Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Relativismul:toate religiile sunt bune (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11540)

GLAdoS 15.07.2011 11:27:10

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 377752)
Esti pus/pusa pe harta, si aici si cu maimuta, asa ca ... am spus ce-am dorit sa spun si atat.
Ramai cu bine. Doamne-ajuta.

*claps* with chears of joy

Kronos 15.07.2011 13:53:22

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 377751)
Dupa moarte nu, trebuie asteptata Judecata Domnului si atunci se va vedea cine va trece de-a dreapta Sa si cine nu. Eu sper sa treaca toti, sper ca pana la Judecata sa reuseasca sa-i seduca pe toti oamenii :)

Este frumos intr-adevar, de asta este atat de frumos langa Dumnezeu.

Vedeți de ce Iisus nu va putea fi niciodată asemenea lui Dumnezeu, ca să nu spun Însuși Dumnezeu? Pentru că se răzbună pe cei care nu l-au ales. Pentru că una a promis (libertate - dacă plecăm de la premisa că el e Dumnezeu) și totuși pedepsește dacă te folosești de ea cum ai învățat pe Pământ. Pentru că tot ce-a vrut cât a trăit a fost să i se închine oamenii..să fie urmat, să fie divinizat.

Melissa 15.07.2011 15:27:52

Citat:

În prealabil postat de richard_d (Post 377718)
Da. Iar acum o formulare pentru catolici:
"Oamenii spun ca Papa este Dumnezeu. Papa spune despre Timp ca nu exista. Timpul spune despre oameni ca nu exista. Papa este om."

Rautacioasa formulare..

Adriana3 15.07.2011 16:12:18

Citat:

În prealabil postat de Kronos (Post 377814)
Vedeți de ce Iisus nu va putea fi niciodată asemenea lui Dumnezeu, ca să nu spun Însuși Dumnezeu? Pentru că se răzbună pe cei care nu l-au ales. Pentru că una a promis (libertate - dacă plecăm de la premisa că el e Dumnezeu) și totuși pedepsește dacă te folosești de ea cum ai învățat pe Pământ. Pentru că tot ce-a vrut cât a trăit a fost să i se închine oamenii..să fie urmat, să fie divinizat.

Gresiti, judecata vi se va face dupa propria masura: ati fost milos cu ceilalti oameni, atunci va avea si Domnul mila cu dvs. :)

Adriana3 15.07.2011 16:18:05

Citat:

În prealabil postat de GLAdoS (Post 377753)
un eveniment fara necesitate fiintei considerate atotstiutoare...

Tocmai asta dovedeste ca ne iubeste: nu are nevoie de noi si totusi doreste sa ne fie bine, sa fim fericiti. Daruieste in mod neconditionat si dezinteresat.

richard_d 15.07.2011 16:26:02

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 377852)
Tocmai asta dovedeste ca ne iubeste: nu are nevoie de noi si totusi doreste sa ne fie bine, sa fim fericiti. Daruieste in mod neconditionat si dezinteresat.

Si lui Iov i-a dorit binele.

GLAdoS 15.07.2011 16:38:13

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 377852)
Citat:

În prealabil postat de GLAdoS (Post 377753)
Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 377751)
Dupa moarte nu, trebuie asteptata Judecata Domnului si atunci se va vedea cine va trece de-a dreapta Sa si cine nu. Eu sper sa treaca toti, sper ca pana la Judecata sa reuseasca sa-i seduca pe toti oamenii :)

un eveniment fara necesitate fiintei considerate atotstiutoare...

Gresit dovedeste una din urmatoarele:
1) Nu este atotstiutor, pt ca daca ar fi nu ar avea nevoie sa ne judece, ci ar sti pur si simplu.
2) Biblia nu reprezinta revelatia divina ci ceea ce au crezut oameni ca e divinitatea(sau inca cred).
Take your pick ^^^

Adriana3 15.07.2011 16:57:53

Citat:

În prealabil postat de GLAdoS (Post 377857)
Gresit dovedeste una din urmatoarele:
1) Nu este atotstiutor, pt ca daca ar fi nu ar avea nevoie sa ne judece, ci ar sti pur si simplu.
2) Biblia nu reprezinta revelatia divina ci ceea ce au crezut oameni ca e divinitatea(sau inca cred).
Take your pick ^^^

Punctul 2 este valabil in mare parte pentru VT, exceptand anumite revelatii facute prin profeti.

Pentru punctul 1 trebuie luat in considerare ca noi folosim termenul de "ne judeca" din cauza limitarii noastre. In realitate va fi ca un fel de autojudecare, fiecare va sti unde ii este locul in functie de cele facute si acolo se va duce. Nu este o judecata in sensul in care se face judecata pe pamant ci doar o dare a cartilor pe fata pentru ca noi sa vedem ceea ce Dumnezeu stie oricum. Totul va fi pentru lamurirea noadtra nu a Lui.

Adriana3 15.07.2011 16:59:48

Citat:

În prealabil postat de richard_d (Post 377854)
Si lui Iov i-a dorit binele.

Bine-nteles.

catalin2 15.07.2011 17:08:25

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 377551)
De ce Dumnezeu a permis sa apara astfel de revelatii care pierd sufletele?Cum poti fi sigura ca revelatia crestinismului e adevarata?Faptul ca Iisus a inviat nu dovedeste ca e Dumnezeu.. Tot relativismul acesta are sens pana la crestinism, de la crestinism in colo nu mai.Crestinismul spune, Hristos e Dumnezeu, El e adevarul si in El trebuie sa crezi ca sa te mantuiestii.Nu mai lasa loc altcuiva...

Corecta observatia, ai intuit bine. In primul mesaj ti-am raspuns de ce au aparut mai multe religii, in al doilea de ce Dumnezeu ingaduie mai multe religii, iar in acesta cum stim ca in crestinism e revelatia adevarata.
Raspunsul e ca nu de la Dumnezeu au fost revelatiile sau ce au fost in alte religii. Revelatiile, ca si minunile, pot fi si de la Dumnezeu si de la ingerii cazuti.
Oamenii departandu-se de Dumnezeu din cauza pacatelor au slabit sau chiar rupt legatura. Si cum toti oamenii au nevoie de ceva mai mult decat mancare si bautura (animelalor le-ar fi suficiente) au inceput sa caute ei ca sa refaca legatura rupta. In aceasta cautare a dat o "mana de ajutor" si ingerul cazut, ca altfel isi pata balzonul daca statea degeaba. Asa ca i-a "ajutat" pe oameni cu minuni, revelatii, ca sa gaseasca adevarul lui.
De exemplu in cazul lui Mohamed foarte probabil a fost un inger cazut care a spus ca e Arhanghelul. Citim in Biblie ca ingerii cazuti se pot arata ca ingeri de lumina, deci nicio problema pentru ei.

Acum cealalta intrebare, cum ne dam seama ca revelatia crestina e adevarata sau care religie e cea adevarata. Ne spune chiar Biblia cum, ca si minunile intamplate in crestinism, cand era vorba de doua conceptii.
Iisus facea minuni si vindeca nu pentru ca avea un plan de indeplinit si sa imbunatateasca sistemul de sanatate din Israel. Facea acestea ca sa arate adevarul. La fel in cazul Sf. Ilie si proorocii falsi, nu s-au apucat sa discute teme filozofice si religioase, pentru ca fiecare zicea ce credea el si nu se ajungea la vreun rezultat. Dumnezeu a facut o minune la rugamintea sf. Ilie si a ars jertfa sa. Mai avem si alte exemplu, Moise in Egipt si altele din crestinism.
Asadar acolo unde sunt minuni divine e evident ca e adevarul si Dumnezeu e prezent. Acolo unde nu sunt minuni sau minunile sunt de la vrajmasul poate fi cel mult un curent filozofic sau chiar teologic. In cazul islamismului, Mohamed nu a facut vreo minune si nici in islamism nu sunt minuni. Adeptii au fost cuceriti prin sabie.
Sunt cateva minuni si in alte religii, dar se pot deosebi usor de cele divine din crestinism, trebuie doar studiat putin cele doua cazuri si care este deosebirea duhurilor. Si vom vedea ca toate sunt asemanatoare minunilor facute de samani, vrajitori, etc.

Unele sunt asemanatoare celor crestine, dar in crestinism exista si minuni pe care nu le poate nici macar copia vrajmasul. De exemplu sfintele moaste, care au o culoare specifica (galben auriu pana la brun inchis), au un miros asemanator mirului si sunt foarte usoare. Minuni cunoscute e toti sunt Lumina de la Ierusalim, intoarcerea raului Iordan, norul de pe Muntele Taborului, serpii din insula greceasca, fiecare la cate o sarbatoare ortodoxa. Acestea sunt minuni care pot fi verificate. Mai exista mii de alte minuni, inclusiv calugari imbunatatiti care au anumite daruri. Dar acestea de obicei nu sunt facute publice prea mult, si din cauza smereniei. Exista o gramada carti cu vindecari.

La fel se poate diferentia si ortodoxia de celalalte culte. Pentru ca cel mai probabil doar in ortodoxie exista minuni divine. Protestantii nu prea au (afara de penticostali care sunt ca mediumii din paranormal sau alte religii), iar in catolicism sunt cateva minuni, usor de aratat ca sunt inselari de la vrajmasul.
Se poate folosi si rationamentul aratat de tine, de ce ar arata Dumnezeu minuni undeva sau intr-un cult, ar insemna ca acolo e adevarul. Daca le arata martorilor lui Yehova minuni nu ar insemna ca vrea sa le arate ca la ei e adevarul? iar Dumnezeu spune doar adevarul, ar insemna ca e adevarat ce spun martorii, ca Iisus nu e Dumnezeu. Dar nu sunt minuni, e doar filozofie.
Asta a fost foarte pe scurt.

catalin2 15.07.2011 17:30:41

Ca in Vechiul Testament nu era Dumnezeu din Noul Testament era o conceptie a bogomililor, o grupare creata de un calugar din Bulgaria in secolul X.
Se pare ca acestia erau continuatorii conceptiilor maniheiste, o erezie cu radacini din religiile orientale (fondatorul a stat un timp chiar in India), maniheistii considerand ca exista doua forte, Binele si Raul, lumina si intunericul, etc., care se lupta necontenit.
Bogomilii ajung si in vest, dar cu o doctrina ceva mai apropiata de crestinism, fiind catharii si albingezii persecutati de inchizitie la inceputurile ei.
Ajung religie de stat in Bosnia, apoi sunt cei ce s-au convertiti la islamism de acolo.

catalin2 15.07.2011 17:53:24

Citat:

În prealabil postat de GLAdoS (Post 377351)
Te nasti cu instincte... cele enumerate de tine sunt rezultatul acumularii de informatii si asocierile pe care careierul uman le face.

Si boul de care aminteai poate sa acumuleze cate informatii vrea ca tot nu stie ca e bou, adica nu are constiinta. Eu spunea ca ne nastem cu aceasta predispozitie, normal ca un bebelus nu le are in primele luni de viata.
Am vazut un documetar in care se facea un experiment cu cea mai inteligenta specia de maimute si au constatat ca nu are constiinta, nu stie cine e.
Vedem cum animalele sunt destul de asemanatoare intre ele, in schimb omul e aproape total diferit datorita acestor atribute.

Adriana3 15.07.2011 17:59:35

"Iisus facea minuni si vindeca nu pentru ca avea un plan de indeplinit si sa imbunatateasca sistemul de sanatate din Israel. Facea acestea ca sa arate adevarul. "

Sa inteleg ca intre timp ai ajuns la concluzia ca minunile de vindecare aratau unde se afla Adevarul?

GLAdoS 15.07.2011 18:22:45

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 377874)
Eu spunea ca ne nastem cu aceasta predispozitie, normal ca un bebelus nu le are in primele luni de viata.

Era intentionata contradictia?

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 377874)
Am vazut un documetar in care se facea un experiment cu cea mai inteligenta specia de maimute si au constatat ca nu are constiinta, nu stie cine e.
Vedem cum animalele sunt destul de asemanatoare intre ele, in schimb omul e aproape total diferit datorita acestor atribute.

Cel mai usor poti observa faptul ca nu te nasti cu constiinta la persoanele care au anumite afectiuni ale sistemului nervos. Daca ar fi asa cum zici tu inseamna ca aceste persoane au discernamant si ar trebui sa faca si ele puscarie ca oricare om, cand comit o fapta de ordin penal. In aceeasi ordine de idei, un om sanatos din punct de vedere neuronal, care (prin absurd)nu primeste nici un fel de educatie... sa zicem ca e crescut ca un animal... vei observa ca nu va avea vro constiinta... pt ca aceasta implica ratiune. Este cunoscut ca cei mai multi infractori au si probleme de ordin neuro-pshiholoc.

tara tara vrem ostas 15.07.2011 19:19:22

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 377638)
Si cum definiti harul sfintitor?

Odihna lui Dumnezeu.

Citat:

Cum se obtine el?
Prin Hristos.

Citat:

Si cum explicati ca Iisus insusi, cand descrie modul in care va judeca la sfarsitul acestei lumi (consemnat in cap. 25 de la Matei) nu spune ca va judeca si pe linie dogmatica?
Judecatile lui Dumnezeu nu imi sunt cunoscute mie.. parerea mea e ca dupa bunatate..

Citat:

Cum va explicati ca insusi Ap. Pavel care a convertit pe cei mai multi dupa spusele lui, invata ca si paganii se vor mantui dupa cele scrise in constiinta si inima lor?
Nu stiu unde Pavel a zis acest lucru.

Citat:

Tocmai el care si-a dat tot interesul sa converteasca cat mai multi si pentru asta se facea grec cu grecul, si iudeu cu iudeul, facea totul pentru a convinge de credinta in Hristos? Cum tocmai el a vorbit si de mantuirea in afara credintei in Hristos? Si desi pana la urma a ajuns sa cunoasca cele mai multe, tot el spune ca este partiala cunoasterea noastra si ca vedem totul ca intr-o oglinda? Cum se vede in oglinda, inversat, nu?
Nu inteleg ce vreti sa ziceti aici.

Citat:

Si stiti ceva despre modul in care Dumnezeu a hotarat sa faca Noul Sau Legamant cu omul?
Prin Hristos si prin instituirea Euharistiei.

tara tara vrem ostas 15.07.2011 19:50:02

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 377651)
Prin atotputernicia Sa. Dumnezeu are libertatea absolută și este atotputernic. Astfel, Lui i-a fost cu putință ca, rămânând Dumnezeu, să devină și Om.

Intrebare: Cat timp Hristos a fost Intrupat a mai fost Dumnezeu intransigent?

Kronos 15.07.2011 21:07:25

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 377898)

Doamne. Terminați cu aberațiile astea cum că Iisus sau vreun alt om a fost Dumnezeu. În Iisus nu a fost nimic divin. Absolut toate manifestările sale, toate dorințele sale, tot comportamentul lui au fost cât se poate de umane, ba chiar pe alocuri pare a manifesta psihoze. Avea momente când delira, iar ideațiile de grandoare (el e ALesul, Fiul lui Dumnezeu, Eliberatorul), mistică și de gelozie (toți cei care nu-l aleg pe el vor plăti cu întunericul cel mai din afară) sunt pregnante de-a lungul întregilor Evanghelii. Știți c-a mai existat cineva cu puțin timp înainte de Iisus (deci contemporan cu el) care a promis că la 3 zile de la moartea sa va face ceva că așa i-a revelat Gavriil? Cam acest eveniment a servit drept sursă temei centrale în cazul delirului lui Iisus.

tara tara vrem ostas 15.07.2011 21:18:08

Citat:

În prealabil postat de Kronos (Post 377916)
Doamne. Terminați cu aberațiile astea cum că Iisus sau vreun alt om a fost Dumnezeu. În Iisus nu a fost nimic divin. Absolut toate manifestările sale, toate dorințele sale, tot comportamentul lui au fost cât se poate de umane, ba chiar pe alocuri pare a manifesta psihoze. Avea momente când delira, iar ideațiile de grandoare (el e ALesul, Fiul lui Dumnezeu, Eliberatorul), mistică și de gelozie (toți cei care nu-l aleg pe el vor plăti cu întunericul cel mai din afară) sunt pregnante de-a lungul întregilor Evanghelii. Știți c-a mai existat cineva cu puțin timp înainte de Iisus (deci contemporan cu el) care a promis că la 3 zile de la moartea sa va face ceva că așa i-a revelat Gavriil? Cam acest eveniment a servit drept sursă temei centrale în cazul delirului lui Iisus.

taci in pana mea de papagal

Kronos 15.07.2011 21:27:47

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 377921)

Ia execută 3 cereri de iertare că altfel cică nu mai ai voie să te apropii de altar.

Daca esti certat cu cineva si vorbesti cu
el, dar el totusi nu vrea sa raspunda, ce
trebuie sa facem in acest caz ?
- Daca a intrat diavolul atat de tare in inima
lui si nu te iarta, oricine ar fi - cumatru,
cuscru, sora, frate -, trebuie sa-i zici de trei
ori : " Iarta-ma, frate, pe mine pacatosul si
Dumnezeu sa te ierte !"
- Dar daca dupa aceasta tot te uraste si nu
te iarta ?
- Daca iti ceri iertare de trei ori si nu te
iarta, pacatul ramane asupra lui. Dar tu sa-
ti faci datoria si pana de trei ori sa-ti ceri
iertare.
Daca nu te iarta, ramane greutatea
asupra lui si tu roaga-te pentru el si
urmeaza sfatul preotului tau.

GLAdoS 15.07.2011 21:30:33

Citat:

ca de nu, ce vei face?

Dumitru73 15.07.2011 21:35:03

Citat:

tu ai spus :))

Raziel 15.07.2011 21:59:44

Citat:

ostasule ai pana de papagal? sau doar faci ca unul?

N.Priceputu 15.07.2011 22:00:09

Citat:

Cam acest eveniment a servit drept sursă temei centrale în cazul delirului lui Iisus.

Dacă vrei să te încarci de păcatul blasfemiei te privește. Dar pe forumul ăsta una dintre reguli e să nu denigrezi, să nu îți bați joc de numele lui Dumnezeu. Poți să aduci obiecții câte vrei, dar fără jigniri.

tara tara vrem ostas 15.07.2011 22:00:31

Citat:

Știți c-a mai existat cineva cu puțin timp înainte de Iisus (deci contemporan cu el) care a promis că la 3 zile de la moartea sa va face ceva că așa i-a revelat Gavriil? Cam acest eveniment a servit drept sursă temei centrale în cazul delirului lui Iisus.

Abia acum am observat asta.Nu am vazut-o de In Iisus nu a fost nimic divin, in el s-a manifestat psihoze, delira.. etc... Si ma rog cine(ma refer la partea citata din postul tau)?

Kronos 15.07.2011 22:01:08

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 377945)
Dacă vrei să te încarci de păcatul blasfemiei te privește. Dar pe forumul ăsta una dintre reguli e să nu denigrezi, să nu îți bați joc de numele lui Dumnezeu. Poți să aduci obiecții câte vrei, dar fără jigniri.

Și când mi-am bătut joc de numele lui Dumnezeu?

N.Priceputu 15.07.2011 22:02:02

Citat:

În prealabil postat de Kronos (Post 377947)

În citatul pe care ți l-am dat, când ai vorbit de „delirul lui Iisus”

Raziel 15.07.2011 22:05:13

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 377948)
În citatul pe care ți l-am dat, când ai vorbit de „delirul lui Iisus”

Kronos s-a grabit un pic, delirul este al lui Marin Preda nu al lui Iisus :P

laurastifter 16.07.2011 01:23:12

Citat:

În prealabil postat de Kronos (Post 377947)

Noi, creștinii, mărturisim că Iisus Hristos este Dumnezeu. De aceea, vă rugăm să ne respectați credința și să vorbiți în mod cuviincios despre Dumnezeul nostru, dacă doriți să continuăm această discuție.

laurastifter 16.07.2011 01:28:24

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 377898)

N-am înțeles întrebarea. Puteți explica, vă rog, ce înțelegeți prin sintagma "Dumnezeu intransigent"?

tara tara vrem ostas 16.07.2011 08:42:25

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 378042)
N-am înțeles întrebarea. Puteți explica, vă rog, ce înțelegeți prin sintagma "Dumnezeu intransigent"?

nemarginit

laurastifter 16.07.2011 15:59:07

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 378064)
nemarginit

Sigur că da. Miracolul Întrupării lui Hristosconstă tocmai în faptul că El este Dumnezeu și Om în același timp. Este Dumnezeu nemărginit (pe scurt, Și-a păstrat toate atributele firii divine) și, rămânând Dumnezeu adevărat, a devenit și Om adevărat, asumându-Și firea noastră umană în Persoana Sa dumnezeiască. Astfel, Domnul nostru Iisus Hristos este o Persoană unică în două firi (firea/natura dumnezeiască și cea omenească).
V-aș putea da și definiții dogmatice, dar nu știu cât v-ar ajuta, de vreme ce nu sunteți teolog... Important este că, potrivit învățăturii ortodoxe, Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu întrupat.
Toate cele bune!

Kronos 16.07.2011 16:17:47

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 378161)
Sigur că da. Miracolul Întrupării lui Hristosconstă tocmai în faptul că El este Dumnezeu și Om în același timp. Este Dumnezeu nemărginit (pe scurt, Și-a păstrat toate atributele firii divine) și, rămânând Dumnezeu adevărat, a devenit și Om adevărat, asumându-Și firea noastră umană în Persoana Sa dumnezeiască. Astfel, Domnul nostru Iisus Hristos este o Persoană unică în două firi (firea/natura dumnezeiască și cea omenească).
V-aș putea da și definiții dogmatice, dar nu știu cât v-ar ajuta, de vreme ce nu sunteți teolog... Important este că, potrivit învățăturii ortodoxe, Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu întrupat.
Toate cele bune!

De ce a fost nevoie să se nască om? Pentru că numai răstignirea și moartea Lui puteau salva omenirea de la iad? Dar de ce? Se spune că omul a fost alungat din Rai din cauza pervertirii firii sale, incompatibilă cu prezența lui Dumnezeu. Deci ca să fie primit înapoi în Rai ar trebui ca schimbarea să se producă în om. S-a schimbat ceva dupa moartea lui Iisus? Firea umană a rămas aceeași: și atunci exista iubire ca și azi, și atunci erau hoți (și acum), și atunci erau prostituate etc. Ce s-a schimbat în om de jertfa „mântuitorului” îi permite să fie aproape de Dumnezeu după moarte?

N.Priceputu 16.07.2011 17:26:25

Citat:

În prealabil postat de Kronos (Post 378163)
S-a schimbat ceva dupa moartea lui Iisus? Firea umană a rămas aceeași: și atunci exista iubire ca și azi, și atunci erau hoți (și acum), și atunci erau prostituate etc. Ce s-a schimbat în om de jertfa „mântuitorului” îi permite să fie aproape de Dumnezeu după moarte?

Ai ajuns într-un punct esențial. Firea umană în general a rămas aceeași. Firea umană unită cu Dumnezeu în Iisus s-a îndumnezeit și a biruit moartea, înviind.

Firea noastră umană se poate îndumnezei prin unirea cu El. De aceea ne-a lăsat Trupul și Sângele Său. De aceea a zis: „Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele”.

tara tara vrem ostas 16.07.2011 20:28:47

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 378161)
Toate cele bune!

Ma asteptam sa-mi explici unirea ipostatica..Daca Dumnezeirea a fost continuta / marginita in Hristos omul atunci cum a mai ramas Dumnezeu nemarginit?

N.Priceputu 16.07.2011 21:17:00

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 378226)
Daca Dumnezeirea a fost continuta / marginita in Hristos omul atunci cum a mai ramas Dumnezeu nemarginit?

Dumnezeirea nu a fost conținută de Hristos omul, ci s-a unit cu partea umană a Lui.

catalin2 16.07.2011 21:18:26

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 377876)
"Iisus facea minuni si vindeca nu pentru ca avea un plan de indeplinit si sa imbunatateasca sistemul de sanatate din Israel. Facea acestea ca sa arate adevarul. "

Sa inteleg ca intre timp ai ajuns la concluzia ca minunile de vindecare aratau unde se afla Adevarul?

Cele divine, da. Cele din samanism si alte religii nu.

tara tara vrem ostas 16.07.2011 21:21:15

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 378246)
Dumnezeirea nu a fost conținută de Hristos omul, ci s-a unit cu partea umană a Lui.

dezvolta.....

1Cor 2:9 Căci întru El locuiește, trupește, toată plinătatea Dumnezeirii,

catalin2 16.07.2011 21:27:27

Citat:

În prealabil postat de tara tara vrem ostas (Post 378226)
Ma asteptam sa-mi explici unirea ipostatica..Daca Dumnezeirea a fost continuta / marginita in Hristos omul atunci cum a mai ramas Dumnezeu nemarginit?

Aceasta a fost o discutie in primul mileniu despre firea lui Hristos. Invatatura marturisita de sfinti la sinoade a fost ca Iisus a avut doua firi, neamestecate. De exemplu la Sinodul al IV-lea s-a marturisit ca "cele două firi desăvârșite fiind unite în mod tainic în persoana divină unică a Cuvântului lui Dumnezeu, fără amestecare, fără schimbare, fără împărțire, fără despărțire."
La Sinodul Vi s-a marturisit ca "Fiul întrupat are două voințe naturale și două energii, una creată și alta necreată, unite în mod neseparat în subiectul unic al Cuvântului."

tara tara vrem ostas 16.07.2011 21:29:46

Citat:

De ce a fost nevoie să se nască om? Pentru că numai răstignirea și moartea Lui puteau salva omenirea de la iad? Dar de ce? Se spune că omul a fost alungat din Rai din cauza pervertirii firii sale, incompatibilă cu prezența lui Dumnezeu. Deci ca să fie primit înapoi în Rai ar trebui ca schimbarea să se producă în om. S-a schimbat ceva dupa moartea lui Iisus? Firea umană a rămas aceeași: și atunci exista iubire ca și azi, și atunci erau hoți (și acum), și atunci erau prostituate etc. Ce s-a schimbat în om de jertfa „mântuitorului” îi permite să fie aproape de Dumnezeu după moarte?

Hristos a murit ca intru toate sa fie solidar cu noi... a murit si pentru cei vii si pentru cei morti si pentru cei ce aveau sa se nasca... ca sa impace judiciar lumea cu Dumnezeu... pentru ca Dumnezeu e drept... a murit ca sa predea moartea...

The dying Jesus is the evidence of God's anger toward sin; but the living Jesus is the proof of God's love and forgiveness. ~Lorenz Eifert

catalin2 16.07.2011 21:38:24

Citat:

Ortodoxia spune ca asemanarea cu Dumnezeu s-a pierdut odata cu caderea lui Adam, dar chipul lui Dumnezeu din om nu s-a pierdut (adica vointa, liberul arbitru, etc.) Iisus a venit ca sa restabileasca asemanarea omului cu Dumnezeu. Pentru ca omul nu mai putea face aceasta, Iisus a venit si ne-a dat harul. harul este o energie necreata ce izvoraste din Dumnezeu, adica e o parte din Dumnezeu, fara a fi Fiinta Sa. Catolicii de exemplu nu au aceasta invatatura, spunand ca harul e creat, deci nu emanat de Dumnezeu.
Si cum se primeste acest har? In primul rand prin cele sapte Sfinte Taine, iar inceputul e Botezul si Mirungerea. Apoi noi putem sa-l pastram si crestem prin fapte si credinta.
De aceea orice ar face un om nu poate capata harul, decat numai asa, indiferent cate fapte bune ar crede el ca face si cat s-ar ruga (ma refer la cei ce nu sunt botezati). In schimb facand acestea Dumnezeu il indruma spre Biserica sa poata primi harul.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:22:36.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.