Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   sufletele copiilor avortati (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=611)

Theodore_of_Mopsuestia 14.08.2013 09:10:04

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 530351)
Nu se incumeta nimeni la nici un raspuns?
Credeam ca am destui prieteni pe forum,va rog spuneti ce credeti- pt mine este un subiect delicat dar si important!

Yasmina, cred ca visul a fost un mesaj de dincolo foarte clar: dai acel tricou, nu conteaza cui, dar cu acel suflet nevinovat in minte. Asta e parerea mea, de non-crestin pentru care avortul este cea mai parsiva crima.

AlinB 14.08.2013 13:56:43

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 530174)
Visul doar mi-a deschis ochii ca pot face milostenie pt acel suflet catre acest baiat orfan si poate va fi primit!
Doamne Ajuta!

Subconstientul...

Sigur, poti face milostenie, dar nu stiu sa fie undeva in invatatura Bisericii milostenia pentru copii avortati.

AlinB 14.08.2013 13:59:39

Citat:

În prealabil postat de Zeytin (Post 522820)
O fosta prietena de-a mea... prima oara cand a fost casatorita a trait in dezmat: 2 avortori + relatii cu cumnatul ei de comun acord cu sotul. De ceva vreme e casatorita cu fiul unui preot... are 2 copii si 2 sarcini pierdute la activ. Are o viata buna, un serviciu bun si sotul ideal cu o situatie materiala mai mult decat buna. Credeti ca o doare altundeva decat in basca de perversiunile si avorturile facute inainte?

N-ai de unde sa stii tu.
Poate tocmai ca rod al pocaintei a primit toate acestea.

Yasmina 14.08.2013 15:48:06

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 530385)
Subconstientul...

Sigur, poti face milostenie, dar nu stiu sa fie undeva in invatatura Bisericii milostenia pentru copii avortati.

Ba da ,este Alin :)
Canonul mamei este de a face milostenie(pt sufletul in cauza),a se ruga,a boteza alti copii sau convinge alte femei sa aduca pe lume copii pe care initial nu-i doresc!
Chiar daca nu eu sunt mama,ma deleg special ca ruda apropiata pt aceasta misiune.Mama in cauza,momentan nu acepta aceasta actiune ca fiind pacat ci o simpla alegere de viata!
Este o persoana care instantaneu iti provoaca mila,intr-atat este de confuza si alienata in lumea reala,acum inteleg de ce ai mei o ajuta material!

AlinB 16.08.2013 16:17:37

Citat:

În prealabil postat de adam000 (Post 518460)
Asemenea aspecte le poate cunoaste doar Dumnezeu - sa cautam noi sa facem comparatii de genul "care are efect mai mare in ochii Lui Dumnezeu" este deja o inselare si o ispita. Sa ne ferim de asemenea curiozitati si presupuneri!

Imi spunea un ieromonah odata ca ce daca un om se roaga pentru altul chiar avand rautate in suflet (de ex se roaga pt binele dusmanilor sai, dar inca are rautate fata de ei), Dumnezeu este atat de milostiv si are atata dragoste, ca va considera rugaciunea aceluia ca o rugaciune buna pentru cel pentru care se roaga, ca Dumnezeu nu baga in seama nici lipsa de dragoste, nici prostia si nici rautatea rugatorului (lipsurile sale), ci implineste lipsurile omenesti cu mila si numara rugaciunea ca fiind rugaciune, adica buna si folositoare pentru cel asupra caruia se roaga cel plin de lipsuri. Plineste, pune Dumnezeu de la El tot ce lipseste in rugaciunea omului lipsit (din cauza patimilor sale) - si isi va arata mila Sa asupra celui pentru care se roaga.

Alta era situatia pe care am comentat-o.
Ai si un exemplu in care pomenirea mentala a unor nume la viteza de 120/minut, eventual fara vreo miscare sufleteasca, au vreun efect duhovnicesc?

Desigur, osteneala si/sau pomana facuta catre vietuitorii acelui loc, care au insotit pomelnicul, conteaza in fata lui Dumnezeu, dar nu stiu daca ajuta mai mult decat "rugaciunea dreptului" facuta in cunostinta de cauza si cu miscare sufleteasca fata de cei in nevoie.

AlinB 16.08.2013 16:19:08

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 530394)
Ba da ,este Alin :)
Canonul mamei este de a face milostenie(pt sufletul in cauza),a se ruga,a boteza alti copii sau convinge alte femei sa aduca pe lume copii pe care initial nu-i doresc!

Canonul respectiv este pentru cea care a facut pacatul si din pricina pacatului facut.

Citat:

Chiar daca nu eu sunt mama,ma deleg special ca ruda apropiata pt aceasta misiune.Mama in cauza,momentan nu acepta aceasta actiune ca fiind pacat ci o simpla alegere de viata!
Nu stiu daca poti face canon in locul persoanei care nu-si asuma nici macar cea mai elementara pocainta.
Dar da, poti sa te rogi pentru ea.

Citat:

Este o persoana care instantaneu iti provoaca mila,intr-atat este de confuza si alienata in lumea reala,acum inteleg de ce ai mei o ajuta material!
Boala psihica are multe forme si nu toate sunt incadrate/diagnosticate medical, de obicei doar cazurile extreme ajung in atentia unitatilor de specialitate si nici alea mereu.

A ajuta doar material o astfel de persoana nu stiu daca este un lucru bun.

AlinB 16.08.2013 16:38:31

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 518477)
Si nu sunt convinsa ca rugaciunile mele o vor intoarce la credinta deoarece cum spuneam fiecare persoana este libera sa aleaga ce fel de viata doreste sa duca.
Faptul ca de atatia ani duce viata amara pe care o duce,imi da increderea ca aceasta este calea pe care vrea sa mearga netulburata.

Mergi in fiecare zi cu masina desi nu cunosti principiul motorului termic in patru timp, sau a franarii prin convertirea energiei cinetice in energie termica, nu?
Dar stii ca merge.
Ei bine, in cazul asta neavand poate o experienta persoanala despre cazuri in care rugaciunea ta sa fi ajutat direct, e mai greu, trebuie sa "stii" prin credinta, pentru ca de fapt asta e esenta rugaciunii - credinta, daca nu este credinta, rugaciunea e goala si lipsita de sens, de efecte ce sa mai vorbim?

Citat:

Cum sa-i afecteze rugaciunile mele liberul arbitru?
Poate ca nu cunosc eu destule despre rugaciune,dar cum sa mantuim pe cineva sau sa-l aducem la credinta fara participarea lui voita?
Daca vrei neaparat o explicatie rationala, putem sa ne gandim la faptul ca rugaciunea din inima curata, deschide un canal de comunicare intre constiinta rugatorului si a celui pentru care se roaga, canal prin care se transfera o "energie" sau "pricepre" catre celalat, prin care i se poate deschide inima/mintea spre ceea ce e bine.

Dar de asta efectele depind mult atat de caliatea duhovniceasca a rugatorului cat si a profunzimii rugaciunii.

Desigur, asta nu ii afecteaza liberul arbitru, insa ii "deschide ochii" spre alte realitati care abia daca le banuie din adancimile pacatului unde se scalda.

Si unele lucruri au nevoie de f. mult timp pentru schimbare, rabdarea este si ea o virtute.. :)

Si mai e ceva, chiar daca persoana pentru care te rogi nu are de castigat imediat ceva din asta, tu da.

Citat:

De aceea,imi luasem gandul ca eu as putea sa fac ceva in directia asta,insa ma intrebam ce as putea face pt copilul nenascut?
Cam putine,avand in vedere ca nici macar nu are un nume dupa care sa-l pomenesti la rugaciune,la pomeni,nimic.

Si am ajuns la concluzia asta(sa aleg sa ma implic)deoarece parintii ei stiu dar nu sunt credinciosi si pur si simplu nu se roaga nimeni pt linistea lui.
Aceste ganduri,mi-au venit mai mult dupa ce mi-am deschis cont aici si am citit foarte multe materiale despre avort si avortati.
Pai uite, tot legat de ce ai zis mai sus, daca n-ai sti nimic de persoana respectiva, ar fi intr-o tara departe si nu poti lua legatura, dar STII ca rugaciunea pentru altii functioneaza (avem marturia Sf. Scripturi, Sf. Parinti, invatatura Bisericii, etc.) nu te-ai ruga pentru ea?

Gandesti oarecum paradoxal, pentru ca intr-un caz unde ai un instrument functional (rugaciunea) nu ai nici credinta nici speranta nici elan insa intr-un domeniu unde practic nu stii nimic, pentru ca nu avem nici o revelatie si practica existand deci o indoiala rezonabila ca sta in puterea muritorilor de a face ceva, ai si elan si tragere de inima si speranta de a face ceva ...de ce?
Doar pentru ca nu poti avea sub ochi ceea ce ar putea fi esecul rugaciunilor/incercarilor tale, ca in cazul de mai sus?
Sau poate e un sentiment matern care iti da aripi? Poate in cazul asta ar trebui materializat altfel :)

Florin-Ionut 16.08.2013 18:16:26

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 518477)
De aceea,imi luasem gandul ca eu as putea sa fac ceva in directia asta,insa ma intrebam ce as putea face pt copilul nenascut?
Cam putine,avand in vedere ca nici macar nu are un nume dupa care sa-l pomenesti la rugaciune,la pomeni,nimic.

Yasmina,

Interesează-te de orice nume al unui adormit din familia celui nenăscut și dă pomelnice pentru acela specificînd neapărat la sfîrșit:

„Cu tot neamul lui cel adormit.”

Așa îl vei pomeni indirect pe cel avortat.

Dumnezeu știe cel mai bine ce se poate face pentru acel suflet, noi însă trebuie să avem credința că se poate face ceva, să dăm dovadă de dragoste interesîndu-ne dacă putem ajuta cumva în direcția asta și să ne punem nădejdea în nesfîrșita milă a Lui Dumnezeu pentru creaturile Sale.

Yasmina 17.08.2013 01:00:42

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 530570)
Mergi in fiecare zi cu masina desi nu cunosti principiul motorului termic in patru timp, sau a franarii prin convertirea energiei cinetice in energie termica, nu?
Dar stii ca merge.
Ei bine, in cazul asta neavand poate o experienta persoanala despre cazuri in care rugaciunea ta sa fi ajutat direct, e mai greu, trebuie sa "stii" prin credinta, pentru ca de fapt asta e esenta rugaciunii - credinta, daca nu este credinta, rugaciunea e goala si lipsita de sens, de efecte ce sa mai vorbim?

Daca vrei neaparat o explicatie rationala, putem sa ne gandim la faptul ca rugaciunea din inima curata, deschide un canal de comunicare intre constiinta rugatorului si a celui pentru care se roaga, canal prin care se transfera o "energie" sau "pricepre" catre celalat, prin care i se poate deschide inima/mintea spre ceea ce e bine.

Dar de asta efectele depind mult atat de caliatea duhovniceasca a rugatorului cat si a profunzimii rugaciunii.

Desigur, asta nu ii afecteaza liberul arbitru, insa ii "deschide ochii" spre alte realitati care abia daca le banuie din adancimile pacatului unde se scalda.

Si unele lucruri au nevoie de f. mult timp pentru schimbare, rabdarea este si ea o virtute.. :)

Si mai e ceva, chiar daca persoana pentru care te rogi nu are de castigat imediat ceva din asta, tu da.

Pai uite, tot legat de ce ai zis mai sus, daca n-ai sti nimic de persoana respectiva, ar fi intr-o tara departe si nu poti lua legatura, dar STII ca rugaciunea pentru altii functioneaza (avem marturia Sf. Scripturi, Sf. Parinti, invatatura Bisericii, etc.) nu te-ai ruga pentru ea?

Gandesti oarecum paradoxal, pentru ca intr-un caz unde ai un instrument functional (rugaciunea) nu ai nici credinta nici speranta nici elan insa intr-un domeniu unde practic nu stii nimic, pentru ca nu avem nici o revelatie si practica existand deci o indoiala rezonabila ca sta in puterea muritorilor de a face ceva, ai si elan si tragere de inima si speranta de a face ceva ...de ce?
Doar pentru ca nu poti avea sub ochi ceea ce ar putea fi esecul rugaciunilor/incercarilor tale, ca in cazul de mai sus?
Sau poate e un sentiment matern care iti da aripi? Poate in cazul asta ar trebui materializat altfel :)

Da,mi-a fost de folos ce mi-ai spus pana acum.

Nu credeam ca rugaciunea mea o va ajuta,deoarece cunoscand-o in mod direct si vorbind cu ea despre frecventarea Bisericii,rugaciuni,spovedanie si pocainta-toate au fost respinse cu raceala.Nu simte nici o atragere.

Deocamdata nu isi asuma nimic,este semeata,"nevinovata",imatura.Mi-as dori sa-i cada valul de pe ochi,sa-si calce mandria in picioare si sa vada cu ochii liberi cine este cu adevarat.
O singura data a vorbit despre avort cu regret si atunci centrandu-l nu in favoarea sufletului sacrificat ci in favoarea ei"daca lasam copilul,aveam si eu pe cineva alaturi la batranete!"....
Poftim?Cat egoism feroce!

Ideea mi-a venit asa,pe loc gandindu-ma cate pacate se adauga in neam,cate usi inchise spre Divinitate pt gramada de pacate facute de toate rudele.
M-am simtit responsabila deoarece eu si tatal meu vitreg suntem singurii care mai frecventam biserica ortodoxa in neam.Celelalte rude sunt fie protenstante,fie aflate in apostazie.Deocamdata nu are cine sa faca parastasele celor morti sau sa se roage pt acest suflet(parintii acesteia sunt atat de impietriti,ei au condus-o de mana la clinica in ziua cea mare).

Nu ca as fi terminat munca cu pacatele mele si fac curatenie altora...nici pomeneala.
Dar,da -am avut dintotdeauna un simt matern foarte accentuat.

Yasmina 17.08.2013 01:08:18

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 530576)
Yasmina,

Interesează-te de orice nume al unui adormit din familia celui nenăscut și dă pomelnice pentru acela specificînd neapărat la sfîrșit:

„Cu tot neamul lui cel adormit.”

Așa îl vei pomeni indirect pe cel avortat.

Dumnezeu știe cel mai bine ce se poate face pentru acel suflet, noi însă trebuie să avem credința că se poate face ceva, să dăm dovadă de dragoste interesîndu-ne dacă putem ajuta cumva în direcția asta și să ne punem nădejdea în nesfîrșita milă a Lui Dumnezeu pentru creaturile Sale.

Multumesc,am sa folosesc expresia asta in pomelnic.
Am credinta ca se va putea face ceva si ca acest suflet nenascut isi va gasi pacea,dragostea si acceptarea cu ajutorul Domnului.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:08:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.