![]() |
Citat:
Si nu mi se pare ca am denaturat discutia chiar deloc, daca la mine te refereai. Sunt lucruri absolut normale, care tin de fiziologia corpului uman si n-are rost sa facem pe pudibonzii, cand vine vorba de a discuta concret. "Bunul simț este însușirea, puterea de a judeca bine și de a distinge ce e adevărat de ce este fals" -Descartes. |
Nu era vorba de tine. Eu am spus ce am avut de spus, faceti ce doriti. Da! Aici se pune DOAR problema [COLOR=Red]Ascultarii![/COLOR] Faci parte din BOR te supui! E adevarat ce spunea fratele Adrian, ba mai mult NIMIC nu poate "murdari" Biserica sau "necinsti" icoana sau Harul. Insa TREBUIE facuta Ascultare. Pentru ca taierea voii si ascultarea te duce spre Rai. Domnul e mai mult BUN decat Drept cat suntem aici pe pamant dar...va veni si vremea cand va fi DOAR Drept! Parerea mea, NU va apropiati sub NICIO FORMA de anafura in acesta perioada!
Post binecuvantat, tuturor! |
Jenica, nu prea inteleg de ce esti asa de inversunata pe subiectul asta. Hai sa intind o leaca coarda: adica sa nu iei anafura daca ti se intampla un lucru absolut normal. Bun. Dar daca eu as deschide un topic cum ca sa nu iei anafura daca ai judecat pe cineva in ziua precedenta, ma indoiesc ca ai fi atat de vehementa.
Spui ca e vorba de ascultare. Dar spre ce folos? NU EXISTA ascultare pur si simplu cum proclami tu, ci fiecare ascultare are un anumit scop, acela de a te indrepta, de a deveni crestin mai bun, de a te feri de rele, etc. Dupa parerea ta, spre ce este aceasta ascultare? ...fiindca eu pur si simplu nu vad care ar fi rostul si rodul interzicerii de a merge la Sf. Biserica. Adica te indepartezi ca sa te apropii mai mult?? Ce fel de argument mai este si asta? Si apoi mai judeci si spui ca te deranjeaza ca unele stau in nepasare mult timp si le prinde evlavia exact in perioada aceea a lunii. Vai ce nenorocire! Pai bine ca le prinde evlavia, macar in al 12-lea ceas. Bine ca incearca sa se apropie de Dumnezeu. E posibil ca daca ar lasa mersul la biserica pe saptamana viitoare, atunci sa nu mai aiba timp, sau sa isi fi bagat scaraotschi coada si sa le vina in cap ca de fapt nu au nevoie de biserica...Femeia aceea care era bolnava de 12 ani si care s-a vindecat cand s-a atins de Mantuitorul a trait si ea intr-un fel de nepasare. In loc sa isi caute vindecarea la Dumnezeu, si-a cheltuit banii pe doctori, fara sa isi schimbe viata si obiceiurile care au dus-o spre boala. Si ei bine, in momentul in care s-a intors la Dumnezeu cu credinta, s-a vindecat. Ceea ce inseamna ca nu starea noastra trupeasca sau sufleteasca conteaza, ci efortul de a ne intoarce la Dumnezeu conteaza. Si a propos de subiect. Intreba-ti-va bunicile, cei care inca le aveati cum era cu menstruatia acum 50-60-100-200 de ani. In primul rand nu se purta lenjerie intima deloc, niciodata. In al doilea rand, femeile pur si simplu se stergeau de sange din cand in cand cu poala fustei si mai toate aveau in perioada aceea fusta la spate scortoasa... Bineinteles ca sangele mai curgea pe picior in jos, inchipuiti-va imaginea. Bineinteles ca in cazul asta este de bun simt sa nu mergi la biserica. Este de bun simt sa stai acasa la tine. Sa nu mai spun ca eu cel putin n-as fi tare bucuroasa sa primesc in casa o femeie in halul asta. Dar acelea erau si alte vremuri. Femeile nu avea menstruatie asa de des precum cele de astazi fiindca ele se maritau de tinere si aveau multi copii imediat, deci cam 9 luni pe an nu aveau problema asta, apoi dupa nastere alte 40 de zile nu aveau voie sa iasa din casa, deci mai ramanea mai putin de 2 luni pe an in care o femeie se lovea de problema menstruatiei. |
Legat de subiectul acesta, eu stiu ca am fost deosebit de impresionata de rugaciunea care se citeste la 40 de zile dupa ce femeia a nascut. O stie cineva?
Cateva raspunsuri se afla acolo. Poate sa-mi spuna si mie cineva de ce trebuie sa i se citeasca acea rugaciune femeii? Si inca un lucru curios, atat la mine cat si la alte prietene sangerarea dupa nastere a durat aprox. 40 de zile, ciudat nu?.. |
Am gasit scris despre "rugaciunile de curatire" ale femeii, dupa nastere: "aceste sfinte slujbe sunt tot atat de vechi ca si Biserica crestina; pe unele dintre ele le mostenim inca din Legea Veche, ca de exemplu slujba pentru curatirea femeii, la 40 de zile dupa nastere." Deci Legea Veche, bun.. ne mai ramane sa aducem jertfe de porumbei, dupa nastere.
Aceeasi trista atitudine o gasim si in acest caz. O atitudine respingatoare, intr-un duh rational si denaturat, in care trupul tinde cu pasi repezi spre o identificare cu pacatul si cu iadul. Rugaciunile la femeia lauza sunt "molitve de curatire pentru mama si celelalte femei care s-au atins de ea. Cu acest prilej preotul stropeste casa cu apa sfintita". Este groaznica identificarea acestor practici cu "litera Legii Vechi", dupa cuvintele din Levitic. Femeia este vazuta "necurata" (pentru ca a nascut, ascultand de ratiunile puse de Dumnezeu in firea ei), cele care s-au atins de ea sunt "necurate" (in pofida dragostei aratata de ele fata de cea care a nascut) dar pana si casa e "necurata", pentru ca a adapostit, in liniste si pace, mama si copilul. Nu pot crede cum este posibil ca termenul "necurata" sa exista in gura unui crestin. La 40 de zile dupa nastere, mama vine la Biserica pentru a i se citi doua rugaciuni, prin care se cere ca Dumnezeu "sa o curete de pacate, sa o invredniceasca sa intre din nou in Sfanta Biserica, si pentru a se impartasi cu Sfanta Euharistie". Deci ar trebui sa intelegem ca dand nastere la un copil, te umpli de atata "necuratie", incat nu mai ai voie sa te atingi nici de Biserica, cu atat mai mult de Euharistie. Dar ce e de mirare, cand mai sus se spune ca si oamenii care se ating de ea sunt "necurati". Nasterea este o mucenicie, este o dragoste fata de aproapele, este o jertfa de sine. Insa, ce conteaza asta.. daca Legea Veche spune ca e pricina de "necuratie" si de "pacat", ce mai conteaza ce zice Legea cea Noua, a dragostei, a Duhului. Mai bine sa ramanem cu iudeii ingusti la minte. Iudeii convertiti, cu siguranta au pastrat si unele lucruri nu total obligatorii. Trist ca le luam ca litera de Lege Noua. Sa citam putin din rugaciunile rostite la 40 de zile dupa nastere: "Pe roaba Ta aceasta, pe care ai mantuit-o cu voia Ta, curateste-o de tot pacatul si de toata intinaciunea, ca, venind in biserica Ta... Spala-i intinaciunea trupului, necuratia sufletului, la plinirea acestor zile, ca invrednicindu-se a intra in biserica Ta cea sfanta, sa slaveasca prea sfant numele Tau." Deci, fara rugaciunile de indepartare a "necuratiei", iadul este destinatia, accesul la Dumnezeu fiind blocat. Daca gresesc, ma rog sa nu-mi fie data plata de pacat. Asa vad lucrurile. Daca in cartile Bisericii se spune ca asa trebuie facut, asa voi face. Cu toate ca in inima mea simt o mare prostie in aceasta raportare le lucruri firesti. Le vad ca reminescente iudaice. |
Citat:
|
Stim din Pateric ca un sfat poate pe unul sa-l intareasca, iar pe altul sa-l slabeasca. Asa ca daca mie mi s-a spus sa nu intru, nu inseamna ca eu trebuie sa-i sfatuiesc pe toti sa faca acelasi lucru ca mine. Cazul particular nu trebuie sa ia infatisare de caracter general, de regula pentru toti. Nu sunt in masura sa judec de ce sunt opriti oamenii sa nu intre in Biserica in perioada respectiva. Eu una stiu: tamaduire, vindecare nu ai decat in Biserica, nu in afara ei. Cu cat vietuiesti mai mult in ea, cu atat ai mai multe sanse sa faci din voia ta, voia Domnului si din trupul tau, loc in care sa Se odihneasca Hristos.
|
Cred că se discută prea mult despre acest subiect care după părerea mea este intim,penibil și nesemnificativ pentru mântuire.Spunea cineva că în biserică sunt mai mlt femei bătrâne.Uite că acesta este motivul pentru care de la o anumită vârstă poți merge oricând la biserică dacă vrei.
Dacă esti mai tânără și ai astfel de probleme și vrei totuși să mergi la biserică stai în pridvor,sărută icoanele de acolo,nu te împărtăși roagă un credincios mai în vârstă să-ți dea puțină anafură sau stai acasă și te roagă.Spunea un părinte de 93 de ai când a fost întrebat în legătură cu o neregulă petrcută într-o biserică următoarele: "Dacă intră într-o biserică un câine nici câinele nu se sfințește și nici biserica nu se spurcă" așadar fraților să fim cu dreaptă socoteală. Fiecare face așa cum îi dictează conștiința sa de creștin căci nimeni și nimic nu poate spurca ceva care este sfânt și se sfințește prin fiecare sfântă liturghie,prin aghiasmă,prin maslu.Dacă cineva duce o viață curată și se împărtășește din același potir cu o fostă femeie adulteră credeți că se spurcă omul curat? Nu, nu se spurcă. Având mai mulți ani și fiind și femeie vreau să vă rog pe cele tinere să facețu următoarea experiență;frământați cu mâimile cozonac sau pâine într-una din zilele dificile din lună și veți vedea dacă iese cum trebuie...iar conclutia o veți trage singure. |
Femeia nu mai este murdara in perioada lunara
Doamne ajuta. Dupa ce am pierdut 2 ore sa scriu un mesaj, dupa care nici macar nu am reusit sa-l "post"-ez, incerc sa-mi exprim mai pe scurt parerea despre acest subiect:
Inainte nu erau metodole de igiena ca si astazi, de aceea, femeia in perioada lunara sau dupa nastere se murdarea. De aceea se spune ca e ne-curata. Nu ca ar fi spurcata sau lepadata de Dumnezeu, caci ceea ce e firesc, adica potrivit firii, nu poate fi reprosat ca pacat. De aceea femeia se spunea ca era necurata, adica murdara. Normal ca murdara fiind, nu venea la biserica si nici nu se atingea de cele sfinte ca sa nu le murdareasca din greseala sau neatentie. Problema e ca s-a dat o conotatie foarte "mistica" acestui fapt practic. Menstruatia este un proces lafel de firesc ca si iesitul la baie "cu udul"; ori, daca mergem duminica dimineata la baie, ne ducem si la biserica, cu cinditia sa pastrezi igiena cum se cuvine. Astazi, cu noile metode de igiena, femeia e foarte curata. Singura oprire este d la Sf. Impartasanie. de ce? pentru ca atunci cand ne impartasim, prin sangele nostru curge si Sangele lui Hristos si nu vrem ca odata cu sangerarea noastra sa aruncam sfanta impartasanie. As zice mai multe, dar ma opresc sa nu scru prea mult si dupa aceea sa nu pot pune mesajul, dar se poate aprofunda. |
Problema e ca noi nu mai intelegem duhul in care au fost scrise rugaciunile
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:14:35. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.