MariS_ |
11.04.2011 20:32:19 |
Citat:
În prealabil postat de costel
(Post 116518)
"Hulita de unii, negata de altii, invocata in imprejurari dintre cele mai felurite, minciuna are o prezenta cotidiana. Se minte la tot pasul din motive dintre cele mai diferite: din dorinta de a ataca pe cineva, pentru disculpare, pentru punerea in valoare, pentru ascunderea timiditatii, din nevoia de protectie, pentru a face placere, pentru a ascunde un adevar dureros, pentru a apara pe cineva sau a ne apara de cineva, pentru a rezista presiunilor si normelor comunitatii. Mintim pentru ca sa rezistam. Ii mintim pe altii si ne mintim pe noi insine. Ne autoiluzionam ca nu am gresit, ca suntem buni, drepti si frumosi, ca suntem sau nu suntem in pericol, ca iubim si/sau nu suntem iubiti indeajuns. Mintim in mod constient si, cateodata, inconstient. Mintim candid, cu vadita seninatate si inocenta, mintim voit, cu sarg, cu nerusinare. Mintim vinovati sau nevinovati. Mintim pe fata sau mintim pe ascuns. Mintim prin exagerare, adaugare, inventare, dar mintim si prin diminuare, omisiune, tacere. Mintim falsificand sau mintim... adeverind." Constantin Cucos
|
Eu as face distinctie intre minciuna si greseala. Si una si cealalta sunt departare de adevar, dar in timp ce greseala e neintentionata, minciuna e una intentionata. Decat sa spui "am mintit neintentionat" e mai corect spus "am gresit". Noi, oamenii, nu putem spune NUMAI adevarul pentru ca doar Adevarul poate spune totdeauna adevarul. Nefiind in Adevar nu putem sa nu mintim. Problema, insa, se pune in ce scop mintim? Mintim pentru noi, sa ne fie noua bine sau mintim in scop de-a face bine? Culmea e, da, ca se poate face bine si mintind si exemple au fost date destule, nu le mai enumar. Atentie, aceasta e insa exceptia, nu regula. Regula e, pe cat poti, sa te straduiesti sa spui adevarul. Omul lumesc, insa, e tarat in minciuna de insasi modul de functionare al societatii. Cand vrei o slujba trebuie sa te lauzi (zi minciunele) ca stii de toate, cand te critica seful trebuie sa gasesti scuze (minciunele), cand vrei sa fi ales, votat, promovat, trebuie sa faci promisiuni (gogonate), cand vrei sa faci reclama trebuie sa spui ca produsul tau e cel mai, cel mai, etc, etc. Societatea lui THE BEST.
The Best cere minciuna, are nevoie de minciuna, traieste si se hraneste cu minciuna. The best e bestial, iar societatea il adora.
Omul va scapa de minciuna doar cand are in el Adevarul. Iar Adevarul are nevoie sa se scalde in Iubire, adica in Har. Doar cel daruit cu Har poate spune adevarul, dar nici macar el tot timpul. Ar fi infailibil. Or nu exista om infailibil, fie el si sfant. Sfantul nu minte, e adevarat, dar poate gresi. Rar, chiar foarte rar, dar e posibil. Doar Dumnezeu nu minte si nu greseste niciodata.
Har, smerenie si jertfa de sine.
|