Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Poti sa ai o masina scumpa ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12947)

ionica_29 31.05.2011 20:44:45

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 365300)
eu sunt clujean ! si in orasul meu,ziceam ca nu prea vad oameni sarmani ,dimpotriva !
poate in alte locuri ale tarii sunt, nu stiu, or fi ! da eu vorbeam de orasul meu, de cca. 700.000 de locuitori !

da parca vad multe terenuri nelucrate, imasuri necosite !
chiar si om sarman , care nu are nimica, ar putea lua un teren pustiu si sa-l coseasca, sa-l semene,sa tina o vaca, un porc !

tatal meu a fost copil de taran,cand Romania era Regat,si mi-a povestit ca taranii traiau foarte bine, si nu le trebuia nimic in plus fata de ce aveau !
disciplina si ordinea la sate era mentinuta de temuta jandarmerie regala !

au venit comunistii si i-au bagat pe tarani in blocuri la orase...dezastu nostru national !!!
baiu asta il tragem si acuma,din pacate,e baiu taranului dezradacinat...rupt de traditia sacra a satului ancestral romanesc !
cuvantul taran, e peiorativ deja, e de batjocura,in loc sa fie de mandrie !
vai noua !
si ne mai vaitam ca suntem saraci...pai se vede de ce !

Nu te supara dar nu stiu cum de nu vezi oamenii saraci din Cluj...poate ca te invarti doar in mediul ''bogatilor'' si automat ca n-ai cum sa-i vezi acolo pe saraci dar de la asta si pana a zice ca aici nu sunt saraci e cale lunga...

anna21 31.05.2011 21:21:56

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 365193)
Iar atunci cand investesti si investesti si faci profit pe spinarea saracilor nu mai este o virtute.
Cum altfel s-ar numi ceea ce face bogatul care inchiriaza o casa saracului pe o suma mai mare decat venitul lui? Iar saracul munceste, el, mama si copilul ca sa poata sa plateasca un acoperis deasupra capului lor.
Stiu cazuri concrete care au luat case prin imprumut din banca si au inchiriat la cei fara case cu pretul ratei. Iata cum si-a cumparat casa cu banutul muncit de sarac. Ba nici nu accepta o zi intarziere, cand saracul nu primeste la timp salariul, ca nu il intereseaza ca are de platit banca.
Sa nu intram in amanunt sa spunem ca bogatul are usile deschise la orice, usor, pe cand saracul le are mai mereu inchise.
Cu adevarat asta ne invata si Hristos. Mare lucru ca un bogat sa intre in imparatia cerurilor.
.

Pe mine ma da gata iubirea de comunism!

Pai daca saracul poate plati rata la casa.. atunci de ce nu a luat el creditul?
Nu vezi ca ceva nu se leaga?

Ca sa nu mai vorbim ca nici pe sarac nu-l obliga nimeni sa stea cu chirie la omul ala! Nu-i ia nimeni banii din buzunar, iar cu mintea lui si cu banul lui saracul intra de bunavoie intr-o situatie contractuala.
Sau nu e responsabil de ceea ce face si doar "bogatul" e de vina? Ce gandire e asta?

I.Calin 31.05.2011 21:28:17

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 365441)

Ca sa nu mai vorbim ca nici pe sarac nu-l obliga nimeni sa stea cu chirie la omul ala! Nu-i ia nimeni banii din buzunar, iar cu mintea lui si cu banul lui saracul intra de bunavoie intr-o situatie contractuala.
Sau nu e responsabil de ceea ce face si doar "bogatul" e de vina? Ce gandire e asta?

Dar de unde dreptul de a contracta ceva? De unde dreptul de a poseda ceva? De unde ideea de proprietate? MAI ALES DE CÂND IDEEA DE DONAȚIE A LUI DUMNEZEU CĂTRE TOȚI O CITIM ÎN CARTEA FACERII! Dacă tot suntem pe un forum creștin...

Suntem datori să dăruim, și atât, goi am venit, goi să mergem (CU TOATĂ DEMAGOGIA IDEII). NU-i nimic al nimănui. Dintru ale Tale și Cine va ... pe aceștia, pe Mine mă va... etc. și etc.

anna21 31.05.2011 21:32:16

Nu stiu daca bogatii se mantuiesc sau nu, dar chiar mi se pare aberant sa pretinzi ca este imoral sa ai bani.
Dumnezeu stie de ce unul are si altul nu are.. chiar nu este treaba noastra.

Ca sa nu mai vorbim ca un bogat, oricat de zgarcit ar fi, tot mai hraneste multi langa el, chiar indirect. Angajeaza oameni sa-i renoveze casa, altii sa-i conduca masina, sa-i sape gradina, sa-i gateasca, sa-i creasca copiii etc...
Langa un sarac nu se poate asa ceva! Deci sa nu-i mai vorbim de rau pe bogati ca daca fac rau, are cine sa-i judece.

(Asta-mi aminteste ca o cunostinta facea proiecte ecologice cu fonduri europene si avea nevoie de mana de lucru necalificata - dat cu sapa. Proiectgele se derulau in zone sarace si platea bine. Care a fost principalul impediment? Nu gasea oameni sa munceasca. Cereau salariul in avas si se imbatau din el, nu mai veneau la lucru decat daca aveau nevoie iar de bani de bautura! Si a avut proiecte in mai multe judete. Aaaa.. ca sa nu mai vorbim de ura ce o aveau oamenii impotriva lui.. i-au dat foc la materiale din pura rautate, au distrus noaptea ce se construia ziua etc.. Si repet: erau proiecte in folosul comunitatii, nu se imbogatea nimeni din asta)

anna21 31.05.2011 21:33:51

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 365445)
Dar de unde dreptul de a contracta ceva? De unde dreptul de a poseda ceva? De unde ideea de proprietate? MAI ALES DE CÂND IDEEA DE DONAȚIE A LUI DUMNEZEU CĂTRE TOȚI O CITIM ÎN CARTEA FACERII! Dacă tot suntem pe un forum creștin...

Suntem datori să dăruim, și atât, goi am venit, goi să mergem (CU TOATĂ DEMAGOGIA IDEII). NU-i nimic al nimănui. Dintru ale Tale și Cine va ... pe aceștia, pe Mine mă va... etc. și etc.

Dar de unde ideea de a dori ceva din cele ale aproapelui?
Sau de a judeca ca ala nu se mantuieste etc?

I.Calin 31.05.2011 21:39:30

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 365450)
Dar de unde ideea de a dori ceva din cele ale aproapelui?
Sau de a judeca ca ala nu se mantuieste etc?

NU cred că eu personal m-aș încadra în una din cele două situații: nici nu-mi doresc ceva de-al altcuiva (nici măcar ceea ce mi se pare că mi se cuvine, cei care mă cunosc îmi spun că-s "dobitoc" fiindcă nu-mi cer "drepturile") și cu atât mai mult nu judec pe nimeni (iar când fac anumite "judecăți definitive" sunt susținute de citate biblice, canoane sau alte reglementări ale Bisericii Ortodoxe).

Yasmina 31.05.2011 22:04:49

Nu cred ca bogatii deranjeaza prin averile pe care le au efectiv,ci prin atitudinea cu care se raporteaza la posesii,bani,material;la grijile si preocuparile exclusive pt material,intrarea intr-un cerc vicios care-ti consuma gandurile si timpul numai pt a-ti intretine averea si a o spori;in aceasta stare nu mai exista loc pentru nimic altceva(cateodata isi neglijeaza si propriile familii).In aceasta preocupare poti cadea si fara a fi foarte bogat(avaritia omului mediu).
Insa exista si persoane bogate care cunosc foarte bine cuvantul"donatie"si care sunt aproape de cei mici si umili,pana la urma asta conteaza,faptul ca cineva atat de"sus pus"sta de vb binevoitor si face milostenie unui cersetor zdrenturos care miroase urat!

Cineva din familie imi spunea ca la biserica lor(alta confesiune)sunt multi oameni de afaceri care intretin cheltuielile bisericii dar si multe donatii pt familiile sarace cu multi copii.Presupun ca si in BO or fi destui oameni de afaceri care fac acelasi lucru!

O masina scumpa nu este NECESARA,insa achizitia ei sustine capitalul firmei respective si implicit a lucratorilor si familiile lor,este si asta un aspect pozitiv!

Yasmina 31.05.2011 22:19:39

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 365449)
Nu stiu daca bogatii se mantuiesc sau nu, dar chiar mi se pare aberant sa pretinzi ca este imoral sa ai bani.
Dumnezeu stie de ce unul are si altul nu are.. chiar nu este treaba noastra.

Ca sa nu mai vorbim ca un bogat, oricat de zgarcit ar fi, tot mai hraneste multi langa el, chiar indirect. Angajeaza oameni sa-i renoveze casa, altii sa-i conduca masina, sa-i sape gradina, sa-i gateasca, sa-i creasca copiii etc...
Langa un sarac nu se poate asa ceva! Deci sa nu-i mai vorbim de rau pe bogati ca daca fac rau, are cine sa-i judece.

(Asta-mi aminteste ca o cunostinta facea proiecte ecologice cu fonduri europene si avea nevoie de mana de lucru necalificata - dat cu sapa. Proiectgele se derulau in zone sarace si platea bine. Care a fost principalul impediment? Nu gasea oameni sa munceasca. Cereau salariul in avas si se imbatau din el, nu mai veneau la lucru decat daca aveau nevoie iar de bani de bautura! Si a avut proiecte in mai multe judete. Aaaa.. ca sa nu mai vorbim de ura ce o aveau oamenii impotriva lui.. i-au dat foc la materiale din pura rautate, au distrus noaptea ce se construia ziua etc.. Si repet: erau proiecte in folosul comunitatii, nu se imbogatea nimeni din asta)

Exact,pe langa bogati traiesc multi bine si le multumesc ca exista!
Am mai scris despre omul de afaceri roman pt care am lucrat multi ani,si care mi-a platit studiile,a pus la dispozitie angajatiilor masini,telefoane,lap-topuri de serviciu,mi-a platit pana si scoala de soferi,iar vara ne invita cateva zile(pe cheltuiala lui,fireste)sa petrecem vacanta impreuna!!!
Sa-i ajute Domnul in toate pt inima lui buna si milostiva!

Yasmina 31.05.2011 22:23:58

erata

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 365467)

... implicit a lucratorilor si familiile lor,este si asta un aspect pozitiv!

al lucratorilor si al familiilor lor

Mihnea Dragomir 31.05.2011 22:45:39

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 365380)
Și eu sunt clujeancă. Hai că-ți arăt eu oameni sărmani, dacă vrei! Că sunt destui, mult mai mulți decât îți închipui tu.
Să "ia" cineva un teren pustiu? Dar ce, terenurile se iau așa... "eu l-am găsit primul, e al meu"? Chiar și terenul ăla pustiu aparține cuiva, dacă nu unei persoane fizice, atunci statului. Nu te poți apuca să plantezi ceva sau să crești o vacă unde ai chef.

Am eu un teren. 1,1 hectare în Arges, la 10 km de Pitesti. In vatra satului. Are si o casa batraneasca pe el, cu lumina trasa si apa in poarta. Gasiti-mi un chirias, ca eu nu am gasit tot satul. Toata chiria pe care o vreau pe casa si pe hectar este un porc pe an.

Yasmina 31.05.2011 23:01:23

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 365477)
Am eu un teren. 1,1 hectare în Arges, la 10 km de Pitesti. In vatra satului. Are si o casa batraneasca pe el, cu lumina trasa si apa in poarta. Gasiti-mi un chirias, ca eu nu am gasit tot satul. Toata chiria pe care o vreau pe casa si pe hectar este un porc pe an.

Ma determinati sa-mi schimb planurile de viitor :)

Lasand gluma la o parte,inainte de a emigra ma gandeam la posibilitatea de a ma muta la tara,nici acum nu-i timpul trecut insa cu slaba experienta pe care o am intr-ale muncitului la ferma,ar trebui sa-mi pastrez jobul actual :)

dobrin7m 31.05.2011 23:06:47

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 365310)
Poate or fi pensionari sarmani,asa cum ziceti dvs, dar va intreb: copii lor unde sunt sa-i ajute ???
copii trebuie sa-si ajute parintii ,nu ???
iar despre oamenii tineri,sanatosi, si care se viata de saracie, dati-mi voie sa nu le plang prea tare de mila !
stim noi de ce !
suntem in epoca capitalismului, o epoca pragmatica, care te pune sa iti schimbi total meseria si obiceiurile, pentru a obtine un castig mai mare !
nu castigi cu meseria ta, imediat te duci sai faci cu totul altceva, ce cere piata: montezi gresie si fainta,te recalifici pe ceva ce simti ca merita...etc...
castigul va veni si el in raport direct cu seriozitatea si efortul depus !

Copiii lor au salarii mizere si nu pot asigura nici ei pentru copiii lor deja, toate cele cate ar trebui. Cum sa ajuti pe parintele tau cand tu ai salar de 500 ron am mai spus si mai ai doi copii la scoala de pilda? Bietii batrani isi frag mainile ca nu pot ajuta copiii si copiii isi frang mainile ca nu pot ajuta parintii si pe proprii copiii macar cu un trai mai bun.
Iar cu terenurile, se pare ca nu pea stiti realitatea, sa ati fost plecat cumva din tara. Tot terenul este impartit cu legea 18. Fiecare este proprietatea cuiva asa nelucrat cum o fi. Ia incearca dumneata sa mergi sa intri pe un teren sa il lucri si sa vezi cum vine si iti da cu coasa in cap proprietarul. S-a facut legea 18 care a dat pamanturile vechilor proprietari , cele luate de comunisti. A fost mult scandal cu imparteala pamantului peste tot in tara. S-au certat frate cu frate pentru pamant. Toti au titluri de proprietate. Nimic nu a ramas liber neimpartit. Visati. De aceea sunt nelucrate. Ca multi nu au posibilitatatea sa le mai lucre.
Nu vor astia sa pregateasca o lege cu obligativitatea lucrarii pamantului aflat in proprietate? De aceea vor. Dar uita ca oamenii nu le lucra ca nu au cu ce. Nu au in primul rand utilaje, Stiti cat costa hectarul de arat? sau de semanat? Aveti idee?
Am facut contabilitatea la un arendas din asta barosan din tara asa ca Mircea Dinescu. Stiu exact ce spun. Habar nu aveti ce mafie se colcaie in acest domeniu. Bietii oameni sunt vai de ei cu tot cu pamantul lor in proprietate. Au ajuns sa il dea unor astfel de arendasi pe nimic. 500 kg de grau la hectar. atat. stiti cat e graul? 3 lei kg.
Sunteti rupti de realitate. daca vreti va povestesc multe. Ca Doamne multe am mai vazut.

dobrin7m 31.05.2011 23:20:06

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 365441)

Pentru ca nu ii da banca.
Tu stii cum se face un dosar de credit in romania?
De regula saracul munceste la patron, are pe hartie minim pe economie, ca patronul nu vrea sa plateasca mult la stat ca zice ca nu poate si in mana ii da mai mult.
Saracul tace ca nu are ce face, e bucuros ca are munca. Iar la banca cand se duce banca ii face un scoring:
ai casa? nu, stau in chirie, punct in minus, ai salar da, cat? minim pe economie, pai nu putem sa dam decat la nivelul de 30% din salar rata, adica nimic, fata de pretul actual al caselor, ca ai minim pe economie. cate persoane sunteti? pai 3 sa zicem, aaa pai cosul minim e atat,. scadem si asta. Ai garantii? nu am, aaa, atunci sa vina cineva cu garantie. Adu girant. Se duce saracul si zice: frate vi girant la mine? Eu nu pot frate,daca nu platesti eu ce fac. Si nimeni nu se baga girant, Si iaca visul saracului sa ia credit la banca s-a spulberat.
Am pregatit o gramada de dosare de credite pentru angajatii care i-am avut la firmele unde am lucrat. Pentru ei de multe ori trebuia sa caut erori in lege ca sa ii pot ajuta. Ca asa e legea facuta in romania cu cate doua portite nu una.

Da, nu il obliga nimeni sa stea cu chirie la omul ala dar nici bani adunati sa plece altundeva nu are. ca romanul s-a invatat acum: 3 - 6 luni chirie in avans, ca de, sa fiu sigur ca platesti. Toate sunt in lant in romania, totul se invarte intr-un cerc vicios.

Lilith23 31.05.2011 23:22:07

Citat:

Un porc pe an? Dacă transformăm trocul în comerț cu bani (doar așa, ipotetic), vine în jur de 100 de lei pe lună chirie. Deci da, la 500 de lei pe lună, dacă ai și copii, poate fi o problemă.

Am avut și eu parte de sărăcie, să nu creadă cineva că vorbesc ca să mă aflu în treabă. După ce am născut primul copil, la terminarea liceului m-am și angajat. Nu am putut să-mi iau concediu post-natal, îmi era copilul mic acasă, iar eu câștigam 820 de lei pe lună (a fost înainte de criză și de minus 25 la sută). Vi se pare mult sau "suficient"? Vă spun că aproximativ 600 de lei mergeau la copil: hăinuțe, vitamine, scutece, vaccinuri, jucării etc. Dacă nu îl aveam pe soțul meu, aș fi fost nevoită să trăiesc de la o lună la alta cu 220 de lei. Nu mi-ar fi ajuns nici de mâncare, nu mai zic de o haină, un pantof și alte "luxuri".

Înțeleg perfect sărăcia în care se scaldă fosta clasă mijlocie, care după criză a ajuns "clasa de jos". Dacă nu ai copii, mai răzbești cumva. Dar acum, raportat la salariile mizere ce se dau, educația e incredibil de scumpă. Pentru copiii mei, eu plătesc într-un an la grădiniță tot atât cât plătesc la facultate. Asta e pentru un copil, iar eu am doi. Deci e ca și cum aș avea de plătit trei facultăți. Mulțumesc cerului că am cu ce. Dar nu pot să nu îi înțeleg pe alții, care nu sunt atât de norocoși.

dobrin7m 31.05.2011 23:24:03

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 365485)
Au ajuns sa il dea unor astfel de arendasi pe nimic. 500 kg de grau la hectar. atat. stiti cat e graul? 3 lei kg.
Sunteti rupti de realitate. daca vreti va povestesc multe. Ca Doamne multe am mai vazut.

rectific din graba 30 bani kg.
de acolo pleaca la moara iese cu 60 bani
de acolo peaca la fabrica de paine, transport inca 30 bani
si ajunge faina materie prima inf abrica de paine 90 bani sau 1 leu
de acolo costurile fabricii, profitul ei, apoi profitul magazinului ce o vinde i asa ajunge painea 3 lei kg, sau cat o mai fi

Yasmina 31.05.2011 23:30:21

Citat:

Copiii lor au salarii mizere si nu pot asigura nici ei pentru copiii lor deja, toate cele cate ar trebui. Cum sa ajuti pe parintele tau cand tu ai salar de 500 ron am mai spus si mai ai doi copii la scoala de pilda? Bietii batrani isi frag mainile ca nu pot ajuta copiii si copiii isi frang mainile ca nu pot ajuta parintii si pe proprii copiii macar cu un trai mai bun.
Iar cu terenurile, se pare ca nu pea stiti realitatea, sa ati fost plecat cumva din tara. Tot terenul este impartit cu legea 18. Fiecare este proprietatea cuiva asa nelucrat cum o fi. Ia incearca dumneata sa mergi sa intri pe un teren sa il lucri si sa vezi cum vine si iti da cu coasa in cap proprietarul. S-a facut legea 18 care a dat pamanturile vechilor proprietari , cele luate de comunisti. A fost mult scandal cu imparteala pamantului peste tot in tara. S-au certat frate cu frate pentru pamant. Toti au titluri de proprietate. Nimic nu a ramas liber neimpartit. Visati. De aceea sunt nelucrate. Ca multi nu au posibilitatatea sa le mai lucre.
Nu vor astia sa pregateasca o lege cu obligativitatea lucrarii pamantului aflat in proprietate? De aceea vor. Dar uita ca oamenii nu le lucra ca nu au cu ce. Nu au in primul rand utilaje, Stiti cat costa hectarul de arat? sau de semanat? Aveti idee?
Am facut contabilitatea la un arendas din asta barosan din tara asa ca Mircea Dinescu. Stiu exact ce spun. Habar nu aveti ce mafie se colcaie in acest domeniu. Bietii oameni sunt vai de ei cu tot cu pamantul lor in proprietate. Au ajuns sa il dea unor astfel de arendasi pe nimic. 500 kg de grau la hectar. atat. stiti cat e graul? 3 lei kg.

Unele persoane se complac in niste situatii dezagreabile si accepta compromisuri la nesfarsit.Cei care nu sunt fruntasi in scoli se sfiesc sa invete o meserie,dar nu se sfiesc cand vine vb sa cerseasca ajutor la cunoscuti sau rude.
Vb din experienta proprie,nu stiu daca ar fi cazul sa generalizez,necunoscand situatiile altora-insa am cazuri in familie de tineri care traiesc in voia soartei,fara sa faca nimic concret pt existenta lor;mai mult,si-au intemeiat familii cu copii ,a caror ingrijire ramane la latitudinea rudelor milostive.Poate acesta este un moment prielnic sa realizeze ca acum avand copii,au un scop in viata,sa dea Domnul!

dobrin7m 31.05.2011 23:39:23

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 365490)
Unele persoane se complac in niste situatii dezagreabile si accepta compromisuri la nesfarsit.Cei care nu sunt fruntasi in scoli se sfiesc sa invete o meserie,dar nu se sfiesc cand vine vb sa cerseasca ajutor la cunoscuti sau rude.
Vb din experienta proprie,nu stiu daca ar fi cazul sa generalizez,necunoscand situatiile altora-insa am cazuri in familie de tineri care traiesc in voia soartei,fara sa faca nimic concret pt existenta lor;mai mult,si-au intemeiat familii cu copii ,a caror ingrijire ramane la latitudinea rudelor milostive.Poate acesta este un moment prielnic sa realizeze ca acum avand copii,au un scop in viata,sa dea Domnul!

Sunt oameni si oameni.
Cine este asa, asa va ramane toata viata daca nu intervine o minune de la Dumnezeu. Am vazut si eu astfel de cazuri.

Mihail_id 01.06.2011 00:29:29

o intrebare grea cu un raspuns complicat ...

Nu cred ca sunt in stare sa formulez eu un raspuns insa va voi povesti ceva ...

Fratele meu este ieromonah (pentru cei ce nu cunosc cuvantul este de fapt calugar si preot). Din cand in cand, pentru ca are se implica foarte mult in social, unii credinciosi ii mai imprumuta cate o masina pentru a facilita organizarea evenimentelor respective. Aceasta mi-a permis sa vad ca oamenii comenteaza la orice masina, indiferent cum arata. Nu conteaza ca este suv, microbuz sau berlina, comentariile si rautatile pe care le indura fratele meu sunt aceleasi. "Uite popa ce masina si-a tras!" "Baaaa! Nu va mai ajung banii !!" Si lista ar fi destul de lunga dar din respect si pudoare prefer sa ma opresc aici.
Initial am crezut ca este un fel de inertie pentru ca asa cum bine remarca cineva aici, unii preoti, au tendinta de a-si cumpara masini care smintesc pe cei din jur. Totusi, am renuntat la aceasta ipoteza pentru ca din nefericire comentariile hulitoare nu au incetat nici macar cand masina era plina ochi cu conserve sau cand microbuzul transporta batrani sau nici macar atunci cand din masina se distribuiau alimente oamenilor sarmani fara locuinta.
Asadar intreb retoric:
Gura lumii este criteriul dupa care raspundem la intrebare?!
Cu siguranta nu.
Cred ca raspunsul se afla in inima fiecaruia pentru ca fiecare stie foarte bine cat se poate intinde, evident, tinand cont de necesitatile sale reale si de mantuirea sa.

Melissa 01.06.2011 01:09:59

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 365306)
Insa cu oamenii care se nasc bogati, di familii bogate, nu se intampla "metamorfoze" ei nu au variatii in comportament nici macar atunci cand saracesc.

Aici suntem perfect de acord desi exista exceptii desigur. Calitatea umana o poti vedea la o persoana saraca atunci cand se imbogateste brusc, la o persoana bogata atunci cand saraceste brusc si la un bugetar atunci cand ii dai o functie publica..:-))

tabitha 01.06.2011 07:03:50

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 365282)
Am vrea si masina de lux si sa ajungem si la El. Nu ca nu s-ar putea, dar odata ce am dat de gustul banului al luxului, multi dintre noi ne transformam, ne schimbam. Este oripilant! ... Banul este un 'catalizator".

Ai dreptate, banul este un "catalizator" dar ceea ce te schimba este de fapt puterea. Subtil si aproape fara sa-ti dai seama. Nu suntem multi ca Iov, sa rezistam incercarilor de tot felul, pana in ultima instanta.

on topic : a isi lua masina de lux poate ca nu e o idee prea buna pentru un crestin care vrea sa avanseze in viata duhovniceasca. nu din cauza ca ar priva saracii de ceva (oricum, ei vor fi intotdeauna aici si oricand pot fi ajutati cu ceva) ci pentru ca este o ispita mare sa iti lipesti sufletul de acest confort fizic si mental.

vintage 01.06.2011 07:36:51

Citat:

Foarte adevarat ceea ce spui. Si inca asta nu e totul. Este mult mai jalnic decat ai relatat.
Dar nu stiu decat cei care sunt in astfel de situatii. Din afara este foarte idilica viata la tara... minunata! lucrezi pamnatul, sememni / recoltezi, cresti o vacuta, niste gainusi, un purcelus... flori, flututasi, pasarele... Minunat!

vintage 01.06.2011 07:53:29

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 365487)
Un porc pe an? Dacă transformăm trocul în comerț cu bani (doar așa, ipotetic), vine în jur de 100 de lei pe lună chirie. Deci da, la 500 de lei pe lună, dacă ai și copii, poate fi o problemă.

Am avut și eu parte de sărăcie, să nu creadă cineva că vorbesc ca să mă aflu în treabă. După ce am născut primul copil, la terminarea liceului m-am și angajat. Nu am putut să-mi iau concediu post-natal, îmi era copilul mic acasă, iar eu câștigam 820 de lei pe lună (a fost înainte de criză și de minus 25 la sută). Vi se pare mult sau "suficient"? Vă spun că aproximativ 600 de lei mergeau la copil: hăinuțe, vitamine, scutece, vaccinuri, jucării etc. Dacă nu îl aveam pe soțul meu, aș fi fost nevoită să trăiesc de la o lună la alta cu 220 de lei. Nu mi-ar fi ajuns nici de mâncare, nu mai zic de o haină, un pantof și alte "luxuri".

Înțeleg perfect sărăcia în care se scaldă fosta clasă mijlocie, care după criză a ajuns "clasa de jos". Dacă nu ai copii, mai răzbești cumva. Dar acum, raportat la salariile mizere ce se dau, educația e incredibil de scumpă. Pentru copiii mei, eu plătesc într-un an la grădiniță tot atât cât plătesc la facultate. Asta e pentru un copil, iar eu am doi. Deci e ca și cum aș avea de plătit trei facultăți. Mulțumesc cerului că am cu ce. Dar nu pot să nu îi înțeleg pe alții, care nu sunt atât de norocoși.

Lilith, imi place de tine! esti cu picioarele pe pamant si privesti lucrurile cu realism. Si cel mai important este ca VEZI ce se intampla cu cei din jurul tau... Si esti atat de tanara...
Am fost tentata sa-i raspund si eu d lui Mihnea la fel ca tine dar mi-ai luat-o inainte.
iti sustin afirmatiile.

vintage 01.06.2011 08:28:38

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 365507)
Aici suntem perfect de acord desi exista exceptii desigur. Calitatea umana o poti vedea la o persoana saraca atunci cand se imbogateste brusc, la o persoana bogata atunci cand saraceste brusc si la un bugetar atunci cand ii dai o functie publica..:-))

Ce bine ca suntem si noi de acord odata!

... dar asa, cu voce mica, as indrazni sa mai zic ceva... o parere personala... As zice ca, virgula, calitatea umana NU se mai poate vedea atunci cand saracul se imbogateste. Daca a fost vreodata, vreo calitate umana in acel om, aceasta va fi inabusita de "calitatile lui materiale". Revenind la saracie, "calitatile materiale" adica poleiala, se degradeaza, dispare si iese la suprafata adevarata calitate, cea umana ( repet, daca a existat vreodata...)
Cu oamenii bogati "congenital" este altceva.... Bietii, ei nu au nici o vina...

Melissa 01.06.2011 10:04:57

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 365546)
Ce bine ca suntem si noi de acord odata!

... dar asa, cu voce mica, as indrazni sa mai zic ceva... o parere personala... As zice ca, virgula, calitatea umana NU se mai poate vedea atunci cand saracul se imbogateste. Daca a fost vreodata, vreo calitate umana in acel om, aceasta va fi inabusita de "calitatile lui materiale". Revenind la saracie, "calitatile materiale" adica poleiala, se degradeaza, dispare si iese la suprafata adevarata calitate, cea umana ( repet, daca a existat vreodata...)
Cu oamenii bogati "congenital" este altceva.... Bietii, ei nu au nici o vina...

Pai eu tocmai asta am vrut sa subliniez: ca daca un om sarac ARE calitate umana, atunci cand se imbogateste brusc, ea ramane, nu si-o pierde.Am vazut si astfel de oameni extraordinari, sa stii.De aceea ti-am spus ca nu poti face o regula generala, ca toti saracii cand dau de bani, se metamorfozeaza invers, din fluture in omida.:-) Dar daca omul are o calitate umana indoielnica, proasta sau ii lipseste cu desavarsire, devenind bogat peste noapte, are prilejul sa de-a drumul la "fiare", banii deschizandu-i toate usile..

dobrin7m 01.06.2011 10:49:28

Citat:

În prealabil postat de Mihail_id (Post 365501)
Nu cred ca sunt in stare sa formulez eu un raspuns insa va voi povesti ceva ...

Fratele meu este ieromonah (pentru cei ce nu cunosc cuvantul este de fapt calugar si preot). Din cand in cand, pentru ca are se implica foarte mult in social, unii credinciosi ii mai imprumuta cate o masina pentru a facilita organizarea evenimentelor respective. Aceasta mi-a permis sa vad ca oamenii comenteaza la orice masina, indiferent cum arata. Nu conteaza ca este suv, microbuz sau berlina, comentariile si rautatile pe care le indura fratele meu sunt aceleasi. "Uite popa ce masina si-a tras!" "Baaaa! Nu va mai ajung banii !!" Si lista ar fi destul de lunga dar din respect si pudoare prefer sa ma opresc aici.
Initial am crezut ca este un fel de inertie pentru ca asa cum bine remarca cineva aici, unii preoti, au tendinta de a-si cumpara masini care smintesc pe cei din jur. Totusi, am renuntat la aceasta ipoteza pentru ca din nefericire comentariile hulitoare nu au incetat nici macar cand masina era plina ochi cu conserve sau cand microbuzul transporta batrani sau nici macar atunci cand din masina se distribuiau alimente oamenilor sarmani fara locuinta.
Asadar intreb retoric:
Gura lumii este criteriul dupa care raspundem la intrebare?!
Cu siguranta nu.
Cred ca raspunsul se afla in inima fiecaruia pentru ca fiecare stie foarte bine cat se poate intinde, evident, tinand cont de necesitatile sale reale si de mantuirea sa.

Intaresc cele spuse de dvs. Adevarat. Uitasem. Cunosc si eu un ieromonah care se deplaseaza mult pentru ca vorbeste oamenilor la diverse conferinte ce se fac in cadrul facultatilor de teologie. Si mereu are cate o masina data de catre un enorias pentru a se deplasa in fiecare loc unde merge. Asa e. Gura lumii ar putea sa spuna multe, ca schimba masinile si cate, dar adevarul e altul.

Lilith23 01.06.2011 14:01:47

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 365541)
Lilith, imi place de tine! esti cu picioarele pe pamant si privesti lucrurile cu realism. Si cel mai important este ca VEZI ce se intampla cu cei din jurul tau... Si esti atat de tanara...
Am fost tentata sa-i raspund si eu d lui Mihnea la fel ca tine dar mi-ai luat-o inainte.
iti sustin afirmatiile.

Vintage, parerea mea personala e ca cei care nu vad ce se intampla in jurul lor sunt orbi. Si o spun asta fara nici cea mai mica intentie de a jigni pe cineva.
Desigur, e foarte greu sa observi saracia si jalea din viata unora, dintre cei patru pereti ai casei tale sau din spatele volanului. Dar chiar si asa, cand stam la semafor, daca privim putin mai atent in dreapta si'n stanga, la cei care traverseaza grabiti, le poti citi grija si nefericirea pe chip, dincolo de poleiala in care unii si'o imbraca, de rusine. Nu e un efort imens sa citim dincolo de zambetul fortat al unui om sau de hartia de 100 de lei pe care o scoate din portmoneu la supermarket, gandindu'se cu regret ca e ultima.

Oamenii sunt orgoliosi, le e rusine sa'si arate saracia si teroarea cu care se gandesc la ce vor pune familiei pe masa a doua zi. Sa'ti dau un exemplu concret. Recent, am fost in vizita la o matusa, in afara localitatii. Nu o mai vizitasem dinainte de Paste si cum voiam sa ii duc si pe copii un pic la aerul curat de tara, ne'am urcat in masina si ne'am dus pana acolo. Am fost socata de ce am gasit. Isi vanduse toate animalele pe cativa banuti (bine, nu avea multe, doar ceva gaini si o vacuta), nu mai avea electricitate, iar in bucatarie avea doar o paine uscata si un salam care... cine stie de cand era acolo. Iar ca ea sunt mii de oameni, in ziua de azi. Contrar opiniei generale, si la tara se moare de foame, exact ca la oras. Pe ea am ajutat'o eu. Dar pe altii cine'i ajuta? Ca vointa ar fi, dar foarte putini au cu ce.

Traim vremuri groaznice, asta'i adevarul. Copiii isi privesc parintii murind de foame sau murind prin spitale, de lipsa de medicamente. Parintii isi privesc copiii zbatandu'se (de multe ori, in zadar) sa le asigure copiilor lor hrana si un acoperis deasupra capului. Omul are nevoile primare de hrana si protectie. Or in ziua de azi, sunt tot mai multi care nici macar aceste nevoi primare nu si le mai pot satisface. E groaznic!

Melissa 01.06.2011 14:09:23

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 365605)
Traim vremuri groaznice, asta'i adevarul. Copiii isi privesc parintii murind de foame sau murind prin spitale, de lipsa de medicamente. Parintii isi privesc copiii zbatandu'se (de multe ori, in zadar) sa le asigure copiilor lor hrana si un acoperis deasupra capului. Omul are nevoile primare de hrana si protectie. Or in ziua de azi, sunt tot mai multi care nici macar aceste nevoi primare nu si le mai pot satisface. E groaznic!

Exact! De aceea spuneam si eu la un moment dat pe acest thread, ca necesitatea a devenit un lux in Romania si nu luxul o necesitate, cum spun unii pe aici.

Lilith23 01.06.2011 14:28:47

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 365608)
Exact! De aceea spuneam si eu la un moment dat pe acest thread, ca necesitatea a devenit un lux in Romania si nu luxul o necesitate, cum spun unii pe aici.

Sincer, eu cred ca unii traiesc cu capul in nori.

AlinB 01.06.2011 17:53:20

Citat:

În prealabil postat de Daniel_7 (Post 364265)
Ma intreb daca un crestin ar trebui sa aiba o masina scumpa,sa spunem de la 20.000 euro in sus. Nu este o sfidare la adresa celor care nu isi permit sa cumpere o paine? Sau cata milostenie ar trebui sa faca un crestin care isi poate permite o masina de lux?

De ce preocuparea asta excesiva de a judeca faptele altora?
Daca tu esti crestinul in aceasta situatie e bine sa te intrebi asta dar daca e vorba de altii, nu-ti aduce nici un folos ci doar paguba.

vintage 01.06.2011 19:37:44

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 365605)
Vintage, parerea mea personala e ca cei care nu vad ce se intampla in jurul lor sunt orbi. Si o spun asta fara nici cea mai mica intentie de a jigni pe cineva.
Desigur, e foarte greu sa observi saracia si jalea din viata unora, dintre cei patru pereti ai casei tale sau din spatele volanului. Dar chiar si asa, cand stam la semafor, daca privim putin mai atent in dreapta si'n stanga, la cei care traverseaza grabiti, le poti citi grija si nefericirea pe chip, dincolo de poleiala in care unii si'o imbraca, de rusine. Nu e un efort imens sa citim dincolo de zambetul fortat al unui om sau de hartia de 100 de lei pe care o scoate din portmoneu la supermarket, gandindu'se cu regret ca e ultima.

Oamenii sunt orgoliosi, le e rusine sa'si arate saracia si teroarea cu care se gandesc la ce vor pune familiei pe masa a doua zi. Sa'ti dau un exemplu concret. Recent, am fost in vizita la o matusa, in afara localitatii. Nu o mai vizitasem dinainte de Paste si cum voiam sa ii duc si pe copii un pic la aerul curat de tara, ne'am urcat in masina si ne'am dus pana acolo. Am fost socata de ce am gasit. Isi vanduse toate animalele pe cativa banuti (bine, nu avea multe, doar ceva gaini si o vacuta), nu mai avea electricitate, iar in bucatarie avea doar o paine uscata si un salam care... cine stie de cand era acolo. Iar ca ea sunt mii de oameni, in ziua de azi. Contrar opiniei generale, si la tara se moare de foame, exact ca la oras. Pe ea am ajutat'o eu. Dar pe altii cine'i ajuta? Ca vointa ar fi, dar foarte putini au cu ce.

Asa este. De multe ori imi zic(...visez si eu...) ca daca fiecare familie bogata ar lua sub aripa ei una sau doua familii sarace si i-ar ajuta cu o suma de bani lunara sau cu mancarica mai buna duminica, sau cu orice altceva ce lipseste acelor nevoiasi poate ca in tara asta n-ar mai fi atata tristete...
Vremuri grele au fost mereu. In fiecare epoca intr-un anumit fel si oamenii de atunci le clasificau ca pe cele mai grele vremuri.
Si totusi... sa multumim lui Dumnezeu pt ce avem si Doamne fereste de mai rau!

Marimira 01.06.2011 20:54:58

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 365693)
Asa este. De multe ori imi zic(...visez si eu...) ca daca fiecare familie bogata ar lua sub aripa ei una sau doua familii sarace si i-ar ajuta cu o suma de bani lunara sau cu mancarica mai buna duminica, sau cu orice altceva ce lipseste acelor nevoiasi poate ca in tara asta n-ar mai fi atata tristete...
Vremuri grele au fost mereu. In fiecare epoca intr-un anumit fel si oamenii de atunci le clasificau ca pe cele mai grele vremuri.
Si totusi... sa multumim lui Dumnezeu pt ce avem si Doamne fereste de mai rau!

:105:

Eu gandesc asa;nu conteaza ca ai masina scumpa daca ai si o inima mare,daca pe masura bogatiei tale poti face asisderea milostenie.Adica cate iti e de mare bogatia atat de mare sa iti fie si milostivirea!

Dzeu cred ca ne va judeca nu neaparat pentru masura bogatiei ci dupa masura in care am fi putut face binele si nu l-am facut!

anna21 01.06.2011 20:59:34

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 364453)

Și tu ce ai făcut cînd i-ai văzut căzuți pe jos?

Initial ma gandeam sa-i raspund doar Yasminei in particular, dar poate e bine sa mai spulberam un mit.
Cu multi ani in urma, un medic i-a povestit sotului ca a participat la un studiu pt a vedea cat de pregatiti sunt romanii pt a acorda primul ajutor. Imi pare rau, nu-mi amintesc ce boala se avea in vedere si ce simptome mima.
Acel medic a zis ca el a mimat in Piata Universitatii, in statia de troleibuz ca i se face rau si s-a prabusit peste garduletul care inconjura spatiul verde. Era aglomeratie. A asteptat primul ajutor. Si a asteptat.
Si dupa vreo zece minute a simtit ca cineva il ciupeste de un deget (probabil cerceta semnele vitale.. daca e mort ori ba).

Pe scurt: nu a primit nici un (prim) ajutor.

In fapt, daca vi se face rau este mai probabil sa fiti ajutat daca este un singur om de fata, decat daca sunteti intr-o piata aglomerata!

Poate va amintiti cazul mediatizat al casieritei de la casa de schimb petrecut in urma cu ceva ani. A iesit injunghiata pe strada si nu a ajutat-o nimeni, lumea trecea pe langa ea!
(replica romaneasca a cazului Kitti Genovese - gasiti pe net explicatia psihologica a fenomenului - e foarte interesant si concluziile tragice va vor schimba perceptia asupra societatii).

In general nu se baga nimeni sau esti impiedicat cand vrei sa ajuti pe cineva ("lasa-l domnisoara ca e beat!").

Danuta 01.06.2011 21:31:32

Citat:

Ma intreb daca un crestin ar trebui sa aiba o masina scumpa,sa spunem de la 20.000 euro in sus. Nu este o sfidare la adresa celor care nu isi permit sa cumpere o paine? Sau cata milostenie ar trebui sa faca un crestin care isi poate permite o masina de lux?

De ce sa nu poata avea Daniel? Daca Dumnezeu a ingaduit sa aiba? Eu cred ca credinta nu sta intr-o masina, o casa/vila sau o afacere. Atata timp cat exista Dumnezeu in tot ceea ce faci nu vad unde este problema. Sfidarea eu cred ca este daca te duci langa un infometat si incepi si mananci o friptura in fata lui, dar lui nu-i dai (totul este metaforic). Eu zic ca ar trebui sa ne preocupam fiecare de mantuirea si curatirea sufletului nostru si sa nu ne gandim cum au facut unul si altul de au masini , case scumpe. Eu personal cunosc persoane ''avute'' care sunt oameni foarte credinciosi si cu frica Lui Dumnezeu si sincer ii admir pentru ceea ce au realizat in viata si pentru faptul ca nu s-au deparat de Dumnezeu si mandria si trufia nu au pus stapanire pe sufletele lor. Sper ca nu te-am suparat, asta este parerea mea!:1:

Yasmina 01.06.2011 21:32:28

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 365720)
Initial ma gandeam sa-i raspund doar Yasminei in particular, dar poate e bine sa mai spulberam un mit.
Cu multi ani in urma, un medic i-a povestit sotului ca a participat la un studiu pt a vedea cat de pregatiti sunt romanii pt a acorda primul ajutor. Imi pare rau, nu-mi amintesc ce boala se avea in vedere si ce simptome mima.
Acel medic a zis ca el a mimat in Piata Universitatii, in statia de troleibuz ca i se face rau si s-a prabusit peste garduletul care inconjura spatiul verde. Era aglomeratie. A asteptat primul ajutor. Si a asteptat.
Si dupa vreo zece minute a simtit ca cineva il ciupeste de un deget (probabil cerceta semnele vitale.. daca e mort ori ba).

Pe scurt: nu a primit nici un (prim) ajutor.

In fapt, daca vi se face rau este mai probabil sa fiti ajutat daca este un singur om de fata, decat daca sunteti intr-o piata aglomerata!

Poate va amintiti cazul mediatizat al casieritei de la casa de schimb petrecut in urma cu ceva ani. A iesit injunghiata pe strada si nu a ajutat-o nimeni, lumea trecea pe langa ea!
(replica romaneasca a cazului Kitti Genovese - gasiti pe net explicatia psihologica a fenomenului - e foarte interesant si concluziile tragice va vor schimba perceptia asupra societatii).

In general nu se baga nimeni sau esti impiedicat cand vrei sa ajuti pe cineva ("lasa-l domnisoara ca e beat!").

Apoi mai este vb si de curajul de a solidariza cu cineva care este pe cale de a fi jefuit sau orisice alte intentii pe care un raufacator le-ar avea asupra cuiva.Si in aceste exemple lumea trece grabita,uitandu-se in pamant...
Iar voi fi intrebata ce am facut in aceste cazuri...ei bine voi povesti pe privat acelora interesati,important este ca NU m-am conformat paraliziei etice care se generalizeaza!

ionica_29 01.06.2011 22:46:55

Citat:

Domnule Dragomir,
Daca aveti o casuta pe langa Cluj si o dati in chirie in aceleasi conditii, ne mutam noi:)Promitem ca un porc pe an vom creste pt dvs. (mai rar proprietari ca dvs, sunteti de apreciat)

florin.oltean75 01.06.2011 22:54:23

Citat:

Problema nu este masina in sine,
ci atasamentul reflex pentru forma (in acest caz, forme cu iz de lux: masini scumpe, iahturi...).

Este ca o betie a sufletului.

Daca iti iei o masina de 50.000 de dolari si poti renunta la ea
fara sa ai cea mai mica parere de rau, este ok.

Dar pentru ca sufletul se lipeste de ea,
devine povara grea si zid intre ochiul interior si Dumnezeu.

Noi trebuie sa invatam sa ne dezlipim de forme.

Nu este o cale usoara, dar singura mantuitoare.

Milostenia se masoara dupa trairea inimii si nu dupa cantitatea de bani.

Dumnezeu are responsabilitatea tuturor fapturilor,
singura noastra responsabilitate este sa ne inmuiem inima sa fie calda si miloasa.

Atunci vom da cu inima si nu cu mintea.

AlinB 02.06.2011 11:21:20

Daca vorbim de bogati la modul general, de multe ori uitam de cuvintele:

" Și iarăși zic vouă că mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăția lui Dumnezeu." Matei 19:24

Este cvasiimposibil sa ai o avere sau o mare afacere si sa nu fii atasat de ea.
Si este periculos si pentru mantuire, ca ai sa fi intrebat ce ai facut folositor pentru cei din jur cu ea.
Ai facut bine dupa masura ei? Sau nu prea..

AlinB 02.06.2011 11:24:09

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 365762)
Milostenia se masoara dupa trairea inimii si nu dupa cantitatea de bani.

Da, daca vorbim de femeia sarmana care a dat doi banuti la templu, care erau mai de pret la Dumnezeu decat multul din averea celor care aveau mult.

Dar nu inseamna ca daca ai bani multi si dai bani putini, restul ducandu-se pe "fitze" si afaceri fara finalitate spirituala, trebuie sa te amagesti ca ai inima buna si asta este doar ceea ce conteaza.

guardian knight 02.06.2011 21:11:53

Citat:

În prealabil postat de Lilith23 (Post 365380)
Și eu sunt clujeancă. Hai că-ți arăt eu oameni sărmani, dacă vrei! Că sunt destui, mult mai mulți decât îți închipui tu.
Să "ia" cineva un teren pustiu? Dar ce, terenurile se iau așa... "eu l-am găsit primul, e al meu"? Chiar și terenul ăla pustiu aparține cuiva, dacă nu unei persoane fizice, atunci statului. Nu te poți apuca să plantezi ceva sau să crești o vacă unde ai chef.

Daca plecam de la premisa ca "om sarac " e ala ce s-a nascut sub ceru liber, enentual intr-o caruta cu coviltir...atunci ,e vorba de minoritarii nostrii,nomazi prin rasa,si nelegati de pamant,iubitori de calatorii si libertate,DA !

Ia mai du-te si tu pe la Cora,Kaufland,Iulius moll, Polus Center...ca am impresia ca locuiesti pe langa pata Rat,mai degraba ,daca zici mereu ca vezi in jur numa saraci !!!

Aratas-mi-i si mie, da te rog nu tigani,ca de astia is satul pana peste cap !

guardian knight 02.06.2011 21:16:44

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 365317)
@ knight
Iti inteleg punctul de vedere si pe undeva ai dreptate.
Si eu am avut bunici la tara. Casa lor paraginita a fost luata de o verisoara care a renuntat la jobul de la oras si s-a apucat de gradinarit.
A inflorit totul sub mana ei, dar nu e de ajuns. Tot e necesar ca cineva sa castige bani in familie.
Lucrurile s-au schimbat, nici eu nu sunt f la curent dar.. Nu este asa ca nu ai voie sa tai porcul in gospodarie ci trebuie dus la abator? ( prevederi europene). Cat despre vanzarea de lapte, Branza, oua .. exista o politica de descurajare a cumpararii de la tarani (ca nu este sanatos, ca laptele nu e pasteurizat, ca oul are salmonela sau whatever!).
Nu exagerez deloc. Cu multi ani in urma cand lucram in marketing citeam rapoarte europene care spuneau ca in Romania oamenii trebuie sa consume x (Citra exacta sau procent) mai putina telemea, de ex. De ce? Ca sa intre branza kraft si altele pe piata. Se vorbea clar de masuri de schimbare a mentalitatii fata de produse neprocesate ( de la tarani), despre beneficiile consumului branzei procesate (cost, locuri de munca etc).

Viitorul nu e roz.

Pasul urmator este interzicerea cultivarii legumelor. In Sua exista deja lege, nu am timp acum, dar revin cu ea.

Da, in general e corect ce spuneti,si eu sunt revoltat de acest dzinteres al Statului Roman, incurajat foarte insistent de catre UE, care nu pune un accent mult mai puternic pe tarani !

Ar trebui sa aiba suventii peste subventii,ca sa atraga lumea inapoi la originile lor de plugari !
Sa nu stie cum sa fuga din blocuri, nu invers, cum se intapla acuma !
Iluziaa lor e ca Occidentu ne-a face o tara industrializata ! De parca ar avea nevoie sa le facem lor tehnica de varf !

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:14:01.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.