Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Crede si nu cerceta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11465)

Pippo_ 29.01.2011 14:43:58

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329641)
RESTUL,..............pffffffffffff........,pot fi: INSELATORII,fenomene fizice naturale inca neexplicate, INGERI, sau chiar DEMONI.

Deci recapituland, sustii ca in sedintele de spiritism se ia contact cu duhuri de ingeri si duhuri de demoni, dar nu cu duhurile celor decedati, corect?

Mie mi se pare complet aiurea sa poti contacta duhuri de toate felurile cu exceptia duhurilor celor morti. Poate nu ai inteles exact. Eu imi dau seama de eroarea pe care o fac spiritistii. Dar nu este aceea ca nu comunica cu duhul decedatului, ci eroarea este aceea ca duhul decedatului nu este persoana decedatului, ei crezand ca vorbesc cu saracul care a murit, dar se inseala, deoarece sufletul decedatului (constienta de sine) este deja la Dumnezeu, ei vorbind doar cu duhul decedatului (structura informationala inteligenta) care dupa moarte ramane pe pamant, precum trupul fizic.

Fr.Guillaume de Ruszka 29.01.2011 14:47:42

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329645)
Deci recapituland, sustii ca in sedintele de spiritism se ia contact cu duhuri de ingeri si duhuri de demoni, dar nu cu duhurile celor decedati, corect?

Mie mi se pare complet aiurea sa poti contacta duhuri de toate felurile cu exceptia duhurilor celor morti. Poate nu ai inteles exact. Eu imi dau seama de eroarea pe care o fac spiritistii. Dar nu este aceea ca nu comunica cu duhul decedatului, ci eroarea este aceea ca duhul decedatului nu este persoana decedatului, ei crezand ca vorbesc cu saracul care a murit, dar se inseala, deoarece sufletul decedatului (constienta de sine) este deja la Dumnezeu, ei vorbind doar cu duhul decedatului (structura informationala inteligenta) care dupa moarte ramane pe pamant, precum trupul fizic.

Iti dau raspunsul intr-o ora si jumatate .Trebuie sa merg la rugaciune si la masa.

Pippo_ 29.01.2011 15:00:41

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329647)
Iti dau raspunsul intr-o ora si jumatate .Trebuie sa merg la rugaciune si la masa.

Nu-i nici o graba, cu rabdare si cu calm se fac toate. (uite cine da sfaturi :)) ) Pofta buna! ;)

Melissa 29.01.2011 15:02:26

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329645)

Deci noi deja vorbim ca orbii din nastere, despre culori...Asa cum ei pot spune ce verde este verdele si ca asta e rosu si nu e galben, asa si noi putem stii cu cine iau legatura spiritistii!Clar sa fie asta!Putem PRESUPUNE doar.Degeaba sustii ca ai verificat.Ai verificat poate INFORMATII.De exemplu : vrei sa vb cu bunica ta decedata.SImplu, o intrebi un lucru despre care stii doar tu SI ea.E clar ca vei primi un raspuns corect! Dar asta nu ma convinge pe mine, ca ai vb cu bunica (cu sufletul/spiritul/duhul ei sau ce o fi).Puteai foarte bine sa vorbesti cu diavolul, cre stie si el perfect raspunsul la intrebare.Spui ca spiritistii trebuie sa fie atenti , sa nu se joace ca sa nu-si faca rau lor si celor din jur.Pai tocmai astea sunt "roadele" despre care vorbeam si care trebuie sa dea de gandit.Daca sunt entitati luminoase (ca bunica n-a fost drac), NU SE POT INTAMPLA lucruri negative nici cu spiritistul,nici cu cei din jur.
Acum mai zici ceva in plus : ca duhul decedatului ramane pe pamant alaturi de trup.
Deci, ne intoarcem la definitia duhului si a sufletului si a spiritului! :5:

Melissa 29.01.2011 15:13:06

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329623)
Poti spune NU cat doresti, dar evidenta te contrazice. Cerceteaza faptele. Comunicarea o poate face aproape orice om cu destula usurinta. Dealtfel nici biblia nu ne contrazice. Si nici biserica n-ar face atata caz daca nu ar fi adevarat. Si n-ar exista atatea marturii si inregistrari daca n-ar fi adevarat. Evidenta este coplesitoare.

Deci sper ca ai inteles punctul meu de vedere.Nu contesc ca poti comunica DAR NU POATE STII NIMENI EXACT CU CINE COMUNICAM in aceste cazuri!Facem presupuneri doar si incercam sa ajungem oarecum la o varianta logica.

Pippo_ 29.01.2011 15:17:50

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329655)
Deci noi deja vorbim ca orbii din nastere, despre culori...Asa cum ei pot spune ce verde este verdele si ca asta e rosu si nu e galben, asa si noi putem stii cu cine iau legatura spiritistii!Clar sa fie asta!Putem PRESUPUNE doar.Degeaba sustii ca ai verificat.Ai verificat poate INFORMATII.De exemplu : vrei sa vb cu bunica ta decedata.SImplu, o intrebi un lucru despre care stii doar tu SI ea.E clar ca vei primi un raspuns corect! Dar asta nu ma convinge pe mine, ca ai vb cu bunica (cu sufletul/spiritul/duhul ei sau ce o fi).Puteai foarte bine sa vorbesti cu diavolul, cre stie si el perfect raspunsul la intrebare.Spui ca spiritistii trebuie sa fie atenti , sa nu se joace ca sa nu-si faca rau lor si celor din jur.Pai tocmai astea sunt "roadele" despre care vorbeam si care trebuie sa dea de gandit.Daca sunt entitati luminoase (ca bunica n-a fost drac), NU SE POT INTAMPLA lucruri negative nici cu spiritistul,nici cu cei din jur.
Acum mai zici ceva in plus : ca duhul decedatului ramane pe pamant alaturi de trup.
Deci, ne intoarcem la definitia duhului si a sufletului si a spiritului! :5:

Mai, eu cunosc unele detalii de la unii sfinti pe care tu ii ignori, si din ambientul lor. Deci nu e ca fac ca Melissa, presupuneri doar din capul meu, acolo unde evidenta ma depaseste. Cand evidenta ma depaseste, ma incred in cuvantul sfintilor pana reusesc sa avansez si eu. Si tot asa, ma las dus de manutza de sfinti :)) prin afirmatiile si sfaturile lor.

Melissa 29.01.2011 15:49:50

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329660)
Mai, eu cunosc unele detalii de la unii sfinti pe care tu ii ignori, si din ambientul lor. Cand evidenta ma depaseste, ma incred in cuvantul sfintilor pana reusesc sa avansez si eu. Si tot asa, ma las dus de manutza de sfinti :)) prin afirmatiile si sfaturile lor.

Nu iti este clara nici notiunea de sfant.Tu despre "iluminatul" la care faceai referire, spui ca-i sfant.In alta ordine de idei, daca te lumineaza sfintii tai, ce mai vrei de la noi, cei care ne straduim aici sa iti dam niste raspunsuri din CAPUL nostru,nu din carti.Sau te distrezi?
Citat:

Deci nu e ca fac ca Melissa, presupuneri doar din capul meu, acolo unde evidenta ma depaseste.

In primul rand EVIDENTA NU DEPASESTE pe nimeni.Decat pe orbi.(si orb nu e neaparat cel care nu vede ci e si cel care nu vrea sa vada)Nu cunosti nici aceasta notiune.Lucrurile evidente NU se demonstreaza,pt ca sunt evidente.(ti-a explicat frumos Fr.Guillaume de Ruszka )
Si in ultimul rand, referitor la "aprecierea" care mi-o faci, ce mai pot sa spun?Sincer, am vrut sa te ajut.Sa stii ca si mie mi-ar fi usor sa te jignesc.Dar aleg sa nu o fac.( liber arbitru =vointa+inteligenta).Incerc sa nu fiu in compania oamenilor care incep sa jigneasca cand nu au argumente.
Eu cand nu am argumente,tac si cand gresesc,imi cer iertare.Se poate spune ca uneori cred ca am argumente si poate ca nu am (sau nu sunt argumente bune), dar asta nu inseamna ca in loc sa primesc o explicatie,e bine sa mi se dea una in cap.
In fine...iti doresc succes in continuare!

Fr.Guillaume de Ruszka 29.01.2011 16:43:15

Ratiune si Credinta

Citat:

Mai, eu cunosc unele detalii de la unii sfinti pe care tu ii ignori, si din ambientul lor. Deci nu e ca fac ca Melissa, presupuneri doar din capul meu, acolo unde evidenta ma depaseste. Cand evidenta ma depaseste, ma incred in cuvantul sfintilor pana reusesc sa avansez si eu. Si tot asa, ma las dus de manutza de sfinti :)) prin afirmatiile si sfaturile lor.

Sa vedem: Am spus ca Esenta lucrurilor materiale se compune din Materie si Forma.In cazul omului, Materia este Trupul(rezultat al evolutiei),iar Forma este Sufletul de tip intelectiv,adica Spiritul sau in alte cuvinte, duhul.Acesta este cel care POSEDA facultatile Inteligentei si ale Vointei,care este capabil de autoconstiinta si care este liber. O.K.Trupul si sufletul uniindu-se ca MateriE si Forma,formeaza o UNICA fiinta:Omul.De aceea sufletul unui raposat nu este OM,fiindca nu are Materie,ci doar Forma,deci este un Spirit si atata tot.Spiritul,fiind Forma substantiala,in fiecare om,este UNUL,unic si incompus.Fiind incompus,nu poate sa se descompuna,deci nu poate sa moara. Iar dupa moarte sufletul uman apartine strict ordinului Incorporal,deci nu poate sa aiba contact direct cu ordinul nostru Corporal,datorita diferentei de ORDINE(nu are nici SIMTURI care sa o faca sa cunoasca corporalul). Deci dupa moarte in ordinul corporal ramane doar corpul, nu duhul(=spiritul).Unicul contact posibil dupa cum am demonstrat deja este cel cu sfintii.

Fr.Guillaume de Ruszka 29.01.2011 16:45:41

Ratiune si Credinta

Citat:

Nu tot ce au afirmat sfintii este corect.Si ei au fost oameni si au avut limitele lor.

Pippo_ 29.01.2011 17:20:47

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329675)
iar Forma este Sufletul de tip intelectiv,adica Spiritul sau in alte cuvinte, duhul.

Daca nu facem distinctie intre "suflet" si "spirit"(duh) deja din punctul meu de vedere suntem in eroare.

PS Se pare ca ai facut distinctie intre "suflet" si "spirit". Doar exprimarea e confuza si m-a indus in eroare.

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329676)
Nu tot ce au afirmat sfintii este corect.Si ei au fost oameni si au avut limitele lor.

Ce afirma sfintii este intotdeauna corect. Difera doar perspectiva (si circumstantele in care au fost spuse lucrurile respective). Deci a intelege corect este doar o problema de a identifica unghiul corect din care trebuiesc intelese afirmatiile.

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329667)
Sincer, am vrut sa te ajut.

Multumesc pentru intentia buna. Dupa cum observi, intentia este importanta, dar nu se rezolva totul doar prin intentie.

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329675)
Deci dupa moarte in ordinul corporal ramane doar corpul, nu duhul(=spiritul).Unicul contact posibil dupa cum am demonstrat deja este cel cu sfintii.

Nu poate fi asa. O spun atat iluminatii cat si evidentele.

E interesant modul asta de analiza. Dar cred ca mergem mult prea departe cu presupunerile. O sa-l studiez putin pe Toma de Aquino incercand sa-i inteleg perspectiva, si apoi poate continuam in directia asta daca merita. Dar ce rost ar avea sa intelegem corect rational totul pana in capat fara practica lucrurilor care sunt cel mai aproape de noi? Eu incerc in continuare sa ma apropii din aproape in apoape, din evidenta in evidenta si transformare, fara a merge cu ratiunea mult prea departe de evidente. Cred ca este modul de abordare cel mai corect si rapid.

Fr.Guillaume de Ruszka 30.01.2011 00:44:16

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329682)
Daca nu facem distinctie intre "suflet" si "spirit"(duh) deja din punctul meu de vedere suntem in eroare.

PS Se pare ca ai facut distinctie intre "suflet" si "spirit". Doar exprimarea e confuza si m-a indus in eroare.

Ce afirma sfintii este intotdeauna corect. Difera doar perspectiva (si circumstantele in care au fost spuse lucrurile respective). Deci a intelege corect este doar o problema de a identifica unghiul corect din care trebuiesc intelese afirmatiile.

Multumesc pentru intentia buna. Dupa cum observi, intentia este importanta, dar nu se rezolva totul doar prin intentie.

Nu poate fi asa. O spun atat iluminatii cat si evidentele.

E interesant modul asta de analiza. Dar cred ca mergem mult prea departe cu presupunerile. O sa-l studiez putin pe Toma de Aquino incercand sa-i inteleg perspectiva, si apoi poate continuam in directia asta daca merita. Dar ce rost ar avea sa intelegem corect rational totul pana in capat fara practica lucrurilor care sunt cel mai aproape de noi? Eu incerc in continuare sa ma apropii din aproape in apoape, din evidenta in evidenta si transformare, fara a merge cu ratiunea mult prea departe de evidente. Cred ca este modul de abordare cel mai corect si rapid.

In primul rand: Am spus ca exista trei tipuri de suflete: VEGETATIV,SENZITIV si INTELECTUAL,iar pe acesta din urma il numim "spirit".
In al doilea rand: Intre filosofiile si teologiile sfintilor,exista erori si unele chiar mari: de aceea au existat sfinti care s-au contrazis si combatut intre ei.Ori doua lucruri contradictorii in acelasi timp si inteles, nu pot fi ambele adevarate.Ori una este adevarata si deci cealalta falsa,ori ambele sunt false.
In al treilea rand:Vad ca inca nu stii ceea ce este "evidenta" .Am explicat mai sus.In plus,eu nu am mers cu "presupuneri",ci am urmarit in tocmai filosofia si theologia lui Toma d'Aquino,asumata si promovata atat de Conciliul din Trento, cat si de Conciliul Vatican I.
Apoi, daca afirmatia ca "ramane" un duh pe pamant, este demonstrata ca falsa. Dar te inteleg,caci pentru a putea intelege explicatia trebuie sa posezi notiuni bazice de filosofie si metafisica.Consecintele ar fi drastice:Ar rezulta ca omul ar avea doua forme substantiale(fapt imposibil,deoarece forma substantiala este doar una in cazul fiecarei substante),deci cazi intr-o forma CIUDATA DE DUALISM,DECI INTR-O EREZIE.Sau, ar rezulta ca acelasi spirit se descompune(fapt imposibil,fiindca o forma este prin definitie incompusa,deci nu se poate descompune).
Eu te sfatuiesc sa incepi a te familiariza cu filosofia,si incetul cu incetul,vei descoperi CEFRUMOS ESTE ADEVARUL.

Mihnea Dragomir 30.01.2011 00:50:36

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329885)
o forma este prin definitie incompusa,deci nu se poate descompune).

În postările dv, absolut remarcabile dealtfel, folosiți terminologie scolastică, iar publicul din țara noastră e mai puțin familiar cu așa ceva. De aici, pot rezulta defecte de comunicare. De exemplu, "formă" are cu totul alt înțeles în limbajul filozofic curent decât la Doctorul Angelic.

Fr.Guillaume de Ruszka 30.01.2011 01:11:36

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 329887)
În postările dv, absolut remarcabile dealtfel, folosiți terminologie scolastică, iar publicul din țara noastră e mai puțin familiar cu așa ceva. De aici, pot rezulta defecte de comunicare. De exemplu, "formă" are cu totul alt înțeles în limbajul filozofic curent decât la Doctorul Angelic.

Da, aveti dreptate,oricum intr-un alt raspuns din zilele trecute am explicat cat-de -cat ceea ce inseamna "forma" in inteles metafisic si felul in care se relationeaza cu "materia" si cu "fiinta".

Pippo_ 30.01.2011 01:55:42

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329885)
In primul rand: Am spus ca exista trei tipuri de suflete: VEGETATIV,SENZITIV si INTELECTUAL,iar pe acesta din urma il numim "spirit".
In al doilea rand: Intre filosofiile si teologiile sfintilor,exista erori si unele chiar mari: de aceea au existat sfinti care s-au contrazis si combatut intre ei.Ori doua lucruri contradictorii in acelasi timp si inteles, nu pot fi ambele adevarate.Ori una este adevarata si deci cealalta falsa,ori ambele sunt false.
In al treilea rand:Vad ca inca nu stii ceea ce este "evidenta" .Am explicat mai sus.In plus,eu nu am mers cu "presupuneri",ci am urmarit in tocmai filosofia si theologia lui Toma d'Aquino,asumata si promovata atat de Conciliul din Trento, cat si de Conciliul Vatican I.
Apoi, daca afirmatia ca "ramane" un duh pe pamant, este demonstrata ca falsa. Dar te inteleg,caci pentru a putea intelege explicatia trebuie sa posezi notiuni bazice de filosofie si metafisica.Consecintele ar fi drastice:Ar rezulta ca omul ar avea doua forme substantiale(fapt imposibil,deoarece forma substantiala este doar una in cazul fiecarei substante),deci cazi intr-o forma CIUDATA DE DUALISM,DECI INTR-O EREZIE.Sau, ar rezulta ca acelasi spirit se descompune(fapt imposibil,fiindca o forma este prin definitie incompusa,deci nu se poate descompune).
Eu te sfatuiesc sa incepi a te familiariza cu filosofia,si incetul cu incetul,vei descoperi CEFRUMOS ESTE ADEVARUL.

In primul rand multumesc pentru explicatii. Este intr-adevar foarte greu sa gasesti pe cineva care sa explice aceste lucruri. Apoi... nu stiu ce sa zic. Lucrurile astea sunt intradevar mult dincolo de imaginatinatia mea. Inteleg ca se poate face o structura rationala schelet a ansamblului, ceea ce o sa incerc sa fac studiindu-l cat de curand pe Toma d'Aquino. Dar totusi, chiar daca inteleg structura asta, tot ramane un mare gol al imaginatiei dupa parerea mea. Am inteles un anumit mod de abordare a intelegerii realitatii care mi-a deschis putin mintea si mi-a umplut imaginatia in masura in care l-am aplicat pana in punctul in care am ajuns. Ceea ce continui sa inteleg, daca nu renunt la modul de reflectie pe care il aplic, nu reprezinta liniile generale ale structurii fundamentale a existentei, nici nu se intinde atat de departe, nici nu se rezuma la structura o structura logica continuta intr-un singur plan (care poate fi reprezentata bidimensional prin legaturi logice), ci se poate descrie mai exact ca fragmente complete ale unui tablou, nu doar liniile ce definesc conturul. In momentul in care se incheaga un concept mai complex, acesta este plin in toate detaliile in mintea mea, luand o forma logica sa-i spunem tridimensionala (legaturile logice desenate pe o foaie, se intrepatrund cu cele de pe alte foi, foile trecand unele prin altele - deci spatiul conceptual tinde sa se umple, tinzand sa reduca spre zero suprafetele neintelese). Astfel incat, in bucatica de realitate pe care o inteleg, totul tinde sa devina plin, toate detaliile continute in aceeasi gand (concept) de ansamblu, reusind instantaneu sa aduc in fatza atentiei orice detaliu, fara a rationa. E ca si cum as conduce masina avand atentia indreptata la sosea, fara sa constientizez atunci cand schimb vitezele. In schimb in orice moment pot schimba atentia pe maneta de viteze, volan, orice detaliu (orice subconcept) fara nici un efort de ratiune, pur si simplu apare subconceptul detaliat, clar in fatza atentiei. Astfel, am o viziune plina a intregului pe care il imaginez (in stare profunda de reflectie).

Acum problema se pune in felul urmator: felul asta de imaginatie functioneaza (a functionat pana acum) doar cu conceptele ce tin de experienta mea directa (evidenta) - deci tot ceea ce tine de conceptele pe care le experimentez in mod direct.

Deci nu stiu, si nu cred ca as putea sa fac acelasi lucru, sa obtin acelasi rezultat, structura logica 3D dinamica pentru concepte si lucruri pe care nu le experimentez direct. Ramane de vazut. Eu voi incerca sa-l studiez pe Toma d'Aquino si sa imaginez lucrurile despre care vorbiti.

-------------------------------------

Ceea ce am explicat, modul de abordare a reflectiei raportata la evidenta (concepte evidente - direct experimentabile), ar putea fi o cheie spre a deschide posibilitatea depasirii limitei experimentabilului, deoarece in momentele cele profunde ale reflectiei (pe langa faptul ca este o viziune cu totul extraordinar de completa a lucrurilor reduse la un unic concept, cu stari in succesiune de genul "s-a aprins beculetul" - s-a mai umplut un gol - in timp ce ma treceau furnicaturi (senzatie fizica) continue in spatele capului), legaturi conceptuale continuau sa se formeze tot mai intens, a inceput sa mi se schimbe si starea emotionala, am simtit la un moment dat ca pasesc dincolo de ceva omenesc, ceva spre infinit, ceva mult mai mare, si mi-a fost teama si m-am retras, m-am oprit. Si de atunci n-am mai incercat (asta fiind cca 2 saptamani in urma daca nu ma insel, n-am tinut exact socoteala). Odata cu experienta asta am devenit dintr-o data mult mai lucid in starea normala de constienta. M-am schimbat dintr-o data. Acum, dupa doua saptamani fara reflectie (nu orice reflectie, ci de genul celei descrise), simt ca incep sa ma prostesc usor, imi scade treptat luciditatea pe care o dobandisem.

Am povestit toate astea deoarece in primul rand ar putea fi foarte importanta aceasta metoda, si in al doilea rand in legatura cu conceptele de baza de metafizica, pe care neexperimentandu-le direct, nu cred ca as putea aplica metoda asta de reflectie, care pe mine ma intereseaza in primul rand, deoarece am intuit in directia asta infinitul. - care ne duce in final tot la bazele metafizice, dar prin experimentare directa.

andreicozia 30.01.2011 02:13:49

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329600)
Buna dimineata:-) Inca trag de o cana cu cafea, dar incerc sa ma grupez:-)
Deci,pogorarea Duhului Sfant peste paine si vin, transforma painea si vinul in trupul si sangele lui Iisus.( chiar daca ele au ramas cu acelsai aspect, de paine si vin, au alte virtuti).Pai cum ar putea fi Duh Sfant intr-un porc atunci?Acolo unde se pogoara Duhul Sfant,se intampla ceva.Ori eu nu vad "amprenta" Duhului Sfant pe un porc.Mai mult, dupa teoria ca Duhul Sfant are structura unei cepe(pe straturi,cum zice Pippo),ar insemna ca wc-ul public de la coltul strazii, are Duh Sfant .Deci, din punctul meu de vedere, aceasta teorie nu functioneaza,nu-i buna!
Deci, chiar daca totul este CREAT de Dumnezeu, Duhul Sfant este una din cele trei ipostaze sub care este infatisata Trinitatea,adica DUMNEZEU, deci nu poate exista in toate!Daca ar fi asa, si in noi ar fi Duh Sfant si ne intoarcem din nou cu diiscutia de unde am plecat!( am spus acum ca sunt 3 ,nu 4,:-)) )

Imi place cum gindesti in legatura cu impartasania si imi pare bine ca nu vezi singe si carne asa cum incerca sa ma convinga madam Anna21 :))

2. Melissa, Duhul Sfint se coboara SI-N ALTAR, nu ca El s-ar cobori NUMAI ACOLO..Aici pipoo are dreptate ca este peste tot si POATE FI INVOCAT PESTE TOT si de toti oamenii chiar si de necrestini..prin asta omenirea este un organism viu, dinamic, in vibratie, misterios si si toti suntem in aceeasi situatie si sub aceleasi legi!

3. Da, el poate fi si in WC-ul public si in patul unei prostituate asa cum ne spune si sfintul Antonie din Alexandria care a vegheat foarte mult timp la patul unor prostituate pentru a le salva...insa nu cu una cu doua...
Urina este tot de la Dumnezeu, deci are si ea valente dumnezeiesti. Noi ne ghidam foarte mult dupa prejudecati de aceea vedem wc-ul ca o necuratenie duhovniceasca, insa nu este deloc asa.
Ca exemplu , poate ca stii ca urina are propietati vindecatoare foarte mari. Citeam undeva ca de fapt unguentul facut de Hristos din argila si scuipat, de fapt era din urina Sa proprie si argila, doua elemente esentiale in medicina AYURVEDICA!
Se pare ca Dumnezeu ne-a dat "la purtator" o farmacie proprie!...insa la fel ca si dogmele bisericesti care multe ne indeparteaza de adevar in loc sa ne apropie, tot asa si cu PREJUDECATILE si obiceiurile culturale ne-au indepartat de multe lucruri lasate de la Dumnezeu.
Hristos insa care calatorise mult si a invatat medicina Ayurvedica( si avem exemple multe din vindecarile lui) a incercat sa ni l-e promoveze insa IARASI PREJUDECATILE si obiceiurile EVREIESTI au barat trecerea acestor invataturi!...iar mai tirziu biserica, grecii chiar ca le-a pus capac

De aceea multi de aici incearca sa explice ca foarte multe pasaje evanghelice sunt interpretate convenabil pentru unii!

Fr.Guillaume de Ruszka 30.01.2011 11:03:55

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329901)
In primul rand multumesc pentru explicatii. Este intr-adevar foarte greu sa gasesti pe cineva care sa explice aceste lucruri. Apoi... nu stiu ce sa zic. Lucrurile astea sunt intradevar mult dincolo de imaginatinatia mea. Inteleg ca se poate face o structura rationala schelet a ansamblului, ceea ce o sa incerc sa fac studiindu-l cat de curand pe Toma d'Aquino. Dar totusi, chiar daca inteleg structura asta, tot ramane un mare gol al imaginatiei dupa parerea mea. Am inteles un anumit mod de abordare a intelegerii realitatii care mi-a deschis putin mintea si mi-a umplut imaginatia in masura in care l-am aplicat pana in punctul in care am ajuns. Ceea ce continui sa inteleg, daca nu renunt la modul de reflectie pe care il aplic, nu reprezinta liniile generale ale structurii fundamentale a existentei, nici nu se intinde atat de departe, nici nu se rezuma la structura o structura logica continuta intr-un singur plan (care poate fi reprezentata bidimensional prin legaturi logice), ci se poate descrie mai exact ca fragmente complete ale unui tablou, nu doar liniile ce definesc conturul. In momentul in care se incheaga un concept mai complex, acesta este plin in toate detaliile in mintea mea, luand o forma logica sa-i spunem tridimensionala (legaturile logice desenate pe o foaie, se intrepatrund cu cele de pe alte foi, foile trecand unele prin altele - deci spatiul conceptual tinde sa se umple, tinzand sa reduca spre zero suprafetele neintelese). Astfel incat, in bucatica de realitate pe care o inteleg, totul tinde sa devina plin, toate detaliile continute in aceeasi gand (concept) de ansamblu, reusind instantaneu sa aduc in fatza atentiei orice detaliu, fara a rationa. E ca si cum as conduce masina avand atentia indreptata la sosea, fara sa constientizez atunci cand schimb vitezele. In schimb in orice moment pot schimba atentia pe maneta de viteze, volan, orice detaliu (orice subconcept) fara nici un efort de ratiune, pur si simplu apare subconceptul detaliat, clar in fatza atentiei. Astfel, am o viziune plina a intregului pe care il imaginez (in stare profunda de reflectie).

Acum problema se pune in felul urmator: felul asta de imaginatie functioneaza (a functionat pana acum) doar cu conceptele ce tin de experienta mea directa (evidenta) - deci tot ceea ce tine de conceptele pe care le experimentez in mod direct.

Deci nu stiu, si nu cred ca as putea sa fac acelasi lucru, sa obtin acelasi rezultat, structura logica 3D dinamica pentru concepte si lucruri pe care nu le experimentez direct. Ramane de vazut. Eu voi incerca sa-l studiez pe Toma d'Aquino si sa imaginez lucrurile despre care vorbiti.

-------------------------------------

Ceea ce am explicat, modul de abordare a reflectiei raportata la evidenta (concepte evidente - direct experimentabile), ar putea fi o cheie spre a deschide posibilitatea depasirii limitei experimentabilului, deoarece in momentele cele profunde ale reflectiei (pe langa faptul ca este o viziune cu totul extraordinar de completa a lucrurilor reduse la un unic concept, cu stari in succesiune de genul "s-a aprins beculetul" - s-a mai umplut un gol - in timp ce ma treceau furnicaturi (senzatie fizica) continue in spatele capului), legaturi conceptuale continuau sa se formeze tot mai intens, a inceput sa mi se schimbe si starea emotionala, am simtit la un moment dat ca pasesc dincolo de ceva omenesc, ceva spre infinit, ceva mult mai mare, si mi-a fost teama si m-am retras, m-am oprit. Si de atunci n-am mai incercat (asta fiind cca 2 saptamani in urma daca nu ma insel, n-am tinut exact socoteala). Odata cu experienta asta am devenit dintr-o data mult mai lucid in starea normala de constienta. M-am schimbat dintr-o data. Acum, dupa doua saptamani fara reflectie (nu orice reflectie, ci de genul celei descrise), simt ca incep sa ma prostesc usor, imi scade treptat luciditatea pe care o dobandisem.

Am povestit toate astea deoarece in primul rand ar putea fi foarte importanta aceasta metoda, si in al doilea rand in legatura cu conceptele de baza de metafizica, pe care neexperimentandu-le direct, nu cred ca as putea aplica metoda asta de reflectie, care pe mine ma intereseaza in primul rand, deoarece am intuit in directia asta infinitul. - care ne duce in final tot la bazele metafizice, dar prin experimentare directa.

In decursul zilei de azi itti voi trimite un raspuns referitor la "evidenta" si "mecanismul" cumoasterii umane.

Fr.Guillaume de Ruszka 30.01.2011 11:37:15

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 329905)
Imi place cum gindesti in legatura cu impartasania si imi pare bine ca nu vezi singe si carne asa cum incerca sa ma convinga madam Anna21 :))

2. Melissa, Duhul Sfint se coboara SI-N ALTAR, nu ca El s-ar cobori NUMAI ACOLO..Aici pipoo are dreptate ca este peste tot si POATE FI INVOCAT PESTE TOT si de toti oamenii chiar si de necrestini..prin asta omenirea este un organism viu, dinamic, in vibratie, misterios si si toti suntem in aceeasi situatie si sub aceleasi legi!

3. Da, el poate fi si in WC-ul public si in patul unei prostituate asa cum ne spune si sfintul Antonie din Alexandria care a vegheat foarte mult timp la patul unor prostituate pentru a le salva...insa nu cu una cu doua...
Urina este tot de la Dumnezeu, deci are si ea valente dumnezeiesti. Noi ne ghidam foarte mult dupa prejudecati de aceea vedem wc-ul ca o necuratenie duhovniceasca, insa nu este deloc asa.
Ca exemplu , poate ca stii ca urina are propietati vindecatoare foarte mari. Citeam undeva ca de fapt unguentul facut de Hristos din argila si scuipat, de fapt era din urina Sa proprie si argila, doua elemente esentiale in medicina AYURVEDICA!
Se pare ca Dumnezeu ne-a dat "la purtator" o farmacie proprie!...insa la fel ca si dogmele bisericesti care multe ne indeparteaza de adevar in loc sa ne apropie, tot asa si cu PREJUDECATILE si obiceiurile culturale ne-au indepartat de multe lucruri lasate de la Dumnezeu.
Hristos insa care calatorise mult si a invatat medicina Ayurvedica( si avem exemple multe din vindecarile lui) a incercat sa ni l-e promoveze insa IARASI PREJUDECATILE si obiceiurile EVREIESTI au barat trecerea acestor invataturi!...iar mai tirziu biserica, grecii chiar ca le-a pus capac

De aceea multi de aici incearca sa explice ca foarte multe pasaje evanghelice sunt interpretate convenabil pentru unii!

In primul rand: Impartasania este TRUP si SANGE in mod Real.Noi nu "vedem" in schimb aceasta realitate, deci NU este o realitate EVIDENTA pentru noi.Ceea ce eeste "evident",dupa cum am mai spus, nu poate fi obiect de demonstratie,si nici de credinta.In cazul de fata ne aflam inaintea unui obiect de credinta: Prezenta Reala a Trupului Inviat al Mantuitorului in Sfanta Impartasanie.Dupa cum am mai spus,credinta trebuie sa fie o credinta rationala,deci acest nister se poate "explica" intr-un anume fel ca nefiind contradictorie.Aceasta se face cu ajutorul metafisicii, prin ceea ce numim "distinctia intre Substanta si Accidente". Accident in acest sens nu se refera la intelesul obisnuit al cuvantului,la un contact neprevazut si in mod general violent,NU. Accident in inteles metafizic,se refera la acele "genuri " care nu exista in sine, ci EXISTA IN ALTUL.Substanta este ceea ce exista in sine.
De exemplu:Substanta "hartie" exista in sine,in schimb culoarea,cantitatea , calitatea acestei hartii nu exista in sine ci exista in substanta "hartie". De aceea un schimb de culoare estwe un schimb"accidental",deci substanta continua sa fie hartie.In schimb printr-un schimb "substantial" insasi substanta este cea care se schimba,deci devine "altceva" decat ceea ce a fost.
In cazil Impartasaniei, are loc un schimb substantial.Substanta painii si a vinului se transforma in Trupul si Sangele lui Cristos. Dar ce se intampla? Se schimba substanta, dar in cazul de fata raman "accidentele":culoarea,gustul,mirosul etc......Iar cum noi cunoastem substanta pornind de la aCCIDENTE, IN PRINCIPIU VEDEM "PAINE" SI "VIN".Dar,increzatori in cuvintele lui Cristos, care fiind Dumnezeu nu poate minti si nici gresi,si vazand explicatia metafisica , stim prin credinta noastra rationala ca sub aparentele de paine si vin in realitate este Trupul si Sangele Domnului.

Melissa 30.01.2011 16:34:17

Citat:

Explica-mi Andrei te rog,atunci DE CE IN ALTAR, pogorarea Duhului Sfant are un asemenea efect si la supermarket,nu!!!Ca si la supermarket este paine si vin pe rafturi!?
Citat:

Urmareste ce am bolduit,Andrei.Deci, prin deductie logica,putem spune ca urina este de la Dumenzeu.Dumnezeu ne-a creat pe noi si ca atare tot ce este al nostru e de la Dumnezeu.Dar de aici pana sa spui ca Duhul Sfant este in urina, e cale lunga.E o mare diferenta!Asta e parerea mea.
Stiu ca urina are mari proprietati vindecatoare.Am si vazut efectele ei la cineva care avea arsuri ffff mari pe umeri si pe spate de la soare.Rani,efectiv carne vie.Si-a turnat propria urina pe rani,apoi seara si-a pus comprese tot cu propria urina si dimineata era totul vindecat.(mentionez ca persoana era ortodoxa,nu MISA :-)))..)Deci nu aproape vindecat,CI VINDECAT.A fost incredibil ce am vazut.Deci sunt convinsa ca Dumnezeu a dat la "purtator" o farmacie proprie si suntem capabili nativ sa o folosim,doar ca la multi aceasta parte doarme, sau noo,asteapta intr-o stare latenta sa fie trezita.De altfel,se spune ca in fiecare om, exista un medic si un nebun...:71:

Melissa 31.01.2011 00:05:52

Ar mai fi ceva de adaugat aici Andrei,

Citat:

3. Da, el poate fi si in WC-ul public

E clar ca Duhul Sfant poate fi invocat de toti oamenii chiar si de necrestini.Sunt de acord ca Dumnezeu a dat acces tuturor la El.E firesc sa fie asa.
Dar NU sunt de acord ca Duhul Sfant (care formeaza alaturi de Tatal si de Fiul, Trinitatea) se afla peste tot, chiar si in WC-ul public cum era exemplul nostru.Asa cum Iisus Hristos este tot Dumnezeu, asa este si Duhul Sfant, tot Dumnezeu.Si Tatal, este tot Dumnezeu.3 in 1 !Accept ca aceasta taina a Trinitatii nu se poate decripta.Deci o luam ca atare.
Deci nu are cum sa fie Duh Sfant peste tot.Atunci cand sunt in mijlocul naturii, in padure,pe varf de munte, in ocean, in orice loc fie cat de salbatic(mai ales acolo), il simt pe Dumnezeu foarte aproape.Vibreaza tot in jurul meu!Dar cand ma uit la un faras,sau la presul de la intrare in casa,la covor ,etc..nu pot.Cu farasul luam gunoiul,pe pres ne stergem pe picioare,pe covor calcam,etc...Cum pot crede ca este Duh Sfant in ele? Nu pot..Gandeste-te si mai simplu: un faras de gunoi...cand sa intre Duhul Sfant in el? Imagineaza-ti procesul de productie..unde sa intre Duhul Sfant, in materia prima,sau cand e produsul finit?..Sau cand e pe raft, sau doar cand punem gunoiul in el?Deci nu se poate..
Andrei,nu stiu daca am explicat bine, dar am incercat sa iti spun ce cred si cum gandesc..:-)

Pippo_ 31.01.2011 00:57:58

Cum poate cineva sa fie sau sa nu fie de acord ca "hobunculus" s-ar afla sau nu in WC, cand habar n-are ce anume este "hobunculus" si cum arata el? Cum sa stii ca ceva este sau nu este undeva, cand nu ai idee ce este si cum arata acel ceva?!

andreicozia 31.01.2011 01:10:22

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 330464)
Cum poate cineva sa fie sau sa nu fie de acord ca "hobunculus" s-ar afla sau nu in WC, cand habar n-are ce anume este "hobunculus" si cum arata el? Cum sa stii ca ceva este sau nu este undeva, cand nu ai idee ce este si cum arata acel ceva?!

Foarte bine punctat, si as adauga ca singura "descriere" a hobunculus-ului este cea corecta politic imprimata de secole pe stratul de materie cenusie a creierului nostru de catre OAMENI nu de Dumnezeu, de tot felul de preoti, cler, fanatici, oameni normali, regi, imparati, cu bita sau cu fierul irosit sau nu, etc

Melissa 31.01.2011 01:30:45

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 330474)
Foarte bine punctat, si as adauga ca singura "descriere" a hobunculus-ului este cea corecta politic imprimata de secole pe stratul de materie cenusie a creierului nostru de catre OAMENI nu de Dumnezeu, de tot felul de preoti, cler, fanatici, oameni normali, regi, imparati, cu bita sau cu fierul irosit sau nu, etc

Foarte bine punctat pe suparare!Ca si cand acum ti-as spune ca esti manelar ,ca semnatura ta parca e un vers de manea!Nu are nici o legatura cu realitatea punctarea asta!Acum stai ca nu inteleg.VOI HULITI DUHUL SFANT!Daca contestati ce este Duhul Sfant,pentru ca nu l-ati vazut si nu stiti ce este, inseamna ca mi-am pierdut vremea degeaba cu voi aici.E jale daca credeti ca o sa-L vedeti vreodata.Singura posibilitate e sa va dati seama CE ESTE!

Pippo_ 31.01.2011 01:48:44

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 330479)
Foarte bine punctat pe suparare!Ca si cand acum ti-as spune ca esti manelar ,ca semnatura ta parca e un vers de manea!Nu are nici o legatura cu realitatea punctarea asta!Acum stai ca nu inteleg.VOI HULITI DUHUL SFANT!Daca contestati ce este Duhul Sfant,pentru ca nu l-ati vazut si nu stiti ce este, inseamna ca mi-am pierdut vremea degeaba cu voi aici.E jale daca credeti ca o sa-L vedeti vreodata.Singura posibilitate e sa va dati seama CE ESTE!

Nu huleste nimeni nimic. Doar ca nu poti intelege rational lucrurile cat timp nu esti rational. Daca vrei sa intelegi ceva rational trebuie sa fii rational. Altfel nu-ti ramane decat sa speri ca Dumnezeu iti va da harul sa-l percepi direct... dar ma indoiesc ca Dumnezeu iubeste irationalul, el fiind limita superioara a rationalului pe care il constientizam (Natura si Universul - exemplele unei logici perfecte, fara nici o eroare).

Cu fiecare eroare de logica pe care o accepti, te indepartezi cu un pas de Dumnezeu.

mihaila_alin 31.01.2011 02:03:08

Cu fiecare eroare de logica pe care o accepti, te indepartezi cu un pas de Dumnezeu.[/quote]

domnule pippo acuma pe bune fara de gluma incepi sa elaborezi teorii.

daca sunt oameni asa fara o logica hiperdezvoltata pe ei nu-i cerceteaza Dumnezeu?
aici vine inselarea cea mare uita-te in oglinda noastra[biblia] prin bilbiiti Domnul si-a condus poporul prin pustie etc. in slabiciune imi voi arata puterea zice Domnul.in acest caz emanatia domniei voastre pica asa pur si simplu.

Pippo_ 31.01.2011 02:19:55

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 330488)
daca sunt oameni asa fara o logica hiperdezvoltata pe ei nu-i cerceteaza Dumnezeu?

Pai Dumnezeu vrea sa gandesti, de-asta ti-a dat computer. Dumnezeu ii crceteaza pe toti oamenii si ii judeca pe drept. Si daca Dumnezeu te va intreba "de ce n-ai cercetat?" tu ce-o sa-i raspunzi? Ca doar la Biblie scria sa cercetezi.

Adica, eu nu contest faptul ca exista taine si cai, posibilitati mai speciale. Dar nici asa mai frate, ignoranta si incapatanare cu carul...

Cum ai vrea sa-ti dezvolti macar putin logica daca nici macar nu-ti dai silinta? Si de ce ti-ai da silinta? Ca doar nu e importanta logica in conceptia ta... Cum ai vrea tu sa separi bobul de neghina (binele de rau) fara sa folosesti logica? E clar ca e nevoie de logica ca sa-i indeplinesti cerintele lui Dumnezeu. Si cu ascutimea ratiunii, a logicii, nu te nasti. Pe astea le lucrezi pas cu pas, dandu-ti silinta sa intelegi lucrurile corect.

mihaila_alin 31.01.2011 02:29:26

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 330492)
Pai Dumnezeu vrea sa gandesti, de-asta ti-a dat computer. Dumnezeu ii crceteaza pe toti oamenii si ii judeca pe drept. Si daca Dumnezeu te va intreba "de ce n-ai cercetat?" tu ce-o sa-i raspunzi? Ca doar la Biblie scria sa cercetezi.

Adica, eu nu contest faptul ca exista taine si cai, posibilitati mai speciale. Dar nici asa mai frate, ignoranta si incapatanare cu carul...

Cum ai vrea sa-ti dezvolti macar putin logica daca nici macar nu-ti dai silinta? Si de ce ti-ai da silinta? Ca doar nu e importanta logica in conceptia ta... Cum ai vrea tu sa separi bobul de neghina (binele de rau) fara sa folosesti logica? E clar ca e nevoie de logica ca sa-i indeplinesti cerintele lui Dumnezeu. Si cu ascutimea ratiunii, a logicii, nu te nasti. Pe astea le lucrezi pas cu pas, dandu-ti silinta sa intelegi lucrurile corect.

domnule pippo Domnul spune:ai in fata viata si moartea,alege viata casa o traiesti deci imi da si rezolvarea de ce logica am nevoie.exemplele ar continua pina miine dimineata auleu ca e acuma.executam culcoiu.
domnul cu tine.Amin.

Pippo_ 31.01.2011 02:35:33

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 330495)
domnul cu tine.Amin.

Multumesc la fel. ;) Noapte buna.

PS Este cu noi tot timpul. Chiar daca nu-l simtim direct. De asta cel putin poti fi sigur.

vsovivi 31.01.2011 12:24:51

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 329488)
Citat:
Citat:

În prealabil postat de Pippo_ http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
Constienta de sine (viata) este evident esenta sufletului. Altfel cum? La ce ti-ar folosi viata vesnica si salvarea sufletului, daca ti-ai pierde constienta de sine?...
Am spus "constiinta de sine" in sensul "constienta de sine". Nu in sensul "te mustra constiinta".

Asta am vrut sa verific!
Da, suntem pe aceeasi lungime de unda. :)

Din păcate ceea ce susțineți aici, că sunteți conștienți că existați, că vă dați seama că sinele cel fricos și zgârcit își dă seama că există, este defapt o formă a mândriei de sine, deci este o stare de mortăciuniune ambulantă care se vede ca'ntr-o magică goglindă și magoglindă pe undeva prin trup crezându-se că este... dar sărăcuțul se înșală prin însăși această absurdă constatare, căci cum o să fie el dacă până și tacsu' și bunicsu' și străbunicsu' moare și chiar și dragostea moare și iată a și murit... Cum atuncea crede el că o să fie... doar că-și zice ''sunt'' așa de sine? Pentru că i se pare lui că e logic și pentru că vede că face progrese la matematici și fizici absurde, și se închipuie că are și el o structură inteligentă care iată că freacă informațiile și știrile ca jurnaliștii? Păi voi n-ați văzut roboți industriali? Și cu ce se ocupă ei? Fabrică sucuri grețoase, alcooluri, bere clocită, cauciucuri, haine de plastic, tancuri, și tot felul de făcături de ale oamenilor... Și oricât ar fi de inteligente, credeți voi că nu ruginesc? Chiar credeți că nu o să le mânce moliile cu toate halatele lor cele albe și albastre și verzi? Iar halatele lor, ce se va alege de halatele științificilor și savanților și speculanților și medicilor vindecători doar de trupuri și tâlharilor și muncitorilor ce trag la șaibă și mecanicilor auto... nu credeți că toate li se vor umple de păcură și de la o scânteie vor lua foc? Un foc ce nu te arde ci te vei chinui...

Nu vă tot amăgiți cu formula : nu crede și cercetează matematic pentru ca să dovedești că n-ai nevoie de credință și astfel să te dai inteligent, căci v-am mai spus, e vorba de Cale! Fără Cale nu o să ajungeți decât în întuneric. În cel mai inteligent întuneric... întunericool păcatului și mândriei. În șeol, tot rostogoool... sau nu așa strigă ei footbaliștii atunci când dau ei câte un gol inteligent și frumos? Lăudându-se cu fentele și cu fazele spectaculoase date în reluare, de mii de ori, în timp ce unii comentatori se extaziază privind ca să entuziasmeze ascultătorii. Și nu e nașpă să ai tu galeria ta care să te mângâie peste impresia că ești conșient de sine din pricina că ai marcat? Ai marcat lozul...

Dar e vorba ca să nu vă îngrijorați atât de tare găsindu-vă mereu doar pe voi ca fiind cei mai frumoși... căci nu e cazul.

Frumos este doar creștinul cuminte care Îl așteaptă cum se cuvine pe Domnul și se pregătește din timp pentru această întâlnire de gradul III, doarece el aplică: Crede și nu cerceta cele ale gLumii ci cercetează bine dacă te afli în credință... căci dacă nu faci așa și vei cerceta altceva atunci vei da cu botul băgat pe unde nu-ți fierbe oala doar de multă maculatură plină de deșertăciunea deșertăciunilor și de toată vânarea de vânt. Și nu pe orice vânt vine Duhul... ci doar pe vântul cel din răsărit, pe vântul cel din Răsăritul Soarelui Dreptății!

Melissa 31.01.2011 15:42:26

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 330486)
Nu huleste nimeni nimic. Doar ca nu poti intelege rational lucrurile cat timp nu esti rational. Daca vrei sa intelegi ceva rational trebuie sa fii rational. Altfel nu-ti ramane decat sa speri ca Dumnezeu iti va da harul sa-l percepi direct... dar ma indoiesc ca Dumnezeu iubeste irationalul, el fiind limita superioara a rationalului pe care il constientizam (Natura si Universul - exemplele unei logici perfecte, fara nici o eroare).

Cu fiecare eroare de logica pe care o accepti, te indepartezi cu un pas de Dumnezeu.

Te pierzi deja in jocuri de cuvinte.Mai bine le-ai pune pe muzica, ca si Stratan.
Tocmai TU vorbesti de notiuni pe care nu le stapanesti dar nu vrei sa pricepi.Iti dau un exemplu : spui ca trebuie sa fii rational.Pai ce e rationalul asta?Cum arata?Hmm?L-ai vazut?Daca nu, cum poti vorbi despre el?De unde stii tu ca e o parte a sufletului?Ce e sufletul?Ce e spiritul?Ce e duhul personal?Cum arata?Le-ai vazut? Ori te iei dupa ce vezi tu, ori te iei dupa scrierile altora.Daca e valabila a doua varianta,pai de ce sa te iei dupa sfintii tai si nu dupa ai mei?Sau hai sa ne luam dupa Baird Spalding care in cartea "Vietile Maestrilor"spune ca sufletul se afla intre spirit si corp,fara sa fie separat nici de unul ,nici de celalalt.Mai spune ca ratiunea/gandirea este elementul care stabileste legatura intre vizibil si invizibil.Cand opereaza pe plan fizic,gandirea devine sediul tuturor pornirilor animalice, ea este sarpele din gradina Edenului care seduce si indeamna pe om sa guste din fructul otravit.Deci un om trebuie sa isi plaseze gandirea in planul spiritului pur, a inteligentei pure, unde poate intra in contact cu Inteligenta divina care ii va releva adevarul , scotandu-l din adancurile lumii materiale.
Daca iti convine explicatia asta, spune-mi din ce notiuni exista in ea, ce cunosti tu personal, sa stii cum arata si ce este????Pentru ca tu contesti Duhul Sfant,tocmai pentru ca nu stii cum arata si ce este!
Deci, judeca cu aceeasi masura!
In alta ordine de idei, Adevarul este UNUL SINGUR.Si se ajunge la EL cu INIMA nu cu ratiunea!
Ca si iubirea.Nu stii ce este.Deci clarifica-ti lucrurile elementare.Iubesti cu INIMA nu cu CREIERUL.Daca "iubesti" cu creierul, aia nu este iubire.Ratiunea nu are ce cauta IN IUBIRE!ASA SI CU DUMNEZEU, nu ai cum sa-l gasesti in ratiune, ci doar in INIMA! Dumnezeu=Iubire ( este si prima lege Universala!)Prin analogie, pe Dumenzeu il cauti cu INIMA,nu cu ratiunea!

Pippo_ 31.01.2011 15:58:58

Gata Melissa, nu mai pot cu tine. Nu sunt Dumnezeu.

Melissa 31.01.2011 16:02:29

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 330752)
Gata Melissa, nu mai pot cu tine.

:24: parca e o replica dintr-un film de .....dragoste....!!!

Pippo_ 31.01.2011 16:20:52

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 330753)
:24: parca e o replica dintr-un film de .....dragoste....!!!

Vezi ca ratiune fara iubire nu se poate? :)

Fr.Guillaume de Ruszka 31.01.2011 16:29:26

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 330749)
Te pierzi deja in jocuri de cuvinte.Mai bine le-ai pune pe muzica, ca si Stratan.
Tocmai TU vorbesti de notiuni pe care nu le stapanesti dar nu vrei sa pricepi.Iti dau un exemplu : spui ca trebuie sa fii rational.Pai ce e rationalul asta?Cum arata?Hmm?L-ai vazut?Daca nu, cum poti vorbi despre el?De unde stii tu ca e o parte a sufletului?Ce e sufletul?Ce e spiritul?Ce e duhul personal?Cum arata?Le-ai vazut? Ori te iei dupa ce vezi tu, ori te iei dupa scrierile altora.Daca e valabila a doua varianta,pai de ce sa te iei dupa sfintii tai si nu dupa ai mei?Sau hai sa ne luam dupa Baird Spalding care in cartea "Vietile Maestrilor"spune ca sufletul se afla intre spirit si corp,fara sa fie separat nici de unul ,nici de celalalt.Mai spune ca ratiunea/gandirea este elementul care stabileste legatura intre vizibil si invizibil.Cand opereaza pe plan fizic,gandirea devine sediul tuturor pornirilor animalice, ea este sarpele din gradina Edenului care seduce si indeamna pe om sa guste din fructul otravit.Deci un om trebuie sa isi plaseze gandirea in planul spiritului pur, a inteligentei pure, unde poate intra in contact cu Inteligenta divina care ii va releva adevarul , scotandu-l din adancurile lumii materiale.
Daca iti convine explicatia asta, spune-mi din ce notiuni exista in ea, ce cunosti tu personal, sa stii cum arata si ce este????Pentru ca tu contesti Duhul Sfant,tocmai pentru ca nu stii cum arata si ce este!
In alta ordine de idei, Adevarul este UNUL SINGUR.Si se ajunge la EL cu INIMA nu cu ratiunea!
Ca si iubirea.Nu stii ce este.Deci clarifica-ti lucrurile elementare.Iubesti cu INIMA nu cu CREIERUL.Daca "iubesti" cu creierul, aia nu este iubire.Ratiunea nu are ce cauta IN IUBIRE!ASA SI CU DUMNEZEU, nu ai cum sa-l gasesti in ratiune, ci doar in INIMA! Dumnezeu=Iubire ( este si prima lege Universala!)Prin analogie, pe Dumenzeu il cauti cu INIMA,nu cu ratiunea!

Ma tem ca te aflii intr-o mare eroare. ADEVARUL este Obiectul propriu al Inteligentei, deci ratiunea umana poate cunoaste adevarul. Toma d'Aquinon defineste adevarul ca:"Adequatio rei ad intellectum." Deci este o acecuare intre cele doua elemente:Obiectul cunoscut si Inteligenta care cunoaste. Mai mult, daca nu ar exista nici o fiinta rationala, nu ar exista nici Adevar,fiindca ar lipsi unul dintra cele doua elemente mentionate mai sus.Deci adevarul depinde de Inteligenta.

Fr.Guillaume de Ruszka 31.01.2011 16:35:26

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 330749)

Mai GRAV: Negi posibilitatea ratiunii de a ajunge la Dumnezeu? Pai,...este EREZIE. "Ratiunea umana prin propriile ei forte naturale si pornind de la lucrurile create, poate sa demonstreze cu certitudine existenta lui Dumnezeu."(Conciliul Vatican I.)

vsovivi 31.01.2011 17:19:58

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 330769)
Mai GRAV: Negi posibilitatea ratiunii de a ajunge la Dumnezeu? Pai,...este EREZIE. "Ratiunea umana prin propriile ei forte naturale si pornind de la lucrurile create, poate sa demonstreze cu certitudine existenta lui Dumnezeu."(Conciliul Vatican I.)

Adică iată inqqqiziția ne învață că cică prin semeția omului mândru, prin forțele sale naturale, poate să ia locul lui Dumnezeu și să demonstreze că există... folosind rațiunea umană...:26::61:

Păi atunci la ce ne mai folosește Duhul Sfânt și darul Duhului Sfânt dacă omul poate și singur să creadă și să demonstreze și să se suie...

Este scris: ''Fără Mine nu puteți face nimic!'' și asta ca răspuns dat apostolilor și celor speriați de faptul că li se părea că e imposibilă mântuirea la om, credința... vezi discuția cu tânărul bogat și cu Zaheu.

Vai de casa aceea care odată ajunsă curată i-a venit iar gândul rău și ea l-a primit, căci cele de pe urmă erau mai rele decât cele dintâi.:61:

Fr.Guillaume de Ruszka 31.01.2011 17:23:12

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 330791)
Adică iată inqqqiziția ne învață că cică prin semeția omului mândru, prin forțele sale naturale, poate să ia locul lui Dumnezeu și să demonstreze că există... folosind rațiunea umană...:26::61:

Păi atunci la ce ne mai folosește Duhul Sfânt și darul Duhului Sfânt dacă omul poate și singur să creadă și să demonstreze și să se suie...

Este scris: ''Fără Mine nu puteți face nimic!'' și asta ca răspuns dat apostolilor și celor speriați de faptul că li se părea că e imposibilă mântuirea la om, credința... vezi discuția cu tânărul bogat și cu Zaheu.

Vai de casa aceea care odată ajunsă curată i-a venit iar gândul rău și ea l-a primit, căci cele de pe urmă erau mai rele decât cele dintâi.:61:

Nu comentez. N-are rost...............................Chiar ca pentru tine pamantu-i plat,sau poate triunghi.................

MariS_ 31.01.2011 17:28:13

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 330769)

Cred ca Melissa are dreptate, ratiunea fara Har e neputincioasa in a cunoaste pe Dumnezeu. Ratiunea atunci cand pretinde ca demonstreaza existenta lui Dumnezeu nu face altceva decat sa se foloseasca de argumente circulare, mai franc spus, se invarte in jurul cozii. Inima, insa, te duce in directa corecta. Ea tracteaza si ratiunea dupa ea si numai dupa ce o aseaza corect in fata Celui pe care ratiunea doreste sa-L cunoasca, numai atunci ratiunea reuseste sa ordoneze si sa structureze in forma proprie datele relevate de inima. Iar inima, la randul ei, e tractata de Duhul.
Har, smerenie si jertfa de sine.

vsovivi 31.01.2011 17:42:59

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 330794)
Nu comentez. N-are rost...............................Chiar ca pentru tine pamantu-i plat,sau poate triunghi.................

Păi ce e de comentat, sau nu v-am demonstrat că pământul nu e glob apelând și la raționalitate și logică?

V-am întrebat simplu:

Cum este dreapta infinită într-un univers finit, limitat? Unde dincolo de limite nu mai e nimic și nemaifiind nimic dincolo nici n-ai cum să-l vezi. Căci Creație e finită. Și cum se pot așeza 3 puncte unul lângă altul în plan dacă au totuși o dimensiune finită, sau 6 în spațiu, și care este unghiul minim făcut de două drepte formate din puncte dispuse continuu pe ele, căci două puncte nu pot ocupa același spațiu. Și iată geometria voastră euclidiană e clar absurdă căci e o făcătură deoarece dreapta infinită într-un univers finit nu poate fi decât o născoceală, o închipuire ce nu se mai termină. Iar unghiul minim dintre două drepte este de 60 de grade. Despre inerție și relativitate ce să mai vorbim, niște idoli absurzi și niște postulate amețitoare care au afirmat că nu există sus și jos și că materia fără Dumnezeu nu se ruginește, nu se sfârșește... ci își păstrează masa și forma la infinit... impulsul, căci ei au născocit vidul perfect, adică lipsa oricărei interacțiuni, păi chiar fără interacțiune, materia cu impuls își pierde calitățile, îmbătrânește și moare, putrezește... și atunci ce anume se conservă? Viteza unei mase ce dispare treptat și se transformă în praf și funingine? Deci nu se conservă nici la nivel abstracțional, nici idealizând la infinit.

Și nu am zis că e plat pământul ci că nu e glob și am zis de unde am primit și eu, de sus, că pământul ieșit din apele ce s-au retras e ca un lighean și marginile în jos și lateral nu le vei găsi căci dacă le-ai găsi atunci creația ar fi în altceva mai mare, și tot așa la infinit, deci de aia nu vezi marginile ligheanului și fundul lui căci dincolo nu mai este creat nimic, și marginile cu nimicul nu ai cum să le vezi. Ceea ce poți să vezi este ceea ce este deasupra, spre Cer și locurile prin care ai mai trecut, și ele îți vor fi certitudinea că ai trecut de limita dreptei finite, căci mergând tot drept pe pământ vei ajunge de unde ai plecat. Și se va demonstra clar în momentul când un laser suficient de puternic va merge razant cu oceanul și va lovi continentul la aceiași înălțime. Deci unde este curbura pământului? A păpat-o Galileo Galilei sau Geordano Bruno? Și totuși pământul NU se învârte ci soarele și luna merg pe deasupra lui și stelele pe firmament. Iar pământuri în Cer nu există! oricâte telescoape vor instala unii ce cred ei că prin ele pot demonstra și impune minciuna.

Toată creația mărturisește pe Dumnezeu Creatorul, dar trebuie să ai smerenia ca să ajungi să vezi concluzia, cu rațiunea și cu ochiul minții și cu cel duhovnicesc. E simplă, și mică și frumoasă Creația, e ca o inimă de forma unui ochi drept al Lui Dumnezeu. Dar omul se încurcă în teorii și închipuiri și în modele născocite de el.

Nu ai să poți ajunge la Adevăr decât pe Cale... altfel te va încurca satana în tot felul de nimicuri ca să te cerți și să-ți închipui că poți tu singur doar prin puterile tale de om...

''Fără Mine nu veți putea face nimic!'' (Era vorba de Dumnezeu, adică nu vă veți putea mântui cum nici tânărul bogat nu a reușit ca să moștenească Credința pe care o moștenise iată casa lui Zaheu, dar vai de casa care după ce a fost curățată deschide iarăși duhului rău, căci acela văzând că e măturată mai cheamă încă 7 duhuri rele, și starea de pe urmă a omului va fi mai rea ca cea dinainte.)

Dumitru73 31.01.2011 18:01:10

vsovivi cred ca nu a fost vreodata la mare, sa vada cum "dispar" vapoarele, atunci cand trec de linia orizontului, tocmai datorita curburii pamantului, pe care nu a papat-o nimeni ...

vsovivi 31.01.2011 18:06:40

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 330819)
vsovivi cred ca nu a fost vreodata la mare, sa vada cum "dispar" vapoarele, atunci cand trec de linia orizontului, tocmai datorita curburii pamantului, pe care nu a papat-o nimeni ...

Fenomenul nu este curbura pământului ci e vorba că razele de lumină prin păturile de aer de diferite temperaturi suferă fenomenul de refracție, și pentru aia nu vezi partea de jos ci doar undele luminoase cu imaginea de deasupra a navei căci cele de mai jos s-au frânt și nu au mai ajuns la tine; E vorba de același fenomen ca la apusul și răsăritul soarelui și lunii, refracția razelor prin păturile de aer așezate ca păturile pe un pat cu fundul ca un lighean. Este vorba de unghiul critic de reflexie și refracție prin păturile de aer de diferite comoziții și temepraturi.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:25:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.