Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Alternativa pentru copiii nostri: scoala acasa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16573)

Corinusha 20.11.2013 13:55:43

Intrebarea lui AlinB poate ramane in picioare chiar si cand anturajul doar POATE strica...
Cel putin eu asa imi dau seama...

sophia 20.11.2013 13:57:27

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 540792)
Si oare cum ajunge copilul bun (ca educatie) intr-un anturaj rau?

Este simplu. Peste tot sunt fel si fel de copii, de familii. La scoala, in bloc/pe strada, la sport.
Copiii buni cumva sunt mai vulnerabili si sunt mai usor de convins, dar si mai fricosi.
Copiii rai care sa preia copii buni sunt destui. Invers este mai greu.

Educatia nu este asa usor de facut. Trebuie sa fie potrivita fiecarui copil in parte.
Nu este suficient sa inveti pe cineva ce este binele absolut, ci mai ales ce este raul si cum se poate feri de el si ce este bine si rau pentru el individual.

Uite un exemplu de problema la scoala:
Candva o profesoara (in liceu deja), deranjata de unele colege galagioase, a hotarat sa faca niste mutari. Si au pus pe fetele galagioase in banca langa cele mai tacute/cuminti, in ideea ca asa se vor calma spiritele. Noi trebuia cumva sa le potolim pe ele.
Rezultatul: nu noi le-am potolit pe ele, ci ele ne-au antrenat pe noi la glume si neatentie. Nu stiu sa explic de ce. Si noi am fost cele mustruluite.

Nu stiu, eram in clasa tot felul de copii. Nu intotdeauna copii buni si premianti erau cei cautati, ci mai degraba copiii deschisi social, copii cu spirit de echipa. Cu care sa poti lega prietenii si afara scolii, sa ai interese comune, sa te ajuti (dat/luat lectiile la caz de boala), etc.
Si fiecare copil trebuie sa stie si sa hotarasca pentru el ce nu e bine de facut si unde nu trebuie sa se duca etc.
In viata ai de a face mai tarziu cu tot felul de oameni si situatii si nu stii cum sa procedezi. Si izolatul nu este intotdeauna ceva pozitiv. Se cauta spiritul de echipa.

Corinusha 20.11.2013 14:14:23

De asta as alege eu scoala publica, de stat. ca scoala acasa, as face un program gen after school cu copiii mei, un numar de ore in care sa discutam ce au facut la scoala, sa ii explic unde are lacune (bine inteles, la materiile care le stapanesc, sau cel putin cat inteleg eu din manual), sa faca temele si sa invete.
Dar nu i-as scoate copilului meu scoala privata in detrimentul scolii acasa, pentru ca asa copilul nu va putea nicidecum sa vada raul ca sa se poata feri de el, nu invata sa socializeze cum trebuie, nu invata sa se descurce singur in diferite situatii. E ca si cum l-as tine intr-un balon de cristal, si cand se sparge balonul si se trezeste in lumea reala il "mananca" "lupii". Efectiv se pierde, nu se poate descurca si asta ar fi exclusiv din vina mea.
In clasele 1-8 am fost si eu extra protejata de ai mei, in sensul ca daca aveam vreo cerata cu cineva din prieteni sau dac aveam orice alta problema, mi le rezolvau ei, si cand am mai crescut mi-a fost foarte greu sa INVAT sa ma descurc singura, desi eram intr-o pozitie in care in mod normal ar fi trebuit sa ma descurc singura.

Florin-Ionut 20.11.2013 15:32:46

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 540785)
Si de ce ti se pare rea aceasta cerinta? Ca parintii trebuie sa aibe o anumita pregatire ca sa poata sa faca scoala acasa? Dar nu este normal?

Pentru că prea puțini părinți care optează pentru ȘA au licență de Sociologie, Litere sau ce-or vi vrînd cei ce au propus legea asta. Iar părinții nu prea au cum să se apuce de eventual a doua facultate, fie și la FF, în paralel cu serviciul și înainte de a împlini copilul 6-7 ani.

Citat:

Pe ce baza demonstrezi tu ca ii oferi o alternativa buna copilului acasa, daca nu ai habar de niste lucruri? Si trebuie sa te pui mereu la punct cu cerintele de la scoala. Copilul va fi testat la scoala totusi...
Nu cumva ai si tu aceleasi cerinte de la profesori?
Demonstrația se face în timp, cînd comisia verifică elevul periodic. Să vină Protecția Copilului și să-i dea teste.

Nu există profesori perfecți, la nici o școală. Mulți au lacune, nu au harul de a preda, nu au răbdare, poate sînt chiar foarte violenți (am avut eu unul din ăsta la istorie în liceu), deci dezavantaje sînt oriunde.

Citat:

Te gandesti totusi cam ce poate invata acasa un copil de la un parinte cu cateva clase de scoala?
Pai parintii trebuie sa fie perfecti (ca si profesorii de altfel) la gramatica si ortografie, la matematica, si mai apoi sa aibe si o vasta cultura generala.

Si tu stii ca profesorii si educatorii mai au o materie obligatorie? Se cheama pedagogie. Si parintii ar trebui s-o faca, pentru a sti cum sa predea si cum sa procedeze cu copilul. Multi stiu imens de mult, dar nu stiu sa predea, sa invete pe altii. Stii cat este de important asta? Cam 75-80% din predare este pedaogia, modul de predare si purtare si abia restul cunostintele. As zice eu.

Uite si alt exemplu: un meditator. Ai vazut tu vreunul care sa se bage la mai multe materii? Eu nu. Ori limba romana, ori mate, ori o limba straina. Exclusiv. Specializat pe ce stie el cel mai bine.

Inainte vreme (nu mai stiu cum este acum), era o problema mare la scoli. Profesorii (din cursul primar mai ales) pentru a avea catedra completa, trebuiau sa predea pe langa materia lor studiata si sport, muzica, desen, lucru manual. Si daca unul nu este mobil, sau este afon, sau nu are talente la astea...Erau inebuniti profesorii.

Pe urma uite inca o problema: se pare, cel putin tocmai constat aici, pe acest fir, ca exista totusi mai multe motive pentru SA.

Lore de ex. doreste sa evite un anumit anturaj, sa izoleze copiii ei de ceilalti din scoala.
Tu doresti o mai buna pregatire.
Altii doresc SA din motive medicale (exista copii care nu pot merge la scoala si din cate vad scolile pentru nevoi speciale se cam distrug, pentru ca se merge acum pe ideea ca toti copiii trebuie sa invete impreuna, chit ca nu toti pot din motive medicale).
Chiar și la mine la facultate a fost un curs opțional de pedagogie la care nu am participat însă. Dacă merg și-l fac undeva cu 9 la examen rezultă că sînt un bun profesor?

Citat:

Si legat de revolta ta, atunci am si eu una.
Tu stii ce cerinte se cer ca sa ingrijesti copii (baby-sitting)? Sau la adoptie?
Uite că am aflat din surse sigure că mai nou, de cîteva luni încoace, e mult mai simplu să adopți. Nu mai durează vreo 2 ani, ci vreo 3 luni procesul. Deci curaj, dacă ai vreo intenție bună.

Citat:

Deci noi, cei care nu avem copii trebuie sa facem cursuri si scoli pana la loc comanda si stam cu sabia deasupra capului. Si pretentii de la parinti.
Parintii nu au nevoie de nimic. Doar pentru ca au copii. Doar pentru asta.
Au voie sa fie oricum si sa faca orice cu copiii lor.
Dar cu ce suntem noi mai putin buni?
Daca este sa comparam nativul - pai nativ si instinct o fi si la voi, dar si la noi (chiar daca noi nu putem sa nastem).
Care este totusi diferenta intre noi? De ce este aceasta discriminare?

La o adica hai sa discutam si concret, cam ce materii poate preda un parinte acasa si ce pregatire i-ar trebui.
Uite incep eu prin a pune o lista cu materii care se fac in clasele primare (1-8).

- Limba Romana/Citit, scris, lectura, gramatica, analiza literara)
- Limba materna (unde este alta)
- Matematica (complet)
- Geografie (de toate felurile)
- Istorie (toate perioadele)
- Limbi straine
- Muzica (note, solfegii, istoria muzicii etc.)
- Desen
- Lucru manual (de multe feluri, pentru baieti si fete)
- (Gospodarie)
- Stiinte sociale
- Chimie
- Fizica
- Biologie (zoologie, anatomie, botanica, ecologie)
- Sport
- Religie

Lipseste ceva? In afara de religie, eu cam asta am invatat in scoala primara (cl. 1-8).
Acum hai sa vedem fiecare la ce materii se pricepe si la ce nu.
Si atentie la un lucru: fiecare generatie invata la scoala in alt fel, in sensul ca se preda altfel, poate si altceva
in fiecare clasa. S-au facut teste si s-a ajuns la concluzia ca parintii nu mai au habar de ceea ce fac la scoal
copiii. Ei au invatat altfel, cu totul altfel. Au si probleme la a ajuta copiii la lectii.
Să ne fie clar, nu toți părinții pot să facă ȘA, chiar dacă vor. E o realitate simplă.

- Limba Romana/Citit, scris, lectura, gramatica, analiza literara)

Dacă părintele care stă acasă nu scrie frumos, atunci e limpede că nu-l poate învăța pe copil să scrie. Și dacă nu are multă răbdare, dacă nu urmează o programă bine gîndită etc.

Apoi, Româna pentru mine ar trebui să însemne citirea cît mai multor cărți de referință din literatura universală împreună cu comentariul de la început și de la sfîrșit. Studiu adaptat pe vîrste și inspirat poate din bibliografia de la școală.

- Limba materna (unde este alta)

Și mai mult de lucru...

- Matematica (complet)

N-ar fi o problemă. Depinde însă cît de inteligent e elevul, dar în general dacă părintele se pricepe la mate, și copilul are ceva înclinații... Însă mai contează și pretențiile, dacă vrei să predai la nivel de olimpiadă atunci treburile se complică!

- Geografie (de toate felurile)
- Istorie (toate perioadele)
- Biologie (zoologie, anatomie, botanica, ecologie)

Astea se învață după manual, părintele își amintește sau chiar învață împreună cu micul student.

- Limbi straine

Cu părinții și apoi cu un meditator pentru aprofundare sau la centre care predau limbi străină (Centrele Culturale din marile orașe).

- Muzica (note, solfegii, istoria muzicii etc.)

Audiții, de încercat cîteva instrumente și vocea, chiar și istoria. Dacă nu dă dovadă de talent sau dacă nu are ureche muzicală n-o să-l chinuie nimeni să învețe pianul.

- Desen

Dacă are talent, sînt cercuri de desen sau cu un părinte dacă are și el înclinații.

- Lucru manual (de multe feluri, pentru baieti si fete)

Abia aștept să ajung la faza asta!

- (Gospodarie)

Îmi place să spun că-i voi învăța să facă 7 feluri de mîncare pînă într-a-ntîia. Și să știe să dea cu mătura șamd.

- Stiinte sociale

Ce-s astea? N-am făcut așa ceva.

- Chimie

Urît [mirositor] obiect. La care în viața mea nu am făcut practică în școală.

- Fizica

Ăsta e mai drăguț, dar destul de dificil.

- Sport

Unul din cele mai importante obiecte pe care nu-i voie să-l ignorăm.

- Religie

Nici religie nu am făcut la școală. Dar religie înseamnă a aduce la cunoștință copilului că există mai multe religii, nu una singură. Ca să nu descopere singurel mai pe urmă.

sophia 20.11.2013 16:13:20

Pt. Florin (dar si pentru altii):

1. Chiar sunt curioasa ce fel de studii prevede legea sa aibe parintii pentru a face SA.

2. Si la mine (in vremea mea) se facea curs optional de pedagogie. Nu stiu astazi cum mai este. Mi se spusese ca fara el nu poti preda. Eu nu l-am facut, ca n-am vrut sa lucrez in invatamant.
Si ti-am spus - da, esti mai bun profesor, pentru ca mai ales la copii conteaza mult sa stii sa predai si sa-i faci sa le placa materia (ta).
Am avut tot soiul de profesori si pot diferentia...

3. La materiile astea de indemanare fizica si talent (acum mi-am amintit termenul - dexteritate): sport, desen, muzica, lucru manual, se pun note la scoala. Asta este problema. Nu stiu acum mai este. Puteai ramane si corijent la ele.

Nu stiu exact la ce materii ar fi examinat copilul la scoala si in ce mod.

Eu n-as putea sa le predau unui copil. As putea sa-l invat in schimb alte lucruri interesante si care nu se fac in scoala: istoria muzicii si a artelor, sa-i invat sa mearga si sa asculte/inteleaga un concert, o opera, sa mearga la un muzeu.
Aici am eu probleme cu scoala. Asa cum am invatat eu a fost oribil.
Eu am avut frica de orele de sport de la scoala: aparatele alea peste care trebuia sa sarim, sau sa ne cataram, anumite exercitii. Dar mi-ar fi placut sa facem sport organizat: volei, badminton, etc. dansuri.

Am avut un profesor foarte bun la muzica la un moment dat, care ne-a invatat exact ceea ce spun eu: istoria muzicii, cum este alcatuita orchestra, instrumentele, cum sa ascultam si intelegem o opera, un concert.
Foarte util pentru toti. Cu notele si solfegiatul este o problema. Acum, la strana imi foloseste si asta, dar tot nu reusesc. Tot urechea este de baza.

Cu desenul si lucrul manual la fel. Nu toti pot.

Ah, poti sa testezi copilul si sa-i vezi talentele si apoi sa-l dai la ceva sa aprofundeze: un instrument, o scoala de arte plastice, un sport.
Asa a facut si mama mea cu mine si mi-a aflat rapid talentul. Chit ca atunci, copil fiind, a mai fost o problema. Nu aveam rabdare, iar acum ca adult regret anumite lucruri de atunci: ca n-am invatat sa cant la pian de ex.
Anumite lucruri se pot dezvolta si pe parcurs, mai tarziu. Unii se apuca foarte tarziu de pictura, sau muzica.

Stiinte sociale? Tu n-ai facut in scoala? Se facea educatie cetateneasca (nu mai stiu ce invatam la ea), economie politica.

Da, si eu zic la fel: sa invete copii despre diversele religii si istoria lor.

Si in final: asa cum mai spunea cineva mai sus. Una este sa predai ceva unui copil, ca materie de scoala si alta sa-l ajuti la lectii, sau sa-l inveti tu ceva suplimentar, sa-i construiesti o cultura generala.

AlinB 20.11.2013 16:27:55

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 540797)
Este simplu. Peste tot sunt fel si fel de copii, de familii. La scoala, in bloc/pe strada, la sport.
Copiii buni cumva sunt mai vulnerabili si sunt mai usor de convins, dar si mai fricosi.

Tu intelegi prin copil bun un fel de soi bleg, fricos, care n-ar face rau din fire si din frica, in plus si influentabil.

Eu inteleg prin copil bun unul care a primit o educatie buna, stie ce e bine si ce e rau si mai ales stie de ce binele e bine si de ce raul e rau.

Citat:

Candva o profesoara (in liceu deja), deranjata de unele colege galagioase, a hotarat sa faca niste mutari. Si au pus pe fetele galagioase in banca langa cele mai tacute/cuminti, in ideea ca asa se vor calma spiritele. Noi trebuia cumva sa le potolim pe ele.
Rezultatul: nu noi le-am potolit pe ele, ci ele ne-au antrenat pe noi la glume si neatentie. Nu stiu sa explic de ce. Si noi am fost cele mustruluite.
Simplu, pentru ca nu erati cuminti cum s-a inselat profesoara, erati doar blegi si fricoase.
In momentul in care v-a aratat cineva cu tupeu ca poate sa faca rau fara sa suporte consecinte (decat mutatul dintr-o banca in alta), ati facut si voi la fel, neavand de fapt un set de principii diferit.

Citat:

Nu stiu, eram in clasa tot felul de copii. Nu intotdeauna copii buni si premianti erau cei cautati, ci mai degraba copiii deschisi social, copii cu spirit de echipa.
Degeaba erau buni si premianti daca erau handicapati social.
DIn pacate sunt parinti care incercand sa scoata premianti, ii distrug pe partea cealalta, a socializarii.

In cazul "scolii acasa" se intampla un lucru asemanator, de data asta in numele educatiei.

Citat:

Si fiecare copil trebuie sa stie si sa hotarasca pentru el ce nu e bine de facut si unde nu trebuie sa se duca etc.
In viata ai de a face mai tarziu cu tot felul de oameni si situatii si nu stii cum sa procedezi. Si izolatul nu este intotdeauna ceva pozitiv. Se cauta spiritul de echipa.
Exact.

AlinB 20.11.2013 16:30:43

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 540807)
Să ne fie clar, nu toți părinții pot să facă ȘA, chiar dacă vor. E o realitate simplă.

Dupa lista care ai enuntat-o, legea este inca blanda, realitatea e mult mai restrictiva vizavi de cine poate si cine nu poate efectiv sa predea scoala acasa la un nivel macar din invatamantul public.

Si inca ceva, cred ca nu e corect sa se compare SA din .ro cu cea din SUA sau chiar Europa.
Faceti o comparatie de programa si o sa vedeti de ce.

Eu am observat asta de acum vreo 20 ani cand am pus mana pe niste manuale de gimnaziu din Franta.
Erau de rasul curcilor, parca erau cele pentru scoala primara de la noi.

AlinB 20.11.2013 16:33:32

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 540793)
citeste cu ATENTIE ceea ce am scris anterior. Am spus ca anturajul POATE strica tot ceea ce au contruit parintii in educatia copilului. Nu am spus ca intotdeauna strica. Samanta cade de multe ori si pe pamant bun si roditor, nu numai pe asfalt sau intre maracini

Poate daca educatia este pracara/incompleta, daca parintii au facut abuz de autoritate si au dat dovada de lipsa de corectitudine in educatie, chestii din astea.

sophia 20.11.2013 16:48:43

AlinB
La prima parte a mesajului tau cred ca avem o problema de definitie. In sesnul car trebui sa definim ce inseamna copil bun. Poate si profesor bun.
Cred ca exista mai multe acceptiuni.
Si poate ca difera de la generatie la generatie.
Pe vremea mea copil bun insemna asa: sa aibe maniere, sa fie cuminte (linistit), respectuos, sa fie atent la ore, sa invete bine, sa asculte parintii si profesorii, sa nu se bata, sa nu faca prostii (la noi nu era problema cu alcoolul, fumatul, sau drogurile, sau poate rar mai lua unul o tigara de curiozitate). La fete era la noi problema, cu mersul cu baietii. Mai insemna ce preocupari, ce limbaj are copilul.
In plus: sa fie modest si pasnic.
Pentru tine asta inseamna automat bleg, fricos.
Tupeu? Asta nu este un element pozitiv.
Da, in ziua de azi este nevoie de el.
In general s-au mai schimbat principiile. Ceea ce am invatat noi atunci se pare ca nu mai este valabil, ba dimpotriva face rau, ca nu te mai descurci in viata.

Un profesor bun:

Pentru unii - unul care sa fie bland si sa dea note bune, "de gasca"
Pentru altii - unul care sa predea bine, sa fie destul de exigent si sa te faca sa-ti placa materia lui, sa inveti de placere
Pentru altii - unul sever, la care sa inveti de frica, sa stie multe si sa instruiasca elevul smirna

AlinB 20.11.2013 17:42:47

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 540820)
AlinB
La prima parte a mesajului tau cred ca avem o problema de definitie. In sesnul car trebui sa definim ce inseamna copil bun. Poate si profesor bun.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 540816)
Tu intelegi prin copil bun un fel de soi bleg, fricos, care n-ar face rau din fire si din frica, in plus si influentabil.
Eu inteleg prin copil bun unul care a primit o educatie buna, stie ce e bine si ce e rau si mai ales stie de ce binele e bine si de ce raul e rau.
.

Citat:

Si poate ca difera de la generatie la generatie.
Depinde cine stabileste reperele.
Reperele crestine nu difera de la generatie la generatie.

Citat:

Pe vremea mea copil bun insemna asa: sa aibe maniere, sa fie cuminte (linistit), respectuos, sa fie atent la ore, sa invete bine, sa asculte parintii si profesorii, sa nu se bata, sa nu faca prostii (la noi nu era problema cu alcoolul, fumatul, sau drogurile, sau poate rar mai lua unul o tigara de curiozitate). La fete era la noi problema, cu mersul cu baietii. Mai insemna ce preocupari, ce limbaj are copilul.
In plus: sa fie modest si pasnic.
Pentru tine asta inseamna automat bleg, fricos.
Unde am scris eu "automat"?

Nu conteaza ce face bine cat conteaza DE CE face asta.
Daca o face din frica/timiditate s-ar putea sa vina un moment cand va depasi frica/timiditatea.

aanrra 21.11.2013 02:00:16

@Alin B,subscriu la tot ceea ce ai scris in ultimele postari.

http://drezina.wordpress.com/2013/07...scolim-copiii/

http://www.familiaortodoxa.ro/2013/0...e-de-jurnal-i/

Nu agreez conceptul de "homeschooling" si oricum nu mai conteaza,acum nu mai am copii de scolit.Citind comentariile de la primul link am ramas surprinsa cum una dinte mame isi instruieste copii acasa(doua fete)dupa sistemul american,ea care a avut doua tentative de suicid la varsta de 13 ani.Refuz sa cred ca nu au fost sau nu sunt probleme psihice ,neurologice .N-am gasit pe nicaieri macar unul din parinti sa spuna cam ce ar face in cazul unui esec,pentru ca vor fi cu siguranta si din astea.

Yasmina 21.11.2013 07:36:37

Citat:

În prealabil postat de aanrra (Post 540867)
@Alin B,subscriu la tot ceea ce ai scris in ultimele postari.

http://drezina.wordpress.com/2013/07...scolim-copiii/

http://www.familiaortodoxa.ro/2013/0...e-de-jurnal-i/

Nu agreez conceptul de "homeschooling" si oricum nu mai conteaza,acum nu mai am copii de scolit.Citind comentariile de la primul link am ramas surprinsa cum una dinte mame isi instruieste copii acasa(doua fete)dupa sistemul american,ea care a avut doua tentative de suicid la varsta de 13 ani.Refuz sa cred ca nu au fost sau nu sunt probleme psihice ,neurologice .N-am gasit pe nicaieri macar unul din parinti sa spuna cam ce ar face in cazul unui esec,pentru ca vor fi cu siguranta si din astea.

Si eu subscriu!

Acestea sunt fite americanesti-desi americanii chiar au motive serioase sa-si scoleasca copiii acasa din cauza nivelului scazut de cunostiinte,violenta si ateismul din scoli.
Oricat ar spune unul si altul,in Romania inca nu s-a ajuns acolo...

Dupa cum vedeti,numai vedetele si anumiti indivizi rasfatati de soarta au venit cu idea asta,crezandu-se ei si odraslele lor mai cu mot,mai speciali,mai alesi. Este specific persoanelor cu mandria ca familia lor este una speciala si ca ele sunt deosebite de toti muritorii din turma.

Am observant ca ideile acestea prind numai la persoane tanare si neaparat noncorformiste carora viata searbada si regulile fostei generatii le fac rau,ii sufoca.
Daca in trecut se manca intr-un fel,acum se vine cu o alta dieta revolutionara;inainte toti doreau buletin de Bucuresti si faceau sacrificii sa vina la oras,acum ponegresc orasele, fac economii si vand tot pt a-si cumpara case la tara; nasterile erau asistate,acum se face propaganda nasterilor acasa,in baie;etc
Totul trebuie sa fie impotriva,sa fie pe dos.Numai asa ai satisfactia ca nu te pierzi in multime ci ca ai o misiune speciala.

Fiecare poate sa faca ce doreste dar...
-cate dintre familii reuseste sa se intretina dintr-un singur salariu,in timp de parintele"profesor"preda acasa?
-care este procentul de parinti pregatiti intr-atat incat sa predea cu brio fie numai si reguli simple de gramatica,semne de punctuatie si ortografie in lb. romana(fara a vorbi de alte materii)??
-daca scoala acasa se face doar pt a nu lasa copiii in anturaje rele,ce vor face acestia totusi cand vor intalni prima data un anturaj rau in facultate sau serviciu?
-pt a invata un copil sa croseteze,sa taie hartii colorate si sa deseneze nu trebuie sa-l tii inchis intre pereti,poti s-o faci in timpul liber.

In concluzie,este un proiect pt familii deosebite de intelectuali si artisti,eventual vedete locale(actori,antreprenori,vedete de televiziune,neveste casatorite cu magnati,preotese,profesoare sau invatatoare care nu vor sa mai predea,etc).Nu este fezabil la scara larga(Slava-Domnului)ci doar celor cu bani si timp cu nemiluita.
Din pacate,muritorii de rand nu au timp si nici bani.

Florin-Ionut 21.11.2013 09:43:17

http://homeschooling.urbankid.ro/201...ucatiei-acasa/

http://www.cdep.ro/proiecte/2013/300/60/9/pl665.pdf

Florin-Ionut 21.11.2013 10:42:18

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 540871)
Am observant ca ideile acestea prind numai la persoane tanare si neaparat noncorformiste carora viata searbada si regulile fostei generatii le fac rau,ii sufoca.
Daca in trecut se manca intr-un fel,acum se vine cu o alta dieta revolutionara;inainte toti doreau buletin de Bucuresti si faceau sacrificii sa vina la oras,acum ponegresc orasele, fac economii si vand tot pt a-si cumpara case la tara; nasterile erau asistate,acum se face propaganda nasterilor acasa,in baie;etc
Totul trebuie sa fie impotriva,sa fie pe dos.Numai asa ai satisfactia ca nu te pierzi in multime ci ca ai o misiune speciala.

Pe principiul ”mergem cu gloata”, ar trebui să revii la alimentația omnivoră, ca să nu pici în categoria tinerilor nonconformiști.

Citat:

-cate dintre familii reuseste sa se intretina dintr-un singur salariu,in timp de parintele"profesor"preda acasa?
-care este procentul de parinti pregatiti intr-atat incat sa predea cu brio fie numai si reguli simple de gramatica,semne de punctuatie si ortografie in lb. romana(fara a vorbi de alte materii)??
Tocmai de aia puțini pot să facă ȘA, chiar dacă mult mai mulți vor asta.

Florin-Ionut 21.11.2013 10:43:51

Citat:

În prealabil postat de aanrra (Post 540867)
Citind comentariile de la primul link am ramas surprinsa cum una dinte mame isi instruieste copii acasa(doua fete)dupa sistemul american,ea care a avut doua tentative de suicid la varsta de 13 ani.

Ar trebui să-l considerăm un argument împotriva școlirii acasă?

AlinB 21.11.2013 11:31:42

Cred ca ar vrea sa zica ca mai exista si alte explicatii pentru cei care vor musai S.A.
Desigur, nu e un argument dar este o posibilitate :)

descoperireamea 10.01.2014 09:20:39

adresa e-mail

Ceau "Parascheva16, ma intereseaza subiectul scoala acasa si as dori sa pun intrebari.
Se poate sa-mi dai adresa ta de e-mail?

Multumesc,
Diana

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 525035)
Cand ai fost la gradinita? Acum cati ani? Noile generatii sunt destul de diferinte.

Multe gradinite au televizor. Cu alte cuvinte, ii lasa pe copii sa se uite la TV ptr. a fi linistiti. Si atunci ai trei solutii: nu faci nimic, muti copilul de la gradinita sau le spui educatoarelor de ce televizorul nu este bun si pleci cu cablul de televizor.(personal cred ca ultima varianta este cea mai buna)

Chiar citeam mai demult pe site-ul familiaortodoxa.ro cum o mama se plangea ca fiul ei vine de la gradinita cu un vocabular f.urat.

Pai de ce il mai dam la gradinita daca mereu mama trebuie sa ii scoata din cap prostiile ce le prinde la gradi? In mod normal gradinita ar trebui sa formeze, nu sa strice. Conteaza mult ce fel de gradinita alegi ptr. copil, iar daca unde stai nu ai gradinite bune sau cele bune sunt scumpe, ce faci ?

Sa credem ca copilul nu este afectat deloc de mediul de la gradinita e putin naiv.

Povestea dl.Virgiliu Gheorghe despre un caz. Cu copii de clase primare, deci putin mai mari. Sau dus intr-o excursie cu copiii, iar la un moment dat, o copila s-a dezbracat in pielea goala si a inceput sa alerge dupa un baiat strigand "vreau sa faci dragoste cu mine!". Sau cum un tata isi invata copilul de 5 ani sa se masturbeze. Si chiar nu cred ca sunt cazuri singulare.

Copiii mici nu stiu de sex daca nu au avut contact cu el. Poate nu inteleg exact ce e cu el, dar de stiut stiu daca au vazut filme pornografice la care se uita tatal, daca i-a vazut pe parinti, daca i-a vazut goi pe parinti de cateva ori (unii psihologi recomanda sa il obisnuiesti pe copil de mic cu goliciunea, sa nu ii fie rusine de propriul corp, sa nu fie pudic). Acesti copiii fac la gradinita ce au invatat acasa.
Daca home schoolingul nu este ideal pentru unii, nu inseamna ca pentru altii nu este. Ar fi bine sa fie libertatea de a alege unde iti educi propriul copil: la scoala publica, la scoala ortodoxa, la scoala privata sau acasa.

Scoala nu ar trebui sa fie despartita de Biserica, asa cum este in prezent.

(Colegiile Nationale cu clase ptr. gimnaziu nu sunt scoli de fite. )

Yasmina 10.01.2014 10:08:55

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 540874)
Pe principiul ”mergem cu gloata”, ar trebui să revii la alimentația omnivoră, ca să nu pici în categoria tinerilor nonconformiști.
.

Pardon????
Doresti sa revizuiesti istoricul meu medical? Unele probleme de sanatate ma obliga sa adopt regimul vegetarian;mai precis totul a inceput dupa posturile mari,am observat ca in timpul postului ma simteam mai bine si unele simptome dispareau,plus ca am o permanenta oroare sa-mi pregatesc mancare din carne,sa ating carnea cruda.Acum am scapat si de vinovatia de a omori animale pt placerea gustului.

Florinvs 12.01.2014 13:08:58

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 540871)
Si eu subscriu!

Acestea sunt fite americanesti-desi americanii chiar au motive serioase sa-si scoleasca copiii acasa din cauza nivelului scazut de cunostiinte,violenta si ateismul din scoli.
Oricat ar spune unul si altul,in Romania inca nu s-a ajuns acolo...

Dupa cum vedeti,numai vedetele si anumiti indivizi rasfatati de soarta au venit cu idea asta,crezandu-se ei si odraslele lor mai cu mot,mai speciali,mai alesi. Este specific persoanelor cu mandria ca familia lor este una speciala si ca ele sunt deosebite de toti muritorii din turma.

-daca scoala acasa se face doar pt a nu lasa copiii in anturaje rele,ce vor face acestia totusi cand vor intalni prima data un anturaj rau in facultate sau serviciu?
-pt a invata un copil sa croseteze,sa taie hartii colorate si sa deseneze nu trebuie sa-l tii inchis intre pereti,poti s-o faci in timpul liber.

In concluzie,este un proiect pt familii deosebite de intelectuali si artisti,eventual vedete locale(actori,antreprenori,vedete de televiziune,neveste casatorite cu magnati,preotese,profesoare sau invatatoare care nu vor sa mai predea,etc).Nu este fezabil la scara larga(Slava-Domnului)ci doar celor cu bani si timp cu nemiluita.
Din pacate,muritorii de rand nu au timp si nici bani.

Aici total de acord cu Yasmina! Scoala acasa nu este o solutie pe scara larga (poate fi doar in cazuri exceptionale), cel putin nu la situatia socio-economica din Romania de azi! Si in plus , majoritate a copiilor care au invatat si invatata in sistemul public de stat din Romania- chiar dupa 1990- au 'Iesit" totusi oameni cat de cat pregatiti pentru viata, care muncesc cinstit si au si familii.
Ca o parte din cei ce au "invatat" la scolile publice din Romania dupa 1990 au apucat pe o cale gresita-infractionalitate, diverse "afaceri" la limita legii, etc este adevarat, insa majoritatea totusi au ales un drum bun in viata.
Cei care nu vor sa-si dea copilul la scolile publice din Romania (de frica anturajelor rele, a consumului de droguri, alcool, etc) cam merg pe ideea "drobului de sare" sau "nu intru in padure de frica ursului"!

Parascheva16 23.01.2014 17:39:16

Conferinte legate de scoala si educatie. Nu este despre scoala acasa, dar nu am vrut sa deschid un alt topic.

Suprasolicitarea la elevi - prima parte

https://www.youtube.com/watch?v=LaTj...re=c4-overview

Principiile educatiei romanesti-1

https://www.youtube.com/watch?v=OBssIwM-C4c

Principiile educației românești, partea I (in a doua parte vb. o invatatoare)

https://www.youtube.com/watch?v=7SYh_OpSESc

Scoala Brâncovenească (Constanta)

https://www.youtube.com/watch?v=Bvg1CVNRuTg

**
Conferinta despre Scoala Acasa in Romania:

Conferinta EDUCATIA ACASA - Istoria educatiei acasa, Gabriel Curcubet

https://www.youtube.com/watch?v=pZV2bNDdeu0

Conferinta EDUCATIA ACASA - Spulberarea unui mit - scoala publica, Potoroaca Madalin Bila

https://www.youtube.com/watch?v=eJWoESJ3mZM

Florin-Ionut 04.11.2016 15:43:06

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 523334)
Oricum, la voi mai e timp de gandire...

Anii au trecut și nu mai e mult timp pentru a lua o decizie.

Întrebare pentru cei care fac școala acasă sau pentru cei care cunosc asemenea familii: cunoașteți vreun caz concret de copii integrați în sistem după ce au trecut clasele primare? Sau după gimnaziu? Sau într-a doișpea?

Știu că-s mulți care au optat pentru metoda asta, doar că ei și-au trimis copiii la studii superioare în străinătate. Sau nu i-au interesat studiile superioare, preferînd să învețe o meserie. Unora nici de BAC nu le-a păsat.

Eu vreau ca ai mei să poată alege singuri între o facultate în România sau afară, nu să-i oblig eu să studieze în străinătate.

ioan67 04.11.2016 15:48:09

Da, iti asumi un risc mare.
Cunosc si eu cativa care au ales sa studieze acasa, dau examene prin internet etc.
Sunt copii de oameni cu bani multi. Vor studia in alte tari, departe de mititei si manele...
Dar am observat un lucru la ei: sunt timorati in public, nesociabili, un pic autisti.
Si chiar anul trecut am asistat la un "meci" de cunostiinte stiintifice (fizica, biologie, geografie, istorie) intre un copil din scoala normala si unul care studiaza acasa. Scorul a fost cam 10-0 pentru copilul "maidanez".

Florin-Ionut 04.11.2016 16:11:48

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 635002)
Da, iti asumi un risc mare.
Cunosc si eu cativa care au ales sa studieze acasa, dau examene prin internet etc.
Sunt copii de oameni cu bani multi. Vor studia in alte tari, departe de mititei si manele...
Dar am observat un lucru la ei: sunt timorati in public, nesociabili, un pic autisti.
Si chiar anul trecut am asistat la un "meci" de cunostiinte stiintifice (fizica, biologie, geografie, istorie) intre un copil din scoala normala si unul care studiaza acasa. Scorul a fost cam 10-0 pentru copilul "maidanez".

Sînt fel și fel de copii. Fiică-mea nu a mers niciodată la grădiniță și e extrem de sociabilă, face conversație ușor cu persoane străine - adulte și copii.

Nici cunoștințele nu pot fi comparate așa simplisim, sînt cazuri și cazuri. Depinde cît s-au ocupat părinții de educația celor mici. Dar să știi că există și varianta UNschooling, fără programă, fără examene șamd. Poate ai întîlnit un astfel de exemplu.

ioan67 04.11.2016 16:54:33

Florin, ai grija la asta: cu cat ei cresc in varsta si dezvoltare, cu atat devin mai limpezi diferentele pe care ti le-am semnalat.
Acum sunt mici, oarecum nediferentiati/amorfi, cu solicitari minore etc.
De aici dificultatea noastra, a parintilor, de a sesiza exact cum stau lucrurile.
Plus ca deocamdata, cat ei sunt ca un fel de test proiectiv (nu au forma pregnanta, exact ca o pata de cerneala pe o hartie) pentru noi, se vad mai degraba insusirile noastre ascunse decat insusirile lor....
Mare grija frate, cauta sa vezi distinctia dintre tine si copil, nu doar asemanarile si imitatiile lui (care noua ne gadila placut narcisismul). Mai ales daca il iubesti!
Doamne ajuta!

abaaaabbbb63 04.11.2016 18:15:54

Cum pregatesti un copil acasa pentru viata de facultate si dupa? Este vorba de presiunea unui test, unui examen la facultate sau vietii in general. Nu vad cum poti recrea aceasta presiune acasa, si cred ca un copil nu o sa fie pregatit sa se descurce in situatiile de stres maxim (in sesiune, sau intr-o sala de examen imensa cu 500 de persoane in ea) fara sa mearga la scoala.

ioan67 04.11.2016 20:25:44

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 635015)
Cum pregatesti un copil acasa pentru viata de facultate si dupa? Este vorba de presiunea unui test, unui examen la facultate sau vietii in general. Nu vad cum poti recrea aceasta presiune acasa, si cred ca un copil nu o sa fie pregatit sa se descurce in situatiile de stres maxim (in sesiune, sau intr-o sala de examen imensa cu 500 de persoane in ea) fara sa mearga la scoala.

Asta una bucata. Dar mai e ceva, poate inca mai important: copilul are nevoie si de alti copii, de mediu social, nu doar de parinti si bunici. Un copil fara interactiune sistematica si dirijata spre finalitati educative si chiar spre joaca, e un copil trist...:(
Apoi, scoala nu e doar pentru examene. Ci pentru lungul examen al vietii care, vrem sau nu, implica si dimensiunea sociala.

ioan67 06.11.2016 01:23:35

Ar mai fi un lucru: cine garanteaza pentru dezvoltarea acestor copii si pentru reusita lor de mai tarziu? Daca nu suntem siguri ca alternativa asta functioneaza, nu vom fi acuzati (de propria constiinta, mai intai) ca am facut un experiment pe propriul copil?

Apoi, din cate stiu, de pe urma acestor copii castiga (bani si nu doar) tot felul de oameni. Cu alte cuvinte, pentru ca vrem sa fim mai deosebiti, mai originali asa, decat altii, suntem dispusi sa cheltuim in relatii cu persoane "dinamice, deschise spre nou" ceea ce am fi cheltuit in sistemul traditional. Tot felul de activitati extrascolare carora, dupa nu stiu ce criterii si in baza caror studii serioase, li se acorda mai mult credit decat activitatilor clasice.
De fapt si cheltuielile sunt mai mari, pentru ca activitatile unui astfel de copil sunt mai costisitoare (deplasari, implicare in mai multe programe etc.).

Apoi, unul dintre parinti, cel putin, va trebui sa devina (co)pedagog al copilului. Dar se pricepe? Sunt toti parintii calificati sa asiste copilul in invatare? Si ce ne facem cu relatia dubla: suntem parinti sau educatori?... Confuzia poate afecta pe copil.

Se mai adauga un factor psihologic pe care n-are decat sa-l conteste cine voieste, ca el tot exista si se manifesta: Uneori, fobia sociala mascata a parintelui si/sau narcisismul sau raportat la semeni sunt de fapt factorii motivationali ascunsi care sustin astfel de alternative. Mai sunt si alte nemultumiri, frustrari, neimpliniri personale puse in carca copilului, tendinta spre clopotul de sticla si spre "copilul bibelou" etc.

Am comentat problema asta si mi-am exprimat opinia subliniind cateva argumente impotriva (sunt si unele pro, desigur, dar ele fac parte din vraja seducatoare si oricum balanta deciziei nu inclina in favoarea lor decat daca le dam o greutate artificiala) intrucat ma aflu in cunostinta de cauza.
Anume, noi am vrut sa facem asta cu Tudor, avind in vedere ca nu se poate ocupa suficient de sah si de violoncel, unde are o dotatie evident peste medie. Desi are putin timp de studiu, din pricina scolii si a altor probleme, ramane printre cei mai buni din tara, dovedit constant in ultimii ani.
Ca urmare, inainte sa luam o hotarare, ne-am consultat cu cativa parinti care au intrat deja in programul scoala-acasa, precum si cu unii dintre colegii din scoala normala si cu parintii copiilor scolarizati in invatamantul general, de masa.
Concluzia a fost ca riscam sa avem un copil cu cerinte speciale ("copil cu CES", asa cum sunt cei studiati in defectologie), peste cele pe care deja le are, iar asta ni s-a parut prea mult. Am ales sa-l lasam pe Tudor sa creasca intre egali, iar nu acasa cu babacii, oricat de mult ne-ar fi placut asta. Nu suntem atat de anxiosi si de sociofobi incat sa credem ca ne moare printisorul sau ca isi rateaza cariera (ce-i aia, de fapt, dincolo de un slogan invechit?) si mantuirea. Il sprijinim firesc, acolo unde are probleme scolare, de integrare sau de alta natura iar in rest avem incredere in potentialul adaptativ al copilului, in ceilalti copii, in educatori (asa pregatiti precar cum sunt unii, dar nu-i nimic - suplinim noi) si nu in ultimul rand in Bunul Dumnezeu.
Deocamdata singura problema serioasa cu care se confrunta copilul este lipsa timpului de joaca, el neavind mai mult de 2 ore in medie pe zi pentru joaca. Dar compensam acasa, unde facem tot felul de activitati placute si il invatam sa se relaxeze activ.

In fine, problema ramane deschisa, desigur. Ar merita discutate multe alte aspecte si foarte in amanunt. Dar eu insist mereu ca inovatiile in materie de educatie/pedagogie risca sa devina experimente cu totul incerte la care ii supunem pe micii oameni. Nu stiu daca avem dreptul sa facem asta, nu stiu daca e bine pentru ei, mai intai.
Ramane de vazut!

P.S.
Mi-ar placea sa aud argumentele, la amanunt, din categoria pro.
Dar foarte la amanunt, adica cu precizari limpezi referitoare la nevoile concrete ale unui copil si la dezvoltarea lui psiho-sociala si nu numai. As vrea sa stiu, in mod onest, clar formulat, si ce castiga parintii din alternativa asta. Daca nu putem spune care e castigul nostru, limpede/concret, inseamna ori ca nu ne dam seama ce facem ori ca nu suntem onesti.

ioan67 06.11.2016 01:31:02

Cateva opinii aici:
http://www.activenews.ro/stiri-educa...-scoala-136489

simpllu 06.11.2016 15:22:54

Opinii cu iz de ifose. :)

ioan67 06.11.2016 15:28:22

Sunt totusi cateva argumente; ma rog, destul de "emo"....
Si probabil ca primele doua postari de la comentarii sunt ale unor vajnici aparatori ai scolii...:)
Apoi in replica vin fanii "libertatii" s.a.m.d.
Problema ramane deschisa, sunt curios ce argumente putem aduce aici pro si contra. Eu le-am precizat pe ale mele.

Mihnea Dragomir 06.11.2016 22:13:52

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 635000)

Întrebare pentru cei care fac școala acasă sau pentru cei care cunosc asemenea familii: cunoașteți vreun caz concret de copii integrați în sistem după ce au trecut clasele primare? Sau după gimnaziu? Sau într-a doișpea?

In Franta sunt multi care fac scoala acasa. De exemplu, fiica mea. Am cunoscuti multi astfel de copii in familiile de la parohie. Unul dintre pacientii mei chiar se ocupa cu asta, ca organizator.

Ce e drept, in Franta invatamantul e inca mai ideologizat ca cel din Romania. In multe privinte, ma face sa-mi amintesc de invatamantul ceausist. Doar ca cel francez, de acum, e mai perfid. Observatia asta am auzit-o, pentru prima data, la parintele Calciu Dumitreasa (care se referea, insa, la invatamantul american): pe vremuri, stiai ce anume din invatamant vine ca urmare a politicii partidului. Astazi, lucrurile sunt mult mai amestecate si un elev de liceu nu are prea mari sanse sa descopere, singur, nici mijloacele spalarii pe creier, nici ce trebuie facut pentru a le contracara.

ioan67 07.11.2016 06:52:22

Foarte frumos!
Inseamna ca poti sa ne impartasesti, din experienta, cateva avantaje certe.
Precum si unele dezavantaje. Imposibil sa nu fie si din acestea....
Ai vrea, te rog, sa ne zici si noua?

P.S. Si in ce consta, mai exact, spalarea frantuzeasca de creier pe care ai amintit-o?

Mihnea Dragomir 07.11.2016 09:16:25

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 635182)
Ai vrea, te rog, sa ne zici si noua?

Mai intai, cateva lucruri despre invatamantul de stat. Acesta este de trei grade: ciclul primar, de 5 ani, ciclul gimnazial (aici se cheama "colegiu") de 4 ani si liceul (sau invatamantul profesional) de 3 ani. Primele doua sunt coordonate de inspectoratele (aici se numesc "academii") departamanetale, iar liceele si filiera profesionala de inspectoratele regionale.

Directorii nu au norma didactica. Se ocupa numai de disciplina si de administratie.

Elevii incep orele unii de la 8, altii de la 8.15 etc, pana la 9. Dimineata au 3 sau 4 ore, in principiu alea mai grele, dupa care au o lunga pauza de masa de 2 ore (uneori de 1 ora si jumatate sau doar o ora). Masa se ia la cantina scolii/colegiului/liceului). In principiu, se poate lua si acasa. Dupa amiaza, adica de la ora 14 (sau 13.30, sau 13.45) copiii mai au 3, 4 sau 5 ore. "Ore" nu inseamna neaparat predare, ci sunt prevazute ore (si spatii) pentru studiul individual sau pe grup de lucru. Acestea sunt accesibile si in cazul in care vreun profesor nu vine la ore. Intre orele de dimineata, ca si intre cele de dupa-amiaza, practic nu exista pauza.
In concluzie, copiii isi petrec la scoala un timp cel putin egal cu timpul petrecut de parinti la serviciu. Desigur, numai conspirationistii ar putea vedea aici o metoda de a desparti pe copii de familiile lor, cine va ridica intrebarea de ce copiii stau atata vreme la scoala (fara sa invete mare lucru, dupa cum vom vedea) va primi raspunsul ca statul s-a gandit la binele parintilor, care trebuie sa munceasca.

Invatamantul (de toate gradele) este destructurat. Mai intai, destructurarea este intre materii: fizica este unita cu chimia. O parte din geografie e unita cu biologia si se cheama "stiintele vietii si Terrei". Alta parte din geografie e unita cu istoria etc.
Dar destructurarea este inca mai evidenta in cadrul fiecarei materii. Lucrurile nu se invata deductiv, ci inductiv: de la particular la general, adica invers decat in Romania. De exemplu, eu am invatat ca legatura metalica este un tip special de legatura covalenta, in care electronii sunt "pusi in comun" in reteaua cristalina a metalului. Aceasta punere in comun are drept consecinta urmatoarele proprietati ale metalelor: conductibilitatea electrica si termica, stralucirea metalica, maleabilitatea si ductilitatea. Ei bine, elevul din Franta, mai intai, experimenteaza faptul ca metalul conduce curentul electric, pe cand lemnul nu. Ce chestie! Isi noteaza in caietul de observatii, lucru care ii ia o ora. In ora urmatoare se verifica referatele, etc. De legaturi covalente si legaturi metalice aude la facultate. Elevul e incurajat sa "redescopere" realitatea lipsindu-i orice baza teoretica pentru aceasta. Pe urma elevul trebuie sa remarce ca o bucata de cupru sau de otel straluceste, pe cand una de lemn, nu. Intre stralucirea metalica si conductibilitatea electrica el nu vede nicio legatura.
Acelasi mod de abordare e la toate materiile. Scierea cuvintelor se invata pe de rost. Cuvantul "tete" (=cap) se scrie cu accent circumflex datorita la faptul ca asa se scrie. Ipoteza ca accentele circumflexe marcheaza litere pierdute din latina (de obicei litera "s"), ca, odata "tete" a fost "teste" e pastrata pentru facultate. Ca si viziunea generala ca limba este vie, ca dezvoltarea ei corespunde unor tendinte generale (rotacizare, iotacizare, inchiderea vocalelor etc).
Elevul din Franta isi petrece mai multe ore la scoala decat cel din Romania, pentru o programa mai subtire. Vede doar copaci, acolo unde sunt paduri. Rezultatul final este ca facultatile nu-i pot primi in aceasta stare de analfabetism intelectual. De aceea au aparut anii de "preparatoriat". Acolo, dupa 18 ani, elevii invata ce se invata la noi in liceu. Si acolo dau, pentru prima data, de greu. Acolo, timp de 10 ore de predare pe zi, trebuie sa recupereze intr-un an sau doi, tot ce nu au facut in sistemul "lalait" din invatamantul general.

Citat:

P.S. Si in ce consta, mai exact, spalarea frantuzeasca de creier pe care ai amintit-o?
Istoria Frantei este o lunga lupta de emancipare a poporului de sub jugul regilor, reprezentati ai clasei exploatatoare. Secolul al XIX-lea si al XX-lea marcheaza lupta popoarelor din Asia si Africa de emancipare de sub dominatia europeana, care nu le lasa sa se dezvolte. Faptul ca, in prezent, in Coasta de Fildes oamenii nu au ce manca si elefantii sunt vanati e din cauza ca a fost colonie franceza. De acolo, suprastructura sociala lua oamenii liberi in sclavie si ii vindea negustorilor americani la Nantes. Este si un muzeu cu asta. Timp de secole Biserica a tinut oamenii in bezna, iar odiosii Nobili si sinistra Inchizitie smulgeau cu clestele inrosit unghiile unor savanti de renume mondial, precum Giordano Bruno, care incercau sa spuna oamenilor adevarul. Doar am fost cu scoala, ca sa vedem clestii Inchizitiei, dupa ce am fost la Nantes, la Muzeul Sclaviei. Are si religia laicista nu doar dogmele ei, ci si relicvele ei.

Scriitorii de valoare au fost mereu de stanga. Ca si filosofii. Voltaire a fost un mare scriitor, singurul dintre cei vechi pe care trebuie sa-l pregatim pentru bac. Dupa aceea a fost Zola, care a emancipat evreii, precum Dreyfuss, care erau cetateni de mana a doua. Boileau, Bossuet, Pascal ? N-am auzit. De Maistre, Blondel, Maritain ? Astia au jucat la echipa adversa. Secolul al XX-lea, adica singurul care conteaza, a avut doi scriitori: Camus si Sartre. Céline ? Asta e prenumele unei cantarete canadiene, Céline Dion. Arta a inceput ieri, fiindca pana alaltaieri oamenii din Europa erau prea ocupati sa se hacuiasca unii pe altii. Noroc cu UE, care ne garanteaza pacea. Inainte de Beatles nu a fost nimic. Primii pictori francezi au fost impresionistii. Spaniolii au si ei un pictor mare: Picasso. Asta a pictat un singur tablou: Guernica. Dali ? Nu am auzit.

ioan67 07.11.2016 09:25:53

In cazul lui Dali, discretia e justificata. Tu ti-ai da copilul la educatie unuia care a dezvoltat metoda paranoic-critica si care picta paianjeni extraterestri?....:))

P.S. Merci pentru postare, Doc.
Acuma, revin totusi cu o rugaminte: poti sa-mi zici, simplu si pe liniute, asa ca la prosti, cateva avantaje (de-a stanga) si cateva dezavantaje (la dreapta) dintre cele pe care le stiti voi, din experienta concreta cu fetita voastra? O mica balanta decizionala, adica. Te rog frumos, chiar ne preocupa si pe noi cestiunea, macar pentru Maria si Nicolae, daca pentru Tudor e deja e cam tarziu...

Mihnea Dragomir 07.11.2016 12:52:13

In afara de scolile de stat, exista scolile particulare. Aproape toate sunt confesionale (catolice). Ele sunt coordonate de episcopii. Sinodul episcopilor din Franta tuteleaza o directie de invatamant.

Scolile private sunt de doua feluri: cu contract cu statul (cam patru cincimi din ele) si fara contract cu statul (cam o cincime). Contract cu statul inseamna ca statul se obliga sa plateasca profesorii si tot el ii numeste in post (teoretic episcopul sau delegatul sau cu probleme de invatamant se poate opune unei numiri, dar este un lucru neobisnuit). In schimb, scoala adera la programa impusa de stat, la structura anului scolar impusa de stat etc. Practic, se predau cam aceleasi lucruri ca in scolile de stat si in aceeasi maniera. Diferenta este mai mult la elevi decat la profesori. Elevii, venind din familii care au o anumita orientare, au alt nivel decat colegii de la stat, lucru care se vede bine in statisticile privind rezultatele la examenele de brevet, la bac, in facultate.

Scolile fara contract cu statul nu au niciun fel de obligatii. Acolo se poate preda faptul ca descendenta omului din maimuta este departe de a fi o certitudine probata stiintific. Acolo se poate preda si despre Jaques Maritain, si despre Léon Bloy, si despre faptul ca Europa nu a fost in bezna pana la Secolul Luminilor. Dar parintii (si in mica masura episcopiile) platesc in intregime scolarizarea, care poate friza o mie de euro pe luna. Performantele acestor scoli sunt, de multe ori, cele mai bune. Pe de alta parte, putine familii pot rezista la costuri.

In afara de invatamantul "clasic", in care copilul merge la scoala, mai exista invatamantul acasa. Adica la distanta. Asta nu inseamna ca nu face scoala, ci ca o face acasa. Prin urmare, exista invatamant de stat la distanta si invatamant privat la distanta. In aceasta forma la distanta, avantajele in privat sunt mai putin evidente, fiindca statul e mult mai lipsit de mijloacele de a spala pe creier copiii (motiv pentru care si descurajeaza si cauta sa limiteze aceasta forma, care a luat, totusi, un mare avant in ultimii ani).

Avantajele invatamantului la distanta sunt:
-elevul isi organizeaza (evident, ghidat de parinti) timpul de lucru, astfel incat la sfarsitul anului sa fi dat toate lucrarile si testele de evaluare necesare. Nu are ore pierdute, asa cum sunt orele de "lucru in echipa", "dirigentie", "ore de aprofundare si recuperare" etc, care fac cam jumatate din orele de la scoala. Nu trebuie sa astepte ca un profesor sa-i explice prostului clasei pana ce acela da semne ca a inteles, timp in care toti ceilalti au pornirea sa se urce pe pereti. Prin urmare, elevul foloseste mult mai bine timpul lui si este mai productiv.
-este mai putin ideologizat. Chiar daca materia e aceeasi (vorbim acum de invatamantul de stat cu frecventa fata de cel de stat fara frecventa), elevul nu se mai duce cu scoala la liturghiile laice unde sunt tamaiati eroii Marii Revolutii Franceze. Nu trebuie sa mai faca referate despre soarta grea a sclavilor africani vanduti de colonistii europeni, etc.

Detractorii invatamantului de stat (stanga, adica majoritatea profesorilor si totalitatea ministrilor, fiindca majoritatea profesorilor sunt de stanga aici, ca si ministrii) cauta sa sublinieze faptul ca invatamantul la distanta impiedica socializarea copiilor. In realitate, niciunul dintre studiile care s-au facut nu arata ca cei de la distanta ar fi cu ceva mai autisti decat cei cu frecventa). Aceiasi, pun succesele invatamentului privat, ca si ale inavatamantului la distanta pe seama faptului ca sunt copii selectionati. Copiii din familii favorizate sunt suprareprezentati. Se confunda cauza cu efectul.

Florin-Ionut 07.11.2016 15:52:36

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 635031)
Asta una bucata. Dar mai e ceva, poate inca mai important: copilul are nevoie si de alti copii, de mediu social, nu doar de parinti si bunici. Un copil fara interactiune sistematica si dirijata spre finalitati educative si chiar spre joaca, e un copil trist...:(
Apoi, scoala nu e doar pentru examene. Ci pentru lungul examen al vietii care, vrem sau nu, implica si dimensiunea sociala.

Socializarea e cea mai importantă, atît pentru copii cît și pentru părinții lor.

Un copil dintr-un oraș mare are acces la diverse medii în care se poate întîlni cu cei de vîrsta lui, pe lîngă parcuri și vizite. Anume cluburi de tot felul, centre culturale și altele asemenea.

Un elev care studiază acasă nu e închis în apartament, doar că aceia care nu practică ȘA au impresia că părinții vor să-l izoleze în clopotul de sticlă. Poate că sînt și asemenea părinți, dar sper că foarte puțini.

Florin-Ionut 07.11.2016 15:57:03

Citat:

În prealabil postat de abaaaabbbb63 (Post 635015)

Depinde de fiecare. Dacă voi adopta sistemul ȘA, voi încerca să-i obișnuiesc pe cei mici să se detașeze de stresul examenelor, de emoțiile puternice care te fac să nu te mai concentrezi și să nu mai ai randament în timpul testelor. Voi face tot posibilul ca ei să participe la evaluările naționale și chiar la olimpiade, după cum și alți părinți au reușit cu ai lor, am exemple.

Florin-Ionut 07.11.2016 16:17:19

Cîteva avantaje ale ȘA:

- îi oferi șansa de a avea o copilărie lipsită de teme zilnice pentru acasă și de lecții lungi și greoaie de memorat pentru a doua zi
- în schimb îi alegi materiale de studiu de calitate, pentru cultura generală
- ai timp mai mult să te axezi pe talentele lui și încerci să le dezvolți, ajutat de profesori din domeniu
- nu ești obligat zilnic să trezești toată familia dis-de-dimineață
- nu ești obligat să angajezi o ”bonă” sau pe bunici ca să-i ia de la școală la amiază
- nu ești obligat să-i lași la after school
- nu ai manuale alternative care se tot schimbă. Poți opta cu succes pentru cele de acum 30 de ani: http://manualul.info/
- nu te confrunți cu lipsa manualelor, de exemplu taică-meu care e învățător nu a primit nici în ziua de azi manuale de-a III-a și acuși e gata semestrul

Dezavantaje ale ȘA:

- instituțiile acreditate, cu programă solidă și teste online, cu profesori care urmăresc copilul presupun studiul în limba respectivă
- acestea sînt cele mai scumpe. De exemplu Oxford HS costă cam 1000 de lei pe lună...
- te obligă să înveți cultura lor: limba, istoria, geografia, litaratura, tradiții, tot
- cele ieftine, de genul 300$ pe tot anul, nu sînt acreditate internațional
- dacă vrei la un moment dat să înscrii copilul în învățămîntul românesc, acesta va avea de echivalat o mulțime de obiecte în timp scurt
- sînt șanse să piardă cîțiva ani dacă nu i se recunosc toți anii de studiu acasă
- dacă mama e obligată să reia serviciul din motive financiare, atunci încearcă să-l înscrii la stat, POATE reușești.
- sînt atîtea cupluri care divorțează. Ce fac atunci copiii școliți acasă?

Discuția va continua cînd va fi vreme...

simpllu 07.11.2016 17:13:57

Din nou, homeschooling-ul. De ce a ales o familie tânără să se mute din centrul Bucureștiului într-un sat din Oltenia și să facă educație acasă cu copiii: Cei șapte ani de-acasă nu mai există, de la trei ani copilul e smuls din sânul familiei

http://www.activenews.ro/stiri-educa...amiliei-138028

Florinvs 08.11.2016 08:29:59

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 635189)
Mai intai, cateva lucruri despre invatamantul de stat. Acesta este de trei grade: ciclul primar, de 5 ani, ciclul gimnazial (aici se cheama "colegiu") de 4 ani si liceul (sau invatamantul profesional) de 3 ani. Primele doua sunt coordonate de inspectoratele (aici se numesc "academii") departamanetale, iar liceele si filiera profesionala de inspectoratele regionale.

Directorii nu au norma didactica. Se ocupa numai de disciplina si de administratie.

Elevii incep orele unii de la 8, altii de la 8.15 etc, pana la 9. Dimineata au 3 sau 4 ore, in principiu alea mai grele, dupa care au o lunga pauza de masa de 2 ore (uneori de 1 ora si jumatate sau doar o ora). Masa se ia la cantina scolii/colegiului/liceului). In principiu, se poate lua si acasa. Dupa amiaza, adica de la ora 14 (sau 13.30, sau 13.45) copiii mai au 3, 4 sau 5 ore. "Ore" nu inseamna neaparat predare, ci sunt prevazute ore (si spatii) pentru studiul individual sau pe grup de lucru. Acestea sunt accesibile si in cazul in care vreun profesor nu vine la ore. Intre orele de dimineata, ca si intre cele de dupa-amiaza, practic nu exista pauza.
In concluzie, copiii isi petrec la scoala un timp cel putin egal cu timpul petrecut de parinti la serviciu. Desigur, numai conspirationistii ar putea vedea aici o metoda de a desparti pe copii de familiile lor, cine va ridica intrebarea de ce copiii stau atata vreme la scoala (fara sa invete mare lucru, dupa cum vom vedea) va primi raspunsul ca statul s-a gandit la binele parintilor, care trebuie sa munceasca.

Invatamantul (de toate gradele) este destructurat. Mai intai, destructurarea este intre materii: fizica este unita cu chimia. O parte din geografie e unita cu biologia si se cheama "stiintele vietii si Terrei". Alta parte din geografie e unita cu istoria etc.
Dar destructurarea este inca mai evidenta in cadrul fiecarei materii. Lucrurile nu se invata deductiv, ci inductiv: de la particular la general, adica invers decat in Romania. De exemplu, eu am invatat ca legatura metalica este un tip special de legatura covalenta, in care electronii sunt "pusi in comun" in reteaua cristalina a metalului. Aceasta punere in comun are drept consecinta urmatoarele proprietati ale metalelor: conductibilitatea electrica si termica, stralucirea metalica, maleabilitatea si ductilitatea. Ei bine, elevul din Franta, mai intai, experimenteaza faptul ca metalul conduce curentul electric, pe cand lemnul nu. Ce chestie! Isi noteaza in caietul de observatii, lucru care ii ia o ora. In ora urmatoare se verifica referatele, etc. De legaturi covalente si legaturi metalice aude la facultate. Elevul e incurajat sa "redescopere" realitatea lipsindu-i orice baza teoretica pentru aceasta. Pe urma elevul trebuie sa remarce ca o bucata de cupru sau de otel straluceste, pe cand una de lemn, nu. Intre stralucirea metalica si conductibilitatea electrica el nu vede nicio legatura.
Acelasi mod de abordare e la toate materiile. Scierea cuvintelor se invata pe de rost. Cuvantul "tete" (=cap) se scrie cu accent circumflex datorita la faptul ca asa se scrie. Ipoteza ca accentele circumflexe marcheaza litere pierdute din latina (de obicei litera "s"), ca, odata "tete" a fost "teste" e pastrata pentru facultate. Ca si viziunea generala ca limba este vie, ca dezvoltarea ei corespunde unor tendinte generale (rotacizare, iotacizare, inchiderea vocalelor etc).
Elevul din Franta isi petrece mai multe ore la scoala decat cel din Romania, pentru o programa mai subtire. Vede doar copaci, acolo unde sunt paduri. Rezultatul final este ca facultatile nu-i pot primi in aceasta stare de analfabetism intelectual. De aceea au aparut anii de "preparatoriat". Acolo, dupa 18 ani, elevii invata ce se invata la noi in liceu. Si acolo dau, pentru prima data, de greu. Acolo, timp de 10 ore de predare pe zi, trebuie sa recupereze intr-un an sau doi, tot ce nu au facut in sistemul "lalait" din invatamantul general.

Istoria Frantei este o lunga lupta de emancipare a poporului de sub jugul regilor, reprezentati ai clasei exploatatoare. Secolul al XIX-lea si al XX-lea marcheaza lupta popoarelor din Asia si Africa de emancipare de sub dominatia europeana, care nu le lasa sa se dezvolte. Faptul ca, in prezent, in Coasta de Fildes oamenii nu au ce manca si elefantii sunt vanati e din cauza ca a fost colonie franceza. De acolo, suprastructura sociala lua oamenii liberi in sclavie si ii vindea negustorilor americani la Nantes. Este si un muzeu cu asta. Timp de secole Biserica a tinut oamenii in bezna, iar odiosii Nobili si sinistra Inchizitie smulgeau cu clestele inrosit unghiile unor savanti de renume mondial, precum Giordano Bruno, care incercau sa spuna oamenilor adevarul. Doar am fost cu scoala, ca sa vedem clestii Inchizitiei, dupa ce am fost la Nantes, la Muzeul Sclaviei. Are si religia laicista nu doar dogmele ei, ci si relicvele ei.

Scriitorii de valoare au fost mereu de stanga. Ca si filosofii. Voltaire a fost un mare scriitor, singurul dintre cei vechi pe care trebuie sa-l pregatim pentru bac. Dupa aceea a fost Zola, care a emancipat evreii, precum Dreyfuss, care erau cetateni de mana a doua. Boileau, Bossuet, Pascal ? N-am auzit. De Maistre, Blondel, Maritain ? Astia au jucat la echipa adversa. Secolul al XX-lea, adica singurul care conteaza, a avut doi scriitori: Camus si Sartre. Céline ? Asta e prenumele unei cantarete canadiene, Céline Dion. Arta a inceput ieri, fiindca pana alaltaieri oamenii din Europa erau prea ocupati sa se hacuiasca unii pe altii. Noroc cu UE, care ne garanteaza pacea. Inainte de Beatles nu a fost nimic. Primii pictori francezi au fost impresionistii. Spaniolii au si ei un pictor mare: Picasso. Asta a pictat un singur tablou: Guernica. Dali ? Nu am auzit.

In general sunt de acord cu cele spuse de dumneavoastra, cu cateva exceptii!

-Epoca colonialismului a fost o epoca de trista amintire, puterile coloniale vest-europene jefuind bogatiile (minereuri, lemn, petrol, etc) popoarelor din Asia, Africa sau America, si tinandu-i pe localnicii de acolo intr-o stare de inapoiere culturala si materiala.

Exista numeroase dovezi in acest sens. De la jaful practicat de colonialistii spanioli in America Latina (când acestia au distrus stravechi civilizatii, precum maya sau azteca), la rata foarte mare de analfabetism a popoarelor aflate sub jugul colonial, la rata mare a mortalitatii in randul acestor popoare, etc!

Lupta de eliberare nationala si sociala a popoarelor din Asia, Africa, America, de sub jugul colonial, a fost o lupta justa si dreapta, progresista! Indiferent ce sistem economic si politic si oranduire sociala au ales acele popoare dupa obtinerea suveranitatii si independentei de stat, trebuie spus (si aici cred ca suntem cu totii de acord) ca orice popor are dreptul sa aibă statul sau independent, suveran, sa-si decida singur destinul, fara nici un fel de amestec din afara, pe baza respectarii principiului neamestecului in treburile interne, a respectarii suveranitatii si independentei fiecarui popor in parte.

Justetea acestui principiu a fost confirmata si in cadrul ONU, la începutul anilor 1960.

Franta si poporul francez ar trebui sa-si ceara public scuze, pentru suferintele provocate popoarelor din fostele colonii franceze.

-In evul mediu, inchizitia patronata de biserica catolica, a reprezentat o pagina intunecata din istoria umanitatii! Inchizitia se face vinovata de asasinarea multor oameni nevinovati, multi din ei fiind asasinati pentru cele mai absurde invinuiri!

Nu numai marii oameni de stiinta asasinati de inchizitie, dar si oamenii simpli au suferit atunci din cauza inchizitiei.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:23:11.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.