![]() |
Și tu zici că vrei să te cununi?
Mă, tu nu vii aici doar pentru asta, vorba bancului cu vânătoru' și ursu'.:71: |
Citat:
|
Citat:
Crestinii credeau in Sfanta Treime ,nu cred ca erau crestini practicanti care sa nu creada ,e un nonsens. Sinoadele s-au intrunit tocmai pentru a combate diversele erezii pe care diavolul le-a semanat in randul unor slujitori ai bisericii si au fost propovaduite credinciosilor de atunci. Cum s-a vazut , Dumnezeu nu a ingaduit aceste erezii si toate s-au asezat ,inclusiv cultul icoanelor. Ortodoxia nu se poate schimba deoarece Dumnezeu Hristos este acelasi si sfintele Evanghelii lasate de El pentru a fi propovaduite la fel. |
Preocuparea ortodocsilor nu e credinta in sf.Treime ci statornicirea in credinta ,imbunatatirea duhovniceasca ,evitarea pacatului.
|
Intrucat am mai fost confruntat cu astfel de situatii, am incercat sa ma elucidez si eu...Motivul principal pentru care nu se poate realiza cununia este pentru faptul ca Harul Duhului Sfant nu poate sa pecetluiasca o unire confesionala diferita. Dupa cum nici in Vechiul Testament, nici in Noul, Harul nu vine acolo unde nu este marturisirea Adevarului, asa nici intr-o astfel de unire. Diferentele vizeaza lucruri fundamentale, ca ex, ortodocsii cred cu adevarat ca se impartasesc cu trupul si sangele Mantuitorului, pe cand protestantii, nu. Este inutil sa mai dezvolt tema asta, intrucat numai din acest aspect (pe care, da, si crestinii din primele secole il marturiseau ca pe o dogma, neconsfintita inca de Sinoade) se poate observa cat de mare este diferenta intre credinte. Sa te poti impartasi direct din Domnul! Sa crezi ca El se jertfeste navazut la fiecare Sf Liturghie...cu totul diferit de un act simbolic de rememorare! De aici intregi consecinte cu privire la posibilitatea de indumnezeire (vezi Sf Grigorie Palama, Maxim Marturisitorul etc).
Cat priveste un "botez fortat", asa cum il numesti tu...Si aici sunt discutii. Botezul fara insusirea credintei nu poate lucra...Harul nu poate lucra intr-o marturisire formala, fara substanta (sa ne gandim la marturisirea primilor mucenici ca adevarata marturisire). In plus, Botezul este un angajament al schimbarii vietii de pana atunci, al insusirii unor noi credinte. Or, daca asta nu e cazul (si nu se urmareste decat un scop lumesc, sa zicem), Harul nu are cum sa lucreze. Trebuie cercetate cele doua credinte si sa vedeti voi cum va simtiti mai confortabil sau cum va puteti adapta. Cautati sincer adevarul prin rugaciune si cred ca Domnul va va lumina. Faptul ca ati apelat la acest site este o dovada ca incercati sa cautati... Un ultim aspect: trebuie sa va ganditi ca in curand veti avea si copii si ca trebuie si acestia botezati. Deci fiti cu bagare de seama in treburi de credinta (care nu sunt formaliste si a-priori anti-evolutioniste). Adevarul este unul si nu se modeleaza in functie de fiecare dintre noi. Doamne, ajuta! Sa va lumineze Dumnezeu! |
Citat:
Din moment ce iti doresti binecuvantarea lui Dumnezeu si accepti faptul ca gasesti acesta binecuvantare in Biserica Ortodoxa, de ce nu accepti si botezul? Sau pentru tine e doar o formalitate de care vrei sa scapi cat mai repede? |
Citat:
Intrebarea ta este: daca ai accepta sa bei un pahar de vin de la tatal fetei, inainte sa ceri sotia de la parinti, asta nu inseamna decat ca accepti acest obicei. Asta nu te face sa accepti toate traditiile, si in nici un caz sa faci toate demersurile sa devii in alta traditie, nu-i asa? Botezul facut in alta parte arata ca e diviziune in ceea ce crede, (inclusiv ea sa se boteze ca baptista) si trebuie facuta in masura in care acea persoana accepta o buna parte din acea doctrina. Este clar ca desi icoanele nu-s o problema per-se pentru mine, nu le vad "facatoare de minuni". E o diferenta intre acceptare si respect, si in a crede in toate valorile celuilalt. Daca ai avea o sotie adventista, si pentru tine nu e nici o problema pentru pacea din casa sa celebrezi ziua de odihna sambata (ca si Iisus ar face-o) in locul duminicii, inseamna ca ar trebui sa te botezi adventist? |
Ție-ți cam place să negociezi cu Dumnezeu, nu?
|
Citat:
Cu alte cuvinte, nu te poti eschiva in unele alegri de rezultatele care nu-ti convin; ca sa te convinga ca nu gresesti, necuratul te va fenta ca nu e nici un rau in obiceiul pe care nici nu se punea problema sa-l accepti vreodata, dar cu care "vine la pachet" sotia. Altfel spus: compromisul compromite; Iisus n-ar face nimic diferit de Adavarul. |
Citat:
Toate aceste puncte diferite de vedere, imi spun ca nu exista un singur adevar, iar daca exista, ortodoxia per-se nu-l contine in traire. Daca a avea o casatorie cu o adventista ma face adventist, inseamna ca sotia mea e baptista, si intrebarile mele pe aici nu au nici un rost, singurul lucru ce ii lipseste din cate vad pe aici e botezul ei ca si baptista. Oricum, cel mai probabil o sa fie facuta nunta dar nu in Romania, deoarece inteleg ca nu exista ideea de casatorie mixta, decat excluzand cazul in care as fi catolic (am gasit un topic similar pe forum). Foarte probabil ca nu am sa devin in viitorul apropiat nici catolic nici ortodox, cu siguranta, nu in ideea de a multumi BOR in a accepta nunta. Daca e sa il slujesc pe Dumnezeu, nu cred ca tre' sa ma joc de-a botezatul cu unii ce nu ma accepta ca si crestin ca nu traiesc liturghia. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:17:25. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.