sunt si ei omorati definitiv, deci ramane ca ingerii lui Dumnezeu sa omoare definitiv pe toti acestia (draci+pacatosi). Si focul care a venit peste cei de pe Pamant, care au inconjurat cetatea iubita? cum sa vina de la satana, daca satana a atatat pe Gog si pe Magog sa-i atace pe cei credinciosi? este ilogic, odata starneste pe Gog si pe Magog sa atace pe cei fideli Domnului, si tot el ii nimiceste prin foc?

Moartea îți poate veni de la demon, dar poate veni și de la tine însuți. Dacă demonul îți șoptește ca lui Hristos: aruncă-te în gol, pentru că Dumnezeu te iubește și va porunci îngerilor Săi să te ia pe aripile lor ca să nu se zdrobească de piatră capul tău", atunci moartea îți vine de la demon. Dacă tu îți șoptești ție însuți: "M-am săturat de viața asta de ... Am să mă arunc în gol ca să scap de toate!", atunci moartea îți vine de la tine însuți și nimeni altul nu e vinovat de ea.
În nici un caz Dumnezeu, Care este izvorul vieții, nu poate fi făcut vreodată responsabil de moartea cuiva.
Deci fiecare demon, atunci când va sosi vremea cuvenită a sfârșitului, se va ucide pe sine, "aruncându-se în iaz" (metaforic vorbind), atunci când va vedea că nu mai există nici o speranță de a mai trăi ca și până atunci, făcând răul și hrănindu-și necontenit patimile cu el.
Va fi totodată și ultima îngăduință pe care i-o va acorda Dumnezeu: aceea de a muri definitiv, cu "demnitate de demon".

medusa 25.12.2010 07:30:02

Citat:

În prealabil postat de mariamargareta (Post 316153)
Moartea îți poate veni de la demon, dar poate veni și de la tine însuți. Dacă demonul îți șoptește ca lui Hristos: aruncă-te în gol, pentru că Dumnezeu te iubește și va porunci îngerilor Săi să te ia pe aripile lor ca să nu se zdrobească de piatră capul tău", atunci moartea îți vine de la demon. Dacă tu îți șoptești ție însuți: "M-am săturat de viața asta de ... Am să mă arunc în gol ca să scap de toate!", atunci moartea îți vine de la tine însuți și nimeni altul nu e vinovat de ea.
În nici un caz Dumnezeu, Care este izvorul vieții, nu poate fi făcut vreodată responsabil de moartea cuiva.
Deci fiecare demon, atunci când va sosi vremea cuvenită a sfârșitului, se va ucide pe sine, "aruncându-se în iaz" (metaforic vorbind), atunci când va vedea că nu mai există nici o speranță de a mai trăi ca și până atunci, făcând răul și hrănindu-și necontenit patimile cu el.
Va fi totodată și ultima îngăduință pe care i-o va acorda Dumnezeu: aceea de a muri definitiv, cu "demnitate de demon".

Ceea ce scrii tu aici, nu are suport biblic, imi pare rau. Si nu vad nicio logica.

Asa, si inca ceva: moartea nu vine de la demon, chiar daca demonul ne poate ispiti sa ne sinucidem, de ex., pentru ca Dumnezeu este in control, si daca Dumnezeu nu vrea sa murim, acel demon e neputincios. Oricine moare, moare numai cu permisiunea lui Dumnezeu. Demonii nu pot da viata si nu pot lua viata. Stii ce pot ei face? sa posede, pentru a chinui acea persoana, asta le place. Dar si aici sunt multe de discutat, in orice caz, nici posedarea demonica nu are loc daca Dumnezeu nu doreste asta. Daca un pacatos e rupt de Dumnezeu, posedarea poate avea loc. Insa moartea unui om nu poate fi decat cu aprobarea lui Dumnezeu, demonii nu pot ucide dupa propriul lor plac, asta in niciun caz.

andreicozia 25.12.2010 14:27:02

Citat:

În prealabil postat de mariamargareta (Post 316040)
Nici Horus, nici Dyonisos, nici ceilalți n-au existat în realitate, căci dacă ar fi existat, miturile ar fi devenit istorie pură, ceea ce nu este cazul. Lor li s-a atribuit doar, de către oameni talentați dar nerăbdători, merite pe care nu le aveau, dar care erau îndelung așteptate. Așa au apărut miturile.

Prin istorie pura vrei sa spui istorie reala care are ca suport izvoare istorice neutre?

In cazul acesta poate imi mentionezi si mie citeva punti de sustinere istorica a povestirilor din crestinism, izvoare istorice si dovezi concrete care sa-ti sustina teoria aceasta.
Stiu ca argumentul central al neputintei de a plasa povestirile evanghelice intr-un cadru verificabil este ca viata lui Hristos a trecut neobservata de nimeni ca o dovada de "smerenie suprema". Insa aceasta este doar o scuza si orice istoric ar confirma acest lucru.
Deci daca nici o legenda nu poate fi confirmata si verificata OARE avem noi dreptul sa numim alte mituri(Horus, Isis, Krishna,etc), inchipuiri ale oamenilor si rodul imaginatiei lor?

Cu ce sunt acele mituri si deitati mai prejos decit acest mit din moment ce ele se bazeaza doar pe scrierile personale, controlate de cei cre PROMOVAU(EAZA) aceste mituri?

mariamargareta 25.12.2010 20:58:22

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 316255)
Prin istorie pura vrei sa spui istorie reala care are ca suport izvoare istorice neutre?

In cazul acesta poate imi mentionezi si mie citeva punti de sustinere istorica a povestirilor din crestinism, izvoare istorice si dovezi concrete care sa-ti sustina teoria aceasta.
Stiu ca argumentul central al neputintei de a plasa povestirile evanghelice intr-un cadru verificabil este ca viata lui Hristos a trecut neobservata de nimeni ca o dovada de "smerenie suprema". Insa aceasta este doar o scuza si orice istoric ar confirma acest lucru.
Deci daca nici o legenda nu poate fi confirmata si verificata OARE avem noi dreptul sa numim alte mituri(Horus, Isis, Krishna,etc), inchipuiri ale oamenilor si rodul imaginatiei lor?

Cu ce sunt acele mituri si deitati mai prejos decit acest mit din moment ce ele se bazeaza doar pe scrierile personale, controlate de cei cre PROMOVAU(EAZA) aceste mituri?

1. Iosif Flavius, un renumit istoric evreu, în scrierile sale intitulate „Antichitățile”, face o referire la Iacov, prezentându-l “fratele lui Iisus, care era numit Hristos”. Un alt pasaj din lucrarea sa spune că “A existat în acea vreme un om înțelept numit Iisus. Comportamentul Său a fost bun și a fost vestit prin virtuțile Sale. Și mulți oameni dintre evrei și dintre alte națiuni au devenit discipolii Săi. Pilat L-a condamnat să fie omorât prin crucificare. Însă cei care au devenit discipolii Săi nu au abandonat învățăurile Sale. Au spus că El s-a arătat acestora a treia zi după crucificarea Sa și că El era viu; astfel, probabil că El era Mesia, despre care profeții au povestit înainte deja minunile Sale.
2. Tacitus, un scriitor roman din primul secol, considerat a fi unul dintre cei mai riguroși istorici ai lumii antice, a făcut mențiuni legate de Hristos și de creștini.
3. Iulius Africanus îl citează pe istoricul Tallus într-o discuție legată de întunericul care a urmat crucificării lui Hristos.
4. Plinius cel Tânăr, în Scrisori , a relatat despre obiceiurile primilor creștini legate de închinare, menționând că ei se închinau lui Iisus ca lui Dumnezeu și aveau o moralitate neobișnuită pentru acele vremuri. El mai face aici și unele referințe legate de „Cina Domnului”.
5. Talmudul babilonian (Sanhedrin 43a) face referire la acuzațiile care i-au fost aduse lui Iisus cât și la crucificarea lui din ajunul Paștelui.
6. Lucian din Samosata, un scriitor grec din secolul al doilea, relatează în scrierile sale că Iisus a introdus noi învățături religioase, motiv pentru care a fost crucificat, iar creștinii I Se închină ca unui Dumnezeu. El spunea că învățăturile lui Iisus promovează o relație de frățietate între credincioși, subliniind importanța convertirii la creștinism și a respingerii idolatriei. Creștinii erau prezentați ca trăitori după legile lui Iisus, considerându-se mântuiți și sfidând cu indiferență moartea. Ei alegeau de bunăvoie renunțarea la bunurile materiale în favoarea celorlalți și se dedicau intereselor comunității.

mariamargareta 25.12.2010 21:47:29

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 316232)
Ceea ce scrii tu aici, nu are suport biblic, imi pare rau. Si nu vad nicio logica.

Asa, si inca ceva: moartea nu vine de la demon, chiar daca demonul ne poate ispiti sa ne sinucidem, de ex., pentru ca Dumnezeu este in control, si daca Dumnezeu nu vrea sa murim, acel demon e neputincios. Oricine moare, moare numai cu permisiunea lui Dumnezeu. Demonii nu pot da viata si nu pot lua viata. Stii ce pot ei face? sa posede, pentru a chinui acea persoana, asta le place. Dar si aici sunt multe de discutat, in orice caz, nici posedarea demonica nu are loc daca Dumnezeu nu doreste asta. Daca un pacatos e rupt de Dumnezeu, posedarea poate avea loc. Insa moartea unui om nu poate fi decat cu aprobarea lui Dumnezeu, demonii nu pot ucide dupa propriul lor plac, asta in niciun caz.

Iată suportul biblic cerut:

Atunci Domnul a zis către Satan: "Iată, tot ce are el este în puterea ta; numai asupra lui să nu întinzi mâna ta". Și Satan a pierit din fața lui Dumnezeu.
Și într-o zi, când feciorii și fetele lui Iov mâncau și beau vin în casa fratelui lor mai mare,
A sosit un vestitor la Iov și i-a spus: "Boii erau la arătură și asinele pășteau pe lângă ei;
Atunci Sabeenii au năvălit asupra lor, au pus mâna pe vite, și pe robi i-au trecut prin ascuțișul sabiei. Și am scăpat numai eu singur și am venit să-ți dau de veste!"
Nu a sfârșit vorba bine și altul a sosit și a spus: "Focul lui Dumnezeu a căzut din cer și a ars oile tale și pe robii tăi și i-a mistuit. Și am scăpat numai eu singur și am venit să-ți dau de veste!"
Nu a sfârșit vorba bine și altul a sosit și a spus: "Caldeii, împărțiți în trei cete, au dat năvală peste cămilele tale și le-au ridicat și pe robi i-au trecut prin ascuțișul sabiei. Și am scăpat numai eu singur și am venit să-ți dau de veste!"
Nu sfârșise vorba bine și altul a sosit și a spus: "Feciorii tăi și fetele tale mâncau și beau vin în casa fratelui lor mai mare,
Și iată că un vânt puternic s-a stârnit dinspre pustiu și a izbit în cele patru colțuri ale casei și casa s-a prăbușit peste tineri și ei au murit. Și am scăpat numai eu singur și am venit să-ți dau de veste". (Iov: 12-19)

Și iată și logica:

Deși Biblia relatează textual că "Focul lui Dumnezeu a căzut din cer și a ars oile [...]și pe robii [...]i-a mistuit" aceasta este doar percepția celor care priveau atunci fenomenul din exterior (iar unii mai privesc și astăzi tot așa). Versetul 12 spune clar că Satan a primit îngăduință ( așa trebuie înțeles cuvântul "putere", căci putere avea diavolul dinainte, și avea destulă, dar îngăduința de a o folosi abia acum o primea) ca să-i facă orice rău lui Iov, cu excepția atingerii vieții lui. Iar unul dintre rele a fost că Satan a luat viața fiilor și fiicelor lui Iov (versetul 19) deși unii vor considera că și tornada care a prăbușit casa peste ei a fost tot "de la Dumnezeu", așa cum li se părea că a fost și focul care i-a mistuit oile și robii lui Iov.

Iată deci că există suport biblic pentru afirmația că Satan poate lua viața oamenilor, dacă Dumnezeu îi îngăduie acestuia să-și materializeze voia sa. Nu Dumnezeu a voit moartea fiilor și fiicelor lui Iov (deși ei păcătuiau pe rupte, iar Iov mereu se ruga pentru ei ca să fie iertați), ci Satan a cerut de la Dumnezeu voie ca "să facă el dreptate" (adică să-i pedepsească cum știe el).

Silogismul tău este greșit, și este formulat astfel:
Demonul ne vrea moartea. Dar dacă Dumnezeu nu vrea să murim, El îl va împiedica pe demon. Deci demonul e neputincios. Deci demonul nu poate lua viața. Deci moartea nu vine de la demon. Deci moartea vine numai de la Dumnezeu. Deci Dumnezeu ne vrea moartea. Înseamnă că Dumnezeu este un ucigaș în serie.

Biblia spune însă cu totul altceva:

"Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu".( Iezech. 18:23,32)
Evident că, în ceea ce-i privește pe cei care nu sunt păcătoși, cu atât mai mult Dumnezeu nu vrea ca ei să moară.

Înseamnă că silogismul trebuie regândit. Iată o variantă posibilă:

Dumnezeu nu vrea ca vreunul dintre oameni să moară, și cu toate acestea, oamenii mor pe capete. Înseamnă că ori Dumnezeu este neputincios și nu poate să facă ceea ce vrea, ori altcineva este cel care aduce moartea păcătoșilor. Cum prima alternativă este de neacceptat, deoarece se admite ca postulat că Dumnezeu este Atotputernic, rezultă că cea de-a doua alternativă rămâne singura posibilă. Deci nu Dumnezeu aduce moartea. Moartea este un lucru rău, deci nu poate fi adusă vreodată de un personaj bun. Înseamnă că și îngerii buni sunt scoși de pe listă: nici ei nu aduc moartea. Rămân pe listă doar îngerii cei răi, care abia așteaptă să facă rele, și mai ales să ucidă. Deci nu Dumnezeu , ci diavolii au stăpânirea morții.
Biblia chiar asta spune: "[...] ca să surpe prin moartea Sa pe cel ce are stăpânirea morții, adică pe diavolul" (Evrei 2,14).
Deci diavolul este cel care aduce moartea.

mariamargareta 25.12.2010 22:11:20

Altă variantă de silogism:

„Cine săvârșește păcatul este de la diavolul, pentru că de la început diavolul păcătuiește” (1 Ioan 3,8)
Dar „Plata păcatului este moartea” (Rom.6,23) „Și boldul morții este păcatul” (1 Cor. 15,56)
Deci diavolul, prin păcat, aduce moartea în lume.
Împotriva diavolului și lucrărilor lui se ridică Fiul lui Dumnezeu: „Pentru aceasta S-a arătat Fiul lui Dumnezeu, ca să strice lucrurile diavolului.” (1 Ioan 3,8)
Deci Dumnezeu nu poate aduce sau zidi ceea ce vrea să strice, adică moartea.
Deci moartea e lucrarea diavolului, nu a lui Dumnezeu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:24:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.