Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pozitia parintelui Cleopa la Bisericile Ortodoxe pe stil vechi (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7939)

vivi88 22.08.2011 21:17:47

Parintele Danion Vasile ii recunoaste pe cei dp stil vechi.

glykys 22.08.2011 21:29:53

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 392444)

Danion Vasile nu e parinte, e doar teolog si unul care scrie carti excelente pentru tineri. Atat,in rest, nicio autoritate sa recunoasca pe unii sau pe altii. Noi ne tinem de Biserica. Exact asta a facut si Danion, chiar si cand s-au iscat zvonuri ca ar fi vrut sa se converteasca la stilisti, s-a tinut de BOR.

dobrin7m 22.08.2011 22:01:09

Grecia tine de calendarul nou iar Muntele Athos de cel vechi.
Cele doua biserici slujesc impreuna fara sa existe discordie sau smintire pentru ca stilul calendarului nu reprezinta motiv de dezbinare.
Biserica ortodoxa rusa si cea din Moldova de pilda sunt pe stilul vechi si slujesc impreuna cu cea ortodoxa romana si invers. Singura diferenta este ca cele doua pastoresc neamuri diferite, cea romana - romani si cea rusa -rusi sau respectiv moldoveni. Au aceeasi dogma si aceleasi credinte iar calendarul nu le deosebeste una de cealalta.

Ca sa dau un exemplu mai plastic. in Grecia omul mort se tine o zi iar a doua zi se inmormanteaza iar in Romania 3 zile, a 3 zi se inmormateaza. Sa consideram dezbinare acest fapt ce tine doar de organizare? La fel si cu calendarul. Eu zic ca nu e cazul sa cautam motive in plus de dezbinare. Toti suntem frati ortodocsi fie ca ne-am nascut in Moldova sau Rusia fie ca ne-am nascut in Romania sau Grecia.

"Mai intai adu-ti aminte Doamne, de soborniceasca si apostoleasca Ta Biserica, pe care ai agonisit-o cu scump sangele Tau. Innoieste-o, intareste-o, raspandeste-o, inmulteste-o, impac-o si o pazeste nebiruita de portile iadului in veci si dezbinarile ei le potoleste."

Sa lasam mai marii Bisericii sa isi faca treaba lor iar noi sa ne vedem de pacatele noastre si sa ne iubim ca fratii intru credinta, uniti si intariti ca sa nu lasam vrasmasul sa ne insele cu idei de dezbinare.

Mihailc 23.08.2011 01:11:11

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 392443)
Mai, dar cineva spunea ca Sfintii Parinti de la Niceea cu altii care au fpst persecutati pentru credinta ca ar fi anatemizat calendarul gregorian...

Ești foarte tare! I-a anatemizat anticipat cu o mie și ceva de ani!

cz4000 23.08.2011 02:52:56

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 392107)
Si Grecia (in afara Muntelui Athos), Bulgaria si Cipru nu cred ca tine calendarul vechi, nu stiu.
Oricum nu are importanta, toate tarile ortodoxe sunt in comuniune. Stilistii nu sunt in comuniune cu BO. Exista si o istorie, serpii din insula greceasca unde veneau de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, odata cu schimbarea calendarului au inceput sa vina dupa noul calendar. Lumina de la Ierusalim nu vine dula vechiul calendar, vine atunci cand Patriarhul Iersualimului tine slujba.

Istorie cu serpi zici??!! Pe linga toate tarele tale vad ca ai si memoria scurta:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=260

dobrin7m 23.08.2011 08:54:10

Sunt atat de multi cei care incearca a dezbina! In loc sa traiasca ca fratii in iubire. Luati exemplu de la preoti si monahi. Incercati, barbatilor, sa mergeti in Sfantul Munte sa vedeti cum slujesc impreuna preoti si calugari ce tin de calendarul vechi cu cei ce tin de calendarul nou fara sa socoteasca ca acesta, calenadrul este motiv de dezbinare.
Sinaxarul este acelasi si la unii si la altii iar diferenta de zile nu modifica nici sinaxarul si nici dogma.
Eu personal, cunosc preoti si de stil vechi si de stil nou care impreuna slujesc fara sa se impiedice de zile fizice pentru ca in credinta timpul isi pierde valoarea. Cel de stil vechi daca se afla in tara pe stil nou slujeste acolo si invers.

Poate veti spune acum ca exista o noua fractiune in ortodoxie, ortodocsii de peste ocean care slujesc la decalaj de cateva ore pana la 12 ore din cauza fusului orar. Daca tot ne impiedicam de zile sa ne impiedicam si de ore ca doar tot timpul masoara.
Sau manastirile din Muntele Athos care tin de ora bizantina, hai sa ne smintim si sa zicem uite, nu e destul ca tin pe stil vechi mai tin si cu decalaj de ore! Deci asa trebuie sa ne smintim si sa ne contram? Pai rade dracul pana lesina de noi.

Stie Domnul toate ce le ingaduie cu noi! O fi si asta o ispita pe care noi ortodocsii trebuie sa o trecem.

catalin2 23.08.2011 09:49:46

Citat:

În prealabil postat de cz4000 (Post 392543)
Istorie cu serpi zici??!! Pe linga toate tarele tale vad ca ai si memoria scurta:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=260

Ma urmaresti peste tot, dar e bine, se pare ca discutiile din trecut ti-au lasat o impresie puternica si poate vei regasi astfel calea sa te reintorci in BO aflata in comuniune.
Eu ti-am raspuns la acel mesaj: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=261
si ti-a mai raspuns cineva la acel topic.
De fapt tu prezinti varianta comica a minunii (probabil existenta la cei pe stil vechi), de exemplu ca minunea a incetat in 1953. Exista un video facut de curand chiar de cativa romani ortodocsi ce au fost acolo de sarbatoare.

catalin2 23.08.2011 09:52:39

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 392559)
Poate veti spune acum ca exista o noua fractiune in ortodoxie, ortodocsii de peste ocean care slujesc la decalaj de cateva ore pana la 12 ore din cauza fusului orar. Daca tot ne impiedicam de zile sa ne impiedicam si de ore ca doar tot timpul masoara.
Sau manastirile din Muntele Athos care tin de ora bizantina, hai sa ne smintim si sa zicem uite, nu e destul ca tin pe stil vechi mai tin si cu decalaj de ore! Deci asa trebuie sa ne smintim si sa ne contram? Pai rade dracul pana lesina de noi.

Da, asta era si explicatia pe care o dadeam adventisitilor, ca la unii de pe glob e duminica si la altii e sambata in acelasi timp. Tot de calendar e vorba aici, crestinii au schimbat ziua de odihna in Duminica din sambata.

catalin2 23.08.2011 09:58:40

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 392559)
Eu personal, cunosc preoti si de stil vechi si de stil nou care impreuna slujesc fara sa se impiedice de zile fizice pentru ca in credinta timpul isi pierde valoarea. Cel de stil vechi daca se afla in tara pe stil nou slujeste acolo si invers.

Asta nu prea se poate daca nu sunt din BO, de exemplu din Rusia sau din Serbia, etc. Daca sunt din cei ce fac parte din bisericile pe stil vechi acestia nu sunt in comuniune cu BO, e ca si cum un preot caterisit ar sluji in continuare, de exemplu. Pe langa asta canonul sf. Vasile spune ca nu numai ereticii isi pierd harul ci toti cei ce se despart de Biserica, deci si care sunt in schisma.

catalin2 23.08.2011 10:01:18

Citat:

În prealabil postat de vivi88 (Post 392444)

Nu stiu exact ce a spus Danion Vasile, eu am inteles doar ca sustine vechiul calendar, asa cum fac si sarbii sau rusii. Ceea ce nu e vreo greseala, noul calendarul nefiind dogma decat pentru cei pe stil vechi.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:59:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.