Citat:
În prealabil postat de MihaiG
(Post 443531)
Dimpotrivă. Ecumenismul (mă refer la cel sănătos) exact asta înseamnă - să-i respecți pe ceilalți, fără a dori să schimbi o literă din credința ta.
Acuma, la nivel practic, sigur că se ridică anumite probleme. Poți fi oare ecumenist, în sensul arătat mai sus, dacă ceea ce înțelegi tu din credința ta este că protestanții sunt vânduți satanei, că papistașii umblă să-i cucerească pe ortodocși precum odinioară cruciații Constantinopolul, că buletinele cu cip sunt semnul Fiarei din Apocalipsă, că dacă îți faci cruce într-o biserică catolică ești automat eretic etc. etc. ? Probabil că nu.
|
Ce ati definit dvs. nu e tocmai ce se numeste ecumenism, ci e o practica existenta dintotdeauna in Biserica. Intotdeauna condamnarea unei erezii sau unor eretici nu s-a facut cu prigonirea ereticilor de catre cei aflati in adevar, ultima pedeapsa si cea mai grea era excluderea din Biserica (dar si aceasta se putea ierta, daca cel ce era condamnat renunta la erezie si revenea in Biserica.
Doar ca am observat ca unii din cei ce au conceptii ecumeniste isi insusesc doar pentru ei aceasta invatatura, prin prisma conceptiilor lor. In sensul ca ei cred ca diferentele intre culte sunt nesemnificative, toti sunt crestini la fel de buni si daca cineva critica invatatura unui cult inseamna ca nu are dragoste, toleranta, etc.
Inavatura ecumensita a aparut acum un secol, si in general este de sorginte protestanta. Din cauza ca dupa reforma lui Luther au aparut mai multe culte si apoi s-au exstins in alta puzerie de culte neoprotestante au spus ca ar fi bine sa se mai uneasca din ele (probabil a fost si o influenta a masoneriei, adepta unor astfel de conceptii sincretice). Si unirea se putea face doar daca se trecea pe planul doi adevarul, adica invataturile fiecarui cult. Daca acestea erau false nu era nicio problema, dar in ortodoxie toate sunt adevarate. Si au venit cu o dogma noua, a ramificarii harului, adica harul se ramifica in toate cultele, nu doar in transmiterea directa de la Apostoli. Si astfel toti erau egali, toti aveau har si adevarul puteau sa-l sustina fiecare, ca oricum nu avea importanta. Dar Adevarul e chiar Iisus, iar dogmele sunt adevarurile revelate, fac parte din partea divina a Bisericii.
BC a adoptat idei ecumeniste, in schimb BO nu a facut-o, in schimb exista cate un ierarh sau preot care a capatat aceste conceptii (sa ne amintim de exemplu de IPS Corneanu). BO nu are aceleasi conceptii ca BC nici in privinta asta, Bc le-a mai liberalizat la conciliul Vatican II, pana in sec. XX avea aceleasi conceptii ca BO in privinta asta, inclusiv ca in afara BC nu se poate mantui nimeni.
Asadar ca sa nu apara discutii, controverse, BO spune ca nu exista Sfinte Taine in afara ei, deci nici har. Multe din mesajele mele le-am scris despre ecumenism sau invatatura BO, puteti citi daca doriti topicele deschise de mine. Spun asta pentru ca vad ca sunteti nou si sa stiti la ce sa va asteptati, o sa cititi si critici la adresa BC, pentru ca e un forum ortodox.