Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Papabili (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16131)

AlinB 17.02.2013 00:15:14

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 504186)
Cu alte cuvinte, in urma cu doi ani s-a inregistrat revenirea catolicismului pe primul loc in Germania nu in urma inmultirii credinciosilor catolici, ci in urma contractiei numarului de credinciosi protestanti.

Asa da dl. Mihnea, va apropiati de adevar, mai ramane sa mentionati ca de fapt si BRC pierde credinciosi in Germania dar protestantii pierd mai repede.

Mihnea Dragomir 17.02.2013 00:47:04

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 504197)
Aici "Biserica" (adica BRC) n-a mai inregistrat succese asa notabile,

Cred ca va inselati. In Arhidieceza Bucuresti, unde cunosc situatia in mod nemijlocit, numarul parohiilor s-a triplat in 20 de ani. Batranii spun ca romani care sa fie romano-catolici nici nu prea erau in Bucuresti. E suficient sa va uitati la numele episcopilor si preotilor antebelici ca sa va dati seama de asta. Faptul ca, astazi, majoritatea romano-catolicilor sunt romani de nationalitate romana inseamna un succes remarcabil in opera de evaghelizare. Tot mai multi ortodocsi revin la Biserica Mama a neamului nostru, Biserica Catolica.

Citat:

decat cel mult la capitolul deposedarii ortodocsilor de biserici
Probabil ca va referiti la bisericile construite de catolici si furate de ortodocsi. Iar "deposedare" numiti revendicarile cu castig de cauza in fata tribunalelor legitime ale tarii.

Citat:

prin intermediul struto-camilei romano-catolice, BGC.
"G" din "BGC" arata ca e vorba de o biserica de rit medio-grec (bizantin). Si nu este vorba de o struto-camila, ci de o Biserica Particulara sui-iuris, altfel spus o provincie a Bisericii Universale cu grad sporit de autonomie.

ioanna 17.02.2013 00:53:36

Citat:

Se pare ca sunt mai multi ca procent si valoare absoluta decat toti romano+greco-catolicii din Romania :)
Aici "Biserica" (adica BRC) n-a mai inregistrat succese asa notabile, decat cel mult la capitolul deposedarii ortodocsilor de biserici prin intermediul struto-camilei romano-catolice, BGC.

Las'ca-si trimite BGC-ul apologeti ai catolicismului pe crestin-ortodox, poate, poate mai musca unul :71: doar n-a avea Sri Lanka mai multi catolici, deci rup oamenii de Biserica Lui Hristos, din dorinta de a le aplica o alta eticheta confesionala; cred ca e o adevarata satisfactie pentru unii sa-i abata pe ortodocsi :)

AlinB 17.02.2013 01:35:54

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 504208)
Cred ca va inselati. In Arhidieceza Bucuresti, unde cunosc situatia in mod nemijlocit, numarul parohiilor s-a triplat in 20 de ani. Batranii spun ca romani care sa fie romano-catolici nici nu prea erau in Bucuresti. E suficient sa va uitati la numele episcopilor si preotilor antebelici ca sa va dati seama de asta.

Nu stiu cum ar trebui sa inteleg statisticile pe care le prezentativ dvs. avand in vedere antecedentele cu "expansiunea" romano-catolica in Germania sau in Dobrogea.
Sa intelegem ca era una si s-au facut 3 prin divizarea administrativa a acesteia?

Citat:

Faptul ca, astazi, majoritatea romano-catolicilor sunt romani de nationalitate romana inseamna un succes remarcabil in opera de evaghelizare.
Sau poate e un succes remarcabil faptul ca parintii lor au obtinut cetatenie romana si in ciuda operei de "evanghelizare" BRC care include predarea metodelor anticonceptionale cu o eficienta apropiata de cea a prezervativului au reusit sa mentina un spor demografic pozitiv?

Citat:

Probabil ca va referiti la bisericile construite de catolici si furate de ortodocsi. Iar "deposedare" numiti revendicarile cu castig de cauza in fata tribunalelor legitime ale tarii.
Am inteles, asta e argumentul greco-catolic, ortodocsii s-ar putea sa aiba o alta perspectiva de acord?

Citat:

"G" din "BGC" arata ca e vorba de o biserica de rit medio-grec (bizantin). Si nu este vorba de o struto-camila, ci de o Biserica Particulara sui-iuris, altfel spus o provincie a Bisericii Universale cu grad sporit de autonomie.
Aparuta din colaborarea strutului romano-catolic cu camila austro-ungara ambele vizand expansiunea si controlul, manevre reusite peste ceea ce au consimtit de fapt sub presiunea istoriei ortodocsii din Transilvania, iar acum, fara doar si poate multumit de modul in care prospera si agreseaza creatia scaunului de la Roma, va spalati pe maini de rezultate vorbind de "grad sporit de autonomie".
Amuzant, intr-adevar.

Patrie si Credinta 17.02.2013 02:51:57

Citat:

Activitatea de evanghelizare si misiune a Bisericii a inregistrat succese notabile in ultimul timp in Asia si Africa.

adica singurele locuri unde mai inregistreaza crestinismul progrese. pe aici, prin Ieuropa Si Americi dansam secular umanist si tampenii de genul.

Citat:

Acuma, fara a fi mare cunoscator al istoriei catolice, e suficient sa ma gandesc la...actualul suveran pontif. Pana la ultimul recensamant, catolicismul era in minoritate in Germania. Doar foarte recent a reusit sa se impuna in fata protestantismului.

nu e neaparat la ce ma gandeam eu. adica totusi, in Germania, catolicismul mereu a avut un procent semnificativ.

Ma gandeam mai minoritar, cum ar fii ipoteticul Papa roman, sau, nu stiu, urmatorul Patriarh Ecumenic sa fie turc.

Patrie si Credinta 17.02.2013 02:52:28

Citat:

Aici "Biserica" (adica BRC) n-a mai inregistrat succese asa notabile, decat cel mult la capitolul deposedarii ortodocsilor de biserici prin intermediul struto-camilei romano-catolice, BGC.

iar incepem?

Mihnea Dragomir 17.02.2013 03:05:00

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 504243)
Ma gandeam mai minoritar, cum ar fii ipoteticul Papa roman, sau, nu stiu, urmatorul Patriarh Ecumenic sa fie turc.

Acuma, de obicei cardinalii aleg pe unul dintre ei. Mai rar aleg pe cineva care sa nu fie cardinal, ori sa nu fie macar episcop.
Or, de regula, cardinalii provin din tari in care catolicismul este majoritar. Primatul unei tari in care catolicii sunt majoritari e intotdeauna cardinal. Primatul unei tari in care catolicii sunt minoritari este (numai) arhiepiscop sau mitropolit. De exemplu, primatul Romaniei era, pana de curand, arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti Ioan Robu. Papa nu era de loc obligat de nicio traditie sa il faca cardinal pe mitropolitul Lucian. Cu atat mai mare este onoarea cand acest lucru se intampla.
Card Lucian Muresan, ca si omologul sau ucraineanul Ljubomir Husar, au trecut de varsta de 80 de ani. Alegera lor e posibila, dar extrem de improbabila.

Mihnea Dragomir 17.02.2013 10:48:08

Dintre candidatii non-europeni, de luat in calcul este si ES Robert card Sarah.

Cornel Urs 17.02.2013 11:07:32

nu la Fatima s-a spus ca acest ultim papa, va fi impuscat cand va vizita un oras mare aflat in ruine?

horatiu.miron 19.02.2013 22:27:18

Eu inteleg asa: catolicismul cunoaste o recesiune in ansamblu, dar are o crestere fulminanta in Africa si America de Sud. Cred ca noul papa o sa fie ceva exotic. Si daca nu asta, atunci urmatorul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:51:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.