Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Mantuirea (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15476)

Eugen7 07.09.2012 10:24:45

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 469524)
Esti botezata in Hristos? Da sau nu.
Daca nu esti botezata, se limpezesc apele pentru toti, inclusiv pentru tine.
Daca esti botezata, iarasi se limpezesc.

Asadar?...
(Daca propovaduiesti dragoste, Adriana, arata ca esti demna de asta: marturiseste curajos!)

P.S. Dragostea mea pentru tine, ca om crestin vorbesc, nu scade nici nu creste daca esti botezata sau daca nu esti. Nu sunt ortodoxist, ci, prin Marea Mila a Domnului, eu sunt crestin ortodox. Si inca, ti-am cerut in mod imperativ sa dai un raspuns, tocmai pentru ca vreau sa aflu cum anume sa iti arat dragostea mea de om crestin. De conteaza cumva pentru tine. Iar de nu, spune-mi, sa stiu sa ma retrag din balciul asta, in acest caz.
Daca tu crezi ca nu conteaza Botezul, eu iti respect opinia. Insa eu cred ca Botezul conteaza. De nespus. Deci, fa-o pentru mine, te rog: esti sau nu esti botezata? Nu te voi judeca sau critica un strop, indiferent de raspuns, promit aceasta. Vreau doar sa aflu chiar din gura ta: esti botezata in Hristos? Sau nu. Te rog, ai incredere macar in mine, asa virtual cum iti par... Te rog, Adriana, marturiseste! De dragul Adevarului la care ravnim amandoi.
Astept.

Subscriu asertiunii tale frate Ioan Cezar.
Doamne ajuta.

Tartaruga 07.09.2012 10:27:42

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 469529)
Draga mea,

Nu pentru papuas am vorbit,ci pentru tine.
Tot ce spui tu e adevarat,Hrisots nu judeca pe nimeni acum,ci El a venit ca sa mantuiasca.
Si pe papuas si pe protestant si pe ortodox.
Pe fiecare in masura diferita si pe cai diferite.
El care n-a refuzat pe samariteni,pe sutasul roman ,pe cananeanca,cum crezi ca ar putea face distinctii etiliste si formale intre oameni ?
Oare nu este El Dumnezeul intregului univers? Cine il poate margini si izola in propriile adevaruri inguste,El care lumineaza cerurile cu lumina Sa?

Sangele lui Hristos mantuieste ,nu mintea noastra cautatoare. Aceasta e esenta.
Mintea noastra ne apropie de El,dar nu poate duce treaba la bun sfarsit.
Iar inima noastra e plina de iubire,dar e slaba,si nu se poate lupta mereu cu patimile proprii.Si in consecinta nici nu poate mereu sa faca binele in relatie cu ceilalti
CEL MAI MARE DUSMAN AL NOSTRU ESTE LIPSA DE DRAGOSTE CARE O ARATAM. Ori in fapte,ori chiar in interioprul nostru,
Nu putem ajunge la dragoste fara virtute.Nu putem ajunge la virtute fara curatire.
Nu putem sa ne curatim fara har,nu putem singuri,prin puteri proprii.

Toate le stim,toate le cunoastem,toate le putem. Harul ne este dat prin Hristos,si se manifesta in dragostea ce o avem de Dumnezeu si de oameni.Si cu toate acestea nu atingem desavarsirea. De ce?
Pentru ca lipseste puterea Tainei ,care te face una cu Hristos.
Ceva venit din afara ,adica harul ,trebuie sa soseasca prin ceva material,adica painea si vinul Impartasaniei. Si trebuie administrat de cineva care are reprezentativitate a lui Hristos in rol de conducator ,adica preotul.
El ,Hristos a lasat sa fie asa ,nu ortodocsii,si nici vreo alta autoritate umana
El a zis: "Luati ,mancati,acesta este Trupul Meu",chiar in seara patimilor Sale.
Putea zice foarte bine : postiti ,meditati,faceti asceza,rupeti va de lume.Dar El a zis :"mancati !",dupa ce inainte zisese "sa va iubiti unu pe altul" . Adica ceva usor.Caci greul l-a facut El ,prin jertfa Sa, apoi prin minunea prefacerii sale la Liturghie din sange in vin,din ceva dureros in ceva vesel

Problema cea mare este cu cei care spun : nu va veti mantui fara a fi ortodocsi si a gusta trupul Sau. Gresit! Se vor mantui si protestantii daca au sufletul curat ,si papuasii si cine va vrea Domnul .Asta numai ca Domnul sa le arate acestora ca El nu judeca dupa masura omeneasca.Pe unul ca acesta ,Dumnezeu il va pune in fata cu protestantul,si se va uita la inima fiecaruia.Si uite asa vor ajunge si protestantii la mantuire. Pentru ca ortodoxul a gustat din dumnezeire ,dar nu a intins si mana fratelui sau,va trebui in luimea cealalta,sa il care in carca pe fratele sau.Vorbesc de cei care au fost cu gura mare si au judceat si impartit,nu de cei smeriti .
Ei,cunoscatorii Liturghiei , ar trebui sa spuna doar atit : DE CE NU GUSTATI din Taine? CE pierdeti? De ce fugiti de El ?Ar trebui sa arate frumusetea acestei invataturi imparatesti ,nu sa arate cat de mici sunt cei care nu o inteleg.
Taina,care este chiea ortodoxiei,este un mijloc de inaltare la cer ,prin Trupul lui Hristos,si nu,cum in mod gresit e folosita in discutii aici ,un mijloc de a inalta ziduri intre oameni.
Cel ce gusta din Hristos ,trebuie sa se lumineze in interior,si sa imprastie harul in jur ,ca o lumina,care sa ii atraga pe toti cei neortodocsi.
Incearca draga prietena sa judeci dincolo de aparente ,si asa cum si eu admit ce e frumos in inima acelor protestanti,incearca sa admiti si tu ca Dumnezeu se daruieste prin Taine ,chiar prin atit de hulita si respingatoarea biserica ortodoxa, nu pentru ca acestia ar fi mai destepti frumosi sau adevarati. Ci pentru ca asa a lasat El ,dupa invierea Sa, desi oamenii au reusit sa compromita treptat ,prin atitudine,aceasta invatatura adevarata,ortodoxa,venita de la Duhul ,inca din primii anii ai crestinismului.

Draga Iustin,

Botezul si Impartasania cu Trupul si sangele Domnului nu este numai la ortodocsi si oricum ideea era alta: conform celor spuse de toti ceilalti ortodocsi aici, nu exista decat o singura Cale: nu ai botez ortodox si Impartasanie ortodoxa, crapi in Iad. Ori Domnul nu a spus ca dupa botezul ortodox isi va recunoaste ucenicii, ci dupa iubirea avuta fata de altii. Cand un ortodox vine sa imi spuna ca fara botezul ortodox, omenirea, adica covarsitoarea majoritate a globului, este condamnata la Iadul vesnic, iti dai seama cata iubire vad eu in inima aceluia... Pur si simplu nu a inteles nici botezul propriu si nici nimic altceva...

Eugen7 07.09.2012 10:31:45

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469555)
Am fost botezata ortodox de bebelus, intr-o zi a Adormirii Maicii Domnului, 15 august.
Crezi ca nu m-au botezat bine si ar trebui sa o iau de la capat?

E ca si cum ai spune:
Am plantat samanta de grau in pamant pe terenul meu de 1000 m^2 si totusi graul nu creste cum trebuie (sau nu rasare, sau e plin de neghina) desi a plouat la timp iar pe celelate terenuri de langa al meu graul creste normal si roada va fi buna... oare e Dumnezeu vinovat? Cu siguranta ploaia de pe terenul meu nu o fi fost buna?!

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hirstos.

Tartaruga 07.09.2012 10:40:24

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 469535)
Sfantul Grigorie Palama spune: "orice cuvant are cuvant de impotrivire dar viata nu."
Astfel VIATA (inclusiv invatatura) Sfintilor Parinti precum: Sfantul Simoen Noul Teolog, Sfantul Nichita Stithatul, Sfantul Grigorie Palama, Sfantul Luca al Crimeei, Sfantul Serafim de Sarov, Gheron Iosif... DEMONSTREAZA FILOCALIA (teologia, teopraxia, teognosia) inechivoc.

Stimata Adriana, studiul se face corespunzator asa cum am precizat. Doriti sa va citeasca cineva aceste minunate scrieri patristice? (eventual prin copy paste)?
Va indic si de unde sa incepeti studiul adecvat:
SIMEON NOUL TEOLOG, Sfântul, Discursuri teologice si etice. Scrieri I, trad. diac. Ioan I. Ica jr, Sibiu: Deisis 2001. - PAG 103 si veti intelege mantuirea in sens filocalic, patristic ortodox (pe care am expus-o asa cum m-am priceput mai bine, lucru confirmat si de alti fratii ortodocsi).

Cum puteti afirma ca ma ascud din momet ce incerc sa fac o sinteza lapidara si indemn inechivoc la studiu si traire adecvata precizand clar si sursele?

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.

Multumesc ca in sfarsit ati iesit putin din spatele numelor unde va ascundeati.
Nimeni nu se poate impotrivi vietii, perfect adevarat, acum ramane sa intelegeti ce este viata, pentru ca nu este deloc insiruirea de nume pe care ati facut-o din nou...

Faptul ca faceti o sinteza nu inseamna ca asa si scrie cum ziceti si inca mai putin ca tot ce se scrie e adevarat. Ca atare ori spuneti lucruri concrete din cele intelese ca sa ma lamuresc ca macar ati inteles bine cele citite si sa le putem dezbate, ori nu are sens conversatia, nici asta nici alta. Este ca si cum la examen, in loc sa raspundeti la intrebarea ce vi se pune, trimiteti examinatorul sa-si citeasca singur bibliografia iar dvs. nu spuneti nimic decat idei generale si vage.

Eugen7 07.09.2012 10:42:03

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469557)
Botezul si Impartasania cu Trupul si sangele Domnului nu este numai la ortodocsi

Draga Adriana te impiedici in cuvinte... esti "pacalita" de cuvinte asemnea unui prunc.
Masina ii zice si copilul masinutei de hartie cu care se joaca. Masia ii spune si tatal autoturismului cu care se deplaseaza si il ajuta in activitate.
Intocmai este si cu Sfanta Euharistie... unii spune ca Taina Sfintei Euharistii este impartasirea cu adevarat trupul si sangele Domnului (painea si vinul "devenind" prin Duhul Sfant ADEVARAT trupul si sangele Domnului Iisus Hirstos, ca atunci cand ara pe Cruce); altii zic ca Sfanta Euharistie este doar simbolica, ca painea si vinul sunt doar simboluri ale trupului si sangelui Domnului Iisus Hristos (precum masiunta de hartie).

Asadar este nevoie de un minim discernamant duhovnicesc (diakirsis).

Citat:

si oricum ideea era alta: conform celor spuse de toti ceilalti ortodocsi aici, nu exista decat o singura Cale: nu ai botez ortodox si Impartasanie ortodoxa, crapi in Iad.

De ce te grabesti cu concluzii eronate.
Am indicat numeroase lucrari patristice care vorbesc de nivelele mantuirii: despatimire, iluminare, indumnezeire; unde se afrima inechvioc ca si paganii care doresc sa traiasca virtuos (dupa legea firii: "ce voiti sa va faca voua oamenii sa le faceti voi lor") vor fi minutiti de Hristos... insa desigur ca nu se pot compara cu Sfintii din Biserica care prin Sfintele Taine ating nivelul indumnezeirii prin har in manuire.

Citat:

Ori Domnul nu a spus ca dupa botezul ortodox isi va recunoaste ucenicii, ci dupa iubirea avuta fata de altii. Cand un ortodox vine sa imi spuna ca fara botezul ortodox, omenirea, adica covarsitoarea majoritate a globului, este condamnata la Iadul vesnic, iti dai seama cata iubire vad eu in inima aceluia... Pur si simplu nu a inteles nici botezul propriu si nici nimic altceva...

Devine un dialog al surizilor...
Sfintii Parinti, orodoxia, afirma inechivoc: fara Taina Sfantului Botez, fara Taina Sfintei Euharistii (in general fara Biserica fara Sfintele Taine) nu se poate vorbi de hristifcare, sfintenie pe nivelulu indumnezeirii prin Har... nu se poate vorbi de deplinatatea colucrarii cu harul lui Dumnezeu... nu se poate vobi de deplinatatea cognitiei duhovnicesti a lui Hristos "Iisus care si ieri si astazi si in veci este acelasi" Evrei 13,8

Eugen7 07.09.2012 10:47:09

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469559)
Multumesc ca in sfarsit ati iesit putin din spatele numelor unde va ascundeati.

Draga Adriana divagatia ta este tendetioasa. Nu am iesit de nicaieri... caci nu am fost ascuns niciodata (intotdeauna am precizat inechivoc referinte). Te-ar ajuta sa iti postez cuprinsul cartilor? Nu ar fi mai indicat sa faci o lectura adecvata?

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469559)
Nimeni nu se poate impotrivi vietii, perfect adevarat, acum ramane sa intelegeti ce este viata, pentru ca nu este deloc insiruirea de nume pe care ati facut-o din nou...

Nu sunt de acord cu dvs.
Acele nume SUNT Sfinti care au VIETUIT (pe Pamant si acum traiesc) intru Hristos Iisus, hristificarea lor fiind inechivoca pe nivelul indumnezeirii prin har.
Ei sunt cei care arata inechivoc definitia depinatatii VIETII ADEVARATE, in insasi persoana lor: "NU mai traiesc eu ci Hristos TRAIESTE in mine" (Galanteni 5)

Asadar sa luam aminte.

Doamne ajtua. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisu Hristos.

Tartaruga 07.09.2012 10:50:09

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 469558)
E ca si cum ai spune:
Am plantat samanta de grau in pamant pe terenul meu de 1000 m^2 si totusi graul nu creste cum trebuie (sau nu rasare, sau e plin de neghina) desi a plouat la timp iar pe celelate terenuri de langa al meu graul creste normal si roada va fi buna... oare e Dumnezeu vinovat? Cu siguranta ploaia de pe terenul meu nu o fi fost buna?!

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hirstos.

Este cum spuneti, exact asta spun si eu. A plantat Dumnezeu Ortodoxia pe toata Tera? Vad bine ca nu, si totusi toata Tera a fost plantata. Cu ce atunci?

Eugen7 07.09.2012 11:04:03

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469562)
Este cum spuneti, exact asta spun si eu. A plantat Dumnezeu Ortodoxia pe toata Tera? Vad bine ca nu, si totusi toata Tera a fost plantata. Cu ce atunci?

Cu cea fost "plantata" Terra: Cu oameni care sunt chipuri ale pecetii Logosului... si astfel toti oamenii isi gasesc deplinatatea vietii (dragoste, fericire, nemurire prin har) numai si numai intru Hristos Iisus, in Sfanta Sa Biserica prin Sfintele Taine (conform invataturii Sfintilor Parinti).

Desigur ca o plinatate (insa nicidecum deplinatate) a vietii o are tot omul (indiferent de epoca, cultura etc) care doreste sa vietuiasca firesc adica virutos conform chipului pecetii: Logosul (Iisus Hristos). Insa repet in acest caz se poate atinge cel mult nivelul de despatimire, evident tot cu ajutorul Logosului (Fiul, Cuvnatul lui Dumnezeu Tatal.)

Draga Adriana asa cum nu pot fi doctor profesionist decat daca studiezi adecvat si practici adecvat medicina (intai laboratoarele din facultate, apoi rezidentiat, stagiatura... specialitae etc) intocmai este si cu teologia, teopraxia, teognosia.

Nu te grabi... cel ce se grabeste (in orice domeniu: teologie, medicina, inginerie etc) risca sa cada fie in ridicol (cand nestiitna si lipsa de experienta si de profesionalism sunt vadite) fie in ingnoranta...

Tartaruga 07.09.2012 12:00:49

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 469567)
Cu cea fost "plantata" Terra: Cu oameni care sunt chipuri ale pecetii Logosului... si astfel toti oamenii isi gasesc deplinatatea vietii (dragoste, fericire, nemurire prin har) numai si numai intru Hristos Iisus, in Sfanta Sa Biserica prin Sfintele Taine (conform invataturii Sfintilor Parinti).

Desigur ca o plinatate (insa nicidecum deplinatate) a vietii o are tot omul (indiferent de epoca, cultura etc) care doreste sa vietuiasca firesc adica virutos conform chipului pecetii: Logosul (Iisus Hristos). Insa repet in acest caz se poate atinge cel mult nivelul de despatimire, evident tot cu ajutorul Logosului (Fiul, Cuvnatul lui Dumnezeu Tatal.)

Draga Adriana asa cum nu pot fi doctor profesionist decat daca studiezi adecvat si practici adecvat medicina (intai laboratoarele din facultate, apoi rezidentiat, stagiatura... specialitae etc) intocmai este si cu teologia, teopraxia, teognosia.

Nu te grabi... cel ce se grabeste (in orice domeniu: teologie, medicina, inginerie etc) risca sa cada fie in ridicol (cand nestiitna si lipsa de experienta si de profesionalism sunt vadite) fie in ingnoranta...

De ce Domnul le-a spus apostolilor ca ii trimite sa culeaga de unde nu au semanat?

Apropos de a fi medic profesionist, nimeni nu a spus ca se poate cunoaste medicina de la sine, fara sa te invete nimeni decat Dumnezeu direct, de aceea medicii profesionisti sunt o elita iar comparatia cu credinta nu-i potrivita...

Decebal 07.09.2012 12:10:18

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469507)
Idei fanteziste? :) Hai sa iti mai spun o idee fantezista, la care te rog sa imi raspunzi cu da sau nu: va fi Iadul suprapopulat si Raiul aproape gol?

Nu știu dacă vor sta lucrurile chiar în coordonatele pe care vrei tu să ni le trasezi, dar din evanghelii știm că sunt puțini cei care merg pe calea cea strâmtă care duce la Viață și mulți sunt cei care merg pe calea cea largă care duce la rătăcire.

Eugen7 07.09.2012 12:26:14

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469579)
De ce Domnul le-a spus apostolilor ca ii trimite sa culeaga de unde nu au semanat?

Draga Adriana, este tare simpatica. De ce nu adersezi aceasta intrebare Sfintilor Parinti. Ei te vor lamuri cu singurata intru harul Duhului Sfant (daca ai inima smerita, pocaita iubitoare de Adevar.)
Imi adersezi aceasta intrebare ca sa cunosti, sa intelegi... sau ca sa iscodesti? Daca este vorba de prima varianta atunci iti multumesc pentru apreciere si consideratie si te indrum catre izvorul nesecat de la care ma adap si eu: Sfanta Biserica, Sfintele Taine, Sfintii Parinti.
Daca insa este vorba de a doua varianta (iscodire)... ma retrag, caci sunt "praf si cenusa" fara Hristos.

O sa incerc un raspuns lapidar la intrebarea adresata, din cate am inteles si trait pana in prezent.
Hristos Iisus este implinirea legii si a proorociilor. Sfantul Moise spre exemplu (precum si toata legea veche si toti prooroci din Vechiul Testament) a "semanat" in popor urmatoarea certitudine: "Prooroc mai mare ca mine (Moise) va ridica Dumnezeu in poporul israel, de ACESTA sa ascultati caci EL este MESIA" (citat aprox). Astfel, mai ales la inceputurile ei, Biserica (Apostoli, Episcopi, Preoti, Diaconi precum si credinciosi) lui Hristos a "cules" (pentru Hristos Iisus si Sfanta Sa Biserica) din poporul israel roadele semanate de preotia si proorocii Vechiului Testament.
Biserica lui Hristos Iisus seamna si ea, insa diferit de legea veche (si preotia, data prin Moise) care s-a implinit intru Hristos Iisus. Ce seamna Biserica: pai seamna Sfintele Taine in persoanele umane pentru a fi hristificate... pentru ca fiecare om sa poate spune (ata cat doreste potrivit vointei libere): "Nu mai traiesc eu ci Hristos traieste in mine" (Galateni 5)

Draga Adriana, cat timp de hranesti cu un surogat de hrana duhovincesca nu o sa ai cognitia adecvata a adevaratei hrane duhovnicesti (Sfintii Parinti). Daca manacam un surogat de miere contrafacuta... gustul este pacalit chiar vatamant si fie nu mai dorim fie chiar nu mai putem simti dulceata mierii naturale (adevarate). Chiar putem fi relativ usor inselati de "viclenii experti mincinosi" in produse apicole contrafacute... De aceea avem nevoie de discernamant duhovnicesc (diakrisis) si expertii duhovnicesti (Sfintii Parinti) care stiu sa deosebeasca adevarul de minciuna, viclenie... precum expertii in apicultura stiu sa dosebeasca merea adevarata de cea contrafacuta.

P.S. Te rog nu te supara pe tonul meu mai aprig. Repet nu am nimic cu persoana ta ci cu atitudinea inadecvata fata de ortdoxie, ortopraxie, teognosie... Sfintii Parinti.

Eugen7 07.09.2012 12:35:36

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469579)
Apropos de a fi medic profesionist, nimeni nu a spus ca se poate cunoaste medicina de la sine, fara sa te invete nimeni decat Dumnezeu direct, de aceea medicii profesionisti sunt o elita iar comparatia cu credinta nu-i potrivita...

Ba, comparatia este foarte protivita.
Poate fi cineva medic daca nu studiaza adecvat medicina ci dupa capul lui? Ce om intreg la minte ar accepta pe cineva care se autointituleaza medic care nu a studiat medicina conform stiintei vremii si spune: "Dragi oameni sunt medic dupa capul meu si doresc sa fac experimente pe voi. O sa incerc sa va tratez dupa capul meu caci nu vreau sa invat de la cei cu experienta a caror stiinta medicala este dovedita de rezultatele lor...
Dragi oameni va rog sa aveti incredere doar in intentia mea care pare buna in fond... poate eu sunt un geniu, un savant al medicinei alternative... si am doar nevoie de "cobai" unde sa testez alternativa mea medicala. Evident ca nu va pot garanta tamaduirea... dar va rog, va implor sa acceptati intentia mea".
Daca cinva din multime ii va spune: "Tu cel ce te numesti pe tine Doctor testeaza pe tine medicina alternativa" evident ca se va supara asazisul doctor.

Intocmai este si cu Sfanta Scriptura si cu Biserica. Sfintii Parinti sunt doctori in cele duhovnicesti. Cine (om intreg la minte) poate contrazice viata si invataura Sfantului Luca al Crimeii spre exemplu?

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisu Hristos.
Doamne

Decebal 07.09.2012 12:58:00

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469512)
Ori eu nu vreau sa stau cu o mana de elitisti, intotdeauna m-a scarbit elitismul si mi-a placut opusul

Nu iubesc elitismul si institutionalismul bazat pe puterea unora asupra altora,

În cazul ăsta îmi pare rău pentru tine dar Christos și Biserica învață elitismul, anume elitismul celor care caută calea Adevărului, al acelora care merg pe calea cea strâmtă care duce la Viață, al acelora care se lepădă de sine, își iau crucea și Îl urmează pe Christos în Sfânta Biserică. Asta nu înseamnă că ceilalți ar fi în mod necesar condamnați, dealtfel nu am auzit ca Biserica Ortodoxă să propovăduiască astfel de învățături pe care le inventezi tu și le pui pe seama Bisericii Ortodoxe de parcă ar fi ale ei, dar Biserica este în definitiv o elită, și va fi în continuare. Bineînțeles că mă refer la cei care chiar fac parte din Biserica lui Christos, nu la cei care o fac doar formal sau pentru că le-a spus nu știu cine ce sunt ei. Pentru mine Ortodoxia este formată din cei care chiar sunt ortodocși, nu din cei pe care unii sau alții au interesul să apară prin niște statistici mincinoase de care să se folosească ei apoi pentru finanțări, etc.

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469512)
Ori din ceea ce spuneti voi Ortodoxia este intr-un mod in care eu nu o vazusem niciodata: o elita care va fi salvata fata de o majoritate a lumii acesteia care va fi condamnata. In cazul asta prefer sa merg cu condamnatii pentru ca Dumnezeul pe care il propovaduiti voi nu este cel ce m-a scos pe mine din ateism...

Nu știu unde ai văzut tu ceea ce pui pe seama Bisericii lui Christos, poate ne și arăți documente clare, afirmații din Sfânta Scriptură, din Sfânta Tradiție a Bisericii unde se fac astfel de afirmații și de concluzii pe care în mod ilegitim le pui pe seama Bisericii lui Christos.

Tartaruga 07.09.2012 14:08:56

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 469580)
Nu știu dacă vor sta lucrurile chiar în coordonatele pe care vrei tu să ni le trasezi, dar din evanghelii știm că sunt puțini cei care merg pe calea cea strâmtă care duce la Viață și mulți sunt cei care merg pe calea cea largă care duce la rătăcire.

In cazul asta in care nu stiti, pe ce baze va contraziceti? Nu sunt ortodocsii o miiica minoritate in aceasta lume? Daca numai ei/o parte din ei se mantuiesc, restul nu merg in Iad? Nu a zis Domnul ca cine nu-i cu El este impotriva Lui si nu ati zis dvs. ca doar ortodocsii sunt cu El?

ioan cezar 07.09.2012 14:29:28

Sora draga, vazind dialogul de aici ma gandeam la urmatoarea VARIANTA de a continua discutiile: o parte dintre noi am incercat sa iti readucem in atentie frumusetea Ortodoxiei, comorile Ei, specificul Ei.. Din multe ale Bisericii noi ti-am adus aminte cate ceva, dupa puteri (iar cu ajutorul cartilor recomandate si prin participarea la slujbe, am tinut sa te incurajam intru desfatarea ta si cu alte bunatati ale Ortodoxiei).

Acum hai sa facem altfel, daca voiesti: renunta un pic la a contesta tot ce ti se ofera aici si pofteste te rog pe scena, ia diapozitivul, microfonul, orga de lumini si tot ce mai ai nevoie si arata-ne tu, de data asta, frumusetile bisericii tale... Arata-ne te rog ce ALTERNATIVA la Ortodoxie ai intalnit tu, de te-a incantat ata de mult si ai ajuns sa critici atat de minutios si ravnitor Ortodoxia.
Spui ca ce avem noi nu e prea grozav, in schimb tu ai ceva mai bun de aratat: arata-ne! Noi am fost generosi si prietenosi si ti-am aratat ce avem noi. Acum expune si tu ce detii iar noua ne lipseste. Ca sa facem o comparatie, in loc sa ne certam la nesfarsit...

Te rog sa ne expui tot ce nu este Ortodox, tot ce e mai bun decat Ortodoxia. Nu critica Ortodoxiei o vrem acum, nici lauda Ei. Vreau doar lauda sau prezentarea convingatoare, cat mai convingatoare a frumusetilor pe care tu le cunosti din alta parte iar noi nu le cunoastem, fiind oameni ai Bisericii.

Incearca sa ne incanti ochiul, urechea, mintea si inima cu frumusetile lumii in care te tii departe de Ortodoxie. Daca imi va placea iti voi spune sincer ca imi place.

Ne vei arata oare ceva pe masura Ortodoxiei noastre? Nu stiu... astept sa iti prezinti oferta, cu deschidere si fara pic de atitudine de respingere, cata vreme deocamdata faci o prezentare, o expunere. Succes! Eu sunt in sala, gata sa iau contact cu oferta ta.

P.S. Multumesc si felicitari pentru ca ai marturisit ca esti botezata. Acum imi amintesc ca de fapt tu ne-ai mai spus candva, intr-o alta postare, despre Botezul tau. Imi cer iertare, dar uitasem, e vina mea, iarta-ma ca am insistat.

DragosP 07.09.2012 14:48:18

Subscriu cererii făcute de fratele nostru Ioan și aștept cu nerăbdare să citesc ce ne va scrie Adriana.:57:

Decebal 07.09.2012 15:05:32

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469598)
Nu sunt ortodocsii o miiica minoritate in aceasta lume? Daca numai ei/o parte din ei se mantuiesc, restul nu merg in Iad?

Tot nu am reținut, poți să ne dai clar niște surse autorizate ale Bisericii Ortodoxe, ceva din Sfânta Scriptură sau din Sfânta Tradiție care să afirme ceea ce pui tu în mod ilegitim pe seama Bisericii Ortodoxe?

Tartaruga 07.09.2012 15:13:07

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 469600)
Sora draga, vazind dialogul de aici ma gandeam la urmatoarea VARIANTA de a continua discutiile: o parte dintre noi am incercat sa iti readucem in atentie frumusetea Ortodoxiei, comorile Ei, specificul Ei.. Din multe ale Bisericii noi ti-am adus aminte cate ceva, dupa puteri (iar cu ajutorul cartilor recomandate si prin participarea la slujbe, am tinut sa te incurajam intru desfatarea ta si cu alte bunatati ale Ortodoxiei).

Acum hai sa facem altfel, daca voiesti: renunta un pic la a contesta tot ce ti se ofera aici si pofteste te rog pe scena, ia diapozitivul, microfonul, orga de lumini si tot ce mai ai nevoie si arata-ne tu, de data asta, frumusetile bisericii tale... Arata-ne te rog ce ALTERNATIVA la Ortodoxie ai intalnit tu, de te-a incantat ata de mult si ai ajuns sa critici atat de minutios si ravnitor Ortodoxia.
Spui ca ce avem noi nu e prea grozav, in schimb tu ai ceva mai bun de aratat: arata-ne! Noi am fost generosi si prietenosi si ti-am aratat ce avem noi. Acum expune si tu ce detii iar noua ne lipseste. Ca sa facem o comparatie, in loc sa ne certam la nesfarsit...

Te rog sa ne expui tot ce nu este Ortodox, tot ce e mai bun decat Ortodoxia. Nu critica Ortodoxiei o vrem acum, nici lauda Ei. Vreau doar lauda sau prezentarea convingatoare, cat mai convingatoare a frumusetilor pe care tu le cunosti din alta parte iar noi nu le cunoastem, fiind oameni ai Bisericii.

Incearca sa ne incanti ochiul, urechea, mintea si inima cu frumusetile lumii in care te tii departe de Ortodoxie. Daca imi va placea iti voi spune sincer ca imi place.

Ne vei arata oare ceva pe masura Ortodoxiei noastre? Nu stiu... astept sa iti prezinti oferta, cu deschidere si fara pic de atitudine de respingere, cata vreme deocamdata faci o prezentare, o expunere. Succes! Eu sunt in sala, gata sa iau contact cu oferta ta.

P.S. Multumesc si felicitari pentru ca ai marturisit ca esti botezata. Acum imi amintesc ca de fapt tu ne-ai mai spus candva, intr-o alta postare, despre Botezul tau. Imi cer iertare, dar uitasem, e vina mea, iarta-ma ca am insistat.

Imi place propunerea ta :) Fac insa apel la puterea ta de a vizualiza si cu inima, nu numai cu mintea, cele ce iti voi spune pentru ca va fi sub forma de intrebare adresata tie:

Esti pe cale de a te inneca intr-o apa adanca in care nu stii sa innoti. Si te zbati si strigi dar nu te aude nimeni. Si pe cand crezi ca nu mai este nimic de facut, te scufunzi si gata, Cineva iti intinde o mana nevazuta si te scoate dupa care te conduce ca teleghidat in fata unei carti ascunsa bine ca nu cumva sa fie gasita vreodata, si iti spune in fundul inimii tale sa o citesti pentru ca vorbeste despre El, salvatorul tau. O iei si o citesti si vezi intr-adevar ca despre un salvator minunat vorbeste cartea, unul bun si generos care si-a varsat sangele nevinovat pentru a putea intinde mana tuturor oamenilor ca tine pentru a-i salva. Dupa care ajungi sa cunosti si alti oameni care vorbesc despre El dar care iti spun lucruri urate, cum ca Salvatorul tau nu-i chiar asa de bun ci va arunca in Iad aproape toata omenirea?
Ce vei face tu in cazul asta?

ioan cezar 07.09.2012 15:31:57

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469612)
Imi place propunerea ta :) Fac insa apel la puterea ta de a vizualiza si cu inima, nu numai cu mintea, cele ce iti voi spune pentru ca va fi sub forma de intrebare adresata tie:

Esti pe cale de a te inneca intr-o apa adanca in care nu stii sa innoti. Si te zbati si strigi dar nu te aude nimeni. Si pe cand crezi ca nu mai este nimic de facut, te scufunzi si gata, Cineva iti intinde o mana nevazuta si te scoate dupa care te conduce ca teleghidat in fata unei carti ascunsa bine ca nu cumva sa fie gasita vreodata, si iti spune in fundul inimii tale sa o citesti pentru ca vorbeste despre El, salvatorul tau. O iei si o citesti si vezi intr-adevar ca despre un salvator minunat vorbeste cartea, unul bun si generos care si-a varsat sangele nevinovat pentru a putea intinde mana tuturor oamenilor ca tine pentru a-i salva. Dupa care ajungi sa cunosti si alti oameni care vorbesc despre El dar care iti spun lucruri urate, cum ca Salvatorul tau nu-i chiar asa de bun ci va arunca in Iad aproape toata omenirea?

Draga mea, e greu sa iti raspund, intrucat pe mine m-a preocupat relatia mea cu Dumnezeu si Biserica de cand ma stiu ... Am cautat in felul meu copilaresc, mai bine de 30 de ani in mod sistematic sa ma lamuresc cum e cu Adevarul, cu Dragostea, cu Binele, cu Biserica. Nu pot rezuma aici cautarile mele. Spun doar ca intr-o zi, prin Mare Mila Lui, Domnul m-a trecut de toate framantarile acelea si mi-a dat altele, cu totul minunate, numite POCAINTA. In care ma gasesc si acum, inaintind ca un melc, dind uneori inapoi...

Deci fii buna si prezinta-ti oferta, cum te-am rugat. Concret, pe criterii, pe ce vrei tu, cum iti bucura inima. Marturiseste asadar, onest, cum am facut si noi. Nu fi ingrijorata ca nu ne vei convinge... Deocamdata e vorba ca tu sa expui un continut al credintei si cultului tau, daca exista un astfel de continut si daca poate fi el aratat in cuvinte, in imagini, in muzica - asa cum se intampla in Biserica noastra. Ai ce arata? Te rog, eu sunt gata sa receptez mesajul tau. Apoi voi judeca, voi cantari. Vom vedea.

Eugen7 07.09.2012 15:38:04

Citat:

Esti pe cale de a te inneca intr-o apa adanca in care nu stii sa innoti. Si te zbati si strigi dar nu te aude nimeni. Si pe cand crezi ca nu mai este nimic de facut, te scufunzi si gata, Cineva iti intinde o mana nevazuta si te scoate dupa care te conduce ca teleghidat in fata unei carti ascunsa bine ca nu cumva sa fie gasita vreodata, si iti spune in fundul inimii tale sa o citesti pentru ca vorbeste despre El, salvatorul tau. O iei si o citesti si vezi intr-adevar ca despre un salvator minunat vorbeste cartea, unul bun si generos care si-a varsat sangele nevinovat pentru a putea intinde mana tuturor oamenilor ca tine pentru a-i salva.

"intre doua adevaruri se poate ascunde mai usor o minciuna".
Dracii se pricep foarte bine la minciuna si viclenie caci doar ei le-au nascocit. In rai fiind Adam si Eva au fost mintiti, pacaliti de satana care le-a zis ca Dumnezeu e unul rau (si cauza raului) ba mai este si mincinos... caci daca vor manca vor IDENTICI cu Dumenzeu cunoscand binele si raul.
Dumnezeu insa a zis ca "vor muri negresit" nu a zis ca "vor muri instantaneu" daca vor manca din "neascultare" din "neicrederea" in dragostea si iubirea si pronia lui Dumnezeu.
Si astfel oamenii au luat-o pe drumul mortii duhovnicesti... cand au acceptat ca dracu sa le talcuiasca cuvintele lui Dumnezeu (Sfanta Scriptura).

Asadar sa luam aminte! Cine va garanteaza ca "salvatorul" din povestea dvs nu este drac deghizat in "inger de lumina"? Nu ati auzit de vicleanul pompier care pune focul si apoi vine sa stinga focul pentru a arata ce viteaz si indispensabil este el?

O mica anectoda va rog sa imi permiteti:
"Zbura odata o vrabie iarna, si a inghetat, si a cazut. A trecut pe acolo o vaca, si s-a balegat peste vrabie.Acum, vrabia in balegar s-a incalzit, si a inceput a ciripi.O vulpe, trecand pe alaturi, a auzit ciripitul si a mancat vrabia.
Morala:
Nu-ti e dusman acela care te baga in rahat
Nu-ti e prieten acela care te scoate din rahat
Si daca esti in rahat – pai nu ciripi."

Repet indemnul la discernamant duhovnicesc!

Citat:

Dupa care ajungi sa cunosti si alti oameni care vorbesc despre El dar care iti spun lucruri urate, cum ca Salvatorul tau nu-i chiar asa de bun ci va arunca in Iad aproape toata omenirea?

Stimata Adriana, Dumnezeu este oare rau daca nu mnautieste cu forta pe cei ce nu vor sa se pocaicaisca? Dumnezeu este rau daca daca vrea sa tamaduiasca: desfranati, mincinosi, vicleni, ucigasi, sodomiti, gomoriti, vrajitori?
Este Dumnezeu rau ca nu vrea sa coboare standardele Sale din cele 10 porunci?
Dvs sustineti indirect apocatastaza...

Nu Dumenzeu arunca in iad. Dumnezeu nu este un pistolar justitiar! Repet: conform ortodoxiei iadul nu este un loc ci o stare. Judecata nu are aspect juridic ci tamaduitor, fiecare om fiind ajutat de Judecator (Hristos Iisus) sa constientizeze ce a ales in viata pamanteasca: viata (adica voia lui Dumnezeu) sau moartea.
Deci omul singur isi "vede" starea (iad sau rai) la pe care singur a ales-o. Deci constiinta omului il osandeste la iad... si constiinta omului ii arata ca a ales raiul (vietuirea vesnica intru Hirstos Iisus dupa voia LUI si nu dupa voia noastra...).

Tartaruga 07.09.2012 15:58:40

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 469614)
Draga mea, e greu sa iti raspund, intrucat pe mine m-a preocupat relatia mea cu Dumnezeu si Biserica de cand ma stiu ... Am cautat in felul meu copilaresc, mai bine de 30 de ani in mod sistematic sa ma lamuresc cum e cu Adevarul, cu Dragostea, cu Binele, cu Biserica. Nu pot rezuma aici cautarile mele. Spun doar ca intr-o zi, prin Mare Mila Lui, Domnul m-a trecut de toate framantarile acelea si mi-a dat altele, cu totul minunate, numite POCAINTA. In care ma gasesc si acum, inaintind ca un melc, dind uneori inapoi...

Deci fii buna si prezinta-ti oferta, cum te-am rugat. Concret, pe criterii, pe ce vrei tu, cum iti bucura inima. Marturiseste asadar, onest, cum am facut si noi. Nu fi ingrijorata ca nu ne vei convinge... Deocamdata e vorba ca tu sa expui un continut al credintei si cultului tau, daca exista un astfel de continut si daca poate fi el aratat in cuvinte, in imagini, in muzica - asa cum se intampla in Biserica noastra. Ai ce arata? Te rog, eu sunt gata sa receptez mesajul tau. Apoi voi judeca, voi cantari. Vom vedea.

Draga Ioan,

Singura oferta este cea pe care o face Domnul, eu nu pot fi decat martor pentru altii ca asa este, cum a spus: a semanat graul in lume dupa care a venit si cel rau si a semanat neghina. Insa Stapanul terenului stie ce a semanat, ca atare daca grau a semanat, grau vrea sa adune, iar restul il arunca pe foc. Cum va recunoaste insa graul pentru a nu-l confunda cu neghina? Pai dupa caracteristicile bobului de grau: iubirea fata de semen pana la jertfa de sine, semenul fiind inclusiv dusmanul. Ca atare, recolta fiind coapta, ii trimite pe lucratorii sai sa o culeaga si sa o puna in hambarul sau, iar cine refuza, ramane afara, este neghina care va fi arsa. Hambarul este biserica iar graul este iubirea semanata de Domnul si care asteapta sa fie culeasa. De aceea culegatorii trebuie sa mearga in toata lumea cu culesul pentru ca graul nu trebuie aruncat in foc cu neghina din lipsa de culegatori pentru ca recolta este mare dar culegatorii putini dupa cum tot Domnul o spune.

Eugen7 07.09.2012 16:02:34

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469619)
semenul fiind inclusiv dusmanul.

Omul ca persoana nu este dusman altui om. Ortodoxia afirma ca dusmanii omului sunt exclusiv: patimile, pacatele, duhurile necurate.
Asadar este bine sa uram: patimile, pacatele si duhurile demonice (moarte duhovniceste), dupa cum spun Sfintii Parinti.

Orice om, indiferent de patimi si pacate (gravitatea lor) se poate pocai, se poate semeri si poate fi mantuit de Hristos Iisus pe cele mai inalte nivele: indumnezeire prin har.

catalin2 07.09.2012 16:24:09

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469503)
Draga Catalin,
Tu l-ai cunoscut pe Domnul de la sine si fara sa te invete nimeni? Te-a invatat direct Dumnezeu asa cum spune Ioan? In cazul asta de ce atunci ceri citate din sfinti, catehisme etc?

Nu, exista doua cunoasteri. Sfintii cunosc direct, iar ceilalti trebuie sa citeasca sau sa afel d ela cineva. Dar si aici cu ajutorul harului exterior, ca altfel degeaba citeste cineva toate cartile ca tot nu crede.

catalin2 07.09.2012 16:26:24

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469505)
Deci tu tii mortis sa ma jignesti? Nu te poti abtine?

Jignire? pai nu spui tu ca ii apreciezi pe protestanti, acum daca spui ca cineva are si o idee care e la fel cu a protestantilor e jignire? Deci cea mai mare jignire e sa fii protestant? Eu nu te inteleg.

catalin2 07.09.2012 16:29:02

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469506)
Pai daca nu am inteles, raspunde mai clar cu da sau nu: intri cu patimi in Imparatia cerurilor? Da sau nu. Raspunde da sau nu si raspunsul fa fi extrem de clar.
Multumesc!

Ti-am raspuns de trei ori acelasi lucru? Raspunde, da sau nu. Ca vad ca ai luat de la MihaiG si modul asta de adesare. da sau nu? Ce e peste trei se taxeaza, ca sa merite pierderea timpului (la tarif ne intelgem noi). :)

catalin2 07.09.2012 16:31:53

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469507)
Idei fanteziste? :) Hai sa iti mai spun o idee fantezista, la care te rog sa imi raspunzi cu da sau nu: va fi Iadul suprapopulat si Raiul aproape gol?

In Rai vor fi exact atat cati trebuie. In ambele locuri nu va fi problema de suprapopulare, e loc pentru toti. Asta pana la a doua venire.

catalin2 07.09.2012 16:40:18

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469517)
Dar de unde iei tu medicamentele a si b daca in Romania nu exista si nu a auzit nimeni de ele? ...

Excluzi ceva din ecuatie, pe Dumnezeu. In ortodoxie El e pe primul loc si e peste tot. Iar luminarea vine in primul rand prin harul exterior, altfel un misionat ortodox paote sa stea ani de zile sa ii explice cuiva ca tot nu intelege.

catalin2 07.09.2012 16:48:16

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 469553)
Cine spune asta?! Unde anume spuen Sfintii Parinti ca in RAI pot fi RAI numai ortodocsi?!
Repet: Sfintii Parinti afiram inechivoc ca deplinatatea indumnezeirii prin har este numai in Hristos Iisus in Sfanta Sa Biserica (Sfintele Taine, dupa invatatura si pilda Sfintilor Parinti).
Sfintii Parinti arata "Calea, Adevarul si Viata". Mantuirea are mai multe nivele: despatimire, iluminare, indumnezeire. Despatimirea este posibila si in afara Bisericii (insa nu in afara de Hristos Iisus, inturcat fiecare om este chip al pecetii: Logosului, Iisus Hristos) pentru cei care traiesc pe principiul "ceea ce voiti sa va faca voua oamenii sa le faceti voi lor".

Nu sunt numai ortodocsi, stim de doi pagani pentru care s-au rugat doi sfinti si au fost scosi din Iad. Sf. Damaschin doar de acestia stia pana atunci.
Despatimirea nu o avem nici noi, cum ar putea sa o reusesaca cineva fara har si Hristos. Dar am mai scris despre asta. Depinde ce intelegi prin despatimire.

catalin2 07.09.2012 16:50:50

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469555)
Am fost botezata ortodox de bebelus, intr-o zi a Adormirii Maicii Domnului, 15 august.
Crezi ca nu m-au botezat bine si ar trebui sa o iau de la capat?

Nu ar strica, dar nu e voie decat o data. La neoprotestanti te boteza de fiecare data cand treci la alt cult, ca nu le e greu sa faca baie.

catalin2 07.09.2012 16:56:07

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 469560)
De ce te grabesti cu concluzii eronate.
Am indicat numeroase lucrari patristice care vorbesc de nivelele mantuirii: despatimire, iluminare, indumnezeire;

Acum inteleg unde e problema, asta e valabil doar in ortodoxie cu ajutorul harului. Si in general e vorba de sfinti, despatimirea aduce imediat sfintenia.

catalin2 07.09.2012 16:59:11

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 469603)
Subscriu cererii făcute de fratele nostru Ioan și aștept cu nerăbdare să citesc ce ne va scrie Adriana.:57:

Eu nu am timp sa citesc tot, in fiecare zi sunt iar vreo zece pagini si doar cititul ia mult timp. Nici nu mai e timp de raspuns.

Tartaruga 07.09.2012 17:35:41

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 469620)
Omul ca persoana nu este dusman altui om. Ortodoxia afirma ca dusmanii omului sunt exclusiv: patimile, pacatele, duhurile necurate.
Asadar este bine sa uram: patimile, pacatele si duhurile demonice (moarte duhovniceste), dupa cum spun Sfintii Parinti.

Orice om, indiferent de patimi si pacate (gravitatea lor) se poate pocai, se poate semeri si poate fi mantuit de Hristos Iisus pe cele mai inalte nivele: indumnezeire prin har.

Eugen,

Eu vad ca unii oameni sunt dusmani ai altora si le fac rau, si pe langa asta, Domnul a stiut foarte bine ce a zis, nu cred ca El nu stia adevarul despre toatea astea. Cand vorbeste despre iubirea de dusman zice asa: daca ii iubim numai pe ai nostrii, ce mare bine facem? Nu la fel fac si paganii? (paganii fiind la acea ora toti non-evreii). Si a continuat spunand ca tocmai in asta consta desavarsirea, in a-i iubi si pe vrajmasi pe motiv ca asa face si Tatal Ceresc care da cele bune (soare si ploaie) peste toti oamenii buni si rai, si astfel, iubind ca si Tatal Ceresc devenim fii Lui.
Domnul a fost foarte concret, dvs. insa plecati imediat in filozofii spunand ca nu-i adevarat cum a zis Domnul pentru ca va pare dvs. ca ar fi prea jurudic si ca Ortodoxia ar zice altceva. Cum poate Ortodoxia sa zica altfel decat Domnul? Nu poate, de aceea v-am rugat sa nu va mai ascundeti dupa termeni generali ca "Ortodoxia afirma", "Sfintii Parinti afirma", "Filocalia afirma", ci sa dati exact textul care afirma, textul sub forma de citat pentru ca cine stie ce afirma textul si ce intelegeti dvs. din el.

DragosP 07.09.2012 18:20:09

Și răspunsul concret la întrebarea fratelui Ioan care e?

Tartaruga 07.09.2012 18:50:56

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 469581)
Draga Adriana, este tare simpatica. De ce nu adersezi aceasta intrebare Sfintilor Parinti. Ei te vor lamuri cu singurata intru harul Duhului Sfant (daca ai inima smerita, pocaita iubitoare de Adevar.)
Imi adersezi aceasta intrebare ca sa cunosti, sa intelegi... sau ca sa iscodesti? Daca este vorba de prima varianta atunci iti multumesc pentru apreciere si consideratie si te indrum catre izvorul nesecat de la care ma adap si eu: Sfanta Biserica, Sfintele Taine, Sfintii Parinti.
Daca insa este vorba de a doua varianta (iscodire)... ma retrag, caci sunt "praf si cenusa" fara Hristos.

O sa incerc un raspuns lapidar la intrebarea adresata, din cate am inteles si trait pana in prezent.
Hristos Iisus este implinirea legii si a proorociilor. Sfantul Moise spre exemplu (precum si toata legea veche si toti prooroci din Vechiul Testament) a "semanat" in popor urmatoarea certitudine: "Prooroc mai mare ca mine (Moise) va ridica Dumnezeu in poporul israel, de ACESTA sa ascultati caci EL este MESIA" (citat aprox). Astfel, mai ales la inceputurile ei, Biserica (Apostoli, Episcopi, Preoti, Diaconi precum si credinciosi) lui Hristos a "cules" (pentru Hristos Iisus si Sfanta Sa Biserica) din poporul israel roadele semanate de preotia si proorocii Vechiului Testament.
Biserica lui Hristos Iisus seamna si ea, insa diferit de legea veche (si preotia, data prin Moise) care s-a implinit intru Hristos Iisus. Ce seamna Biserica: pai seamna Sfintele Taine in persoanele umane pentru a fi hristificate... pentru ca fiecare om sa poate spune (ata cat doreste potrivit vointei libere): "Nu mai traiesc eu ci Hristos traieste in mine" (Galateni 5)

Draga Adriana, cat timp de hranesti cu un surogat de hrana duhovincesca nu o sa ai cognitia adecvata a adevaratei hrane duhovnicesti (Sfintii Parinti). Daca manacam un surogat de miere contrafacuta... gustul este pacalit chiar vatamant si fie nu mai dorim fie chiar nu mai putem simti dulceata mierii naturale (adevarate). Chiar putem fi relativ usor inselati de "viclenii experti mincinosi" in produse apicole contrafacute... De aceea avem nevoie de discernamant duhovnicesc (diakrisis) si expertii duhovnicesti (Sfintii Parinti) care stiu sa deosebeasca adevarul de minciuna, viclenie... precum expertii in apicultura stiu sa dosebeasca merea adevarata de cea contrafacuta.

P.S. Te rog nu te supara pe tonul meu mai aprig. Repet nu am nimic cu persoana ta ci cu atitudinea inadecvata fata de ortdoxie, ortopraxie, teognosie... Sfintii Parinti.

In sfarsit a iesit la iveala punctul de ruptura intre ceea ce afirmati dvs. si ceea ce afirm eu: cine seamana de fapt: dvs. spuneti ca biserica iar eu spun Dumnezeu.
Biblia cine spune? Eu vad ca spune tot Dumnezeu, spune ca El seamana iar apostolii (biserica) culeg de unde nu au semanat . Este deci cuvantul dvs. impotriva celui dumnezeiesc.

PS Tonul nu m-a suparat deloc :)

Decebal 07.09.2012 19:10:18

Citat:

În prealabil postat de Tartaruga (Post 469651)
In sfarsit a iesit la iveala punctul de ruptura intre ceea ce afirmati dvs. si ceea ce afirm eu: cine seamana de fapt: dvs. spuneti ca biserica iar eu spun Dumnezeu.
Biblia cine spune? Eu vad ca spune tot Dumnezeu, spune ca El seamana iar apostolii (biserica) culeg de unde nu au semanat . Este deci cuvantul dvs. impotriva celui dumnezeiesc.

Îmi cer scuze că intervin mai ales că Eugen nu are nevoie de vreun ajutor, pentru că a explicat bine și foarte clar care este tâlcuirea respectivului verset. Însă Adriana Tartaruga demonstrează din nou atitudinea ei tipic sectară, și nu întâmplător afirmase mai devreme AlinB că are un model tipic (100%) neoprotestant și sare de la o problemă la alta, de la un verset la altul, exact cum fac sectarii de la noi atunci reușești să îi biruiești, chiar cu Biblia în mână; când sectantu vede că pierde pe o parte, pe niște versete, imediat se apucă sectantul și atacă pe altele, doar, doar din tot efortul lui de a împroșca Biserica lui Christos Ortodoxă se va alege "ceva". Deci nu este nici o contradicție împotriva a ceea ce spunea Christos și explicația pe care a dat-o domnul Eugen, contradicția este numai în capul unora care au boală pe Biserica Ortodoxă și nu știu, așa cum fac sectanții, cum să mai împroaște, cum să mai atace, mai ales când vede că este pe o cale greșită.

Tartaruga 07.09.2012 19:26:38

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 469658)
Îmi cer scuze că intervin mai ales că Eugen nu are nevoie de vreun ajutor, pentru că a explicat bine și foarte clar care este tâlcuirea respectivului verset. Însă Adriana Tartaruga demonstrează din nou atitudinea ei tipic sectară, și nu întâmplător afirmase mai devreme AlinB că are un model tipic (100%) neoprotestant și sare de la o problemă la alta, de la un verset la altul, exact cum fac sectarii de la noi atunci reușești să îi biruiești, chiar cu Biblia în mână; cânde sectatntu se vede că pierde pe o parte, pe niște versete, imediat se apucă sectantul și atacă pe altele, doar, doar din tot efortul lui de a împroșca Biserica lui Christos Ortodoxă se va alege "ceva". Deci nu este nici o contradicție împotriva a ceea ce spunea Christos și explicația pe care a dat-o domnul Eugen, contradicția este numai în capul unora care au boală pe Biserica Ortodoxă și nu știu, așa cum fac sectanții, cum să mai împroaște, cum să mai atace, mai ales când vede că este pe o cale greșită.

Nu este contradictie? Biblia spune ca apostolii nu au semanat ci doar culeg de acolo de unde nu au semanat (ci a semanat un Altul). Eugen a spus contrariul, ca ar semana. Daca nu este contradictie inseamna ca este vorba de doua semanaturi aici, una facuta de Dumnezeu si alta facuta de apostoli. Doar ca despre o a doua semanatura in epoca Noului Legamant Domnul nu a vorbit niciodata, ba chiar a spus clar sa nu numim pe nimeni altul invatator decat pe El. Deci daca El nu a invatat de existenta a doua semanaturi in NT, nici eu nu o sa pot accepta doua.

Partea despre VT care a semanat informatii despre Domnul este perfect adevarata. In VT semanau oamenii ceea ce le spunea Duhul sa semene, in NT insa nu mai seamana oamenii ci Dumnezeu direct iar oamenii doar culeg ceea ce nu au semanat, este exact ceea ce a zis Domnul si este exact si sensul profetiei de la Ieremia. Nici vorba sa sar de la un verset la altul, dimpotriva, am o viziune mult mai de ansamblu a Bibliei ca sa vad ce versete se leaga si se explica unul pe altul explicand acelasi lucru. Aceasta viziune globala care sa integreze toate versetele va lipseste de aceea ramaneti fara argumente si tot ce puteti sa mai spuneti apoi sunt doar insulte. Tipic (sau clasic, cum preferati).

Si in plus de asta, cand apostolii merg sa culeaga ceea ce nu au semanat ci a fost semanat de un Altul, de unde culeg ei? Nu tocmai dintre cei pagani, nebotezati, care conform teoriilor voastre nu au nimic in ei semanat de Dumnezeu? Recolta este mare si lucratorii putini, asa a zis Domnul. Care este aceasta recolta mare in teoria lui Eugen? Tocmai ca recolta mare sunt oamenii ce trebuie convertiti iar lucratorii sunt apostolii si toti cei ce, ca si ei, fac misiune de convertire... Iar misiunea de convertire este a culege ceea ce era deja semanat de un Altul in inima lor...

In plus: stiti unde anume spune si Ap. Ioan acelasi lucru? Ca pasajul din Pavel ce reproducea profetia tot eu a trebuit sa il dau, desi v-am lasat timp sa il gasiti. Si Ioan a spus acelasi lucru ca si profetia, stiti unde? Va mai las timp. Imi cer doar scuze daca de ieri seara pana acum a dat cineva pasajul, inca nu am avut timp sa citesc tot ce s-a scris azi.

Decebal 07.09.2012 19:47:32

Interpretarea ta este pe lângă Biblie și este doar "adevărul" din mintea ta și care nu are legătură cu adevărul Bibliei. Domnul Eugen a răspuns foarte clar că apostolii intră unde în prealabil au semănat profeții vechiului Israel. Interpretarea dumitale este pur și simplu de tip sectant și este pe lângă adevărul din Biblie. Iar pe de altă parte, nu știu de unde ai mai scos așa zisa învățătură neo-testamentară cu "două semănături"; din nou nu ai prezentat fundamentele pe care îți bazezi falsele tale doctrine așa zise biblice, în schimb insiști să revii cu tot felul de afirmații nefundamentate. Restul de afirmații sunt simple aberații care ar merita să fie puse la Index Prohibitorum.

Tartaruga 07.09.2012 20:09:51

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 469667)
Interpretarea ta este pe lângă Biblie și este doar "adevărul" din mintea ta și care nu are legătură cu adevărul Bibliei. Domnul Eugen a răspuns foarte clar că apostolii intră unde în prealabil au semănat profeții vechiului Israel. Interpretarea dumitale este pur și simplu de tip sectant și este pe lângă adevărul din Biblie. Iar pe de altă parte, nu știu de unde ai mai scos așa zisa învățătură neo-testamentară cu "două semănături"; din nou nu ai prezentat fundamentele pe care îți bazezi falsele tale doctrine așa zise biblice, în schimb insiști să revii cu tot felul de afirmații nefundamentate. Restul de afirmații sunt simple aberații care ar merita să fie puse la Index Prohibitorum.

Profetii VT au semanat in Grecia antica, in Dacia, in Europa occidentala etc? Pilda semanatorului se refera deci la semanarea de catre profeti a mesajului despre Iisus? Doar ca in aceasta pilda semanatorul este unul singur iar profetia de la Ieremia arata clar ca in Noul Legamant va fi un singur semanator, Dumnezeu iar oamenii nu vor mai avea nevoie (ca in VT) sa ii invete (insamanteze) oamenii/vecinul/sfintii si cine mai doriti. Profetia este clara, oricum o luati. Oamenii doar vor culege... Iar Semanatorul din pilda semanatorului din Evanghelie este interpretata in toate omiliile ortodoxe ca fiind Dumnezeu si nicidecum profetii VT...

Tocmai ca nu exista doua semanaturi in NT ci doar una singura, cea facuta de Dumnezeu, Eugen a introdus-o pe a doua facuta de oameni. Recititi-l pe ap. Pavel ca sa vedeti ce s-a intamplat cu vechiul legamant cand a aparut cel nou. Iar vechiul legamant era facut la propriu doar cu Israel, si nu cu paganii din Grecia antica, Dacia si toata omenirea, de aceea evreii erau curati si paganii nu, si de aceea salvarea omenirii a venit din Israel. Toate se leaga, Decebal, toate...

Decebal 07.09.2012 20:16:53

Ești într-un marș continuu de aberații pe lângă Biblie. După cum am mai spus toate aberațiile pe care le-ai spus în ultimele postări sunt vrednice de pus la Index Prohibitorum. Încă o dată îți repet că interpretarea de către Eugen a acelui verset a fost cea corectă, anume că apostolii aveau să intre unde în prealabil au semănat profeții. Ce vorbești tu de europa etc sunt aberații peste aberații care nu au legătură cu versetul respectiv. Din nou remarc că nu ai adus justificarea biblică (carte, capitol, verset) pentru teorii extra-biblice pe care le susții.

Tartaruga 07.09.2012 20:21:33

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 469671)
Ești într-un marș continuu de aberații pe lângă Biblie. După cum am mai spus toate aberațiile pe care le-ai spus în ultimele postări sunt vrednice de pus la Index Prohibitorum. Încă o dată îți repet că interpretarea de către Eugen a acelui verset a fost cea corectă, anume că apostolii aveau să intre unde în prealabil au semănat profeții. Ce vorbești tu de europa etc sunt aberații peste aberații care nu au legătură cu versetul respectiv. Din nou remarc că nu ai adus justificarea biblică (carte, capitol, verset) pentru teorii extra-biblice pe care le susții.

Si eu iti repet draga Decebal ca TOATE omiliile ortodoxe interpreteaza ca Dumnezeu este Semanatorul din pilda evanghelica a semanatorului, absolut TOATE. Nici macar una nu a interpretat vreodata ca semanatorul ar fi profetii VT. In caz contrar te rog sa imi aduci exemple de omilii/texte ortodoxe care sa interpreteze ca Semanatorul din evanghelie ar fi de fapt profetii VT si nu Dumnezeu pentru ca eu asa ceva nu am intalnit vreodata nici macar la cei mai "eretici" dintre crestini!

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:32:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.