andra_v |
28.02.2012 12:40:47 |
Citat:
În prealabil postat de Raoul
(Post 431832)
Hmm... ar trebui sa renunt la multe in post,acum insa depinde cat voi si reusi. Cu TV-ul nu mai e problema,nu mai am. Deci am scapat oarecum,insa se compenseaza cu statul pe net,asa ca mare afacere tot n-am facut. Am insa o nedumerire: e pacat (ca baiat) sa te vezi cu fetele? :106:
|
"Cu fetele" sau "cu o fata"?
In al doilea rand, nu cred ca este pacat sa te intalnesti cu prietena ta, mi se pare deosebit de importanta componenta sufleteasca a postului: un exercitiu de interiorizare, de intoarcere catre sine si catre Dumnezeu, motiv pentru care sunt recomandabile tacerea, contactul redus cu lumea exterioara - televizor, telefon, anturaj -.
Nu trebuie pierdut din vedere modul de relationare cu Dumnezeu si cu cei din jurul nostru pe care ni-l recomanda insusi Domnul Iisus Hristos: "Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Sa si toate dupa aceea vi se vor adauga voua". Postul chiar acest mod de raportare la lume, inclusiv la prieteni/prietene ni-l propune: a ne fundamenta viata pe increderea in Dumnezeu, sursa existentei, cel care ne sustine existenta in fiecare fractiune de secunda, ne ofera in dar "painea noastra cea spre fiinta", ne inspira toate simtamintele si gandurile utile, mai aproape decat aerul pe care il respiram. Punandu-ne nadejdea cu mai multa hotarare in Dumnezeu, toate aspectele vietii terestre (componenta orizontala a existentei), ne apar intr-o alta lumina. Prietena este receptata astfel ca un dar divin, relatia se spiritualizeaza, devine chiar mai durabila din moment ce ii cerem lui Dumnezeu toate cele de folos si sa ne ocroteasca de intamplarile nefericite.
Nu pledez in nici un caz pentru insingurare sau pentru eliminarea intalnirilor in week-end si de fiecare data cand partenerul se afla in nevoie, dar nu mi se pare lipsit de relevanta faptul ca, atunci exista iubire (iar dragostea este un cadou dumnezeiesc), poti fi impreuna cu persoana iubita, chiar daca, fizic, te aflii departe de ea. Dragostea desfiinteaza spatiul si timpul atunci cand porti fiinta draga in rugaciunea, gandul si sufletul tau (in acest context, mi se pare deosebit de util sa reflectam la zicala romaneasca "Mai rarut e mai dragut.").
|