![]() |
Doctrina despre Cina Domnului la penticostali (și baptiști)
http://video.resursecrestine.ro/pred...-cina-domnului
Am dat această legătură pentru a lămuri anumite lucruri cu privire la așa-zisă cină a Domnului. Redau într-un mic fragment un rezumat al teoriei susținute de pastorul penticostal Luigi Mițoi referitor la cina Domnului: "Teoria prezenței spirituale (a evanghelicilor: baptiști, penticostali) susține că cele două elemente nu se transformă, compoziția pâinii nu se transformă în compoziția cărnii lui Iisus iar compoziția vinului nu se transformă în compoziția sângelui lui Iisus Hristos, ci ele doar poartă simbolul și poartă valoarea, au semnificația trupului și sângelui Domnului Iisus, ci doar prin credință ea poartă valoarea, semnificația trpului și sângelui Domnului Iisus Hristos. Elementele nu se transformă însă prin credință ele au semnificație spirituală. Evanghelicii susțin că nu mănâncă trupul efectiv al Domnului Iisus ci doar o pâine ce le aduce aminte despre trupul Domnului având prin credință semnificația trupului și a sângelui." Am redat această teorie pentru a demonstra că învățăturile referitoare la cina Domnului sunt divergente în sânul protestantismului, doctrina penticostală fiind diferită de doctrina protestanților lutherani, fapt care ne obligă ca atunci când vorbim despre doctrina despre cina Domnului la protestanți (așa cum a propus inițiatoarea dialogului) să specificăm despre ce fel de protestanți sau neoprotestanți discutăm tocmai datorită faptului că nu există o doctrină protestantă explicită, ci există mai multe doctrine ale unor grupări care se revendică a fi protestante sau neoprotestante. Cred că este o clarificare metodologică necesară pentru a nu amesteca lucrurile și a ajunge la confuzii și la a nu mai ști despre ce vorbim de fapt. Dealtfel pe la începutul predicii însuși pastorul penticostal în cauză redă ce a înțeles dumnealui din învățătura lutherană (iar lutheranii sunt protestanți !!!) și că penticostalii (neo...) nu sunt de acord cu învățătura protestanților lutherani cu privire la Euharistie. |
Citat:
|
Tu esti un fel de Saul, viitorul Pavel. Viata ta e dedicata respingerii si progonirii celor de alte culte, asa cum el prigonea pana la moarte crestinii; esti depenent de aceste atacuri si nu ai putea trai fara np pe care sa-i ataci. Poate o veni si la tine o zi ca pentru Saul, cand sa te opreasca din drum lumina lui Hristos si sa devii un Pavel.
[Vezi sa nu incepi sa tipi la mine :6: ] |
Citat:
Credeti ca limbajul colegului dumneavoastra (la postarile caruia subscrieti) corespunde traditiei ortodoxe pe care pretinde ca o apara? |
Citat:
|
Citat:
Uitati-va insa cum se poarta Domnul cu femeile. Marta ar fi vrut ca sora ei Maria sa faca acele "alte rosturi" ale femeii, adica sa stea la coada cratitei ca si ea, insa Domnul i-a zis ca Maria a ales partea cea buna care nu va fi luata de la ea. Ori Maria facea ceea ce faceau barbatii: statea si asculta Cuvantul Domnului. Sau la fantana, Domnul vorbeste samarinencei desi era interzis pentru femei sa vorbeasca asa cu barbatii, si apostolii se mira, dar nu indraznesc sa ii zica nimic lui Iisus. Si asa, acea femeie devine apostol inaintea apostolilor barbati alesi de Domnul pentru ca i-a convins si pe altii din satul ei sa creada in Iisus. Sau dupa Inviere, se arata femeilor si pe ele le trimite Domnul sa vesteasca Invierea Sa apostolilor desi stia ca nu vor fi crezute si stia ca se va arata El si apostolilor. Si v-am mai spus ca a existat inclusiv femeie staret in manastire de barbati considerata sfanta de ortodocsi. A existat si o femeie pe care ingerul Domnului a trimis-o sa evanghelizeze oamenii, si aceasta este sfanta in calendarul ortodox. A existat si sfanta femeie care era mai inteligenta decat toti invatatii din timpul ei si asa a convertit cateva zeci dintre ei la crestinism. Asa ca faptul ca femeii nu i se da voie sa fie preot in Bisericile Traditionale nu vine de la Dumnezeu ci DE LA LIPSA DE IUBIRE FATA DE FEMEIE DIN PARTEA OAMENILOR, SI NU A LUI DUMNEZEU! Iar faptul ca oamenii au fost lipsiti de iubire adevarata si pentru femeie si ca atare au vrut mereu sa tina partea cea buna doar pentru barbati, nu este deloc un argument ca sa continuam asa, ci este doar o metoda sa aflam cine are si la ora actuala inima impietrita fata de femeie... Asa ca nu puteti da dumneavostra pe cineva afara din Biserica lui Hristos, si eu sunt un madular al trupului Sau ca si dumneavoastra, fie ca va place, fie ca nu, asa ca mai bine va obisnuiti cu ideea ca nu sunteti deloc capul, ci capul este Iisus Hristos, iar el nu judeca dupa sex ca dumneavoastra, ci dupa credinta. Domnul nu este sexist asa cum sunt multi altii. |
Citat:
In general bisericile neoprotestante nu recunosc botezul pruncilor ci considera ca omul trebuie mai intai sa creada si apoi sa se boteze. (nu discut aici daca au dreptate sau nu). Dupa ce a devenit membru al unei biserici locale se va putea impartasi cu Trupul si Sangele Domnului. Cand se va impartasi ceea ce va manca nu va fi carnea Domnului si nu va fi sange real. Se va impartasi cu Trupul si cu Sangele Domnului in sensul ca painea si rodul vitei vor fi fost binecuvantate si au capatat valoarea si puterea de reprezentare a Trupului si a Sangelui Lui Hristos. Pentru ca painea si rodul vitei pe care le binecuvantam in momentul Euharistiei au aceeasi valoare cu Trupul si Sangele Domnului. In mod duhovnicesc se va hrani cu Hristos. Si va avea viata. Nu e foarte complicat: in timp ce la ortodocsi sau la catolici a mancat carne si a baut sange (Trupul si Sangele), la neoprotestanti va manca paine si va bea rod al vitei. Insa prin credinta si prin binecuvantarea slujitorilor bisericii neoprotestante painea si vinul capata valoarea Trupului si al Sangelui. Aceste lucruri se stiu de zeci si sute de ani. De ce ne tot certam? |
Citat:
Citat:
|
Teologia occidentala a inclinat spre rationalism in privinta Euharistiei si a prezentei Domnului in aceasta Taina, spre deosebire de teologia rasariteana care accepta taina dincolo de explicatiile rationaliste.
Sfantul Ioan Damaschin in Dogmatica- ne raspunde la intrebarea- Cum are loc prefacerea darurilor? multumeste-te, ca prin Duhul Sfant. |
Citat:
|
Citat:
Cat despre cine este ortodox si cine nu, nu cred ca v-a dat Iisus scaunul Sau de judecator, si inca nu mi-ati demonstrat ca am zis ceva care sa contrazica invatatura lui Hristos, singura 100% adevarata si dreapta. Citat:
Citat:
Cunoasteti vreun (neo)protestant care a trecut in Biserica Ortodoxa fara sa se boteze? Exista si unii celebri si foarte apreciati de ortodocsi. Iar daca catolici si (neo)protestantii se inchina diavolului atunci cand celebreaza Taina Euharistiei sau respectiv Cina Domnului (asa cum sunt acuzati de multime de ortodocsi) cum atunci Botezul nu este tot un Botez in diavolul ci dimpotriva este recunoscut ca valid? Asta spune totul despre unele prejudecati ortodoxe. |
Citat:
|
Citat:
Haideti sa va zic o intamplare din Biserica Catolica, partea harismatica, intamplata in Franta, si cunosc multe de acest fel. Am fost intr-un pelerinaj in Israel cu un grup de catolici, neharismatici. Un barbat din grup mergea foarte greu pentru ca era din nastere cu parapareza spastica, operat de nenumarate ori. Asa ca, el fiind catolic, l-am intrebat de ce nu merge si el la intalniri de rugaciune pentru bolnavi facute de harismaticii catolici pentru ca sunt multi chiar mai rau decat el, in fotolii rulante, care s-au vindecat acolo. Auzisem cazuri. Si el mi-a zis ca stie, dar ca inca nu si-a dorit cu adevarat sa se vindece prin credinta. Ci deocamdata a mers la o astfel de intalnire sa vada ce se intampla. Si acolo era un baietel de creo 8-9 ani cu aceeasi boala ca si el, dar forma mai grava, era in carut cu rotile. Mama lui il adusese acolo in ciuda opozitiei sotului ei care a chiar amenintat-o ca, daca duce copilul la astfel de adunari, divorteaza. Mama nu l-a ascultat, si-a luat copilul si s-a dus. Si la un moment dat, in timp ce preotul facea rugaciunile de vindecare, copilul s-a sculat de pe scaun si a inceput sa alerge dupa preot. Era complet vindecat. Asa ca, in fata la astfel de miracole, si sunt multe de acest gen la harismaticii catolici francezi, eu am primit multe marturii de la martori oculari directi, cum sa mai cred apoi ca doar biserica ortodoxa este buna, si ca doar ceea ce s-a facut timp de secole este bun, iar ceea ce este nou, este gresit? Totul tine de credinta in Iisus, si nu de altceva, iar sfintii ortodocsi au avut credinta in Iisus la fel ca si altii care nu sunt ortodocsi. Si am marturii inca si mai tulburatoare despre minunile facute de credinta in Iisus de la baptisti. Pomenesc mereu de baptisti (dintre (neo)protestanti) pentru ca doar din randul lor am ceva prieteni si ca atare marturii. Nu ma pronunt din citite, din marturii citite. Asa ca intrebarea trebuie pusa mai degraba invers: de ce Biserica s-a faramitat in atatea bucatele daca Duhul Sfant a lucrat in toti preotii Sai? Cum de apoi unii au luat-o hais si altii cea, daca totul este atat de evident precum doriti sa para? Si asta incepand cu ortodocsii copti, si alti rasariteni, si apoi rand pe rand greco-ortodocsii, catolicii, protestantii etc. Si de ce explozia faramitarii (inclusiv disensiunile in sanul Bisericii ortodoxe) a avut loc in momentul in care au aparut imprimeriile si astfel oamenii au avut acces pe scara mai larga la textele sacre? Si pe de alta parte, de ce Iisus nu a venit asa cum credeau Apostolii, adica in timpul vietii lor, a apostolilor? Cum a putut sa se insele in aceasta privinta Sf. Apostol Pavel? Si apoi, a fost el mai putin sfant di cauza asta? Meditati si veti gasi raspunsul. Iar daca nu il gasiti, vi-l spun pentru ca este unul singur: Domnul face dupa credinta oamenilor, si mai ales dupa masura dragosteti lor. Iar credinta, dupa spusese Sf. Ap. Pavel vine la auzirea Cuvantului. Iar daca ati auzit vreodata spunandu-se ca sfintii de pe urma vor fi mai mari decat cei dintai, stiti de ce este asa? Pentru ca au mai multa dragoste. Dragostea, credinta si nadejdea, va spun ceva? Biserica ortodoxa nu poate pune monopol pe ele pentru ca ele exista in inima oamenilor de unde nimeni nu le poate fura! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Tu, macar ca te pretinzi ortodox, nu ai dreptul sa rezumi nici macar invataturile ortodoxe. Din motive pe care le-am enumerat de multe ori pe acest forum. Cu atat mai putin ai fi indrituit sa prezinti doctrina penticostala. Eu, insa, am dreptul sa vorbesc despre penticostali si am prezentat adevarul. Asa cum il cunosc in prezent. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
- unu la mana: nu exista nici o carte care sa arate lamurit care sunt aceste predanii, - doi la mana: Duhul Sfant nu pare sa le sopteasca preotilor aceste predanii ci acum trebuie sa faca 6 ani de scoala ca sa le invete, deci dupa teoria dvs, fac 6 ani de scoala ca sa devina macar ei credinciosi - trei la mana: sa studiem notele la materia numita Dogmatica la acesti studenti ca sa vedem cati au facut de nota 10 ca sa putem sa ii declaram credinciosi - patru la mana: sa facem un test in populatia ortodoxa si sa vedem cati raspund corect la intrebarile despre dogmatica ca sa vedem cati sunt cu adevarat credinciosi - cinci la mana: faptul ca exista o olimpiada de religie in care unii sunt mai buni si altii mai putin buni arata ca cei mai putin buni nu cunosc suficient dogmele din moment ce nu sunt toti la fel de buni, iar cei care participa la olimpiade sunt oricum cei mai buni. Si atunci? Unde este faimoasa predanie fara de care nimeni nu este credincios? Daca un sfant a facut o afirmatie chiar credeti ca afirmatia este musai adevarata si pentru acea afirmatie a devenit sfant? Ia imaginativa acum ca poate intr-o buna zi Domnul decide sa ma faca sfanta, inseamna ca tot ceea ce am scris aici o sa fie considerat adevarat de atunci incolo? Super! In cazul asta o sa scriu cat mai multe si o sa il rog pe Domnul sa ma sfinteasca! Si poate ca o sa ma asculte, cine stie, ca doar a zis: "Cere si vei primi" ;) Sa luam aminte... "11. Iar intrând împăratul ca să privească pe oaspeți, a văzut acolo un om care nu era îmbrăcat în haină de nuntă, 12. Și i-a zis: Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă? El însă a tăcut. 13. Atunci împăratul a zis slugilor: Legați-l de picioare și de mâini și aruncați-l în întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. 14. Căci mulți sunt chemați, dar puțini aleși. " Matei 22,11-14.[/quote] |
Citat:
Dragă, în periplul tău "spiritual", pentru că vedem cu toții că ești o aventurieră temerară în apele primejdioase ale credinței, iar dacă o să mai continui mult s-ar putea să devii chiar o martiră feministă, ai ajuns până la urmă să mănânci la baptiști? Oricum trebuie să recunosc că toată aventura dumitale, pe măsură ce ne-o împărtășești cu atâta sinceritate, devine pentru mine o sursă tot mai bogată de distracții, dar asta nu o consider a fi vina mea pentru că dumneata ești o neascultătoare. |
Citat:
A fost primul lucru pe care l-am intrebat cand am fost la ei, tocmai ca sa stiu daca mai merg sau nu. Iar raspunsul m-a multumit pe deplin, asa ca nu vad unde nu as fi in comuniune de credinta cu ei. Ei nu zic nimic care sa nu respecte Biblia. |
Citat:
Cat despre credinta, din fericire singura credinta mantuitoare este cea in Iisus Hristos, si din fericire, nimeni nu poate sa il tina incuiat intre peretii bisericii proprii, asa cum credeau evreii, ca Dumnezeu se afla doar in Templul lor. Asa ca eu de Iisus ascult. |
Citat:
|
Sfântul Ignatie Teoforul (al Antiohiei) (cca 50 - cca 98-117)
St. Ignatius of Antioch - The Epistle of Ignatius to the Smyrnaeans
-------------------------------------------------------------------------------- Chapter 8. Let nothing be done without the bishop See that you all follow the bishop, even as Jesus Christ does the Father, and the presbytery as you would the apostles; and reverence the deacons, as being the institution of God. Let no man do anything connected with the Church without the bishop. Let that be deemed a proper Eucharist, which is [administered] either by the bishop, or by one to whom he has entrusted it. Wherever the bishop shall appear, there let the multitude [of the people] also be; even as, wherever Jesus Christ is, there is the Catholic Church. It is not lawful without the bishop either to baptize or to celebrate a love-feast; but whatsoever he shall approve of, that is also pleasing to God, so that everything that is done may be secure and valid. Sursa: http://www.newadvent.org/fathers/0109.htm "1. Cu toții urmați pe episcop, după cum urmează Iisus Hristos pe Tatăl, iar pe preoți ca pe apostoli; pe diaconi respectați-i ca pe porunca lui Dumnezeu. Nimeni să nu facă fără episcop ceva din cele ce aparțin Bisericii. Acea Euharistie să fie socotită bună, care este făcută de episcop sau de cel căruia episcopul i-a îngăduit. 2. Unde se vede episcopul, acolo să fie și mulțimea credincioșilor, după cum unde este Iisus Hristos, acolo este și Biserica Universală. Fără episcop nu este îngăduit nici a boteza, nici a face agapă; că este bineplăcut lui Dumnezeu ceea ce aprobă episcopul, ca tot ce se săvârșește să fie sigur și întemeiat." (Scrierile Părinților Apostolici - EIBMBOR, 1979, pag. 184, Epistola către smirneni) |
Citat:
|
The Epistle of Ignatius to the Ephesians
http://www.newadvent.org/fathers/0104.htm Chapter 20. Promise of another letter If Jesus Christ shall graciously permit me through your prayers, and if it be His will, I shall, in a second little work which I will write to you, make further manifest to you [the nature of] the dispensation of which I have begun [to treat], with respect to the new man, Jesus Christ, in His faith and in His love, in His suffering and in His resurrection. Especially [will I do this ] if the Lord make known to me that you come together man by man in common through grace, individually, in one faith, and in Jesus Christ, who was of the seed of David according to the flesh, being both the Son of man and the Son of God, so that you obey the bishop and the presbytery with an undivided mind, breaking one and the same bread, which is the medicine of immortality, and the antidote to prevent us from dying, but [which causes] that we should live for ever in Jesus Christ. Epistola către efeseni a sfântului Ignatie Teoforul - cap. XX 1. Dacă Iisus Hristos, cu rugăciunile voastre mă va învrednici și dacă-i va fi voința, în o a doua epistolă, pe care vreau să v-o scriu, vă voi vorbi despre iconomia întrupării de care începusem să vă spun, despre omul cel nou, Iisus Hristos, despre credința în El, despre dragostea pentru El, despre patima și învierea Lui. 2. Mai ales dacă Domnul îmi va descoperi că fiecare din voi și toți îndeobște vă adunați în harul, care vine de la numele Său, într-o singură credință și în Iisus Hristos "cel după trup din neamul lui David", Fiu al omului și Fiu al lui Dumnezeu, pentru ca voi să vă supuneți cu mintea neîmpărțită episcopului și preoțimii, frângând o pâine, care este leacul nemuririi și doctorie pentru a nu muri, ci a trăi veșnic în Iisus Hristos. (Scrierile Părinților Apostolici - EIBMBOR, 1979, pag. 164, Epistola către efeseni) Din nou, sfântul Ignatie Teoforul ne vorbește despre euharistie, frângerea pâinii, făcută în comuniunea eclesială condusă de episcop și preoți, și care este leacul nemuririi și doctorie pentru a nu muri, ci a trăi veșnic în Iisus Hristos, cuvinte evident corelate cu cuvintele Mântuitorului Hristos despre trupul și sângele său din capitolul 6 al evangheliei după Ioan. Din nou Tradiția Părinților Apostolici, la fel ca și sfânta scriptură, la fel ca și toată tradiția Părinților și Sfinților Bisericii lui Hristos, de la început și până azi, demonstrează amăgirea propagată de sectari cu privire la sfânta taină a euharistiei din Biserica lui Hristos și cu privire la ritualul lipsit de putere sacramentală, de harul Duhului Sfânt, de sfințenie și de puterea de a sfinți în mod real pe credincioși, practicat de ei, așa-zisa cină a Domnului. |
The Epistle of Ignatius to the Smyrnaeans
http://www.newadvent.org/fathers/0109.htm Chapter 6. Unbelievers in the blood of Christ shall be condemned Let no man deceive himself. Both the things which are in heaven, and the glorious angels, and rulers, both visible and invisible, if they believe not in the blood of Christ, shall, in consequence, incur condemnation. „He that is able to receive it, let him receive it.“ (Matthew 19:12) Let not [high] place puff any one up: for that which is worth all is faith and love, to which nothing is to be preferred. But consider those who are of a different opinion with respect to the grace of Christ which has come unto us, how opposed they are to the will of God. They have no regard for love; no care for the widow, or the orphan, or the oppressed; of the bond, or of the free; of the hungry, or of the thirsty. Chapter 7. Let us stand aloof from such heretics They abstain from the Eucharist and from prayer, because they confess not the Eucharist to be the flesh of our Saviour Jesus Christ, which suffered for our sins, and which the Father, of His goodness, raised up again. Those, therefore, who speak against this gift of God, incur death in the midst of their disputes. But it were better for them to treat it with respect, that they also might rise again. It is fitting, therefore, that you should keep aloof from such persons, and not to speak of them either in private or in public, but to give heed to the prophets, and above all, to the Gospel, in which the passion [of Christ] has been revealed to us, and the resurrection has been fully proved. But avoid all divisions, as the beginning of evils. Epistola sfântului Ignatie Teoforul către smirneni Capitolul 6 1. Nimeni să nu se înșele ! Chiar puterile cele cerești, slava îngerilor și stăpânitorii văzuți și nevăzuți, dacă nu cred în sângele lui Hristos, și ei sunt osândiți. "Cine poate înțelege, să înțeleagă". Nimeni să nu se mândrească cu locul pe care-l ocupă; că totul este credință și dragoste, decât care nimic nu-i mai mare. 2. Uitați-vă la cei care gândesc altfel despre harul lui Iisus Hristos, pogorât peste noi ! Ei sunt împotriva gândirii lui Dumnezeu. Nu le pasă de dragoste, de văduvă, de orfan, de cel strâmtorat, de cel legat sau dezlegat, nici de cel înfometat sau însetat. Capitolul 7 1. De Euharistie și de rugăciune se depărtează, pentru a nu mărturisi că Euharistia este trupul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, trupul, care a pătimit pentru păcatele noastre și pe care Tatăl, cu bunătatea Sa, L-a înviat. Așadar, cei care se împotrivesc darului lui Dumnezeu, mor datorită tăgadei lor. Le-ar fi de folos să iubească, pentru ca să și învieze. 2. Se cuvine, dar, să vă depărtați de uni ca aceștia și să nu vorbiți cu ei nici în particular, nici în public; să ne ținem strâns de profeți și mai ales de Evanghelie, în care patimile ne sunt arătate, iar învierea se împlinește. Fugiți de dezbinări, că ele sunt începutul relelor. (Scrierile Părinților Apostolici - EIBMBOR, 1979, pag. 184, Epistola către smirneni) Sfântul Ignatie Teoforul, în aceeași epistolă către smirneni, ne vorbește din nou despre Euharistie pe care o mărturisește că este trupul Mântuitorului Iisus Hristos, trupul cu care a pătimit și pe care Tatăl l-a înviat, afirmații care lovesc din nou în doctrinele grupărilor sectare neoprotestante, și lovesc cu atât mai tare cu cât sunt scrise de un Părinte Apostolic, episcop al Bisericii lui Hristos hirotonit întru episcop de chiar unul dintre sfinții apostoli (unii spun Petru, alții Pavel) și care a primit Evanghelia direct de la sfinții apostoli și, odată cu aceasta, și credința și practica cea adevărată cu privire la Sfânta Taină a Euharistiei. Se poate vedea apoi și condamnarea pe care singuri și-o aleg prin tăgăduirea darului lui Dumnezeu; precum și atitudinea pe care cei care fac parte din Biserica lui Hristos trebuie să o aibă față de astfel de tăgăduitori. |
Citat:
|
St. Ignatius of Antioch - The Epistle of Ignatius to the Romans
Chapter 7. Reason of desiring to die The prince of this world would fain carry me away, and corrupt my disposition towards God. Let none of you, therefore, who are [in Rome] help him; rather be on my side, that is, on the side of God. Do not speak of Jesus Christ, and yet set your desires on the world. Let not envy find a dwelling-place among you; nor even should I, when present with you, exhort you to it, be persuaded to listen to me, but rather give credit to those things which I now write to you. For though I am alive while I write to you, yet I am eager to die. My love has been crucified, and there is no fire in me desiring to be fed; but there is within me a water that lives and speaks, saying to me inwardly, Come to the Father. I have no delight in corruptible food, nor in the pleasures of this life. I desire the bread of God, the heavenly bread, the bread of life, which is the flesh of Jesus Christ, the Son of God, who became afterwards of the seed of David and Abraham; and I desire the drink of God, namely His blood, which is incorruptible love and eternal life. Sursa: http://www.newadvent.org/fathers/0107.htm |
Citat:
Iar credinta in Iisus mantuieste, nu exista nici un dubiu. Faptul ca ortodocsii au credinta in Iisus, nu exclude faptul ca si altii au credinta in acelasi Iisus. Asta nu intelegeti dumneavoastra. |
Citat:
|
Citat:
|
Să punem acum în comparație credința Bisericii lui Hristos privitoare la Misterul Euharistie cu concepția penticostalilor și baptiștilor.
Sfântul Ignatie Teoforul spune că: - Euharistia Bisericii este "o pâine, care este leacul nemuririi și doctorie pentru a nu muri, ci a trăi veșnic în Iisus Hristos". Ignatie mărturisește că Euharistia Bisericii este leacul nemuririi și că pâinea Euharistică este efectiv doctorie pentru a nu muri și pentru a trăi veșnic în Hristos. - "Euharistia este trupul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, trupul, care a pătimit pentru păcatele noastre și pe care Tatăl, cu bunătatea Sa, L-a înviat" afirmație care demonstrează încă o dată că sfânta euharistie, pâinea și vinul consacrate de episcopul Bisericii sau de preotul căruia episcopul i-a învredințat această sfânta taină, sunt efectiv trupul și sângele Mântuitorului. Spre deosebire și în contradicție totală cu învățătura acestui Sfânt Părinte Apostolic, evanghelicii "susțin că nu mănâncă trupul efectiv al Domnului Iisus ci doar o pâine ce le aduce aminte despre trupul Domnului având prin credință semnificația trupului și a sângelui", fapt care este în măsură să demonstreue că evanghelicii (penticostalii, baptiștii) sunt în contradicție cu învățătura Sfinților Părinți Apostolici, dintre care Ignatie Teoforul a fost episcop al Bisericii lui Hristos din Antiohia, Biserica Noului Legământ întemeiată de însuși Iisus Hristos, după Sfântul Petru și Evodiu. - Euharistia este the "bread of God, the heavenly bread, the bread of life, which is the flesh of Jesus Christ, the Son of God, the drink of God, namely His blood, which is incorruptible love and eternal life". Din nou sfântul Ignatie numește Euharistia, pâinea și vinul consacrate de episcopi sau preoții încredințați, că este pâinea vieții, trupul lui Iisus Hristos, iar vinul este iubire incoruptibilă și viață eternă. Din toate acceste paragrafe se poate vedea evident care era concepția Bisericii Creștine Primare imediat postapostolice, cu privire la Misterul Euharistiei, în care Euharistia Bisericii este numită permanent ca fiind trupul și sângele lui Iisus Hristos, pâinea vieții, hrană incoruptibilă, iubire incoruptibilă și viață nemuritoare, leacul nemuririi și doctorie pentru a nu muri ci a trăi veșnic în Hristos, și asta tocmai pentru că pâinea și vinul consacrate, Euharistia, este efectiv trupul și sângele Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos și pentru că prin trupul și sângele Său este prezent în Euharistia Bisericii Însuși Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos, Care este Pâinea Vieții. Spre deosebire concepția personală, nebiblică și neeclesială, a evanghelicilor baptiști și penticostali este că ei "nu mănâncă trupul efectiv al Domnului Iisus ci doar o pâine ce le aduce aminte despre trupul Domnului având prin credință semnificația trupului și a sângelui". Pâinea și mustul evaghelicilor pomeniți "doar poartă simbolul și poartă valoarea, au semnificația trupului și sângelui Domnului Iisus". Erezia evanghelicilor baptiști și penticostali este demonstrată fără putință de tăgadă !!!!! |
Sfântul Iustin Martirul (c. 100 - 165 A.D.) - Prima Apologie
ST. JUSTIN THE MARTYR (c. 100 - 165 A.D.) - The First Apology
Chapter 66. Of the Eucharist And this food is called among us Εὐχαριστία [the Eucharist], of which no one is allowed to partake but the man who believes that the things which we teach are true, and who has been washed with the washing that is for the remission of sins, and unto regeneration, and who is so living as Christ has enjoined. For not as common bread and common drink do we receive these; but in like manner as Jesus Christ our Saviour, having been made flesh by the Word of God, had both flesh and blood for our salvation, so likewise have we been taught that the food which is blessed by the prayer of His word, and from which our blood and flesh by transmutation are nourished, is the flesh and blood of that Jesus who was made flesh. For the apostles, in the memoirs composed by them, which are called Gospels, have thus delivered unto us what was enjoined upon them; that Jesus took bread, and when He had given thanks, said, „This do in remembrance of Me, Luke 22:19 this is My body;“ and that, after the same manner, having taken the cup and given thanks, He said, „This is My blood;“ and gave it to them alone. Which the wicked devils have imitated in the mysteries of Mithras, commanding the same thing to be done. For, that bread and a cup of water are placed with certain incantations in the mystic rites of one who is being initiated, you either know or can learn. Sursa: http://www.newadvent.org/fathers/0126.htm Și din această sursă a Bisericii lui Hristos, sfântul Iustin Martirul și Filozoful (c.100-165 A.D.) reiese credința pe care a avut-o și o are Biserica lui Hristos, și anume că Hrana Euharistică este trupul și sângele Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos !!! |
Pentru cei(cele) care se cred deasupra Sfintei Scripturi și deasupra Sfintei Tradiții
Citat:
|
Pentru cei(cele) care se cred deasupra Sfintei Scripturi și deasupra Sfintei Tradiții
Citat:
Și pentru că ți-ai dorit atât de mult ca să vezi adevărul 100% absolut, iată și cuvintele Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos: Eu sunt pâinea vieții. Părinții voștri au mâncat mană în pustie și au murit. Pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu. Deci iudeii se certau între ei, zicând: Cum poate Acesta să ne dea trupul Lui să-l mâncăm? Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el. Precum M-a trimis pe Mine Tatăl cel viu și Eu viez pentru Tatăl, și cel ce Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine. Aceasta este pâinea care s-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinții voștri mana și au murit. Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac." (Ioan 6:48-58) Și uite un cuvânt de la sfântul Pavel, ca să fii 100% mulțumită (adică să ai o satisfacție maximă, iar dacă vrei spune-mi că mai am multe citate din Sfinții Părinți): "Paharul binecuvântării, pe care-l binecuvântăm, nu este, oare, împărtășirea cu sângele lui Hristos? Pâinea pe care o frângem nu este, oare, împărtășirea cu trupul lui Hristos?" (1 Corinteni 10:16) |
Nu te simti, asa , putin singur pe topicul asta?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ok, ok...am inteles...
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:09:29. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.