Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Bucate de Post (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5647)

patinina34 12.03.2009 05:38:03

CARTOFI CUBURI LA TIGAIE - 10 minute

Cureti cartofi in functie de cite persoane sint.
Ii tai in cuburi 1cmx1cm(sigur nu exact, insa am zis asa ca idee).
Intr-o tigaie pui ulei, putin ( max 2 linguri, 2 1/2 linguri) si pui cartofii impreuna(uleiul nu trebuie sa fie cald).
Cind devin rumene cubuletele, presari rozmarin( putin de tot).
Ii scoti intr-un castron tapetat cu hartie care bsoarbe uleiul, pui putina sare.

Faci o salata: rosii, castraveti, ardei gras, ceapa, salata verde si ce o mai fii prin camara.

Pofta buna!!!

patinina34 12.03.2009 05:49:01

SARMALE DE POST

Ingredienti
- ciuperci albe champignion ( 1 kg) taite in cubulete f. mici
- 2 cepe mari tocate fin de tot
- 2-3 catei usturoi tocate
- 1 cana de orez
- 1 ardei gras galben sau rosu taitate in cubulete mici de tot
- 1 rosie
- patrunjel radacina - taiata cubulete mici
- 1 morcov- taiate cubulete mici
- 1 varza murata ( frunze taiate in mod traditional)
- cimbru, marar, foi de dafin
- sos de rosii
- putin ulei
- sare, piper

PREPRARE

Umplutura
Se prajesc ceapa, usturoiul, ciupercile, ardeiul, morcovul, patrunjelul, ciupercile si cind sint inmuiate, se adauga apa rece, si orezul.
Sarmalele: se fac in modul obisnuit ( pentru mine- trebuiesc mari ca s anu zica cineva ca maninc prea mult, deci o sarma mi-ar ajunge nu -mi trebuiesc 50) asezindu-le pe peretii oalei.
Se completeaza apoi golul din mijloc cu sos de rosii, apa, sarea, cimbrul, marar, foi de dafin.

Pofta mare!!!

-

dorinastoica14 15.03.2009 14:24:39

O masă de duminică cu mâncare de post

Felul 1
Ciorbă de cartofi sau fasole cu urzici.
Se face o ciorbă obișnuită acrită (nu prea tare cu boș de putină) la care puneți două mâini bune de urzci bine spălate,leuștean verde,ștevie și când e gata și-l luați de pe foc o mână de pătrunjel verde tăiat mărunt.
Felul 2
Piure de cartofi cu garnitură
Piureul de cartofi îl faceți cum știți .Dacă vreți adăugați margarină când sfărâmați cartofii(eu nu pun dar îl fac mai subțire)
Tăiați două sau trei cepe pe care le înmuiați în ulei mestecând mereu ca să nu se ardă.Puneți ceapa în piureu și mestecați bine.Are un gust foarte bun.Eu pun garnitură din ciupercuțe proaspete prăjite sau măsline,șnițele de soia pe care înainte de prăjire le tăvălesc prin pesmet sau prin făină de porumb(mălai)
Desertul
-clătite cu dulceață-Faceți aluatul din făină și apă minerală carboazoasă.Mie îmi ies foarte bune
-Sau compot din fructe pe care le pun din vară în congelator.Pun la fiert apă cu zahăr și lănâie iar când clocotește pun fructe (mai multe să fie compotul gros)
-În loc de cafea, ceai verde cu stafide.Fierbem puțin stafidele(spălate bine cu apă caldă) în ceai.Stafidele fiind foarte dulci ceaiul nu are nevoie să fie îndulcit.Efectul este mai ceva decât al unei cafele tari.

dorinastoica14 16.03.2009 19:52:30

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 121946)
SARMALE DE POST

Ingredienti
- ciuperci albe champignion ( 1 kg) taite in cubulete f. mici
- 2 cepe mari tocate fin de tot
- 2-3 catei usturoi tocate
- 1 cana de orez
- 1 ardei gras galben sau rosu taitate in cubulete mici de tot
- 1 rosie
- patrunjel radacina - taiata cubulete mici
- 1 morcov- taiate cubulete mici
- 1 varza murata ( frunze taiate in mod traditional)
- cimbru, marar, foi de dafin
- sos de rosii
- putin ulei
- sare, piper

PREPRARE

Umplutura
Se prajesc ceapa, usturoiul, ciupercile, ardeiul, morcovul, patrunjelul, ciupercile si cind sint inmuiate, se adauga apa rece, si orezul.
Sarmalele: se fac in modul obisnuit ( pentru mine- trebuiesc mari ca s anu zica cineva ca maninc prea mult, deci o sarma mi-ar ajunge nu -mi trebuiesc 50) asezindu-le pe peretii oalei.
Se completeaza apoi golul din mijloc cu sos de rosii, apa, sarea, cimbrul, marar, foi de dafin.

Pofta mare!!!

-

O altă variantă.
În loc de ciuperci se poate pune nucă tocată,migdale miez de semințe de dovleac.Nu se călește nimic.Se poate face compoziția de seara și se pune o ceșcuță de apă călduță.Orezul de umflă și fierbe mai repede.Eu nu pun usturoi dar pun busuioc,tarhon,mărar.

dorinastoica14 16.03.2009 20:06:32

Pentru masa de dimineață sau seara

Salată de cartofi
Se spală bine câțiva cartofi și se fierb în coajă sau curățați (nu se fierb foarte tare).În timp ce se răcesc se taie o ceapă sau două albă sau roșie(mie îmi place ceapa albă care nu este iute),câțiva gogoșari din oțet tot peștișori,,se stoarce o lâmâie iar coaja se taie(o parte) fin,se pun măsline câte vrem,piper sare.Se taie cartofii,se amestecă și se adaugă ulei de măsline sau ulei obișnuit.Se amestecă bine.

Gris cu stafide
Se fierb în apă stafidele(spălate bine și cutățate de codițe),și se adaugă grișul.Se amestecă până are consistența unui terci grosuț.Este mai bun rece când putem tâia cuburi.Când servim putem pune deasupra o linguriță de miere sau de dulceață.Este foarte bun și simpu căci stafidele sun dulci și plăcute,conținând și multe vitamine.

coralina 16.03.2009 20:12:51

Ieri am mancat cartofi prajiti, legume la cuptor (congelate, cumparate la punga) si o salata cu de toate - salata verde, rosii, ceapa, masline si castravete.
Astazi am fiert gnocchi si i-am mancat cu un amestec mexican (eu l-am cumparat gata facut, la borcan, insa merge facut si-acasa) facut din sos de rosii, boabe de porumb, fasole bruna (cu boaba mare), ardei gras si condimente. E foarte gustos. :)
Poimaine voi face niste dovlecei si vinete pe grill - totul taiat felii subtiri si condimentat dupa gust (eu pun doar sare si putin piper) si iarasi salata, preferata mea - rosii, castraveti si ceapa verde.
Sper ca v-am mai dat niste idei. :) Si eu va citesc "meniurile" si mai "fur" cate o reteta de la voi, fetelor! :)

Post cu folos tuturor!

patinina34 16.03.2009 22:56:08

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 122839)
Ieri am mancat cartofi prajiti, legume la cuptor (congelate, cumparate la punga) si o salata cu de toate - salata verde, rosii, ceapa, masline si castravete.
Astazi am fiert gnocchi si i-am mancat cu un amestec mexican (eu l-am cumparat gata facut, la borcan, insa merge facut si-acasa) facut din sos de rosii, boabe de porumb, fasole bruna (cu boaba mare), ardei gras si condimente. E foarte gustos. :)
Poimaine voi face niste dovlecei si vinete pe grill - totul taiat felii subtiri si condimentat dupa gust (eu pun doar sare si putin piper) si iarasi salata, preferata mea - rosii, castraveti si ceapa verde.
Sper ca v-am mai dat niste idei. :) Si eu va citesc "meniurile" si mai "fur" cate o reteta de la voi, fetelor! :)

Post cu folos tuturor!

Idei binevenite!!!!
Reteta lui Dorina, pare simpla si buna.
Am incerc.
Asta a ta e f. bun, trebuie s-o incerc si pe a ta.
Gnochi- eu ii fac cu sos de rosii, aratat cum se prepara la unul din sos de rosii, care sint retete originale de la Roma!

coralina 16.03.2009 23:20:17

Mmm, gnocchi cu sos de rosii... suna delicios, cred ca vineri am sa incerc aceasta reteta patinina, multumesc pentru idee!! Voi adauga si coriandru proaspat sosului de rosii pentru a-i da mai mult gust.
Va scriu aici o reteta pe care am facut-o deja de 2 ori de cand a inceput postul, asa de mult imi place - ardei umpluti:

Cele trebuincioase (pt. 2 persoane):

4 ardei grasi mari (eu ii prefer pe cei galbeni sau rosii, cei verzi imi par amari la gust)
2 cepe potrivite
o cutie de 300 g cu ciuperci
aprox. 120 g orez
2 morcovi de marime mijlocie
2 linguri de ulei
15 g faina
marar
bulion
sare
piper
foi de dafin
Vegeta

Taiati "capacele" ardeilor si curatati-i de seminte cu ajutorul unui cutitas; apoi ii intepati cu o furculita de 2-3 ori pe fiecare.
Tocati ceapa, ciupercile (in prealabil scuse de apa din conserva) si morcovul si le caliti in 2 linguri de ulei. Adaugati orezul si eventual un strop de apa; tineti pe foc (mic) timp de 5-7 minute, sarati si piperati amestecul. Puneti si faina - care are rolul de-a "lega" compozitia. Nu uitati de marar, el e cel ce le da ardeilor un gust grozav!
Apoi umpleti ardeii cu acest amestec, le puneti inapoi capacele, ii asezati frumos intr-o oala si turnati peste ei apa cat "inaltimea" lor. Eu fierb acea apa in prealabil, amestec bulionul de rosii in ea si-o si potrivesc de gust cu Vegeta. Lasati cateva frunze de dafin sa pluteasca in oala. :)
De fiert trebuie sa fiarba in jur de 45 de minute, la foc potrivit.
Pofta buna!!

Doamne ajuta si post binecuvantat tuturor!!

windorin 17.03.2009 01:24:22

Adevarate specialitati, cu adevarat, insa nu trebuie sa uitam de cele mai simple alimente de post.

Consistenta acestora este insemnata pentru organism:

- stafidele (cele mai recomandate)
- prunele uscate (asemenea)
- mierea

patinina34 17.03.2009 01:48:23

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 122838)
Salată de cartofi
Se spală bine câțiva cartofi și se fierb în coajă sau curățați (nu se fierb foarte tare).În timp ce se răcesc se taie o ceapă sau două albă sau roșie(mie îmi place ceapa albă care nu este iute),câțiva gogoșari din oțet tot peștișori,,se stoarce o lâmâie iar coaja se taie(o parte) fin,se pun măsline câte vrem,piper sare.Se taie cartofii,se amestecă și se adaugă ulei de măsline sau ulei obișnuit.Se amestecă bine.

La salata de cartofi se face ceva in prealabil, nu stiu daca fiecare face sau nu:
putina salata verde, se freaca cu putin usturoi si sare, se lasa pina cind se fierb cartofii, apoi se amesteca cu salata de cartofi, asa cum a descris Dorina aici.
Este excelenta!

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:01:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.