Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Noul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5016)
-   -   Cine a gresit matei sau luca. (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7382)

Fani71 28.10.2009 09:05:17

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 176692)
Ceea ce retin eu de aici este ca Dzeu a vrut sa experimenteze cum e sa fi un om de rind si care sa incerce sa schimbe in bine o intreaga planeta pretinzind ca este o deitate si aducind ca argumente asa-zisele semne?

:102: N-ai inteles.

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 176692)
Sigur, sigur. Ameninta pe cineva cu moartea sau cu iadul si iti va pune la comun ce doresti tu, peste citeva sute de ani se va spune ca a fost de buna voie.
S-o fi pastrat spiritul asta de comunitate dar sigur nu in Romania. Vezi articolele aparute in zilele astea in EVZ.

Nu inteleg de unde ai scos chestia cu amenintarea cu iadul.
Nu am zis ca s-a pastrat peste tot spiritul de comunitate dar s-a pastrat samanta - si uneori mai rasare. Am avut si eu ocazia sa vad asta.

topcat 28.10.2009 09:13:43

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 176699)
:102: N-ai inteles.

expliche moa, pliz

topcat 28.10.2009 12:48:58

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 176699)
Nu am zis ca s-a pastrat peste tot spiritul de comunitate dar s-a pastrat samanta - si uneori mai rasare. Am avut si eu ocazia sa vad asta.

Pe muntele Athos s-a pastrat acest obicei?
Precizez ca statul roman plateste 250.000 euro anual pentru "sarmanii" de acolo

Fani71 28.10.2009 23:42:32

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 176774)
Pe muntele Athos s-a pastrat acest obicei?
Precizez ca statul roman plateste 250.000 euro anual pentru "sarmanii" de acolo

Pe muntele Athos sigur nu am avut eu posibilitaea sa fac observatii la fata locului.
Vorbesc de comunitatile in care am fost.
Si in general manastirile pun in comun bunurile din care traiesc calugarii.

gavriil 29.10.2009 10:22:59

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 176690)
In sensul ca...? :)

nu mam referit la tine.oamenii cauta sa faca pace dar se pare ca provoaca mai mult razboi pentru ca incearca sa schimbe pe alt om ceea ce este imposibil daca el nu vrea.

anita 29.10.2009 11:54:11

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 176523)
schimbate tu si toate se vor shimba.sint atitea organizatii care vorbesc de bunatate si de oprirea suferintei pe pamint si nu au prea mare succes.

Nu au succes deoarece nu implnesc ce a spus domnul Iisus :

"13. Voi sunteti sarea pamantului; daca sarea se va strica, cu ce se va sara? De nimic nu mai e buna decat sa fie aruncata afara si calcata in picioare de oameni.
14. Voi sunteti lumina lumii; nu poate o cetate aflata pe varf de munte sa se ascunda.
15. Nici nu aprind faclie si o pun sub obroc, ci in sfesnic, si lumineaza tuturor celor din casa.
16. Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, asa incat sa vada faptele voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri. "

Sfantul Pavel ne indeamna sa ne schimbam nu prin faptele legii ,cum au facut-o fariseii ci prin credinta in Hristos.
Prin rugaciune si participare la sfintele slujbe putem deveni mai buni si in felul acesta ii putem schimba si pe cei din jurul nostru.
Si sfantul Serafim de Sarov spune ca un sfant poate schimba pe multi in jurul lor.
Cei care l-au cunoscut pe par.Arsenie Boca spun ca a schimbat multe vieti acest sfant parinte.
Doamne ajuta !

RELUCU 29.10.2009 14:18:35

Citat:

În prealabil postat de gavriil (Post 175396)
MATEI 2;13,14,15.
Dupa ce au plecat magii,un inger al Domnului s-a aratat in vis lui Iosif si i-a zis:"Scoala-te, ia Pruncul si fugi in Egipt si ramai acolo pana iti voi spune eu;caci Irod va cauta Pruncul,ca sa-L omoare."Iosif s-a sculat,a luat Pruncul si pe mama Lui, noaptea,si a plecat in Egipt.Acolo a ramas pana la moartea lui Irod,ca sa se inplineasca ce fusese vestit de Domnul prin prorocul,care zice:L-am chemat pe Fiul Meu din Egipt.

LUCA 2;39,40
Dupa ce au inplinit tot ce poruncea Legea Domnului,Iosif si Maria s-au intors in Galileea,in cetatea lor,Nazaret.Iar Pruncul crestea si se intarea;era plin de intelepciune si harul lui Dumnezeu era peste El.

Poate cineva sami dea o informatie despre aceasta contradictie?
POATE CA NU E CONTRADICTIE DAR LA PRIMA VEDERE ASA PARE,AI IMPRESIA CA VORBESTE DE 2 FAMILII DIFERITE CU ACELEASI NUME,UNA SE DUCE IN EGIPT IAR ALTA IN GALILEA CETATEA NAZARET.

Nu se poate vorbi de contradictie !
In Sf Scriptura gasim doar adevarul, interpretarea noastra poate fi gresita.
Sa judecam putin, fara argumente teologice sau explicatii ale Sf Parinti.
In Evanghelia dupa Luca, Maria si Iosif, impreuna cu Pruncul, dupa savarsirea celor randuite s-au intors in Nazaret.

In Evanghelia dupa Matei, o lectura rapida fara punere in cotext a subiectului nostru, ne duce direct la o interpretare gresita.
Sa incercam o explicatie ;
Contextul dupa "Luca", este cel al nasterii Mantuitorului.
Contextul dupa "Matei" este altul !
Aici apar si "Magii".
Tinand cont de modul in care s-au deplasat Magii, distanta foarte mare pe care au parcurs-o, se pare ca totul a durat cateva luni, sau poate chiar un an.
Asa a fost randuit, ca pruncul sa fie din nou unde se nascuse, la venirea Magilor.
De aici s-a plecat spre Egipt, iar timpul necesar ca Magii sa ajunga spre inchinare Pruncului, nu este decat durata intre cele doua pasaje din Evanghelii.
Fara indoiala, este vorba de un decalaj in timp la cei 2 Evanghelisti, ne sunt redate doua aspecte diferite.
La Nasterea Mantuitorului, au venit doar Pastorii, iar Magii cam un an mai tarziu, Pruncul gasindu-se prin Pronia lui Dumnezeu in acelasi loc.
In SF SCRIPTURA, nu poate fi contradictie, ci numai neintelegere a acesteia.
De aceea, doar talcuirea Bisericii Ortodoxe, a Sf. Traditii, trebuie considerata ca fara greseala.
Doamne ajuta !

topcat 29.10.2009 14:47:37

Citat:

În prealabil postat de RELUCU (Post 177063)
Nu se poate vorbi de contradictie !
In Sf Scriptura gasim doar adevarul, interpretarea noastra poate fi gresita.

Liliacul e pasare?

RELUCU 29.10.2009 15:04:49

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 177071)
Liliacul e pasare?

Dar omul, poate fi maimuta !?

topcat 29.10.2009 15:23:05

Citat:

În prealabil postat de RELUCU (Post 177074)
Dar omul, poate fi maimuta !?

Ma asteptam sa raspunzi cu un simplu "da"

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:12:39.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.