Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Bang-bang, o membra a forumului devine catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12781)

Mihnea Dragomir 05.05.2011 11:57:16

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 358909)
Am citit. 100-125 de euro pe AN de familie (deci 3-5 oameni) nu mi se pare deloc mult. Vin vreo 40 ron pe luna de familie, in banii nostri - pentru unii putin, pentru altii mult. Mai mult mi se pare ca dai pe drum. Pentru Biserica este o suma modica, socotesc.
Intreb si eu, ce poti face in Olanda cu 100 de euro?

Suma este relativ mai mică decât simbria percepută în parohiile catolice din București, unde se recomandă 1% din venitul BRUT pentru fiecare membru al familiei sau muncă în folosul parohial, unde nu sunt bani.

Noesisaa 05.05.2011 12:01:22

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 358909)
Am citit. 100-125 de euro pe AN de familie (deci 3-5 oameni) nu mi se pare deloc mult. Vin vreo 40 ron pe luna de familie, in banii nostri - pentru unii putin, pentru altii mult. Mai mult mi se pare ca dai pe drum. Pentru Biserica este o suma modica, socotesc.
Intreb si eu, ce poti face in Olanda cu 100 de euro?

Ah, dar nu am spus ca e mult! Ideea in sine este cum este. Si la praohiile catolice exista asa ceva, dar suma nu este atat de detaliata in general, ci la genul: cat vrei, ok este 1% din venitul anual, sau cel putin 70 de euro. Daca nu platesti cotizatia, platesti mai mult penru inmormantare sau casatorie, in jur de 100-200 de euro mai mult. Dar daca aduci un rozariu sau o icoana sa ti le binecuvinteze parintele, nu se uita in caietul de membri. :D

Singurul motiv pentru care am dat aceasta informatie este fiindca mi s-a cerut. Nu vreau sa denigrez parohia sau pe preotul paroh.

IOLANDA 05.05.2011 13:42:17

Acum "alta"....nu se numeste cotizatie..ci contributie.Bisericile sunt unitati non-profit ;..cum vrei sa mergi la o slujba (mai ales iarna)si sa ingheti la propriu.,sau sa nu fie iluminate candelabrele mai ales cind incepe Sfanta Euharistie?? sigur ca toti credinciosii trebuie sa contribuie dupa puterile lor (financiare) la asigurarea unor conditii normale in locasul de cult. Eu personal ,merg de 20 de ani intr-o biserica unde nu a fost instituita nici o taxa ,la nici un serviciu religios.Acolo mi-am casatorit copii,acolo mi-am botezat nepotelul...acolo merg si imi incarc sufletul. Deci nu-i normal sa faceti comentarii pe aceasta tema(de fapt ..chiar e pacat)....nu vrei sa contribui,foarte bine ..nu te obliga nimeni.

Noesisaa 05.05.2011 13:58:29

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 358851)
Aici e problema! Noessisa NU are dificultati spirituale. NU ne-a cerut parerea.NU ne-a cerut ajutorul, pentru ca nu are nevoie de el.
Pur si simplu a luat o decizie si a comunicat-o din bun simt, pe forum!Acum trebuie mitraliata, ca nu ne place noua decizia ei??

Daca era indecisa si cerea ajutor, atunci erau justificate atatea pagini de discutii.Dar in contextul in care EA are decizia luata, e impacata si multumita, de ce a fost supusa unui astfel de tratament?

Zicea MariS bine, din iubire pentru Dumnezeu, ajungem sa ne uram aproapele!

Cred ca s-a spus ieri ce era de spus. Nu am dificultati spirituale, oricum nu mai mari decat a oricarui crestin. Nu am cerut parerea: o asemnea decizie este foarte personala, se face cu discernamant, adica cu rugaciune si in cu dorinta de a afla voia Domnului...Nu (mai) sunt indecisa de cateva luni. Sunt atat de decisa incat chiar am cerut in mod oficial intrarea in BC si inscrierea in parohie, am cerut cetificat de botez de la parohia unde am fost botezata, am stabilit data de intrare in Biserica Catolica. Nu din ciuda fata de Biserica Ortodoxa, sau cu ura, sau eu stiu ce gand rau, ci cu bucurie si multumire ca pot sa urmez voia Domnului, ca nu mai sunt in dilema, ca pot sa ma dedic trup si suflet spre ceea ce de mult am fost atrasa. Sunt impacata, multumita, entuziasta si ma simt aproape de Dumnezeu.

Nu am nici rabdarea, nici timpul, nici pregatirea de a ma lupta in sabii dogmatice. Am dat cateva exemple, foarte pe scurt si in graba despre cateva inadvertente pe care nu le-am putut rezolva in ceea ce priveste viziunea Ortodoxiei asupra acelor probleme, si la care am gasit raspunsuri mult mai bine conturate in partea catolica. Dar singurul motiv pentru care am intrat in asemnenea discutie este fiindca am fost intrebata daca convertirea mea nu are si baze mai rationale decat "Imi place Jesu Dulcis Memoria si Misa Tridentina." Sigur ca are, nu m-am convertit fiindca imi place mai mult cum miroase tamaia folosita de catolici decat cea folosita de ortodocsi, ambele miros frumos in felul lor, important ca simbolizeaza acelasi lucru ...rugaciunea care se ridica la Dumnezeu.

Melissa 05.05.2011 15:02:01

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 358930)
Cred ca s-a spus ieri ce era de spus. Nu am dificultati spirituale, oricum nu mai mari decat a oricarui crestin. Nu am cerut parerea: o asemnea decizie este foarte personala, se face cu discernamant, adica cu rugaciune si in cu dorinta de a afla voia Domnului...Nu (mai) sunt indecisa de cateva luni. Sunt atat de decisa incat chiar am cerut in mod oficial intrarea in BC si inscrierea in parohie, am cerut cetificat de botez de la parohia unde am fost botezata, am stabilit data de intrare in Biserica Catolica. Nu din ciuda fata de Biserica Ortodoxa, sau cu ura, sau eu stiu ce gand rau, ci cu bucurie si multumire ca pot sa urmez voia Domnului, ca nu mai sunt in dilema, ca pot sa ma dedic trup si suflet spre ceea ce de mult am fost atrasa. Sunt impacata, multumita, entuziasta si ma simt aproape de Dumnezeu.

Nu am nici rabdarea, nici timpul, nici pregatirea de a ma lupta in sabii dogmatice. Am dat cateva exemple, foarte pe scurt si in graba despre cateva inadvertente pe care nu le-am putut rezolva in ceea ce priveste viziunea Ortodoxiei asupra acelor probleme, si la care am gasit raspunsuri mult mai bine conturate in partea catolica. Dar singurul motiv pentru care am intrat in asemnenea discutie este fiindca am fost intrebata daca convertirea mea nu are si baze mai rationale decat "Imi place Jesu Dulcis Memoria si Misa Tridentina." Sigur ca are, nu m-am convertit fiindca imi place mai mult cum miroase tamaia folosita de catolici decat cea folosita de ortodocsi, ambele miros frumos in felul lor, important ca simbolizeaza acelasi lucru ...rugaciunea care se ridica la Dumnezeu.

Multumesc Noessisa draga, ca ti-ai facut timp sa scrii acest mesaj.Poate il citeste si AlinB si poate te crede pe tine, ca pe mine nu m-a crezut cand am descris "fenomenul" de pe acest thread, asa cum l-am perceput si simtit eu ..

Iti doresc inca o data, numai bine si Dumnezeu sa te insoteasca mereu pe drumul tau! :53:( asta nu-i o urare de despartire ci de incheiere a discutiilor pe acest thread, din punctul meu de vedere!)

anna21 05.05.2011 15:09:48

off topic

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 358888)
Eu nu am spus pe un ton ofensator,ci a fost mai mult ca o surpriza"surprinzatoare"cum se pune problema materiala intr-o biserica de aici vs. biserici de acasa,atat! De unde sa stiu eu ca nu sunt subventionati de stat,cand eu nu stiu nici altele??
Poti sa afli ca am lasat bani pt spovedit si dat acatist,cat si alte cheltuieli in biserica.
Ma gandesc ca totusi pretul benzinei a fost un impediment,fiind un drum de 2 ore(dus-intors).
Nu stiu...eu sunt nemultumita ca bisericile ortodoxe romanesti sunt atat de raslete in strainatate incat ceea ce in Romania,mersul la biserica era un simplu act,aici a devenit o lupta,un sacrificiu,o hartuiala continuua cu drumurile si cu distantele!

Ooo, te inteleg. Si eu m-am impiedicat de aceasta.
Initial mergeam la biserica americana si am intrebat-o pe preoteasa direct din prima zi cat si ce sa dau. Si ea mi-a spus razand ca dupa puteri, ca daca nu am sa nu dau nimic etc.. Am dat 20 usd si am intrebat daca este bine, mult sau putin. Si ea mi-a zis ca e minunat si m-a intrebat catre ce merg banii, ca aveau trei fonduri.. Nu am inteles nimic, pe scurt, dar am dat bani saptamanal... :) Dar mergand acolo am vazut ca erau f putini credinciosi (cred ca abia erau creo 30!) si mari cheltuieli. De ex. biserica abia avea cateva icoane, era f saraca. Erau cativa credinciosi instariti care faceau contributii de mii de dolari pt. pictarea bisericii. Si mai era o masa care se dadea dupa slujba (in fiecare sapt. se ocupa alt om de aceasta). Si aceea era f saracacioasa. Dar nu conta, oamenii erau minunati si ma simteam foarte bine desi uneori aveau doar chifle, hummus si cafea :).

Inainte sa merg la biserica romaneasca, o prietena a sunat la toate bisericile ortodoxe din oras pt botezul fetitei si i s-au cerut bani + plata cotizatiei (i se spunea ca trebuie sa devina membru).. ar fi trebuit sa plateasca vreo 300 usd. Nu si-a mai botezat copilul pt ca i s-a parut ca este "jefuita". (ea este cercetator, doctorand, are salariul f mic). Acesta este efectul, din pacate.

Dar cred ca depine mult de felul in care vorbeste preotul cu oamenii. Eu mi-am trimis o alta prietena, rusoaica, la biserica americana pt botezul copilului. Si nu numai ca preotul a convins-o sa devina membru (cu toata familia), dar in scurt timp i-a apropiat de biserica, ia convins pe amandoi sa se spovedeasca etc.. (nu i-a "gonit" cu banii ca si ei sunt saraci, el e inca student, iar ea sta cu bebe acasa).

Iar cererea banilor in biserica la sfarsitul slujbei mi s-a parut si mie foarte nepotrivita, intotdeauna. Astfel de lucruri pot fi facute ulterior sau comunicate in scris etc.. nu in biserica. Din fericire, unde merg eu nu se practica, dar la un moment dat a slujit un preot din alt stat si la sfarsitul slujbei numai despre bani si cheltuieli a vorbit. Vreo jumatate de ora. Si eu ma intrebam "ce caut eu aici?". Dar am trecut si de asta.

Melissa 05.05.2011 15:20:03

Off-topic:

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 358885)
Da-mi voie te rog sa comentez si motto-ul tau.

Senzatiile tin de trup, de simturi... deci nu are cum o senzatie sa fie aproape de Dumnezeu. Ideile tine de minte (spirit, duh) si sunt mult mai aproape de Dumnezeu caci "Duh este Dumnezeu"! si EL numai cu cugetul inimii poate fi cunoscut, (deci numai daca mintea este unita cu inima intru iubire duhovniceasca).

Senzatii duhovnicesti nu exista dar exista idei duhovnicesti.
Senzatii trupesti exista dar idei trupesti nu exista.

Doamne ajuta. Har si pace.

Ar fi mult de filozofat aici.Ma rezum la o intrebare:
- unde incadrati IUBIREA( eros si agape) ???
La senzatii sau la idei??

Senzatiile tin de perceptii, sunt experiente directe. Care intotdeauna vor fi mai aproape de Dumnezeu decat teoria si ideile despre EL !
Va dau un exemplu si inchei : cand luati Sfanta Impartasanie, va simtiti mai aproape de Dumnezeu decat cand cititi, ascultati sau emiteti idei despre EL???
DA ori BA? Daca raspunsul este DA, atunci ati inteles motto-ul meu!

Eugen7 05.05.2011 16:03:31

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 358940)
Ar fi mult de filozofat aici.Ma rezum la o intrebare:
- unde incadrati IUBIREA( eros si agape) ???
La senzatii sau la idei??

La fapte (atata "agape" cat si "filia" si "eros").
"Fiii mei, să nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta și cu adevărul. " I Ioan 3,18

Domne ajuta.

Eugen7 05.05.2011 16:40:08

Citat:

Va dau un exemplu si inchei : cand luati Sfanta Impartasanie, va simtiti mai aproape de Dumnezeu decat cand cititi, ascultati sau emiteti idei despre EL???

Este buna argumentatia. Felicitari. Va bazati pe indemnul din Psalmul 33 care zice: "gustati si vedeti ca bun este Domnul". Iar eu va intreb acum cum vedem ca este bun Domnul in Sfanta Impartasanie: trupeste (psihic) sau duhovniceste (prin nous). (Va intreb cum vedem nu cum simtim). Si animalele simt ca si oamenii totusi ele nu ar putea sa vada pe Hristos in Taina Sfintei Euharistii. Se poate salaslui Sfanta Impartasanie pe deplin in animale?

Am vorbit din punctul de vedere al faptului ca senzatiile sunt in opozite cu nousul.

Cuvântul nous este de origine greacă și definește conștiența rațională capabilă de investigare și cunoaștere a realității. Nous este intelectul abstract, este funcția superioară a individului capabilă să aducă realitatea în existentă prin reprezentare și descriere lingvistică, să o diferențieze structural și dinamic și să îi caute legile cele mai generale care o caracterizează evolutiv.

Nousul își propune să cerceteze și înțeleaga corect și complet lumea fenomenală, să îi discearnă principiile fundamentale din care provine și legile după care se manifestă, deasemeni să înțeleagă intențional și comportamental subiectul, adică agentul care primește, reprezintă și utilizează lumea pentru a supraviețui.

Nous mai poate fi înțeles și ca inteligența supremă, creatoare a universului, acea fortă-cunoaștere ascunsă din care provin toate modurile existențiale și în care se întorc la sfârșitul unui ciclu de manifestare a realității în conștiința indivizilor.

Senzatia se refera doar la cunoastrea trupeasca (psihica) si nu face nici o referire la cunoasterea duhovniceasca (intru Duhul Sfant).

Senzația este prima formă de reflectare psihică a realității. Ca reproducere în creier a realității reflectă însușirile simple ale obiectului care acționează sub formă de stimuli direct asupra organismului. Însușirile reflectate de senzație sunt simple, concrete, exterioare, acidentale, neesențiale. Senzația reflectă în mod izolat caracteristicile stimulului.Ea se produce la nivelul creierului ca rezultat al unui proces ce începe cu acțiunea stimulului asupra receptorului, se continuă cu transmiterea informației prin căile nervoase aferente și se finalizează într-o experiență psihică. Senzația este elementul psihic indivizibil al cunoașterii dar nu se prezintă singură decât în rare cazuri ca de exemplu în primele zile ale vieții sau în cazuri patologice. Este rezultatul final al unui proces cognitiv elementar, primordial realizat datorită proprietății organismului numită sensibilitate.

Pentru ca ati adus vorba de Sfanta Impartasanie va intreb in persoana Hristos Iisus cine indumnezeieste si cine este indumnezeit? Unde s-a unit firea dumnezeiasca si cea umana in persoana Hristos Iisus si cum a fost posibil acest lucru? (Evident ca nu prin senzatii...)

Sfanta Impartasanie este viata si foc!
De ce doar omul se poate impartasi deplin cu Hristos Iisus in Taina Sfintei Euharistii? Si animalele au suflet (trairi emotionale) si trup? Senzatii au si animalele... de ce Duhul Sfant nu se poate salaslui in ele? De ce doar omul poate participa la Sfintele Taine? (pentru obiecte si animale exista doar binecuvantari, ierurgii).

Citat:

DA ori BA? Daca raspunsul este DA, atunci ati inteles motto-ul meu!

Vi se pare ca nu l-am inteles? (Intrebare retorica).
Eu am spus ca nu sunt de acord cu el si am si argumentat de ce.

Consider ca ar fi sterila continuarea discutiei caci fiecare din noi a spus ceea ce are de spus si am inteles reciproc punctele de vedere.

Doamne ajuta.

Miha-anca 05.05.2011 16:52:07

Un mic calcul matematic

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 358685)
atata timp cat am fost in Romania, incepand de la varsta de 15 ani, nu am lipsit NICIODATA de la biserica (ortodoxa) duminica si de sarbatori daca nu trebuia sa fiu la scoala, si chiar si atunci.

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 358697)
:D Da, dar eu nu doar am semnat condica. :D In fine, discutia nu are rost....

Am uitat sa mentionez. In Romania nu mai locuiesc cam de 8 ani. Deci timp de 8 ani am incercat sa fiu, si am fost, ortodox in exil.

Daca anul acesta ai implinit 24 ani, si de 8 ani esti in exil (exil nu e un cuvant tocmai potrivit), atunci ai plecat din Romania la 16 ani. Deci ai fost la biserica de la 15 la 16 ani. Cam cat poate pricepe un copil de 15-16 ani despre Ortodoxie?!?

Noesisaa 05.05.2011 17:00:40

Nu, sunt mai batrana decat crezi, anul asta am implinit 28 de ani. :) Deci am fost regulat la biserica intre 15 si 19 ani, apoi ori de cate ori puteam in rest. Tinerii si adolescentii pot sa inteleaga destul de mult, nu trebuie subestimata puterea lor de invatare/intelegere si entuziasmul cu care o fac.

Miha-anca 05.05.2011 19:00:14

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 358959)
Nu, sunt mai batrana decat crezi, anul asta am implinit 28 de ani. :) Deci am fost regulat la biserica intre 15 si 19 ani, apoi ori de cate ori puteam in rest. Tinerii si adolescentii pot sa inteleaga destul de mult, nu trebuie subestimata puterea lor de invatare/intelegere si entuziasmul cu care o fac.

Retinusem dintr-o postare de-a ta ca ai 24 ani; dar se mai inseala omul... In orice caz nu se poate spune, ca un tanar de 19 ani poate fi atat de induhovnicit, cu toata ravna pe care o manifesta, pentru a-si da seama de eventualele erezii "strecurate" in propria religie. Nu ma surprinde ca ai enumerat tocmai imaculata conceptie ca motiv pentru convertire la catolicism, de vreme ce am discutat atata pe forum despre acest lucru, precum si despre celelalte motive alte tale.
Dupa parerea mea, convertirile trebuie sa aiba un motiv mai personal.
Cu alte cuvinte, pe mine nu m-ai convins cu motivatia ta. Iertare!

catalin2 05.05.2011 19:07:18

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 358791)
Nu știu dacă sunt ecumenist sau nu. Dacă e vorba să îmi doresc ceea ce și-a dorit și Cristos, și anume ca "toți să fie una", atunci sunt foarte ecumenist și aceasta este chiar misiunea Bisericii Catolice, cu precădere a Papei.
Poate să vă pară surprinzător, dar eu îi apreciez foarte mult pe neoprotestanți. Desigur, nu pe toți, dar pe mulți de pe acest forum îi apreciez. Spre exemplu, pe neoprotestanta Dorina o apreciez foarte mult. Și pe protestantul al cărui username actual este Scotland the Brave îl apreciez mult, am fost onorat să-i găzduiesc un articol pe situl meu catolic și, când citesc ceva scris de el, mă simt câștigat.

Desigur, întrebarea dacă îi apreciez nu pe (neo)protestanți, ci (neo)protestantismul cere un răspuns mai nuanțat un pic. Dar cred că da, (neo)protestantismul poate fi, uneori, un vehicul de salvare, așa cum și ortodoxismul poate fi. Ca să dau un singur exemplu: multe suflete cred că și-au găsit salvarea datorită Botezului administrat de ortodocși și de (neo)protestanți.

Am scris in fuga, era vorba de neoprotestantism, nu de neoprotestanti. Dvs. doriti ca toti sa fie una in BC. Ortodocsii doresc acelasi lucru (BO), doar ca ei spun si adevarul.

Mihnea Dragomir 05.05.2011 19:09:09

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 358973)

Dar poate că Noesisaa nici nu a intenționat să vă convingă ! În cazul dv, chiar Sfântul Duh ar eșua în a vă convinge de ceva, cum ar putea ea ?

catalin2 05.05.2011 19:14:49

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 358977)
În cazul dv, chiar Sfântul Duh ar eșua în a vă convinge de ceva, cum ar putea ea ?

Nu inteleg, bineinteles ca Duhul Sfant nu are cum sa o convinga de o erezie.

AlinB 05.05.2011 19:15:27

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 358860)
Si sa-ti mai spun ceva :dezvata-te sa faci bine cu forta (binele care crezi tu ca-i bine!!!- vorbesc in general), pentru ca incalci liberul arbitru al celuilalt! Fiecare are dreptul sa aleaga binele sau raul! Tu fi pregatit sa ajuti in caz de nevoie.Atat.Nu te simti tu obligat sa intrii cu forta in viata(deciziile) cuiva, doar ca ti se pare(sau nu) tie ca nu-i bine..Pentru ca e gresit.

Bine cu forta nu se poate, in acest context (forum) chiar nu poti constrange un om sa ia o decizie dar poti sa-ti spui pararea, nu cred ca asta incalca liberul arbitru al cuiva.

Miha-anca 05.05.2011 19:15:50

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 358977)
Dar poate că Noesisaa nici nu a intenționat să vă convingă ! În cazul dv, chiar Sfântul Duh ar eșua în a vă convinge de ceva, cum ar putea ea ?

=Pentru asemena atac la persoana meritati sa fiti bannat!

Mihnea Dragomir 05.05.2011 19:17:36

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 358976)
Ortodocsii doresc acelasi lucru (BO), doar ca ei spun si adevarul.

Un lucru e limpede. Noi nu știm dacă unirea tuturor celor care își spun creștini se va realiza vreodată și așa de mare e fărâmițarea încât abia mai putem spera și îndrăzni să ne rugăm pentru asta. Dar, dacă această unire se va realiza vreodată, se va face în jurul Bisericii Romei. Dumneavoastră cum vă imaginați: chiar credeți că toți, de pe toate continentele, se vor înghesui că să se facă ortodocși ? Vă închipuiți asta în mod serios ?

AlinB 05.05.2011 19:29:22

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 358861)
Confesiunile sunt create de oameni; atunci cand nu s-au mai inteles s-au despartit. Desigur, fiecare spune ca ea e singura adevarata si ca are dreptate, etc, etc...

Aha, deci si aia care au creat schisma, si cei care s-au opus ei, sunt toti vinovatii, ca toata lumea sa se simta impacata.

Citat:

Ma refeream la un nou-nascut in Hristos. Cand omul se converteste pentru ca a auzit adevarul intr-o biserica...ortodoxa, sa zicem...sau penticostala...El este curatit prin pocainta si botez.
"Convertirea" la un grup eretic si schismatic ma indoiesc ca este urmata de vreun castig duhovnicesc.
Sfanta Scriptura incadreaza erezia la pacate de moarte, incompatibile cu mantuirea.
Circumstante atenunante probabil, pentru naivi.

Citat:

Acum intervine clerul, cu sloganele: "Vezi ca noi suntem cei mai buni, ca noi nu e nimeni, restul e eretici". Si omul ii crede, ca, daca parintele a spus odata ceva adevarat, el are impresia ca va spune intotdeauna adevarul.
Asa, si daca 100 oameni impartasind convingeri diferite spun ca au dreptate, fara doar si poate nici unul nu are. Sau are fiecare o bucata de dreptate.
Ca sa se simta toata lumea impacata. Si mandra de bucata lui in acelasi timp.
Imi pare rau, logica asta poate functioneza la protestanti si pentru ecumenismul extrem, dar este, cred, in mod evident, in afara Adevarului.

Citat:

Dar, intre noi fie vorba, ma indoiesc ca tu vezi prea clar lucrurile. Tu esti ortodox si gandesti ca majoritatea ortodocsior: "Cine nu e ca noi nu e bun". Face parte din indoctrinarea de care vorbeam mai sus.
Afirmatie eronata:

Citat:

"Cine nu e ca noi nu e bun".
Nu cred ca vreun ortodox autentic arata spre el insusi ca un model, indiferent de ce fel. Daca arata spre ceva, arata spre credinta Sfintilor, care prin viata si invatatura lor au demonstrat ca isi merita acest nume.

Pana sa vina cei care gandesc ca tine (si te-au indoctrinat, apropo :) ) , ei au trait si marturisit credinta intr-una Biserica - vizibila si UNITARA, nu abstractiune teologica bazata pe suma unor judecati colective despre propria virtute inchipuita (neoprotestantii).

Iar tu daca crezi ca stringand "indoctrinare" esti de fapt cea luminata, nu faci decat sa te inseli amarnic.

Gandeste-te ca poate de fapt "indoctrinarea" de care faci caz sa suferi chiar tu in primul rand, iar cei care nu se potrivesc in convingeri cu falsa ta perceptie fals impaciuitoare ii vezi ca "indoctrianati".

Dar asa ceva, nu-i asa, este complex exclus?
Si uite ca ai ajuns chiar in punctul in care il condamni cu atata vehementa, tu esti cea care crezi ca esti detinatoarea adevarului, si ceilalti gresesc..

AlinB 05.05.2011 19:32:33

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 358983)
Un lucru e limpede. Noi nu știm dacă unirea tuturor celor care își spun creștini se va realiza vreodată și așa de mare e fărâmițarea încât abia mai putem spera și îndrăzni să ne rugăm pentru asta. Dar, dacă această unire se va realiza vreodată, se va face în jurul Bisericii Romei. Dumneavoastră cum vă imaginați: chiar credeți că toți, de pe toate continentele, se vor înghesui că să se facă ortodocși ? Vă închipuiți asta în mod serios ?

Fara suparare, dvs. chiar va inchipuiti ca toti de pe toate continentele se vor inghesui sa se faca romano-catolici?
Va inchipuiti asta in mod serios?

Inca inainte de Vatican II BRC a simtit cum incepe sa-i fuga pamantul de sub picioare, toate inovatiile introduse atunci s-au dovedit o tragica greseala, catedralele occidentale tot mai goale, citeam undeva ca in Olanda parca bisericile RC au ajuns sa se inchida si mai rau sa fie vandute..

Pana recent toata lumea stia ca prezervativul este incompatibil cu catolicismul, prin declaratiile noului Papa, acum se stie ca de fapt pentru un catolic, folosirea lui ar putea fi "un semn de trezire spirituala".

Oricum, e bine ca macar inca nu a aprobat anticonceptionalele chimice si steriletul si inca condamna homosexualitatea.

Noesisaa 05.05.2011 19:43:17

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 358973)
Retinusem dintr-o postare de-a ta ca ai 24 ani; dar se mai inseala omul...

:) Poate o postare mai veche....tocmai am implinit 28 nu foarte demult.

Citat:

In orice caz nu se poate spune, ca un tanar de 19 ani poate fi atat de induhovnicit, cu toata ravna pe care o manifesta, pentru a-si da seama de eventualele erezii "strecurate" in propria religie.
Nah....ca la manastire nu am stat, pustnica nu am devenit...pe cat de induhovnicit poate un tanar de 19 ani. Si nu, legatura mea cu biserica nu a incetat la 19 ani. :) In facultate una dintre cartile de pe raftul meu (si pe care o citeam din cand in cand) era Dogmatica ortodoxa, cea dupa care se studia la seminar. Nu, nu auzisem cuvantul filioque prima data cand am auzit crezul in latina intr-o biserica catolica din Olanda. :D

Citat:

Nu ma surprinde ca ai enumerat tocmai imaculata conceptie ca motiv pentru convertire la catolicism, de vreme ce am discutat atata pe forum despre acest lucru, precum si despre celelalte motive alte tale.
Sincer, cred ca sectiunea forumului "Biserica Catolica" este sectiunea pe care am vizitat-o cel mai rar. Nu am urmarit niciodata discutia despre imaculata conceptie de pe acest forum. Chiar.

Citat:

Dupa parerea mea, convertirile trebuie sa aiba un motiv mai personal.
Sigur. O relatie personala cu Domnul Hristos in Sf. Taine, in Sf. Scriptura in rugaciune si in viata de zi cu zi.

Citat:

Nici o problema. Sinceritatea convertirii mele nu trebuie sa convinga pe nimeni decat pe cei care vor sa ma creada.

nutucutu 05.05.2011 19:43:28

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 358987)
Fara suparare, dvs. chiar va inchipuiti ca toti de pe toate continentele se vor inghesui sa se faca romano-catolici?
Va inchipuiti asta in mod serios?

Inca inainte de Vatican II BRC a simtit cum incepe sa-i fuga pamantul de sub picioare, toate inovatiile introduse atunci s-au dovedit o tragica greseala, catedralele occidentale tot mai goale, citeam undeva ca in Olanda parca bisericile RC au ajuns sa se inchida si mai rau sa fie vandute..

Avind in vedere ca in acest moment cei mai multi oameni de pe planeta cred in acesta Biserica, eu, ca si catolica, imi imaginez ca daca unirea se va face vreodata, ea se va face in jurul Bisericii Catolice. Eu chiar cred asta.

Deasemenea, v-as sugera ca sa vedeti si paiele din ochii dumneavoastra. Chiar vi se pare ca bisericile dumneavoastra sint pline? Cam citi credinciosi ortodocsi merg la biserica, duminica de duminica, slujba intreaga? Citi au mers de Paste la toata slujba, nu doar sa ia lumina? Din toti ortodocsii pe care ii cunosc (unii dintre ei ultraortodocsi), doar unul care face acest lucru. Mi se pare ca si noi si dumneavoastra sintem slujitori ai aceluiasi Domn. Si pamintul asta ar fi mai bun si daca noi am fi slujitori mai buni.

catalin2 05.05.2011 19:50:44

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 358983)

In mod sigur eu cred ca nu au cum sa se uneasca toti. Sa se uneasca e de fapt impropriu spus, unirea inseamna de fapt trecerea la ortodoxie.
Pe langa cum presupunem ca va fi, am mai spus de cateva ori ca exista o profetie a Fer. Agatanghel, ca BC va reveni al ortodoxie (cel ptin o parte a ei), datorita unui papa. Mai spunea in acea profetie ca Germania va reveni la ortodoxie, deci ar putea fi actualul papa, care e neamt. Acum nu stiu cum e aceasta profetie, daca a fost bine interpretata, etc.
In BC nu are cum sa se faca vreo unire de la Dumnezeu, doar cei cazuti din ortodoxie. In BC chiar si una din ultimele dogme, Neprihanita Zamislire a fost adoptata in urma unei false viziuni (inainte de Lourdes, care a confirmat-o).
Sa speram ca acest papa va fi luminat de Dumnezeu si va reveni la El impreuna cu BC, dupa o pauza de 1000 de ani. S-au mai intamplat regasiri, de exemplu rasaritul si-a revenit din cateva erezii. Iar de curand BO din America au revenit in comuniune cu BOR si celelalte BO.

Mihnea Dragomir 05.05.2011 20:02:15

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 358990)
Sa speram ca acest papa va fi luminat de Dumnezeu si va reveni la El impreuna cu BC, dupa o pauza de 1000 de ani.

Ceea ce putem vedea până acum, sub actualul pontificat, ca semne ale unirii într-o singură turmă și un singur păstor:
-trecerea a treizecișiceva de episcopi anglicani la catolicism.
-reducerea asperităților cu FSSPX (4 episcopi și un milion de credincioși)
-proiect în lucru pentru o ofertă adresată luteranilor, în condiții asemănătoare celei adresate anglicanilor.
-discuții asupra unei vizite papale în Rusia, la invitația actualului patriarh al BORu.

Nu e prea mult, dar sunt lucruri care ne bucură.

cristinadaciana 05.05.2011 20:04:30

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 358994)
Ceea ce putem vedea până acum, sub actualul pontificat, ca semne ale unirii într-o singură turmă și un singur păstor:
-reducerea asperităților cu FSSPX (4 episcopi și un milion de credincioși)
-proiect în lucru pentru o ofertă adresată luteranilor, în condiții asemănătoare celei adresate anglicanilor.
-discuții asupra unei vizite papale în Rusia, la invitația actualului patriarh al BORu.

Nu e prea mult, dar sunt lucruri care ne bucură.

Un singur pastor este..dar turmele-s mai multe..

AlinB 05.05.2011 20:17:12

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 358880)

Apreciem onestitatea ei precum si faptul ca ca nu a "vorbit de rau" Biserica Ortodoxa pentru a justifica decizia ei. Nu a spus ca ar fi ceva gresit la noi, in dogma sau in practica, ca i-ar fi lipsit ceva in Biserica Ortodoxa. A recunoscut ca ea este interesata de trairea practica normala in comunitatea Bisericeasca, sa participe la slujbe, la Sfintele Taine.

Asta este tragedia cea mai mare, nu ca ar fi convinsa ca face cea mai buna alegere, ci este cea mai buna alegere fortata de imprejurari, este o decizie de convenienta, circumstantiala.

Citat:

Daca din punct de vedere subiectiv decizia ei poate fi buna (asta numai Dumnezeu stie caci EL este dreptul judecator al fiecarui om in parte si EL este singurul manutuitor), din punct de vedere al Adevarului dogmatic obiectiv noi ortodocsii crestini marturisim impreuna cu Sfantul Pavel: "un Domn, o credinta, un Botez" (Efeseni 4,5). Retineti ca marturisim nu judecam!
Foarte de acord, ca si trecerea par. Noica prin protestantism, dogmatic a fost rea, practic a fost buna.

Si la fel ca si in cazul multor altora dintre noi care nu am fost vrednici sa aflam de la bun inceput de dreapta credinta.

AlinB 05.05.2011 20:19:37

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 358994)

Au trecut doar ei sau cu tot cu credinciosi?
Cati episcopi anglicani sunt in total? Adica 30 e un numar semnificativ?
Nu cred ca biserica anglicana a avut probleme in a le gasi inlocuitori.

Citat:

Semificatia si utilitate fiind care pana la urma?

Noesisaa 05.05.2011 20:22:04

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 358997)
Asta este tragedia cea mai mare, nu ca ar fi convinsa ca face cea mai buna alegere, ci este cea mai buna alegere fortata de imprejurari, este o decizie de convenienta, circumstantiala.

Nu. Nu ca este cea mai buna alegere, dar este alegerea perfecta! Initial m-am apropiat de BC constrasa de circumstante, dar Dumnezeu lucreaza in multe feluri. Adica cineva se casatoreste cu o anumita persoana fiindca le uraste pe toate celelalte? Nu.

AlinB 05.05.2011 20:28:49

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 358989)
Avind in vedere ca in acest moment cei mai multi oameni de pe planeta cred in acesta Biserica, eu, ca si catolica, imi imaginez ca daca unirea se va face vreodata, ea se va face in jurul Bisericii Catolice. Eu chiar cred asta.

Daca este sa separam crestinismul pe confesiuni, cea mai numeroasa credinta la ora actuala este cea musulmana. Deci daca numarul ar fi un argument/criteriu, probabil ar trebui sa ne regasim unitatea in mahomedanism?

In orice caz, nu cantiatea da calitatea.

Citat:

Deasemenea, v-as sugera ca sa vedeti si paiele din ochii dumneavoastra.
Sigur ca vad, le-am mentionat cu alte ocazii.

AlinB 05.05.2011 20:29:54

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 359000)
Nu. Nu ca este cea mai buna alegere, dar este alegerea perfecta! Initial m-am apropiat de BC constrasa de circumstante, dar Dumnezeu lucreaza in multe feluri. Adica cineva se casatoreste cu o anumita persoana fiindca le uraste pe toate celelalte? Nu.

Te-am intrebat acum cateva pagini si nu mi-ai raspuns.
Daca ai fi avut o biserica ortodoxa in oras, dupa gustul tau, ai mai frecventat biserici romano-catolice?

Te-ai mai fi gandit macar la eventualitatea unei convertiri la romano-catolicism?

Noesisaa 05.05.2011 20:34:27

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 359001)
Daca este sa separam crestinismul pe confesiuni, cea mai numeroasa credinta la ora actuala este cea musulmana. Deci daca numarul ar fi un argument/criteriu, probabil ar trebui sa ne regasim unitatea in mahomedanism?
.

Deci muslumanii sunt crestini?? :42:

Citat:

Te-am intrebat acum cateva pagini si nu mi-ai raspuns.
Daca ai fi avut o biserica ortodoxa in oras, dupa gustul tau, ai mai frecventat biserici romano-catolice?

Te-ai mai fi gandit macar la eventualitatea unei convertiri la romano-catolicism?
"Domnul este luminatorul vietii mele..." spune un psalm. Desi convertirea este pana la urma personala, nu este la indemnul propriei persoane...

AlinB 05.05.2011 20:37:25

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 358888)
Eu nu am spus pe un ton ofensator,ci a fost mai mult ca o surpriza"surprinzatoare"cum se pune problema materiala intr-o biserica de aici vs. biserici de acasa,atat! De unde sa stiu eu ca nu sunt subventionati de stat,cand eu nu stiu nici altele??

De bon ton crestin este sa nu judecati oameni si situatii in pripa, mai ales cand concluziile pe care va grabiti sa le trageti nu sunt tocmai frumoase.

Citat:

Poti sa afli ca am lasat bani pt spovedit si dat acatist,cat si alte cheltuieli in biserica.
Ma gandesc ca totusi pretul benzinei a fost un impediment,fiind un drum de 2 ore(dus-intors).
Ma bucur ca v-ati reconsiderat ideile, sa speram ca Dumnezeu va va ierta de paguboasa judecata.

Citat:

Nu stiu...eu sunt nemultumita ca bisericile ortodoxe romanesti sunt atat de raslete in strainatate incat ceea ce in Romania,mersul la biserica era un simplu act,aici a devenit o lupta,un sacrificiu,o hartuiala continuua cu drumurile si cu distantele!
Oare inainte sa plecati sau sa ramaneti acolo nu v-ati gandit la acest aspect?

Nu pot sa nu ma intreb daca primii crestini nu se plangeau si ei, nu atat ca biserica ar fi departe ci ca mersul la biserica i-ar putea costa viata..

antoniap 05.05.2011 20:38:14

,,Patriarhia Romana a declarat anul 2011 – Anul Sf. Botez si al Sf. Cununii.Trebuie sa marturisim cu totii Adevarul despre aceste doua Sfinte Taine, care sunt valide doar in Ortodoxie. Papistasii (romano catolicii, greco catolicii), protestantii si cei ce mai zic ca “boteaza” nu au valida nicio o sfanta taina, pentru simplul motiv ca Sfantul Duh nu se pogoara la rugaciunile lor, ci doar in cadrul Bisericii Ortodoxe, cea UNA, sigura ce a pastrat continuitatea apostolica. Sa luam aminte sa nu ne facem partasi la “desfranarile nelegiuitilor” de eretici, care prin ecumenism incearca sa ne amageasca ca si ei fac parte din Biserica. In afara Ortodoxiei nu exista decat sinagoga satanei.''

Sursa : Apologeticum

AlinB 05.05.2011 20:41:30

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 359005)
Deci muslumanii sunt crestini?? :42:

Eh, am incercat sa urmaresc logica lui Nutucu cu "numarul da tonul".

Citat:

"Domnul este luminatorul vietii mele..." spune un psalm. Desi convertirea este pana la urma personala, nu este la indemnul propriei persoane...
Deci pana la urma refuzati sa va faceti un examen de constiinta si sa dati un raspuns concret.

Mai mult, va prelevati de orice responsabilitate, plasand decizia in seama lui Dumnezeu.
"Nu eu am ales, Dumnezeu a ales pentru mine, El m-a pus sa fac asta".

Nimic neasteptat, as zice ca e chiar tipic pentru genul asta de "convertiri".

I rest my case.

AlinB 05.05.2011 20:43:36

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 359007)
,,Patriarhia Romana a declarat anul 2011 – Anul Sf. Botez si al Sf. Cununii.Trebuie sa marturisim cu totii Adevarul despre aceste doua Sfinte Taine, care sunt valide doar in Ortodoxie. Papistasii (romano catolicii, greco catolicii), protestantii si cei ce mai zic ca “boteaza” nu au valida nicio o sfanta taina, pentru simplul motiv ca Sfantul Duh nu se pogoara la rugaciunile lor, ci doar in cadrul Bisericii Ortodoxe, cea UNA, sigura ce a pastrat continuitatea apostolica. Sa luam aminte sa nu ne facem partasi la “desfranarile nelegiuitilor” de eretici, care prin ecumenism incearca sa ne amageasca ca si ei fac parte din Biserica. In afara Ortodoxiei nu exista decat sinagoga satanei.''

Sursa : Apologeticum

Prostologeticum.
Nu atat prin ceea ce ei afirma, pe alocuri spun adevarul (chiar si diavolul face asta), cat prin ton, atitudini impise la extrem si alte prostii care le-au promovat ca "pura ortodoxie" de-a lungul timpului.

Este genul de "ortodoxie" de care un ortodox care vrea sa-si vada de mantuirea lui trebuie sa se departeze cat mai repede.

antoniap 05.05.2011 20:57:48

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 359011)
Prostologeticum.
Nu atat prin ceea ce ei afirma, pe alocuri spun adevarul (chiar si diavolul face asta), cat prin ton, atitudini impise la extrem si alte prostii care le-au promovat ca "pura ortodoxie" de-a lungul timpului.

Este genul de "ortodoxie" de care un ortodox care vrea sa-si vada de mantuirea lui trebuie sa se departeze cat mai repede.

Si totusi, povestile astea cu treceri la catolicism mie mi se par trase de par. Mandria si iubirea de arginti, pacate din pricina carora Iisus a fost crucificat, ne orbeste in asa masura, incat ne vindem pentru 30 de arginti propriul suflet... Sincere compasiuni pentru cei care fac astfel de gesturi. Nici nu stiu ce pierd. Iata, insa, ce ,,castiga":

[COLOR=#ff0000]„PAPA E DUMNEZEU” … Prof. Ioan Vladuca – Despre ereziile papistasesti[/COLOR]

nutucutu 05.05.2011 21:07:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 359001)

Avind in vedere ca Dumnezeu insusi a suflat peste noi atunci cind ne-a dat viata, sufletul nostru tinjeste spre Dumnezeu. Si s-ar parea ca cele mai multe suflete de pe acest pamint si-au gasit cautarea in Biserica Catolica.

Referitor la calitate, si Domnul nostru Isus Cristos a fost acuzat ca vizita vamesii, desfrinatele si samaritenii. Poate ca noi, catolicii, nu sintem persoane de calitate, insa sintem fericiti pentru ca Domnul nostru Isus Cristos ne iubeste asa cum sintem. Laudat sa fie Numele Lui in vecii vecilor, amin.

P.S. Si musulmanii sint divizati

Noesisaa 05.05.2011 21:11:07

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 359010)

Deci pana la urma refuzati sa va faceti un examen de constiinta si sa dati un raspuns concret.

Oare daca va nasteati in vreo tara musulmana, sa spunem Arabia Saudita, ati fi devenit vreodata ortodox? Crestin ortodox adica? Poate da, poate nu. Unde te nasti, ce faci, cum Il intalnesti pe Dumnezeu sunt lucruri pe care Dumnezeu le hotaraste. Ceea ce facem noi, si ceea ce trebuie sa facem, este sa raspundem chemarii Lui.

Citat:

Mai mult, va prelevati de orice responsabilitate, plasand decizia in seama lui Dumnezeu.
"Nu eu am ales, Dumnezeu a ales pentru mine, El m-a pus sa fac asta".
Nu, eu am ales, la chemarea lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a dat liber arbitru, in sensul ca putem alege sa Il urmam. Sau nu.

Citat:

Nimic neasteptat, as zice ca e chiar tipic pentru genul asta de "convertiri".
Adica? Sunt si altfel de convertiri? Sau de cate felul sunt? Sunt si tipice, si atipice?

cristiboss56 05.05.2011 21:33:50

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 359020)
Ceea ce facem noi, si ceea ce trebuie sa facem, este sa raspundem chemarii Lui.

Sau sa-i inchidem usa la un moment dat ! Sa inteleg ca dupa mai bine de douazeci de ani , deabia acum raspunzi chemarii Lui , sau deabia acum ii refuzi chemarea ? Cand ai fost in adevar , in cei douazeci de ani , sau acum in ultima perioada ?

Noesisaa 05.05.2011 21:40:42

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 359022)
Sau sa-i inchidem usa la un moment dat ! Sa inteleg ca dupa mai bine de douazeci de ani , deabia acum raspunzi chemarii Lui , sau deabia acum ii refuzi chemarea ? Cand ai fost in adevar , in cei douazeci de ani , sau acum in ultima perioada ?

Toate la timpul lor, toate la timpul lor, Cristi! :)

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:23:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.