![]() |
Citat:
Cand ne aratam "grija" pentru semenul nostru osandit la iad tot la confortul nostru ne gandim de fapt. Ca daca chiar ne-ar pasa de el pe jos am merge amandoi ca sa-l ajutam sa se ridice. Dar noi suntem comozi si in acelasi timp ii cerem socoteala lui Dumnezeu. Mesajul Sf. Ignatie este mult mai ziditor decat mesajul celui care-l vede pe cel din afara bisericii in rai pentru ca ne obliga pe fiecare din noi, nu ne lasa sa dormim, ne arata ca avem o datorie fata de semenul nostru. Uite o sa risc mai mult decat tine si o sa spun ca nu stiu ce se va intampla cu japonezii aia buni, dar stiu sigur ce se va intampla cu noi pentru ca am ales grija de fatada a fariseului in locul grijii adevarate doar pentru a putea dormi linistiti. |
Vrei să spui că Sf. Ignatie ne îndeamnă la misionarism?
Pentru mine grija pentru mântuirea altor creștini nu este teoretică. Ei fac parte din familia mea. Însă nu vreau să modific adevărul pentru ei, ca să se poată și ei încadra. Vreau doar să înțeleg ce ne-a dat Dumnezeu să înțelegem cu privire și la ei. El este Adevărul. Dar duhul înțelegerii încă n-a ajuns la mine. |
Citat:
Astea sunt gandurile mele in care am incercat sa pun si putina inima. Sigur ca eu poate sunt mult mai departe decat multi dintre voi de duhul intelegerii de care pomeneai tu si probabil ar trebui sa citesc mai mult si sa scriu mai putin si mai ales sa pun in practica ceea ce cred. Pentru ca degeaba as lua 8 la teorie daca raman repetent la practica si asta e marele pericol. |
Citat:
Cred că Harul e unic, precum Dumnezeu Unul Este. Din Izvorul Dumnezeirii nu pot ieși haruri, ci Har. Dumnezeu este Simplu, De-o Ființă. Unic Izvor, Primordial. Așa cum Hristos a fost, Întrupat, Unul și Același însă oamenii care L-au cunoscut în timpul Întrupării Sale au avut poziții diferite față de El (unii L-au ignorat, alții L-au insultat, alții L-au batjocorit și biciuit, alții L-au răstignit iar alții L-au iubit și L-au urmat), așa e și cu harul: avem reprezentări diferite, varii, multiple. Îl numim, Îl împărțim, Îl clasificăm - nu pentru că Harul e cum înțelegem noi, ci pentru că noi avem înțelegeri și înțelegeri, conceperi și conceperi, re-prezentări și re-prezentări (subiective), oameni (sufletești) fiind noi. Harul e Unul, reprezentarea Lui în mintea oamenilor e diversificată. Așa îmi pare... |
Citat:
(Mintea omului tinde la sistemă, deh... Până și Blaga a vrut să inventeze una, darmite Nitzsche...) |
Citat:
Dar, de fapt, daca Harul e de mai multe feluri sau de un singur fel este, pentru subiectul de fata, irelevant. Relevant este ca oameni aflati in afara Bisericii primesc adesea impulsul convertirii, iar acest lucru este lucrare harica. |
Citat:
Ca sa nu scriu iar raspunsul redau mesajul: "Asa este, e vorba de acelasi har, nu are cum sa fie ceva diferit, diferenta este ca cel exterior se numeste asa pentru ca nu patrunde in inima, iar cel lucrator patrunde in inima prin Botez si Mirungere." |
Citat:
|
Citat:
Si e o invatatura fireasca, de la inceput a Bisericii, altfel nu se puteau explica multe alte invataturi. De exemplu Pogorarea Duhului Sfant are loc la Cincizecime, cand noi ortodocsii spunem ca s-a infiintat Biserica. Daca ar fi fost deja harul nu ar mia fi avut insemnatate aceasta pogorare. Iar daca nu ar fi fost deloc har pana atunci era iar imposibil, pentur ca nu mai puteau prooroci proorocii, iar sfantul Elisei nu ar mai fi primit harul indoit. In ortodoxie am citit ca se numeste har chemator cel exterior, iar cel din Sfintele Taine cred ca har mantuitor (aici nu stiu exact). Iar harul acesta interior se poate capata doar la Botez si Mirungere, pomeneam odata de pelagianism, aceasta erezie a aparut in Apus si spunea ca harul se poate capata prin fapte si nega apacatul original si necesitatea botezului. |
Citat:
Si cea mai buna misiune este cea arata de Sfantul Siluan Athonitul, adica rugaciunea pentru luminarea lor (cum arata un alt sfant doar rugaciune apentru luminare, nu altfel de rugaciune, nu ne rugam pentru pagani ca pentru credinciosi). Asadar cu rugaciune si eventual si cu expunerea adevarului, ca unii sunt receptivi de la inceput. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:39:08. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.