Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre suflet, duh si starea omului in moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11275)

Florin-Ionut 17.12.2011 10:49:07

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 415644)
Asta nu mai scrie în Rom.6:23. Scrie doar că plata păcatului este moartea. Punct.
Dacă ar fi scris că "plata păcatului este viața" aș fi crezut, dar nu scrie asta. Am cerut de nenumărate ori pe această secțiune a forumului să mi se aducă versetul biblic care afirmă textual că "sufletul este nemuritor". Încă n-a găsit nimeni așa ceva... poate reușiți dumneavoastră.

Am dat eu unul, mai sus: Apocalipsa 20, 10

Prima moarte este trecerea spre existența ce urmează, iar moartea cea de-a doua este rezervată celor care se opun voii bune a Lui Dumnezeu.

Apocalipsa 20, 14
Și moartea și iadul au fost aruncate în râul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc.

Profetul de carton 17.12.2011 11:00:49

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 415676)
Apocalipsa 20, 14
Și moartea și iadul au fost aruncate în râul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc.

Nu va este clar ca 'iezerul de foc' este simbol pt moartea definitiva? cum poti arunca moartea, care e o stare, deci nu ceva fizic, in ceva care e fizic? si iadul ! pai multi zic ca 'iezerul de foc' este 'iadul', deoarece vad acolo ca 'iadul' e aruncat in 'iezer' si trag concluzia ca...daca 'iadul' e vesnic, atunci e acel 'iezer'.

Lucian008 17.12.2011 11:46:47

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 415657)
"Osanda" sau "pedeapsa" vesnica poate fi nimicirea, in contrast cu viata vesnica. Pentru ca daca ar fi vii, chiar daca in chinuri, atunci tot viata vesnica ar primi si cei rai !

2 Petru 3:10 Iar cerurile și pământul de acum sunt păzite și păstrate, prin același cuvânt, pentru focul din ziua de judecată și de pieire a oamenilor nelegiuiți.

deci nelegiuitii vor pieri, vor disparea.

Asta se numeste interpretare tendentioasa. Osanda ar putea fi intradevar nimicirea. Dar vesnica? Asta inseamna ca actiunea va fi perpetua, aduca fiinta respectiva va dainui vesnic.
Iar prin viata vesnica se intelege comuniunea cu Sursa vietii pe veci.

Profetul de carton 17.12.2011 11:49:12

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415687)
Asta se numeste interpretare tendentioasa. Osanda ar putea fi intradevar nimicirea. Dar vesnica? Asta inseamna ca actiunea va fi perpetua, aduca fiinta respectiva va dainui vesnic.

pe aceleasi considerente, si cei rai, pacatosii, demonii, ar trebui sa fie in comuniune vesnic cu Sursa vietii, pentru a putea fi in viata ca sa simta acel chin vesnic.

Lucian008 17.12.2011 12:17:23

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 415688)
pe aceleasi considerente, si cei rai, pacatosii, demonii, ar trebui sa fie in comuniune vesnic cu Sursa vietii, pentru a putea fi in viata ca sa simta acel chin vesnic.

Nu ar trebui sa fie in comuniune. Tocmai asta e pedeapsa: lipsa comuniunii, iubirea lui Dumnezeu (pentru ca Dumnezeu iubeste si pacatosii) care "arde". Comuniunea ar presupune ca ar fi impreuna si Dumnezeu dandu-i libertate nu il va forta pe om la aceasta.

Lucian008 17.12.2011 12:19:22

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 415678)
Nu va este clar ca 'iezerul de foc' este simbol pt moartea definitiva? cum poti arunca moartea, care e o stare, deci nu ceva fizic, in ceva care e fizic? si iadul ! pai multi zic ca 'iezerul de foc' este 'iadul', deoarece vad acolo ca 'iadul' e aruncat in 'iezer' si trag concluzia ca...daca 'iadul' e vesnic, atunci e acel 'iezer'.

1. Omul va avea trup.
2. Pedeapsa va fi lipsa comuniunii, care va atrage toate chinurile atat trupesti (similar imbolnavirilor ca urmare a pacatului) cat si sufletesti.

Profetul de carton 17.12.2011 13:02:58

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415699)
1. Omul va avea trup.
2. Pedeapsa va fi lipsa comuniunii, care va atrage toate chinurile atat trupesti (similar imbolnavirilor ca urmare a pacatului) cat si sufletesti.

1. omul pacatos va avea trup? cel fel de trup? unul ceresc precum cei mantuiti?
2. ca sa simta chinurile, indiferent in ce trup va fi, pacatosul are prin urmare si el viata vesnica. Deci viata vesnica nu mai este ceva caracteristic celor mantuiti, ci tuturor, indiferent de viata dusa si de pacatele comise.

grasu77 17.12.2011 13:14:25

Citat:

Asta se numeste interpretare tendentioasa.

Nu. Interpretarea "profetului" nu este tendentioasa ci este cat se poate de biblica. Greseala este in felul in care intelegeti dvs. ce inseamna "vesnic", in Sfanta Scriptura, atunci cand este vorba de pedeapsa finala.

Citat:

Osanda ar putea fi intradevar nimicirea. Dar vesnica? Asta inseamna ca actiunea va fi perpetua, aduca fiinta respectiva va dainui vesnic.

Pentru a intelege ce inseamna "vesnic", in Scriptura, atunci cand este vorba de pedeapsa, avem o pilda, data de Sfantul Apostol Iuda:
"Tot asa, Sodoma si Gomora si cetătile dimprejurul lor, care se dăduseră ca si ele la curvie si au poftit după trupul altuia, ne stau înainte ca o pildă, suferind pedeapsa unui foc vesnic." Iuda, vers 7)

Intrebare: mai ard inca Sodoma si Gomora? (Conform teoriei dvs. "actiunea este perpetua"). Sau, cand se spune despre "pedeapsa unui foc vesnic", este vorba de un foc cu consecinte vesnice, nimicitoare, pentru totdeauna?

Lucian008 17.12.2011 13:21:18

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 415708)
1. omul pacatos va avea trup? cel fel de trup? unul ceresc precum cei mantuiti?
2. ca sa simta chinurile, indiferent in ce trup va fi, pacatosul are prin urmare si el viata vesnica. Deci viata vesnica nu mai este ceva caracteristic celor mantuiti, ci tuturor, indiferent de viata dusa si de pacatele comise.

1. Un trup transformat da, pentru a fi vesnic, dar nu precum cel al Manutuitorului inviat.
2. Moarte vesnica deoarece "Plata pacatului este moartea", dar trupul ca fi vesnic. Prin viata vesnica nu se intelege nemurirea si viata impreuna cu Dumnezeu, comuniunea adica.

Lucian008 17.12.2011 13:32:20

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 415711)
Nu. Interpretarea "profetului" nu este tendentioasa ci este cat se poate de biblica. Greseala este in felul in care intelegeti dvs. ce inseamna "vesnic", in Sfanta Scriptura, atunci cand este vorba de pedeapsa finala.

Vesnic inseamna etern. Cred ca asta este evident. In momentul in care spui ca o actiune se va intampla vesnic evident acest lucru presupune existenta vesnica a "subiectului" asupara caruia se va desfasura actiunea.

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 415711)
Pentru a intelege ce inseamna "vesnic", in Scriptura, atunci cand este vorba de pedeapsa, avem o pilda, data de Sfantul Apostol Iuda:
"Tot asa, Sodoma si Gomora si cetătile dimprejurul lor, care se dăduseră ca si ele la curvie si au poftit după trupul altuia, ne stau înainte ca o pildă, suferind pedeapsa unui foc vesnic." Iuda, vers 7)

Intrebare: mai ard inca Sodoma si Gomora? (Conform teoriei dvs. "actiunea este perpetua"). Sau, cand se spune despre "pedeapsa unui foc vesnic", este vorba de un foc cu consecinte vesnice, nimicitoare, pentru totdeauna?

Va rog sa raspundeti si dvs la intrebarea pe care ati adresat-o cu argumente logice a ceea ce inseamna focul cel vesnic ce a distrus Sodoma si Gomora.

Cred ca este evident pentru toata lumea ca "suferind pedeapsa unui foc vesnic" nu inseamna efectuarea unei actiuni perpetue. Dar de asemenea este clar ca nu se refera nici la pedeapsa de dupa Judecata. Nu, focul cel vesnic, se refera la focul ce vine de la Dumnezeu, nu la faptul ca au fost distruse pentru totdeauna.

osutafaraunu 17.12.2011 13:49:02

Citat:

Nu vă supărați, dar "interpretare tendențioasă" și chiar ireverențioasă la adresa lui Dumnezeu este aceea că El ar fi cel mai mare torționar din Univers. Adică pentru un biet păcătos ce a păcătuit 60-70 de ani să i se dea o pedeapsă eternă - asemenea celui ce l-a instigat la păcat. Aceasta e justiția lui Dumnezeu?

Nu mai vorbim de absurditatea unei morți veșnice (moarte cu efecte veșnice, din care nu mai există înviere) care e prezentată în gândirea populară va fiind de fapt o viață veșnică. S-a trecut prea ușor peste textele care prezintă realitatea vieții veșnice a celor mântuiți în contrast cu pieirea în foc a celor nelegiuiți. E mare păcat ca chiar textul de aur al Bibliei (Ioan 3,16) este în felul acesta nesocotit, abuzat și interpretat "tendențios"!

Lucian008 17.12.2011 14:02:45

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 415724)
Nu vă supărați, dar "interpretare tendențioasă" și chiar ireverențioasă la adresa lui Dumnezeu este aceea că El ar fi cel mai mare torționar din Univers. Adică pentru un biet păcătos ce a păcătuit 60-70 de ani să i se dea o pedeapsă eternă - asemenea celui ce l-a instigat la păcat. Aceasta e justiția lui Dumnezeu?

Nu mai vorbim de absurditatea unei morți veșnice (moarte cu efecte veșnice, din care nu mai există înviere) care e prezentată în gândirea populară va fiind de fapt o viață veșnică. S-a trecut prea ușor peste textele care prezintă realitatea vieții veșnice a celor mântuiți în contrast cu pieirea în foc a celor nelegiuiți. E mare păcat ca chiar textul de aur al Bibliei (Ioan 3,16) este în felul acesta nesocotit, abuzat și interpretat "tendențios"!

Aaaaa si sa inteleg ca Dumnezeu pentru a nu fi ce lai mare tortionar din Univers a decis sa ii suprime pe pacatosi si cei buni sa ramana in comuniune. Iar o chestie de logica ne spune ca daca diavolul nu l-ar fi ispitit pe om, acesta ar fi ramas fericit in Rai in comuniune cu Dumnezeu pentru eternitate. Nu i-ar si fost mai simplu Lui Dumnezeu sa il suprime pe Diavol cand s-a intors impotriva Lui. Si asa impusca 2 iepuri dintr-un foc: diavlolul disparea si nu mai astepta atat timp sa o faca (sdau diavolul nu va fi nimicit?) si oamenii ar fi fost in comuniune mereu cu Dumnezeu, ba mai mult chiar toti. Nici nu il mai suparau oamenii pe Dumnezeu. Nu credeti ca era mai simplu? Sau a vrut Dumnezeu ca omul sa cada. Stiu ca am expus mai multe idei, daca puteti eventual sa raspundeti.
Si nu, Dumnezeu nu este cel mai mare tortionar. Omul decide singur unde merge prin faptele lui. De aceea are libertate. Dumnezeu isi revarsa dragostea asupara tuturor, doar starea in care ei se afla ii face sa o resimta diferit. Pentru cei ce au ales comuniunea prin facerea voii Lui Dumnezeu va fi bucurie, iar ptr cei ce au ales indepartarea de El va fi chinul vesnic.

Profetul de carton 17.12.2011 14:20:51

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415729)
Pentru cei ce au ales comuniunea prin facerea voii Lui Dumnezeu va fi bucurie, iar ptr cei ce au ales indepartarea de El va fi chinul vesnic.

cine-i va chinui (vesnic) pe pacatosi? v-ati gandit si la acest aspect?

Lucian008 17.12.2011 14:36:40

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 415741)
cine-i va chinui (vesnic) pe pacatosi? v-ati gandit si la acest aspect?

Constiinta. Propriile fapte.

osutafaraunu 17.12.2011 14:39:51

Citat:

Aaaaa si sa inteleg ca Dumnezeu pentru a nu fi ce lai mare tortionar din Univers a decis sa ii suprime pe pacatosi si cei buni sa ramana in comuniune.

Asta spune Scriptura, nu eu. Cei credinciși vor trăi veșnic în comuniune cu Dumnezeu, iar cei nelegiuiți vor pieri în focul pregătit diavolului și îngerilor lui (Mat.25,41). Nu mă întrebați cât vor arde în foc, căci nu pot să vă răspund. Dar presupun că un nepocăit (de fapta lui) ce a furat o pâine nu va arde tot atât cât cel ce a dat ordin să fie arși 6 milioane de evrei! Spuneți-mi dacă gândesc greșit...

Citat:

Iar o chestie de logica ne spune ca daca diavolul nu l-ar fi ispitit pe om, acesta ar fi ramas fericit in Rai in comuniune cu Dumnezeu pentru eternitate.

La data aceea, diavolul nu mai era "fericit", ci era un nenorocit alungat din Cer! Și nu mai era în comuniune cu Dumnezeu, ci era deja dușmanul Lui declarat.

Citat:

Nu i-ar si fost mai simplu Lui Dumnezeu sa il suprime pe Diavol cand s-a intors impotriva Lui. Si asa impusca 2 iepuri dintr-un foc: diavlolul disparea si nu mai astepta atat timp sa o faca (sdau diavolul nu va fi nimicit?) si oamenii ar fi fost in comuniune mereu cu Dumnezeu, ba mai mult chiar toti. Nici nu il mai suparau oamenii pe Dumnezeu. Nu credeti ca era mai simplu?

Omenește vorbind era mai simplu, dar cu ce implicații veșnice pentru întreg Universul locuit! Noi oamenii am fi "rezolvat" urgent problema. Trimiteam "Serviciile" să-l suprime discret pe diavol și apoi să me vedem liniștiți de mandatul nostru de "președinte al Universului"...

Citat:

Sau a vrut Dumnezeu ca omul sa cada. Stiu ca am expus mai multe idei, daca puteti eventual sa raspundeti.

Nu am răspunsuri la toate întrebările, însă știu un lucru: Dumnezeu a dar liberul arbitru nu doar omului, ci fiecărei ființe inteligente din Univers.

Profetul de carton 17.12.2011 14:53:25

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415749)
Constiinta. Propriile fapte.

dar focul din iezerul acela, cine-l intretine? si credeti ca cei rai mai au constiinta?

Lucian008 17.12.2011 15:03:58

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 415752)
Asta spune Scriptura, nu eu. Cei credinciși vor trăi veșnic în comuniune cu Dumnezeu, iar cei nelegiuiți vor pieri în focul pregătit diavolului și îngerilor lui (Mat.25,41). Nu mă întrebați cât vor arde în foc, căci nu pot să vă răspund. Dar presupun că un nepocăit (de fapta lui) ce a furat o pâine nu va arde tot atât cât cel ce a dat ordin să fie arși 6 milioane de evrei! Spuneți-mi dacă gândesc greșit...

Intr-o anumita masura te mustra constiinta pentru faptul ca ai furat o paine si in cu totul alta daca ai ucis 6 milioane de evrei. Dar in final nu este vorba de fapta ci de masura in care te-ai apropiat, respectiv departat de Dumnezeu. Ptr ca in final poate fi mai apropiat de Dumnezeu un criminal in masa decat de un hot. Depinde de pocainta.
Focul este pregatit de fiecare prin faptele lui.

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 415752)
La data aceea, diavolul nu mai era "fericit", ci era un nenorocit alungat din Cer! Și nu mai era în comuniune cu Dumnezeu, ci era deja dușmanul Lui declarat.

Eu nu ma refeream la momentul ispitirii omului, ci la momentul caderii Diavolului. Daca atunci il nimicea Dumnezeu nu mai cadea omul. Si nu, nu tine de cunoasterea tainelor Lui Dumnezeu sa spunem ca Dumnezeu nu a vrut ca omul sa cada. A fost decizia omul liber.

Lucian008 17.12.2011 15:06:42

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 415766)
dar focul din iezerul acela, cine-l intretine? si credeti ca cei rai mai au constiinta?

Focul il intretine constiinta. Normal ca au constiinta. Chiar si cel mai mare pacatos care se impotriveste Lui Dumnezeu are constiinta. Ca s-a manipulat-o sa nu iasa la suprafata, sau ca "a adormit" constiinta este posibil aici, dar dupa ce se va transforma lumea la Judecata omul nu va mai putea sa imi estompeze mustrarile de constiina.

Profetul de carton 17.12.2011 15:33:54

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415777)
Focul il intretine constiinta. Normal ca au constiinta. Chiar si cel mai mare pacatos care se impotriveste Lui Dumnezeu are constiinta. Ca s-a manipulat-o sa nu iasa la suprafata, sau ca "a adormit" constiinta este posibil aici, dar dupa ce se va transforma lumea la Judecata omul nu va mai putea sa imi estompeze mustrarile de constiina.

Hmmmm.... pai ori luati literal si atunci sulful intretine focul (si sulful ala aprins e pus acolo de Dumnezeu), ori luati simbolic si atunci iezerul e moartea a 2-a, simbolul nimicirii complete si fara revenire.

Lucian008 17.12.2011 19:03:23

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 415787)
Hmmmm.... pai ori luati literal si atunci sulful intretine focul (si sulful ala aprins e pus acolo de Dumnezeu), ori luati simbolic si atunci iezerul e moartea a 2-a, simbolul nimicirii complete si fara revenire.

Nu intelegem focul ca pe focul de acum. "Focul" acela va arde si trupul si sufletul si e reprezentat de dragostea Lui Dumnezeu, el fiind efectul lipsei de comuniune.

Profetul de carton 17.12.2011 19:39:34

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415862)
Nu intelegem focul ca pe focul de acum. "Focul" acela va arde si trupul si sufletul si e reprezentat de dragostea Lui Dumnezeu, el fiind efectul lipsei de comuniune.

Nu sunteti consecvent.
V-am spus, ori o luati literal, ori simbolic.
Si chiar nu va inteleg, cum sa fie focul care chinuie pe pacatosi, tocmai dragostea lui Dumnezeu?

Dar, cât despre fricoși, necredincioși, scârboși, ucigași, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli și toți mincinoșii, partea lor este în iazul care arde cu foc și cu pucioasă, adică moartea a doua.”

-----> daca e un iaz literal, fara sa fie simbol, atunci sulful (pucioasa) si focul sunt literale, nu simbolice.

grasu77 17.12.2011 21:10:44

Citat:

Nu i-ar si fost mai simplu Lui Dumnezeu sa il suprime pe Diavol cand s-a intors impotriva Lui. Si asa impusca 2 iepuri dintr-un foc: diavlolul disparea si nu mai astepta atat timp sa o faca (sdau diavolul nu va fi nimicit?) si oamenii ar fi fost in comuniune mereu cu Dumnezeu, ba mai mult chiar toti. Nici nu il mai suparau oamenii pe Dumnezeu. Nu credeti ca era mai simplu?

Era mai simplu si mai dezastruos. Dupa nimicirea imediata a diavolului, cei ramasi (ingeri si oameni) ar fi ascultat de frica. Iar Dumnezeu vrea sa-L ascultam din dragoste. De aceea a pus in aplicare un plan (planul de mantuire), mai lung si mai dureros, dar plin de dragoste jertfitoare.

Rezultatul: eu astazi nu ascult de Dumnezeu din teama, ci din dragoste.

Profetul de carton 17.12.2011 21:54:03

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 415935)

Desigur! ce fel de Dumnezeu ar fi Acela care fortzeaza creatiile sale sa asculte de El, aratandu-le tot timpul un loc ingrozitor care arde incontinuu, pregatit pentru cei care nu fac voia Lui.
Si, oricat ar incerca unul si altul sa demonstreze ca nu Dumnezeu e Cel care-i chinuie, ci faptele lor rele si constiinta lor, nu reusesc. Pentru ca si demonii sunt bagati tot acolo, alaturi de pacatosi. Cine mai ramane sa chinuie? ingerii lui Dumnezeu?

osutafaraunu 17.12.2011 22:27:01

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415775)
Eu nu ma refeream la momentul ispitirii omului, ci la momentul caderii Diavolului. Daca atunci il nimicea Dumnezeu nu mai cadea omul.

Îmi cer scuze, eu așa am înțeles. În cazul acesta, aveți dreptate, nu mai cădea omul (poate?), în schimb rămânea o umbră de îndoială în mintea ființelor inteligente din Univers. În sensul că L-ar fi privit pe Dumnezeu ca pe un tiran ce ia decizii arbitrare și i-ar fi dat dreptate lui Lucifer care-L acuza pe Dumnezeu exact de acest lucru.

Lucian008 17.12.2011 23:32:56

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 415883)
Nu sunteti consecvent.

Dvs sunteti consecvent. Sustineti ca altii spun lucruti pe care nu le spun. Nu va recunoasteti propriile afirmatii si atunci cand ideile pe care le sustineti asociate creaza o monstuozitate pecum faptul ca un om a devenit Dumnezeu nu mai raspundti.
Sa imi spuneti in ce nu sunt consecvent si astept raspuns

Citat:

V-am spus, ori o luati literal, ori simbolic.

V-am raspuns este interpretare literara doar ca nu este focul pe care il cunoastem astazi. Este exaact acelasi lucru cu Cerul nou si Pamantul nou si cu trupurile nestricacioase ale celor mantuiti.

Citat:

Si chiar nu va inteleg, cum sa fie focul care chinuie pe pacatosi, tocmai dragostea lui Dumnezeu?

Si la intrebarea asta v-am raspuns. Este manifestarea dragostei Lui Dumnezeu care ii arde pe cei care nu sunt in comuniune cu El. Faptul ca Dumnezeu ne iubeste atat de mult si noi nu suntem impreuna cu El, si nu pentru ca el ne-a indepartat ci ptr ca noi am ales acest lucru. Si ca sa fac o comparatie mai apropiata, chiar cu focul (nu de la mine ci de la Sf Parinti doar ca nu retin exact care). Focul pe cei ce sunt in interiorul lui ii arde, iar pe cei ce sunt langa ii lumineaza. Asa e si cu iubirea Lui Dumnezeu, doar ca actiunea pozitiva este fata de cei din comuniune cu El si chinuitoare fata de cei ce au ales indepartarea.

Citat:

-----> daca e un iaz literal, fara sa fie simbol, atunci sulful (pucioasa) si focul sunt literale, nu simbolice.

Nu este simbolic, dar nici nu este focul pe care il cunoastem aici si nici arderea nu este cea a focului obisnuit ptr ca acel foc va arde si sufletul, dar nu il va nimici.

Lucian008 17.12.2011 23:38:21

Citat:

Era mai simplu si mai dezastruos. Dupa nimicirea imediata a diavolului, cei ramasi (ingeri si oameni) ar fi ascultat de frica. Iar Dumnezeu vrea sa-L ascultam din dragoste. De aceea a pus in aplicare un plan (planul de mantuire), mai lung si mai dureros, dar plin de dragoste jertfitoare.

Nu. Omul nu cunostea binele si raul. Fara ispita l-ar fi ascultat pe Dumnezeu asa cum l-a ascultat si pana la ispita. Omul nu stia de existenta diavolului si nici nu ar fi stiut de nimicirea lui. Deci argumentele nu tin.

Citat:

Cu toate ca stiti ca cei pacatosi vor fi nimiciti dupa Judecata? Atunci ce va faceti sa credeti ca Adam nu l-ar fi ascultat pe Dumnezeu tot din iubire, cu atat mai mult ptr ca l-a nimicit pe diavol pentru el (in cazul in care ar fi stiut de nimicirea diavolului), ca sa nu il ispiteasca, ca sa nu cada, ca sa nu moara?

Lucian008 17.12.2011 23:44:39

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 415954)
Desigur! ce fel de Dumnezeu ar fi Acela care fortzeaza creatiile sale sa asculte de El, aratandu-le tot timpul un loc ingrozitor care arde incontinuu, pregatit pentru cei care nu fac voia Lui.
Si, oricat ar incerca unul si altul sa demonstreze ca nu Dumnezeu e Cel care-i chinuie, ci faptele lor rele si constiinta lor, nu reusesc. Pentru ca si demonii sunt bagati tot acolo, alaturi de pacatosi. Cine mai ramane sa chinuie? ingerii lui Dumnezeu?

Poate chinul e acelasi. Ca nu vreti sa acceptati e una, ca nu e asa e cu totul altceva.
Oricum stiti ca e o prostie ce sustineti nu? Ca omul e in iad si se chinuie acceptati? Si ca sa nu revin de multe ori. Daca acceptati va raspund. Daca nu negati scriptura. Elocventa este pilda saracului Lazar.
Daca acceptati ca se chinuie e bine. Atunci nu acceptati ca este vesnic chinul. Dumnezeu este drept da? Daca pentru cei drepti plata este viata vesnica, pentru cei rai plata este chinul temporar? Judeca Dumnezeu cu unitati diferite? Nu. Atunci ambii imi primesc rasplata in functie de masura in acre au implinit voie lui Dumnezeu pentru aceeasi perioada, adica vesnic.
Daca gresesc spuneti-mi unde. Unde nu e logic ce am spus?

osutafaraunu 17.12.2011 23:47:26

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415991)
Nu este simbolic, dar nici nu este focul pe care il cunoastem aici si nici arderea nu este cea a focului obisnuit ptr ca acel foc va arde si sufletul, dar nu il va nimici.

Vă atrag atența că contraziceți cuvintele Mîntuitorului:

"Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheena." (Mat.10,28)
Ne întâlnim aici iar cu termenul άπόλλυμι = a pierde, a ucide, a nimici, a ruina.

Lucian008 17.12.2011 23:48:05

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 415966)
Îmi cer scuze, eu așa am înțeles. În cazul acesta, aveți dreptate, nu mai cădea omul (poate?), în schimb rămânea o umbră de îndoială în mintea ființelor inteligente din Univers. În sensul că L-ar fi privit pe Dumnezeu ca pe un tiran ce ia decizii arbitrare și i-ar fi dat dreptate lui Lucifer care-L acuza pe Dumnezeu exact de acest lucru.

Da? Nu exista fiinte "inteligente" care il acuza acum pe Dumnezeu de tiranie?
Dumnezeu nu trebuie se se justifice nimanui, iar dovada iubiri sale pentru orice fiinta rationala atunci ar fi fost ca a creat acele fiinte si le-a dat totul pentru cresterea duhovniceasca. Asta era atunci. Acum chiar mai mult, S-a jertfit Atotputernicul pentru creatie.

Lucian008 17.12.2011 23:51:15

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 415966)
Îmi cer scuze, eu așa am înțeles. În cazul acesta, aveți dreptate, nu mai cădea omul (poate?),

Nu, nu ar mai fi cazut. Acela era primul pacat: pacatul neascultarii. Omul nu ar fi gresit fara ispita, si atunci omul necunoscand binele si raul (deci ispita nu putea veni de la sine sau de la altii, adica Eva, pentru ca era la fel), iar ispita nu putea veni decat de la diavol.

osutafaraunu 17.12.2011 23:51:47

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415996)
Judeca Dumnezeu cu unitati diferite? Nu. Atunci ambii imi primesc rasplata in functie de masura in acre au implinit voie lui Dumnezeu pentru aceeasi perioada, adica vesnic.

Omenește ar fi logic, însă Dumnezeu tratează cu har pe cei credincioși: pentru o ascultare de câțiva ani, primesc o răsplătire eternă!

osutafaraunu 17.12.2011 23:55:43

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415998)
Da? Nu exista fiinte "inteligente" care il acuza acum pe Dumnezeu de tiranie?

Ba da, demonii. Pe ei nu i-am pus a socoteală...

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415998)
Dumnezeu nu trebuie se se justifice nimanui

N-ați auzit de Theodicee?

Lucian008 18.12.2011 00:16:38

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 415997)
Vă atrag atența că contraziceți cuvintele Mîntuitorului:

"Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeți-vă mai curând de acela care poate și sufletul și trupul să le piardă în gheena." (Mat.10,28)
Ne întâlnim aici iar cu termenul άπόλλυμι = a pierde, a ucide, a nimici, a ruina.

Da, deci traducerea e corecta, sa le piarda in gheena. Sa le duca spre pierzanie, spre chinul vesnic.
Imi pare rau, la restul voi raspunde maine. O seara buna.

Profetul de carton 18.12.2011 08:49:15

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415996)
Poate chinul e acelasi. Ca nu vreti sa acceptati e una, ca nu e asa e cu totul altceva.
Oricum stiti ca e o prostie ce sustineti nu? Ca omul e in iad si se chinuie acceptati? Si ca sa nu revin de multe ori. Daca acceptati va raspund. Daca nu negati scriptura. Elocventa este pilda saracului Lazar.
Daca acceptati ca se chinuie e bine. Atunci nu acceptati ca este vesnic chinul. Dumnezeu este drept da? Daca pentru cei drepti plata este viata vesnica, pentru cei rai plata este chinul temporar? Judeca Dumnezeu cu unitati diferite? Nu. Atunci ambii imi primesc rasplata in functie de masura in acre au implinit voie lui Dumnezeu pentru aceeasi perioada, adica vesnic.

In primul rand ca nu e drept sa primeasca cineva chin etern pentru niste pacate facute cateva zeci de ani. Nu chinul e plata pentru pacat, ci moartea. Asa a spus Domnul. Eu asta cred. Cel drept e normal sa traiasca vesnic in Cer, pentru ca s-a conformat cerintelor divine. Cel rau, va fi scos din existenta, nimicit. Nu tinut in viata cu singurul scop de a fi chinuit. Iar ce ati spus acolo ca dragostea lui Dumnezeu chinuie pe cel rau, nu e asa, pentru ca textul biblic spune ca focul si pucioasa(sulful) din acel iaz determina chinul. Daca dragostea lui Dumnezeu chinuia pe pacatos, ce rost avea sa mai fie scos din Iad (Locuinta mortilor) unde oricum era in chinuri (cf. cu pilda cu saracul si bogatul), ca sa fie aruncat in Iaz??? Deci ori le luati ca fiind simbolice, ori ca fiind literare, nu si asa si asa, dupa bunul plac.

Iar pilda cu saracul si bogatul este evident o parabola. Acolo se scrie despre mort ca ar avea limba, ca ar putea bea apa. Ori mortii nu au trup, trupul lor se transforma in tarana.

osutafaraunu 18.12.2011 15:36:33

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 416006)
Da, deci traducerea e corecta, sa le piarda in gheena. Sa le duca spre pierzanie, spre chinul vesnic.

Chinul veșnic nu e "pierzanie", ci "păstrelniță". Adică păstrare în viață pentru a fi torturat la infinit.

Profetul de carton 18.12.2011 16:03:39

Din moment ce si pacatosii, (care sunt oameni) dar si demonii sunt aruncati pe timp infinit, in acelasi loc, care este un iaz/iezer de foc si sulf, presupun ca si vina este aceeasi, nu? si gravitatea, la fel, nu? adica un pacatos de acolo, ca o fi mintit, ca o fi fumat, se face vinovat in aceeasi masura ca diavolii?

Lucian008 18.12.2011 16:15:41

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416032)
In primul rand ca nu e drept sa primeasca cineva chin etern pentru niste pacate facute cateva zeci de ani. Nu chinul e plata pentru pacat, ci moartea. Asa a spus Domnul. Eu asta cred. Cel drept e normal sa traiasca vesnic in Cer, pentru ca s-a conformat cerintelor divine. Cel rau, va fi scos din existenta, nimicit. Nu tinut in viata cu singurul scop de a fi chinuit. Iar ce ati spus acolo ca dragostea lui Dumnezeu chinuie pe cel rau, nu e asa, pentru ca textul biblic spune ca focul si pucioasa(sulful) din acel iaz determina chinul. Daca dragostea lui Dumnezeu chinuia pe pacatos, ce rost avea sa mai fie scos din Iad (Locuinta mortilor) unde oricum era in chinuri (cf. cu pilda cu saracul si bogatul), ca sa fie aruncat in Iaz??? Deci ori le luati ca fiind simbolice, ori ca fiind literare, nu si asa si asa, dupa bunul plac.

Iar pilda cu saracul si bogatul este evident o parabola. Acolo se scrie despre mort ca ar avea limba, ca ar putea bea apa. Ori mortii nu au trup, trupul lor se transforma in tarana.

Ma bucur ca Dumnezeu isi stabileste dreptatea dupa parerea dvs personala. E mai bine asa. Se putea sa isi stabileasca dupa voia Sa. Sau putea sa isi stabileasca dreptatea dupa parerea catorva miliarde de oameni care cred ce e drept cum sutin eu (catolicii si ortodocsii). Dar nu Dumnezeu si-a stabilit-o dupa parerea dvs. Plata pacatului e moartea. Moartea adica opusul vietii care e lipsa Lui Dumnezeu. Adica lipsa comuniunii cu Dumnezeu. Cum o fi cu "plangerea si scrasnirea dintilor" nu stiu. Probabil de la suprimarea existentei se trage.
Pe acelasi princiupiu nu ar fi corect nici ca cei drepti sa se bucure de viata vesnica ptr cateva zeci de ani de fapte bune. Si ele destul de relative, ptr ca daca de pocaiesti de ele poti sa te mantuiesti chiar daca toata viata ai fost un pacatos. Dar nu, in cazul asta Dumnezeu eu bun. E bun si ii rasplateste pe cei buni uitand de dreptate. Masoara cu masuri diferite. Dar fiind atotputernic isi permite, nu? Oricum e legea Lui. Dar nu poate sa fie tot legea lui sa existe vesnic pacatosii si totusi sa se chinuie ptr vesnicie. Nu ptr ca am stabilit Dumnezeu S-a consultat cu dvs cand a stabilit ce e drept si ce nu.

Il scote Dumnezeu pe pacatos din Iad si il arunca in Iaz? Ce mai e si cu aberatia asta?

Profetul de carton 18.12.2011 16:20:29

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 416091)

Il scote Dumnezeu pe pacatos din Iad si il arunca in Iaz? Ce mai e si cu aberatia asta?

Cum aberatie? nu scrie asa in Scripturi?

Și moartea și iadul au fost aruncate în râul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc - Apoc. 20:14

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=4&cap=20

Lucian008 18.12.2011 16:33:41

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416094)
Cum aberatie? nu scrie asa in Scripturi?

Și moartea și iadul au fost aruncate în râul de foc. Aceasta e moartea cea de a doua: iezerul cel de foc - Apoc. 20:14

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=4&cap=20

V-am mai spus ca nu aveti identitate, ca nu va asumati o identitate si ca la logica stati prost. Nu ati raspuns si continuati. Dupa cum v-am spus sunteti consecvent. Nici nu mai astept un raspuns la restul aspectelor. Eu totusi va raspuns.

Apocalipsa e cea mai grea carte de explicat. Cei mai multi preoti nu se incumeta sa o explice si daca totusi o fac, aceasta se bazeaza doar pe o documentare temeinica si amanuntita. Asa ca eu cu siguranta nu imi voi permite sa explic Apocalipsa.
Dar voi explica ffffff pe scurt conceptia ortodoxa despre moarte si iad.
Moartea de de 3 tipuri:
1. Moarte fizica
2. Moartea ca urmare a pacatului, din care omul se poate ridica prin pocainta
3. Moartea vesnica de dupa Judecata

In acest verset se refera la eliminarea mortii: nu vor mai muri oamenii fizic, nici nu for mai pacatui si moartea vesnica va insemna pedeapsa pentru cei pacatosi

Iadul este:
1. Iadul in care se afla sufletele pacatosilor dupa judecata particulara, din care totusi pot fi salvati prin rugaciunile celor vii
2. Iadul de dupa Judecata Universala unde vor fi chinuite (si am explicat cum) sufletele pacatosilor pentru eternitate. Nimeni nu isi va mai putea schimba starea dupa judecata

In acest verset se refera exact la transformarea Iadului cel dintai cu cel vesnic.

osutafaraunu 18.12.2011 16:40:27

Citat:

Cum o fi cu "plangerea si scrasnirea dintilor" nu stiu. Probabil de la suprimarea existentei se trage.

Argumentul acesta mi s-a părut cel mai comic, deși în esență expresia e plină de tragism. Păi domnule Lucian, dinți de diamant să ai și după 2-3 miliarde de ani de scrâșnit ți se tocesc! http://yoursmiles.org/tsmile/med/t118017.gif

Citat:

Pe acelasi princiupiu nu ar fi corect nici ca cei drepti sa se bucure de viata vesnica ptr cateva zeci de ani de fapte bune. Si ele destul de relative, ptr ca daca de pocaiesti de ele poti sa te mantuiesti chiar daca toata viata ai fost un pacatos. Dar nu, in cazul asta Dumnezeu eu bun. E bun si ii rasplateste pe cei buni uitand de dreptate. Masoara cu masuri diferite. Dar fiind atotputernic isi permite, nu? Oricum e legea Lui. Dar nu poate sa fie tot legea lui sa existe vesnic pacatosii si totusi sa se chinuie ptr vesnicie. Nu ptr ca am stabilit Dumnezeu S-a consultat cu dvs cand a stabilit ce e drept si ce nu

Așa cum am mai spus, Dumnezeu răsplătește inegal, însă datorită harului Său, după modelul discriminării pozitive. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al iubirii, nu cel mai odios torționar al Universului!

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:05:25.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.