![]() |
Condacul 8 :
Strain lucru, ca pe Dumnezeu intrupat si inviat din morti, noi astazi cu cugetul vazindu-L, toata grija cea lumeasca sa o lepadam. Si ca pe Imparatul tuturor sa-L primim si sa-I cintam Lui: Aliluia! Icosul 8 : Totul ai fost iubire, Iisuse, catre omul cel cazut, si ai pus la dumnezeiasca straja pe de Dumnezeu graitorul Avacum, sa stea impreuna cu noi si sa arate pe ingerul cel purtator de lumina, care a grait luminat despre invierea ta. Pentru aceasta si noi graim Tie unele ca acestea: Iisuse, Cel ce ai fost pazit de ostasi, trimite la straja sufletelor noastre pe ingerul pazitor, pe care noi il alungam cu pacatele noastre, ca sa ne pazeasca si sa ne calauzeasca spre mintuire, pentru invierea Ta; Iisuse, Cel ce ai orbit cu dumnezeiasca Ta stralucire ochii celor ce Te strajuiau, intoarce ochii nostri de la desertaciune si-i lumineaza, spre cunostinta adevarului; Iisuse, Cel ce ai intrebat pe Apostolul Petru: "Ma iubesti?", da-ne si noua sa avem chipul dragostei lui de la urma; Iisuse, Cel ce ai iertat lui Petru Apostolul lepadarea de Tine, iarta si noua lepadarile cele din fiecare ceas, de poruncile Tale; Iisuse, Cel ce ai dat putere Apostolilor Tai, a lega si a dezlega, dezleaga-ne si pe noi de nedreptatile noastre; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! Condacul 9 : Toata firea omeneasca in Tine s-a preaslavit, cu invierea Ta, Iisuse, si prin aceasta s-a daruit nestricaciune trupurilor sfintilor, adeverindu-se aceasta prin moastele sfintilor si cintindu-Ti cu umilinta: Aliluia! Icosul 9 : De Dumnezeu graitorii ritori mineca cu duhul intimpinind iesirea din mormint, si in loc de mir, cintare Iti aduc Tie, ca soarelui dreptatii si Stapinului; cu ale caror cintari, primeste si aceste rugaciuni ale noastre: Iisuse, Cel ce ai primit mirul cel varsat pe Tine, primeste si ale noastre cintari de lauda, de multumire si de cerere; Iisuse, soarele dreptatii, lumineaza sufletele noastre cele intunecate; Iisuse, Cel ce pe pescari i-ai facut vinatori de oameni, atrage si voia noastra cea rea, spre ascultarea Ta; Iisuse, Cel ce pe Saul l-ai prefacut in mai-marele Apostol, intelepteste-ne si pe noi cei ce ratacim; Iisuse, pentru rugaciunile acestui Apostol si ale tuturor sfintilor Tai, fie-Ti mila de noi pacatosii; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! Condacul 10 : Voind a mintui neamul omenesc, Iisuse, Te-ai pogorit pe pamint si Insuti Dumnezeu fiind, ai primit neputintele noastre, ca si in ele sa se arate puterea Ta, care ne indeamna a cinta: Aliluia! Icosul 10 : Cel ce ai inviat, Iisuse Hristoase, Mintuitorul si Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce Te-ai pogorit in cele mai de jos ale pamintului si ai sfarimat legaturile cele vesnice, in care se tineau legate sufletele, slobozeste-ne si pe noi de legaturile pacatului, ca sa-Ti cintam Tie unele ca acestea: Iisuse, Cel ce ai incredintat pe iubitul Tau ucenic Maicii Tale, incredinteaza-ne si pe noi ingrijirii ei, celei mintuitoare; Iisuse, Cel ce suferintele Maicii Tale le-ai prefacut in bucurie, da-ne si noua, nevrednicilor, cu rabdare sa purtam crucea noastra; Iisuse, Cel ce ai dat lumii ocrotitoare pe Maica Ta, da-ne si noua, pacatosilor, ca sa fim sub acoperamintul ei; Iisuse, Cel ce nu ai oprit pe prunci a se atinge de Tine, da-ne si noua blindetile si curatia inimii pruncilor; Iisuse, Cel ce ai liberat pe desfrinata si i-ai poruncit de acum sa nu mai pacatuiasca, da-ne si noua ca de acum sa nu Te mai intristam; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! Condacul 11 : Cintare de umilinta, despre invierea Ta, binevoieste ca sa-Ti aducem Tie, Mintuitorul nostru. Si prin aceasta sa primeasca sufletele noastre mirul vindecarilor de nalucirile cele vatamatoare, ca sa-Ti cintam Tie pururea: Aliluia! Icosul 11 : Primind, prin invierea Ta, razele stralucitoare ale darului, si prin aceasta, ca prin oglinda, duhovniceste vazind scularea Ta cea aducatoare de viata, ne inchinam cinstitei Tale cruci si slavitei invierii Tale, pe care o laudam si o slavim, cintind asa: Iisuse, Cel ce ai plecat cerul, primeste si rugaciunea noastra, ca un indurator; Iisuse, Cel ce ai adormit cu trupul ca un muritor, omoara poftele noastre cele trupesti; Iisuse, Cel ce Te-ai dat cu totul pentru mintuirea noastra, da-ne si noua cu totul a ne preda Tie; Iisuse, Cel ce Te-ai suit la ceruri, ca sa pregatesti locasuri celor ce Te iubesc pe Tine, asaza-ne si pe noi in locasurile Tale; Iisuse, Cel ce sezi de-a dreapta Tatalui, numara-ne si pe noi cu oile cele de-a dreapta Ta; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! Condacul 12 : Darul Tau da-ni-l noua, Iisuse, Cel ce pe toti ne-ai iubit, si primeste rugaciunea noastra, ca o pirga, ce-Ti aducem Tie. Si departeaza de la sufletele noastre tot gindul cel viclean, ca fara osinda sa-Ti cintam Tie: Aliluia! Icosul 12 : Cintind preaslavita invierea Ta, Te slavim pe Tine, o, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, si credem ca daruiesti tuturor viata vesnica. Pentru aceasta, intru aceasta numita si sfinta zi, ca fratii unul pe altul sa ne imbratisam. Iar pe cei ce ne urasc pe noi, sa-i iertam pentru invierea Ta. Deci cu o gura si cu o inima sa cintam unele ca acestea: Iisuse, Cel ce binecuvintezi pe cei ce Te binecuvinteaza pe Tine, binecuvinteaza si acum osteneala noastra cea dupa putere; Iisuse, Cel ce sfintesti pe cei ce nadajduiesc intru Tine, sfinteste si doririle si gindurile noastre; Iisuse, Cel ce Te-ai fagaduit sa fii cu cei credinciosi pina la sfirsitul veacului, fii neincetat si cu noi pacatosii; Iisuse, Cuvintul cel Adevarat al Tatalui, curata cuvintele noastre cele nevrednice, ca sa Te laudam pe Tine; Iisuse, Pastile cele mintuitoare, care duc de la moarte la viata, salasluieste-ne in locasul Tau, luminindu-ne haina sufletelor noastre; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! Condacul 13 : ( acest condac se zice de trei ori ) O, Iisuse Hristoase, Cel ce ai calcat cu moartea pe moarte si celor din morminte le-ai daruit viata, primeste ca un miros de buna mireasma duhovniceasca aceasta putina rugaciune. Si daruieste-ne noua, celor ce sintem in mormintul nesimtirii, viata vesnica, ca sa-Ti cintam Tie: Aliluia! O, Iisuse Hristoase, Cel ce ai calcat cu moartea pe moarte si celor din morminte le-ai daruit viata, primeste ca un miros de buna mireasma duhovniceasca aceasta putina rugaciune. Si daruieste-ne noua, celor ce sintem in mormintul nesimtirii, viata vesnica, ca sa-Ti cintam Tie: Aliluia! O, Iisuse Hristoase, Cel ce ai calcat cu moartea pe moarte si celor din morminte le-ai daruit viata, primeste ca un miros de buna mireasma duhovniceasca aceasta putina rugaciune. Si daruieste-ne noua, celor ce sintem in mormintul nesimtirii, viata vesnica, ca sa-Ti cintam Tie: Aliluia! Apoi se zice iarasi Icosul intai Ingerii, Invierea Ta, Hristoase Mintuitorule, neincetat o lauda in ceruri. Si pe noi, cei de pe pamint, invredniceste-ne cu inima curata a-Ti cinta Tie unele ca acestea: Iisuse, Cel nepatruns, Care luminezi pe toti credinciosii, lumineaza-ne si pe noi cei ce traim in intunericul necunostintei; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti si la toate le dai viata, inviaza-ne si pe noi, cei omoriti in pacate; Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat la cer si ai inaltat pe cei ce nadajduiesc intru Tine, inalta-ne si pe noi, cei plecati spre pamint; Iisuse, Cel ce sezi de-a dreapta Tatalui si partasi slavei Tale ii faci pe cei ce Te iubesc pe Tine, nu ne lipsi pe noi de slava Ta; Iisuse, Cel ce vei veni sa judeci viii si mortii, nu ne judeca pe noi dupa faradelegile noastre, ci miluieste-ne dupa mare mila Ta; Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! si Condacul intai Aparatorul cel mare si Doamne, biruitorul mortii celei vesnice, ca cei ce ne-am izbavit de omorirea cea duhovniceasca, cele de lauda aducem Tie, noi robii Tai si zidirea Ta. Cel ce ai biruinta asupra mortii, de moartea pacatelor slobozeste-ne pe noi, care graim: Iisuse, Cel ce ai inviat din morti, inviaza si sufletele noastre! http://biblioteca.golia.ro/acatistie...i_Invieri.html |
Urez tuturor Pace, Lumina in suflete si Bucurie!
Hristos A Inviat!
si ...o binecuvantare a parintelui Paisie Olaru "Domnul Dumnezeu, Preamilostivul, să vă miluiască! Domnul să vă ajute, Domnul să vă mântuiască, Domnul să vă folosească, Domnul să vă păzească, Domnul să vă curățască, Domnul să vă umple de bucurie duhovnicească! Domnul ca un bun și milostiv și iubitor de oameni să vă dea ierte de păcate! Milostivul Domnul nostru Iisus Hristos să vă blagoslovească în toate zilele vieții voastre. Blagoslovește, Doamne, pe robii Tăi, pe roabele Tale și pe soții lor, și pe fiii lor, și pe soțiile lor." "Binecuvintează, Doamne, pe robii Tăi aceștia și rugăciunea lor, și dragostea lor, și credința lor, și bucuria lor, și smerenia lor, și răbdarea lor." "Binecuvintează, Doamne, osteneala lor, și căsuța lor, și pâinea lor, și copiii lor, și viața lor și cu sfârșit bun îi miluiește, iar dincolo, la ziua judecății, un colțisor de rai le dăruiește, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin!" Dzeu Mantuitorul nostru Iisus Hristos si Maicuta Sa cea sfanta sa va ajute tuturor cu cele ce va sunt de trebuinta si de folos dupa mare mila, dragostea si intelepciuna Sa! |
Troparul Invierii Domnului nostru
Pe Cuvântul Cel împreună fără de început cu Tatăl și cu Duhul, Carele S-a născut din Fecioara spre mântuirea noastră, să-L lăudăm, credincioșii, și să I ne închinăm; că bine a voit a Se sui cu trupul pe Cruce și moarte a răbda și a scula pe cei morți, întru slăvită Învierea Sa.
|
Citat:
|
Multumesc!
Citat:
Multa bucurie simt cand mi se raspunde Adevarat A Inviat!, parca primesc eu insami ceva...in plus...un plus de adevar..un plus de dragoste, Multumesc! |
Hristos A Inviat! :53::53::53:
Aceasta expresie se foloseste in loc de Buna ziua de acum si pana la Inaltarea Domnului. Iar de la Inaltare pana la Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile) se foloseste expresia Hristos S-A Inaltat! http://fiudetina.files.wordpress.com...pg?w=420&h=355 PSALMUL 102 1. Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul și toate cele dinlăuntrul meu, numele cel sfânt al Lui. 2. Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul și nu uita toate răsplătirile Lui. 3. Pe Cel ce curățește toate fărădelegile tale, pe Cel ce vindecă toate bolile tale; 4. Pe Cel ce izbăvește din stricăciune viața ta, pe Cel ce te încununează cu milă și cu îndurări; 5. Pe Cel ce umple de bunătăți pofta ta; înnoi-se-vor ca ale vulturului tinerețile tale. 6. Cel ce face milostenie, Domnul, și judecată tuturor celor ce li se face strâmbătate. 7. Cunoscute a făcut căile Sale lui Moise, fiilor lui Israel voile Sale. 8. Îndurat și milostiv este Domnul, îndelung-răbdător și mult-milostiv. 9. Nu până în sfârșit se va iuți, nici în veac se va mânia. 10. Nu după păcatele noastre a făcut nouă, nici după fărădelegile noastre a răsplătit nouă, 11. Ci cât este departe cerul de pământ, atât este de mare mila Lui, spre cei ce se tem de El. 12. Pe cât sunt de departe răsăriturile de la apusuri, depărtat-a de la noi fărădelegile noastre. 13. În ce chip miluiește tatăl pe fii, așa a miluit Domnul pe cei ce se tem de El; 14. Că El a cunoscut zidirea noastră, adusu-și-a aminte că țărână suntem. 15. Omul ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului; așa va înflori. 16. Că vânt a trecut peste el și nu va mai fi și nu se va mai cunoaște încă locul său. 17. Iar mila Domnului din veac în veac spre cei ce se tem de Dânsul, 18. Și dreptatea Lui spre fiii fiilor, spre cei ce păzesc legământul Lui 19. Și își aduc aminte de poruncile Lui, ca să le facă pe ele. Domnul în cer a gătit scaunul Său și împărăția Lui peste toți stăpânește. 20. Binecuvântați pe Domnul toți îngerii Lui, cei tari la vârtute, care faceți cuvântul Lui și auziți glasul cuvintelor Lui. 21. Binecuvântați pe Domnul toate puterile Lui, slugile Lui, care faceți voia Lui. 22. Binecuvântați pe Domnul toate lucrurile Lui; în tot locul stăpânirii Lui, binecuvintează suflete al meu pe Domnul . |
Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le. (de trei ori)
De Te-ai și pogorât în mormânt, Cel ce ești fără de moarte, dar puterea iadului ai zdrobit și ai înviat ca un biruitor, Hristoase Dumnezeule, zicând femeilor mironosițe: Bucurați-vă! Și apostolilor Tăi pace dăruindu-le, Cel ce dai celor căzuți înviere. Îngerul a strigat către cea plină de dar: Curată Fecioară, bucură-te; și iarăși zic, bucură-te, că Fiul tău a înviat a treia zi din mormânt și pe morți i-a înviat; veseliți-vă, popoare. Luminează-te, luminează-te, noule Ierusalime, că Slava Domnului peste tine a răsărit; saltă acum și te bucură, Sioane, iar tu, curată Născătoare de Dumnezeu, veselește-te întru învierea Celui născut al Tău. :53::53::53: |
Rugaciune catre duhul sfint
Am cercetat threadul pt. a fi sigur ca nu dublez pe cineva dar mai ales doresc sa postez aceasta rugaciune din cauza faptului ca mult prea putina lume este atenta la slujbele bisericii , cerceteaza cu atentie indreptarele de spovedanie sau sfintele canoane sau dupa ce ca nu le cerceteaza le desconsidera dupa bunul plac .
La drept vorbind, asemenea oameni nu au mare legatura cu Hristos si cu biserica sa dar nadajduind ca cu timpul se vor schimba , am ales acesta rugaciune. Ea este isvorita din rugaciunea numita ,,Rugaciunea citita de arhiereu sau de duhovnic pt. iertarea si deslegarea de pacate ". Asadar potrivit lucru ar fi sa luam aminte : Doamne, Împărate ceresc, Mîngîietorule,Duhule adevărat,milostivește-te spre mine păcătosul robul Tău și mă miluiește și-mi iartă mie nevrednicului toate cîte am greșit Ție astăzi ca un om și nu numai ca un om , ci mai rău decît dobitocul! Păcatele mele cele de voie și cele fără de voie, cele știute și neștiute, care sunt din tinerețe și din obiceiul cel rău și care sunt din voia cea slobodă și din lene, ori m-am jurat cu numele Tău, ori l-am hulit în gîndul meu,sau pe cineva am ocărît, sau pe cineva am clevetit în mînia mea, sau am scîrbit, sau de ceva m-am mîniat, sau am mințit, sau fără de vreme am dormit, sau vreun sărac a venit la mine și nu l-am socotit,sau pe fratele meu l-am scîrbit, sau m-am sfadit, sau pe cineva am osîndit, sau m-am mărit, sau m-am trufit, sau m-am mîniat, sau stind la rugaciune, mintea mea s-a îngrijit de vicleniile lumești, sau vrajmașie am cugetat, sau prea m-am săturat , sau m-am îmbătat,sau nebunește am rîs, sau ceva rău am cugetat sau frunusețe straină am văzut și cu ea mi-am rănit inima , sau ce nu se cade am grăit, sau de păcatul fratelui meu am rîs, iară păcatele mele sunt nenumărate , sau de rugăciune nu m-am îngrijit, sau altceva rău am făcut și nu-mi mai aduc aminte , ca acestea toate și și mai mari decît acestea am făcut ! Miluiește-mă Stăpîne și Făcătorul meu , pe mine leneșul și nevrednicul robul Tău și mă ușurează și mă slobozește și mă iartă ca un bun și de oameni iubitor, ca în pace să mă culc și să dorm eu păcătosul și necuratul și ticălosul și să mă închin și să cînt și să preamăresc preacinstit numele Tău, împreună cu al Tatălui și cu al Unuia născut Fiului Lui , acum și pururea și în veci vecilor . Amin |
Hristos A Inviat din morti cu moartea pre moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le!:53::53::53:
http://commons.orthodoxwiki.org/images/5/53/Pascha.jpg Piatra fiind pecetluită de iudei și ostașii străjuind preacurat Trupul Tău, înviat-ai a treia zi, Mântuitorule, dăruind lumii viață. Pentru aceasta, Puterile cerurilor strigau Ție, Dătătorule de viață: Slavă învierii Tale, Hristoase! Slavă împărăției Tale! Slavă iconomiei Tale, Unule Iubitorule de oameni! Când Te-ai pogorât la moarte, Cela ce ești Viața cea fără-de-moarte, atunci iadul l-ai omorât cu strălucirea Dumnezeirii; și când ai înviat pe cei morți din cele de desubt, toate Puterile cerești au strigat: Dătătorule de viață, Hristoase, Dumnezeul nostru, slavă Ție! Să se veselească cele cerești și să se bucure cele pământești! Că a făcut biruință cu brațul Său Domnul, călcat-a cu moartea pe moarte, Cel Întâi-născut din morți S-a făcut; din pântecele iadului ne-a mântuit pe noi și a dat lumii mare milă. Propovăduirea Învierii cea luminată înțelegând-o de la înger ucenițele Domnului și lepădând osândirea cea strămoșească, Apostolilor lăudându-se au zis: Jefuitu-s-a moartea, sculatu-S-a Hristos Dumnezeu, dăruind lumii mare milă. Pe Cuvântul Cel împreună fără de început cu Tatăl și cu Duhul, Carele S-a născut din Fecioara spre mântuirea noastră, să-L lăudăm, credincioșii, și să I ne închinăm; că bine a voit a Se sui cu trupul pe Cruce și moarte a răbda și a scula pe cei morți, întru slăvită Învierea Sa. Puterile îngerești la mormântul Tău și străjerii au amorțit și sta Maria la mormânt, căutând preacurat Trupul Tău. Prădat-ai iadul, nefiind ispitit de dânsul; întâmpinat-ai pe Fecioara, dăruind viață. Cela ce ai înviat din morți, Doamne, slavă Ție! Stricat-ai cu Crucea Ta moartea, deschis-ai tâlharului raiul; plângerea mironosițelor o ai schimbat și Apostolilor a propovădui ai poruncit că ai înviat, Hristoase Dumnezeule, dăruind lumii mare milă. Dintru înălțime Te-ai pogorât, Milostive; îngropare ai luat de trei zile, ca să ne slobozești pe noi din patimi. Cela ce ești Viața și Învierea noastră, Doamne, slavă Ție! |
Citat:
Face parte din rugaciunile de seara. |
Citat:
|
Citat:
|
Hristos a înviat!
Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte calcând și celor din morminte viață daruindu-le. “Învierea Ta Hristoase, îngerii o laudă în ceruri și pe noi pe pământ ne învrednicește, cu inimă curată să Te mărim.” “Piatra fiind pecetluită de iudei și ostașii străjuind preacurat Trupul Tău, înviat-Ai a treia zi, Mântuitorule, dăruind lumii viață. Pentru aceasta, Puterile cerurilor strigau Ție, Dătătorule de viață: Mărire învierii Tale, Hristoase! Mărire împărăției Tale! Mărire iconomiei Tale, Unule Iubitorule de oameni!” “Pe Cuvântul Cel împreună fără de început cu Tatăl și cu Duhul, Carele S-a născut din Fecioara spre mântuirea noastră, să-L lăudăm, credincioșii, și să I ne închinăm; că bine a voit a Se sui cu trupul pe Cruce și moarte a răbda și a scula pe cei morți, întru slăvită Învierea Sa.” Zdrobit-ai cu Crucea Ta moartea, deschis-ai tâlharului raiul; plângerea mironosițelor o ai schimbat și Apostolilor a propovădui le-ai poruncit, că ai înviat, Hristoase Dumnezeule, dăruind lumii mare milă. Îngerul a strigat: Hristos a înviat! “Curată Fecioară, bucură-te! Si iarasi zic, bucură-te! Ca Fiul tău a înviat a treia zi din groapă.” Luminează-te, luminează-te, noule Ierusalime Ca Slava Domnului peste tine a răsărit! Saltă acum si te bucură Sioane, Iară tu, curată Născătoare de Dumnezeu Veseleste-te întru Invierea Celui născut al tău.” Hristos a înviat! |
Hristos a inviat!
Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte calcând și celor din morminte viață daruindu-le. “Învierea Ta Hristoase, îngerii o laudă în ceruri și pe noi pe pământ ne învrednicește, cu inimă curată să Te mărim." Psalmul 99 1. Strigați Domnului tot pământul, slujiți Domnului cu veselie, intrați înaintea Lui cu bucurie. 2. Cunoașteți că Domnul, El este Dumnezeul nostru; El ne-a făcut pe noi și nu noi. 3. Iar noi poporul Lui și oile pășunii Lui. Intrați pe porțile Lui cu laudă și în curțile Lui cu cântări lăudați-L pe El. 4. Cântați numele Lui! Că bun este Domnul; în veac este mila Lui și din neam în neam adevărul Lui. |
iua Invierii, sa ne luminam, popoare,
Pastile Domnului, Pastile! Ca din moarte la viata si de pe pamant la cer, Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, Cei ce-I cantam cantare de biruinta. Hristos a inviat din morti! Sa ne curatim simtirile Si sa vedem pe Hristos stralucind, Cu neapropiata lumina a Invierii. Si bucurati-va zicand: "luminati sa-L auzim", Cantandu-I cantare de biruinta. Hristos a inviat din morti! Cerurile dupa cuviinta sa se vesealeasca, Si pamantul sa se bucure. Si sa praznuiasca toata lumea Cea vazuta si cea nevazuta Ca Hristos S-a sculat veselia cea vesnica. |
Citat:
|
Canonul de rugaciune a bolnavului
Pt cei care sunt in nevoi,spre folos:
Canonul de rugaciune al bolnavului Cantarea 1-a Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Doamne Iisuse Hristoase, Doctorul iscusit al su*fletelor si al trupurilor noastre, arata-mi mie in*durarile Tale, alinand durerile mele si da*ruind pace si liniste sufletului meu cuprins de tulburare. Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Ai tamaduit prin minune dumnezeiasca mul*time de bolnavi, ca orbii au vazut, surzii au auzit si schiopii au mers pe picioarele lor. Inca si pe morti i-ai inviat, aratand ca nimic nu este cu ne*pu*tinta inaintea atotputerniciei Tale. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Sfintilor doctori fara-de-arginti Cosma si Da*mian, Chir si Ioan, Pantelimon si Ermolae, Sam*son si Diomid, Fotie si Anichit, Talaleu si Trifon, rugati-*va pentru mine Dumnezeului Care v-a preamarit, ca sa imi daruiasca sana*tate trupeasca si sufle*teasca. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Soborul celor pe care i-ai tamaduit de boli de nelecuit, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, este chezasie a grijii tale fata de toti cei aflati in su*ferinte. Mijloceste si pentru noi, Curata, sa fim izbaviti de toata boala si neputinta. Cantarea a 3-a Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Grea este crucea rabdarii pentru cel obisnuit cu desfatarile, si foarte greu ii va fi sa primeasca cu*nuna. Da-mi tarie, Doamne, ca sa vad in aceas*ta boala randuiala Ta sfanta, si sa nu ma simt alungat dinaintea fetei Tale. Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Nu am fost incercat ca Dreptul Iov, Doamne, si neinsemnate sunt suferintele mele fata de cele ale robului Tau. Iti multumesc ca odata cu in*cercarile acestea mi-ai dat si puterea de a le face fata, si ca ai trecut cu vederea toate indoielile mele. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Rabdarea Sfintilor Mucenici si Mucenite care, pentru a marturisi credinta cea adevarata, au indurat chinuri fara seaman sta inaintea ochi*lor mei, invatandu-ma sa primesc durerile bolii fara sa cartesc. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, pa*zeste-ne pe noi pe toti de tot raul, acoperindu-ne de toata boa*la si suferinta cu Sfantul tau Aco*pe*ra*mant. Cantarea a 4-a Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Gandurile de deznadejde dau tarcoale sufletului meu, ca niste furi gata de prada. Cum oare le voi sta impotriva, daca nu voi primi putere de Sus? Sau cum voi scapa de ispita singuratatii, daca nu imi voi indrepta inima spre Cel Ce este pururea de fata si niciodata nu Se desparte de robii Sai? Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Frica mortii a venit peste mine, si ma spai*man*tez. Dar alerg la ajutorul Tau, Man*tui*to*rule, rugandu-Te ca precum l-ai inviat pe Lazar, asa sa inviezi si sufletul meu cel omorat de pa*cate, daru*indu-mi pacea Ta cea sfanta. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Nadajduiesc in grabnica voastra mijlocire, Cuviosilor Parinti si Cuvioaselor Maici care ati pri*mit de la Iubitorul de oameni Dumnezeu da*rul tama*duirii a multe feluri de neputinte si ati adus bucurie duhovniceasca in casele celor cre*dinciosi. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Nu doar povata Fiului tau de pe cruce te-a fa*cut Maica a tuturor crestinilor, ci dragostea ta ne*marginita si sfanta, care pentru cuvantul Ace*luia s-a facut pavaza celor credinciosi. O, Mai*ca Prea*sfanta, invaluieste-ne in iubirea ta binecu*van*tata, ca sa nu ne inecam in marea vietii acesteia. Cantarea a 5-a Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Cea mai mare intelepciune este cugetarea la moarte, a invatat Marele Vasile, indemnand cres**tinii sa zaboveasca asupra acestui gand da*ta*tor de lumina. O, suflete, prea mult te-ai des*fatat cu placerile acestei vieti trecatoare, si prea putin ai cugetat la ce va fi dupa aceea. Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Purtand in ea pecetea mortii, boala nu poate fi biruita decat prin puterea Celui Ce cu moar*tea pe moarte a calcat, daruind lumii viata. La picioarele Tale cad, Doamne Iisuse Hristoase, ca la Infricosa*toarea Judecata sa nu ma osandesti, ci vindecand sufletul meu bolnav sa ma sa*las*luiesti in curtile raiului. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Sfinte Ingere, pazitor al vietii mele, sub ocro*ti*rea aripilor tale intoarce frica mea in nadejde si ajuta-ma sa simt obladuirea ta in toate clipele de grea incercare. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Multi au simtit ajutorul tau in ceasul mortii, Nascatoare de Dumnezeu, si nu au fost inghititi de intuneric, ci au intrat pe poarta Imparatiei Ce*rurilor. Pentru ca sa ma invrednicesc si eu, pa*catosul, de milele tale cele bogate, ma rog tie, celei ce esti nadejdea celor deznadajduiti. Cantarea a 6-a Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Eu sunt drahma cea pierduta, eu sunt oaia cea ratacita, Bunule Pastor. Eu sunt fiul cel risi*pi*tor care mi-am cheltuit averea sufleteasca in tara patimilor. Suspina inima mea dupa dra*gos*tea Parintelui Ceresc, se ofileste floarea inimii mele fara apa cea vie. Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Iarta-ma, Dumnezeul meu, iarta-ma pentru toate greselile facute cu voie sau fara voie, pen*tru cele cu lucrul, cu cuvantul sau cu gandul. Pri*meste pocainta mea, Doamne, si cura*tes*te-ma de toata intinaciunea pa*timilor care ma apasa. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. O, Sfintilor care v-ati scarbit de dulceata pa*ca*tului si ati alergat la Preadulcele Iisus, Care as*tepta pocainta voastra, ma rog fierbinte catre voi sa nu ma lasati fara ajutor in razboiul pe care l-au ridicat impotriva mea necuratii diavoli si necuratele patimi. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Desfranata fiind Maria Egipteanca, nu a pu*tut intra in biserica la praznuirea Inaltarii Sfin*tei Cruci, caci necuratia i s-a facut zid de netrecut. Dar prin mijlocirea Ta, Nascatoare de Dum*nezeu, i-a fost adusa mangaiere, si prin nevointa indelungata a ajuns vas ales al virtutii. Cantarea a 7-a Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Prea mult te-ai tavalit in noroiul patimilor, o, suflete al meu. Prin spovedanie nefatarnica sa te cu*ratesti, lepadand obiceiurile cele rele, ca nu*mai asa vei scapa de focul cel vesnic. Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Nu am haina curata ca sa intru in camara Ta, Mantuitorule, dar cred °ie ca daca ma vei face partas Sfintelor Tale Taine acestea vor fi mie luminos vesmant si semn al milostivirii Tale. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Mare minune este intoarcerea unui suflet pe calea credintei, o, Sfintilor facatori-de-minuni, si mare bucurie se face in cer pentru aceasta. Alergand la mijlocirea voastra, nu cer de la voi doar sanatate trupeasca, ci mai ales sanatate su*fleteasca si sprijin in lupta impotriva patimilor. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Nu pregeta sa vii in intampinarea mea, Prea*sfanta Stapana, caci spre tine alerg cautand in*drep*tare. Intoarce viata mea, ca sa fie binepla*cu*ta dumnezeiescului tau Fiu. Cantarea a 8-a Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Doamne, trimite-mi doctori iscusiti care sa aduca alinare durerilor mele, si fereste-ma de doc*torii cei nepriceputi, care nu se ingrijesc de bol*navi asa cum se cuvine. Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Vad inselarea in care se afla doctorii inchi*pu*iti care amesteca mestesugul cu vrajitoria, si nu voi fi partas faradelegilor lor, platind sanatatea tru*pului cu pretul mortii sufletesti. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. O, dumnezeiesti Stapanii, Heruvimi, Se*ra*fimi, Domnii, Ingeri, Scaune, toate Capeteniile, prea*marite Puteri si Sfintilor Arhangheli, ru*ga*ti-va pentru mine, pacatosul, ca sa aflu mila de la Dumnezeul pe Care Il slaviti neincetat. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Stand inaintea icoanei tale, Preacurata Mai*ca, imi aduc aminte de minunile pe care le-ai savarsit prin sfintele tale icoane si de bucuria celor care prin tine au aflat scapare din lanturile durerii, si te chem in ajutorul meu. Cantarea a 9-a Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Fie mie dupa voia Ta, preabunule Doamne, Cel Ce toate le randuiesti spre mantuirea noas*tra si nimic nu este de ajuns spre lauda in*te*lep*ciunii Tale. Fie mie dupa voia Ta, a Celui Ce ai primit a Te rastigni ca sa ne izbavesti de chi*nu*rile cele vesnice. Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului! Impreuna cu lucratorii din ceasul al unspre*ze*celea venind la Tine, Te rog primeste viata mea in mainile Tale, indreptand voia mea cea plecata spre cele lumesti, ca sa pot pune inceput bun mantuirii si sa traiesc o viata inchinata Tie, Dumnezeului celui Viu. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Sfintelor Puteri Ceresti si toti Sfintii, martu*ri*sind eu inaintea voastra slabiciunile si ne*pu*tintele care ma asupresc, va rog sa ma ajutati in toate zilele vietii mele, si sa ma ridicati ori de cate ori mestesugirile vrajmasilor ma vor pleca la pamant. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, pentru rugaciunile preotilor si ale tuturor celor ce se roa*ga pentru mine, pacatosul, revarsa peste mine bine*cuvantarile tale, ca sa ma port cu dra*goste fata de aproapele meu, sa-L slavesc pe Dum*nezeu si sa-L laud in vecii vecilor. Amin. |
Citat:
|
PSALMUL 94
1. Veniți să ne bucurăm de Domnul și să strigăm lui Dumnezeu, Mântuitorului nostru. 2. Să întâmpinăm fața Lui întru laudă și în psalmi să-I strigăm Lui, 3. Că Dumnezeu mare este Domnul și Împărat mare peste tot pământul. 4. Că în mâna Lui sunt marginile pământului și înălțimile munților ale Lui sunt. 5. Că a Lui este marea și El a făcut-o pe ea, și uscatul mâinile Lui l-au zidit. 6. Veniți să ne închinăm și să cădem înaintea Lui și să plângem înaintea Domnului, Celui ce ne-a făcut pe noi. 7. Că El este Dumnezeul nostru și noi poporul pășunii Lui și oile mâinii Lui. 8. O, de I-ați auzi glasul care zice: "Să nu vă învârtoșați inimile voastre, 9. Ca în timpul cercetării, ca în ziua ispitirii în pustiu, 10. Unde M-au ispitit părinții voștri, M-au ispitit și au văzut lucrurile Mele. 11. Patruzeci de ani am urât neamul acesta și am zis: "Pururea rătăcesc cu inima". 12. Și ei n-au cunoscut căile Mele, că M-am jurat întru mânia Mea: "Nu vor intra întru odihna Mea". |
1 atașament(e)
Pomeneste , Doamne , pe toti cei ce au adormit intru nadejdea invierii si a vietii vesnice ; parintii si frati ai nostri si dreptslavitori crestini , care odihnesc aici si pretutindeni ; salasuieste-i cu sfintii Tai acolo unde straluceste lumina fetei Tale iar pe noi miluieste-ne ca un bun si iubitor de oameni ! Daruieste , Doamne , iertare de pacate tuturor parintilor si fratilor nostri , care mai inainte de noi s-au mutat , intru buna credinta si intru nadejdea invierii , si le fa lor vesnica pomenire ! Amin!+
|
Citat:
:53::53::53::53: |
Post binecuvantat tuturor!
Rugaciune pentru cei dragi
Doamne, în mâinile Tale îi încredințez pe toți cei pe care îi iubesc. Tu știi despre cine îți vorbesc și știi că zi și noapte port pe umeri povara îngrijorării pentru ei. Tu îi cunoști pe fiecare în parte și cunoști trebuințele trupului și sufletului lor. Îngrijește-te de ei ca de copiii Tăi preaiubiți. Păzește-i de ispite și, atât cât se poate, cruță-i de suferințe, iar dacă trebuie să treacă prin ele, pregătește-i dinainte și ține-i de mână până se risipesc norii și se arată soarele. Doamne, fă ca niciunul dintre cei pentru care te rog să nu se piardă, ci călăuziți de iubirea Ta, să urce treptele desăvârșirii și să devină oameni după inima Ta. Fă-i să cunoască prin har dragostea ce alungă teama și biruința deplină. Arată-le în fiecare zi bunătatea Ta și ajută-i ca prin viața lor și prin tot ceea ce sunt să aducă slavă numelui Tău și lumină celor din jurul lor. AMIN |
Rugaciunea celui ingrijorat
Doamne, grijile mă copleșesc și povara lor apasă greu pe umerii mei. Viitorul pare învăluit în ceață și orice încercare de a-l anticipa îmi umple sufletul de neliniști dureroase. Dar azi pun și prezentul și viitorul înaintea Ta și mă rog Ție din toată inima: eliberează-mă de povara îngrijorării și întărește-mi credința, ca prin ea să mă predau cu totul Ție. Tu ai avut grijă de mine până acum și m-ai păzit de orice rău pierzător de suflet. Mi-ai dat cele de trebuință și m-ai mângâiat când am fost în suferință. Îmi amintesc azi învățătura lui Iisus, care ne spune să nu ne îngrijorăm, căci nimic nu se întâmplă pe acest pământ fără știrea și fără voia Ta. Tu veghezi cu dragoste și milă infinită asupra tuturor. Fă vie în inima mea această învățătură și dă-mi puterea să las totul în mâinile Tale. Înțeleg, Doamne, că numai făcând asta mă pot bucura din plin de viața pe care mi-ai dăruit-o. Îmi dau seama că numai așa voi putea să trăiesc în pace și liniște, mângâiat de credința că Tu nu mă vei părăsi niciodată și că vei avea mereu grijă de mine ca un Tată bun și iubitor. Întorcându-mă cu gândul în trecut, văd acum din lumina prezentului de câtă suferință aș fi fost cruțat, dacă aș fi ascultat îndrumarea lui iIsus de a nu mă îngrijora și de a pune totul în mâinile Tale. Știu că nu mai pot face nimic să schimb ce a fost dar aleg ca de aici înainte, începând cu această clipă să trăiesc așa cum vrei Tu - fără teamă și fără îngrijorare, câștigând fiecare bătălie a vieții prin credință. Ajută-mă să duc la bun sfârșit această hotărâre. Știu că vor fi clipe în viața mea când voi aluneca din nou pe vechiul drum și mă voi abate de la decizia mea. În acele clipe de grea ispită, adu-mi aminte, Doamne, de tot ce ai făcut pentru mine, de dragostea și ocrotirea Ta. Adu-mi aminte că sunt un om nou în Iisus și că nimic din cele vechi nu mai are putere asupra mea. Ajută-mă să-mi trăiesc viața în lumina acestui minunat adevăr și să Te slăvesc în fiecare zi prin vorbele, faptele și gândurile mele. AMIN |
Paraclisul Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu
Acest paraclis se face la intristarea sufletului si la vreme de nevoi si de grija Preotul face obisnuitul inceput: Binecuvantat este Dumnezeul nostru... Apoi: Imparate ceresc..., Sfinte Dumnezeule..., Preasfanta Treime..., Tatal nostru..., Preotul: Ca a Ta este imparatia..., Doamne miluieste (de 12 ori). Slava... Si acum... Si Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu. Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu. Veniti sa ne inchinam si sa cadem la insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru. Dupa care, Psalmul 142: Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta; auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri. Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. Tins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pamant insetosat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se pogoara in mormant. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-i nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau. Dumnezeu este Domnul si s-au aratat noua. Bine este cuvantat, cel ce vine intru numele Domnului (de 3 ori). Apoi troparele acestea, glasul al 4-lea: Catre Nascatoarea de Dumnezeu acum cu nevointa sa alergam noi, pacatosii si smeritii, si sa cadem cu pocainta, strigand dintru adancul sufletului: Stapana, milostiveste-te spre noi si ne ajuta; sarguieste ca pierim de multimea pacatelor; nu intoarce pe robii tai in desert, ca numai pe tine te avem ajutatoare. (de doua ori) Slava... Si acum... Nici odinioara nu vom tacea noi nevrednicii, a vesti puterile tale, Nascatoare de Dumnezeu, ca de nu ai fi statut tu rugandu-te pentru noi, cine ne-ar fi izbavit dintru atatea nevoi? Sau cine ne-ar fi pazit pana acum slobozi? Nu ne vom departa de la tine, Stapana, ca tu mantuiesti pe robii tai pururea din toate nevoile. Apoi Psalmul 50: Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, ca sa fii indreptatit intru cuvintele Tale si sa biruiesti cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale, mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau cel sfant nu-l lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de ai fi voit jertfa, ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei. |
Paraclisul Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu - continuare
Canonul Nascatoarei de Dumnezeu Cantarea 1-a Irmosul: Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand, israiliteanul a strigat: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam. Stih: Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. De multe ispite fiind cuprins, alerg catre tine, cautand mantuire; o, Maica a Cuvantului si Fecioara, de rele si de nevoi mantuieste-ma. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Asuprelile chinurilor ma tulbura si de multe scarbe se umple sufletul meu; aseaza-le, Fecioara, cu linistea Fiului si Dumnezeului tau, ceea ce esti cu totul fara de prihana. Slava... Pe tine, ceea ce ai nascut pe Mantuitorul si Dumnezeu, te rog, Fecioara, izbaveste-ma din nevoi, ca la tine scapand acum, imi tind sufletul si gandul meu. Si acum... Fiind bolnav cu trupul si cu sufletul, cercetarii celei dumnezeiesti si purtarii tale de grija invredniceste-ma tu, Maica lui Dumnezeu, ca ceea ce esti buna si Nascatoarea Celui Bun. Cantarea a 3-a Irmosul: Doamne, Cela ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica Ta, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, lubitorule de oameni. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Folositoare si acoperamant vietii mele te pun, pe tine Nascatoare de Dumnezeu Fecioara; tu ma indrepteaza la adapostirea ta, ceea ce esti pricina bunatatilor si credinciosilor intarire, una intru tot laudata. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Rogu-ma, Fecioara, risipeste-mi tulburarea sufletului si viforul scarbelor mele, ca tu, Mireasa Dumnezeiasca, pe Hristos, incepatorul linistei, ai nascut, ceea ce esti de Dumnezeu fericita. Slava... Ceea ce ai nascut pe Facatorul de bine, Care este pricina bunatatilor, bogatia facerii de bine izvoraste-o tuturor, ca toate le poti, ca ceea ce ai nascut pe Hristos, Cel puternic intru tarie, una Preacurata. Si acum... Cu neputinte cumplite si cu chinurile bolilor fiind cuprins, Fecioara, tu imi ajuta, ca pe tine te stiu comoara de tamaduiri neimputinata si necheltuita, ceea ce esti cu totul fara de prihana. Urmatoarele stihiri se zic dupa Cantarile a 3-a si a 6-a: Mantuieste din nevoi pe robii tai, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca toti, dupa Dumnezeu, la tine scapam, ca si catre un zid nestricat si folositor. Cauta cu milostivire, cu totul laudata Nascatoare de Dumnezeu, la necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu. Preotul rosteste ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule... la care pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul: Doamne miluieste (de 12 ori). Apoi preotul zice ecfonisul: Ca milostiv si iubitor de oameni... Si indata Sedealna, glasul al 2-lea (Podobie: Cele de sus cautand...): Ceea ce esti rugatoare calda si zid nebiruit, izvor de mila si lumii scapare, cu deadinsul strigam catre tine, Nascatoare de Dumnezeu, Stapana: Vino degrab si ne izbaveste pe noi din nevoi, ceea ce esti singura grabnica folositoare. |
Cantarea a 4-a Irmosul: Auzit-am, Doamne, taina randuielii Tale, inteles-am lucrurile Tale si am preaslavit Dumnezeirea Ta. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Tulburarea patimilor mele si viforul gresalelor mele alineaza-l, ceea ce ai nascut pe Domnul indreptatorul, Dumnezeiasca Mireasa. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Chemand eu adancul milostivirii tale, da-mi-l mie, ceea ce ai nascut pe Cel milostiv si pe Mantuitorul tuturor celor ce te lauda pe tine. Slava... Indulcindu-ne, Preacurata, cu darurile tale, tie cantare de multumire cantam, stiindu-te pe tine Maica lui Dumnezeu. Si acum... Nadejde si intarire si zid de scapare nemiscat castigandu-te pe tine, ceea ce esti intru tot laudata, de tot necazul ne izbavim. Cantarea a 5-a Irmosul: Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu bratul Tau cel inalt. Pacea Ta da-ne-o noua, Iubitorule de oameni. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Umple, Preacurata, de veselie viata mea, daruindu-mi bucuria ta cea nestricata, ceea ce ai nascut pricina veseliei. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Izbaveste-ne pe noi din nevoi, Nascatoare de Dumnezeu curata, ceea ce ai nascut izbavirea cea vesnica si pacea care covarseste toata mintea. Slava... Risipeste negura gresalelor mele, Dumnezeiasca Mireasa, cu stralucirea luminii tale, ceea ce ai nascut Lumina cea dumnezeiasca si vesnica. Si acum... Tamaduieste, curata, neputinta sufletului meu, invrednicindu-ma cercetarii tale, si sanatate cu rugaciunile tale daruieste-mi. Cantarea a 6-a Irmosul: Rugaciunea mea voi varsa catre Domnul si Lui voi spune necazurile mele, ca s-a umplut sufletul meu de rautati si viata mea de iad s-a apropiat, ci ca lona ma rog: Dumnezeule, din stricaciune scoate-ma! Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Cum au mantuit de moarte si de putrejune firea mea, care era tinuta de moarte si de putrejune, Insusi pe Sine dandu-se spre moarte, Fecioara roaga-te Fiului si Dumnezeului tau, sa ma izbaveasca de rautatile vrajmasului. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Pe tine te stiu folositoare si pazitoare prea tare vietii mele, Fecioara, care risipesti tulburarea napastelor si izgonesti asuprelile dracilor; ci ma rog totdeauna: Izbaveste-ma din stricaciunea chinurilor mele. Slava... Pe tine, Fecioara, te-am dobandit ca un zid de scapare si sufletelor mantuire desavarsita si desfatare intru scarbe; si de lumina ta pururea ne bucuram, o, Stapana, si acum, ne izbaveste din nevoi si din chinuri. Si acum... Acum zac in patul durerilor si nu este tamaduire trupului meu; ci ma rog tie, celei bune, care ai nascut pe Dumnezeu si Mantuitorul lumii si Tamaduitorul bolilor, ridica-ma din stricaciunea durerilor. Mantuieste din nevoi pe robii tai, Nascatoare de Dumnezeu, ca toti, dupa Dumnezeu, la tine scapam, ca si catre un zid nestricat si folositor. Cauta cu milostivire cu totul laudata Nascatoare de Dumnezeu, la necazul cel cumplit al trupului meu si vindeca durerea sufletului meu. Preotul pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul, dupa cum s-a aratat dupa Cantarea a 3-a. Apoi ecfonisul: Ca Tu esti Imparatul Pacii... Si condacul, glasul al 6-lea: Ceea ce esti pazitoare crestinilor nebiruita si rugatoare neincetata catre Facatorul, nu trece glasurile cele de rugaciune ale pacatosilor, ci sarguieste ca o buna spre ajutorul nostru, care cu credinta strigam catre tine: Grabeste-te spre rugaciune si sarguieste spre imblanzire, aparand pururea Nascatoare de Dumnezeu, pe cei ce te cinstesc pe tine. Prochimen, glasul al 4-lea: Pomeni-voi numele Tau in tot neamul si neamul. Stih: Asculta, fiica, si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau. |
EVANGHELIA Diaconul: Si ca se ne invrednicim noi a asculta Sfanta Evanghelie, pe Domnul Dumnezeul nostru sa rugam. Strana: Doamne miluieste (de 3 ori). Diaconul: Intelepciune, drepti, sa ascultam Sfanta Evanghelie. Preotul: Pace tuturor! Strana: Si Duhului tau. Preotul: Din Sfanta Evanghelie de la Luca, citire: (I, 39-49, 56) In zilele acelea, sculandu-se, Maria s-a dus in graba la munte intr-un oras al lui Iuda si a intrat in casa lui Zaharia si s-a inchinat Elisabetei. lar cand a auzit Elisabeta inchinarea Mariei, pruncul a saltat in pantecele ei; si Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfant si cu mare glas a strigat si a zis: Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este Rodul pantecelui tau! Si de unde mie aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu? Caci iata, cum veni la mine glasul inchinarii tale, pruncul a saltat de bucurie in pantecele meu. Si fericita este aceea care a crezut ca se vor implini cele spuse ei de la Domnul. Atunci a zis Maria: Mareste suflete al meu pe Domnul si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu. Ca a cautat spre smerenia roabei Sale, caci iata, de acum ma vor ferici toate neamurile. Ca mi-a facut mie marire Cel Puternic, si sfant este numele Lui. Si a ramas Maria impreuna cu Elisabeta ca la trei luni. Apoi s-au intors la casa sa. Slava Tie Doamne, slava Tie. Slava..., glasul al 2-lea Parinte, Cuvantule si Duhule, Treime Sfanta, curateste multimea gresealelor noastre. Si acum... Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, Doamne Iisuse Hristoase, curateste multimea gresealelor noastre. Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale curateste toate faradelegile noastre. Si stihirile acestea, glasul al 6-lea: Nu ne incredinta pe noi folosintei omenesti, Preasfanta Stapana, ci primeste rugaciunea robilor tai, ca scarbele ne cuprind si nu mai putem rabda sagetarile dracilor; acoperamant nu ne-am agonisit nicaieri, unde sa scapam noi, pacatosii, pururea fiind biruiti; mangaiere nu avem afara de tine, Stapana lumii. Nadejdea si folositoarea credinciosilor, nu trece rugaciunile noastre, ci le fa de folos. Nimeni din cei care alearga la tine, nu iese rusinat, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ci cerand dar bun, primeste daruirea catre cererea cea de folos. Prefacerea celor scarbiti, izbavirea celor neputinciosi fiind, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, mantuieste cetatea si poporul, pacea celor din razboaie, linistea celor inviforati, singura folositoare a credinciosilor. Preotul zice: Mantuieste, Dumnezeule, poporul tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta. Cerceteaza lumea Ta cu mila si cu indurari. Inalta fruntea drept-slavitorilor crestini si trimite peste toti milele Tale cele bogate. Pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci; cu folosintele cinstitelor ceresti puteri celor fara de trup; pentru rugaciunile cinstitului, slavitului Proroc, Inainte-mergatorului si Botezatorului Ioan; cu ale Sfintilor, slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli; cu ale celor intre sfinti Parintilor nostri, mari dascali ai lumii si ierarhi, Vasilie cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvantatorul si Ioan Gura de Aur; Athanasie, Chiril si Ioan cel milostiv, patriarhii Alexandriei, Nifon patriarhul Constantinopolului, Nicolae al Mirelor Lichiei, Spiridon al Trimitundei, Calinic de la Cernica, Iorest si Sava, Nectarie al Pentapolei si Dionisie al Eghinei, si ale tuturor sfintilor sfintitilor ierarhi; cu ale sfintilor marilor mucenici Gheorghe purtatorul de biruinta, Dimitrie izvoratorul de mir, Theodor Tiron, Theodor Stratilat, Artemie, Mina si Ioan cel Nou, ale sfintilor sfintitilor mucenici Haralambie, Elefterie si Antim Ivireanul, ale sfintilor mucenici Serghie si Vah, Ioan Valahul si Oprea, ale sfintilor mucenici Brancoveni: Constantin voievod si fiii sai Constantin, Stefan, Radu, Matei si Ianache sfetnicul, si ale tuturor sfintilor, bunilor biruitori mucenici; ale sfintei mucenite Filotheia; ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatori parintilor nostri Grigorie Decapolitul, Nicodim cel sfintit, Dimitrie cel Nou, Visarion si Sofronie, Paisie de la Neamt, Daniil sihastrul, Ioan Hozevitul, Siluan Athonitul, si ale tuturor preacuviosilor parinti; ale preacuvioaselor maici Parascheva si Teodora; ale dreptcredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant; ale sfintilor si dreptilor dumnezeiesti parinti Ioachim si Ana; ale sfantului (N) a carui pomenire o savarsim astazi; si pentru ale tuturor sfintilor, rugamu-Te, mult-Milostive Doamne, auzi-ne pe noi pacatosii, care ne rugam Tie, si ne miluieste pe noi. Doamne miluieste (de 12 ori), apoi ecfonisul: Cu mila si cu indurarile si iubirea Ta de oameni... |
Cantarea a 7-a Irmosul: Tinerii cei ce au mers din ludeea in Babilon oarecand, cu credinta Treimii vapaia cuptorului au calcat-o, cantand: Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri! Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Cand ai vrut sa tocmesti mantuirea noastra, Mantuitorule, Te-ai salasluit in pantecele Fecioarei, pe care o ai aratat folositoare lumii. Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri! Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Maica Preacurata, roaga-L pe Domnul milei, pe Care L-ai nascut, sa izbaveasca de pacate si de intinaciune sufleteasca pe cei ce striga cu credinta: Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri! Slava... Comoara de mantuire si izvor de curatie, turn de tarie si usa de pocainta, pe ceea ce Te-a nascut pe Tine, o ai aratat-o celor ce striga: Bine esti cuvantat Dumnezeul parintilor nostri! Si acum... De neputintele trupesti si de pacatele sufletesti pe cei ce vin cu dragoste catre acoperamantul tau cel dumnezeiesc, invredniceste-i sa fie tamaduiti, Nascatoare de Dumnezeu, care ai nascut noua pe Mantuitorul Hristos. Cantarea a 8-a Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Nu trece cu vederea pe cei ce au trebuinta de ajutor de la tine, Fecioara, care canta si te preainalta in vecii. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Tamaduieste neputinta sufletului meu si durerile chinurilor mele, Fecioara, ca sa te slavesc, Preacurata, in veci. Slava... Bogatie de tamaduiri versi, Fecioara, celor ce te lauda cu credinta si preainalta Nasterea ta, cea negraita. Si acum... Tu izgonesti asuprirea ispitelor si navalirea patimilor, Fecioara; pentru aceea te laudam intru toti vecii. Irmosul: Sa laudam, bine sa cuvantam si sa ne inchinam Domnului, cantandu-L si preainaltandu-L pe Dansul intru toti vecii. Pe Imparatul Ceresc, pe Care il lauda Ostile Ingeresti, laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii. Cantarea a 9-a Irmosul: Cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, te marturisim pe tine Fecioara curata, noi cei izbaviti prin tine, slavindu-te cu cetele fara de trup. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Sa nu te intorci Fecioara de la izvorul lacrimilor mele, care ai nascut pe Hristos, Cel ce a sters toata lacrima de pe fata tuturor. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi. Umple de bucurie inima mea, Fecioara, ceea ce ai primit plinirea bucuriei si ai pierdut grija pacatului. Slava... Cu stralucirea luminii tale, lumineaza, Fecioara, negura nestiintei si o izgoneste de la cei ce cu credinta te marturisesc pe tine Nascatoare de Dumnezeu. Si acum... Pe mine, care zac de boala, in locul cel de rautate, tamaduieste-ma, Fecioara, si ma intoarce dintru nesanatate in sanatate. Catavasia: O, prealuminate nor, Maica lui Dumnezeu, pe cei ce se lupta cu noi, surpa-i cu dreapta ta cea stapanitoare si atotputernica, si celor ce sunt in scarbe le ajuta, pe cei asupriti ii mantuieste si ii dezleaga de pacate pe cei ce se roaga tie, ca toate le poti cate le voiesti. Apoi: Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
Apoi stihirile acestea, glasul al 2-lea: Pentru toti te rogi, ceea ce esti buna, care scapa cu credinta sub acoperamantul tau cel puternic; ca noi, pacatosii, nu avem catre Dumnezeu, in nevoi si in necazuri, alta izbavire, fiind pururea incarcati cu multe pacate, Maica Dumnezeului celui de Sus. Pentru aceea cadem inaintea ta, sa ne izbavesti pe noi, robii tai, din toate nevoile. Stih: Pomeni-voi numele tau intru tot neamul si neamul. Bucuria tuturor celor scarbitilor, celor asupriti folositoare si flamanzilor de hrana datatoare, strainilor mangaiere, celor invaluiti adapostire, cercetare celor bolnavi, acoperamant neputinciosilor si sprijinire, toiag batranetilor, tu esti, Preacurata, Maica Dumnezeului celui de sus; tie ne rugam, grabeste de mantuieste pe robii tai. Stih: Asculta, fiica, si vezi si pleaca urechea ta si uita poporul tau si casa parintelui tau. Bucura-te, Fecioara Preacurata; bucura-te, cinstitul sceptru al Imparatului Hristos; bucura-te, ceea ce ai crescut strugurele cel de taina; bucura-te, usa cerului si rugul cel nears; bucura-te, lumina a toata lumea; bucura-te, bucuria tuturor; bucura-te, mantuirea credinciosilor; bucura-te, aparatoarea si scaparea tuturor crestinilor, stapana! Slava... Si acum..., glasul al 8-lea: Bucura-te, lauda a toata lumea; bucura-te, casa Domnului; bucura-te, munte umbrit; bucura-te, scapare; bucura-te, ceea ce esti sfesnic de aur; bucura-te, Preacurata, ceea ce esti slava crestinilor; bucura-te, Marie, Maica lui Hristos Dumnezeu; bucura-te, rai; bucura-te, masa cea dumnezeiasca; bucura-te, biserica; bucura-te, nastrapa de aur; bucura-te, bucuria tuturor! Pe ceea ce este mai inalta decat cerurile si mai curata decat stralucirile soarelui, care ne-a izbavit pe noi din blestem, pe stapana lumii, cu cantari sa o cinstim. Pentru pacatele mele cele multe mi se bolnaveste trupul, slabeste si sufletul meu; la tine scap, ceea ce esti plina de daruri; nadejdea celor fara de nadejde, tu imi ajuta. Stapana si Maica izbavitorului, primeste rugaciunea nevrednicilor robilor tai, ca sa fii folositoare catre Cel ce S-a nascut din tine, o, stapana lumii, fii mijlocitoare. Cantam acum cu osardie cantare de bucurie, tie celei intru tot laudata, Nascatoare de Dumnezeu. Cu Mergatorul inainte si cu toti Sfintii roaga-L, Nascatoare de Dumnezeu, ca sa ne mantuiasca pe noi. Toate ostile ingeresti, Mergatorule inainte al Domnului, cei doisprezece apostoli si toti Sfintii, impreuna cu Nascatoarea de Dumnezeu, faceti rugaciuni ca sa ne mantuim. Muta sa fie gura paganilor, care nu se inchina cinstitei icoanei tale, celei zugravite de sfantul apostol si evanghelist Luca, ceea ce se cheama povatuitoare. Milostiva fii mie, smeritului, Maica lui Dumnezeu, ca afara de tine alta scapare nu stiu, eu cel ce sunt plin de tot felul de pacate. Miluieste-ma, nadejdea crestinilor. Apoi: Sfinte Dumnezeule..., Preasfanta Treime..., Tatal nostru..., Preotul: Ca a Ta este imparatia... Si troparele, glasul al 6-lea: Miluieste-ne pe noi, Doamne... Slava... Doamne, miluieste-ne pe noi... Si acum... Usa milostivirii... (cauta la Miezonoptica). Preotul zice ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste. Strana: Doamne miluieste (de 3 ori) Inca ne rugam pentru mila, viata, pacea, sanatatea, mantuirea, cercetarea, lasarea si iertarea pacatelor, buna sporire si chivernisire a robilor lui Dumnezeu (N) si pentru ca sa li se ierte lor toata greseala cea de voie si cea fara de voie. Strana: Doamne miluieste (de 3 ori) Inca ne rugam ca sa fie pazit sfant locasul acesta, tara aceasta, orasul acesta si toate orasele si satele, de boala, de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri asupra noastra si de razboiul cel dintre noi; pentru ca milostiv, bland si lesne iertator sa ne fie noua Bunul si Iubitorul de oameni Dumnezeul nostru, si sa-si intoarca toata mania care se porneste asupra noastra, sa ne izbaveasca pe noi de ingrozirea Lui cea dreapta, care este asupra noastra, si sa ne miluiasca pe noi. Strana: Doamne miluieste (de 40 de ori) Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mantuitorul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare departe, si, Milostive, milostiv fii noua, Stapane, pentru pacatele noastre, si ne miluieste pe noi. Strana: Doamne miluieste (de 3 ori), iar preotul zice ecfonisul: Ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti, si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Intelepciune. Strana: Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. Slava Tie, Hristoase, Dumnezeul nostru, nadejdea noastra, slava tie. Strana: Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Doamne miluieste (de 3 ori). Parinte, binecuvinteaza. Si preotul zice otpustul: Hristos adevaratul Dumnezeul nostru, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, cu folosintele cinstitelor cerestilor netrupesti puteri, cu rugaciunile cinstitului maritului prooroc, inainte mergatorului si botezatorului Ioan, ale sfintilor slavitilor intru tot laudatilor Apostoli, ale Sfantului Ierarh Nicolae facatorul de minuni, ale sfintilor mari mucenici Dimitrie Izvoratorul de mir, Gheorghe purtatorul de biruinta si Artemie, ale preacuvioasei maicii noastre Parascheva, cu ale sfintilor dreptilor dumnezeiesti parinti Ioachim si Ana, si pentru ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi ca un bun si iubitor de oameni. Strana: Amin. Stapana, Stapana, primeste rugaciunile nevrednicilor robilor tai, si ne izbaveste pe noi din toata nevoia si necazul. Toata nadejdea noastra spre tine o punem, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ne pe noi sub sfant acoperamantul tau. Pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin. |
o rugaciune din copilarie
Mai stiti cum ne rugam in copilarie? Rugaciunea asta e teribil de actuala, chiar daca avem mai multi ani in spate:
Doamne, Doamne, ceresc Tata Doamne, Doamne, ceresc Tata Noi pe Tine Te rugam Lumineaza a noastra minte Lucruri bune sa invatam. Ca Tu esti Stapanul lumii Si al nostru Tata esti Si pe toate cele bune Numai Tu le implinesti. |
Rugaciune pentru copiii orfani
Doamne Iisuse Hristoase, Cel ce ne-ai în vățat să ne rugăm unii pentru alții, ascultă puțina noastră rugăciune pentru copiii care sunt lipsiți de dragostea părinților lor.
Tu, Care ești Fiul Preaiubit al Părintelui Ceresc, ajută-i pe copiii orfani să simtă dragostea Sa sfântă. Tu, Cel ce ai zis: „Fericiți cei ce plâng, că aceia se vor mângâia”, ajută-i pe copiii orfani să dobândească mângâierea pe care ai făgăduit-o. Dimpreună cu ei, ajută-i și pe cei care au fost părăsiți de părinții lor și care cresc în foame, frig, mizerie și durere. Și dacă vreunii din ei nu au fost luminați de Sfântul Botez, mai înainte de orice Te rugăm să rânduiești nașterea lor în Sfânta Ta Biserică. Doamne, să nu-i la și fără ajutorul Tău! După cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care a zis: „Bucurați-vă cu cei ce se bucură, plângeți cu cei ce plâng”, ar trebui ca inimile noastre să se în tristeze pentru suferințele copiilor greu încercați de viață. Cum ne-am putea numi creștini, dacă ne-am îmbuiba de toate bunătățile, în timp ce alții rabdă foame și frig? Sau cum am putea să cerem ajutorul Tău, de nu-i vom ajuta la rândul nostru pe cei ce au nevoie de ajutor? Luminează-ne pe noi, Doamne, să-i ajutăm cu ce ne stă în putință, ca să îndulcim măcar puțin amara lor viață. Binecuvântează-i, Doamne, pe acești copii necăjiți, și pe cei care îi ajută pe ei întărește-i și le răsplătește lor după mare mila Ta, ca un bun și iubitor de oameni. Amin |
Cum se rugau primii crestini
Un exemplu de rugaciune,a primilor crestini,se gaseste in Faptele Apostolilor 4:24-30,spusa de Apostolii Petru si Ioan.
,,Stăpâne, Dumnezeule, Tu, Care ai făcut cerul și pământul și marea și toate cele ce sunt în ele, Care prin Duhul Sfânt și prin gura părintelui nostru David, slujitorul Tău, ai zis: Pentru ce s-au întărâtat neamurile și popoarele au cugetat cele deșarte? Ridicatu-s-au regii pământului și căpeteniile s-au adunat laolaltă împotriva Domnului și împotriva Unsului Lui, Căci asupra Sfântului Tău Fiu Iisus, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolaltă, cu adevărat, în cetatea aceasta, și Irod și Pontius Pilat cu păgânii și cu popoarele lui Israel, Ca să facă toate câte mâna Ta și sfatul Tău mai dinainte au rânduit să fie. Și acum, Doamne, caută spre amenințările lor și dă robilor Tăi să grăiască cuvântul Tău cu toată îndrăzneala, Întinzând dreapta Ta spre vindecare și săvârșind semne și minuni, prin numele Sfântului Tău Fiu Iisus." |
“Iarta-ma, Doamne:
pentru tot ce puteam sa vad si nu am vazut! pentru tot ce puteam sa aud si nu am auzit! pentru tot ce puteam sa simt si nu am simtit! pentru tot ce as fi putut sa inteleg si nu am inteles! pentru tot ce puteam sa constientizez si nu am constientizat! pentru iertarea pe care as fi putut sa o dau si nu am dat-o! pentru bucuria pe care as fi putut sa o traiesc si nu am trait-o! pentru Lumina pe care as fi putut sa o primesc si nu am primit-o! pentru viata pe care as fi putut sa o ocrotesc si nu am ocrotit-o! pentru visele pe care mi le-as fi putut împlini si nu le-am implinit! pentru necunoscutul in care as fi putut sa pasesc si, din teama, nu am indraznit sa pasesc! pentru iubirea pe care as fi putut sa o exprim si nu am exprimat-o! pentru tot ce puteam sa creez bun si frumos si nu am creat pentru gloria Ta, Doamne, si a Imparatiei Tale Divine! Pentru tot ce stiu si nu stiu ca am gresit, pe Tine, Doamne, care esti Compasiunea si Iubirea infinita, te rog iarta-ma si ma imbraca cu nesfarsita Ta Iubire si Lumina! Iti multumesc, Doamne: pentru toata frumusetea pe care am vazut-o izvorand din Tine ! pentru muzica tacuta a Inimii Tale, pe care mi-ai dezvaluit-o auzului! pentru tot ce am simtit bun si minunat in viata mea! pentru tot ce prin Gratia Ta am inteles! ! pentru lumina pe care am constientizat-o in adancul meu! pentru iertarea pe care, daruind-o, mi-a adus pace! pentru bucuria fiecarei clipe traite in Tine, Doamne! pentru toate cadourile spirituale care mi-au imbogatit fiinta! pentru viata mea care e a Ta, mica parte a simfoniei existentei! pentru visele care au prins forma prin armonia iubirii Tale pentru mine! pentru necunoscutul in care am pasit plin de curaj, regasindu-te! pentru iubirea coplesitoare cu care ma dezmierzi clipa de clipa! pentru tot ce am creat prin Tine bun si frumos, aducand cu umilinta lauda Imparatiei Tale Divine! Pentru tot ce stiu si nu stiu ca am primit, Tie, Doamne, care esti Compasiunea si Iubirea infinita, te rog, Iti multumesc, daruindu-Ti inima mea!” (Rugaciune scrisa de parintele Argatu ) |
RUGACIUNE CATRE SFANTUL SI SLAVITUL AL LUI DUMNEZEU PROOROC ILIE
Preamarite si preaminunate proorocule al lui Dumuezeu, Ilie, care ai luminat pe pamant cu viata ta ingereasca, cu ravna ta fierbinte catre Dumnezeu Atottiitorul, cu semnele si cu minunile tale, si cu marea lui Dumnezeu bunavointa fata de tine, fiind ridicat la cer cu trupul intr-un car de foc; invrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, in timpul schimbarii Lui la fata, acum salasluind in locasurile raiului si stand in fata tronului Imparatului ceresc, auzi-ne pe noi pacatosii si nevrednicii, care in ceasul acesta stam in fata sfintei tale icoane, si cu umilinta alergam catre mijlocirea ta. Roaga-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, sa ne dea noua duhul pocaintei, al izbavirii de pacate si cu atotputernica Sa bunavointa sa ne ajute sa ne departam din calea pacatului, indrumandu-ne spre tot lucrul bun; ca sa ne intareasca in lupta impotriva poftelor si a patimilor noastre, sadind in inimile noastre duhul smereniei, al blandetii, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunatatii, al rabdarii, al intelepciunii, al ravnei pentru cuvantul lui Dumnezeu si al izbavirii aproapelui. Nimiceste prin rugaciunile tale, proorocule, naravurile cele rele ale lumii, ce intineaza neamul crestinesc prin necinstirea credintei dreptslavitoare, fata de randuielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea parintilor si a stapanitorilor ce ne stapanesc, aruncand astfel lumea in bezna necinstei, a desfraului si a pierzaniei. Departeaza de la noi, preamarite proorocule, prin mijlocirea ta catre Domnul, dreapta manie a lui Dumnezeu; apara orasele, satele si tara noastra de seceta, de foamete, de furtuni napraznice, de cutremur, de boli si rani aducatoare de moarte, de neintelegeri intre frati, de navalirea asupra noastra a altor neamuri si de razboiul cel dintre noi. Prin rugaciunile tale, preamarite, intareste poporul nostru binecredincios si ajuta-l in toate faptele lui bune. Mijloceste, proorocule al lui Dumnezeu, pastoritilor nostri ravna fierbinte catre Dumnezeu, purtare de grija pentru mantuirea sufleteasca a pastoritilor, intelepciune in purtare si invatatura, cucernicie si tarie in ispite; judecatorilor daruieste-le nepartinire si lepadare de pofta castigurilor, dreptate si mila fata de cei obijduiti; tuturor carmuitorilor purtare de grija fata de supusi, mila si dreapta judecata, iar dreptcredinciosilor supunere si ascultare fata de carmuitori, cum si indeplinirea cu sarguinta a tuturor indatoririlor lor; ca astfel, in pace si cucernicie, sa petrecem veacul acesta. Sa ne invrednicim de impartasirea bunatatilor celor vesnice in Imparatia lui Dumnezeu si a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Caruia I se cuvine cinste si inchinaciune, impreuna cu Tatal cel fara de inceput si cu Preasfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. RUGACIUNE CATRE SFANTUL PROOROC ILIE LA VREME DE SECETA Te cinstim pe tine proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, caci pentru ravna ta intru marirea Domnului Atottiitorului, neputind rabda sa vezi inchinarea la idoli si nelegiuirea fiilor lui Israel, l-ai infruntat pe regele Ahab, calcatorul de lege si pentru pedepsirea acestora prin rugaciune ai cerut de la Dumnezeu foamete de trei ani pe pamantul lui Israel, spre a-l indeparta de idolii netrebnici, pentru ca sa se lase de faradelegi si de nedreptati, sa se intoarca spre unul adevaratul Dumnezeu si spre implinirea sfintelor Sale porunci. In timp de foamete, preaminunate, ai hranit pe vaduva din Sarepta, iar pe fiul ei cel mort, prin rugaciune l-ai inviat. Dupa trecerea timpului de foamete proorocit, ai adunat pe Muntele Carmelului poporul israelit invechit in pacatosenie si lepadare de Dumnezeu si prin rugaciune foc din cer ai dobandit peste jertfa ta, cu aceasta minune intorcand pe Israel catre Domnul. Pe proorocii cei mincinosi ai lui Baal i-ai rusinat, iar dupa aceea, prin rugaciune, cerul iarasi l-ai deschis si ploaie multa pe pamant ai dobandit, iar pe credinciosii din Israel i-ai umplut de bucurie. Catre tine, preafericitul Domnului Ilie, cu umilinta alergam, noi pacatosii si smeriotii, chinuiti de arsita si seceta : Marturisim ca nu suntem vrednici de mila si de harul lui Dumnezeu; mai curand suntem vrednici pe dreptate de amenintarea aspra a maniei Lui cu tot felul de rele boli, necazuri si jale. Caci n-am umblat in frica de Dumnezeu, pe calea poruncilor Lui, ci in poftele desfranarii inimilor noastre, si tot felul de greseli fara de numar am savarsit. Faradelegile noastre ne-au intunecat mintea si nu suntem vrednici a ne arata in fata Domnului si a privi la cer. Marturisim ca si noi ca si vechiul Israel, ne-am indepartat de Domnul Dumnezeul nostru prin faradelegile noastre, si de nu ne inchinam lui Baal si altor idoli netrebnici atunci prin robia patimilor si prin poftele noastre slujim idolului; prin patima imbuibarii si a poftelor slujim idolului lacomiei si al trufiei, idolului mandriei si al ingamfarii si mergem pe urmele impotrivirii fata de Dumnezeu prin naravuri rele si slujim duhului pierzator al veacului. Marturisim, ca pentru aceea s-a inchis cerul ai s-a facut ca arama, fiindca s-au inchis inimile noastre in fata milei si iubirii adevarate fata de aproapele nostru. Pentru aceea pamantul s-a uscat si s-a facut neroditor, fiindca nu aducem Domnului nostru roadele faptelor bune. De aceea, nu ne da ploaie si roua, fiindca nu avem lacrimi de umilinta si roua datatoare de viala a eugetului catre Dumnezeu. De aceca s-au vestejit toate bucatele si toata iarba campului fiindca s-a uscat in noi tot gandul cel bun. De aceea s-a intunecat vazduhul pentru ca mintea noastra s-a intunecat de ganduri rele, iar inima noastra s-a intinat de poftele faradelegii. Marturisim ca si tie, proorocul Domnului suntem nevrednici a ne ruga. Caci tu, om fiind, asemanandu-te noua prin patimi, cu viata ta asemenea ingerilor te-ai facut si ca unul fara trup ai fost inaltat la cer; iar noi prin faptele si gandurile noastre rusinoase, sufletul nostru deopotriva trupului l-am facut. Tu prin post si priveghere i-ai minunat pe ingeri si pe oameni, iar noi ne-am facut robi necumptarii si poftelor. Tu ravneai la slava lui Dumnezeu, noi insa, ne departam de slavirea Domnului si Creatorului nostru si ne rusinam a marturisi preamarit numele Lui. Tu ai starpit necinstea si deprinderile rele, iar noi ne robim naravurilor lumii potrivnice Domnului mai vartos decit poruncilor Lui si a randuielilor Bisericii. Si cate pacate si nedreptati n-am savarsit noi pacatosii ! Prin pacatele noastre am istovit indelunga rabdare a Domnului. Pentru toate acestea dreptul Judecator s-a maniat pe noi si in mania Lui ne-a pedepsit. Deci, cu indrazanala mare fata de Dumnezeu si nadajduind in iubirea ta fata de neamul omenesc, cutezam a te ruga, marite proorocule. Milostiv fii fata de noi nemernicii si nevrednicii, roaga pe Atotbunul Dumnezeu sa nu se manie pe noi pana in sfarsit, ca sa ne piarda pentru faradelegile noastre, ci sa ne trimita pamantului insetat ploaie imbelsugata si curata si sa ne daruiasca roada bogata si bunaintocmirea vazduhului; mijloceste mila Imparatului ceresc, dar nu pentru noi pacatosii si nevrednicii, ci pentru alesii robii Lui care nu si-au plecat genunchii in fata lui Baal al lumii acesteia, pentru blandetea si curatia copiilor, pentru dobitoacele cele necuvantatoare si pentru pasarile cerului, care indura din pricina faradelegilor noastre si pier de foame, de arsita si de sete. Dobandeste pentru noi prin rugaciunile tale bine-placute lui Dumnezeu : duhul pocaintei si al smereniei, duhul blandetii si al infranarii, al iubirii, al rabdarii, al temerii de Dumnezeu si al bunei cinstiri, ca astfel, intorcandu-ne de la caile necinstei la calea cea dreapta a faptelor bune, sa umblam in lumina poruncilor Domnului si sa ajungem la bunurile fagaduite noua, binecuvantand pe Cel fara de inceput Dumnezeu-Tatal, pe iubitorul de oameni Unul-Nascut Fiul Sau si pe sfintitorul Duh Preasfant, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. |
Doamne , Dumnezeul nostru !
Doamne , Dumnezeul nostru , Cel mare si milostiv intru umilinta inimilor noastre cu smerenie alergam catre nemarginita indurare a Ta . Cauta spre rugaciunea noastra , a nevrednicilor robilor Tai , care inaintea Ta au gresit , dar spre Tine nadajduim .
Sa nu ne pedepsesti dupa pacatele noastre nici dupa faradelegile noastre sa nu ne rasplateste noua . Pazeste sub acoperamantul Tau si bunatatea Ta tara noastra si poporul Tau de toate imprejurarile grele si mantuieste-ne pe noi toti . Daruieste celor neputinciosi si bolnavi sanatate si tamaduire , celor mahniti mangaiere si bucurie , celor napastuiti alinare si rabdare , celor invrajbiti pace si iubire . Inconjoara-ne cu sfintii Tai ingeri, ca intru nimic sa nu sporeasca vrajmasii nostri asupra noastra . Implineste-ne pe noi cu indelungarea zilelor intru taria puterilor , ca sa savarsim toate spre slava Ta si spre binele aproapelui nostru . Iar noi bucurandu-ne de purtarea Ta de grija pentru noi , in toata ziua si in tot ceasul sa binecuvantam si sa prslavim Prea Sfant numele Tau , al Tatalui , al Fiului si al Sfantului Duh , acum si pururea si in vecii vecilor . Amin !+ |
Rugaciune pentru vrajmasi
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel unul nascut din Tatal, mai inainte de veci, Carele de buna voie ai primit moartea pe cruce pentru mantuirea neamului omenesc si ca un mielusel fara de glas impotriva celui ce-l injunghie, asa nu Ti-ai deschis gura,- caci pe cruce fiind rastignit intre cei doi talhari si batjocoririle de la cei potrivnici primind, spre cer Ti-ai ridicat ochii si cu bunatate Te-ai rugat: "Parinte! iarta-le lor, ca nu stiu ce fac". Tu Doamne, ne-ai invatat sa nu stam impotriva celui rau si ai zis: "De te va lovi cineva peste obrazul cel drept, intoarce-i si pe cel stang". Asemenea Tu ne-ai poruncit zicand: "Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blesteama, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fii ai Parintelui vostru cel din ceruri, caci El rasare soarele Sau peste cei buni si peste cei rai, si ploua peste cei drepti si peste cei nedrepti". Tu insuti intru tot bunule imparate, cauta la mine nevrednicul robul Tau, si da-mi tarie, ca sa nu ma manii impotriva vrajmasului meu si sa nu-i intorc lui loviturile cu razbunare, caci "numai al Meu este a razbuna", graieste Domnul,- iar noua, fapturilor celor dupa chipul si asemanarea Ta, ne-ai poruncit Tu insuti "ca sa nu apuna soarele peste mania voastra", si daruri la sfintele Tale altare sa nu aducem pana nu ne vom fi impacat mai intai cu cei in neintelegeri cu noi! Tu deci, Care in luminoasa si sfanta rugaciune "Tatal nostru" ne inveti sa ne rugam, zicand: "Si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri", ajuta-mi mie, Doamne, ca, potrivit cuvintelor Tale, sa rasplatesc cu bine celor ce ma urasc, celor ce ma vatama si celor ce ma prigonesc. Da-le, Doamne, pacea Ta, lumineaza-le mintea, ca sa Te cunoasca pe Tine si poruncile Tale, curateste-le inima si o mladie, ca sa-si vada gresalele si sa se caiasca de nedreptatile lor! Nu-ilasapeei, Doamne, in ratacire si in pacat! Trimite-le lor binecuvantarea Ta, ca sa se intoarca si sa se mantuiasca si sa fie vii intru imparatia Ta! Iar mie, Stapane, daruieste-mi duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, pentru ca in pace si cu bucurie sa graiesc catre Tine unele ca acestea:" larta-ne noua gresalele, precum si noi iertam gresitilor nostri". Amin. |
Stapana de Dumnezeu Nascatoare, imparateasa cerului si a pamantului, cinstea si slava crestinilor, ceea ce esti mai inalta decat cerurile si mai curata decat soarele, Fecioara prealaudata, nadejdea celor pacatosi si linistea celor loviti de valurile vietii, cauta asupra poporului tau, vezi mostenirea ta, nu ne lasa pe noi, pacatosii, ci ne pazeste si ne scapa de viclesugurile diavolului, ca ne-au impresurat intristarile, nevoile si rautatile. Da-ne mana de ajutor, Fecioara, ca pierim. Indura-te de noi, ca pe tine te avem ajutatoare si la tine nadajduim sa-L imblanzesti pe Fiul tau cu rugaciunile tale preaputernice si nebiruite, ca sa-Si intoarca spre noi mila Sa cea bogata. Si pe toti sa ne invredniceasca a ne pastra viata cinstita si fara de prihana, pentru ca noi cu o gura si cu o inima pe El pururea sa-L marim, iar tie sa-ti zicem: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine!". Amin.
Post binecuvantat tuturor!:53: |
DOAMNE IISUSE HRISTOASE ,MILUIESTE-MA PE MINE, PACATOSUL .
multa iubire |
Cum spunea si fratele de mai sus:
Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ma pe mine pacatosul!(e rugaciunea inimii) O rugaciune simpla,spusa din inima cu efect garantat.Doamne ajuta! |
Rugaciune catre Maica Domnului.:53:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:14:33. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.