Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Botezul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5017)
-   -   Confirmare minunată: romano-catolicii trebuie (re)botezați (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16660)

AlinB 02.08.2013 12:17:29

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528809)
acum nu mai stau pe forum, ca e tarziu pentru mine insa deseara iti voi da adresa exacta, te duci acolo, cauti calugarul, vezi Biserica, chilia, omul si te convingi la fata locului, E mai usor ca e in Romania nu o sa te coste prea mult.

Chiar am vrut sa completez la raspuns: "Sper sa nu argumentezi si ca data trecuta trimitandu-ma la fataza locului" dar ai comis-o deja..

Apropo, imi dai si o metoda sa ma intorc in timp sa vad ca poza a fost facuta noaptea?

catalin2 02.08.2013 12:18:59

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528801)
Arata-mi si mie te rog legatura logica: fiind evreu (rabin chiar?) - e sigur ca nu a trucat pozele.

Pai tu trebuie sa arati logica pentru a le truca, ca de ce nu le-a trucat e clar. El fiind rabin dorea sa arate comunitatii evreiesti ca in ortodoxie e adevarul si toti evreii sa treaca la ortodoxie?

AlinB 02.08.2013 15:29:19

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 528814)
Pai tu trebuie sa arati logica pentru a le truca, ca de ce nu le-a trucat e clar. El fiind rabin dorea sa arate comunitatii evreiesti ca in ortodoxie e adevarul si toti evreii sa treaca la ortodoxie?

Serios acum.
Un rabin, facand propaganda crestin ortodoxa.
Mai sa fie.

Dar nu's cum se face ca fotografiile astea nu au ajuns pe Internet decat ca si material de propaganda anti-romanocatolica.

cezar_ioan 02.08.2013 16:07:46

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528774)
Eu nu voi spune ca cei care au postat fotografiile cu pricina sunt comentatori idolatri cu imaginatie deliranta.

Nici eu nu spun. Întrucât comentatorii idolatri la care mă refer sunt, evident, cei de aici de pe forum care își fac cruci în fața unei poze măsluite. Cea mai activă dintre toți fiind tu, întrucât nu te poți abține să dezvolți nucleul delirant care îți hrănește "credința".

În mod evident ești mare degustătoare de sclipici și magie, probabil nu ai nimerit calea dreaptă a credinței oricărui creștin, deși Biserica ți-a pus și ție, ca tuturor creștinilor, toate mijloacele la îndemână.

Agitația furibundă pe care o faci pe forum atunci când afectivitatea și mândria ta nestăpânite se revarsă, este binecunoscută tuturor. Faci un mare tărăboi de afecte, schimbi subiectele și premisele, aduci argumente cu totul nepotrivite ori de câte ori vulcanul interior se revarsă din tine și mătură toate șandramalele încropite ale credinței tale tulburi. Și ai pretenția să fim de acord cu tine.

Ei bine, eu nu sunt de acord. Și ar fi fost o dovadă de lipsă a iubirii ca, văzînd ce enormități lansezi pe forum, să zic da, Mihaela, bine zici, creștinește ai vorbit. Sau, pur și simplu să tac la nesfârșit și să citesc lungile tale deversări iraționale.

Ar fi fost, cred, mult mai sănătos să cugeți măcar câteva clipe la obiecțiile mele față de impresia că fotografia aceea poate fi numită "confirmare minunată".

Rezum în câteva puncte poziția mea ca să fie clar ce am de spus și totodată ca să reiasă cât mai limpede în evidență cât sunt de nefirești reacțiile tale nevrotice față de afirmațiile mele:

1. Avem zilnic în Biserică nenumărate minuni autentice ale Ortodoxiei. Dintre acestea, de departe cea mai mare minune, de nespus, este Sfânta Taină a Euharistiei. M-aș fi bucurat mult să ne scrii despre ea, dacă aveai ceva vrednic de spus.
2. În Biserică întâlnim frecvent și alte roade ale puterii lui Dumnezeu care, cel puțin pentru mulți dintre noi, au un caracter suprafiresc: tămăduiri minunate, viziuni și proorocii veritabile, răpiri în Duhul Sfânt, convertiri veritabile și multe alte fapte din viața oamenilor care se petrec doar în Duhul.
3. O minune consider că este inclusiv păstrarea credinței unui creștin, care aduce roadele ei fiecăruia după puterea lui și după harul lui Dumnezeu. O numesc minune deoarece, în condițiile vieții de azi, când împrăștierea minții, agresiunile în toate planurile ale puterii secularizante asupra Bisericii, lucrările diavolului în văzduhurile fiecăruia și ale lumii întregi - sunt fără precedent. De puternice. Și când neînțelegerile dintre creștini, chiar în sânul Sfintei Biserici, au atins cote înalte ca intensitate și evantai al manifestărilor.
4. Față de toate aceste minuni, care ar ajunge pentru pacea sufletului unui om evlavios și pentru rodirea în el a Duhului, consider că apetitul tău pentru minuni televizate și fotografiate nu înseamnă altceva decât o cădere. Un semn patognomonic pentru caracterul afectiv irațional, tulbure și vulcanic, al unei credințe care seamănă mai degrabă cu a superstițioșilor amatori de ritualuri extravagante, decât cu simplitatea și raționalitatea cumpătată a unui om creștin.
5. În plan psihologic (plan pe care nu îl putem ignora la nesfârșit, noi creștinii ortodocși, doar pentru că așa vrei tu) este o aberație monumentală, caracteristică interpretativității din sfera delirului mistic, să rupi unitatea dintre un fenomen și oglindirea lui în sufletul omului, postulînd ex-burticus și ex-inconștientus-maladivus că o lumină dintr-o poză e harul lui Dumnezeu pe care nimeni nu îl sesizează în realitate, în spațiul unde se presupune că a avut loc minunea. Ci îl sesizezi doar tu, din fotoliul în care manevrezi mouseul și visezi la cai verzi pe pereți.
6. Caracterul demagogic și manipulator al pozei, natura lui de propagandă împotriva catolicilor dar și de țeapă în mintea pseudo-creștinilor ortodocși (cărora le developează nu harul, ci misticismul maladiv), îmi pare evident. Într-o civilizație a imaginilor, cum este cea în care trăim noi, firește că șmecherii și rătăciții cu capul folosesc și tertipuri vizuale ieftine, doar-doar or mai tulbura o vreme apele și-așa destul de tulburi astăzi.

Acuratețea răspunsului tău la întâlnirea cu fotografia lasă mult de dorit.
Iar tumbele agitate pe care le faci înaintea celor care ți-au adus argumente atât din sfera credinței, așa cum se manifestă ea curat în Biserica noastră, cât și din planurile fizicii, psihologiei și a altor discipline corelate, arată un singur lucru: că te însingurezi, ca de obicei, într-un rol care nu îți face cinste nici ca femeie, nici ca om creștin, nici ca participant la dezbaterea de pe forum.

Regret că orgoliul și caracterul pătimaș îți depășesc, ca de obicei, bunul simț și raționalitatea ființării cu care te-o fi înzestrat și pe tine, ca pe toți muritorii, Bunul Dumnezeu.
M-aș bucura să reconsideri subiectul, cu pace sufletească, dacă rugăciunea și harul, pe care de-o vreme îl vezi spoit pe pereți, de nu cumva te-or fi părăsit cu desăvârșire.

Cât privește agățarea ta de unele dintre cuvintele mele, m-aș bucura încă și mai mult dacă ai lăsa în plan secund unele exprimări (acolo unde , de fapt, le e și locul) și ai sesiza duhul de dincolo de îmbrăcămintea textului, așadar mesajul, intenția, împărtășirea.

AlinB 02.08.2013 16:50:37

Ioane, poate n-ar trebui sa fii asa agresiv cu doamna.

Ca toti si poate mai la inceput decat altii, este pe drumul convertirii asadar anumite aspecte pot sa mai lase de dorit si poate pe undeva, anumite tipare de gandire si actiune sa poarte marca omului vechi dar chiar si asa, merita o doza de efort pentru a mentine discutie la obiectul topicului si nu persoana dumneaei.

Fata de altii nu pot sa nu vad la dumeaei o doza de smerenie (da, chiar asa) - ceea ce este o calitate destul de rara aici pe forum si ma face sa cred ca nu merita tratata in felul asta.

In rest, ce nu tin de persoana dumneai sunt fara doar si poate de acord, e pacat si as zice cumva ciudat ca ortodoxia unora a ajuns sa tina cu dintii (inclestati) de o asemenea "dovada".

AlinB 02.08.2013 17:11:15

M-am mai uitat o data la pozele de aici:
http://stwmenkalws.blogspot.gr/2013/...g-post_18.html

Mai exact, nu primele doua care au fost postate aici pe forum, ci doar ultimele doua, care n-au fost postate (hm, de ce oare?vedem imediat de ce..)

Daca in primele doua, toata silueta este luminoasa, in celelate doua, doar capul si pieptul, in rest putandu-se observa lejer imbracamintea si chiar mainile, fara lumina, iar in cealalta ceva mai mult lumina desi iarasi, la fel, se poate observa o buna parte din imbracaminte, fara lumina.

Pe cand in primele doua, toata silueta e "iluminata".

Are vreo unul din cuviosii credinciosi in acest miracol, o explicatie duhovniceasca pentru aceasta discrepanta?

Si inca o intrebare, oare din intregul botez sa fi fost facute doar 4 fotografii?
De ce restul n-au ajuns niciodata "online" si de ce originalele nu sunt online?

De ce toate sunt la o rezolutie atat de slaba?

Orice aparat foto are cel putin 2-3 megapixeli pe cand astea parca sunt facute cu o camera web de 0.25mp, si la o rezolutie tare ciudata care arata ca au fost "decupate" si nu doar redusa rezolutia (pentru compresie).

dobrin7m 02.08.2013 20:00:20

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528866)

Ca toti si poate mai la inceput decat altii, este pe drumul convertirii asadar anumite aspecte pot sa mai lase de dorit si poate pe undeva, anumite tipare de gandire si actiune sa poarte marca omului vechi dar chiar si asa, merita o doza de efort pentru a mentine discutie la obiectul topicului si nu persoana dumneaei.

Fata de altii nu pot sa nu vad la dumeaei o doza de smerenie (da, chiar asa) - ceea ce este o calitate destul de rara aici pe forum si ma face sa cred ca nu merita tratata in felul asta.

In rest, ce nu tin de persoana dumneai sunt fara doar si poate de acord, e pacat si as zice cumva ciudat ca ortodoxia unora a ajuns sa tina cu dintii (inclestati) de o asemenea "dovada".

Nu iti fa griji Alin, acesta este modul dlui Cezar sa isi manifeste duhovnicia. asa stie el sa odihneasca suflete , sa aduca pacea in inimile semenilor. Sunt obisnuita cu dansul, cu iesirile lui necontrolate si agresive de pe acest forum. . De fapt nu e prima data cand devine extrem de agresiv in limbaj. Nu ma supar, consider ca dumnealui are o boala grava a sufletului, aceea a mandriei de sine si cand este lovit in ea, ataca agresiv.

De asemenea este foarte cunoscut faptul ca medicii psihiatrii, in ani capata boli asemanatoare pacientilor sai, in orasul meu cel putin doi medici psihiatrii au innebunit la batranete.

Daca citesti cu atentie postarea dumnealui vei vedea ca a construit o imagine pentru o alta persoana, privind din spatele computerului, iar ca sa faci acest lucru, necunoscand persoana in cauza, nu poti decat apeland la imaginatie. Iar cine poate spune cele insirate mai sus, necunoscand persoana si nici propria ei viata, cu siguranta ca are o imaginatie bolnava.
Este cunoscuta imaginatia dansului, caci nu e prima data cand apeleaza la ea.

Alaltaieri i-am propus un dialog civilizat, ca intre doi crestini fara jigniri si acuze. iata postarea mea aici : http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=168

A ignorat asta, si preluand firul fotografiei de pe Tabor a facut pe toata lumea care crede in minunile ortodoxiei, idolatra si cu imaginatie deliranta. Acesta a fost raspunsul unui bun crestin la intrebarea mea.
Ma acuza pe mine ca deviez insa el nu deviaza ci o coteste.

Alin, nu sunt pe drumul convertirii, m-am nascut ortodoxa si chiar daca o perioada lunga de timp nu am crezut in Dumnezeu, am ceva ani de cand Domnul m-a miluit. Acum am o atat de mare incredere in Dumnezeu, si o credinta atat de mare, incat nu mi-e teama de nimic de pe pamantul asta, nici macar de un biet doctoras psiholog care ma jigneste in toate felurile. Si nici macar nu ma supar. chiar de loc. Crede-ma ca acum in inima mea simt o mare mila pentru acest om. Mi-e atat de mila de el incat ma rog lui Dumnezeu sa il linisteasca sa nu mai fiu eu pricina pierzarii lui. Caci judecandu-ma pe mine, si jignindu-ma , se pierde omul si imi pare tare rau.

Iti spun ceva despre smerenie.
Daca esti facut in tot felul, din alte pricini decat credinta, atunci e bine sa taci daca te voiesti smerit, insa daca cineva te face in toate felurile ca sa iti schimbe credinta, atunci sa nu taci ca de taci nu esti smerit ci esti lepadator de Hristos.

Iubesc pe Hristos mai mult decat orice pe pamant, si nu voi face niciodata compromisuri cand e vorba de Dumnezeu.
Imi cunosc credinta, Dumnezeu mi-a picurat-o in inima, pic cu pic, El m-a invatat Bunul tot ce stiu astazi. Uneori ma exprim gresit, dar am sa va fac acum o marturisire ca sa ma intelegeti, exprimarea mea uneori saracacioasa, este pentru ca de multe ori spun din inima exact asa cum simt de la Dumnezeu cand ma invata, si atunci ea nu este in concordanta cu termenii teologiei.

Exemplu: esenta dumnezeiasca adica Sfanta Treime pentru mine este lumina necreata , asa am simtit-o ca intelegere in inima mea iar lucrarea lui Dumnezeu - energia necreata izvoraste din insasi Sfanta Treime asa cum o raza izvoraste din soare, nu este tot soarele insusi ci doar o raza izvoratoare, iar teologii spun energia necreata este lumina necreata. Si acum inteleg si de ce. Pentru a evita o anume erezie care spune ca energia sau harul este creat.

Dar va spun ca Dumnezeu este lumina , Lumina desavarsita , necreata pe care nimeni nu o poate atinge. Asa spun Sfintii. Iar ceea ce izvoraste din El, este energie lucratoare, tot necreata ca izvoraste din Cel necreat, dar aceasta energie nu este Dumnezeu insusi, eu o numesc aceasta har sau lucrarea Duhului Sfant. Ca noi oamenii o vedem ca pe o lumina , e normal, doar izvoraste din Lumina necreata care este Dumnezeu.

Acum am citit si eu mai adanc Sf. Grigore Palama si am vazut ca nu ma insel.

Am scris toate astea pentru ca dl. Cezar spunea ironic ca confund luminite, ca stie el asta, insa cred ca sunt un pic de vina, pentru ca doar spune Bunul Dumnezeu nu dati margaritare porcilor.

Dalian 02.08.2013 20:21:36

Eu aș propune să nu ne mai facem de râs cu botezuri cu poze trucate.
Că ne facem destul și fără photoshop: http://www.evz.ro/detalii/stiri/bote...a-1050456.html

dobrin7m 02.08.2013 21:55:19

1 atașament(e)
Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528813)
Chiar am vrut sa completez la raspuns: "Sper sa nu argumentezi si ca data trecuta trimitandu-ma la fataza locului" dar ai comis-o deja..

Apropo, imi dai si o metoda sa ma intorc in timp sa vad ca poza a fost facuta noaptea?

Alin, ideea era sa vezi locul. sa discuti cu oamenii, si sa te convingi.

Pe 4 iunie, ortodocșii români îi prăznuiesc pe Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, ale căror moaște au fost descoperite în 1971, după un sezon ploios, pe o străduță din nord-vestul comunei tulcene Niculițel.
La exact 30 de ani de la descoperire, un fapt minunat s-a petrecut în același loc: pe la ora 2.00, în timpul privegherii, un fascicul de lumină cobora de sus până la intrarea în martiriconul unde fuseseră găsite Sfintele Moaste. Momentul, imortalizat pe o fotografie, a fost considerat de multă lume o minune dumnezeiască.

Sa iti spun ceva. Pana acum nu am cautat poze cu minuni. insa cautand zilele astea , din cauza acestui subiect am descoperit si pe aceasta si pe cea de pe Muntele Tabor.
Nu am simtit niciodata nevoia sa caut minuni, si nici nu am nevoie de minuni ca sa cred in Dumnezeu.

cezar_ioan 03.08.2013 00:50:57

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528866)

Ca atitudine de fond sunt de acord cu ce spui. Nu cu vreo plăcere am scris ce am scris Mihaelei, ci cu multă mâhnire. (Probabil se întrevede printre rânduri...) Ca ultim efort, întrucât încăpățânarea evidentă pe care o afișează, ca de obicei, nu a lăsat loc alternativelor de abordare. Sora noastră trece ca tancul peste orice observație care vine cu bună intenție din partea celor care văd lucrurile diferit de ea. Și tancul nu e alcătuit din piese de oțel ci din simțăminte și afirmații puțin lăudabile. Dar nu-i pasă.

E în joc, de fapt, o chestiune foarte importantă: ușurătatea cu care abordăm minunile și Biserica. Dacă subiectul era minor, mi-aș fi pierdut oare vremea și mi-aș fi riscat pacea sufletească (și aș fi amenințat pacea Mihaelei)?
În plus, modul ăsta nedemn în care prin diverse medii se sugerează, chipurile, cât de mare e diferența între o practică și alta a convertirii... Grosolănii, asta e, abordări triviale ale unor subiecte cu totul gingașe. Nu de iubire e vorba aici, nu de iubire ci în mod vădit de dispreț și de ură interconfesională.
Iar eu fac tot ce pot ca să mă opun acestei stări de lucruri, când mă nimeresc "pe recepție". Întrucât aprobarea tacită sau explicită a unor astfel de anomalii mă face părtaș la duhul lor, iar eu refuz această părtășie nefolositoare și chiar otrăvitoare.

Poate n-am găsit cea mai bună exprimare, de acord.
Voi ține cont de îndemnul tău, Alin.
Mulțumesc pentru sfat!

Miha-anca 03.08.2013 00:57:52

Sf. Ioan Maximovici

http://sfioanmaximovici.files.wordpr.../038.jpg?w=450In http://sfioanmaximovici.files.wordpr..._no8.jpg?w=450
http://sfioanmaximovici.wordpress.com

cezar_ioan 03.08.2013 01:33:51

Perseverăm...
Ba chiar adîncim nelegiuirea, asociind nume tot mai sonore ale bărbaților înduhovniciți cu făcăturile operatorului uman. Vai nouă!

Insistați așadar să credeți că:
ochii celor prezenți, indiferent cine sunt ei (credincioși, diaconi, sfințiți slujitori) și indiferent de faptul că sunt uniți prin Duhul Sfânt în Taina actului sacerdotal
sunt neputincioși să vadă ceva suprafiresc;
în timp ce aparatul de fotografiat vede, ca un sfânt, harul lui Dumnezeu.
(Și ne arată și nouă, indiferent cine și cum suntem.)
Așadar toți slujitorii sunt împietriți de nu văd dumnezeirea, în schimb aparatul și voi sunteți vii la inimă și în Duhul, ca atare vouă și peliculei vi s-a dat Duhul iar participanților de acolo și mie, nu ni S-a dat. De necredincioși ce suntem.

Prin aceasta batjocoriți nu numai credința creștină și Biserica, ci și pe Însuși Dumnezeu, atribuindu-i ironia că Harul nu poate fi perceput de persoana umană vie, concretă, în carne și oase, ci numai de către materia neînsuflețită (pelicula).
În vreme ce Biserica mărturisește și ne invață de 2000 de ani exact contrariul.
Și vă numiți singuri credincioși...

Dați-vă seama, oameni buni, ce implicații au ușurătatea și caracterul exclusiv afectiv (oare cât de curat?) al acțiunilor voastre!
Singura voastră scuză ar fi dacă ați recunoaște în astfel de fotografii că ele ar avea rolul de a sugera sau simboliza prezența și lucrarea harului, precum ni se arată în icoane. Dacă le prezentați ca avînd funcție anamnestică ori învățătorească, ar mai merge. Dar voi le prezentați ca pe obiectivări ale unui fenomen sacru, despre care se știe din Tradiție și de la cuvioșii dintodeauna, până azi, cum se manifestă de fapt: nu ca imagine materializată pe o peliculă, ci în cu totul alte moduri.

Avem cu toții în Evanghelie și în Faptele Apostolilor descrierea clară a fenomenului.
Avem și în numeroase cărți ziditoare ale dreptei credințe, semnate de cuvioși, de bărbați sfinți ai lui Dumnezeu.

Cum oare aruncați voi la coș aceste mărturisiri sfinte și puneți în loc o asemenea făcătură?
Și mai aveți și delicatețea să mă recompensați, după toată îndrumarea pe care v-am făcut-o (dator fiind, ca om creștin), cu epitetul de porc în fața mărgăritarelor...
Dar, oameni buni, ceea ce vi s-a livrat vouă nu e mărgăritar, ci tinichea care vă sângerează vilozitățile "intestinului" duhovnicesc... Ce absorbiți prin acesta? Oare har? Oare dreaptă credință? Sau, cum mă tot tem, otrava unei rugini deloc trofice?
Spre deosebire de voi, eu nu vă numesc porci, deși mă bate gândul uneori (gândul nevrednic, al durerii și-al furiei care își trage obârșia din egofilie și mândrie), ispitindu-mă să îmi pierd liniștea, să mă tulbur și să păcătuiesc înaintea lui Dumnezeu și a semenilor.
Dimpotrivă, vă reamintesc că faceți parte dintre sfinți, ca unii care participați la slujirea din Biserică, vă mărturisiți duhovnicului, vă împărtășiți cu Sfintele Taine. "Sfintele, sfinților!" vi se strigă. Oare nu auziți cum vi se spune pe nume?
Iar dacă auziți, cum oare amestecați, fără pic de deosebire, mărgăritarul cu tinicheaua, Pâinea cu lăturile?

De voiește careva să înțeleagă mesajul meu pe topicul acesta, să înțeleagă. De nu, nu.
Am vorbit crezînd că se va folosi cineva, întrucât suntem datori spre zidire unul către altul, așa cum ne poruncește Dumnezeu prin cuvântul Apostolului.
Dar dacă alegeți să vă adânciți mai departe în scornelile voastre, eu nu pot decât să mă retrag din discuție. Cu regretul că am reîntâlnit stări de spirit străine Bisericii noastre și cu bucuria că, totuși, am apucat să mărturisesc credința mea în minunile autentice ale Ortodoxiei.

Dumnezeu să ne miluiască pe toți!

dobrin7m 03.08.2013 02:25:09

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 528933)
Ca atitudine de fond sunt de acord cu ce spui. Nu cu vreo plăcere am scris ce am scris Mihaelei, ci cu multă mâhnire. (Probabil se întrevede printre rânduri...) Ca ultim efort, întrucât încăpățânarea evidentă pe care o afișează, ca de obicei, nu a lăsat loc alternativelor de abordare. Sora noastră trece ca tancul peste orice observație care vine cu bună intenție din partea celor care văd lucrurile diferit de ea. Și tancul nu e alcătuit din piese de oțel ci din simțăminte și afirmații puțin lăudabile. Dar nu-i pasă.

E în joc, de fapt, o chestiune foarte importantă: ușurătatea cu care abordăm minunile și Biserica. Dacă subiectul era minor, mi-aș fi pierdut oare vremea și mi-aș fi riscat pacea sufletească (și aș fi amenințat pacea Mihaelei)?
În plus, modul ăsta nedemn în care prin diverse medii se sugerează, chipurile, cât de mare e diferența între o practică și alta a convertirii... Grosolănii, asta e, abordări triviale ale unor subiecte cu totul gingașe. Nu de iubire e vorba aici, nu de iubire ci în mod vădit de dispreț și de ură interconfesională.
Iar eu fac tot ce pot ca să mă opun acestei stări de lucruri, când mă nimeresc "pe recepție". Întrucât aprobarea tacită sau explicită a unor astfel de anomalii mă face părtaș la duhul lor, iar eu refuz această părtășie nefolositoare și chiar otrăvitoare.

Poate n-am găsit cea mai bună exprimare, de acord.
Voi ține cont de îndemnul tău, Alin.
Mulțumesc pentru sfat!

"A cazut in inselare mintea ta: a gustat din fructul oprit de Dumnezeu. Fructul a parut minunat privirii iscoditoare si nesocotite; minunat a parut el celui nestiutor, neincercat si lesne crezator; sfatul cel cu gand rau, sfatul viclean indemnand la gustare; gustarea fructului a adus moartea asupra celui ce a gustat. Amaraciunea mancarii otravite fierbe, inca, pe buzele tale; launtrul tau se sfasie din pricina otravii care lucreaza in el. Tulburarea, nedumerirea, intunecarea, necredinta cuprind sufletul tau. Istovit, ravasit de pacat, te uiti "indarat", dupa ce, mai inainte, erai "indreptat spre Imparatia lui Dumnezeu" (Lc. IX, 62; Plansul I).

Episcopul IGNATIE (Briancianinov)

Fatarnice, scoate intai barna din ochiul tau si atunci vei vedea sa scoti paiul din ochiul fratelui tau" (Mat.7, 3-5).

Ce este aceasta - barna ? Este cugetarea trupeasca, groasa ca o barna, care rapeste orice putere si orice corectitu*dine puterii vazatoare daruite de Ziditor mintii si inimii. Omul manat de cugetarea trupeasca nu poate nicicum sa judece drept - nici despre propria lui stare launtrica, nici despre starea aproapelui. El judeca despre sine insusi si despre ceilalti dupa felul in care se inchipuie el insusi pe sine si dupa felul in care ii apar ceilalti pe dinafara, potrivit cugetarii sale trupesti - bineinteles, gresit; si de aceea l-a numit Cuvantul lui Dumnezeu, pe buna dreptate, fatarnic.

Inceputul intelepciunii Dumnezeiesti este linistea si blandetea, care tin de masura sufletului mare si intarit, de cel mai trainic chip al cugetarii si poarta neputintele omenesti. "Ci voi, cei tari", spune Scriptura, "purtati neputintele celor neputinciosi" (Rom. l5, l) si: "pe cel ce greseste indreptati-l cu duhul blandetii" (Gal. 6, l ). Pacea si rabdarea le numara Apostolul printre darurile Sfantu*lui Duh" (Cuvantul 89).

Mare nenorocire este parerea de sine ! Mare neno*rocire este lepadarea de smerenie ! Mare nenorocire este acea intocmire si stare sufleteasca in care aflan*du-se monahul, fara a fi chemat sau intrebat, manat de constiinta "valorii sale", incepe sa invete, sa acuze, sa mustre pe aproapele ! Fiind intrebat, refuza sa dai sfat si sa-ti spui parerea, ca unul care nu stii nimic, sau la mare nevoie, vorbeste cu cea mai mare chibzuinta si modestie, ca sa nu te ranesti pe tine cu slava desarta si cu trufia, iar pe aproapele cu un cuvant greu si neso*cotit. Atunci cand, pentru osteneala ta in via porun*cilor, Dumnezeu te va invrednici sa simti in suflet ravna Dumnezeiasca, atunci vei vedea limpede ca rav*na aceasta te. va indemna la tacere si smerenie inaintea aproapelui, la iubire fata de el, la miluirea lui si la compatimirea pentru el, precum a spus Sfantul Isaac Sirul (Cuvantul 38). Ravna Dumnezeiasca este foc, dar care nu aprinde sangele ! Ea stinge in acesta aprinderea, aducandu-l intr-o stare de tihna (Filocalia rom. vol. VII, Convorbirea Preacuviosului Maxim Capsocalivitul cu Preacuviosul Grigorie Sinaitul). Ravna cugetarii trupesti este intotdeauna impreunata cu aprinderea sangelui, cu navalirea a numeroase pa*timi si inchipuiri.

Urmarile ravnei oarbe si nestiutoare, daca aproapele i se impotriveste, sunt de obicei, mania asupra lui, ranchiuna, spiritul de razbunare in felurite chipuri, iar daca acesta se supune - multumirea de sine plina de slava desarta, atatarea si inmultirea cu*getarii trufase si a parerii de sine." Sf. Ignatie Briancianinov

Cand vei trai in casa cu un musulman si cu o crestina spiritualista atunci sa vii sa vorbesti despre iubirea sau ura interconfesionala. De obicei oamenii vorbesc dupa masura experientei ce o au. dar atat. Nu reusesc sa vada dincolo de ea.

catalin2 03.08.2013 02:38:33

Abia ma abtin sa nu-i raspund lui Cezar Ioan in acelasi fel in care si-a conceput mesajul.

N.Priceputu 03.08.2013 09:44:09

Fraților și surorilor! Să nu disprețuim pe nimeni. Ne este mai de folos să vedem ce vrea celălalt să ne ofere și ce-i putem noi oferi, dacă vrea să primească, bineînțeles. Din dezbaterea iscată pe topicul ăsta am putea învăța cu toții multe. Ea este esențială cu privire la modul în care ne înțelegem credința fiecare dintre noi. Felul în care ne raportăm la sfințenie, la har, la Dumnezeire, felul în care le înțelegem face să existe atâtea deosebiri între noi și atâtea neînțelegeri.

Dar ca să învățăm ar trebui evitate aprecierile personale, îndeosebi cele negative, pentru că ne rănesc orgoliile, pe care n-are rost să ni le negăm. Cred că lupta cu mândria o are de dus fiecare dintre noi, iar lovirea ei de către altul o face să se stârnească și mai tare, chemându-și imediat în ajutor mânia, poate chiar și ura.
E bună rănirea mândriei pentru cel care știe că-i este dușman, care chiar dorește s-o supună. Pentru ceilalți cred că este mai bun cuvântul smerit și blând, care ar putea trezi și în interlocutor cele asemenea.

Pentru mulți dintre cei neimplicați direct în discuție și care vor, cu inimă curată, să priceapă, consider foarte bune precizările lui Cezar și ale lui Decebal cu privire la modurile de manifestare ale harului. E bine să luăm aminte, pentru că argumentele pe care le-au adus sunt din Scripturi și de la Sfinții Părinți, și în esență subliniază participarea integrală a omului, a celui care se sfințește, la întâlnirea cu Dumnezeirea, criticând și ferindu-se de o înțelegere superficială, care vede acțiunea harului ca pe ceva mai degrabă magic, neimplicând neapărat participarea omului.

Dacă credința magică n-ar afecta o parte atât de însemnată din poporul nostru, sunt sigur că nici supărarea lui Cezar n-ar fi așa mare. Însă a văzut și a înțeles prea multe, mai ales prin natura profesiei sale, ca să mai poată tăcea cu privire la acest subiect.

Să ne întoarcem la Sfinții Părinți, să vedem cum au înțeles și cum au trăit ei viața în har și să facem și noi ca ei, citind și rugându-ne, ca să ne luminăm mințile și inimile. Cu atât mai mult cu cât suntem în acest timp binecuvântat, al Postului Adormirii Maicii Domnului.

dobrin7m 03.08.2013 11:31:49

Frate N. Priceputu, eu nu dispretuiesc pe nimeni, nici macar pe Cezar care m-a jignit pe acest forum cum nu stiu daca cineva a mai fost jignit. Si au fost jigniri directe la modul personal si tinand cont de faptul ca e doar un forum de discutii, sunt chiar gratuite si nefundamentate.
Aceasta spune multe despre caracterul unui om si despre educatia primita. Nu cred ca daca cineva iti spune ca ai imaginatie bolnava sau ca esti delirant si alte si alte expresii nu le mai citez, inseamna ca a vrut sa ma raneasca in orgoliu, nu, a vrut pur si simplu sa ma calce in picioare la propriu si neputand , fireste fiind in spatele calculatorului, a recurs la aceasta atitudine. In ceea ce ma priveste , acum, pot spune ca nu il dispretuiesc, insa nu il iert, da, ce a facut aici cu mine, fara sa ma cunoasca, fara sa fi purtat discutii personale despre viata mea despre modul meu de a fi, chiar si despre credinta mea, nu il iert pana nu isi va cere iertare aici simplu si direct dar in asa fel incat sa simt ca intradevar ii pare rau pentru atitudinea avuta. Pentru ca eu acum 3 zile, i-am cerut iertare daca cumva am gresit si i-am facut si o invitatie la un dialog civilizat insa a ignorat total raspunzand din nou cu aceleasi apelative si jigniri.

In ceea ce priveste magicul la care faci referire, inca de la inceput am spus , si o repet acum din nou, niciodata nu am crezut in magie si nici in ideea de magic in ortodoxie. Nu am cautat niciodata preoti pentru a-mi deschide cartea, sau mai stiu eu ce idei din popor sau de pe la sate ca sa aflu nu stiu ce din viitor, nici macar nu am facut rugaciuni de cerere ca sa cer ceva pentru mine, gen sa am job sau mai stiu eu ce material din aceasta lume, m-am dus pana acolo incat si cand am fost suspecta de cancer nu am cerut lui Dumnezeu vindecare ci am cerut sa imi daruiasca ce va voi , ca voi primi cu bucurie. De asemenea am spus ca nu am avut nevoie niciodata de minuni ca sa cred, nu am cautat minuni , eu cred cu putere in Hristos si il iubesc pe Bunul Dumnezeu pentru legatura mea personala cu El si pentru iubirea si mila Lui pe care eu o simt in fiecare clipa. Acestea imi sunt de ajuns. Si ca sa exemplific pot spune ca vederea mea fiind slaba , cand eram in Grecia , o preoteasa romanca mi-a spus sa merg aproape de Meteore unde este o manastire unde se afla un izvor vindecator pentru vedere . Ei bine nu m-am dus pentru ca am considerat ca daca Dumnezeu voieste ca eu sa nu vad bine, nu voi vedea bine. Accept orice Dumnezeu imi va aduce peste mine.
Legat de acest aspect al credintei in minuni, am si spus acum cateva zile, tot aici, ca apreciez foarte mult atitudinea dvs. N. Priceputu cand ati spus - nu ma pronunt, consider ca e mai intelept, si va spun sincer ca si eu spuneam nu ma pronunt daca fotografia nu ar fi fost preluata exact de Parintele Petru in care am incredere. Deci nu pentru a sustine magicul am luat pozitia pe care am luat-o ci pentru ca am incredere in preotul ieromonah caruia ii datorez indreptarea mea spre Dumnezeu. Am spus cred, pentru ca Par. Petru a crezut. Daca nu avem incredere in preotii nostri, in indrumatorii nostri, atunci cum putem avea incredere in Dumnezeu, mai ales ca stim ca sfintii spun ca preotul este "omul lui Dumnezeu" vas ales prin care se revarsa harul peste noi.

De fapt aici nu a fost o disputa intre cei care sustin magicul sau ideea ca harul ar fi ceva magic fara participarea omului, si cei care sustin contrariul ci a fost cu totul altceva. Pentru ca nici eu si nici Catalin nu am spus vreodata ca harul este magic si ca participarea omului nu exista. Eu cred ca a fost mai degraba rabufniri mai vechi ale lui Cezar , tinute mocnit in inima. Nu cred ca ma poate acuza cineva ca am scris vreodata ceva strain de invatatura ortodoxa.
Cei mai vechi pe forum stiu prea bine asta, stiu iesirile necontrolate pe care Cezar le-a mai avut fata mine pentru ca nu am vrut candva sa il sustin pe acest forum intr-o anumita disputa pe de o parte iar pe de alta parte cu nu am vrut sa il laud asa cum altii o fac.

De altfel eu niciodata nu am nevoie de sustinerea nimanui aici, imi ajunge Dumnezeu pe care il iubesc din toata inima si pe care Il simt ca este langa mine. Aceasta este si principala cauza pentru care nu am nevoie de minuni infaptuite de Dumnezeu ca sa ma intareasca in credinta. Dumnezeu insusi imi da tarie prin mila si dragostea Sa si pentru asta nu pot decat sa Il slavesc.

In rest, raspunsurile mele atacurilor lui Cezar, recunosc ca am gresit, sunt om cu pacate, pe care mi le recunosc, nu mi le ascund, dar am nadejde ca Bunul Dumnezeu ma va invata si de acum incolo sa ma curat de ele.
Dumnezeu sa va ajute pe toti si sa va rugati si pentru mine.

dobrin7m 03.08.2013 11:49:15

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 528940)
Și mai aveți și delicatețea să mă recompensați, după toată îndrumarea pe care v-am făcut-o (dator fiind, ca om creștin), cu epitetul de porc în fața mărgăritarelor...

Este o rastalmacire grosolana a cuvintelor mele pentru ca eu am spus acest citat in contextul in care te invitasem la o discutie legat de energiile necreate pe marginea invataturii Sf. Grigore Palama. In nici intr-un caz nu vorbeam de fotografie sau minuni. Iar raspunsul tau la aceasta invitatie a fost o noua serie de jigniri si apelative. ce sa inteleg atunci? ca invataturile Sf. Grigore Palama ti-au provocat astfel de reactii? Atunci nu e firesc sa spun ca Domnul a spus: nu dati margaritare porcilor?

Iar invitatia mea la dialog a avut dublu scop: una sa dialogam civilizat si a doua pentru ca am simtit ca am nevoie de invatatura si de intelegere corecta. Cu buna credinta iti cerusem dialog aici, pentru ca eu facusem o greseala in exprimare ca sa spun asa, numind esenta dumnezeiasca lumina necreata si de aici confuzia. Dupa cum poate acum intelegi eu chiar iti cerusem o indrumare in acest sens iar tu mi-ai raspuns cu noi jigniri. Si spun sincer ca puteam sa intreb pe altcineva, de exemplu N. Priceputu, pentru ca am vazut ca a avut postari in acest sens dar am vrut sa te intreb pe tine mai mult si ca sa iti arat ca desi ma jignisesi eu tot te respectam.

Acum dupa toate cate au fost zise, inima mea asa imi spune, pana aici, fara scuze publice nu te iert. Stiu ca aceasta vine din pacatele mele, dar cine este fara de pacat sa arunce primul cu piatra. Vine un moment in care omul are inima prea plina si atunci singura desertare este iertarea reciproca.

CiprianTm 03.08.2013 12:08:41

Parintele Ioan de la manastirea Sihastria Rarau.
http://2.bp.blogspot.com/-DS3urhbo9g...rafia+0707.jpg
Din cate am inteles, aceasta fotografie se afla la manastire, unde poate fi vazuta de catre pelerini.

catalin2 03.08.2013 13:23:18

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 528853)
Serios acum.
Un rabin, facand propaganda crestin ortodoxa.
Mai sa fie.

Daca observi asta intrebam si eu, a falsificat rabinul pozele doar ca sa faca propaganda ortodoxa?
Citat:

Dar nu's cum se face ca fotografiile astea nu au ajuns pe Internet decat ca si material de propaganda anti-romanocatolica

Alin, pe topicul acestea numai eu am scris de cle putin cinci ori ca nu e vorba de romano-catolici, ci de acrivie si iconomie. Dar am si spus ca eu presupun ca inversunarea aceasta nu are legatura prea mare cu fotografia, ci cu referirea la catolici din titlu. Cum observ chiar si tu la asta te referi.
Citat:

Daca in primele doua, toata silueta este luminoasa, in celelate doua, doar capul si pieptul, in rest putandu-se observa lejer imbracamintea si chiar mainile, fara lumina, iar in cealalta ceva mai mult lumina desi iarasi, la fel, se poate observa o buna parte din imbracaminte, fara lumina.
Pe cand in primele doua, toata silueta e "iluminata".
Are vreo unul din cuviosii credinciosi in acest miracol, o explicatie duhovniceasca pentru aceasta discrepanta?

Explicatia e chiar simpla, cand lucra rabinul la fotoshop a fost o pana de curent si cum era presat de conspiratia ortodoxa sa dea pozele nu a mai putut sa le termine.
Acum, vorbind serios, ca sa raspund si la celelalte intrebari, preotul spune ca fotografiile au fost facute acum cativa ani, nu exista aparat digital si nici fotoshop. Pozele sunt pe hartie fotografica, acum pozele se fac digital. De asemenea, nu sunt modificate recent, pentru ca preotul spune ca le stia de atunci.

catalin2 03.08.2013 13:29:23

Cum banuiam inversunarea este de la legatura cu catolicismul, mai putin de la poze. Aceeasi afirmatie ecumenista cu ura interconfesionala, preluata de la frica apusenilor de luptele avute de ei din cauza credintelor lor. Unde in ortodoxie a fost vorba de ura si de batai si lupte? E doar in capul unora care in loc sa inteleaga ortodoxia se iau dupa ce spun pastorii din vest.

catalin2 03.08.2013 14:03:52

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 528950)
Dacă credința magică n-ar afecta o parte atât de însemnată din poporul nostru, sunt sigur că nici supărarea lui Cezar n-ar fi așa mare. Însă a văzut și a înțeles prea multe, mai ales prin natura profesiei sale, ca să mai poată tăcea cu privire la acest subiect.

Supararea lui Cezar e mare si constanta nu doar in acest caz, e ciclica. Nu rezista mai mult de cateva zile sa nu faca o criza de bunatate si dragoste, pentru ca el crede ca asa sunt.
Aproape intotdeauna inversunarea lui e data de credinta lui gresita, pe care tinde sa o propage si sa o apere, crezand ca e si cea ortodoxa. Aceasta credinta, numita ecumenista o ai si tu (si mai sunt cativa), dar nu esti inversunat si nu faci prozelitism ca el, se poate discuta cu tine in mod normal. El incearca sa impuna acea credinta cu forta, pe un forum ortodox. Am citit pe forum cu surprindere ca in trecut in regulamentul forumului era interzisa propaganda ecumenista. Nu stiu daca e asa, nu eram atunci pe forum. Mai mult, se comporta si neadecvat nu doar ca un credincios, da rsi umana, in general. Pe cei ce nu sunt de acord cu el si nu ii impartasesc ratacirea ecumenista ii jigneste si balacareste. Eu am discutat rezonabil si cu atei, cu neoprotestanti, cu catolici, dar ce am intalnit pe forumul asta n-am intalnit niciunde, probabil si pe un forum ateu oamenii se comporta mai frumos. Acum spune si tu, pe langa faptul ca ce spune e de obicei eronat, de ce trebuie sa suportam si comportamentul sau violent care se repeta la cateva zile? Nici macar nu-l cunosc, sa se comporte asa cu prietenii si cunostintele lui, daca nu poate altfel. Am spus si alta data, credinta noastra e diferita si doar in putine puncte converge, de aceea nu ne putem intelege in privinta asta, cel putin sa discutam ca niste oameni normali fara crize de isterie si jigniri. A ne intelege ar insemna ca si eu sa cedez din ce cred ca sa ajungem la un consens, dar asta e imposibil, resping hotarat credinta ecumenista, o consider o mare eroare si nu doresc in niciun caz sa o adopt sau macar partial. Nu e doar ceva gresit, e un intreg mod de gandire gresit, ca si cum am vorbi doua limbi straine. Intotdeauna aceasta credinta gresita il face pe cel ce o are sa fie atras de ceva eronat si sa respinga adevarul, pe care nu il poate vedea. Mai rau e ca unii aleg sa lupte inversunat si impotriva adevarului dar si impotriva celor ce il spun. Aici nu mai e de discutat, doar noi sa cautam sa intelegem iesirile unora, pentru ca stuatia nu e de acum, dureaza de multe luni, cred ca mai mult de un an. De aceea cel mai bine e sa ignoram, dialoguri mai pot avea loc cu cei ce au aceasta credinta modernista, atata timp cat nu sunt agresivi, cum esti tu de exemplu. Cum cu Cezar se pare ca nu poate avea loc o intelegere si nu doreste nicicum sa fie om normal, o sa rog si adminul sa analizeze doua probleme, prozelitismul agresiv al credintelor ecumeniste si agresivitatea fata de alte persoane. Poate il mai potoleste el, ca altfel nu vad ca ar pricepe.

cezar_ioan 03.08.2013 14:13:32

Citat:

În prealabil postat de CiprianTm (Post 528957)
Parintele Ioan de la manastirea Sihastria Rarau.
http://2.bp.blogspot.com/-DS3urhbo9g...rafia+0707.jpg
Din cate am inteles, aceasta fotografie se afla la manastire, unde poate fi vazuta de catre pelerini.

Același clișeu, aceeași irelevanță pentru vreo înaintare în câmpul subiectului dezbătut.
Iar faptul că există o poză, oricare ar fi ea, la o mănăstire (s-a mai adăugat o piesă grea la șirul de argumente ale autorității; ați terminat cu sfinții și o luarăți cu așezămintele monahale, tot tumbe răsunătoare, chimvale de tablă): ce greutate are?
Prietene, în mănăstiri sunt multe!
În primul rând, în afară de Mâna lui Dumnezeu, acolo domnește (ca peste tot în lume) și tovarășu dracu, mai bine zis sunt mii de draci, atât la cei ce vin (fiind ajutați prin exorcisme să scape de demonii lăuntrici) cât și la cei ce trăiesc în obște (și duc lupta lor tainică).
Oare chiar nu cunoști acestea? Ai încă impresia că mănăstirea-i sânul lui Avraam? O fi raiul? O fi Împărăția lui Dumnezeu?
Deșteptarea, creștine!
În al doilea rând, în continuitate cu primul punct, mănăstirile sunt locuri ale unor mari fărădelegi deja binecunoscute. Nu vreau să le înșir, că râvna mea e să laud monahismul și credința, nu să fac apologia căderii. Dar dacă vii cu mine în dialog și aduci astfel de argumente sunt silit de principiul însuși al dialogului pentru adevăr să îți reamintesc că argumentul tău ar putea să fie cu ușurință aruncat în aer. Dar nu vreau s-o fac eu.

Apoi, din rațiuni care țin mai degrabă de socoteli psihologice decât de acuratețea credinței, monahii spun adeseori lucruri cu totul copilărești, din varii motive și rațiuni. Totuși, procedeele lor sunt nobile, chiar dacă nouă, celor aflați pe margine în postura de observatori-comentatori, ni se par uneori scandaloase. Sunt nobile întrucât au eficiență sanogenă asupra unui om sau altul, funcție de poticnelile acestuia în credință. Au rol didactic, au rol anxiolitic, au rolul de a ține trează în om nădejdea în Dumnezeul Milei. Așadar, deși criticabile în afară, ele au un rol sanogen înlăuntrul relației duhovnicești. Deci nu le critic.
Pesemne, astfel, că și poza aceea meșteșugită e reținută acolo pentru oameni ca tine, ca Mihaela și ca alții, întrucât mai aveți, încă, nevoie de lapte cald. O.K. Înțeleg și chiar laud mila monahilor pentru cei slabi, milă creștinească. Dar când voi veniți, mândri foc că v-ați luat lăpticul și săriți pe alții care nu mai au nevoie de pampers și cereale pentru a crede în Hristos Domnul, când săriți cu tumbe și colerisme și cu tot felul de agitații furibunde făcîndu-ne porci care nu știm să prețuim mărgaritarele voastre (din desene animate), atunci se poate să primiți și-o carabă peste scufiță. Spre luare-aminte, amical, de la nenea ăla urât și bărbos...

Foarte bun, în definitiv, topicul. Arată clar cât de greu e în lumea asta mare să se ajungă la un acord de înțelegere și comuniune în chestiunile de credință. Arată ce ravagii face idolatria. Arată cât e de greu pentru Biserică să-și țină puii aproape, arată cât de ușor se poate ajunge la schisme și aversiuni. De ce sunt mii de bisericuțe și eresuri? Iată de ce: din neomogenitatea rațiunii și-a credinței.

Înțeleg mai bine, așa, nu doar otrava minciunii și a manipulării dar și dificultatea întâmpinată de Biserică în lumea asta momită încontinuu de dracu.

Mi-e limpede acum că unii oameni, indiferent de vârstă, aleg să trăiască perpetuu în aceeași lume de basme și de scorneli băbești. E greu să îți asumi luciditatea și, mai ales, onestitatea. Foarte greu. De aici și multa pradă ușoară pentru puternicii zilei, care, cu un pumn de dolari pot cumpăra milioane de suflete, ca robi pe plantațiile minciunii și deșertăciunii.

Câtă sărăcie în oamenii zilei, câtă sărăcie agonisită cu propriile mâini, cu degețele dornice de păpuși fantasmatice...

Dar să nu mă pierd cu firea. Fiecare alege ceea ce crede că i se cuvine, vai!

catalin2 03.08.2013 14:20:15

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528954)
In ceea ce ma priveste , acum, pot spune ca nu il dispretuiesc, insa nu il iert, da, ce a facut aici cu mine, fara sa ma cunoasca, fara sa fi purtat discutii personale despre viata mea despre modul meu de a fi, chiar si despre credinta mea, nu il iert pana nu isi va cere iertare aici simplu si direct dar in asa fel incat sa simt ca intradevar ii pare rau pentru atitudinea avuta.

Nu e bine sa punem la suflet ceva, esti iritiat pe moment sau cateva ore, dar dupa aceea sa le lasi in urma, altfel ne cresc si noua pacatele si ne scade dragostea pe care trebuie sa o avem in interior. Daca nu ne putem intelege cu cineva cred ca cel mai bine pe un forum este ignorarea, pur si simplu nu mai bagi in seama ce scrie, orice ar scrie.

dobrin7m 03.08.2013 14:22:19

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 528961)
Cum banuiam inversunarea este de la legatura cu catolicismul, mai putin de la poze. Aceeasi afirmatie ecumenista cu ura interconfesionala, preluata de la frica apusenilor de luptele avute de ei din cauza credintelor lor. Unde in ortodoxie a fost vorba de ura si de batai si lupte? E doar in capul unora care in loc sa inteleaga ortodoxia se iau dupa ce spun pastorii din vest.

asa este. cei filocatolici au luat atitudine agresiva> acesta a fost motivul ascuns dar au pus ca masca o anume presupusa credinta in magie.

Daca poza ar fi fost postata si mesajul ar fi fost simplu: priviti confirmare minunata Duhul Sfant este prezent la Botez, pentru cei necredinciosi ca sa creada, si nu ar mai fi fost spus nimic de catolici , cu siguranta filocatolicii ar fi strigat in cor: ce confirmare minunata.
Si aceasta spune multe despre credinta unor oameni si adevarat cum spune N. Priceputu, arata mult despre cum intelege fiecare credinta si cum stie sa si-o manifeste in relatiile cu semenii.

dobrin7m 03.08.2013 14:35:16

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 528964)
Pesemne, astfel, că și poza aceea meșteșugită e reținută acolo pentru oameni ca tine, ca Mihaela și ca alții, întrucât mai aveți, încă, nevoie de lapte cald. O.K. Înțeleg și chiar laud mila monahilor pentru cei slabi, milă creștinească. Dar când voi veniți, mândri foc că v-ați luat lăpticul și săriți pe alții care nu mai au nevoie de pampers și cereale pentru a crede în Hristos Domnul, când săriți cu tumbe și colerisme și cu tot felul de agitații furibunde făcîndu-ne porci care nu știm să prețuim mărgaritarele voastre (din desene animate), atunci se poate să primiți și-o carabă peste scufiță. Spre luare-aminte, amical, de la nenea ăla urât și bărbos...

Pentru ca persisti in incapatanare sa nu intelegi limba romana legat de cuvintele nu dati margaritare porcilor repostez conjunctura acestor cuvinte. si am s-o fac de atatea ori pana intelegi ca nu avea legatura cu fotografia.

"Este o rastalmacire grosolana a cuvintelor mele pentru ca eu am spus acest citat in contextul in care te invitasem la o discutie legat de energiile necreate pe marginea invataturii Sf. Grigore Palama. In nici intr-un caz nu vorbeam de fotografie sau minuni. Iar raspunsul tau la aceasta invitatie a fost o noua serie de jigniri si apelative. ce sa inteleg atunci? ca invataturile Sf. Grigore Palama ti-au provocat astfel de reactii? Atunci nu e firesc sa spun ca Domnul a spus: nu dati margaritare porcilor?"

Persisti vad in jigniri si atitudini anticrestine, in comportament violent si agresiv fata de alti useri. Ceea ce este grav este ca la tine este repetitiv acest comportament. La inceput erau mai rare puseurile, dar acum vad ca au devenit dese, aproape zilnice.

cezar_ioan 03.08.2013 14:35:18

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 528962)
Supararea lui Cezar e mare si constanta nu doar in acest caz, e ciclica. Nu rezista mai mult de cateva zile sa nu faca o criza de bunatate si dragoste, pentru ca el crede ca asa sunt.
Aproape intotdeauna inversunarea lui e data de credinta lui gresita, pe care tinde sa o propage si sa o apere, crezand ca e si cea ortodoxa. Aceasta credinta, numita ecumenista o ai si tu (si mai sunt cativa), dar nu esti inversunat si nu faci prozelitism ca el, se poate discuta cu tine in mod normal. El incearca sa impuna acea credinta cu forta, pe un forum ortodox. Am citit pe forum cu surprindere ca in trecut in regulamentul forumului era interzisa propaganda ecumenista. Nu stiu daca e asa, nu eram atunci pe forum. Mai mult, se comporta si neadecvat nu doar ca un credincios, da rsi umana, in general. Pe cei ce nu sunt de acord cu el si nu ii impartasesc ratacirea ecumenista ii jigneste si balacareste. Eu am discutat rezonabil si cu atei, cu neoprotestanti, cu catolici, dar ce am intalnit pe forumul asta n-am intalnit niciunde, probabil si pe un forum ateu oamenii se comporta mai frumos. Acum spune si tu, pe langa faptul ca ce spune e de obicei eronat, de ce trebuie sa suportam si comportamentul sau violent care se repeta la cateva zile? Nici macar nu-l cunosc, sa se comporte asa cu prietenii si cunostintele lui, daca nu poate altfel. Am spus si alta data, credinta noastra e diferita si doar in putine puncte converge, de aceea nu ne putem intelege in privinta asta, cel putin sa discutam ca niste oameni normali fara crize de isterie si jigniri. A ne intelege ar insemna ca si eu sa cedez din ce cred ca sa ajungem la un consens, dar asta e imposibil, resping hotarat credinta ecumenista, o consider o mare eroare si nu doresc in niciun caz sa o adopt sau macar partial. Nu e doar ceva gresit, e un intreg mod de gandire gresit, ca si cum am vorbi doua limbi straine. Intotdeauna aceasta credinta gresita il face pe cel ce o are sa fie atras de ceva eronat si sa respinga adevarul, pe care nu il poate vedea. Mai rau e ca unii aleg sa lupte inversunat si impotriva adevarului dar si impotriva celor ce il spun. Aici nu mai e de discutat, doar noi sa cautam sa intelegem iesirile unora, pentru ca stuatia nu e de acum, dureaza de multe luni, cred ca mai mult de un an. De aceea cel mai bine e sa ignoram, dialoguri mai pot avea loc cu cei ce au aceasta credinta modernista, atata timp cat nu sunt agresivi, cum esti tu de exemplu. Cum cu Cezar se pare ca nu poate avea loc o intelegere si nu doreste nicicum sa fie om normal, o sa rog si adminul sa analizeze doua probleme, prozelitismul agresiv al credintelor ecumeniste si agresivitatea fata de alte persoane. Poate il mai potoleste el, ca altfel nu vad ca ar pricepe.

O, de m-ar ajuta Domnul Dumnezeul nostru Cel Viu ca supărarea mea să fie încă și mai mare și să dureze până voi închide ochii.
De nu m-ar lăsa și pe mine, cum i-a lăsat pe alții, să devin cățelul fricii și-al orbirii.
O, biet copil însingurat în iluzii, cum oare nu obosești să bați cu pumnișorii prin aer, de ani de zile numindu-mă ecumenist, filocatolic și altele; tot lucruri străine de mine. Te-am mai rugat să precizezi limpede unde m-am arătat eu împotriva Bisericii Ortodoxe în ceea ce privește relațiile cu alte confesiuni. Unde am fost neascultător, unde am săpat autoritatea Ortodoxiei.
Dar oare crezi că aș fi eu capabil de așa lucrare mare? Așa puternic și destoinic mă vezi în subminarea Bisericii?

Cum oare nu sesizezi că singurul motiv pentru care mă iau cu voi în discuții contrarii ține de sărirea voastră peste limitele duhului Ortodoxiei? Și mă trageți și pe mine peste garduri, în apele tulburi ale supărării, voind voi să vă contraziceți în lucruri sensibile doar de dragul contrazicerii...

Că avem atașamente diferite, pe ici pe colo, în anumite chestiuni de credință, înțeleg și accept fără mare greutate. E explicabil, e firesc, e omenește. E îngăduit și de Domnul.
Că, însă, aveți neobrăzarea să mă catalogați ca porc indemn de a gusta mărgaritarele voastre, că mă spoiți cu atributele de ecumenist și multe altele, că mă luați peste picior pentru faptul că sunt profesor și psiholog - asta nu poate avea decât o explicație de fond. Mă rețin însă, aici, nenumind-o.

Facă-se voia voastră și Domnul să ne miluiască pe toți!

cezar_ioan 03.08.2013 14:45:09

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528879)
Nu ma supar, consider ca dumnealui are o boala grava a sufletului, aceea a mandriei de sine

De asemenea este foarte cunoscut faptul ca medicii psihiatrii, in ani capata boli asemanatoare pacientilor sai, in orasul meu cel putin doi medici psihiatrii au innebunit la batranete.

Iti spun ceva despre smerenie.

Am scris toate astea pentru ca dl. Cezar spunea ironic ca confund luminite, ca stie el asta, insa cred ca sunt un pic de vina, pentru ca doar spune Bunul Dumnezeu nu dati margaritare porcilor.

Acestea și multe altele pe care le-ai scris, m-aș bucura, Mihaela, să ți le așezi singură în fața conștiinței tale și să dialoghezi cu tine însăți.
Fără acest exercițiu al onestității, tu cu tine, nu poți părăsi marasmul chinului sufletesc.

P.S. Sunt psiholog, nu psihiatru și sunt tânăr (chiar azi am împlinit 46 ani), iar nu bătrân. Măcar aceste banale diferențieri să le faci, dacă pe cele mai delicate le-ai zăpăcit de tot.

DragosP 03.08.2013 14:49:16

Moșule!.....

dobrin7m 03.08.2013 14:52:16

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 528965)
Nu e bine sa punem la suflet ceva, esti iritiat pe moment sau cateva ore, dar dupa aceea sa le lasi in urma, altfel ne cresc si noua pacatele si ne scade dragostea pe care trebuie sa o avem in interior. Daca nu ne putem intelege cu cineva cred ca cel mai bine pe un forum este ignorarea, pur si simplu nu mai bagi in seama ce scrie, orice ar scrie.

ai dreptate, asa am sa fac am sa ignor total ca si cum nu ar exista aceasta persoana.
Imi amintesc cateva citate extrem de adevarate:

"Secretul intelepciunii este sa stii ce lucruri sa treci cu vederea." William James - psiholog si filosof american
Citez aceasta pentru ca tot ii place mult psihologia si filosofia.

si:
"Un om trebuie sa fie destul de mare ca sa isi recunoasca greselile, suficient de destept ca sa invete din ele si indeajuns de tare ca sa le indrepte." Alphonse Allais

si:
""Ceea ce gura se deprinde să spună, inima se obișnuiește să creadă." Charles Baudelaire

si:
""Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului și de dușmănia prietenului." Nicolae Iorga

CiprianTm 03.08.2013 14:53:00

O prietena, in timp ce mergea spre acea manastire, a fost sunata de un frate de acolo, care i-a spus sa opreasca masina si sa faca poza la asfintit. Cand s-a intors de la manastire mi-a aratat aparatul si se vede in cercul soarelui, chipul Maicii Domnului(conturul) de culoare alba.
Nu stii nimic despre mine sau de ce am postat acea fotografie si te repezi sa tragi concluzii pripite. Nu cunosti manastirea, oamenii de acolo, ai prejudecati.
Tin sa precizez ca pentru mine pozele postate aici nu inseamna nici confirmare nici inselatorie. Nici nu ma incanta nici nu ma dezgusta, le iau ca pe ceva neutru nu ca pe dovezi.
Chiar nu stiu daca sunt reale sau nu, nu vreau sa imi dau cu parerea din moment ce nu am suficiente informatii. Nici nu ma obosesc sa caut fiindca, in fond, nu in ele sta credinta mea( sau a noastra).
Scopul meu a fost doar sa va arat ca poate e posibil ca nu toate sa fie trucate nicidecum sa ne certam. Imi cer iertare, dar pana la urma tot raul spre bine, asa poate iti dai seama si de niste slabiciuni pe care poate nu le-ai luat in considerare si acum ai ocazia sa le spovedesti(ma refer la prejudecati si la faptul ca judeci fara sa cunosti catusi de putin). Eu insumi sufar de aceasta boala si incerc sa scap de ea.
Nu am citit postarile topicului decat foarte putine si mai mult pe sarite fiindca nu am vazut decat cearta. Totusi nu cred ca in aceste poze sta credinta noastra(indiferent ca sunt trucate sau nu, eu tot sunt convins ca dincolo de ochii nostri sfintii stralucesc, in timpul Sfintei Liturghii Sfantul Altar e plin de lumina etc.).
Ca sa trag si eu concluzii pripite(nicitind tot topicul) consider ca si unii si altii gresiti : si cei care se agata cu dintii de aceste minuni(reale sau nu) dar si ceilalti, care le sunt impotriva din start, dar nu in duhul care trebuie.
Imi pare rau ca in una din putinele mele postari sa fiu pus la zid intr-un mod atat de dur(e si vina mea ca nu am dat detalii ). Sper totusi sa vedeti ca in loc sa ne ocupam de post si rugaciune, stam pe forum si ne certam(in mare parte minunile sunt doar pentru cei necredinciosi, sunt sigur ca multi dintre cei de aici ati depasit etapa necredintei).
Eu chiar nu m-am suparat, dar sper ca sa iti vezi greseala si sa fie totul cu folos. Imi cer iertare.

dobrin7m 03.08.2013 14:57:49

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 528974)
Acestea și multe altele pe care le-ai scris, m-aș bucura, Mihaela, să ți le așezi singură în fața conștiinței tale și să dialoghezi cu tine însăți.
Fără acest exercițiu al onestității, tu cu tine, nu poți părăsi marasmul chinului sufletesc.

P.S. Sunt psiholog, nu psihiatru și sunt tânăr (chiar azi am împlinit 46 ani), iar nu bătrân. Măcar aceste banale diferențieri să le faci, dacă pe cele mai delicate le-ai zăpăcit de tot.

Am spus si o repet, probabil iar ai omis sa citesti:
"In rest, raspunsurile mele atacurilor lui Cezar, recunosc ca am gresit, sunt om cu pacate, pe care mi le recunosc, nu mi le ascund, dar am nadejde ca Bunul Dumnezeu ma va invata si de acum incolo sa ma curat de ele.
Dumnezeu sa va ajute pe toti si sa va rugati si pentru mine."

Nu am facut decat sa ma apar in fata jignirilor tale. Intr-un fel am dorit sa iti raspund cu aceeasi moneda pentru a simti si tu ca e momentul sa inveti sa nu faci nimanui ceea ce tie nu iti place sa ti se faca.

Am indraznit oarecum ca eu cea ce suge laptic sa incerc sa iti dau o lectie de viata , daca vrei sa o primesti bine, daca nu, nu.

cezar_ioan 03.08.2013 14:58:22

Dau în brânci, taică Dragoș, p-aici, precum vezi..., păcatele mele...
Da nici mata nu ești mai tinerel, însă văz că te ții bine, taică...:)), pesemne n-ai mâncat carne de porc ca mine și nici cu îngerii ortodoxismului nu prea ai luptat, fericitule!....

Deh, taică, viața-i grea, căldura mare...
Baston ușor, tăicuță!

cezar_ioan 03.08.2013 15:00:32

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 528979)
incerc sa iti dau o lectie de viata

Altceva mai bun nu găsiși de făcut... of!

dobrin7m 03.08.2013 15:03:44

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 528981)
Altceva mai bun nu găsiși de făcut... of!

inteleg, nu ai nevoie esti gata invatat. urmez sfatul lui Catalin , de acum incolo te voi ignora.

N.Priceputu 03.08.2013 15:13:16

Jignirea sau ocara

Vă propun să gândim la cuvintele de mai sus. Ce înseamnă jignirea? Este același lucru cu ocara, termen întâlnit în scrierile bisericești?
Suntem de acord cu toții, cred, că este dureroasă, că rănește. Mă întreb, însă, ce anume rănește în noi? Demnitatea? Amorul propriu (iubirea de sine)? Mândria? Imaginea pe care dorim s-o avem în fața celorlalți? Este de preferat, oare, s-o răbdăm, sau s-o respingem și să cerem reparații?
Pe de altă parte, contează dacă interlocutorul a avut sau nu intenția de a ne răni? Sunt convins că da.
Uneori o face chiar cu scopul de a ne face rău, alteori, însă, poate s-o facă doar ca să ne testeze (să vedem apoi noi înșine cum îi facem față) sau poate s-o facă, așa cum spunea Daniel Ortodox, ca să rănească mândria din noi. Sau poate vrea să ne trezească dintr-un somn ucigător de suflet, din vreo boală sufletească de care nu suntem conștienți.

Totuși, oricare ar fi motivul, cred că felul în care trebuie să răspundem ocărilor îl cunoaște orice creștin. Și putem, în felul ăsta, să schimbăm paguba în folos duhovnicesc.

N.Priceputu 03.08.2013 15:23:24

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 528976)
Moșule!.....

Subscriu.
Vreau să spun: La mulți ani! :)

Decebal 03.08.2013 15:27:52

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 528974)
P.S. Sunt psiholog, nu psihiatru (...). Măcar aceste banale diferențieri să le faci, (...).

Păi dacă nu ești psihiatru cum de ți-ai permis și cum de îți permiți să dai diagnostice psihiatrice, și direcționate special și făcute așa la grămadă (la general, fără o țintă fixă), și fără să ai vreo dovadă, fără vreo consultație? Și s-ar putea chiar și fără vreun drept, pentru că nu știu dacă psihologii au dreptul de a pune diagnostice psihiatrice. Vrei să îți fac un mic inventar despre diagnosticele pe care le puneai pe aici pe forum? Sau nu te "auzeai" când vorbeai despre paranoici, despre nevrotici, despre obsedați? Oare astea nu sunt boli psihice, și oare ele nu sunt de dreptul și competența psihiatrilor? Sau și psihologii își permit?

Dar am văzut că unii au așa niște obiceiuri de diagnosticare psihiatrică pe aici pe forum ... Nu vreau să mă apuc acum să dau nume (nu este cazul aici al lui Ioan Cezar), dar ce pot să spun este că unii vor plăti binișor la Dumnezeu pentru cuvintele și faptele lor, făcute la adresa mea sau cu referire la mine, scăpate așa "din greșeală", dar pe care le-am reținut și voi avea grijă ca Dumnezeu să țină cont de ele. Și cu dedicație specială pentru cei care nu au putut să nu se "împiedice" de mine: "Stați liniștiți, bisericarilor, că Dumnezeu nu are nevoie de "serviciile" voastre, de slugăreala, de limbismele voastre și, vai, de lipsa voastră de orice coloană vertebrală, de orice conștiință creștinească minimală! Vă întrevăd o plată până la ultimul codrant!"

N.Priceputu 03.08.2013 15:37:21

Gaz peste foc... De parcă n-ar fi și așa destul de cald.
Fraților, e vreme de rugăciune, de liniștire, de îmblânzire a inimilor, de smerire. Să învățăm de la Maica Domnului.
Poate ar trebui abandonat subiectul ăsta atât de fierbinte (împreună cu toate patimile care-l însoțesc), măcar până trece postul.

Geo_Geo79 03.08.2013 15:46:35

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 528986)
Gaz peste foc... De parcă n-ar fi și așa destul de cald.
Fraților, e vreme de rugăciune, de liniștire, de îmblânzire a inimilor, de smerire. Să învățăm de la Maica Domnului.
Poate ar trebui abandonat subiectul ăsta atât de fierbinte (împreună cu toate patimile care-l însoțesc), măcar până trece postul.

Amin!!!

Ar trebui acest topic închis, măcar pt. o perioadă.

dobrin7m 03.08.2013 15:49:58

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 528983)
Vă propun să gândim la cuvintele de mai sus. Ce înseamnă jignirea? Este același lucru cu ocara, termen întâlnit în scrierile bisericești?
Suntem de acord cu toții, cred, că este dureroasă, că rănește. Mă întreb, însă, ce anume rănește în noi? Demnitatea? Amorul propriu (iubirea de sine)? Mândria? Imaginea pe care dorim s-o avem în fața celorlalți? Este de preferat, oare, s-o răbdăm, sau s-o respingem și să cerem reparații?
Pe de altă parte, contează dacă interlocutorul a avut sau nu intenția de a ne răni? Sunt convins că da.
Uneori o face chiar cu scopul de a ne face rău, alteori, însă, poate s-o facă doar ca să ne testeze (să vedem apoi noi înșine cum îi facem față) sau poate s-o facă, așa cum spunea Daniel Ortodox, ca să rănească mândria din noi. Sau poate vrea să ne trezească dintr-un somn ucigător de suflet, din vreo boală sufletească de care nu suntem conștienți.

Totuși, oricare ar fi motivul, cred că felul în care trebuie să răspundem ocărilor îl cunoaște orice creștin. Și putem, în felul ăsta, să schimbăm paguba în folos duhovnicesc.

dupa parerea ta urmatoarele cuvinte apartinand lui Cezar, sunt jigniri sau ocari? eu zic ca sunt jigniri, pentru ca nu face decat sa aduca cuvinte abjecte si ironii, unui om pe care nu il cunoaste, legandu-se din punct de vedere fizic de om.

"am tot scris mereu împotriva putregaiului "

"îți cunosc deja patternul (nevrotic) de conduită"

"Știți ce încep să cred? Că tu și Mihaela, cu puțină îmbărbătare reciprocă ați putea fi întemeietorii primului club UFO de pe forum. Dacă îi dați drumul, vă trimit și eu niște materiale, semnate de mine și premiate la concursurile școlare, printr-a șaptea..."

"Doar imaginația delirantă a unor comentatori idolatri"

si "aprecierile" continua legat de intelect, de psihic, etc.

Vreau doar sa reamintesc ca a treia postare a mea pe acest thread, pe la pagina 3 a fost urmatoarea:

"Tocmai asta spuneam Cezar, ca si daca nu aparea aceasta fotografie eu tot credeam ca cel botezat canonic in sfanta noastra Biserica este umplut de har dumnezeiesc. Nu am nevoie de fotografii, de confirmari de nimic, cred cu tarie acest lucru: in Sfanta noastra biserica ortodoxa harul dumnezeesc lucreaza. despre alte biserici nu stiu, e treaba lor. mie imi e suficient ce am in biserica mea."

care confirma de la inceput ca nu sunt amatoare de minuni, de efecte, cum a tot incercat sa acuze pe jumatate din acest thread acest om, Cezar. Pur si simplu a vrut sa jigneasca gratuit, in mod grosolan o femeie, si mai avea pretentia sa nu ii raspund cu nimic.

Acum mai crezi ca a vrut sa raneasca mandria din mine sau pur si simplu a vrut sa jigneasca.
Te intreb N. Priceputu daca eu acum iti spun, a sa gratuit, ca asa am eu chef, ca esti nebun, dus cu pluta ca asa vad eu ca sunt mare psiholoaga, cum te simti? ocarat si ranit in mandrie sau jignit la propriu?

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:52:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.