Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   26 de ani de la revoluție! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18230)

cristiboss56 18.12.2015 18:31:08

Marți, 22 decembrie 2015, în toate bisericile și mănăstirile ortodoxe din țară și străinătate ale Patriarhiei Române, după Sfânta Liturghie, va fi oficiată o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român în decembrie 1989.

La Catedrala patriarhală, slujba de pomenire a eroilor din decembrie 1989 va fi oficiată după Sfânta Liturghie, de la orele 12.00.

De asemenea, în zilele de 21, 22 și 23 decembrie 2015, la cimitirele, monumentele și troițele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga țară, ierarhi, preoți și diaconi vor oficia slujbe de pomenire a celor care și-au jertfit viața în urmă cu 26 de ani.

În București, slujbe de pomenire ale eroilor din decembrie 1989 vor fi oficiate la troița din cimitirul Eroilor Tineri (cartierul Pieptănari, sector 4), la troițele de la Piața Universității, Piața Romană, Radio și Televiziune, Monumentul pentru cinstirea Eroilor Revoluției (Piața Revoluției), Monumentul Eroilor căzuți la Revoluție (bulevardul Timișoarei, sector 6) și la Monumentul Eroilor Jandarmi (Aeroportul Internațional Henri Coandă-Otopeni).

AlinB 18.12.2015 18:46:20

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 608307)
Ce spui tu acolo?

Ca e pro-secularism si pro-gay :)

cristiboss56 18.12.2015 18:53:54

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 608310)
Ca e pro-secularism si pro-gay :)

Cred că tu esti pro-mitocănie si pro-nesimțire, si mult mai mult de atât !

DragosP 18.12.2015 18:55:23

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 608307)
Ce spui tu acolo?

Încearcă să mă spele pe creier. Și mă acuză de tovărășizme.

Să înțeleg că nu faci mișto, bade Cristian?:43:

AlinB 18.12.2015 18:57:41

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 608313)

Stii vorbea aia a lui Einstein? Cu cele doua lucruri infinite? :4:

DragosP 18.12.2015 19:01:06

Dap, de al 2-lea-s din ce în ce mai sigur.

ovidiu b. 18.12.2015 19:02:35

Se pare că omul este destul de serios.

cristiboss56 18.12.2015 19:03:06

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 608313)
Încearcă să mă spele pe creier. Și mă acuză de tovărășizme.

Ti-au mai fost sterse niste postari in urmă cu două zile de Admin , dar văd ca continui sa scri in batjocură, pueril si fără conținut, folosind si cuvinte țigănești si uiți pe ce site te afli.
Rusine sa-ti fie !

ovidiu b. 18.12.2015 19:04:39

Bun așa. Eu îmi dau demisia. :))
N-ai voie, domn'le, să mai spui ceva.

cristiboss56 18.12.2015 19:04:39

În decembrie 1989, mii de tineri au ieșit în stradă pentru a-și revendica dreptul la o nouă viață. Mulți dintre ei nu împliniseră încă 18 ani. Unii au plătit cu prețul vieții faptul că au îndrăznit să strige "Libertate!". Nicoleta Matei avea atunci 14 ani. A ieșit în stradă cu fratele și tatăl ei. Pentru ea, au urmat nopți și zile dramatice, în arest la Jilava și apoi la o școală de corecție.

Nicoleta Matei are 40 de ani. A studiat dreptul și jurnalismul și traiește, alături de soțul ei și cei doi copii, Luca și Alexis în București. În fiecare seară, cei doi parinți îi iau pe micuți de la școală și creșă. O familie fericită și totuși altfel. Nicoleta și Cătălin sunt parte din istoria scrisă cu sacrificii de tinerii români în decembrie 1989. Au fost printre cei care au avut curajul să rămână în stradă în noaptea de 21 decembrie când Ceaușescu încă nu căzuse.
Fiul cel mare al Nicoletei, Alexis, are 9 ani. Își dorește să devină arhitect, să studieze în străinătate, apoi să revină în România să construiască clădiri... cu multe ieșiri de urgență. Povestește despre viitoarea lui carieră cu multa seriozitate. Despre revoluția românilor din decembrie 1989, vorbește ca un om mare.
„Oamenii au ieșit ca să schimbe ceva în România de atunci. Și chiar s-a întâmplat asta,” spune Alexis Matei.
Acum, familia se pregătește pentru Crăciun. Însă, de 26 de ani, Nicoleta și soțul ei, Cătălin, nu așteaptă venirea sărbătorilor de iarnă așa cum o facem cei mai mulți dintre noi. Pentru ei, luna decembrie este cea mai tristă perioadă a anului.
În 1989, tatăl lui Cătălin a murit în timpul evenimentelor din decembrie. Ieșise în stradă să-și caute fiul plecat la Revoluție. A devenit, asemeni altor mii de români ieșiți în stradă, ținta gloanțelor.
„Eu l-am luat pe tata de pe jos de pe caldarâm, l-am dus într-o spălătorie și l-am spălat cu un vecin, la 16 ani jumate. ....și acum, după 26 de ani ei claseză dosarul,” povestește Cătălin Giurcanu, revoluționar.
Nicoleta Matei este și ea unul dintre copiii Revoluției. În decembrie 89, avea 14 ani. Ieșise în stradă să ceară libertate, alături de tatăl și fratele ei. Se săturaseră de frig, de făcut temele la lumina lumânării, de nopțile state la cozi pentru un litru de lapte.
„Visam o Românie liberă pentru că în nopțile alea la revoluție am mâncat bătaie pentru că am avut curajul să strig libertate, și e cuvântul cel mai sfânt din viața mea. Și eram sigură că vom fi liberi. O libertate care pur și simplu îmi invada sufletul,” își amintește Nicoleta Matei.
Însă, clipele de coșmar prin care au trecut și umilințele la care au fost supuși Nicoleta și fratele ei, în noaptea de 21 decembrie 1989, nu-i dau pace nici astăzi, 26 de ani mai târziu.
„Am fost martor la prima baricadă de la Inter, iar de acolo totul s-a declanșat. Noaptea, cine nu a murit, cine n-a udat caldarâmul cu sângele lui, în noaptea aia a ajuns la Jilava. Steagul ăsta este de atunci. A fost călcat în picioare și este plin de sânge, este pătat. Este bijuteria noastră de familie. Eu și Cătălin îl iubim la fel de mult precum ne iubim băieții,”
spune Nicoleta.
În seara de 21 decembrie 1989, Nicoleta și fratele acesteia au fost duși la circa 14 Miliție, unde au fost bătuți crunt. De acolo au fost transferați la Jilava unde au primit același tratament. Apoi, în aceeași noapte, au fost transportați la Școala de corecție. Nicoletei îi fusese întocmit dosar de prostituată, iar fratelui ei, dosar pentru delincvență juvenilă.
„Ne-au pus în genunchi și ne-au pus să ne rugăm, să ne cerem iertare la tabloul în care era fotografia lui Ceaușescu c-am ieșit în stradă și-am avut puterea să strigăm libertate,” mai spune Nicoleta.
Reporter: „Cum te-au împlinit pe tine ăștia 26 de ani?”
Nicoleta: „Cum m-au împlinit? Nu s-a schimbat nimic. Am ajuns să muncim pentru copiii securiștilor, am ajuns să ne simțim umiliți în propria țară, în care ne rugăm în fiecare zi s-avem putere să ne creștem copiii, să-i instruim și să-i învățăm cu profesorii de aici care încă mai sunt oameni.”
Nicoleta și Cătălin au crezut mereu în adevăr, în dreptate, într-o Românie civilizată, care își respectă cetățenii. Pentru ea au ieșit în stradă în decembrie 89, și tot pentru ea au ieșit și acum, la protestele Colectiv. Au regăsit în tinerii de azi aceeași furie și aceeași dorință de schimbare pe care ei înșiși au trăit-o în urmă cu 26 de ani.
Nicoleta Matei: “Chiar cu soțul meu vorbeam, cum a fost și cum este poporul ăsta încercat: atunci a fost focul de armă care ne-a nimicit și ne-a terminat și au fost foarte mulți morți atunci, peste 1000, iar acum tot, după atâția ani tot focul i-a mistuit și i-a terminat pe tinerii de la Colectiv.”
Nicoleta Matei: “În primul rând, am regăsit, a fost tânărul acela care a murit, a intrat și a salvat alte vieți, Adrian Rugină, tot respectul, Dumnezeu să-l odihnească. Am zis că omul ăla e un adevărat erou.”
Nicoleta a crezut în tinerii care au îngenunchiat comunismul în decembrie 89. Astăzi, un sfert de secol mai târziu, crede tot în tineri.
Nicoleta Matei: " Cei care au murit acum la Colectiv, generația de acum e mult mai puternică decât noi. Și sunt convinsă că poate să facă mult mai mult. Pentru că sunt copii instruiți, copii care au acasă părinți care au suferit la fel ca și mine. Poate mulți dintre ei au părinți care știu ce a fost atunci. Și au în ei puterea, forța necesară de-a lupta, de-a merge mai departe și de a nu mai șterge cu buretele."
Cea mai mare dorință a Nicoletei, însă, este alta: ca Luca și Alexis să prindă vremuri mai bune, să trăiască într-o țară care-și respectă cetățenii și care nu-și lasă tinerii să plece.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:04:23.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.