Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Rugaciuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5048)
-   -   Rugaciunea inimii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9367)

carmina 08.05.2010 16:00:59

Citat:

În prealabil postat de OmuBun (Post 245060)
Pe tine si pe toti cei care au anumite neclaritati si nelamuriri in multe privinte (legat de adevarata credinta si invatatura) va rog din suflet sa ascultati acest interviu al Ieromonahului Savatie Bastovoi. Stiu ca nu aveti timp si rabdare, dar incercati macar intre minutul 52 si 57 unde vorbeste despre pravila si alte cateva aspecte cu totul deosebite. Va asigur ca nu aveti ce pierde, dar aveti sansa sa aflati multe dintre raspunsurile pe care le cautati in viata duhovniceasca sau pe acest forum!...

iti multumesc de recomandare, nu am insa timpul necesar acum, insa nu poti rezuma un raspuns la cateva cuvinte?

OmuBun 08.05.2010 16:26:41

Citat:

În prealabil postat de carmina (Post 245070)
iti multumesc de recomandare, nu am insa timpul necesar acum, insa nu poti rezuma un raspuns la cateva cuvinte?

Oricat mi-as da silinta, nu numai ca nu pot transmite mesajul induhovnicit al Parintelui, dar mi s-ar parea cu totul superficial sa transform acel mesaj in cuvintele mele. Nu pot si poate ca nici nu doresc sa o fac, pentru ca omul trece mereu mai departe, multumindu-se cu putinul interpretat de altii. Avem posibilitati, dar uneori (fiecare dintre noi) suntem prea comozi pentru a cauta acolo unde trebuie, fiind sclavii lui "Merge si-asa!"
Nu ne trebuie mult! Chiar asa spune si Parintele Savatie la minutul 52: "Nu-i trebuie Lui Dumnezeu, pravila ta, ci bunavointa inimii tale!"

carmina 08.05.2010 16:37:56

Iti multumesc, OmBun. Insa altceva caut.

cristiboss56 08.05.2010 21:29:48

Când în vremea Rugăciunii lui Iisus vom simți o deosebită tulburare și fierbere a patimilor, să nu cădem în deznădejde și tulburare din această pricină. Dimpotrivă, să ne îmbărbătăm și să ne pregătim pentru o nevoință mai puternică cu Rugăciunea lui Iisus, ca unii ce simțim în chip vădit că rugăciunea a început să producă în noi lucrarea care îi este propie. Sfântul Ioan Gură de Aur spune :"Pomenirea numelui Domnului nostru Iisus Hristos îl ațâță în luptă pe diavol. Căci sufletul ce se silește în Rugăciunea lui Iisus poate dobândi totul. . ." .

iustin10 08.05.2010 23:46:36

Citat:

În prealabil postat de Daniel777 (Post 244869)
Ce cred ca a mai ramas de reflectat este asupra imposibilitatii de care aminteai,sa retii rugaciuni pe de rost.Eu cred,dar pot fi infirmat daca gresesc,ca daca citesti ,de ex,psalmul 50 de minim trei ori pe zi,intr-o luna de zile sa spunem,nu se poate sa nu se inmagazineze in memorie.

Ce ma mira pe mine este ca restul rugaciunilor se invata,si se rostesc cu cuvinte,pe cand aceasta rugaciune simpla e de fapt un strigat interior . Ea nu are nevoie parca de cuvinte ,desi paradoxal ,trebuie rostita explicit,si fiecare cuvnat din cele putine ale ei,are importanta.De as fi orb si surd si nu doar 'low memory' cum ma declar,si daca nu as putea cu nici un chip,nici macar prin alfabetul Braille sa iau cunostinta de alte rugaciuni, si tot as multumi Domnului pentru aceasta simpla si scurta rugaciune.Pentru ca prin ea se intalnesc real in mine ,toate persoanele implicate in mantuire :
-Hristos ,pentru ca e e invocat direct >>>> "Doamne Iisuse Hristoase"
-Tatal pentru ca e deasupra tutror >>>> "Fiul lui Dumnezeu"
-Duhul sfant pentru ca de la El asteptam tot harul >>> "milueste-ma"
-si la sfarsit eu, cel descult precum Moise pe muntele sfant >> "pe mine pacatosul"

cristiboss56 09.05.2010 00:21:33

Da, Iustin, ea , Rugăciunea lui Iisus are un caracter și o putere aparte prin însăși invocarea numelui lui Iisus atât de des. Este invocarea Celuia ce a făcut să se cutremure porțile iadului , și a Celuia ce a călcat moartea dăruindu-ne viața veșnică. Iisus e în noi , pentru noi , între noi și prin noi, iar rostirea numelui Lui zguduie din temelii orice lucru potrivnic nouă. De acee și Acatistul Mântuitorului nostru folosește aceași armă de nebiruit:numele Lui repetat de zeci și zeci de ori !

carmina 09.05.2010 01:04:14

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 245332)
Ce ma mira pe mine este ca restul rugaciunilor se invata,si se rostesc cu cuvinte,pe cand aceasta rugaciune simpla e de fapt un strigat interior . Ea nu are nevoie parca de cuvinte ,desi paradoxal ,trebuie rostita explicit,si fiecare cuvnat din cele putine ale ei,are importanta.De as fi orb si surd si nu doar 'low memory' cum ma declar,si daca nu as putea cu nici un chip,nici macar prin alfabetul Braille sa iau cunostinta de alte rugaciuni, si tot as multumi Domnului pentru aceasta simpla si scurta rugaciune.Pentru ca prin ea se intalnesc real in mine ,toate persoanele implicate in mantuire :
-Hristos ,pentru ca e e invocat direct >>>> "Doamne Iisuse Hristoase"
-Tatal pentru ca e deasupra tutror >>>> "Fiul lui Dumnezeu"
-Duhul sfant pentru ca de la El asteptam tot harul >>> "milueste-ma"
-si la sfarsit eu, cel descult precum Moise pe muntele sfant >> "pe mine pacatosul"

Mie mi-a placut afirmatia conform careia, odata cu rugaciunea, la fiecare cuvant rostit, treci prin tot NT, prin toata viata lui Hristos:recunoasterea directa ca este Domnul (si Stapanul nostru), fiu al lui Dumnezeu - recunoasterea profetilor, a profetiilor, alegerea Prea Curatei, vestirea Ei de catre inger, apelul pe care-l facem la nemarginita mila a Lui, asa cum a aratat noua nu o data, starea de neputinta a omului, de pacat in care s-ar afla fara ajutorul Lui.

Acelasi efect se spune ca il are si rugaciunea catre Maica Domnului:
Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!

Rodica50 09.05.2010 13:01:16

Obisnuiesc sa rostesc rugaciuni in gand oriunde m-as afla. Si simt ca nu sunt parasita de Hristos. Simt o mare bucurie care nu ma paraseste. Sunt un om vesel si I-o datorez Lui.Astazi conteaza, de maine are grija Dumnezeu.

cristiboss56 09.05.2010 14:10:18

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 245420)
Obisnuiesc sa rostesc rugaciuni in gand oriunde m-as afla. Si simt ca nu sunt parasita de Hristos. Simt o mare bucurie care nu ma paraseste. Sunt un om vesel si I-o datorez Lui.Astazi conteaza, de maine are grija Dumnezeu.

Dumnezeu ne îndeamnă la veselie, adică la exprimarea bucuriei curate , sfinte , pentru că El însuși ne dă bucurie și veselie. "Bucurați-vă împreună cu Ierusalimul și veseliți-vă cu el , toți cei ce-l iubiți , împărțiți și bucuria cu el, acum , toți cei ce l-ați plâns " . " Să se bucure cerurile , și să se veselească pământul ! Să se spună printre neamuri că Domnul împărățește ! Să urle marea cu tot ce este în ea ! Câmpia să se veselească împreună cu tot ce este pe ea ". "Strigă de veselie și bucură-te fiica Sionului ! Căci iată , Eu vin , și voi locui în mijlocul ei" . "Veseliți-vă neamuri, împreună cu poporul Lui ". "Să se bucure și să se veselească în Tine toți cei ce te caută ! Cei ce iubesc mântuirea Ta să zică fără încetare : < MĂRIT FIE DOMNUL > " .

Rodica50 09.05.2010 16:49:09

Minunat, minunat!!!

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:51:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.