Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Soc la Manastirea Brancoveni ! ! ! . . . (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10895)

antoniap 26.10.2010 21:02:22

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 300697)
Atunci, sunteti libera sa nu participati la discutie.

Nu ma aflu pe forumul crestin-ortodox pentru a discuta cu catolici, deci nu incepe matale sa-mi spui cand sunt libera si cand nu. Nu te intereseaza nimic altceva decat sa faci prozelitsm catolic mai mult sau mai putin evident. Daca am atras atentia asupra incercarii de a ni se impune o ascultare de tip catolic, am facut-o pentru ortodocsi nu pentru tine.

AndruscaCIM 26.10.2010 21:14:44

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 300695)
Inainte sa "va sune" si/sau sa va dati cu parerea, poate ar fi ok sa si cititi cartea despre care vorbim, nu doar o jumatate de fraza rupta din context.

In ce priveste crucea intoarsa, este Crucea Sfantului Petru.

"Papa" se scrie cu majuscula.

Cartea, din fericire pentru mine, chiar nu intentionez sa o citesc...pentru ca imi displace autorul, si nu as avea ce sa invat din ea...dar daca avem ocazia sa vedem evidentiate anumite pasaje din anumite carti...care ridica semne de intrebare, sau semnale de alarma, atunci e foarte bine..zic eu.

Nu imi e de folos nici sa citesc carti precum " Codul lui Da Vinci" pentru a sti ca nu sunt pe gustul meu, si continutul nu le este unul pozitiv.

Faceti mereu referire la fraze scoase din context...dar eu vad cele subliniate ca fiind idei centrale de exemplu, intrucat contextul poate fi folosit pentru a nu soca prea mult cititorii...si a parcurge si paragrafe care sa mai voleze ideile pentru care se scrie de fapt cartea....astfel incat nu toti sa le sesizeze.

Erethorn 26.10.2010 21:15:18

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 300704)
Nu ma aflu pe forumul crestin-ortodox pentru a discuta cu catolici,

Tocmai de aceea v-am sugerat ca puteti sa nu participati la discutie, daca nu doriti
Citat:

deci nu incepe matale sa-mi spui cand sunt libera si cand nu.

Dar sunteti libera, indiferent ca spun eu sau nu. Eu nu faceam decat s va aduc aminte, de vreme ce o discutie la care participa si catolicii va indispune, ca nu sunteti obligata sa discutati.
Citat:

Nu te intereseaza nimic altceva decat sa faci prozelitsm catolic mai mult sau mai putin evident. Daca am atras atentia asupra incercarii de a ni se impune o ascultare de tip catolic, am facut-o pentru ortodocsi nu pentru tine.

Vad ca mai nou sunteti si cititoare de ganduri (sau cel putin va inchipuiti).

Sa fereasca Dumnezeu de asa convertiti. VA ROG DIN SUFLET sa nici nu va ganditi la a trece la catolicism.

Nu de alta, daca ati face-o, ati ajunge, mai devreme sau mai tarziu, la genul de catolicism care corespunde cu genul de ortodoxie pe care il practicati - exponentii acestuia se pot vedea in linkurile postate de catre Miha-Anca mai sus - razvratiti impotriva Bisericii, conspirationisti, sede-vacantisti. Avem si noi falitii nostrii, multumim frumos, si nu dorim sa adaugam la ei.

Totusi, dincolo de pretentiile de clarviziune, nu pot sa nu remarc o fractura de logica in argumentatia dumneavoastra. Cum anume ati ajuns la concluzia ca incerc sa fac prozelitism, cand in discutia pendinte eu am luat apararea ierarhiei Bisericii Ortodoxe Romane si am incurajat ascultarea fata de aceasta Biserica ?!!!

Erethorn 26.10.2010 21:18:50

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 300710)
Cartea, din fericire pentru mine, chiar nu intentionez sa o citesc...pentru ca imi displace autorul, si nu as avea ce sa invat din ea...dar daca avem ocazia sa vedem evidentiate anumite pasaje din anumite carti...care ridica semne de intrebare, sau semnale de alarma, atunci e foarte bine..zic eu.

.

1. Cartea nu o citesc

2. Pentru ca nu-mi place autorul (ce legatura are ?!)

3. Si nu am ce invata din ea (desi nu am citit-o, si nici macar nu stiu despre ce e).

Splendid.

Am mai intalnit undeva rationamentul asta. La ateii care refuza sa citeasca Biblia, dar scot din context cate un verset si il folosesc pentru a "demonstra" punctul lor de vedere.

AndruscaCIM 26.10.2010 21:24:33

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 300713)
1. Cartea nu o citesc

2. Pentru ca nu-mi place autorul (ce legatura are ?!)

3. Si nu am ce invata din ea (desi nu am citit-o, si nici macar nu stiu despre ce e).

Splendid.

Dumneavoastra cititi orice, fara a avea criterii personale de selectie, intuitie?

Erethorn 26.10.2010 21:27:05

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 300717)
Dumneavoastra cititi orice, fara a avea criterii personale de selectie, intuitie?

Nu doamna, dar nu-mi permit niciodata sa imi argumentez o opinie cu un citat dintr-o carte, sau sa comentez un citat sau un fragment, daca nu am citit macar intregul capitol.

Se numeste onestitate intelectuala, doamna.

antoniap 26.10.2010 22:02:28

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 300711)
Cum anume ati ajuns la concluzia ca incerc sa fac prozelitism, cand in discutia pendinte eu am luat apararea ierarhiei Bisericii Ortodoxe Romane si am incurajat ascultarea fata de aceasta Biserica ?!!!

In spirit catolic si dupa modelul catolic...

ghemistris 26.10.2010 22:04:24

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 296332)
Si pentru asta tre' sa fiu mandru sau trist? Sau daca participa nu trebuia sa-l mai pomenesc la Liturghie, ca-i ecumenist? Sau daca n-a participat, nu trebuie sa-l pomenesc, ca nu face ascultare? Sau... Grea problema!:1:

Eee... Stii cum vine asta? Cam ca in povestea cu drobul de sare. In mod sigur insa, si pentru participare si pentru neparticipare pot exista si alte motive in afara de problema ecumenica. Iar eu, mai mic fiind, astept binecuvantare de la Inaltpreasfintia sa, ca-i mai marele meu si mi-i si drag, peste toate! Stii fratia ta, ce problema am eu cu adevarat dureroasa in Biserica zilele acestea? A dat frigul deja si biserica este de piatra si nu avem incalzire deloc! Satul este mic, oameni prea saraci, criza este un refren prea mult auzit pe la toti cei care ar putea sa mai faca ceva si astfel, perspectivele in aceasta privinta sunt sumbre. Asta este grija mea!

Si problemele celelalte, cu ecumenismul, cu "rapirea maicutelor din manastire, impreuna cu duhovnic cu tot" de catre cine stie ce duh, sunt importante, da' nu mi-e dat mie sa le rezolv. Eu pana acum nu am fost pus, decat de propriile mele pacate, in stare de incompatibilitate cu savarsirea Sfintei Liturghii! Daca va fi cumva si altfel, candva, voi vedea atunci, cu ajutorul Stapanului meu!

Domnul cu tine!

Asa este parinte.Dumnezeu a asezat pe fiecare la locul lui dupa vrednicia fiecaruia si cu responsabilitatile aferente.Sunt ierarh trebuie sa ma ingrijesc sa umblu in Adevar si sa pastoresc turma in Adevar,si dau socoteala in fata lui Dumnezeu pentru ceea ce am gresit.Sunt preot,la fel,trebuie sa ma ingrijesc sa umblu in adevar si sa slujesc credinciosilor in Adevar,pentru slujirea la care am fost chemat dau socoteala in fata lui Dumnezeu.Sunt mirean trebuie sa am grija sa umblu in Adevar,si dau socoteala in fata lui Dumnezeu pentru pacatele mele.S-a impartasit Mitropolitul cutare... cu catolicii,este pacatul lui.Sunt si eu de fata la aceasta slujba,ma impartasesc si eu cu catolicii ,este si pacatul meu.Nu sunt acolo,este doar pacatul respectivului Mitropolit.Si exemple sunt .....destule...aghiazma....cruce pe paviment.....slujbe de tot felul ...s.a.m.d.Sigur, traim vremuri grele,apostatice,cu multe tulburari.Totusi Dumnezeu ne va intreba pe fiecare in parte ce bine am facut,si nu,ce a facut cutare si cutare.Noua ,mirenilor,ne va fi mai usor la judecata decat un ierarh,preot,staret etc.;ei au responsabilitati mari,si desigur ca atunci cand ai multe de facut poti gresi.Noi,mirenii avem responsabilitati putine,tin mai multe de viata noastra si de familia noastra.Ei au mult mai multe responsabilitati.Nu fac pe avocatul nimanui,subliniez doar cum sta adevarul despre fiecare dintre noi.Atunci cand i-mi va cere preotul,s-au ierarhul un lucru ce tine de ierezie,am dreptul sa-l refuz.Eu raspund pentru atitudinea mea.Ma intreb daca parintele respectiv si maicutele au fost cumva implicate in momente de genul acesta ,de a accepta sau nu o erezie.Nu cunosc despre asta.Doamne ajuta!

ghemistris 26.10.2010 22:10:55

Citat:

În prealabil postat de paradosis (Post 300492)
“Sfintite” “parinte”[*], mare trebuie sa fie apostazia organizatiei careia ii apartineti daca ati ajuns sa va deziceti pe fata de indatoririle de dreptcredincios si sa propovaduiti o alta evanghelie! Cu multa dragoste fata de semen va indemn sa va intoarceti la invatatura lui Hristos:

“13. Iti poruncesc inaintea lui Dumnezeu, Cel ce aduce toate la viata, si inaintea lui Iisus Hristos, Cel ce, in fata lui Pontiu Pilat, a marturisit marturisirea cea buna:
14. Sa pazesti porunca fara pata, fara vina, pana la aratarea Domnului nostru Iisus Hristos,” (1 Timotei 6)

“20. Pazeste comoara ce ti s-a incredintat, departandu-te de vorbirile desarte si lumesti si de impotrivirile stiintei mincinoase,
21. Pe care unii, marturisind-o, au ratacit de la credinta.” (1 Timotei 6)

De asemenea, Catehismul Ortodox insira ca raspuns la intrebarea “Care sunt indatoririle crestinului fata de Biserica?”, inaintea supunerii fata de ierarhi, “Marturisirea credintei crestine. Sa-si dea silinta pentru pastrarea, intarirea si rapandirea credintei crestine ortodoxe si sa o apere, cu tot curajul, de rastalmacirile eretice, amintindu-si de spusele Mantuitorului: “De cel ce se va rusina de Mine si de cuvintele Mele, de acesta si Fiul Omului se va rusina cand va veni intru slava Sa si a Tatalui si a sfintilor ingeri” (Luca 9, 26)”.

“Parinte”, Dumnezeu v-a inzestrat cu inteligenta ca sa puteti lua aminte la Sfinta Scriptura si sa va pastrati in Credinta adevarata prin Sfinta Traditie. Acestea sint temelia Credintei noastre, iar daca ati fi ortodox nu numai cu numele n-ati astepta prorociri si confirmari de prorocie si semne direct de la Dumnezeu ca sa aveti curajul sa admiteti ereziile ierarhilor dumneavoastra.

[*] Ghilimele nu sint rauvoitoare, doar obligatorii pentru mine ca ortodox. Sfintul Canon imi impune sa fac distinctie intre preotul adevarat si cel eretic. Pentru ca ne aflam pe un Forum Ortodox va cer sa acceptati rigorile ortodoxiei.

De unde cunosti tu ca Pr.Gheorghe nu tine poruncile despre care vorbesti.Sau ce socoteala trebuie sa de parintele pentru greselile altora?Da,daca parintele da un sfat eretic unui credincios de-al domniei sale,si acela il pune in practica atunci este si parintele raspunzator.Trebuie sa fii mult mai atent la tine si la faptele tale.Doamne ajuta!

Erethorn 26.10.2010 22:12:13

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 300739)
In spirit catolic si dupa modelul catolic...

Banuiesc ca si Parintele Gheorghe tot in spirit catolic va indemna la ascultare ?

Pe de alta parte, va rog eu frumos sa faceti un efort si sa va controlati tonul.

Nu de alta, dar veninul cu care pronuntati cuvantul "catolic" reuseste cumva sa razbata, chiar si prin aceasta metoda de comunicare.

paradosis 27.10.2010 01:36:27

Citat:

În prealabil postat de ghemistris (Post 300740)
Asa este parinte.Dumnezeu a asezat pe fiecare la locul lui dupa vrednicia fiecaruia si cu responsabilitatile aferente.Sunt ierarh trebuie sa ma ingrijesc sa umblu in Adevar si sa pastoresc turma in Adevar,si dau socoteala in fata lui Dumnezeu pentru ceea ce am gresit.Sunt preot,la fel,trebuie sa ma ingrijesc sa umblu in adevar si sa slujesc credinciosilor in Adevar,pentru slujirea la care am fost chemat dau socoteala in fata lui Dumnezeu.Sunt mirean trebuie sa am grija sa umblu in Adevar,si dau socoteala in fata lui Dumnezeu pentru pacatele mele.S-a impartasit Mitropolitul cutare... cu catolicii,este pacatul lui.Sunt si eu de fata la aceasta slujba,ma impartasesc si eu cu catolicii ,este si pacatul meu.Nu sunt acolo,este doar pacatul respectivului Mitropolit.Si exemple sunt .....destule...aghiazma....cruce pe paviment.....slujbe de tot felul ...s.a.m.d.Sigur, traim vremuri grele,apostatice,cu multe tulburari.Totusi Dumnezeu ne va intreba pe fiecare in parte ce bine am facut,si nu,ce a facut cutare si cutare.Noua ,mirenilor,ne va fi mai usor la judecata decat un ierarh,preot,staret etc.;ei au responsabilitati mari,si desigur ca atunci cand ai multe de facut poti gresi.Noi,mirenii avem responsabilitati putine,tin mai multe de viata noastra si de familia noastra.Ei au mult mai multe responsabilitati.Nu fac pe avocatul nimanui,subliniez doar cum sta adevarul despre fiecare dintre noi.Atunci cand i-mi va cere preotul,s-au ierarhul un lucru ce tine de ierezie,am dreptul sa-l refuz.Eu raspund pentru atitudinea mea.Ma intreb daca parintele respectiv si maicutele au fost cumva implicate in momente de genul acesta ,de a accepta sau nu o erezie.Nu cunosc despre asta.Doamne ajuta!

Din pacate lucrurile nu pot fi transate chiar atit de simplu si am sa-ti arat de ce folosind chiar exemplul tau. Mitropolitul Cutare s-a impartasit cu catolicii din anumite convingeri, iar gestul facut a fost marturisirea sfidatoare, deplina si publica, a acelor convingeri, recunoasterea impotriva Ortodoxiei, prin hula impotriva Duhului Sfint, a validitatii euharistului romano – catholic, a prezentei Harului Mintuitor in acele “daruri”. Mitropolitul Cutare nu s-a pocait niciodata(*) pentru ereziile sale si, de aceea, dupa cum spun Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe, pacatul lui este si al tau atita timp cit participi la slujbe la care el este pomenit sau te impartasesti din “tainele” savirsite de cei care se afla in comuniune deplina cu el. (Din pacate cazul Mitropolitului Cutare este doar virful icebergului, a apostaziei care a inceput la 1924 si s-a amplificat continuu si accelerat pina in zilele noastre pentru ca intreg Sinodul este total angrenat in miscarea ecumenista anti-hristica.)

“Daca spurcam Ortodoxia si sfinta Credinta prin impartasire adultera cu ereticii n-o sa scapam de a impartasii pedeapsa care-i asteapta pe eretici in lumea care va sa vina.” (Sf. Ioan cel Milostiv, Viata Sf. Ioan cel Milostiv, Sinaxar 12 Noiembrie)

“Sa ne ferim din toate puterile noastre ca nu cumva sa primim sau sa dam impartasanie la eretici. “Nu dati cele sfinte ciinilor”, zice Domnul. “Nici nu aruncati perle inaintea porcilor” (Matei 7:6) ca sa nu devenim partasi la necinstea si osinda lor.”” (Sf. Ioan Damaschin, Marturisire de Credinta, Cartea IV, Cap. 13)

“Feriti-va de erezia care distruge sufletul, de impartasirea cu aceasta care este indepartare de la Hristos… Unii s-au scufundat cu totul in ce priveste credinta. Altii, cu toate ca nu s-au inecat in propriile ginduri, pier fara indoiala prin impartasire cu erezia.” (Sf. Teodor Studitul, P.G. 99, 1216)

“Hrisostom ii expune cu glas tare nu numai pe eretici, ci si pe cei care sint in comuniune cu ei ca vrajmasi ai lui Dumnezeu.” (Sf. Teodor Studitul)

(*) Odată făcut acest gest, în plin scandal, v-ați consultat și cu patriarhul Daniel, care v-a fost vicar la Timișoara și care, prin urmare, vă cunoaște bine orientarea?
„Nu. Am avut o reuniune restrânsă a Sinodului într-o mănăstire din Moldova în iunie cu participarea mitropoliților. Am dat informații despre cele întâmplate, dar nu s-a luat nici o decizie în ceea ce mă privește, problema fiind pusă pe agenda ședinței Sfântului Sinod din iulie. Ceea ce vreau să subliniez, fără a exagera lucrurile, este că problema mea a fost pusă pe ordinea de zi alături de cea a episcopului de Oradea care a concelebrat un botez (n.n. - slujba de sfințire a Aghiazmei mari în ziua de Bobotează) cu episcopul greco-catolic. Am vorbit despre cazul meu, dar nici unul dintre membrii Sinodului nu a luat cuvântul. Nici unul nu a intervenit. Prin ridicarea mâinii s-a decis ca gestul meu să nu fie condamnat, cu o singură excepție: cea a mitropolitului de Cluj, Bartolomeu Anania. Nu cunoștea exact ceea ce s-a întâmplat; a prezentat versiunea unui jurnal laic. Tăcere, în aula sinodală. Atunci, patriarhul a întrebat: care este părerea voastră? Toți au tăcut din nou. Așa a decurs.

Odată închisă ședința sinodală, Administrația Patriarhiei a difuzat un comunicat, într-adevăr, un pic prea dur, în care se regăseau cuvinte precum „tulburare" în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, „neplăcere", „pocăință", „corecție" (aici Corneanu surâde!!!). Sunt sincer: am manifestat neplăcerea mea pentru că gestul a suscitat scandal în mass-media. Totul aici. În mod evident, comunicatul Patriarhiei era îndreptat împotriva celor care aveau un atașament binevoitor față de relațiile cu catolicii. Dar, ședința Sfântului Sinod s-a desfășurat fără anateme, fără acuze, fără învinuiri. Înțeleg că este vorba de un moment mai dificil pentru Patriarhia Română, întrucât, fiind supusă la critici severe din partea unor Biserici ale Ortodoxiei, cum este cazul Bisericii Ruse, Bisericii sârbe și a alteia. Între altele, s-a simțit obligat - dacă pot să mă exprim așa - să facă ceva pentru a înfrunta criticile. Dar, rămâne faptul că acel comunicat a fost un pic prea dur".
Preasfinția voastră, vă simțiți nevinovat?
„Da, în mod absolut. Acum furtuna a trecut. Cred că, pe moment, totul s-a terminat. Cel puțin așa sper".
Dar gestul rămâne.
„A, da. Gestul rămâne. Nu mă pocăiesc. Nu am comis o crimă".

paradosis 27.10.2010 01:46:37

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 300659)
Ce este "incredibil" ?

In primul rand, sa ridice mana cine a citit interviurile citate in filmulet.

In al doilea rand, sa ridice mana cine are convingerea ca ceea ce este citat nu este scos din context si interpretat.

In al treilea rand, sa ridice mana cine crede ca autorul filmuletului este o sursa obiectiva.

Editare ulterioara - Am facut efortul sa citesc citatele originale, printre randurile adaugate pe ecran de autorul filmuletului, si am ajuns la concluzia la care ma asteptam.

Evident, Cardinalul Ratzinger nu a afirmat niciunde ca cineva se poate mantui fara Cristos, asa cum cu rea credinta interpreteaza Miha-Anca, ci s-a multumit sa exprime pozitia ca mantuirea este posibila si pentru cei care nu sunt catolici.

Foarte pe scurt spus, ceea ce autorul filmuletului numeste pozitia "anticristica" a viitorului Papa este faptul ca acesta, in deplina concordanta cu invataturile Bisericii, cristalizate la Conciliul Vatican II, a refuzat sa-i trimita pe toti evreii in iad.

Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine.
(Iisus Hristos Dumnezeul si Mintuitorul in Ioan 14:6)

“Let us entrust ourselves to St Augustine for a further meditation on our Psalm. The great Father of the Church introduces a surprising and very timely note: he knows that there are also people among the inhabitants of Babylon who are committed to peace and to the good of the community, although they do not share the biblical faith; the hope of the Eternal City to which we aspire is unknown to them. Within them they have a spark of desire for the unknown, for the greater, for the transcendent: for true redemption.

And Augustine says that even among the persecutors, among the non-believers, there are people who possess this spark, with a sort of faith or hope, as far as is possible for them in the circumstances in which they live. With this faith, even in an unknown reality, they are truly on their way towards the true Jerusalem, towards Christ.” (Benedict XVI, “Audienta Generala”, Noiembrie 2005, http://www.vatican.va/holy_father/be...051130_en.html)

“With the Apostle Peter, we confess that "there is salvation in no one else" (Acts 4: 12). The Declaration Dominus Iesus, following the lead of the Second Vatican Council, shows us that this confession does not deny salvation to non-Christians, but points to its ultimate source in Christ, in whom man and God are united. God gives light to all in a way which is accomodated to their spiritual and material situation, granting them salvific grace in ways known to himself (Dominus Iesus, VI, nn. 20-21).” (Ioan Paul II, “Angelus”, Octombrie 2000, http://www.vatican.va/holy_father/jo...001001_en.html)

“Normally, “it will be in the sincere practice of what is good in their own religious traditions and by following the dictates of their own conscience that the members of other religions respond positively to God’s invitation and receive salvation in Jesus Christ, even while they do not recognize or acknowledge him as their Saviour.” (Ioan Paul II, “Audienta Generala”, Septembrie 1998, http://www.vatican.va/holy_father/jo...091998_en.html)

“16. Finally, those who have not yet received the Gospel are related in various ways to the people of God.(18*) In the first place we must recall the people to whom the testament and the promises were given and from whom Christ was born according to the flesh.(125) On account of their fathers this people remains most dear to God, for God does not repent of the gifts He makes nor of the calls He issues.(126) But the plan of salvation also includes those who acknowledge the Creator. In the first place amongst these there are the Mohammedans, who, professing to hold the faith of Abraham, along with us adore the one and merciful God, who on the last day will judge mankind. Nor is God far distant from those who in shadows and images seek the unknown God, for it is He who gives to all men life and breath and all things,(127) and as Saviour wills that all men be saved.(128).” (Paul VI, “Lumen Gentium”, Noiembrie 1964, http://www.vatican.va/archive/hist_c...entium_en.html)

This does not mean that Jews, in order to be saved, have to become Christians; if they follow their own conscience and believe in God's promises as they understand them in their religious tradition, they are in line with God's plan, which for us comes to historical completion in Jesus Christ."(Cardinal Walter Kasper, Noiembrie 2002, http://www.catholicnews.com/data/sto...ns/0704691.htm)

Credeti ca ar mai fi nevoie si de alti martori ca sa va dovedesc ca nu sinteti nici macar crestini?

Mihnea Dragomir 27.10.2010 09:34:00

Citat:

În prealabil postat de paradosis (Post 300857)
“Normally, “it will be in the sincere practice of what is good in their own religious traditions and by following the dictates of their own conscience that the members of other religions respond positively to God’s invitation and receive salvation in Jesus Christ, even while they do not recognize or acknowledge him as their Saviour.” (Ioan Paul II, “Audienta Generala”, Septembrie 1998, http://www.vatican.va/holy_father/jo...091998_en.html)

Citat:

Câți, deci, fără lege, au păcătuit, fără lege vor și pieri; iar câți au păcătuit în lege, prin lege vor fi judecați.
13. Fiindcă nu cei ce aud legea sunt drepți la Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptați.
14. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceștia, neavând lege, își sunt loruși lege,
15. Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conștiinței lor și prin judecățile lor, care îi învinovățesc sau îi și apără,
Vedeți dv vreo contradicție între ce spune apostolul și ce spune papa ? Chiar sunteți serios când, practic, afirmați că numai stiliștii se vor mântui ?

Erethorn 27.10.2010 10:56:26

Citat:

În prealabil postat de paradosis (Post 300857)

Credeti ca ar mai fi nevoie si de alti martori ca sa va dovedesc ca nu sinteti nici macar crestini?

Domnule Dragomir, eu cred ca domnul Paradosis este chiar foarte serios.

Dansul face parte dintr-o categorie de persoane care vede Corabia Bisericii ca pe un cuirasat care trebuie, mai inainte de toate, sa traga cu tunurile si torpilele in alte corabii, ca nu cumva sa intre si acestea in portul Mantuirii.

Miha-anca 27.10.2010 15:47:05

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 300887)
Vedeți dv vreo contradicție între ce spune apostolul și ce spune papa ? Chiar sunteți serios când, practic, afirmați că numai stiliștii se vor mântui ?

Ce citat este acesta pe care il dati mai sus?
Citat:

Câți, deci, fără lege, au păcătuit, fără lege vor și pieri; iar câți au păcătuit în lege, prin lege vor fi judecați.
13. Fiindcă nu cei ce aud legea sunt drepți la Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptați.
14. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceștia, neavând lege, își sunt loruși lege,
15. Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conștiinței lor și prin judecățile lor, care îi învinovățesc sau îi și apără,
Ar fi bine sa indicati si sursa, atunci cand dati un citat: autorul, titlul, capitolul, pagina.

Erethorn 27.10.2010 15:50:52

Doamna Miha-Anca, faceti misto de noi ?! Cum adica de unde e citatul ?!

Miha-anca 27.10.2010 16:48:39

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 300975)
Doamna Miha-Anca, faceti misto de noi ?! Cum adica de unde e citatul ?!

Nu obisnuiesc sa fac misto. Dar ar trebui sa respectati modul in care se citeaza. Deci, capitolul din care a citat dl Dragomir, care este? Rog un raspuns simplu la o intrebare simpla.

Pr. Gheorghe 27.10.2010 18:12:45

:mad:->:4:->:63:->:104:

Cam aceasta este seria starilor prin care am trecut dupa ce, revenind pe forum, am "descoperit" ce furtuna s-a produs plecand de la o afirmatie de-a mea. Spuneam atunci: Eu unul nu mai vreau sa fiu cainele de paza al ortodoxiei, asa cum imi striga acestia ca trebuie sa fiu. Referitor la aceasta afirmatie, doar doua lucruri vreau sa clarific spre o mai buna intelegere, ce sper sa fereasca de la ispitire pe fratii mei crestini mai mici:
  1. Daca spuneam ca nu mai vreau sa fiu caine de paza, fraza mea capata un sens care putea sa fie interpretat cine stie cum! Folosirea formei articulate, "cainele", avea darul de a scoate in evidenta un anumit tip de caine de paza, iar impreuna cu ceea ce era dupa virgula, dorea sa arate si motivul afirmatiei mele!
  2. Reinnoiesc afirmatia pe care am facut-o atunci: nu mai vreau sa fiu asa cum vor sa ma aiba acesti vanduti satanei, ce sunt urmatori ai dictonului: "Divide et impera",deoarece pentru mine Hristos a fost, este si cred ca va mai fi, Doamne ai mila, nu numai Dumnezeul dreptatii, ci, primordial, Dumnezeul Iubirii.
Un exemplu foarte clar despre tipul de persoana si genul de actiune la care ma refer, este aratat chiar de postarea de raspuns a lui "paradosis" la afirmatia mea. Fiu al urii si al dezbinarii se arata din cuvant, dar vrea sa pozeze in crestin apostolic! Acestuia, de-i dai in mana cartea Sfintei Scripturi, el o foloseste pe post de "obiect numai bun pentru a invinetii ochii crestinilor" (azi; iar maine pentru a le crapa capul!). El se crede a fi cel putin la fel ca Dumnezeu, iar cand este certat de Acesta prin gura preotului Sau, devine razboinic impotriva tuturor celor care nu se aliaza cu el. Aduceti-va aminte de momentul razvratirii lui Lucifer si ve-ti intelege al cui fiu este unul ca acesta! Alaturi de Dumnezeu au ramas, impreuna cu Mihail, ingerul cel mare, multime de ingeri care marturisesc inca in ascultare si iubire pe Creator si care stiu ca "Înaintea prăbușirii merge trufia și semeția înaintea căderii. Asemenea acestor ingeri frumosi este tot omul care-si face lumina in viata prin cuvintele versetului urmator celui de mai sus: Mai bine să fii smerit cu cei smeriți decât să împarți prada cu cei mândri.

Domnul sa-i ocroteasca cu mila pe toti cei care s-au aplecat, fie in acuză, fie in aparare, asupra cuvantului meu, al pacatosului! Iertati-ma si rugati-va si pentru mine ca sa nu cad de tot, ca mare tulburare am mai facut!

Pr. Gheorghe 27.10.2010 18:18:20

Citat:

În prealabil postat de ghemistris (Post 300740)

Atat pot sa spun, frate:
Citat:

Cuvântul lucrează și nu oricum, ci ca o sabie cu doua taișuri! Pe unul îl taie spre pierderea lui, iar pe altul îl taie spre răsădirea lui în viața veșnică! Dupa inima fiecăruia. Preotul trebuie sa vorbească, dupa Harul Duhului ce lucrează în el. Așa să-mi ajute Dumnezeu! Cine are urechi duhovnicești va prinde esența cea duhovnicească, cine are urechi trupești doar, va prinde doar mânia spre mai multă mânie, chiar de nu am pus deloc mânie în cuvintele mele.
Domnul cu tine!

Pr. Gheorghe 27.10.2010 18:19:52

Citat:

În prealabil postat de paradosis (Post 300492)

[*] Ghilimele nu sint rauvoitoare, doar obligatorii pentru mine ca ortodox. Sfintul Canon imi impune sa fac distinctie intre preotul adevarat si cel eretic. Pentru ca ne aflam pe un Forum Ortodox va cer sa acceptati rigorile ortodoxiei.

Atat pot sa spun, frate ratacit si rau la suflet:
Citat:

Cuvântul lucrează și nu oricum, ci ca o sabie cu doua taișuri! Pe unul îl taie spre pierderea lui, iar pe altul îl taie spre răsădirea lui în viața veșnică! Dupa inima fiecăruia. Preotul trebuie sa vorbească, dupa Harul Duhului ce lucrează în el. Așa să-mi ajute Dumnezeu! Cine are urechi duhovnicești va prinde esența cea duhovnicească, cine are urechi trupești doar, va prinde doar mânia spre mai multă mânie, chiar de nu am pus deloc mânie în cuvintele mele.
Domnul cu tine!

Pr. Gheorghe 27.10.2010 18:40:28

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 300974)
Ce citat este acesta pe care il dati mai sus?

Ar fi bine sa indicati si sursa, atunci cand dati un citat: autorul, titlul, capitolul, pagina.

Frate Mihnea, catolicule placut mie, lasa-ma, te rog, sa duc eu azi crucea ta, asa cum ieri ai dus-o tu pe-a mea; Domnul sa-ti rasplateasca! Sper sa nu-mi fie judecata iubirea sincera fata de creatia lui Dumnezeu drept "ecumenicitate" tradatoare!:3:. Oricum, ochiul omului crestin poate face diferenta intre lumina si lipsa ei; eu inca mai sper asa!

Citatul acesta:
Citat:

12. Câți, deci, fără lege, au păcătuit, fără lege vor și pieri; iar câți au păcătuit în lege, prin lege vor fi judecați.
este din Sfanta Scriptura, mai precis din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 2. Fratele Mihnea a crezut ca este mult prea de recunoscut sursa acestuia de catre cineva care incearca sa cuprinda cu mintea, spre judecata, probleme asa de importante si cuprinzatoare ca apostazia, erezia sau lepadarea de la credinta cea adevarata! Probabil s-a inselat de valoarea interlocutorului, sau poate ca partenerul de dialog s-a lasat cuprins de unele idei preconcepute, venite din "oarece" stare de ispitire spre rautate si a fortat, jignind, facandu-se ca nu cunoaste sursa!

Nu-i frumos deloc; si nici ziditor pentru suflet!

Miha-anca 27.10.2010 19:42:56

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 301050)
Frate Mihnea, catolicule placut mie, lasa-ma, te rog, sa duc eu azi crucea ta, asa cum ieri ai dus-o tu pe-a mea; Domnul sa-ti rasplateasca! Sper sa nu-mi fie judecata iubirea sincera fata de creatia lui Dumnezeu drept "ecumenicitate" tradatoare!:3:. Oricum, ochiul omului crestin poate face diferenta intre lumina si lipsa ei; eu inca mai sper asa!

Citatul acesta:
este din Sfanta Scriptura, mai precis din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 2. Fratele Mihnea a crezut ca este mult prea de recunoscut sursa acestuia de catre cineva care incearca sa cuprinda cu mintea, spre judecata, probleme asa de importante si cuprinzatoare ca apostazia, erezia sau lepadarea de la credinta cea adevarata! Probabil s-a inselat de valoarea interlocutorului, sau poate ca partenerul de dialog s-a lasat cuprins de unele idei preconcepute, venite din "oarece" stare de ispitire spre rautate si a fortat, jignind, facandu-se ca nu cunoaste sursa!

Nu-i frumos deloc; si nici ziditor pentru suflet!

Parinte, familia ne-o da Dumnezeu, iar prietenii ni-i alegem singuri. Fiecare cu prietenii pe care si-i alege.

In rest, trebuie sa recunosc ca nu stiu Biblia pe de rost; totusi, fiind vorba de apostol, m-a dus si pe mine mintea mea proasta ca e vorba de Biblie; dar este OBLIGATIA fiecaruia dintre noi, cand apelam la un citat sa spunem de unde este. Am spus: o intrebare simpla, care necesita un raspuns simplu. Vad insa ca v-ati lasat luat de val... Nu-i nimic. Multumesc totusi pentru raspuns.

Nu vad unde e jignirea? Eu am invatat la biblioteconomie cum se redacteaza un text. Daca va uitati in orice carte, veti vedea ca orice citat are trimitere la autorul, carte si pagina.

Parinte Gheorghe, nu ma cunoasteti si atunci e de preferat sa nu faceti aprecieri la persoana mea, ci la cele scrise de mine, altfel este atac la persoana, asa cum faceti aici, tragand niste concluzii pripite si inexacte. Sunteti preot, dar nu imi sunteti duhovnic, ca sa ma cunoasteti cu adevarat.
Va rog sa ma iertati si pe mine, ca v-am facut sa luati atitudine in felul in care ati facut-o. Cu totii vom da socoteala odata si odata. Doamne ajuta.
P.S. In privinta valorii mele aveti dreptate: nu am nici o valoare, fiind la inceput de drum.

Pr. Gheorghe 27.10.2010 20:42:23

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 301063)
P.S. In privinta valorii mele aveti dreptate: nu am nici o valoare, fiind la inceput de drum.

Aceasta marturisire, care arata smerenia, impreuna cu citatul de-l aveti ca semnatura si pe care cred ca-l iubiti in intelesul lui, trebuie sa va faca sa urmati un anumit traseu spre induhovnicirea firii. Acest traseu se va arata a fi unul corect daca veti da dovada, chiar de la inceput ca aveti puterea de a asculta de cel ce, din mila si dupa stiinta atotcunoscatoare a lui Dumnezeu, este asezat pe o treapta care solicita obligatoriu, din partea domniei voastre, ascultare!

Poate avem fiecare o alta definitie a ascultarii celei in Hristos Domnul, cu toate ca, daca ma numiti parinte si stati in aceeasi casa cu mine, pentru domnia voastra ascultarea ce buna nu este decat una. Si tot despre aceasta, raspunsul meu pentru dumneavoastra va fi dupa Sfantul Apostol:
Citat:

5. Și toată trufia care se ridică împotriva cunoașterii lui Dumnezeu și tot gândul îl robim, spre ascultarea lui Hristos,
6. Și gata suntem să pedepsim toată neascultarea, atunci când supunerea voastră va fi deplină.
7. Judecați lucrurile așa cum se arată: dacă cineva are încredere în sine că este al lui Hristos, să gândească iarăși de la sine aceasta, că precum este el al lui Hristos, tot așa suntem și noi

(Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, cap. 10)

La aceasta adaugati si "semnatura" mea pe acest forum:
Citat:

Cu acestea veti vedea ce fel de parinte pot eu sa va fiu! Daca nu acceptati un astfel de parinte, mai bine ma numiti de acum inainte "domnu' preot", sau mai simplu "popa".

Desi sunteti "la inceput", cum marturisiti, sunt sigur ca aveti capacitatea de a accepta ca ceea ce se afla lasat noua de Dumnezeu in Cartea Sfanta nu poate fi rastalmacit de "cei mici si fara putere", decat daca doresc sa-si primejduiasca sufletele. Sper ca inceputul despre care spuneti ca reprezinta prezentul pentru dumneavoastra, sa fie inceputul cel bun! Privindu-va constant in oglinda constiintei proprii si nu in sfaturile ispititoare ale orbilor, veti vedea care este actiunea ce trebuie sa urmati acum, in prezentul dumneavoastra: fie ascultarea de Biserica, chiar (sau mai ales) prin preotii ei ce sunt in Biserica, fie ingrosarea randurilor celor orbi, calauze de alti orbi.

Faceti ce vreti, dar sa nu faceti nimic fara binecuvantarea duhovnicului, chiar daca doriti doar sa vorbiti "una-alta" pe forum. Si aici sunt demoni!

ghemistris 27.10.2010 22:49:13

Citat:

În prealabil postat de paradosis (Post 300855)
Din pacate lucrurile nu pot fi transate chiar atit de simplu si am sa-ti arat de ce folosind chiar exemplul tau. Mitropolitul Cutare s-a impartasit cu catolicii din anumite convingeri, iar gestul facut a fost marturisirea sfidatoare, deplina si publica, a acelor convingeri, recunoasterea impotriva Ortodoxiei, prin hula impotriva Duhului Sfint, a validitatii euharistului romano – catholic, a prezentei Harului Mintuitor in acele “daruri”. Mitropolitul Cutare nu s-a pocait niciodata(*) pentru ereziile sale si, de aceea, dupa cum spun Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe, pacatul lui este si al tau atita timp cit participi la slujbe la care el este pomenit sau te impartasesti din “tainele” savirsite de cei care se afla in comuniune deplina cu el. (Din pacate cazul Mitropolitului Cutare este doar virful icebergului, a apostaziei care a inceput la 1924 si s-a amplificat continuu si accelerat pina in zilele noastre pentru ca intreg Sinodul este total angrenat in miscarea ecumenista anti-hristica.)

“Daca spurcam Ortodoxia si sfinta Credinta prin impartasire adultera cu ereticii n-o sa scapam de a impartasii pedeapsa care-i asteapta pe eretici in lumea care va sa vina.” (Sf. Ioan cel Milostiv, Viata Sf. Ioan cel Milostiv, Sinaxar 12 Noiembrie)

“Sa ne ferim din toate puterile noastre ca nu cumva sa primim sau sa dam impartasanie la eretici. “Nu dati cele sfinte ciinilor”, zice Domnul. “Nici nu aruncati perle inaintea porcilor” (Matei 7:6) ca sa nu devenim partasi la necinstea si osinda lor.”” (Sf. Ioan Damaschin, Marturisire de Credinta, Cartea IV, Cap. 13)

“Feriti-va de erezia care distruge sufletul, de impartasirea cu aceasta care este indepartare de la Hristos… Unii s-au scufundat cu totul in ce priveste credinta. Altii, cu toate ca nu s-au inecat in propriile ginduri, pier fara indoiala prin impartasire cu erezia.” (Sf. Teodor Studitul, P.G. 99, 1216)

“Hrisostom ii expune cu glas tare nu numai pe eretici, ci si pe cei care sint in comuniune cu ei ca vrajmasi ai lui Dumnezeu.” (Sf. Teodor Studitul)

(*) Odată făcut acest gest, în plin scandal, v-ați consultat și cu patriarhul Daniel, care v-a fost vicar la Timișoara și care, prin urmare, vă cunoaște bine orientarea?
„Nu. Am avut o reuniune restrânsă a Sinodului într-o mănăstire din Moldova în iunie cu participarea mitropoliților. Am dat informații despre cele întâmplate, dar nu s-a luat nici o decizie în ceea ce mă privește, problema fiind pusă pe agenda ședinței Sfântului Sinod din iulie. Ceea ce vreau să subliniez, fără a exagera lucrurile, este că problema mea a fost pusă pe ordinea de zi alături de cea a episcopului de Oradea care a concelebrat un botez (n.n. - slujba de sfințire a Aghiazmei mari în ziua de Bobotează) cu episcopul greco-catolic. Am vorbit despre cazul meu, dar nici unul dintre membrii Sinodului nu a luat cuvântul. Nici unul nu a intervenit. Prin ridicarea mâinii s-a decis ca gestul meu să nu fie condamnat, cu o singură excepție: cea a mitropolitului de Cluj, Bartolomeu Anania. Nu cunoștea exact ceea ce s-a întâmplat; a prezentat versiunea unui jurnal laic. Tăcere, în aula sinodală. Atunci, patriarhul a întrebat: care este părerea voastră? Toți au tăcut din nou. Așa a decurs.

Odată închisă ședința sinodală, Administrația Patriarhiei a difuzat un comunicat, într-adevăr, un pic prea dur, în care se regăseau cuvinte precum „tulburare" în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, „neplăcere", „pocăință", „corecție" (aici Corneanu surâde!!!). Sunt sincer: am manifestat neplăcerea mea pentru că gestul a suscitat scandal în mass-media. Totul aici. În mod evident, comunicatul Patriarhiei era îndreptat împotriva celor care aveau un atașament binevoitor față de relațiile cu catolicii. Dar, ședința Sfântului Sinod s-a desfășurat fără anateme, fără acuze, fără învinuiri. Înțeleg că este vorba de un moment mai dificil pentru Patriarhia Română, întrucât, fiind supusă la critici severe din partea unor Biserici ale Ortodoxiei, cum este cazul Bisericii Ruse, Bisericii sârbe și a alteia. Între altele, s-a simțit obligat - dacă pot să mă exprim așa - să facă ceva pentru a înfrunta criticile. Dar, rămâne faptul că acel comunicat a fost un pic prea dur".
Preasfinția voastră, vă simțiți nevinovat?
„Da, în mod absolut. Acum furtuna a trecut. Cred că, pe moment, totul s-a terminat. Cel puțin așa sper".
Dar gestul rămâne.

O atitudine deloc ortodoxa as spune,pocainta este un dar de la Dumnezeu ramane ca noi sa profitam de ea si sa primim iertare.Dar spune-mi,cu tine cum ramane?TU,te-ai pocait pentru fapta Mitropolitului cutare? Bine zice Pr.Gheorghe,cuvantul poate fi sabie si pentru cel care-l rosteste.

Erethorn 27.10.2010 22:54:58

Citat:

În prealabil postat de ghemistris (Post 301122)
O atitudine deloc ortodoxa as spune,pocainta este un dar de la Dumnezeu ramane ca noi sa profitam de ea si sa primim iertare.Dar spune-mi,cu tine cum ramane?TU,te-ai pocait pentru fapta Mitropolitului cutare? Bine zice Pr.Gheorghe,cuvantul poate fi sabie si pentru cel care-l rosteste.

Pentru ce sa se pocaiasca ?! Pentru ca s-a impartasit cu Preasfantul Trup si Sange al Domnului nostru Isus Cristos ?!

daniil96 27.10.2010 22:58:31

Citat:

În prealabil postat de paradosis (Post 300855)
...
care este părerea voastră? Toți au tăcut din nou. Așa a decurs.
...

"Diavolul e politic corect" ...

nu stiu ce a fost intai ... cartea sau sinodul ... dar e exact asa in carte

cristiboss56 27.10.2010 23:04:31

Citat:

În prealabil postat de daniil96 (Post 301127)
"Diavolul e politic corect" ...

nu stiu ce a fost intai ... cartea sau sinodul ... dar e exact asa in carte

" Cuvantul poate fi o sabie si pentru cel care-l rosteste " ( Parintele Gheorghe de pe forumul crestinORTODOX )

ghemistris 27.10.2010 23:04:35

pt.paradox

(Din pacate cazul Mitropolitului Cutare este doar virful icebergului, a apostaziei care a inceput la 1924 si s-a amplificat continuu si accelerat pina in zilele noastre pentru ca intreg Sinodul este total angrenat in miscarea ecumenista anti-hristica.)

Dupa cum spui tu,toti suntem in aceeasi oala.
Inca un motiv in plus ca noi cei de azi sa ne pocaim si sa ne rugam pentru toti cei care au gresit,si pentru Sf.Sinod. Frate,pocainta nu are varsta,sa pricepi acest lucru.Poti gresi toata viata si in ultima clipa sa te pocaiesti de faptele tale,si sa primesti iertare si mantuire.Asa cum cel din ceasul al unsprezecelea a intrat in vie si a lucrat mai putin decat cel venit in ceasul al treilea sau al saselea, si a primit aceeasi moneda,asa se intampla si cu cel care se pocaieste mai tarziu decat unul sau altul.Unul se pocaieste de faptele lui la tinerete,altul mai tarziu sau chiar pe patul de moarte.Dumnezeu prin marea Sa Milostivire asteapta pe fiecare cu rabdare sa se indrepte din greseala lui.Oare Dumnezeu nu are tot dreptul sa faca ce vrea cu cele ce sunt ale Sale,sau ochiul tau vede rau si nedrept?

ghemistris 27.10.2010 23:09:00

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 301124)
Pentru ce sa se pocaiasca ?! Pentru ca s-a impartasit cu Preasfantul Trup si Sange al Domnului nostru Isus Cristos ?!

Discutam despre dogmele si canoanele ortodoxe si nu de cele catolice.Cand va fi cazul,vom discuta si despre cele catolice.

Erethorn 27.10.2010 23:20:32

Citat:

În prealabil postat de ghemistris (Post 301132)
Discutam despre dogmele si canoanele ortodoxe si nu de cele catolice.Cand va fi cazul,vom discuta si despre cele catolice.

Dogmele si canoanele ortodoxe spun cumva ca impartasirea cu Sfantul Trup si Sange este ceva pentru care trebuie sa te pocaiesti ?

daniil96 28.10.2010 00:07:13

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 301137)
Dogmele si canoanele ortodoxe spun cumva ca impartasirea cu Sfantul Trup si Sange este ceva pentru care trebuie sa te pocaiesti ?

incearca sa fii putin mai subtila/inteligenta ... nu toti sunt atat de ... slabuti de minte cum credeti voi

nimeni nu a spus asta

mai e nevoie de spus ceva?

asta in caz ca cineva chiar a crezut ca sunteti de buna credinta

daniil96 28.10.2010 00:35:12

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 301130)
" Cuvantul poate fi o sabie si pentru cel care-l rosteste " ( Parintele Gheorghe de pe forumul crestinORTODOX )

intotdeauna

si pentru toti ... chiar si pentru cei care cred ca se aplica numai celorlalti

paradosis 28.10.2010 02:26:11

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 300887)

MD, versetele pe care le citati se refera la cei care au trait sub Lege (cunoscind-o sau nu), inainte ca Legea sa fie implinita prin Domnul, si pogoramintele care li s-au dat. Versetul imediat urmator arata insa clar cum va fi facuta judecata:
“In ziua in care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, dupa Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.” (Romani 2:16)
Iar ca sa fii mintuit trebuie sa-l primesti pe Hristos (care S-a coborit si in Casa Mortilor in Simbata Mare ca sa se faca cunoscut si dreptilor care au trait inainte):
“Ca de vei marturisi cu gura ta ca Iisus este Domnul si vei crede in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat pe El din morti, te vei mantui.” (Romani 10:9)
Dumnezeu vrea ca toti oamenii sa se mintuiasca, de aceea, in chipuri de cele mai multe ori nebanuite noua, ii apropie de Credinta cea Adevarata ("Am fost aflat de cei ce nu Ma cautau si M-am facut aratat celor ce nu intrebau de Mine", Romani 10:20), dar oamenii au libertate de vointa si de aceea il accepta sau il resping pe Hristos. A crede ca exista oameni (sanatosi) care n-au auzit in viata lor de Hristos inseamna a te indoi de Pronia Cereasca. Deja in vremea apostolilor Cuvintul era cunoscut pina la marginile Lumii:
“Prin urmare, credinta este din auzire, iar auzirea prin cuvantul lui Hristos.

Dar intreb: Oare n-au auzit? Dimpotriva: "In tot pamantul a iesit vestirea lor si la marginile lumii cuvintele lor". (Romani 10:17-18)
MD si Erethorn, va rog sa comunicati si la Vatican!

paradosis 28.10.2010 02:27:33

Citat:

În prealabil postat de Pr. Gheorghe (Post 301042)
Atat pot sa spun, frate ratacit si rau la suflet:

Domnul cu tine!

Sint ratacit si rau la suflet, dar in niciun caz eu, ca ortodox, nu pot fi fratele dumitale.
”Oricine va face voia lui Dumnezeu, acesta este fratele Meu si sora Mea si mama Mea.” (Marcu 3:35)

paradosis 28.10.2010 02:34:34

Nu sint preot si nici (constient) indrumatorul spiritual al vreunuia de pe acest forum. Fac aceasta precizare pentru ca nu as vrea ca cineva sa traga o asemenea concluzie plecind de la insinuarile “domnului preot”. Eu doar marturisesc oriunde pot Credinta cea Adevarata, pentru ca asa imi cere Sfinta Scriptura, si, tot de aceea, sint si ciine de paza al ortodoxiei (ciine si nu ciinele, fiindca cu toate ca sufar de mindrie, nu o posed chiar intr-atita!), dar si pentru ca cei mai indreptatiti (date fiind pretentiile lor la ortodoxie) sa o faca au alte preocupari si interesuri carora le spun ascultare si care-i tine legati de Mamona (prin ierarhii eretici). Biserica este doar Una, Sfinta, Apostolica si Soborniceasca si numai acolo unde exista succesiune apostolica valida si unde numai si numai ortodoxia Sfintilor Parinti este marturisita. In ultimii aproape 90 de ani multi si-au spus ortodocsi, dar asa cum Sf. Apostol zice “nu cel ce se arata pe din afara e iudeu” (Romani 2:28), pentru ca ar face faptele lui Avram, daca ar fi cu adevarat fiul lui Avram (Ioan 8:39). Vremurile sint tulburi si oamenii ticalositi peste masura, dar asta nu inseamna ca Adevarul nu poate fi vazut de cel care Il cauta si vrea sa se mintuiasca. Un bun inceput ar fi a lua aminte la cuvintele vladicai vrednic de pomenire:
“Nu tot ceea ce poarta numele sfint si drag de Ortodoxie este si ortodox: exista si falsa ortodoxie de care trebuie sa ne temem si sa fugim ca si de foc. Adevarata Ortodoxie e numai aceea care nu accepta si care nu permite prin nimic, nici in invatatura, nici in practica, nici un fel de inovatie care contrazice Cuvintul lui Dumnezeu si hotaririle Bisericii Sobornicesti.

Niciodata n-a fost crucea celui care vrea sa fie crestin adevarat asa de grea ca in aceste vremuri in care minciuna care ne inconjoara se-arata triumfanta. Niciodata inainte nu s-a mai vazut pe acest pamint un numar asa de mare de oameni care nesiliti si atit de usor, fara de rusine si fara mustrare de constiinta “cheama raul bine, si binele rau”! (Is. 5:20)”
(Arhiepiscop Averchie (+1976), Biserica Ortodoxa Rusa din Afara Rusiei)

paradosis 28.10.2010 02:37:06

Citat:

În prealabil postat de ghemistris (Post 301122)

Tu nu ai de ce sa te pocaiesti pentru fapta Mitropolitului Cutare. Problema ta (una dintre ele) este de o alta natura: umbli si te impartasesti in bisericile episcopului eretic pe fata. Pentru asta va trebui sa dai socoteala daca nu o sa-ti ingrijesti de suflet.

Daca spurcam Ortodoxia si sfinta Credinta prin impartasire adultera cu ereticii n-o sa scapam de a impartasi pedeapsa care-i asteapta pe eretici in lumea care va sa vina.” (Sf. Ioan cel Milostiv)

paradosis 28.10.2010 02:40:27

Citat:

În prealabil postat de ghemistris (Post 301131)
Frate,pocainta nu are varsta,sa pricepi acest lucru.Poti gresi toata viata si in ultima clipa sa te pocaiesti de faptele tale,si sa primesti iertare si mantuire.Asa cum cel din ceasul al unsprezecelea a intrat in vie si a lucrat mai putin decat cel venit in ceasul al treilea sau al saselea, si a primit aceeasi moneda,asa se intampla si cu cel care se pocaieste mai tarziu decat unul sau altul.Unul se pocaieste de faptele lui la tinerete,altul mai tarziu sau chiar pe patul de moarte.Dumnezeu prin marea Sa Milostivire asteapta pe fiecare cu rabdare sa se indrepte din greseala lui.Oare Dumnezeu nu are tot dreptul sa faca ce vrea cu cele ce sunt ale Sale,sau ochiul tau vede rau si nedrept?

Eu inteleg perfect ca pocainta nu are virsta si ca e primita chiar si in ceasul al 12-lea, dar pina atunci faptele inseamna erezie si pacat. Mai mult, pentru ca ereziile sint ale episcopului, ele devin marturisire de credinta pentru intreaga Biserica a acelui episcop si pentru toti cei in comuniune cu el. De aceea Sfintii Parinti insista sa ne separam de episcopul eretic:
“Dacă episcopul tău ar învăța orice în afara rânduielii date, chiar de trăiește în curăție, sau de săvârșește semne, sau de proorocește, să îți fie ție ca un lup în blană de oaie, căci lucrează la nimicirea sufletelor.” (Sfântul Ignatie)

“Daca episcopul sau clericul este viclean în chestiunile credintei, atunci fugi si leapada-te de el, nu numai ca de un om, ci chiar si înger din cer de-ar fi.” (Sf. Ioan Gura de Aur)

“Se cuvine sa ne îngradim pe noi însine si sa ne separam de episcopii care, în chip vadit, staruie în greseala privitor la cele ce tin de credinta si de adevar, asadar se vadesc a fi eretici sau nedrepti." (Sf. Nicodim Aghioritul)

“Atunci când episcopii predică eresul în public, în acest caz ei pot fi numiți falși-episcopi, iar toți cei ce se îngrădesc pre sine de acești falși episcopi nu numai că nu sunt supuși certării, ci din contră, merită cinste.”(Canon 15, Sinod I-II).

“Sinodul nu este aceasta: să se întrunească simplu ierarhi și preoți, chiar dacă ar fi mulți; ci să se întrunească în numele Domnului, spre pace și spre păzirea canoanelor… și nici unuia dintre ierarhi nu i s-a dat stăpânirea de a încălca canoanele, fără numai să le aplice și să se alăture celor predanisite, și să urmeze pe Sfinții Părinți, cei dinaintea noastră… Sf. Ioan Gură de Aur a spus deschis că dușmani ai lui Hristos sunt nu numai ereticii, ci și cei aflați în comuniune cu ei.

Avem poruncă de la însuși Apostolul Pavel ca, atunci cînd cineva învață ori ne silește să facem orice alt lucru decît am primit și decît este scris de canoanele Sinoadelor ecumenice și locale, acela urmează a fi osândit, că nefăcând parte din clerul sfințit. Nici un sfânt nu a încălcat legea lui Dumnezeu; dar nici nu s-ar fi putut numi sfânt, dacă ar fi călcat-o…” (Sf. Teodor Studitul, Migne, PG Epistola II.81)

“Si va indemn, fratilor, sa va paziti de cei ce fac dezbinari si sminteli impotriva invataturii pe care ati primit-o. Departati-va de ei.” (Romani 16:17)

“Fratilor, va poruncim in numele Domnului nostru Iisus Hristos, sa va feriti de orice frate care umbla fara randuiala si nu dupa predania pe care ati primit-o de la noi.” (2 Tesaloneni 3:6)

Mihnea Dragomir 28.10.2010 08:16:50

Citat:

În prealabil postat de paradosis (Post 301203)
MD, versetele pe care le citati se refera la cei care au trait sub Lege (cunoscind-o sau nu), inainte ca Legea sa fie implinita prin Domnul, si pogoramintele care li s-au dat. Versetul imediat urmator arata insa clar cum va fi facuta judecata:

Versetele citate, aparținând Sf Paul, au fost scrise la un timp considerabil după ce Legea a fost împlinită prin Domnul. Moartea și Învierea Domnului avuseseră loc mai înainte, ca și Pentecostele și începerea misiunii Bisericii. Prin urmare, la data acestei Scrisori, lumea intrase sub Legea Nouă.

Citat:

Atunci când episcopii predică eresul în public, în acest caz ei pot fi numiți falși-episcopi, iar toți cei ce se îngrădesc pre sine de acești falși episcopi nu numai că nu sunt supuși certării, ci din contră, merită cinste.”(Canon 15, Sinod I-II).
Despre ce eres vorbiți ? Care este autoritatea cel puțin egală cu a lui, prin care episcopul Nicolae a fost considerat eretic ? Sau dv aveți autoritate de a proclama ereziile episcopilor ?

Citat:

Se cuvine sa ne îngradim pe noi însine si sa ne separam de episcopii care, în chip vadit, staruie în greseala privitor la cele ce tin de credinta si de adevar, asadar se vadesc a fi eretici sau nedrepti
Care este "greșeala privitor la cele ce țin de credință și de adevăr" în care stăruie "în chip vădit" epsicopul de care tot vorbiți, încât să vă separați de el ?

philalex 28.10.2010 09:49:09

mai nu stiu....dar mi se pare ca sunt probleme si in biserica ortodoxa...daca se mentin oameni ca Teodosie la Constanta...dupa ce presa a cantat atata despre el....si ce a facut acolo, cred ca sunt probleme.....

Silencer 28.10.2010 09:56:22

Lasati-o fratilor mai moale, pentru ce atita zarva ? :)

Personal, la moment sunt pe stil vechi ( Din cauza ca asha sunt bisericile de aici, in Basarabia ), da nu cred ca este asha mare deosebire intre ele pentru a se face atita zarva...

In Basarabia aproape toate bisericile sunt pe stil vechi, chiar shi cele subordonate BOR... Serbia dupa cate shtiu la fel (cel putin o parte din ele)... In Rusia la fel... Doar in Romania s-a introdus la asha scara calendarul nou...

Shi la noi mitropolia subordonata BOR nu e recunoscuta, shi ce inseamna asta ? Ca o sa ajung in iad ? Ca trebuie sa ma duc la cea subordonata rusiei ??

Personal nu fac nici o diferenta, atita timp cat e biserica, shi nu conteaza calendarul fratilor...
Shi lasati treaba cu invingerea diavolului, ca e prea radical spus, mai ales din partea unor mireni ca noi...

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:51:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.