Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserici Protestante (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5030)
-   -   Pentru ce pleaca oamenii din Bisericile istorice (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15091)

stefan florin 12.06.2012 20:19:45

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452354)
Că Sfântul Sinod al BOR recunoaște Bisericii Catolice statutul de BISERICĂ CREȘTINĂ.

Dar, încă o dată: dacă dumneavoastră aveți dubii, interesați-vă la Patriarhie. Mie personal îmi sunt suficiente comunicatele de pe pagina oficială a BOR.

amice, chiar daca e cald si soare afara SA NU BATEM CAMPII! A fost in Romania papa Ioan Paul 2. Nu-mi amintesc ca Sinodul BOR sa fi afirmat OFICIAL ca il recunoste pe papa PASTORUL UNIVERSAL AL INTREGII CRESTINATATI. Nici Biblia NU spune asta, chiar daca voi SPECULATI acest lucru cu versete trase de par. Au fost unii CU BIBLIA IN MANA care "au gasit scris" IN BIBLIE ca Hristos cu Satanael ar fi fost frati. Gradina Domnului E MARE amice!

MihaiG 12.06.2012 20:21:27

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 452357)
De ce, chiar aveati nevoie de ele?

Nu de alta dar ca sa va satisfaca trebuie sa taiat din start si cu ochii inchisi ideea ca este scris ca atare datorita unor conventii ortografice.

Deci daca puteti sa-i inchideti cand va place si sa-i deschideti doar spre ce va place, de ce mai vorbiti de argumente?

Doamne, dar de ce vă mai chinuiți atâta și nu tăiați o dată nodul gordian, adresându-vă cu o întrebare Patriarhiei ?

MihaiG 12.06.2012 20:23:03

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 452361)
amice, chiar daca e cald si soare afara SA NU BATEM CAMPII! A fost in Romania papa Ioan Paul 2. Nu-mi amintesc ca Sinodul BOR sa fi afirmat OFICIAL ca il recunoste pe papa PASTORUL UNIVERSAL AL INTREGII CRESTINATATI.

Nici n-am spus asta. Am spus că Sinodul BOR s-a referit la Biserica Catolică cu sintagma Biserică creștină. Ce e așa de greu de înțeles, sau acceptat ?

Dar... cum să-i spui Biserică creștină, când dogma ta (după cum susțin unii ortodocși) afirmă că ei nici nu au botez valid, și deci nu sunt creștini ?!

Mihailc 12.06.2012 20:28:50

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452360)
Dar nu este vorba nicidecum despre o numire formală, rezumată la numele oficiale ale altor culte.

De exemplu, BC nu se numește Biserica Creștină Catolică, și totuși, în decizia sa, Sfantul Sinod al BOR o numește Biserică creștină.

Nu e în nume, dar e în calitate.

Citat:

Poate nu poate, uite că o face.
Nu în modul în care înțelegeți voi. Sinodul BOR nu hotărăște ”ex catedra” sau în virtutea unei infailibilități imaginare, cum face papa de la Roma.
Nu confundați politețea irenică cu declarații cu valoare de doctrină.

Numai că ne îndepărtăm de subiectul inițial al topicului, adică ”de ce pleacă oamenii din Bisericile istorice la cultele isterice?”.

MihaiG 12.06.2012 20:34:03

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 452364)
Nu confundați politețea irenică cu declarații cu valoare de doctrină.

Ia stați puțin. Deci afirmați că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de dragul politeții irenice, este dispus să folosească formulări care vin în răspăr cu dogma revelată, cu Adevărul stabilit de Sinoadele Ecumenice, cu Crezul în care mărturisește "Una, sobornicească și apostolească Biserică" ?!

stefan florin 12.06.2012 20:34:15

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452363)
Nici n-am spus asta. Am spus că Sinodul BOR s-a referit la Biserica Catolică cu sintagma Biserică creștină. Ce e așa de greu de înțeles, sau acceptat ?

Dar... cum să-i spui Biserică creștină, când dogma ta (după cum susțin unii ortodocși) afirmă că ei nici nu au botez valid, și deci nu sunt creștini ?!

atunci hotaraste-te: ori e dogma ori e parerea unor ortodocsi (botezul valid)

osutafaraunu 12.06.2012 20:34:39

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 452336)
Au facut-o spontan si de buna voie, nu manipulati cu texte din Vechiul Testament si povestiri duioase cum ca nu le merge bine in viata daca nu baga averea la comun.

Crezi că adventiștii n-o fac "spontan și de bună voie"? A rămas vreun adventist "restanțier" la zecime neîngropat de pastor (cum se mai întâmplă pe ici pe colo știm noi unde)?

La mizeriile din postarea #190, nu merită să răspund. Nici măcar pe topicul "De la lume adunate..."

osutafaraunu 12.06.2012 20:35:30

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 452343)
daca ati fost majoritari in Romania ati facut acest lucru: ADUNAREA MANTUIRII NEAMULUI ADVENTIST DE ZIUA 7. Din pacate pentru voi NU sunteti majoritari NICAIERI in lume, nici macar in SUA, tara voastra de bastina

Dacă și cu parcă...

Mihailc 12.06.2012 20:36:34

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452365)
Ia stați puțin. Deci afirmați că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de dragul politeții irenice, este dispus să folosească formulări care vin în răspăr cu dogma revelată, cu Adevărul stabilit de Sinoadele Ecumenice, cu Crezul în care mărturisește "Una, sobornicească și apostolească Biserică" ?!

Nu te supăra pe mine, dar deja începi să bați câmpii cu interpretările astea.

stefan florin 12.06.2012 20:36:38

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 452368)
Dacă și cu parcă...

stiu...DOARE ACEST LUCRU...doare TARE...

osutafaraunu 12.06.2012 20:39:20

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 452370)
stiu...DOARE ACEST LUCRU...doare TARE...

Ce să doară? Că suntem minoritari? Deloc amice! Nu mi-aș dori să fac parte dintr-o grupare religioasă majoritară. Cred că bănuiești de ce (tot o problemă de "durere")...

MihaiG 12.06.2012 20:40:06

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 452369)

Nu mă supăr, înțeleg că adevărul doare și că, o dată cu pana de idei, încep să apară argumentele de genul "bați câmpii"...

ioanna 12.06.2012 20:40:28

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 452369)

Eu propun sa spunem biserica hindusa romano-catolica. Cum Doamne sa le spui cultelor care se intemeiaza pe persoana si opera lui Iisus Hristos? Culte crestine sau culte budiste?

MihaiG 12.06.2012 20:43:23

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452373)
Eu propun sa spunem biserica hindusa romano-catolica :) Cum Doamne sa le spui cultelor care se intemeiaza pe persoana si opera lui Iisus Hristos? Culte budiste?

Doar v-a explicat domnul Cătălin. Până mai deunăzi, apelativul oficial al ortodocșilor pentru Biserica Catolică era "papiști".

Oricum, apelativul "creștin" implică un lucru cert: recunoașterea validității Botezului, fără de care nimeni nu se poate numi creștin.

Mihailc 12.06.2012 20:44:44

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452372)
Nu mă supăr, înțeleg că adevărul doare și că, o dată cu pana de idei, încep să apară argumentele de genul "bați câmpii"...

Aha, deci tu vorbești acuma ex catedra și de-aia ți se pare că stăpânești adevărul....

Deși nu-i vorba de așa ceva în cazul de față, admit că adevărul doare câteodată, însă tu ar trebui să te bucuri că nu doare prostia.

MihaiG 12.06.2012 20:48:00

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 452376)
Aha, deci tu vorbești acuma ex catedra și de-aia ți se pare că stăpânești adevărul....

Deși nu-i vorba de așa ceva în cazul de față, admit că adevărul doare câteodată, însă tu ar trebui să te bucuri că nu doare prostia.

Nu era mai cu economie de bătăi pe tastatură, de biți și kilobiți, să vă exprimați ideea simplu și concis: "Bă, ești prost !" ?!

Bun, făcând un rezumat al contraargumentelor dumneavoastră, avem:

1. E o greșeală de ortografie;

2. Bați câmpii;

3. Ești prost.

Totuși, față de importanța problemei, n-ar fi mai simplu să vă adresați Patriarhiei pentru o lămurire ? Este Papa Benedict al XVI-lea creștin sau nu ? Sunt catolici creștini ? Este BC o Biserică ?

catalin2 12.06.2012 20:54:48

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452331)
Decizia Sfântului Sinod cu privire la IPS Corneanu nu spune niciunde că sacramentele catolicilor n-ar fi valide.
Asta pe de o parte, iar pe de altă parte decizia Sfântului Sinod al BOR, din care faceți parte și pe care ar trebui să o respectați, face vorbire despre "alte Biserici creștine", adică recunoaște implicit existența altor Biserici creștine (atenție, Biserici cu B mare) pe lângă BO.

Nu spune direct, ca sa nu-si puna in cap pe catolici. Dar v-am mai spus ca de mai mult timp se foloseste limbajul protocolar la nivel oficial, adica vorbirea corecta politic. Unde ati intalnit ca Dalai Lama sa fie numit dl. Dalai sau nenea Dalai sau si mai rau paganul Dalai. Inseamna ca dvs. recunoasteti budismul daca ii spuneti Dalai Lama (si chiar cu litera mare Lama). De asemenea nu o sa vedeti in comunicatele oficiale spunandu-se sectarii, in schimb preotii numai asta spun. Sau sa spuna ceva rau de musulmani, stim ca papa a spus ceva si apoi s-a tot chinuit cateva luni sa o intoarca, sa-si ceara scuze, etc.
In legatura cu "alte Biserici crestine" ar fi fost o neintelegere sa spun sa nu se impartaseasca in alte biserici, s-ar fi inteles ca e vorba de cele ortodoxe.
Acum o sa va dau si explicatia din care reiese ca in comunicat se spune de fapt adevarul, dar nu direct. Scrie: "pe temeiul Sfintelor Canoane și al învățăturii de credință ortodoxă" Atat, nu e nevoie de mai mult, stiti ca v-am dat ce spun canoanele ortodoxe plus invatatura de credinta. Ba chiar spun si mai rau canoanele, sa nu se slujeasca cu ereticii si sa nu se impartaseasca cu ereticii. Nu mai e loc de intors aici.
Dar acestea le-am mai discutat, din ce stiu in dialogurile cu dvs. este ca pentru dvs. nu are importanta adevarul sau vreun argument, doar ca sa se potriveasca parerilor dvs. Dar nu e ceva singular, e ceva tipic pentru catolici, nu au nicio importanta zecile de arguemente, gasesc un pasaj scos din context, il interpreteaza si apoi ala ramane pentru totdeauna.

ioanna 12.06.2012 21:01:29

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452378)
Totuși, față de importanța problemei, n-ar fi mai simplu să vă adresați Patriarhiei pentru o lămurire ? Este Papa Benedict al XVI-lea creștin sau nu ? Sunt catolici creștini ? Este BC o Biserică ?

Botezul e usa de intrare in Biserica. Prin Mirungere ortodocsii patrund in Biserica, in timp ce heterodocsii raman in tinda ei. Il asteptam pe SS Papa Benedict sa paseasca in Biserica :)
Nu ma intereseaza sa ma adresez Patriarhiei pentru chestiuni ridicole.

MihaiG 12.06.2012 21:03:16

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452380)
Nu spune direct, ca sa nu-si puna in cap pe catolici. De asemenea nu o sa vedeti in comunicatele oficiale spunandu-se sectarii, in schimb preotii numai asta spun.

Înseamnă că e foarte grav. În comunicatele oficiale, în Deciziile Sfântului Sinod nu se spune adevărul ?!

Politețea irenică e mai importantă decât Adevărul revelat ?!

catalin2 12.06.2012 21:04:21

Citat:

Nu stiu daca ati inteles, eu (probabil si altii) nu avem icio nelamurire, cel care o aveti sunteti dvs. Asa ca scrieti daca doriti scrieti Patriarhiei, ma indoiesc ca Patriarhul o sa stea sa raspunda la scrisori. Noi spunem Crezul tot timpul, acolo e vorba doar de o Biserica, nu mia multe (din cate imi amintesc anul trecut sau acum doi ani a fost in BOR anul Crezului).
In plus, Papa a spus ca doar BC este Biserica lui Hristos si vreti sa spuneti ca BO, considerata mult mai conservatoare, recunoaste toate cultuletele ca biserici. Nu mai pregeta sa afle unde s-a mai intemeiat un cult sa nu faca o greseala si sa nu il spuna si pe acela.
Nu in ultimul rand am onservat la unii credinciosi nevoia ca BO sa recunoasca neaparat si pe ei. Mai ales la eterodocsii ecumenisti, nu sunt impacati daca ortodocsii nu ii recunosc si pe ei. Probabil in adanc isi dau seama ca e ceva in neregula si BO este ceva important, totul depinde de ce spune BO. Pe mine de exemplu nu ma intereseaza absolut deloc daca adventistii, martorii, catolicii, musulmanii sau orice religie ii considera pe ortodocsi in orice fel. E ultima grija a mea. Mult mai rau ma deranjeaza cand un eterodox spuen ca si ortodocsii sunt la fel ca alte culte, intr-un fel asta inseaman ca si noi credem acele invataturi gresite, ceea ce e un pacat pentru noi.

ioanna 12.06.2012 21:07:19

Citat:

1. E o greșeală de ortografie;

2. Bați câmpii;

3. Ești prost.

4. Sunteti ridicol. Ma scuzati, dar insinuarile d-voastra chiar sunt ridicole.
Biserica Ortodoxa recunoaste in celelalte biserici si culte crestine diferite grade de deviere de la dreapta invatatura de credinta, de inchinare si de traire pe care Dumenzeu ne-a descoperit-o, nu au acelasi "statut" cu biserica ortodoxa.

Mihailc 12.06.2012 21:13:55

Citat:

Nu era mai cu economie de bătăi pe tastatură, de biți și kilobiți, să vă exprimați ideea simplu și concis: "Bă, ești prost !" ?!

Un pic de politețe irenică trebuie să păstrăm în formulare.....

MihaiG 12.06.2012 21:16:35

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 452384)
Nu stiu daca ati inteles, eu (probabil si altii) nu avem icio nelamurire, cel care o aveti sunteti dvs.

Vă înșelați grav. Eu nu am nicio nelămurire: Biserica întemeiată de Hristos este Una, Sfântă, Catolică și Apostolică Biserică, așa cum mărturisesc Sfinții Părinți de la Sinodul de la Constantinopol.

Citat:

Asa ca scrieti daca doriti scrieti Patriarhiei, ma indoiesc ca Patriarhul o sa stea sa raspunda la scrisori.

Eu personal nu simt nevoia să scriu nimic, în schimb apreciaz că este foarte grav dacă chiriarhii dumneavoastră nu înțeleg să-și ia rolul de păstori în serios. Totuși, încercați, poate vă înșelați.

Citat:

vreti sa spuneti ca BO, considerata mult mai conservatoare, recunoaste toate cultuletele ca biserici. Nu mai pregeta sa afle unde s-a mai intemeiat un cult sa nu faca o greseala si sa nu il spuna si pe acela.

Păi nu eu spun, ci comunicatele Patriarhiei.....

ioanna 12.06.2012 21:22:39

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452388)
Vă înșelați grav. Eu nu am nicio nelămurire: Biserica întemeiată de Hristos este Una, Sfântă, Catolică și Apostolică Biserică, așa cum mărturisesc Sfinții Părinți de la Sinodul de la Constantinopol...

Atunci de ce ne tot bateti la cap cu tampenii si insinuari ridicole? Noi nu avem nelamuriri, credem intr-un Sfanta, Catolica(soborniceasca) si Apostolica Biserica, asa cum marturisesc Sfintii Parinti si deasemenea recunoastem diferite grade de ratacire de la dreapta invatatura de credinta, de inchinare si de traire ale acesteia, ce apar la diferite denominatiuni sau biserici crestine, cum e si schismatica Biserica a Apusului.

Daca nu intelegeti comunicatele Patriarhiei, adresati-va ei.

MihaiG 12.06.2012 21:26:18

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452385)
4. Sunteti ridicol. Ma scuzati, dar insinuarile d-voastra chiar sunt ridicole.
Biserica Ortodoxa recunoaste in celelalte biserici si culte crestine diferite grade de deviere de la dreapta invatatura de credinta, de inchinare si de traire pe care Dumenzeu ne-a descoperit-o, nu au acelasi "statut" cu biserica ortodoxa.

Înainte de a folosi termeni și expresii de genul "sunteți ridicol" ar fi bine, poate, să încercați să vedeți ce anume a spus interlocutorul.

Eu am susținut că BOR, prin terminologia folosită, recunoaște și altor culte statutul de "Biserici creștine" (în vădită contradicție cu opiniile unor ortodocși de gen Cătălin2 care își imaginează că, de exemplu, catolicii, neavând botez valid, nu sunt creștini).

Nici mai mult, nici mai puțin.

MihaiG 12.06.2012 21:31:45

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452391)
Atunci de ce ne tot bateti la cap cu tampenii si insinuari ridicole?

Eu vă bat la cap cu texte de pe pagina oficială a Patriarhiei. Cum alegeți să le catalogați este problema dumneavoastră.

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452391)
Noi nu avem nelamuriri, credem intr-un Sfanta, Catolica(soborniceasca) si Apostolica Biserica, asa cum marturisesc Sfintii Parinti si deasemenea recunoastem diferite grade de ratacire de la dreapta invatatura de credinta, de inchinare si de traire ale acesteia, ce apar la diferite denominatiuni sau biserici crestine, cum e si schismatica Biserica a Apusului.

Dar uite că unii dintre dumneavoastră, nerecunoscând validitatea botezului în Biserica Catolică, nu sunt dispuși să acorde catolicilor calitatea de creștini. Certați-vă cu Cătălin2, nu cu mine.

Apropo, termenul grecesc "Καθολικὴν" nu se traduce în limba română prin "sobornicesc". Am mai arătat acest lucru.

ioanna 12.06.2012 21:35:56

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452393)
Eu am susținut că BOR, prin terminologia folosită, recunoaște și altor culte statutul de "Biserici creștine" (în vădită contradicție cu opiniile unor ortodocși de gen Cătălin2 care își imaginează că, de exemplu, catolicii, neavând botez valid, nu sunt creștini).

Eu stiam ca atunci cand un catolic trece la Ortodoxie, nu i se mai face botezul, ci doar se leapada de erezii si marturiseste Crezul ortodox, iar apoi i se face mirungerea. Sinoadele au prescris rebotezarea tuturor celor care au fost botezati cu o formula incorecta, netrinitariana sau nu e valid botezul daca s-a facut cu o singura afundare in loc de trei.

MihaiG 12.06.2012 21:39:18

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 452395)
Eu stiam ca atunci cand un catolic trece la Ortodoxie, nu i se mai face botezul, ci doar se leapada de erezii si marturiseste Crezul ortodox, iar apoi i se face mirungerea. Sinoadele au prescris rebotezarea tuturor celor care au fost botezati cu o formula incorecta sau nu e valid botezul daca s-a facut cu o singura afundare in loc de trei.

După cum am mai zis, certați-vă cu Cătălin2, căci el este acela care nu recunoaște aceste lucruri (sau, mai bine zis, consecința logică a lor, respectiv faptul că BO recunoaște validitatea Botezului săvârșit în afara BO, în anumite circumstanțe).

Dar, pentru că am văzut că sugestia mea privind apelul la Patriarhie nu este bine primită, am să mă rezum la a vă întreba pe dumneavoastră: Apreciați că cei botezați în BC sunt creștini ?

ioanna 12.06.2012 21:48:20

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452396)
Apreciați că cei botezați în BC sunt creștini ?

Pentru mine cei care-l recunosc pe Hristos ca Mantuitor, care cred in marturia si invatatura lui pot fi numiti crestini.

stefan florin 12.06.2012 21:50:35

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 452371)
Ce să doară? Că suntem minoritari? Deloc amice! Nu mi-aș dori să fac parte dintr-o grupare religioasă majoritară. Cred că bănuiești de ce (tot o problemă de "durere")...

ma bucur ca esti sincer. Chiar te felicit pentru asta. Recunosti singur ca esti membru al unei grupari religioase si NU al Bisericii Crestine. E o MARE diferenta. Intradevar adventismul de ziua 7 e doar o grupare religioasa la fel ca si martorii lui Iehova

ucenic 12.06.2012 22:12:29

Citat:

În prealabil postat de sad story (Post 452304)
exista si priveghiuri penticostale? cu ce difera de cele ortodoxe? sau sunt identice?

Nu este un ritual anume sau obicei de tinut.

La priveghi noi cantam, ne rugam si citim din Sf.Scripturi.

AlinB 12.06.2012 23:45:13

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 452367)
Crezi că adventiștii n-o fac "spontan și de bună voie"? A rămas vreun adventist "restanțier" la zecime neîngropat de pastor (cum se mai întâmplă pe ici pe colo știm noi unde)?

Pai la voi pastorul nu ingroapa pe nimeni, inmormantarea e doar prilej de propaganda, sa se urce pastorul pe mormant si sa strige ca a fost trimis de Dumnezeu cu o misiune speciala si asta doar pentru ca are o Biblie in mana si intamplator, stie sa citeasca.

Ba chiar ar trebui sa plateasca pentru chestia asta.

Citat:

La mizeriile din postarea #190, nu merită să răspund. Nici măcar pe topicul "De la lume adunate..."
Uite ce repede vedem "mizeriile" din curtea altora dar din curtea noastra "nici nu merita sa raspund".

AlinB 12.06.2012 23:45:58

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 452362)
Doamne, dar de ce vă mai chinuiți atâta și nu tăiați o dată nodul gordian, adresându-vă cu o întrebare Patriarhiei ?

Pai pe tine te roade, tu sa intrebi.

Eu stiu de ce este scris asa si pana nu o sa apara o decizie Sinodala care sa spuna altceva, asa ramane.

delia31 12.06.2012 23:54:38

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 452166)
Prietene, m-ai convins. Daca tot efortul bisericii primare, de a discerne in lumina Duhului Sfant, care sunt scrieri inspirate, sfinte, daca efortul lor de a le prinde in canonul biblic, pentru tine nu inseamna nimic... atunci ce mai pot zice?

Daca chiar si versete ca acesta...

"Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna." (2Tim.3:16,17)

... inca nu-ti spun nimic... atunci Domnul sa aibe mila de tine.

...

"Pocaiti-va si credeti in Evanghelie."" (Marc.1:15)

Vai, vai! Ce-a zis Mihailc si ce ati inteles dvs.!
Mihailc zice una: ”Cuvântul lui Dumnezeu nu e se limiteaza doar la Biblie.”
Dvs. intelegeti alta: si anume ca pentru Mihailc (si prin extensie, pt. ortodocsi), scrierile Bibliei „nu inseamna nimic…nu sunt scrieri inspirate si sfinte”.
Iar la sfarsit il compatimiti de la inaltimea soclului de aburi pe care v-ati autointronizat: „…atunci Domnul sa aibe mila de tine”.

Acum, ca tot ne considerati un fel de aborigeni numa’ buni de evanghelizat, dvs. np, cei atat de bine „ancorati in Cuvant”, pe noi astia ortodocsii ce
n-am auzit pana acum de Biblie, imi dati voie sa va spun doar o mica parte din ce intelege un ortodox din expresia „Cuvantul lui Dumnezeu nu se limiteaza doar la Biblie”?

Intai de toate, sesizati vreo diferenta intre urmatoarele doua propozitii sau ele sunt identice?
1. Cuvantul lui Dumnezeu e Biblia
2. Biblia e Cuvantul lui Dumnezeu.

Daca pentru dvs., Biblia e Cuvantul lui Dumnezeu (propozitia 2), va rugam frumos macar sa incercati sa nu transferati propriile dvs. limitari solascripturiste si asupra sensurilor ortodoxe inepuizabile ale afirmatiei lui Mihailc: „Cuvantul lui Dumnezeu nu se limiteaza la Biblie”.

Pentru ortodocsi, Cuvantul lui Dumnezeu nu e doar Biblia. Si nici nu consideram ca Dumnezeu S-a revelat in totalitate in Biblie, ci continua s-o faca prin sfinti, din ale caror scrieri, np iau doar ce le convine si sfideaza ceea ce ii incomodeaza, adica despre Maica Domnului, Sf. Cruce etc.

Daca pt. dvs. Cuvantul lui Dumnezeu are doar un inteles morfologic, lingvistic, semantic, pentru ortodocsi, Cuvantul lui Dumnezeu nu e cuprins doar intr-o Carte, nu e doar o serie de povesti despre Cineva, ci e chiar acel Cineva, e chiar o Persoana, una din cele trei ale Sfintei Treimi, care exista din vesnicie, cu mult inainte ca autorii scripturilor sa fi captat in limbaj uman imperfect cate ceva din taina inepuizabila a Logosului: „ La inceput a fost Cuvantul. Si Cuvantul, trup S-a facut”.

Atat cat a fost scris in Scriptura, e doar o infinitezimala particula din infinita taina a Cuvantului ca Persoana Treimica existenta din vesnicie. Chiar si asa, ne depaseste.

ucenic 13.06.2012 00:54:17

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 452446)
Intai de toate, sesizati vreo diferenta intre urmatoarele doua propozitii sau ele sunt identice?
1. Cuvantul lui Dumnezeu e Biblia
2. Biblia e Cuvantul lui Dumnezeu.

Sa privim putin in urma la ceea ce am scris. Re-postez doua dintre versete:

"Semanatorul a iesit sa-si semene samanta... Iata ce inteles are pilda aceasta: Samanta este Cuvantul lui Dumnezeu." (Luc.8:5,11)

"Dar El, drept raspuns, a zis: "Mama Mea si fratii Mei sunt cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu si-l implinesc." (Luc.8:21)

Aici vroiam sa arat ca expresia "Cuvantul lui Dumnezeu" nu descrie numai pe Hristos - Logosul ci si Scriptura, unde vroiam sa intaresc ideea despre sfintenia si evident, autoritatea acestor scrieri.

Si, uimitor, iata ce posteaza Mihailc cu privire la versetele de mai sus:

"Dacă în toate versetele pe care le-ai turnat mai sus, voi penticostalii credeți că e vorba de cuvântul scris atunci sunteți total analfabeți în cultura biblică (aia adevărată nu memoratul mecanic de versete)."

...

In concluzie, eu da, afirm ca exprimarea #2. Biblia e Cuvantul lui Dumnezeu este cea corecta.

Dar cand spun "Sola Scriptura" nu spun "Numai Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu" ci spun "Numai Biblia este Scrierea sfanta cu autoritate divina in viata mea". Si asta pentru ca Dumnezeu ne vorbeste si prin vise, si prin prooroci si prin slujitorii induhovniciti de la amvon sau de la altar, ori scrierile inspirate ale sfintilor Sai etc. Insa, despre asemenea "Revelatii Sfante" sau "Cuvinte ale lui Dumnezeu" Biblia imi spune ca trebuie sa le verific. Cu ce? Cu Ea insasi:

Iudeii acestia aveau o inima mai aleasa decat cei din Tesalonic. Au primit Cuvantul cu toata ravna si cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spunea, este asa." (Fapt.17:11)

Insa Sf.Scriptura nu mai trebuie "verificata", nici "cercetata" caci:

"Cuvantul Tau este cu totul incercat (in foc - n.a.), si robul Tau il iubeste." (Ps.118:140 var.Bartolomeu*)

__
* Unde se face o mentiune asupra acestui Psalm 118:
"(,,,) Tema generală a psalmului este legea dumnezeiască, în sensul ei cel mai larg: totalitatea învățăturilor pe care Dumnezeu le-a descoperit și le-a transmis prin profeți. De aici, frecvența unor cuvinte care gravitează în jurul noțiunii de „lege“: nelegiuire, fărădelege, mărturie, poruncă, dreptate, îndreptare, făgăduință, pricepere, înțelepciune, cuvânt, spusă, judecată, cale ..."

Mihailc 13.06.2012 01:32:54

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 452459)
Sa privim putin in urma la ceea ce am scris. Re-postez doua dintre versete:

"Semanatorul a iesit sa-si semene samanta... Iata ce inteles are pilda aceasta: Samanta este Cuvantul lui Dumnezeu." (Luc.8:5,11)

"Dar El, drept raspuns, a zis: "Mama Mea si fratii Mei sunt cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu si-l implinesc." (Luc.8:21)

Aici vroiam sa arat ca expresia "Cuvantul lui Dumnezeu" nu descrie numai pe Hristos - Logosul ci si Scriptura, unde vroiam sa intaresc ideea despre sfintenia si evident, autoritatea acestor scrieri.

Si, uimitor, iata ce posteaza Mihailc cu privire la versetele de mai sus:

"Dacă în toate versetele pe care le-ai turnat mai sus, voi penticostalii credeți că e vorba de cuvântul scris atunci sunteți total analfabeți în cultura biblică (aia adevărată nu memoratul mecanic de versete)."

...

In concluzie, eu da, afirm ca exprimarea #2. Biblia e Cuvantul lui Dumnezeu este cea corecta.

Dar cand spun "Sola Scriptura" nu spun "Numai Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu" ci spun "Numai Biblia este Scrierea sfanta cu autoritate divina in viata mea". Si asta pentru ca Dumnezeu ne vorbeste si prin vise, si prin prooroci si prin slujitorii induhovniciti de la amvon sau de la altar, ori scrierile inspirate ale sfintilor Sai etc. Insa, despre asemenea "Revelatii Sfante" sau "Cuvinte ale lui Dumnezeu" Biblia imi spune ca trebuie sa le verific. Cu ce? Cu Ea insasi:

Iudeii acestia aveau o inima mai aleasa decat cei din Tesalonic. Au primit Cuvantul cu toata ravna si cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spunea, este asa." (Fapt.17:11)

Insa Sf.Scriptura nu mai trebuie "verificata", nici "cercetata" caci:

"Cuvantul Tau este cu totul incercat (in foc - n.a.), si robul Tau il iubeste." (Ps.118:140 var.Bartolomeu*)

__
* Unde se face o mentiune asupra acestui Psalm 118:
"(,,,) Tema generală a psalmului este legea dumnezeiască, în sensul ei cel mai larg: totalitatea învățăturilor pe care Dumnezeu le-a descoperit și le-a transmis prin profeți. De aici, frecvența unor cuvinte care gravitează în jurul noțiunii de „lege“: nelegiuire, fărădelege, mărturie, poruncă, dreptate, îndreptare, făgăduință, pricepere, înțelepciune, cuvânt, spusă, judecată, cale ..."

Ucenic, dacă erai cinstit cu tine însuți și cu noi, stăteai deoparte nu te amestecai în discuții care te depășesc.

Nu există nicio dovadă că expresia ”Logos tou Theou”, din versetele postate de tine, se referă la scrieri, dintr-un motiv foarte simplu: Cel care le-a rostit este însuși Logosul Întrupat, Cuvântul făcut trup, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Cuvântul era acolo prezent, nu era nevoie de nicio mijlocire textuală pentru a intra in relație cu El. Sau vrei să spui că Hristos a făcut trimitere la o scriere cu autoritate mare decât a Lui? Nu sesizezi ce aberantă e interpretarea voastră?

tabitha 13.06.2012 01:38:59

Incredibil, un asemenea topic a ajuns la 24 pagini și muulte aberații spuse cu aplomb. Ucenic, btw, tu te cam ceri afară de pe forumul ăsta, poluezi prea mult. N-aveți și voi forumuri unde să-ți interpretezi biblia după cum te taie capul?!

ucenic 13.06.2012 01:42:46

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 452469)
Ucenic, dacă erai cinstit cu tine însuți și cu noi, stăteai deoparte nu te amestecai în discuții care te depășesc.

One comment and no more:

"Tata, Doamne al cerului si al pamantului, Te laud pentru ca ai ascuns aceste lucruri de cei intelepti si priceputi, si le-ai descoperit pruncilor. Da, Tata, fiindca asa ai gasit cu cale Tu." (Luc.10:21)

Mihailc 13.06.2012 02:03:32

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 452472)
One comment and no more:

"Tata, Doamne al cerului si al pamantului, Te laud pentru ca ai ascuns aceste lucruri de cei intelepti si priceputi, si le-ai descoperit pruncilor. Da, Tata, fiindca asa ai gasit cu cale Tu." (Luc.10:21)

Iar te refugiezi în telonovele! Vezi că acolo scrie prunci, nu pompieri.

Ca să folosesesc principiul vostru ”Scriptura se tâlcuiește cu Scriptura”, iată ce spune Pavel despre virtuțiile prunciei:

”Fraților, nu fiți copii la minte. Fiți copii când e vorba de răutate. La minte însă, fiți desăvârșiți. ” (1 Corinteni 14:20)

E stranie totuși simpatia pentru receptivitatea divină a copilăriei pentru un membru al unei secte care își ”botează” adepții la maturitate.
Fățarnici și mincinoși, asta sunteți voi penticostalii (și nu numai voi, toată galaxia de grupuscule religioase postcreștine rezultată din big-bangul protestant ). Și când nu mai aveți pe cine înșela, vă fraieriți singuri!

ioanna 13.06.2012 07:20:42

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 452459)

Biblia e Cuvantul lui Dumnezeu, pentru ca in cuvintele pe care le citesti in ea, tu traiesti prezenta directa a persoanei Cuvantului. Prin revelatia cartilor VT si a Evangheliilor, Dumnezeu-Cuvantul si-a facut simtita prezenta si actiunea Lui personala in relatia cu oamenii. "Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire". (2 Tim. 3:16)

In toate versetele pe care le-ai selectat apare Cuvantul, nu cuvinte ale lui Dumnezeu.

Dar El, drept raspuns, a zis: "Mama Mea si fratii Mei sunt cei ce asculta Cuvantul lui Dumnezeu si-l implinesc." (Luc.8:21)

Asculta Cuvantul, au primit Cuvantul, nu cuvintele! Daca nu traiesti "in duh", nu simti prezenta Cuvantului in cuvintele scrise.

De aceea toti NP se cred Sfinti, toti isi spun "copii ai lui Dumezeu" (adica l-au primit pe Dumnezeu-Cuvantul, pe Hristos Ioan 1:12) spun cu mandrie ca ei traiesc "in duh si adevar" si merg sa dea lectii altora de hermeneutica biblica, merg sa propavaduiasca Evanghelia. Suficienta de sine a NP o aveau si fariseii, doar si ei respectau cu strictete cuvintele scrise. De aceea, noi avem talcuirea Scripturii facuta de oameni care au trait in duh si adevar, exemple de sfintenie si credinta, nu ne luam dupa talcuirile fariseilor.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:41:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.