Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   nunta in zi de post (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18056)

CristianR 17.08.2015 11:08:49

De obicei în problemele de genul ăsta apare și unul care spune ceva de genul: „Discută problema cu duhovnicul și fă ascultare, indiferent ce te sfătuiește!”.

Chiar dacă ești dispus să renunți la voia proprie pentru a fi plăcut lui Dumnezeu, nu este ușor întotdeauna să înțelegi cum să îmbini dragostea de Dumnezeu cu cea față de un aproape de altă credință. E foarte bine să ceri sfat și iată că sfaturi bune s-au dat pe topic, numai că sunt contradictorii.
Rugăciune și duhovnic, înainte de a face o alegere cu sufletul împăcat.

ovidiu b. 17.08.2015 11:33:41

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 598361)
Cu atat mai putin a unui post care loveste in aproapele lui.

În felul acesta te poți trezi că din dragoste pentru aproapele să nu mai ții post (sau foarte rar)... Nu poți trece peste ceea ce Biserica ne poruncește, decât cu binecuvântarea duhovnicului. Pardon, poți trece, ești liber să alegi, numai că alegerea s-ar putea să nu te ajute la final. :)

ovidiu b. 17.08.2015 11:36:44

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 598363)
Rugăciune și duhovnic, înainte de a face o alegere cu sufletul împăcat.

Iată un sfat după duh și nu dupa literă.

AlinB 17.08.2015 11:37:25

De parca duhovnicul ar fi si el infailibil.

Din cate stiu sunt vreo 10.000 de preoti in tara asta, nu sunt sigur ca ar fi primit acelasi raspuns de la toti.

Si depinde si cum pui problema "ma duc la nunta in post la niste pagani" sau "as vrea sa particip la nunta din post a unor foarte buni prieteni pe care ii pretuiesc foarte mult si s-ar simti raniti de neparticiparea mea", duhovnicul e si el om si percepe lucrurile variant in functie de cum le prezint in fata lui.

Fiecare dupa felul de a fi isi alege si duhovnicul si exista sanse ca sa primeasca si sfaturi in consecinta.

Exista o sensibila diferenta intre "iertarea pacatelor" si "duhovnicia" insa putini inteleg lucrul asta si cred ca e obligatoriu ca duhovnicul sa fie f. inspirat in fiecare sfat particular care il da si mai mult, sa le spuna cum sa faca fiecare pas in viata.

AlinB 17.08.2015 11:39:59

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 598368)
Iată un sfat după duh și nu dupa literă.

Imi pare rau, aia e litera, e raspunsul standard care daca ar fi acceptat de toti, 3/4 din subiectele de pe forumul asta n-ar fi existat niciodata.

Si nu stiu cati pot spune ca primesc raspuns in rugaciune la toate intrebarile lor.
Daca ar fi asa, n-ar mai merge la duhovnic pentru sfaturi.

Iar unii ar avea surpriza neplacuta sa vada ca raspunsurile nu prea se potrivesc.

ovidiu b. 17.08.2015 11:46:21

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 598370)
Imi pare rau, aia e litera, e raspunsul standard

Litera este cam așa: e post și nu mă duc.

AlinB 17.08.2015 11:46:32

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 598367)
În felul acesta te poți trezi că din dragoste pentru aproapele să nu mai ții post (sau foarte rar)...

Serios, as vrea sa vad si eu omul ala care are atatia prieteni buni ca trebuie sa mearga la nunti toate cele 46 zile de post care cad in weekend -uri.

Eu as zice ca ala nu mai are nevoie de asceza, deja e un om fericit, este deja in Paradis.

Citat:

Nu poți trece peste ceea ce Biserica ne poruncește, decât cu binecuvântarea duhovnicului.
Sj cand pacatuiesti, tot cu binecuvantare o faci?
Ah sigur, atunci o faci in necunostinta de cauza, din nepricepere, nici vorba sa fi fost acolo alegerea si vointa ta.

Citat:

Pardon, poți trece, ești liber să alegi, numai că alegerea s-ar putea să nu te ajute la final. :)
Am certitudinea absoluta ca nu o sa ajunga nimeni in Iad ca a incalcat o zi de post intr-un an ca sa nu raneasca sentimentele unor prieteni dragi.

AlinB 17.08.2015 11:47:04

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 598371)
Litera este cam așa: e post și nu mă duc.

Si eu repet: Matei 23:23
Si :24 si etc.

ovidiu b. 17.08.2015 12:03:52

Eu, personal, nu m-aș fi dus la o nuntă în post fără binecuvântarea duhovnicului. Tu repetă.

delia31 17.08.2015 12:09:10

Alin, drept grait-ai! Cu conditia ca exceptia sa nu devina regula, si de dragul aproapelui de alta credinta sa incalc sistematic randuiala Bisericii mele.
Intotdeauna situatia trebuie inteleasa mai la adanc, in functie de variabilele date, asa cum ziceai, ca acolo se limpezeste mai bine ce se castiga (pe un plan), cand ceva se pierde (pe altul).
Cred ca de multe ori, vedem exagerat si disjunct relatia dintre iubirea fata de Dumnezeu si iubirea de aproapele, or, ele se interconditioneaza reciproc. Nu-l putem iubi pe Dumnezeu, sfidand aproapele, dar nici pe aproapele,
incalcand randuielile lui Dumnezeu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:42:11.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.