![]() |
Aș vrea să fiu mereu copil,
Să mă-nvârtesc fără sfială, Să văd bujorii în April Trezindu-se din amorțeală, Și-n iarba umedă covor S-alerg desculță pe afară, Legat de coada unui nor Să văd bondarul gras cum zboară, Să simt parfum de flori de tei Și mâna mamei peste frunte, Sărutul cald, iubirea ei, Destinul încercând să-nfrunte, Și casă fratelui cel mic Să fac din preșuri colorate Și să nu-mi pese de nimic, Să râd cât pot, pe săturate, Să sar șotronul pe trotuar Și să mă cred o mică zână, Să văd furnici în furnicar Și să le iau voioasă-n mână, Și zmeul să îl trag de sfori, Să sar cât vreau peste băltoace, Cunună să îmi fac din flori, Și-ntr-una eu să cânt, că-mi place, Să fac mâncare la păpuși Din flori de lăcrămioară, Și să aștept de după uși Un îngeraș să îmi apară, Și să miroasă pe pământ A liliac și micșunele, Să zburd prin ploaie și prin vânt Cu ochii sus pe cer, la stele, Să prind o gărgăriță-n zbor Și să o urc pe degețele, S-ascult cum cântă într-un cor În geamul casei, turturele, Și să mă sui de vreau în dud Când stau vacanțele la țară, Și-n gârlă-atunci să mă cufund Cu ochii-nchiși în plină vară, Să văd bunica împletind Pentru nepoate mândre șaluri, S-aud copiii chiuind Cu piatra-n apă cum fac valuri, Și îndrăgitul meu bunic Pe prispă blând să mă alinte, Și-n mâini să vină c-un ibric Să-mi toarne laptele fierbinte, S-aud pe tata povestind Cum alerga copil pe-afară, Iertare să îi cer roșind C-am tras de coadă-o mâță iară, Și-n geamul casei părintești Să joc de-a mama și de-a tata, Și-nchisă cartea cu povești Să nu o simt o clipă gata, Să suflu flori de păpădii Și să pocnesc în mâini zorele, Și struguri copți și mari din vii Să-i strâng în coșuri de nuiele, Și-un fluture în insectar Să îl agăț de o aripă, Să fiu un porumbel hoinar Doar pentru-o clipă, doar o clipă, S-aud cântând în dimineți O fermecată vrăbiuță, Și înotând printre nămeți Să-nham dulăi la săniuță, Să nu mă fac vreodată mare, Rămân fetița din oglindă! Copilăria, dalbă floare, Cu-al ei parfum să mă cuprindă! |
Citat:
Indiferent cine a compus-o in ea ne regasim aproape toti.Multumesc Alin (Tigrule!!):67: |
Ce minunat e sa fii copil. Copilul nu are un anumit loc. El nu-si pierde puterea de a se juca in anumite locuri. El poate fi peste tot copil. Mai da-mi Doamne din cand in cand puterea de a ma juca. Asa voi fi sigur ca raspandesc in jurul meu numai bucurie.
|
[SIZE=4][COLOR=blue]Trecut-au anii[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue][/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Trecut-au anii ca norii lungi pe sesuri[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Si niciodata n-or sa vie iara,[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Caci nu ma-mcanta azi cum ma miscara[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Povesti si doine,ghicitori eresuri,[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Ce fruntea-mi de copil o-nseninara,[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Abia-ntelese pline de-ntelesuri-[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Cu-a tale umbre azi ma-mpresuri.[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]O,ceas al tainei,asfintit de seara.[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Sa smulg un sunet din trecutul vietii,[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Sa fac,o suflete,ca din nou sa tresari[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Cu mana mea in van pe lira lunec![/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Pierdut e totu-n zarea tineretii[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Si muta-i gura dulce-a altor vremi.[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=blue]Iar timpul creste-n urma mea...ma-ntunec![/COLOR][/SIZE] [SIZE=1][COLOR=#0000ff](Mihai Eminescu)[/COLOR][/SIZE] |
S. Stoica
Copilăria este un tărâm magic. Nu știm când și unde începe și nu știm când și unde se termină. Ne trezim doar că numai suntem copii, că am ieșit din copilărie, uneori fără să o fi trăit pe deplin... Copilăria este o lume fermecată, duioasa, dulce, lină, în care orice se poate întâmpla. Orice! Este vârsta la care suntem cel mai aproape de Dumezeu si de toate tainele existenței. Ne putem întâlni oricând cu balaurul cu șapte capete, cu zgripțuroaica cea haină, putem fi vrăjitori, eroi din filme sau benzi desenate, putem vizita orice loc din lume cu ochii minții și să credem cu tărie că am fost acolo cu adevărat...
http://atheneum.ca/uploads/img4213b1c88bd70.jpgCopilăria este singurul moment al vieții în care trăim totul la maximă intensitate. În care plângem și râdem în aceeași zi, în care ne supărăm și iertăm după câteva momente, în care suntem singuri și totodată cu toată lumea. Apoi, pe măsură ce trec anii, pe măsură ce ne maturizăm, nebunia si exuberanța copilăriei dispar. Devenim mai serioși, zâmbim mai puțin, nu ne mai bucurăm de orice nimic care ni se oferă, avem gusturi, pretenții rafinate... Nu mai credem în magie, nu mai credem in Moș Crăciun și in sacul său plin cu jucării, nu mai credem că mama și tata sunt cei mai extraordinari părinți din lumea asta... Nu mai iubim cu detașare si pasiune, nu mai roșim atunci când greșim, numai chiuim de bucurie atunci când cineva ne îndeplinește o dorință mult așteptată. Când începe și când se termină copilăria? Nu știm. Știm doar că, la un moment dat, ne e rușine să ne mai comportăm ca niște copii. Avem pretenția și dorim să fim tratați ca adulți. Ca persoane pe deplin responsabile, mature. Pierdem jocul, pierdem libertatea și pierdem nemărginirea. Devenim sclavii propriilor nostre prejudecăți și autolimitări. Ar trebui ca măcar în suflete să ramânem veșnic niște copii. Tărâmul magic al copilăriei mele se concretizează în sătucul pierdut pe colinele blânde ale dealurilor Vișineștilor, undeva prin județul Dâmbovița. Se concretizează in ligheanul cu gogoși calde, arămii și pufoase pe care bunica ni le pregătea cu noaptea în cap spre a fi proaspete și apetisante pe când ne trezeam noi - nepoții ei dragi - în zori de zi. Copilăria mea se regăsește în poala bunicului, care ne făurea fluiere din salcie, frumos meșteșugite și încondeiate, spre a cânta diminețile prin păduri de fag și plop, în nostalgica căutare a "împărăției tinereții fără de bătrânețe și a vieții fără de moarte". Așa a fost copilăria mea. Frumoasă, sinceră și luminoasă. Am crescut sub învățăturile bunicilor și părinților, am crescut într-o lume în care jocurile pe calculator nu existau, dar pierdem ore în șir la fotbal pe terenul amenajat ad-hoc în spatele blocului, beneficiind de aportul și exuberanța spectatorilor din zonă în meciurile de "campionat" cu echipele celorlate blocuri. Aveam până și antrenor, un bătrân pensionar, fost fotbalist de carieră, care își retrăia și el amintirile și anii copilăriei, bucurându-se de minunea, elanul și dârzenia pe care o regăsea acum în noi. Așa a fost copilăria mea. Cu respect față de dascălii care ne-au pus pentru prima dată creionul în mâna, făra a alerga cu rolele pe holurile școlii, fără a avea telefon mobil în buzunarul de la jeanși și a mesteca fără rușine gumă în fața profesorilor. Așa a fost copilăria mea și Doamne, tare îmi mai este dor de ea. Copii de astăzi nu mai au copilărie. Trăiesc în spații închise, limitate aproape tot timpul, în fața ecranului luminos al calculatorului, vorbind zi și mai ales noapte cu prieteni de peste mări și țări, dar neștiind să bată la ușa vecinului și să-l invite pe fiul acestuia la o plimbare cu bicicleta sau o "expediție" prin pădurile din apropiere. Copiii noștri trăiesc acum într-o lume virtuală, dominată de monștrii imaginari, filme de groază, muzică grea, joasă, care nu reușește să atingă nici o coarda a sufletului lor, cercei sfredeliți și împlântați în cele mai ciudate părți ale corpului. Este de datoria noastră să le povestim că se poate si altfel, că există și un alt mod de a-ți trăi copilăria, mai puțin confortabil și automatizat, ce-i drept, dar mai aproape de Dumnezeu. Este de datoria noastră să le spunem povești, să le așezam cartea în mână și să-i îndemnăm să citească, să le vorbim despre frumos și bine, despre păsări și fluturi, despre un sătuc uitat pe dealurile Vișineștilor... Vom ajunge la o vârstă la care vom dori să aruncăm peste umăr un pumn de speranțe, pentru a înflori sub mângâierea zânelor cu trup de mărgean și a piticilor cu bărbi de cleștar, spre a le putea vorbi nepoților noștri despre o copilărie cum n-a mai fost: "Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea singură este veselă și nevinovată. Și, drept vorbind, acesta-i adevărul. Ce-i pasă copilului când mama și tata se gândesc la neajunsurile vieții, le ce poate să le aducă ziua de mâine, sau că-i frământă alte gânduri pline de îngrijire. Copilul, încălecat pe bățul sau, gândește că se află călare pe un cal din cei mai strașnici, pe care aleargă, cu voie bună, și-l bate cu biciul și-l strunește cu tot dinadinsul, și răcnește la el din toată inima, de-ti ia auzul; și de cade jos, crede că l-a trântit calul, și pe băț își descarcă mania în toată puterea cuvântului... Așa eram eu la vârsta cea fericită, și așa cred că au fost toți copiii, de când îi lumea asta și pământul, măcar să zică cine ce-a zice."-I.Creanga |
Ieri am comemorat pe Ion Creanga.Un drag prieten de forum mi-a sugerat sa deschid un topic despre acesta dar eu,as vrea sa dedic toate aceste ganduri frumoase si povestiri ale noastre marelui si inegalabilului Ion Creanga cel mai iscusit povestitor al romanilor care este si moldovean de-al nostru...
Nefiind nici la degetul sau cel mic a lui Ion Creanga ci doar un biet epigon,indraznesc totusi sa va mai povestesc despre locul unde am copilarit,pastrat in cel mai minunat loc din lume, intr-o inima de copil! |
....Mesaj șters
|
Copilaria - parte a vietii mele petrecuta in urma cu saizeci de ani.Am citit cu mult interes povestirile voastre .Ma regasesc in multe din intamplarile descrise de tine Dorina.De la plaiurile moldave, care mi-au tesut copilaria in fire de aur si argint, la traiul modest din casa bunicilor, dar nelipsit de dragoste fata de toti nepotii - a fost un "timp" pe care mi l-as dori reversibil.Pastrez in suflet acei ani ca pe cea mai scumpa comoara.Continuati ! Va iubesc, Georgeta:8:
|
Citat:
[SIZE=3][COLOR=darkgreen]"Astazi chiar de m-as intoarce[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=darkgreen]A-ntelege nu mai pot...[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=darkgreen]Unde esti,copilarie,[/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=darkgreen]Cu padurea ta cu tot?"[/COLOR][/SIZE] [SIZE=1][COLOR=darkgreen](Mihai Eminescu) [/COLOR][/SIZE] |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:05:57. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.