Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Calugarul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5013)
-   -   si eu am vrut sa ma calugaresc (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5161)

bibivaly 20.03.2009 02:10:56

manastire

fratilor as vrea sa merg si sa locuiesc o perioada la o manastire mai retrasa sa simt si eu experienta si sa vad daca sunt pregatit pt mai mult ....mar primi? si ce ar trebui sa spun cand ma duc acolo ..VREAU SA LOCUIESC SI EU O PERIOADA LA MANASTIRE? sau cum ..si as vrea sa-mi recomandati o manastire mai pustnica ..va rog sa ma iertati pt aceasta intrebare dar nu stiu cum sa procedez as dori un sfat va multumesc Doamne ajuta

Hector 20.03.2009 13:24:49

Ai putea incepe prin a cere sfatul si binecuvantarea duhovnicului pentru acest lucru.

cristiboss56 20.03.2009 17:38:05

Citat:

În prealabil postat de bibivaly (Post 123524)
fratilor as vrea sa merg si sa locuiesc o perioada la o manastire mai retrasa sa simt si eu experienta si sa vad daca sunt pregatit pt mai mult ....mar primi? si ce ar trebui sa spun cand ma duc acolo ..VREAU SA LOCUIESC SI EU O PERIOADA LA MANASTIRE? sau cum ..si as vrea sa-mi recomandati o manastire mai pustnica ..va rog sa ma iertati pt aceasta intrebare dar nu stiu cum sa procedez as dori un sfat va multumesc Doamne ajuta

Sunt Mânăstiri care au si personal civil. Mergi, umblă, caută și cel mai important , să te rogi mult Bunului Dumnezeu să te lumineze. Nu uita : o Mânăstire nu-i pensiune, nu-i doar o oază de liniște, e mult, mult mai mult !

ory 20.03.2009 18:15:19

Cand aveam 14 ani am vrut sa ma duc la manastire,si am plecat impreuna cu familia la o manastire de maici,m-am rugat de maicuta stareta sa ma primeasca.Bine-nteles,eram prea mica si mi-a spus sa citesc 40 de Paraclise ale Maicutii Domnului.Nu stiam ce-nseamna aceia,pentru ca nu stiam decat Tatal Nostru,Crezul si Cuvine-se cu adevarat,atat.Dar am inganat entuziasmata ca voi face orice imi spune ca trebuie sa fac pentru pregatirea de manastire.Am ajuns acasa,am cumparat o carte de rugaciuni mare(Ceaslov)si m-am apucat de treaba.Habar nu aveam cum sa citesc,citeam totul la rand,inclusiv ecteniile preotului,iar rugaciunile incepatoare,pe care se intelegea ca cel ce citeste le stie,eu nu le stiam,spunand doar inceputul lor,fiindca nu aveam idee unde le-as putea gasi.M-am izolat de familie,mutandu-ma intr-o bucatarie de vara transformata in camaruta.In acea perioada dadeam si treapta 1 de liceu,ma gandeam si permanent la manastire...eram foarte ocupata.Ma trezeam noaptea la 12 ca sa citesc,inclusiv din Psaltire,consideram ca la acea ora era primita mai bine rugaciunea,fiind si liniste deplina.Eram in lumea mea si nimeni nu ma deranja.Nici macar pubertatea nu ma apucase.
Am citit 40 de Paraclise,cu un duh si cu o credinta cum nici eu nu mi-o puteam explica,era tot ceea ce-mi doream,eram indragostita pana peste cap de tot ceea ce insemna Dumnezeu si religie.In drum spre liceu numai rugaciunea mintii si psalmul 50 il aveam in gand,nici pamantul de sub picioare nu-l mai simteam si nu mai vedeam nimic in jur.
Am continuat a citi,nemaitinand cont de numarul rugaciunilor si nici a Paracliselor,de aceasta data incercam sa nu mai fixez o data si un neastampar fata de plecarea in manastire,doream sa ma initiez mai bine in cititul si intelesul diferitelor carti crestinesti;Minunile Maicii Domnului,Limonarul,Patericul,Vietile Sfintilor si Proloagele,Pidalionul,Trambita Sihastrilor...
Ceaslovul era cartea mea pretutindeni,daca stiam ca la ora 4 se face Vecernia la manastire,oriunde m-as fi aflat,la scoala,scoteam Ceaslovul pe ascuns,si fara sa fiu observata incepeam sa fac in taina Vecernia ca sa ma simt permanent aproape de manastire.Ma imbracam din ce in ce mai caraghios pentru cei din jur,purtand fuste negre si mai lungi putin,api am inceput chiar a purta si batic,si orice haina neagra gaseam imi cumparam si-mi faceam "bagajelul meu pentru manastire".Apoi m-am dus la duhovnicul meu si mi-a dat canon de sora tocmai pentru a ma obisnui cu el inca de acasa.
Multe...foarte multe ar fi de spus,dar putine ar putea fi explicate,exact ca si iubirea adolescentina si plina,plina de energie si simtire.Aproape toti oamenii care merg in manastire simt aceste lucruri,au o revelatie,sunt indragostiti de puritate,aproape toti au acea chemare despre care se tot spune,dar aceasta nu inseamna ca ei nu se pot schimba,nu neaparat in rau,ci pur si simplu intr-un traseu iminent al evolutiei mentale,dar si trupesti,iar daca renunta la manastire,in cele din urma,nu inseamna ca nu au avut acea chemare.
Este foarte complicat,dar cel mai complicat lucru este faptul ca ajungi nu ajungi sa lupti doar cu schimbarea iminenta a gandirii odata cu cresterea in varsta,trebuie sa mai lupti si cu atmosfera si realitatea din manastire care nu este deloc desprinsa din povestile pios colorate ale sihastriei monahale.
Daca veti citi mai amanuntit pe-aici,veti vedea ca cei pe care-i bate gandul frumos de integrare in manastire sunt tocmai copii,adolescenti,tineri care nu au apucat nici douazeci de ani,si nu persoane mature care tind sa inteleaga si sa simta responsabilitatea unei astfel de vieti in concordanta cu aspectul social.
Eu cred ca acea revelatie desavarsita pe care tinde sa o aiba o persoana ce doreste a merge la manastire trebuie sa se realizeze la o varsta matura,si-atunci nimic nu poate sa-i mai scuze metamorfozarea,si atunci te poti considera cu adevarat aproape si pentru Dumnezeu intr-un cadru constient si absolut motivat pentru dedicatia desavarsita.

antoniap 20.03.2009 19:53:52

Si eu am stat cateva zile la manastire pentru a verifica daca am sau nu aceasta chemare. Aceasta experienta a fost deosebit de utila pentru mine, chiar daca traiesc in lume. Exista aceasta posibiltate de a sta in manastire ajutand la treburile gospodaresti si participand la slujbe. Lucrurile se lamuresc astfel.

Pentru calugari, am o sugestie: Crasna. Doar din auzite. Merita verificata si aceasta sugestie printre altele care se vor mai da.

Anca-Miha 21.03.2009 00:01:27

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 123654)
Cand aveam 14 ani am vrut sa ma duc la manastire,si am plecat impreuna cu familia la o manastire de maici,m-am rugat de maicuta stareta sa ma primeasca.Bine-nteles,eram prea mica si mi-a spus sa citesc 40 de Paraclise ale Maicutii Domnului.Nu stiam ce-nseamna aceia,pentru ca nu stiam decat Tatal Nostru,Crezul si Cuvine-se cu adevarat,atat.Dar am inganat entuziasmata ca voi face orice imi spune ca trebuie sa fac pentru pregatirea de manastire.Am ajuns acasa,am cumparat o carte de rugaciuni mare(Ceaslov)si m-am apucat de treaba.Habar nu aveam cum sa citesc,citeam totul la rand,inclusiv ecteniile preotului,iar rugaciunile incepatoare,pe care se intelegea ca cel ce citeste le stie,eu nu le stiam,spunand doar inceputul lor,fiindca nu aveam idee unde le-as putea gasi.M-am izolat de familie,mutandu-ma intr-o bucatarie de vara transformata in camaruta.In acea perioada dadeam si treapta 1 de liceu,ma gandeam si permanent la manastire...eram foarte ocupata.Ma trezeam noaptea la 12 ca sa citesc,inclusiv din Psaltire,consideram ca la acea ora era primita mai bine rugaciunea,fiind si liniste deplina.Eram in lumea mea si nimeni nu ma deranja.Nici macar pubertatea nu ma apucase.
Am citit 40 de Paraclise,cu un duh si cu o credinta cum nici eu nu mi-o puteam explica,era tot ceea ce-mi doream,eram indragostita pana peste cap de tot ceea ce insemna Dumnezeu si religie.In drum spre liceu numai rugaciunea mintii si psalmul 50 il aveam in gand,nici pamantul de sub picioare nu-l mai simteam si nu mai vedeam nimic in jur.
Am continuat a citi,nemaitinand cont de numarul rugaciunilor si nici a Paracliselor,de aceasta data incercam sa nu mai fixez o data si un neastampar fata de plecarea in manastire,doream sa ma initiez mai bine in cititul si intelesul diferitelor carti crestinesti;Minunile Maicii Domnului,Limonarul,Patericul,Vietile Sfintilor si Proloagele,Pidalionul,Trambita Sihastrilor...
Ceaslovul era cartea mea pretutindeni,daca stiam ca la ora 4 se face Vecernia la manastire,oriunde m-as fi aflat,la scoala,scoteam Ceaslovul pe ascuns,si fara sa fiu observata incepeam sa fac in taina Vecernia ca sa ma simt permanent aproape de manastire.Ma imbracam din ce in ce mai caraghios pentru cei din jur,purtand fuste negre si mai lungi putin,api am inceput chiar a purta si batic,si orice haina neagra gaseam imi cumparam si-mi faceam "bagajelul meu pentru manastire".Apoi m-am dus la duhovnicul meu si mi-a dat canon de sora tocmai pentru a ma obisnui cu el inca de acasa.
Multe...foarte multe ar fi de spus,dar putine ar putea fi explicate,exact ca si iubirea adolescentina si plina,plina de energie si simtire..

Uimitor, ory. Sa citesti la 14 ani, citez "Minunile Maicii Domnului,Limonarul,Patericul,Vietile Sfintilor si Proloagele,Pidalionul,Trambita Sihastrilor... Ceaslovul " este absolut uimitor! Dar nu ne-ai spus sfarsitul, caci intr-o zi te-ai trezit, nu, si nu ai mai ajuns calugarita.
Deci nu se adevereste ca se primesc copii la varsta adolescentei si repede, repede depun voturile, inainte sa-si dea seama despre ce e vorba. Si atunci, ma intreb de ce atata vorbarie in vant de trei ani incoace?!?

ory 21.03.2009 01:47:13

Da,"Uimitor",iar restul nu mai conteaza.

patinina34 21.03.2009 07:30:47

Pentru Ory:
Foarte miscator Ory, sa te dedici in felul asta religiei si credintei.
Frumos, frumos si iar frumos!

bibivaly 21.03.2009 16:28:54

carti duhovnicesti

Fratilor as vrea si eu o lista de carti duhovnicesti gen patericul egiptean va rog care puteti si stiti as vrea sa le cumpar va multumesc Doamne ajuta

AnaHoret 21.03.2009 22:19:45

Carti duhovnicesti

Citat:

În prealabil postat de bibivaly (Post 123867)
Fratilor as vrea si eu o lista de carti duhovnicesti gen patericul egiptean va rog care puteti si stiti as vrea sa le cumpar va multumesc Doamne ajuta

Doamne ajuta,

Ceva asemanator cu patericul este "EVERGHETINOSUL" si pentru viatza monahala este Cuviosul Paisie Aghioritul mai exact ptr cei care vor sa intre in viatza monahala recomand "Epistole- de cuv Paisie Aghioritul" http://www.librariasophia.ro/cartea-...itul-cuv..html

Doamne ajuta!

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:26:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.