![]() |
dragilor....cele 40 de vami de care aminteste floare de colt la ortodocsi au aparut dupa ce neognosticii au pus o scriere de a lor pe seama sf Macarie egipteanul....cum am zice noi azi ....o facatura ieftina
|
eu n-am intzeles ca sufletul, adica tu sub forma doar de suflet, ar ramane undeva intre vami, ci daca nu treci o vama sau chiar dinainte de vami potzi fi dus direct de catre diavoli in fundul pamantului intr-o inchisoare shi o munca veshnica, sau oricum pana la judecata finala.... Deci nu bantuie sufletele oamenilor prin vazduh, ci aia sunt demoni, shi oamenii nu cred ca sunt in purgatoruiu ci in focul patimilor in care au pacatuit... Nu stiu sa existe trei locuri, ci doar unul, in Ceruri, atatea cate or fi (poate ca 9+1) shi cate locuri va face Dumnezeu in ele pentru fiecare, shi locul dinafara unde sunt scoshi totzi cei ce fac voile diavolului shi au devenit slujitori ai acestora...... iar diavolii shi capeteniile lor shi-or fi intemeiat un iad unde tzin prizoniere sufletele oamenilor shi de unde incearca sa stapaneasca tot pamantul... shi daca ar putea ar lua in stapanire shi cerurile cele mai de jos.... Deci ce purgatoriu sa fie? Un loc unde sa te mai despatimeshti dupa moarte? Nu imi vine sa cred ca exista deoarece daca ar fi atunci n-ar mai avea nici un sens mantuirea de aici, shi stradania de aici pentru ca shi asha itzi vor fi arse patimile in purgatoriu, sau daca totzi care merita purgatoriul ajung in RAI inseamna ca deja se poate socoti un Rai inclusiv purgatoriu, deci ar fi eventual doar o imbaiere cum ar veni, in foc pentru curatzire... deshi ma indoiesc ca ar exista Purgatoriul... Dar abea cand ai ajuns in primul cer incepe greul, ca abea atunci incepi sa traieshti in smerenie, dragoste, adevar, dreptate shi dand socoteala lui Dumnezeu... pana atunci tzi-e frica doar pentru chinurile celor rai, dar daca ai ajuns in cer abea atunci incepi sa dai socoteala in mod corect pentru faptele tale.... shi daca eshti catastrofa, adica nedesavarshit shi nerushinat, abea atunci vei constata cat de bine ar fi fost ca pe pamant sa te fi ocupat cu instruirea shi smerenia shi desavarshirea ta... Abea atunci.... ???
|
Teologia ortodoxa respinge purgatoriul. Motivele acestui refuz sunt expuse in termenii urmatori de Pr. D. Staniloae: "Prin aceasta conceptie (a purgatoriului) se urmarea sa se dea un suport invataturii catolice ca soarta sufletelor este stabilita definitiv si deplin la judecata particulara: sfintii primesc toata fericirea, pacatosii nepocaiti toata pedeapsa, iar cei cu pacate pentru care au facut pocainta si spovedanie, dar au ramas cu pedepsele temporale ale lor neachitate, se duc in purgatoriu unde, dupa curatirea automata printr-un foc material sau quasi-material, suportat asemenea unor obiecte, vor depasi sigur suferinta lor; caci in cursul acestei curatiri ei se afla in starea de gratie si sunt siguri ca vor ajunge la contemplarea esentei divine".
Cei din rai pot ajuta celor de pe pamant si celor din iad prin rugaciunile lor, multe suflete din iad pot fi eliberate prin rugaciunile sfintilor si ale celor de pe pamant. Fixitatii juridico-obiectuale lipsite de miscare a starii sufletelor invatatura rasariteana ii opune un raport personal, duhovnicesc, dinamic-comunitar intre Dumnezeu si om si deci intre toti cei plecati din viata de aici si cei de pe pamant, ceea ce are ca urmare o stare nedeplin fixata intr-o fericire sau nefericire deplina a sufletelor dupa judecata particulara si, de aceea, o deosebire intre aceasta stare si cea de dupa judecata universala, care va fi o definitivare in fericirea sau nefericirea deplina. Comunicarea intre cei vii si cei plecati, intre credinciosii de pe pamant si sfinti, se reflecta si in Liturghie. De aceea soarta definitiva a tuturor sufletelor depinde exclusiv de mila lui Dumnezeu, iar nu de mecanisme expiatorii bazate pe un echilibru matematic intre merite si datorii, cum crede teologia romano-catolica. |
Noi ortodocsii nu-i privim ca pe vrajmasi pe neortodocsi ,le aratam respect,cautam sa regasim puncte comune...insa nu putem sa nu luam aminte la o afirmatie facuta de un Ierarh catolic,Ieremia al Cremonei:"Biserica Ortodoxa nu are dreptul sa pretinda ca mosteneste ceva de la Hristos,...ca este ca si cum n-ar exista,ea pare doar o umbra a tecutului si abia daca merita numele de crestina"Cam asta cred catolicii despre ortodocsi,cel putin la nivel de ierarhi.... deci sa luam aminte!!!!!!!!
|
Sunt si eu de acord cu tine si pot sa confirm si ce spunea dmb(Marius) ca Preotii Catolici nu stiu mare lucru despre Ortodoxie, o ignora, si ca urmare de multe ori isi dau cu parerea aiurea. De-a lungul anilor am avut ocazia in Italia sa aflu nivelul cunostintelor a cel putin 8 preoti catolici si mai tineri si mai batrini si pot sa spun ca in privinta Estului Ortodox lasa de dorit.
Unul din ei anul asta Don G. din localitatea J., cu umor dar si cu o urma de frustrare imi spunea ca din cauza noastra(a ortodocsilor) Vaticanul vrea sa le impuna sa spuna din nou acatiste. Deci ceva ceva impact din Dialog exista si din partea noastra faptul ca ar trebui sa se roage si ei ceva mi mult, nu stiu. |
Citat:
Catolicsmul se intalneste cu Ortodoxia doar in cateva puncte geografice si aici se pun (si se cauta rezolvari la) problemele care se ivesc iar "datul cu parerea" se face la nivel personal (caci si preotul este om) spre deosebire de preotii ortodocsi care, in marea lor majoritate, vorbesc enoriasilor despre Catolicism in termeni nu tocmai crestinesti, stiind despre Catolicism doar ca este eretic, ratacit... si alte asemenea (chiar mari prelati ortodocsi vorbesc despre inexistenta Epiclezei la catolici, cu toate ca ea este cat se poate de existenta, putand fi verificata acesata existenta in cartile cult si la Liturghiile catolice - ca sa dau doar un exemplu) cat despre rugaciuni, acestea sunt si sunt multe pe ce se bazeaza cei care spun ca ar trebui sa se roage preotii/monahii/laicii catolici mai mult? in niciun caz pe practica rugaciunii la catolici, ci doar pe zvonuri sau pe exemple particulare |
am intrat din curiozotate intr-o Biserica catolica tocmai "se recita "o rugaciune,doamnele mai batrane si mai tinere asezate ca la Ateneul Roman in scaune picior peste picior,picotand,doar croseta le lipsea din mana.,cu voci stinse,obosite..ca o banda de magnetofon uzata ...o atmosfera total diferita parca lipsea ceva....bucuria,insufletirea,.... TRAIREA.Un fel de lasa-ma sa te las.:cool:
|
Citat:
e o aberatie chestia cu purgatoriul ,eu asa o vad.iertare daca gresesc. FARA MINE NU PUTETI FACE NIMIC |
Citat:
|
Citat:
daca un om s-a straduit sa fie toata viata lui in comuniune cu Dumnezeu, credem ca ajunge in Rai daca un om l-a refuzat clar pe Dumnezeu in viata lui, credem ca ajunge in Iad daca un om s-a straduit sa fie in comuniune cu Dumenzeu, dar nu prea i-a reusit, credem ca sufletul lui ajunge in Purgatoriu, unde se purifica si poate primi rugaciunile care se fac pentru el pana ajunge in Rai am inteles ca in traditia ortodoxa exista niste "trepte", cam cu acelasi rol faptul ca noi, catolicii, am pus eticheta de Purgatoriu nu ar trebui sa fie motiv de neintelgeri |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:26:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.