Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Adevarata credinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1407)

cozia 22.02.2007 22:31:35

Nu stiu daca Anca a inteles ceva dar eu tot nu inteleg ce vrei sa spui?

Ia-le pe rind si incearca sa explici in mai multe cuvinte la ce te referi.

Alexandr_Bazil 23.02.2007 00:35:14

Sa incerc sa dau un exemplu si mai concret. X face o gluma pe seama lui Y, Y se simte ofensat si il ia la pumni. Aici nu e onoare, e violenta inutila. A te purta onorabil tine mai degraba de a nu iti nega natura, de a nu iti nega caracterul, indiferent de parerile altora. Sau ca sa o spun mai scurt, inseamna sa stai si sa lupti pentru ce crezi si pentru ceea ce esti, sa traiest dupa cum crezi de cuviinta, sa nu renunti in fata unor provocari, sa nu iti fie frica de durere sau moarte, si sa incerci sa eviti mai degraba decaderea decat moartea, sa iti respecti toate juramintele,si in mod special sa fi stapanul tau si al destinului tau.

ancah 23.02.2007 09:07:50

Alexandr_Bazil: Ai vazut tu violenta din partea ortodocsilor pe acest site? A fi ferm in opinie nu inseamna a lua pe cineva la pumni. Sau nu suportati argumentele care vi se aduc? Ceea ce scrii este pentru mine cel putin, atat de confuz, incat pot doar banui ce vrei sa spui. Ideile expuse de noi sunt in general clare si pot fi intelese cu usurinta. Vezi deci ca literatura de specialitate pe care o consultam ne ajuta in a cristaliza ideile si a le expune pe intelesul tuturor. Astfel se creeaza comunicarea.
Mie personal nu-mi este frica de durere, chiar i-am descoperit un simbure pozitiv. nici de moarte nu mi-e asa team cum imi era in trecut, dar ma tem de Judecata de apoi. Ca roaba a lui Dunezeu este cam tarziu sa imi fiu propriul stapan, avandu-L cam de multicel ca Domn pe Iisus Hristos. Eu lupt pentru ce cred si imi tin juramintele, desi in biblie scrie sa nu juram, ci da sa fie DA, iar nu sa fie NU. De un lucru sa fii sigur, si anume ca ma lupt pentru ceea ce cred.
Eu iti multumesc pentru sfaturi si sper ca indeplinesc in proportie mai mare de 50%.
De aceea da-mi te rog voie sa-ti dau si eu un sfat:
Inainte de a te "duela" cu cineva, studiaza-l, daca e crestin, instruieste-te in privinta credintei lui/a ei, si cauta punctele slabe. Citind biblia si pe Sfintii Parinti, vei avea suficiente cunostinte, pentru a-l da gata pe celalalt, cu propriile lui argumente. Degeaba folosesti un limbaj strain de el/ea, ca nu foloseste la nimic. Dar daca vii cu argumente crestine/ortodoxe, altfel e receptionat mesajul.

macs 23.02.2007 10:25:20

cred ca alexandr_brazil a vorbit mult mai general, nu s-a referit strict la religie sau la discutiile de pe acest forum. cel putin asta am inteles eu

PET 23.02.2007 10:39:29

Faza e ca aici nu vorbim de Ortodocsi de pe acest site, vorbim la modul general despre credinciosi.

PET:"Un alt punct pe care eu il consider vital este faptul ca multi nu pasesc in gandire in "afara" acelei carti negre, dar folosesc ca argument faptul ca, eu (spre exemplu) nu accept alte adevaruri."

ancah: "Noi stim , caci vedem cat de mare si cuprinzatoare este lumea vazuta, in care traim."

Asta e un mic exemplu de superioritate :) "Voi stiti".

Acum sa va explic eu ce inseamna credincios fanatic.

- Credinciosul fanatic e cel care de paste se inghesuie la biserica sa ia lumina.
- Nu stiu daca mai tineti minet dar parca acum vreo 10 ani, a aratat si la tv, cum pe nu stiu ce stalp a aparut nu stiu ce, mai era si un exemplu ca la o biserica iarasi aparuse pe perete ceva mucegai, si lumea sa adunat ca vezi doamne... seamana cu maica...si s-au adunat toti sa se roage. Asta e iarasi un exemplu. Mai si se calca lumea in picioare. Hai ca mai inteleg cand iti aduc unii niste oase, si mergi sa pupi si tu deoarece tu crezi ceva.
- Un alt exemplu recent de credincios fanatic e femeia aia care zice ca fiusu e Isus.
- In general pe la sat vezi foarte multe exemple si esti judecat imediat dupa cum arati. Eu asa mai am fatza de "killer" avand in vedere ca sunt chel si cu cioc si uneori mai am un tricou negru, si se uita unii la mine ca la dracu in persoana.

Hai ca aici pe forum nu vedem cu cine discutam, si probabil aici sunt si persoane mai rasarite si mai educate, dar ma refer la romanul cu IQ 70 avrage care e credincios, dar in secunda urmatoare te trimite la dracu. Credinciosul vecin care iti otraveste cainii ca lui nu-i place sa ai caini, etc.

Apropo de superioritate sa va dau un mic exemplu. Userul ionicelstefan care pe topicul "Muzica rock" (topic disparut intre timp) a recunoscut ca a luat droguri, etc etc si apoi a fost facut bou de mine. Si dupa ce i-am raspuns la mesajul privat in care l-am facut superior mi-a raspuns asta:

"apucaTE ai sa vezi altfel realitatea....asa cum este ea. Si da, iti sunt superior..."

Un exemplu clar :)

Si acum revenind din nou la credinciosi fanatici.

ancah zicea asa:

"Daca tu prin "credincios fanatic" intelegi un om, care prin credinta a inceput sa constientizeze scopul existentei lui in vederea mantuirii, fapt pentru care incearca sa acumuleze cunostinte despre Dumnezeu si sa transpuna in viata ceea ce citeste, evident dupa fortele lui, atunci e OK."

Tu prin credincios fanatic vezi un filosof, care vrea sa invete, sa citeasca, sa se documenteze.

NU!

Un credincios adevarat este o persoana care are ideile lui, ritualurile lui, familia lui si respecta orice persoana indiverent de religia, de fatza pe care o are, de cum se imbraca, etc. Mai pe scurt un credincios este o persoana care isi vede de viata lui si a celor la care tine, fara a incerca sa impuna ceea ce crede el.

Un credincios fanatic este o persoana care doar ce crede el e adevarat, daca esti altfel decat el esti satanist, te judeca dupa cum arati, dupa cum te imbraci.

------------

ancah - Alexandr_Bazil se referea la modul general al religiei, unde pe vremuri se stie ca daca stiai cat e 2+2 (aici sunt ironic) imediat mirosea a ars, daca ziceai ceva care nu e cum crede majoritatea imediat mirosea a ars, daca dita-mai continetu nu crede ce zici tu, imediat trimiti niste oameni de "otel", si din nou, mirosea a ars.
Acesta este iarasi un exemplu de credinciosi fanatici.

PET 23.02.2007 10:41:55

Foarte rau imi pare ca pe acest forum nu exista posibilitatea de EDITARE a mesajelor.

2 chestii vreau sa adaug:

Un credincios adevarat este o persoana care are ideile lui, ritualurile lui, familia lui

Nu a lui personale, ci religia in care crede.

unde pe vremuri se stie ca daca stiai cat e 2+2 (aici sunt ironic) imediat mirosea a ars,

unde pe vremuri daca stiai cat e 2+2 si erai de sex feminin erai o vrajitoare ...

maya 23.02.2007 11:14:14

ce inteleg eu prin fanatic:o persoana care are impresia ca ceea ce crede este adevarul absolut si toti ceilalti se afla in intuneric doar pt ca nu-i impartasesc ideile, fanatic inseamna om zelos pana la extrem, intolerant fata de convingerile religioase ale altora, manifestandu-se violent atunci cand cineva il contrazice in ceea ce crede el.(din pacate am cunoscut asa oameni)iar asta cred ca se aplica fanaticilor in orice domeniu(ex. fotbal)nu doar celor care cred in Dumnezeu.fanatici ii consider in mare parte si pe musulmanii care considera ca prin violenta si prin faptul ca ucid mii de oameni anual se face voia lui mohamed(nu generalizez si imi cer scuze daca jignesc pe cineva)

ancah 23.02.2007 12:00:54

PET: "Noi stim..." te include si pe tine. Si tu stii ca lumea este mare, dar oricat de mare ar fi, lumea spirituala este mult mai mare. Unde vezi tu aici aer de superioritate?

"Credinciosul fanatic e cel care de paste se inghesuie la biserica sa ia lumina".
Eu ti-am explicate ce e un credincios, pe care unii il numesc in mod gresit fanatic, si tu imi spui ca ceea ce am descris eu este un filozof. Nici eu si nici altii de pe acest forum nu suntem filozofi ci credinciosi, care intr-adevar vor sa invete, sa citeasca, sa se documenteze.

Stii PET, daca tu ai stii ce frumoasa este religia ortodoxa, nu te-ai mai dezlipi de ea. Incearca sa afli despre ce adevarat univers al credintei este vorba si sunt sigura ca iti va place.

Annamarria 23.02.2007 13:39:36

Citat:

În prealabil postat de erzbet
Constiina este aceeasi ca notiune dar se manifesta altfel la fiecare om in parte.(si sunt sioameni fara constiinta). Ceea ce unii oameni considera "rau" altii considera "bine" si invers, deci totul tine de propria persoana. Si pentru a putea avea constiinta omul trebuie sa se cunoasca pe el insusi foarte bine pentru a stabili ce este rau si ce este bine pentru el. Daca nu patrunde in adancurile fiintei lui, nu va reusi sa isi minta constiinta, deci omul trebuie sa aiba foarte clar ce este bine si ce este rau,pentru el.Asta inteleg eu prin constiinta.

"Daca Dumnezeu nu exista, totul este permis":)

Daca Dumnezeu nu exista, Binele si Raul sunt relative...

Alexandr_Bazil 23.02.2007 14:26:04

Citat:

În prealabil postat de ancah
Alexandr_Bazil: Ai vazut tu violenta din partea ortodocsilor pe acest site? A fi ferm in opinie nu inseamna a lua pe cineva la pumni. Sau nu suportati argumentele care vi se aduc? Ceea ce scrii este pentru mine cel putin, atat de confuz, incat pot doar banui ce vrei sa spui. Ideile expuse de noi sunt in general clare si pot fi intelese cu usurinta. Vezi deci ca literatura de specialitate pe care o consultam ne ajuta in a cristaliza ideile si a le expune pe intelesul tuturor. Astfel se creeaza comunicarea.
Mie personal nu-mi este frica de durere, chiar i-am descoperit un simbure pozitiv. nici de moarte nu mi-e asa team cum imi era in trecut, dar ma tem de Judecata de apoi. Ca roaba a lui Dunezeu este cam tarziu sa imi fiu propriul stapan, avandu-L cam de multicel ca Domn pe Iisus Hristos. Eu lupt pentru ce cred si imi tin juramintele, desi in biblie scrie sa nu juram, ci da sa fie DA, iar nu sa fie NU. De un lucru sa fii sigur, si anume ca ma lupt pentru ceea ce cred.
Eu iti multumesc pentru sfaturi si sper ca indeplinesc in proportie mai mare de 50%.
De aceea da-mi te rog voie sa-ti dau si eu un sfat:
Inainte de a te "duela" cu cineva, studiaza-l, daca e crestin, instruieste-te in privinta credintei lui/a ei, si cauta punctele slabe. Citind biblia si pe Sfintii Parinti, vei avea suficiente cunostinte, pentru a-l da gata pe celalalt, cu propriile lui argumente. Degeaba folosesti un limbaj strain de el/ea, ca nu foloseste la nimic. Dar daca vii cu argumente crestine/ortodoxe, altfel e receptionat mesajul.

ancah...de fapt ce am stat eu si am explicat cu exemple era definitia pe care multi ortodocsi o dau mandriei...nu are legatura cu caracterul ortodocsilor. Cred ca iar vbim unul paralel cu celalalt

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:18:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.