Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   putin monofizitism NP? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13617)

delia31 22.08.2011 18:10:16

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 392351)
Îți acord toate circumstanțele din lumea aceasta... și cum am mai spus nici nu așteptam scuze.:5: Doar ai putea fi atentă pe viitor, ar fi păcat ca elevatele tale postări să conțină inadvertențe ori dezinformări. Aș vrea să fiu eu rabbi, însă n-am alura unuia nici măcar în privința bărbii http://yoursmiles.org/hsmile/nation/h0340.gif

Cu ocazia asta, mi-am amintit de o discutie mai de la Craciun, cand sustineai ca Hristos nu s-ar fi nascut iarna. Remember? http://www.crestinortodox.ro/forum/s...315#post316315
Tot asta incerc si eu sa-ti spun,Tricessimus, de ceva vreme. Pacat de potentialul tau sa te risipesti in atat de multe inadvertente si mai ales sa persisti in ele. Unele, hai treaca mearga, toti le avem, dar insisti cu incapatanare in altele stricatoare de suflet.

Cum ziceai ca-i dictonul ala ? errare humanum est, sed perseverare... ?? diabolicum, parca, nu?

osutafaraunu 22.08.2011 18:15:38

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 392372)
Cu ocazia asta, mi-am amintit de o discutie mai de la Craciun, cand sustineai ca Hristos nu s-ar fi nascut iarna. Remember? http://www.crestinortodox.ro/forum/s...315#post316315
Tot asta incerc si eu sa-ti spun,Tricessimus, de ceva vreme. Pacat de potentialul tau sa te risipesti in atat de multe inadvertente si mai ales sa persisti in ele. Unele, hai treaca mearga, toti le avem, dar insisti cu incapatanare in altele stricatoare de suflet.

Cum ziceai ca-i dictonul ala ? errare humanum est, sed perseverare... ?? diabolicum, parca, nu?

Asta ce-a mai fost? Joc de glezne pentru distragerea atenției? http://yoursmiles.org/tsmile/forum/t1207.gif

delia31 22.08.2011 18:26:02

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 392377)
Asta ce-a mai fost? Joc de glezne pentru distragerea atenției? http://yoursmiles.org/tsmile/forum/t1207.gif

Nici vorba! Doar un mod de a-ti aminti trasatura ta dominanta si eventual de a-ti provoca nelinisti metafizice de insomniac. Pus in fata unei evidente peremptorii, de necontestat, ai doua optiuni. Fie s-o accepti si sa recunosti ca ai fost in eroare, fie sa lupti impotriva ei. Tu esti setat pe a doua.

delia31 22.08.2011 18:33:58

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 391529)
Tocmai că o văd. De aceea e puțin contradictorie fraza. N-a socotit o știrbire a Dumnezeirii faptul că Se considera egal cu Dumnezeu [Tatăl], dar logic vorbind ar fi putut fi aceasta o știrbire din partea unei Persoane a Dumnezeirii? Logic (din punct de vedere omenesc) ar fi fost, să fie știrbită Dumnezeirea prin Întruparea (coborârea la rang de om) Lui; dar versetul în variantă ortodoxă nu despre Întrupare vorbește - în ciuda faptului că contextul despre asta spune.

Tricessimus, iti trimit spre lectura un text copy-paste de la
Dumitru Staniloae din capitolul despre chenoza din Teologia Dogmatica Ortodoxa, volumul 2, incepand cu pagina 66.
Nu te grabi sa dai un reply prompt pt. ca e foarte complex. Citeste-l cu atentie si fara prejudecati. Lectura cu folos!

„Chenoza Fiului lui Dumnezeu prin intrupare si Cruce si indumnezeirea firii Sale omenesti.

Ca Fiul lui Dumnezeu sa poata umple firea omeneasca de “slava” Sa, “slava ca a Unuia nascut din Tatal, plin de har si de adevar” (In. 1, 14), a trebuit “sa-Si faca proprie” aceasta fire prin intrupare, adica sa Se faca ipostasul ei. Aceasta “impropriere” a firii omenesti reprezinta smerirea firii lui Dumnezeu, sau asa-zisa “chenoza”, sau “golire” a Lui de slava pe care a avut-o inainte de intrupare
(In. 17, 5).

Sfantul Chiril din Alexandria considera, in acord cu locurile date din Sfantul Apostol Pavel, ca aceasta golire nu se refera la umanitatea asumata de Fiul lui Dumnezeu, ci la Fiul lui Dumnezeu insusi.

El scoate din aceasta “golire” un argument pentru unirea celor doua firi intr-o persoana, sau pentru asumarea firii omenesti in Insusi ipostasul Sau dumnezeiesc.
Caci daca ar fi in Hristos doua persoane, una dumnezeiasca si una omeneasca, Fiul lui Dumnezeu nu S-ar fi golit, ramanand in relatie exterioara cu omul. Nici omul nu s-a putut goli, caci fiind asumata firea lui in Ipostasul lui Dumnezeu-Cuvantul, a fost mai degraba cinstita prin aceasta.

Numai Dumnezeu-Cuvantul S-a smerit prin intrupare. Dar in acest caz trebuie sa admitem ca Dumnezeu-Cuvantul a devenit de fapt ipostasul firii omenesti. Desigur “golirea” lui Dumnezeu-Cuvantul in firea omeneasca a atras-o si pe aceasta intr-o anumita smerenie, care n-ar fi avut loc fara asumarea ei in Ipostasul divin. Aceasta smerire e insa deosebita de “golirea” Fiului lui Dumnezeu.

Ideea Sfantului Chiril, ca golirea se refera la Fiul lui Dumnezeu, nu la umanitatea Lui, nu e contrazisa de ideea generala a Parintilor ca Dumnezeirea n-a putut asuma patimirile noastre.

Caci nu firea dumnezeiasca a devenit prin aceasta patimitoare, ci Persoana acestei firi, intrucat a devenit si Persoana firii omenesti.

Pe de alta parte, puterea cu care Hristos a suportat patimirile fara sa treaca prin ele la pacat, o are prin faptul ca e Fiul lui Dumnezeu, purtator al firii dumnezeiesti.

Prin ea are puterea de a suporta patimirile omenesti. Nepatimirea firii dumnezeiesti nu trebuie inteleasa ca nepasare si ca neputinta de participare prin Ipostasul ei la cele omenesti. Chiar o astfel de neputinta de participare ar fi o ingustare sau o patimire. Toate acestea le spune Leontiu de Bizant: “Nimic din acestea n-ar putea primi Cuvantul lui Dumnezeu (din nazuintele sufletului prin dorinta si iutime spre Dumnezeu), fiind neschimbat si nemodificabil prin fire.

Totusi nu va refuza din pricina impasibilitatii firii sa Se uneasca prin fiinta cu firea omului, ca sa nu se vada ca refuzul e o patima adevarata si Se teme sa fie in acelea in care sufletele sarguitoare Il au pe El ca ajutor si sustinator, intrucat n-au primit nici o vatamare de la trup, ci mai degraba s-au imbogatit din Dumnezeu, avand trupul impreuna-lucrator spre virtute, si nu adversar.”Dumnezeu este ca persoana liber si pentru participare, mai bine zis pentru intarirea celor ce patimesc. Se poate spune deci ca patimirile tin de firea omeneasca si, in acelasi timp, ca Fiul lui Dumnezeu Si le-a insusit intrucat S-a facut om, nu ca sa cada sub puterea lor, ci ca sa le biruiasca cu puterea Sa. Si-a insusit patimirile in care Si-a aratat libertatea si puterea de a birui slabiciunea sucombarii firii noastre sub ele.

Chenoza consta tocmai in improprierea naturii noastre in toata suportarea ei curata a durerilor de catre Dumnezeu-Cuvantul. Fara aceasta Fiul lui Dumnezeu nu S-ar fi putut face om cu adevarat. Dar Sfantul Chiril scoate din chenoza si un argument ca Fiul lui Dumnezeu, asumand umanitatea noastra, a ramas totodata Fiul lui Dumnezeu, caci altfel, cum si de unde s-ar cunoaste ca El Insusi este cel ce lucreaza cele smerite si sufera prin umanitatea Sa? La fel, daca n-ar fi ramas Fiul lui Dumnezeu, cum ar fi putut birui patimirile suportate, scotand afectele patimitoare din firea noastra si indumnezeind-o? Prin aceasta Sfantul Chiril respinge anticipat teoriile chenotice protestante din sec. XIX, potrivit carora Fiul lui Dumnezeu intrupandu-Se a renuntat pentru vremea vietii pamantesti la atotputernicia, atotprezenta, cunostinta si constiinta Sa dumnezeiasca. “Dar cum a saracit? Prin aceea ca fiind Dumnezeu cu firea Sa si Fiul lui Dumnezeu si Tatal, S-a facut om si S-a nascut trupeste din samanta lui Adam, imbracand masura cuvenita unui serv, adica ceea ce este omenesc.” Dar El n-a incetat sa fie si Dumnezeu: “Caci Cel ce nu a socotit lucru vrednic de dispret a Se face ca noi, in ce chip ar renunta la cele prin care s-ar putea cunoaste ca S-a facut pentru noi ca noi?”
Vezi mai multe detalii aici

http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti...sale-omenesti/

grasu77 22.08.2011 21:21:30

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 392176)

Celălalt advenț, sau sectar advenț,

Nu ar strica putin respect crestinesc. Dvs preferati o discutie intre un "sectar adventz" si un "papistas"? Eu nu. Prefer o discutie intre un adventist de ziua a saptea si un catolic. Cand veti fi de acord cu mine, vom discuta.

grasu77 22.08.2011 21:27:31

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 392218)

In toate versiunile grecesti pe care le am la dispozitie (numai vreo 11 la numar), eu vad altceva decat ce zici tu.

Morphēn- chip, esenta

Eu am zis ca se foloseste termenul "morphe" (chip). Tu vezi acelasi lucru (morphen). Nu am inteles ce altceva vezi. Despre alti termeni grecesti nici nu am pomenit.

Sa inteleg ca ti-a casunat pe mine si nu stii de ce sa te legi?

grasu77 22.08.2011 21:36:33

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 392247)
la intrebarea

tu raspunzi

si imi spui mie ca am inteles gresit.
probabil ti-ai schimbat pozitia intre timp

Mihai, lasa rautatile. Ai inteles foarte bine ce era de inteles si stii ca nu mi-am schimbat nici o pozitie. Eu cred si in ceea ce se spune in Filipeni 2:6-8 si in ceea ce se spune in Ioan 20:28. Asta inseamna ca mi-am schimbat pozitia?

grasu77 22.08.2011 21:45:10

Citat:

În prealabil postat de valentin.viliga (Post 392242)
ca fratii nostri acestia mai mici osutafaraunu si vasinec a fost si nestorie care a fost combatut la sinodul 3 ecumenic, asa ca nimic nou sub soare, macar fratii acestia ai nostri is gasesc stramosii in istorie, doar ca niste stramosi eretici

Despre credinta adeventistilor de ziua a saptea (cum ar fi osutafaraunu sau vasinec), referitoare la Dumnezeu Fiul, puteti citi daca deschideti link-ul postat de "Ioanna" aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...6&postcount=11.

Sa ne spuneti daca gasiti vre-o urma de nestorianism (in ceea ce priveste credinta despre natura Domnului Iisus Hristos).

P.S. Am observat (inclusiv pe acest forum) ca biserica adventista de ziua a saptea poate fi atacata doar prin acuzatii neadevarate. Nu ma supar daca recurgeti si dvs la aceasta metoda. Este la moda.

ioanna 22.08.2011 22:18:59

Domnule grasu77, noi dezbatem de 5 pagini tocmai pentru ca linkul pe care l-am postat, cu doctrina oficiala, nu prezinta suficiente informatii pentru a intelege punctul d-voastra de vedere. Ce scrie acolo s-a inteles, insa mai exista intrebari al caror raspuns nu l-am gasit. (cum era Hristos dupa intrupare, avea 2 firi, cum erau acestea unite etc.) Nu intamplator s-a facut comparatia cu nestorianismul. In fine, nu mai revenim pe subiectul asta, cine doreste citeste ce s-a scris pe paginile anterioare.

grasu77 22.08.2011 22:55:59

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 392491)
Domnule grasu77, noi dezbatem de 5 pagini tocmai pentru ca linkul pe care l-am postat, cu doctrina oficiala, nu prezinta suficiente informatii pentru a intelege punctul d-voastra de vedere.

Vreti suficiente informatii despre taina umilintei/evlaviei Domnului Iisus Hristos? Le veti primi in Imparatia Sa. Domnul sa va ajute la aceasta.

Citat:

Ce scrie acolo s-a inteles, insa mai exista intrebari al caror raspuns nu l-am gasit. (cum era Hristos dupa intrupare, avea 2 firi, cum erau acestea unite etc.)

Personal, stiu doua lucruri:
- Domnul Iisus Hristos este o persoana a dumnezeirii;
- Domnul Iisus Hristos S-a intrupat si s-a facut om/rob ( o spune Scriptura).

Cum se impaca acestea doua ... vom sti atunci cand "vom cunoaste deplin". Orice incercare de explicatie seamana a teozofie seaca.

Citat:

Nu intamplator s-a facut comparatia cu nestorianismul.

Normal ca nu s-a facut intamplator aceasta comparatie, care nu are legatura cu doctrina AZS despre Dumnezeu Fiul. A fost cu "buna intentie".

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:52:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.