Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Arta bisericeasca in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5042)
-   -   Iconostasul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1904)

esox 12.10.2007 13:05:34

Plesu nu vede de burta!:rolleyes:

12.10.2007 13:09:53

Oamneii pot avea burta si din cauza bolii!!! Nu judeca! Poate va veni vremea cand vei avea si tu burta:)

bmd 12.10.2007 13:11:40

Citat:

În prealabil postat de dan73
Iata de ce este nevoie de iconostas - sa descopere o alta lume si sa-ti dea puterea sa o privesti si privind-o sa te schimbi.

Aha asta-i primul zid care te ajuta sa vezi dincolo de el!!!!
Fals! Asta-i rolul icoanei si numai al ei. Cred ca confunzi ceva. Icoana este "lentila" spre lumea de dincolo. Cu asta cred sintem toti de acord. Suportul ei este un trepied sau mai nou un zid scluptat...dar zid! Rolul unui zid este, a fost si va ramine intotdeauna de separare. Aparare. Oprire. Niciodata un zid nu invita la "dincolo" iar daca o face o face pentru cei necinstiti.

dan73 12.10.2007 13:48:22

Nu este vorba de un simplu zid. Nu exista iconostas (catapeteasma)lipsit/a de icoane.
Ceea ce se petrece dincolo iconostas este taina, prefacerea painii si a vinului in Trupul si Sangele lui Hristos. Icoanele de pe iconostas au acest rol de a cunoaste ca indumnezeirea, "prefacerea" trupului nostru stricacios in trup de slava, nu este teorie. Icoanele ii exprima pe cei care au reusit sa-l incorporeze pe Hristos.
Pe de alta parte, imi doresc acest "perete de slava", decat sa intalnesc "transparenta" intalnita in catolicism, unde preotul sta cu fata catre credinciosi si nu impreuna rugator cu ei.
Acest perete nu striga: pana aici, de aici nu ai voie. Ci spune - ca sa poti vedea ce este dincolo, trebuie sa ajungi cat mai asemanator cu cei reprezentati pe acest iconostas. Nu poti privi totul cu aceeasi ochi. Daca ne aducem aminte dupa caderea in pacat Scriptura spune: si s-au deschis lor alti ochi - ochii simtirii. Cu acesti ochi, nu vom putea sa privim prefacerea fara iconostas.

bmd 12.10.2007 14:11:26

Gindesti prea lumeste. Doar cind te uiti la zidul (gardul) unui milionar din asta nou, iti spui ca sa poti vedea ce este dincolo, trebuie sa ajungi cat mai asemanator cu cei carora le apartine gardul.
Tainuirea se face practic altfel astfel incit ascundera dupa perdea nu mai este necesara.Chiar din interiorul altarului nu o sa vezi nimic nici chiar ca preot (cel mai ades) pentru ca este TAINA!
Si ce ma deranjaza si mai tare decit "apararea" existentei iconostasului ( fiecare poate avea o parere, argumente care-l satisfac...)sint doua lucruri:
1. In toate discutiile se aduce argumentul, catolic, protestant de pe premiza : a) totul la ei este fals si daca au ei nu ne trebuie noua. b) cei din diaspora sint unii care s-au catolicit/ecumenizat complet pentru ca traiesc intre ei.
2. Tu faci din icoana un fel de sablon : daca esti ca cel din icoana intrii daca nu nu; demonstrind ca n-ai inteles cit de putin ce-i ioana. Icoana DESCHIDE, indica drumul spre dincolo, inlesneste intrarea dincolo si IN NICI UN CAZ NU_I O BARIERA!!!!
La primul punct asi dorii sa-ti atrag atentia ca sint f. multi (si eu ma numar printre ei) care n-au asistat la o slujba catolica vreodata desi traiesc intre ei. Tot referitor la preotul impreuna rugator sau nu cunosc preot ortodocsi care fac Liturghia cu fata la enoriasi si nici un arhiereu nu se sezizeaza...ca atare nu-i f. grav
Acum din experienta mea de cioban stiu ca pastorul poate merge cu fata spre oi sau cu spatele.In primul caz inainteaza turma mai greu dar nu fura lupul nici o oaie in al doilea se inainteaza mai repede dar cu pierderi. Care-i metoda cea mai buna depinde de turma si de...lupi. Si efectiv nu-mi bat capul cu asa ceva.

danyel 12.10.2007 18:41:44

Toata aceasta cearta este fara rost, sunt de aceeasi parere cu bmd, nu iconostasul este important ci cum ne raportam noi le ce se intampla in spatele lui, la cad de des are loc intalnirea noastra cu El, ori unii dintre voi tineti cu dintii de legea de lemn nu de legea Duhului..

bmd 12.10.2007 19:22:17

Pentru Danyel si toti ceilalti. Va rog sa ma scuzati daca tonul meu vi se pare nepotrivit sau dau senzatia ca ma cert.Nu este asa. Dupa cum vedeti nu prea intru peste tot dar acolo unde o fac am pareri f. clare. Si le sustin in felul meu. Uneori am impresia ca oameni inteligenti duc lipsa de conversatie si se pun ca opozanti doar ca sa aibe cu cine conversa. Si pina imi dau seama ca "opozantul" nu doreste sa inteleaga sau este prea fixat in ideea lui...ma cam ambalez!
Deci nu va suparati pe mine si iertati-ma si voi cum va iert si eu pe fiecare care "ma lezeaza2 invre-un fel!:)

georgeval 12.10.2007 23:28:17

Parintii nostri ,invatatorii nostri.

Fiecare compartiment al bisericii crestine îsi extrage semnificatia din rolul si functionalitatea generala în desfasurarea serviciului divin. Dupa Sfântul Maxim Marturisitorul si Sfântul Patriarh Sofronie al IerusalimuluL biserica este chi¬pul lumii inteligibile si al celei sensibile - al omului duhovnicesc si al omului psihic. Altarul este simbolul celei dintâi, iar naosul- simbolul celei de a doua. În acelasi timp, cele doua parti constituie un întreg indivizibil, în care prima o lumineaza si o hraneste pe cea de a doua, astfel ca cea din urma devine expresia sensibila a celei dintâi. Corelarea restabileste ordinea universului, rasturnata prin pacat. Aceasta interpretare se dezvolta si se detaliaza si mai mult în tâlcuirile simbolismului Bisericii si al Liturghiei ale Sfântului Patriarh Gherman al Constantinopolului, marele marturisitor al Ortodoxiei din timpul ereziei iconoclaste, si ale Sfântului Simeon, Mitropolitul Tesalonicului. Dupa cel dintâi, "biserica este cerul pe pamânt unde Dumnezeu, Care este mai presus de ceruri, locuieste si se salasluieste si este mai slavit decât cortul marturiei. Este preînchipuita de patriarhi, s-a întemeiat pe Apostoli, s-a vestit de proroci, s-a împodobit de ierarhi, s-a sfintit de mucenici, iar Altarul ei înalt sta puternic asezat pe sfintele lor moaste ... "
Dupa cum spune Sfântul Simeon al Tesalonicului, "ea reprezinta ceea ce se afla pe pamânt, în cer si mai presus de ceruri". Explica el mai clar: "Naosul corespunde pamântului, biserica cerului, iar sfântul altar, celor ce sunt mai presus de ceruri." Toate icoanele din biserica sunt dispuse în functie de acest simbolism. Nu este un conglomerat arbitrar de imagini individuale, ci un sistem clar, care corespunde compartimentului edificiului unde se plaseaza o anumita reprezentare.
Legat de aceste interpretari, iconostasul are un înteles simbolic.
Sfintii Parinti îl aseamana hotarului dintre doua lumi: cea divina si cea umana, cea vesnica si cea trecatoare (de exemplu, Sfântul Grigorie Teologul în Oda episcopilor). Sfântul Simeon al Tesalonicului da urmatoarea explicatie: "Coloanele de pe iconostas reprezinta firmamentul care separa lumea spirituala de cea sensibila. De ace¬ea kosmitis (imposta sau grinda) semnifica unirea prin iubire a cerului cu pamântul. Prin urmare, deasupra kosmit-ului, în mijlocul sfintelor icoane, sunt chipuri ale Mântuitorului si ale Maicii Dom¬nului, care arata ca ei locuiesc si în cer si printre oameni."
Asa cum vom vedea mai departe, acest simbolism îsi gaseste cea mai clara si mai deplina dezvoltare în iconostasul care s-a dezvoltat mai târziu din cancellum. Cu toate ca, pe de o parte, este ca un paravan care separa lumea divina de cea umana, iconostasul uneste în acelasi timp cele doua lumi într-un întreg, într-o reprezentare care reflecta o stare a universului unde se depaseste orice separatie, unde se realizeaza împacarea fapturii cu Dumnezeu si o împacare a fapturii cu sine însasi. Asezat la hotarul dintre divin si omenesc, el reveleaza prin imagini, cât se poate de deplin, caile catre aceasta reconciliere. (Calauziri in lumea icoanei- Leonid Uspensky& Vladimir Lossky)

Sa nu rationalizam taina.

danyel 13.10.2007 01:21:40

bmd imi place cum gandesti, imi place ca spui lucrurilor pe nume si imi place ca alegi graul de neghina, tine-o tot asa, multi am avea de invatat din sfaturile tale, Dumnezeu pt rugaciunile Maicii Sale sa te ocroteasca si sa te intareasca Amin!

bmd 13.10.2007 09:27:38

Citat:

În prealabil postat de georgeval
Asezat la hotarul dintre divin si omenesc, el reveleaza prin imagini, cât se poate de deplin, caile catre aceasta reconciliere. (Calauziri in lumea icoanei- Leonid Uspensky& Vladimir Lossky)

Sa nu rationalizam taina.

Dupa cum vezi singur se vorbeste despre iconostas subintelegindu-se totalitatea icoanelor (imaginile sint icoanele nu gardul)de altfel caluzirea este in lumea icoanelor nu a sclupturii sau timplariei!!!
Eu zic sa rationalizam cele spuse nu se le redam de dragul contrazicerii:rolleyes:

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:57:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.