Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Duminica - ziua Domnului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13992)

ovidiu b. 24.10.2011 18:07:38

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 407736)
2. "Sâmbăta Legii ajunsese tot atât de gârbovă ca și femeia de 18 ani, decât că sâmbăta era acum gârbovă de 18 veacuri. Dacă Sâmbăta ajunsesese o "instituție îmbătrânită", după logica "luminată" a părintelui, duminica trebuie că după 19 veacuri e ramolită și decrepită rău, necesitând rapida ei înlocuire cu joia (?!)

Hotarărea s-a luat în urma Sinodului ecumenic de la Niceea (anul 325).

În Sfânta Scriptură iudeo-creștină, în Facere, săptămâna de șapte zile este definită prin descrierea eforturilor lui Dumnezeu în crearea lumii și a universului cu a șaptea fiind sabatul, care amintește de ziua de odihnă a Domnului. În vremurile apostolice, este menționat în Fapte faptul că se adunau împreună în prima zi a săptămânii pentru Jertfa Euharistică, zi numită Ziua Domnului în amintirea Învierii Domnului. Începând cu secolul al II-lea, Ziua Domnului a devenit zi de odihnă și ziua slujirii Sfintei Liturghii, înlocuind astfel sabatul evreiesc. În 325, Sinodul de la Niceea a declarat oficial că Ziua Domnului, duminica, este ziua de închinare a creștinilor ortodocși.

osutafaraunu 24.10.2011 19:29:13

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 407753)
Cine-i îngust la minte n-are leac nicăieri. Tocmai tu afirmi ca Sf Apostol Pavel s-a lăsat analizat și verificat. Eu am încercat să te fac puțin atent la acest text, dar se parea că înalțimea la care ai ajuns în litera Legii nu te lasă să cobori puțin mai jos (tipic sectar).

Domnule, eu consider că nu-s nici îngust, nici obtuz ori orice alt epitet ce l-ai alipi persoanei mele. Și de fapt nu eu am afirmat, ci sf. evanghelist Luca... dar încep să te înțeleg: pentru dumneata părintele Boca are o mai mare autoritate decât sfinții apostoli și chiar decât Domnul Iisus Hristos... și mai spui de mine că n-am leac nicăieri...

osutafaraunu 24.10.2011 19:31:42

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 407758)
În vremurile apostolice, este menționat în Fapte faptul că se adunau împreună în prima zi a săptămânii pentru Jertfa Euharistică

Este amintit că se adunau și în prima zi a săptămânii să "frângă pâinea", căci tot în Fapte ni se spune că de fapt "frângeau pâinea" în fiecare zi (Fapte 2,46)

Citat:

zi numită Ziua Domnului în amintirea Învierii Domnului.

Numită astfel secole mai târziu. Pe vremea aceea era numită Dies Solis [numită de păgâni] în amintirea zeului Soare.

Citat:

În 325, Sinodul de la Niceea a declarat oficial că Ziua Domnului, duminica, este ziua de închinare a creștinilor ortodocși.

În sfârșit recunoașteți fair ceea ce frații catolici recunosc de multă vreme: schimbarea zilei de odihnă s-a făcut prin autoritatea Bisericii (de fapt prin autoritatea unui imperator păgân patru ani mai devreme, și confirmată obedient de Sinodul respectiv) și nu la porunca lui Dumnezeu.

ioanna 24.10.2011 20:01:38

Sambata a randuit-o Dumnezeu ca sarbatoare si ca legamant vesnic, numai pentru poporul Sau, Israel, in amintirea iesirii din Egipt, asa cum apare explicit in Sfanta Scriptura . In VT poporul Lui Dumnezeu e strict Israel, in NT sunt toate popoarele.

Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptuluisi te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo, cu mana tare si cu brat inalt , pentru aceasta ti-a poruncit tie Domnul Dumnezeul tau, sa pazesti ziua sambetei (Deuteronom 5,15).

Sa pazeasca fiii lui Israel sambata, praznuind ziua odihnei din neam in neam , ca un legamant vesnic. Si sa fie aceasta semn vesnic intre Mine si fiii lui Israel , pentru ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, iar in ziua a saptea a incetat si S-a odihnit” (Iesire 31,16-17).

Crestinismul se intemeiaza pe Invierea lui Hristos, nu pe legea lui Moise. Interpretarile adventiste sunt arhicunoscute, domul Osutafaraunu aducandu-ni-le aminte constant (de parca ne-ar interesa pozitia bisericii AZ7), insa noi suntem cu „Hristos in Duminica, am trecut cu El dincolo de catapeteasma”.

osutafaraunu 24.10.2011 20:05:31

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 407781)
Sambata a randuit-o Dumnezeu ca sarbatoare si ca legamant vesnic, numai pentru poporul Sau, Israel, in amintirea iesirii din Egipt, asa cum apare explicit in Sfanta Scriptura .

Sâmbăta a fost rânduită pentru om, nu numai pentru evreu, așa cum a spus-o explicit Domnul Hristos:

"Și le zicea lor: Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă." (Marcu 2,27)

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 407781)
noi suntem cu „Hristos in Duminica, am trecut cu El dincolo de catapeteasma”.

Să fie oare citatul acesta din Evanghelie? Ori din acea "altă evanghelie" la care făcea aluzie sf. apostol Pavel?

ioanna 24.10.2011 20:08:56

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 407782)
Sâmbăta a fost rânduită pentru om, nu numai pentru evreu, așa cum a spus-o explicit Domnul Hristos:[/font]

"Și le zicea lor: Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă." (Marcu 2,27)

scoateti citatul din context, doar pentru a sustine pozitia bisericii AZ7. Ati putea face un minim efort sa ganditi acel citat, nu doar sa-l reproduceti. Sunteti in stare, sau trebuie sa caut pe site-ul dmv. oficial sa va vin in ajutor cu pozitia AZ7?

osutafaraunu 24.10.2011 20:11:16

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 407783)
scoateti citatul din context, doar pentru a sustine pozitia bisericii AZ7.

Puneți-l dumneavoastră în context... el tot așa va suna. :3:

ioanna 24.10.2011 20:57:50

Legea divina privitoare la sabat s-a dat de dragul omului, fiindca trebuia ajutat si protejat, dupa o saptamana de munci istovitoare, insa asta nu inseamna ca trebuia sa se ajunga la exagerari, de aceea, Iisus le-a spus „sambata a fost facuta pentru om, nu omul pentru sambata”, condamnand astfel exagerarile din traditiile evreiesti. Cei din timpul Lui Iisus Hristos erau evrei crescuti in spiritul legii Vechiului Testament si de aici a plecat mirarea unora dintre farisei in legatura cu faptul ca ucenicii smulgeau spice si mancau intr-o zi de sambata, cand, in conceptia lor , era interzisa orice activitate fizica, desi accentul ar fi trebuit sa cada pe respectul pe care-l datorau Lui Dumnezeu, prin preocupari religioase. Asa cum am spus, dupa legea mozaica, evreii serbeaza sambata, ca amintire a momentului cand au iesit din robie, cu ajutorul lui Dumnezeu, in vremea lui Moise (Deuteronom 5:15), insa pentru crestini, centrul vietii si al cultului divin este ziua Duminicii, caci Hristos moare cu noi, ramanand asa in ziua Sambetei si invie cu noi in Dumnica fara de sfarsit.

osutafaraunu 24.10.2011 21:06:39

Doamnă, aici nu suntem pe topicul cu concursul... nu ați intrat în competiție cu mine, ci vă luptați cu Dumnezeu și cu Cuvântul Lui cel sfânt. Lăsați lucrurile așa cum sunt... Ziua sfântă și binecuvântată din perspectiva divină este sâmbăta, iar bisericile istorice țin duminica în cinstea Învierii lui Hristos [deși El n-a cerut niciodata asta]. Asta e tot.

Uite, dacă doriți eu închei subiectul, numai să nu ajungeți a experimenta gravele cuvinte ale lui Gamaliel...

ioanna 24.10.2011 21:10:18

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 407797)
Doamnă, aici nu suntem pe topicul cu concursul... nu ați intrat în competiție cu mine, ci vă luptați cu Dumnezeu și cu Cuvântul Lui cel sfânt. Lăsați lucrurile așa cum sunt... Ziua sfântă și binecuvântată din perspectiva divină este sâmbăta, iar bisericile istorice țin duminica în cinstea Învierii lui Hristos [deși El n-a cerut niciodata asta]. Asta e tot.

Eu nu ma lupt cu Dumnezeu. Ati spus bine, sa lasam lucrurile asa cum sunt. Personal, nu ma deranjeaza faptul ca Biserica Adventista tine Ziua Sambetei, respectand Legea Veche, e optiunea dmv. sa va ghidati dupa legea mozaica sau dupa ce doriti. Dupa ce azi ne-ati catalogat (indirect) pe cei care tinem Duminica ca fiind blestemati cuvintele dmv. nu mai au nicio valoare pentru mine. O seara placuta!

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:12:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.