Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Care este diferenta intre ortodocsi si catolici?.. (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3090)

Grigorie 29.07.2008 10:59:39

Citat:

În prealabil postat de mihailt
Sfantul marcu Eugenicul arata ca de fapt ideea Purgatoriului are un sambure de adevar si arata de unde vine in speranta de a-i convinge pe episcopii catolici de acolo de adevar.

Insa parca am auzit ca Sfantul Marcu Eugenicul a fost pus de imparatul Imperiul Bizantin de atunci sa adopte un ton incapatanat la discutii.

La sinodul de la Florenta, Sfantul Marcu a combatut doctrina catolica despre purgatoriu. Imparatul nu numai ca nu i-a poruncit sa fie "incapatanat", dar in anumite imprejurari i-a interzis sa abordeze subiecte care ar fi trenat discutiile. Imparatul Ioan al VIII-lea Paleologul a venit la sinodul unionist de la Ferrara (mutat ulterior la Florenta) cu gandul de a realiza unirea cu catolicii. Daca la inceput avea o oarecare speranta ca teologii greci ii vor convinge pe cei occidentali, mai apoi, pentru ca nu se obtineau rezultate si astfel intarzia ajutorul politico-militar promis de papa in cazul in care primea unirea, imparatul a trecut fatis la o fortarea episcopilor ortodocsi sa cedeze in fata catolicilor. Sf. Marcu s-a aratat neinduplecat, de aceea imparatul i-a interzis sa abordeze subiecte care ar fi marit divergenta dintre cele doua parti si a pus capat unor discutii care altfel s-ar fi prelungit la nesfarsit.
Dupa semnarea actului de unire, imparatul Ioan al VIII-lea Paleoplogul a numit in functiile cheie episcopi unionisti dezlantuind o persecutie impotriva celor care se opuneau unirii. Insa degeaba, era prea tarziu, turcii au cucerit Constantinopolul, ceea ce, paradoxal, a salvat credinta ortodoxa de la catolicizare.

Grigorie 29.07.2008 11:20:48

Citat:

În prealabil postat de mihailt
Eu am stranie impresie ca se duce o puternica activitate din partea masoneriei de invrajbire intre catolci si crestini-ortodocsi in ultima vreme.

Masoneria si Vaticanul au astazi acelasi scop: realizarea unei religii unice (chiar daca cu multe nuante), care va avea in frunte pe papa. Cine urmareste cu atentie viata religioasa pe mapamond nu poate sa nu vada acest lucru. Miscarea ecumenista moderna, creatie a masoneriei, se orienteaza tot mai mult spre Vatican. Conciliul Vatican II cu al sau aggiornamento, manifestarile ecumeniste in care catolicii sunt tot mai implicati, orientarea multor denominatiuni protestante spre Vatican, toate ar trebui sa dea de gandit. Mai vedeti manifestari gen Taize, Assisi 1986 si dupa, zilele tineretului catolic, jubileul anului 2000, Sibiu 2007, introducerea practicilor yoga si zen in manastiri catolice, miscarea femeilor catolice preot, adoptarea evolutionismului de catre catolicism, preoti care canta rock s.a. indica o alunecare a catolicismului catre sincretism, relativizare, New Age. Si se trezesc ortodocsii nostri ecumenisti sa dea nota de buna purtare catolicismului tocmai cand el intra in agonie.

mihailt 29.07.2008 12:37:05

Da da da sinodul de la 1583 la care s-a hotarat ca nu e voie sa se schimbe calendarul :D
Sinod comandat de musulmani clar.
Ma mir ca nu s-a interzis si pomenirea mortilor la Sfanta Liturghie si pomenirea mortilor sambata la acel sinod.
Ei uite ca s-a facut alt sinod la care s-a hotarat indreptarea datei echinochtiului de primavara si ca exista destui sfinti care au umblat dupa noul calendar :D

moro.d 29.07.2008 12:48:30

suferi cumva de paranoia?

moro.d 29.07.2008 13:36:40

ma bucur ca tocmai tu, crestin din BOR, marturisesti faptul ca s-a dat anatemei aceasta inovatie.
eu n-am facut decat sa copiez un text, asa cum l-am gasit pe site-ul respectiv...

ca tie nu-ti convine acest sinod, e cu totul alta mancare de peste... deocamdata n-a ridicat nimeni aceste anateme. si nici nu o vor face.
te-ai fi asteptat ca Dumnezeu sa-i tina in lanturi pe cei care-si doreau alt calendar? unde ar mai fi fost liberul arbitru?

dar hai sa nu ne ascundem dupa deget si sa deviem discutia in alta directie...
vorbeam despre cu totul altceva.
noi, ortodocsii de pe vechi, suntem frecvent acuzati de habotnicie si ca tinem mai mult la calendar decat la nu stiu ce... dar observ ca de fapt altii au fixul asta. nu ma refer numai la tine...
nu stiu cum se face ca de fiecare data cand nu mai au replica... pac! imi arunca cate una despre calendar... cred ca nuca in perete se potriveste mai bine.

mihailt 29.07.2008 13:40:20

Iata insa un citat si mai interesant dintr-o hotarare data de Patriarhul Ecumenic Chiril in anul 1756 impotriva celor care "ar indrazni" sa urmeze stilul nou:

"Chiril, din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscopul Constantinopolului si Patriarh Ecumenic. Preacinstitilor clerici care sunteti cu noi în Biserica lui Hristos, har si pace voua de la Dumnezeu.
Noi, pe care ne-a învrednicit Dumnezeu Sfantul sa ne aflam în fata acestui tron apostolesc si patriarhicesc, canoniceste si apostoleste, pentru a pazi cu credinta fierbinte si evlavie Sf. Credinta Ortodoxa, pe care am primit-o de la Sf. Apostoli si de la cele sapte Sf. Soboare Ecumenice, impreuna cu dogmele celor sapte Sf. Taine ale Bisericii noastre Ortodoxe, Apostoleasca si Soborniceasca de Rasarit, pe acestea sa le tinem curate si nepatate; dupa cum de sus si de la inceput Biserica le-a primit de la Sf. Apostoli, neclintite, fara sa adaoge sau sa scoata, nici un cuvant pana astazi si nici pana la sfarsitul veacului acestuia, pe aceste le pastreaza curate ca pe Mireasa lui Hristos. . Pentru acest pericol am hotarat sa ne supunem mai mult lui Dumnezeu decat oamenilor.
Mai intai ca sa pazim apostolestile si sobornicestile canoane nemiscate si nestirbite, dupa cum le-am primit.
Al doilea, ca luand toate armele Sf. Duh sa ridicam si sa stergem cu desavarsire, prin infricosat blestem si vesnica anatema ampotriva celor care au vrut sa indrazneasca a face pogoramant sa primeasca, cat suntem an viata si dupa moartea noastra pana la sfarsit orice adaugare sau scoatere (schimbare)...
Si am hotarat cu tot sfintitul cler care este cu noi si cu adunarea crestineasca sa dam anatema de trei ori fie ca sunt din randul clericilor, fie al laicilor (mirenilor), despartiti sunt de la Dumnezeu Atottiitorul , blestemati si neiertati si dupa moarte sa nu putrezeasca . Pietrele si fierul sa putrezeasca, iar ei niciodata, sa mosteneasca lepra lui Ghiezi si sa se spanzure ca Iuda, sa fie suspinand si tremurand pe pamant ca si Cain, sa fie mania lui Dumnezeu pe capetele lor, sa fie la un loc cu Iuda si cu Iudeii cei luptatori de Dumneuzeu, sa crape pamantul si sa-i inghita ca pe Datan si Aviron, ingerul Domnului sa-i goneasca pe ei cu sabia an toate zilele vietii lor, si toate blestemele Patriarhilor si ale Sf. Soboare sa cada peste dansii, sa fie vesnic sub anatema si focul vesnic. Amin.
"
:D
Este foarte clar ca Dumnezeu nu a ascultat nici blestemele acestui patriarh.

mihailt 29.07.2008 13:41:13

E interesant sa vezi o piatra putrezind...eu nu am vazut pana acum.

mihailt 29.07.2008 13:46:04

Tocmai mai soro ispita ca au fost si sinoade de nu au fost valabile si aceste sinoade fac parte din categoria sinoadelor ne-valabile.
Un exemplu este anatemizarea Sfantului Simeon Noul Teolog de catre un sinod care a fost ridicata mai tarziu cand s-a observat ca e sfant.
Poate nu ai remarcat ca nu am numit aceste sinoade sfinte deoarece Duhul Sfant nu a inspirat pe cei care au dat aceste hotarari.

mihailt 29.07.2008 13:48:55

Este ciudat cum patriarhul Chiril hotara dansul cine este despartit de la Dumnezeu...???
Eu mai prost credeam ca aceasta o hotaraste Dumnezeu...:D

ancah 05.08.2008 09:48:40

Care este diferenta dintre ortodocsi si catolici? As zice in primul rand modul de a oficia Sf. Liturghie. Duminica am fost la botezul copilului unor prieteni catolici; slujba a fost ff scurta, cu botez cu tot 1 ora; in 2 potire s-a turnat vin alb indoit cu putina apa, iar la sfarsitul slujbei toata suflarea catolica s-a impartasit, unii band chiar din potir. Femeile s-au putut misca nestingherite prin altar, imbracate dupa moda verii, cu pantaloni pe sub o bluza mai lunga. In ciuda acestor lucruri, am vazut evlavie la oameni.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:07:10.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.