Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Biblia sau Traditia? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1707)

georgeval 15.05.2008 21:39:40

Citat:

În prealabil postat de TFL
Citat:

În prealabil postat de georgeval
"si iata un barbat din Etiopia, famen, mare dregator al Candachiei, regina Etiopiei, care era peste toata vistieria ei si care venise la Ierusalim ca sa se inchine. Se intorcea acasa; si sezand in carul sau, citea pe proorocul Isaia. Iar Duhul i-a zis lui Filip: «Apropie-te si te alipeste de carul acesta». si alergand Filip l-a auzit citind pe proorocul Isaia, si i-a zis: «intelegi, oare, ce citesti?» Iar el a zis: «Cum as putea sa inteleg, daca nu ma va calauzi cineva?» si a rugat pe Filip sa se urce si sa sada cu el. Iar locul din Scriptura pe care-l citea era acesta: «Ca un miel care se aduce spre junghiere si ca o oaie fara de glas inaintea celui ce-o tunde, asa nu si-a deschis gura sa. intru smerenia Lui, judecata Lui s-a ridicat si neamul Lui cine-l va spune? Ca se ridica de pe pamant viata Lui». Iar famenul, raspunzand, a zis lui Filip: «Rogu-te, despre cine zice proorocul acesta, despre sine ori despre altcineva?» Iar Filip, deschizand gura sa si incepand de la scriptura aceasta, i-a binevestit pe Iisus. si, pe cand mergeau pe cale, au ajuns la o apa; iar famenul a zis: «Iata apa. Ce ma impiedica sa fiu botezat?» Filip a zis: «Daca crezi din toata inima, este cu putinta». si el, raspunzand, a zis: «Cred ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu». si a poruncit sa stea carul; si s-au coborat amandoi in apa, si Filip si famenul, si l-a botezat." (Faptele Apostolilor 8, 26-38)
Continuare pentru postarea anterioara, ca sa nu ne acuzi ca nu suntem scripturistici, Asa cum famenul a avut nevoie de interpretarea lui Filip, asa cum batranul din Pateric a avut nevoie de comuniunea cu fratele, asa si eu am nevoie de calauza Sfintilor Parinti.

foarte bun contraexemplul tau.
exista insa o mica diferenta....si anume ca Filip l-a "binevestit pe Iisus" si nu i-a umplut capul famenului etiopian cu simboluri religioase,icoane,cultul mortilor,moaste,peregrinaje,etc. I-a spus exact ceea ce este necesar.

Raspunsul, mi-a descoperit cat de departe ai fost de sensul pe care am vrut sa-l transmit. Daca tot asa citesti si Scriptura..... Nu vreau sa deschid o polemica. Nu-mi place acest mod de a dialoga, fara adancime...la suprafata, la litera, si duh.....

seminaristul 15.05.2008 23:01:00

Citat:

În prealabil postat de tetea
Traditia nu are nicio baza biblica.Ortohotii impreuna cu cetele de asa zisi slujitori fatarnici nu au pus in viata lor mina pe o Biblie.Fac febra daca-i pui sa caute in Scriptura.Mai sunt si exceptii, dar ...

Ceea ce e comic este faptul cum te prostesc in fata si denatureaza adevarul simplu din Biblie, interpretindu-l dupa bunul plac.

Da cel plin esti de "duhul blandetii" fratioare, vii la noi acasa si ne jignesti ca tu esti mare teolog, tu vorbesti de biblie da habar nu ai ce inseamna cuvantul asta.
Te intreb unde scrie in Scriptura de Isaia facandu-se referire la el ca "cel taiat in doua cu fierastraul" unde scrie in scriptura de lupta arhanghelului Mihail cu diavol pentru trupul lui Moise sau sf. ap. iuda(nu iscarioteanul) il citeaza pe enoh(care aparent nu a scris nicio carte, n.n).
Asa pt "agri-cultura" ta generala daca nu erau "ortohotii"(cum ne zici tu in bataie de joc) Iustin Martirul, Policarp al Smirnei, Clement Romanul, Irineu de Lyon si altii, azi tu poate citeai si evanghelia lu iuda ca si carte canonica.
P.S Pana nu te documentezi despre ortodoxie n-are rost sa postezi p-aci, ca exista riscul sa cazi de prost cand vorbesti despre ceva ce nu stii, vorba lu Lapusneanu: "Prosti da...multi". O sa am grija sa numai postezi tu jignirile astea p-aci.

seminaristul 15.05.2008 23:04:06

*Da ce(din cauza vitezei)

seminaristul 15.05.2008 23:09:22

vad ca postul citat de mine a fost sters foarte bine

serb_crina 15.05.2008 23:18:22

Un lucru e traditia de a face un lucru cu anumita 0cazie ca asa au facut stram0sii n0strii si au devenit 0biceiuri , pt unii, si alta e sfanta traditie care nu are cum sa se c0ntrazica cu biblia fiind izv0rata din biblie. asa ca sa fim atenti la ce traditie facem referire.
iar pe de alta parte, cei care sustin ca Sfanta Fec0iara a mai avut c0pii si se gandesc numa la partea trupeasca ar trebuii sa se gandeasca de 10 0ri inainte de a zice asa ceva, sa nu uite ca au si suflet nu numai trup.
iar cand Sf Maria cu I0sif l-au cautat pe IISUS si l-au gasit in templu, el a zis ca multimea care l asculta sunt mama si fratii lui, atunci ce credeti ca Iisus a avut 1000 de mame? deci ar trebuii sa va ganditi inainte de a v0rbii pr0stii.
si sa nu mai faceti afirmatii de astea prstesti fara sa stiti ce v0rbiti:p:)

serb_crina 15.05.2008 23:33:11

Sf Feci0ara Maria e una singura, Sf Iisus e unul singur, iar asa numitii frati ai lui Iisus se refera la partea sufleteasca nu trupeasca.
Asa cum Dumnezeu e unul singur si e tata lui Iisus si e si tatal n0stru , cum ne a invatat Iisus sa ne rugam cand a f0st pe pamant, asa putem sa ajungem la c0ncluzia ca suntem fratii lui Iisus cu t0tii, asta nu inseamna ca ne a nascut Sfanta Feci0ara, dar ne rugam ca si la mama n0astra cereasca, asa cum ne rugam la Dumnezeu si ne asculta si ne ajuta mai mult decat meritam.
asa ca fiti atenti ce afirmatii faceti ca nu se stie ce se pate intampla:D si sa va treziti la realitate:)

TFL 16.05.2008 00:22:58

Citat:

Raspunsul, mi-a descoperit cat de departe ai fost de sensul pe care am vrut sa-l transmit. Daca tot asa citesti si Scriptura..... Nu vreau sa deschid o polemica. Nu-mi place acest mod de a dialoga, fara adancime...la suprafata, la litera, si duh.....

asta e riscul internetului.nu poti transmite intotdeauna ceea ce ai vrea.poti sa mai incerci.poate nu ma pricep sa "citesc printre rinduri".
cit despre modul de citire a Scripturilor.....abtine-te.nu ne cunoastem si nu te lansa cu prejudecati.

georgeval 16.05.2008 18:34:09

N-am sa mai incerc, observ o oarecare rautate in postarile tale. Cuvintele sunt de prisos.

TFL 17.05.2008 00:57:47

Citat:

N-am sa mai incerc, observ o oarecare rautate in postarile tale.

iar ai prejudecati?

costel 17.05.2008 11:47:49

Mai TFL, tu nu intelegi, trebuie sa mergi la scaldatoare, si dupa aceea sa te hranesti din bunatatea ortodoxiei. Imi pare ca te asezi la masa si nu "te-ai spalat" pe maini. Ai grija te poti imbolnavi, nu de la darurile puse pe masa, ci te la faptul ca nu ai maini curate. Asa ca vino printre noi si ca un om care vede, nu ca un orb. Sau macar ia precum orbul un baston cu tine, sa fie pentru unii un semn prin care sa inteleaga ca avem un orb printre noi.

mariann 17.05.2008 15:47:30

Citat:

Principiile tale nu sunt contradictorii, pentru ca le raportezi la subiectivitatea ta, crezand ca sunt conforme cu Scriptura. Cine iti descopera ca unele nu sunt conforme cu Scriptura?? Vei spune Scriptura, eu cred ca tot tu.

Ai dreptate. Cred ca o traditie (caci despre "Biblie sau traditie" se dicuta) nu este conforma cu Scriptura, cand acest lucru este demonstrat de Scriptura. Nu de mine. Eu nu am venit cu citate din scrierile mele ci cu verste din Scriptura. Tu, cand sustii ca sufletul, dupa moarte, hoinareste prin diferite locuri, nu te contrazici cu mine ci te contrazici cu Sfanta Scriptura. La fel si toti ceilalti care cred o astfel de invatatura gresita si o numesc, pe nedrept, sfanta traditie.
Referitor la aceste traditii gresite (cum ar fi cea referitoare la cultul mortilor) pot veni doar cu versete din Sfanta Scriptura, fara sa adaug nimic de la mine.

Am impresia ca pe cei ce cred in traditii gresite nu ii deranjeaza prea mult parerile mele (sunt doar un om) ci mai mult ii deranjeaza Sfanta Scriptura. E problema fiecaruia daca crede mai mult in asfel de traditii decat in ceea ce spune Sfanta Scriptura.

georgeval 17.05.2008 15:51:08

Citat:

În prealabil postat de TFL
Citat:

N-am sa mai incerc, observ o oarecare rautate in postarile tale.

iar ai prejudecati?

Asta numesti tu prejudecata?
Eu ti-am oferita hrana ortoodoxiei, daca nu-ti convine, cauta in alta parte. Mi se pare ca esti prea indraznet. Ai venit la noi acasa si ne spui ca nu este buna hrana. Asa este, Apostolul Pavel pe unii i-a hranit cu lapte, pe altii cu bucate.

mariann 17.05.2008 15:52:16

Citat:

În prealabil postat de serb_crina
alta e sfanta traditie care nu are cum sa se c0ntrazica cu biblia fiind izv0rata din biblie. asa ca sa fim atenti la ce traditie facem referire.

Ca sa fie discutia mai larga, va intreb si pe dvs. Ce parere aveti despre traditia conform careia, imediat dupa moarte, sufletul omului incepe sa mearga prin diferite locuri. Multe versete din Sfanta Scriptura, contrazic aceasta invatatura. Intrebare: este aceasta invatatura doar un obicei sau este sfanta traditie?

mariann 17.05.2008 16:14:01

Citat:

Sf Feci0ara Maria e una singura, Sf Iisus e unul singur, iar asa numitii frati ai lui Iisus se refera la partea sufleteasca nu trupeasca.

Sfanta Scriptura ne arata ca e Iisus Hristos a avut frati si mama si ca parte trupeasca si ca parte sufleteasca. "Atunci au venit mama si fratii Lui si , stand afara, au trimes sa-L cheme.... Apoi, aruncandu-si ochii peste cei ce sedeau imprejurul Lui: "Iata" a zis El, "mama mea si fratii mei!"(Marcu 3:31-34). Se vede ca mama si fratii trupesti erau cei de afara (printre care si Maria, mama Sa) iar mama si fratii sufletesti erau cei din jurul sau.

Oricum, nu are importanta daca Maria (mama lui Iisus) a ramas sau nu fecioara. Important este ca ea si-a indeplinit rolul sfant de a da nastere Omului Iisus Hristos (este gresit spus, "nascatoare de Dumnezeu").

ioanhodean 17.05.2008 16:25:40

Citat:

În prealabil postat de mariann
Citat:

Sfanta Scriptura ne arata ca e Iisus Hristos a avut frati si mama si ca parte trupeasca si ca parte sufleteasca. "Atunci au venit mama si fratii Lui si , stand afara, au trimes sa-L cheme.... Apoi, aruncandu-si ochii peste cei ce sedeau imprejurul Lui: "Iata" a zis El, "mama mea si fratii mei!"(Marcu 3:31-34). Se vede ca mama si fratii trupesti erau cei de afara (printre care si Maria, mama Sa) iar mama si fratii sufletesti erau cei din jurul sau.

Oricum, nu are importanta daca Maria (mama lui Iisus) a ramas sau nu fecioara. Important este ca ea si-a indeplinit rolul sfant de a da nastere Omului Iisus Hristos (este gresit spus, "nascatoare de Dumnezeu").

si daca spui asa.inseamna ca Hristos nu este Dumnezeu. ,mariann. lar la citatu ala se refera la fratii Lui , la apostoli,nu ca Maica Domnului o mai avut copii!???

costel 17.05.2008 16:35:57

Marian, eu am crezut ca tu intrebi sa te indrepti. Insa, observ ca tu intrebi ca sa aduci ratacire. Pentru a inlatura aceste conceptii eronate, voi posta cateva explicatii oferite de Parintele Valeriu Dragusin:

"1. In Noul Testament se intalneste, de mai multe ori expresia "fratii Domnului" sau "surorile Lui". Luandu-se intelesul direct, imediat al expresiilor, fara sa se tina seama de intregul continut, de spiritul autentic al Noului Testament in care se exprima ideea intruparii exceptionale, suprafiresti a Domnului nostru Iisus Hristos, s-a ajuns la interpretari exagerate, considerand pe Sfanta Fecioara Maria o sotie obisnuita a batranului Iosif. Interpretarile acestea duc in ultima instanta la anularea importantei intruparii Fiului lui Dumnezeu pentru mantuirea noastra.

2. Cercetarea intelesului cuvantului "frate" in limba ebraica ("ah") ne releva o multitudine de sensuri. Din pricina ca limba ebraica era destul de saraca in cuvinte, prin termenul "frate" = "ah" se indicau nu numai toate gradele de rudenie ca : frati buni, frati vitregi, frati de levirat, unchi, nepoti, stranepoti, veri primari si secundari, dar si alte persoane din afara familiei, de varsta apropiata care se aflau, prin preocupari sau interese, in preajma unor membri ai familiei respective.

3. In Noul Testament este preluata intrebuintarea cuvantului "frate" din limbajul. ebraic, sensul general fiind scela de ruda apropiata. Raporturile de rudenie intre Iisus si cei numiti "fratii lui Iisus", "fratii Lui" sau chiar "surorile Lui", se inscriu in afara raporturilor apropiate intre oameni, care au oarecari afinitati, dar care - in nici un caz - nu indica pe niste frati de sange, dupa intelesul cuvintelor folosite in limbajul nostru de astazi. Din cercetarile facute asupra textelor autentice din Noul Testament care vorbesc de "fratii Domnului" rezulta ca sub denumirea aceasta sunt amintite patru persoane si anume: Iacov, Iosi, Simon si Iuda, pe care le si intalnim, de multe ori in preajma Mantuitorului. Ei nu sunt numiti niciodata "fiii Mariei", asa cum iudeii il numeau numai pe Domnul nostru Iisus Hristos. Doi dintre cei numiti "fratii Domnului" si anume Iuda si Simon sunt fiii lui Iosif si deci pot fi considerati frati vitregi ai Mantuitorului, iar ceilalti doi - Iacob cel Mic si Iosi - precum si surorile Lui, citate de evanghelisti, sunt verii si verisoarele Lui, ca fii si fiice ale Mariei lui Cleopa, sora lui Iosif si cumnata Sfintei Fecioare Maria, care locuind impreuna - in familie - beneficiaza de numele de "frati" si "surori" ai Domnului.

4. Sfanta Traditie a Bisericii nedivizate, stabilind rolul pe care Sfanta Fecioara Maria l-a avut in actul intruparii suprafiresti a Fiului lui Dumnezeu, precum si pozitia pe care si-a castigat-o in comunitatea sfintilor (in Biserica triumfatoare), ne ofera si criteriile de apreciere ale unor interpretari date diferitelor exprimari" neotestamentare. Exagerarile, fie intr-un sens, fie in celalalt, privitoare la rudele Mantuitorului si la pretinsele relatii conjugale ale Sfintei Fecioare inainte si dupa nasterea Fiului lui Dumnezeu, exagerari condamnate de Biserica, sunt expresia necredintei, in ultima instanta."

partenie 17.05.2008 16:48:51

Dupa un studiu atent, Pr. Prof. V. Gheorghiu, traducand cuvantul "frate" ajunge la concluzia ca notiunea include pe toti cei ce erau de varsta apropiata si apartineau aceleiasi familii, asadar si cumnatii (femei ori barbati) si tot asa si verii primari si secundari. Cu alte cuvinte toate persoanele de varsta apropiata, care apartineau unei familii (rude de sange sau prin cuscrie) pana la gradul al VI-lea de rudenie, se considerau "frati" in limbajul evreilor. Cuvantul "frate" in inteles obisnuit, insemnand de fapt ruda. Aceasta s-a intamplat din pricina ca limba ebraica era "foarte saraca in cuvinte". In Vechiul Testament intalnim destule exemple din care se poate vedea cat de larg era intelesul cuvantului frate. Avraam era considerat frate cu Lot, caruia de fapt ii era unchi (Facere 11, 27; 12, 5; 13, 8; 14, 14-16). Iacov, nepotul lui Avraam s-a casatorit cu verisoarele sale - surorile Lia si Rahela, fiicele lui Laban, nepot de frate lui Avraam, frate cu Nahor, deci veri de gradul II - si se numeau frati (Facere 11, 27; Numeri 16, 10). Dar aria cuvantului "frate" se extindea si asupra celor care se aflau prin preajma membrilor unei familii si a celor care, de cele mai multe ori nu aveau nici o legatura de rudenie. (Chiar si pastorilor, evreii li se adresau cu cuvantul frate - Facere 29, 4). Psalmistul, pentru notiunea de fratietate foloseste cuvantul "ah" (Psalm 34, 14).

Desigur ca originea notiunii rezida in conceptia iudaica potrivit careia toti oamenii sunt fiii unui singur Parinte. De aceea oamenii se considerau intotdeauna frati, apreciind ca egalitatea si fratietatea sunt rodul creatiei lui Dumnezeu care a intemeiat toate (Psalmi 42, 2-3) si le-a dat omului din iubire. Pentru aceasta "toti cei ce se tem de Domnul si de legamantul facut de El" (Psalm 24, 11-14) "sunt ca fratii si Domnul ii pazeste" (Psalmi 144, 19-21), sau - "cat este de bine si cat este de frumos sa locuiasca fratii in unire" (Psalm 132, 1).

mariann 17.05.2008 17:06:34

Citat:

În prealabil postat de costel
Marian, eu am crezut ca tu intrebi sa te indrepti. Insa, observ ca tu intrebi ca sa aduci ratacire. Pentru a inlatura aceste conceptii eronate, voi posta cateva explicatii oferite de Parintele Valeriu Dragusin:

Nu intreb ca sa duc in ratacire. Intreb ca sa ofer motive de cercetare. Am impresia ca unele persoane nu agreeaza ideia biblica de a cerceta, ci prefera ideea inchizitorie "crede si nu cerceta". Apropo: am auzit cateva persoane din biserica ortodoxa spund ca Domnul Iisus Hristos ar fi spus "crede si nu cerceta"!! Mare minciuna! Cine i-o fi invatat asa ceva?

Inca o problema, Costel. Eu nu duc in ratacire pe nimeni si nu fac nici un rau Bisericii Ortodoxe. Rau ii fac cei ce o "ridica in slava" si nu au curajul sa o scape de greselile care s-au strecurat in sanul biserica de-a lungul timpului. Nu eu sunt cel ce duce in ratacire.

mariann 17.05.2008 17:16:18

Citat:

În prealabil postat de ioanhodean
si daca spui asa.inseamna ca Hristos nu este Dumnezeu. ,mariann. lar la citatu ala se refera la fratii Lui , la apostoli,nu ca Maica Domnului o mai avut copii!???

Iisus Hristos este Dumnezeu din vesnicii. Nu de cand s-a nascut din fecioara Maria.

Citatul arata ca Domnul Iisus Hristos a avut frati de trup (cei de afara) si frati de suflet (cei din jurul lui). Nu stiu daca cei de trup erau copiii Mariei (mama Sa). Si nici nu ma intereseaza. Nu este important. Am un respect deosebit pentru Maria, mama lui Iisus, pentru ca ea a fost cea aleasa de Dumnezeu sa-l nasca pe pruncul Iisus. In rest, nu stiu si nici nu ma intereseaza daca a ramas sau nu fecioara.

ioanhodean 17.05.2008 17:29:06

Citat:

Citat:

Iisus Hristos este Dumnezeu din vesnicii. Nu de cand s-a nascut din fecioara Maria.

Citatul arata ca Domnul Iisus Hristos a avut frati de trup (cei de afara) si frati de suflet (cei din jurul lui). Nu stiu daca cei de trup erau copiii Mariei (mama Sa). Si nici nu ma intereseaza. Nu este important. Am un respect deosebit pentru Maria, mama lui Iisus, pentru ca ea a fost cea aleasa de Dumnezeu sa-l nasca pe pruncul Iisus. In rest, nu stiu si nici nu ma intereseaza daca a ramas sau nu fecioara.

nu o avut alti copii!
[size=4]..pe unul-nascut fiu al tau"
"..unule-nascut,fiule,si cuvantul.."
[/size]

mariann 17.05.2008 21:03:30

Citat:

nu o avut alti copii!
[size=4]..pe unul-nascut fiu al tau"
"..unule-nascut,fiule,si cuvantul.."
[/size]

De unde sunt citatele?

Eutifiev_EMI 18.05.2008 21:58:54

Citat:

În prealabil postat de kokom
Sunt noua pe acest forum, dar am si eu o intrebare. Din cate vad, aici exista o atitudinte pozitiva fata de Sfanta Scriptura, lucru care ma bucura. De asemenea, se lauda si Traditia, ceea ce nu este rau.
Intrebarea este: cand Sfanta Scriptura si Traditia (care de-a lungul secolelor a adoptat si invataturi straine) se contrazic, Biserica Ortodoxa pe care o alege?

Dupa cate vad, sunt unele idei care se contrazic pe acest topic, ai asta, dat fiind faptul ca sunt ali oameni cu pareri si crezuri diferite !?

Pot sa va intreb si eu CE E CU TRADITIA ? Si DE CE este pusa ca si cum ar concura cu Biblia crestina ?

Mai este ceva la fel sau mai important ca Biblia crestina ?

Cred ca m-am bagat unde "nu imi fierbe oala" :)

costel 18.05.2008 22:11:51

marian, vezi ca ai inaintat cam mult, apa e adanca si tu nu stii sa inoti; esti in pericol sa te ineci. Nu mai face afirmati ca Biserica Ortodoxa are in ea greseli. Esti prea departe de viata din ea, ca sa-ti dai cu parerea.

TFL 18.05.2008 23:39:46

Citat:

marian, vezi ca ai inaintat cam mult, apa e adanca si tu nu stii sa inoti; esti in pericol sa te ineci. Nu mai face afirmati ca Biserica Ortodoxa are in ea greseli. Esti prea departe de viata din ea, ca sa-ti dai cu parerea.

atita timp cit BO se "balaceste" cu elementele politice din Romania de accord 100% cu marian.asta ar fi numa virful aisbergului (adica se vede lejer de oricine)

mariann 19.05.2008 12:58:56

Citat:

Asta e literatura. Eu sunt un om al argumentelor. Pot sustine, la nevoie, ce afirm. Un exemplu de greseala este traditia conform careia sufletul mortului este purtat, in stare constienta, prin diferite locuri. Aceasta invatatura este valabila numai daca eliminam Sfanta Scriptura (care, se pare, ca mai mult te incurca decat sa te ajute). Revin, in mod insistent, la lamurirea acestei invataturi gresite pentru ca nu am primit nici un argument biblic care sa o confirme. De ce ne este greu sa recunoastem ca este o invatatura gresita?

mariann 19.05.2008 13:04:04

Citat:

Cunosc bine biserica ortodoxa. Mai bine dacat iti imaginezi. Am si un prieten preot ortodox. Iti multumesc pentru grija pe care mi-o porti.

Ce vrea sa insemne ca s-ar pute sa ma inec? Fii, te rog, mai explicit.

georgeval 19.05.2008 15:12:38

Citat:

Citat:

Asta e literatura. Eu sunt un om al argumentelor. Pot sustine, la nevoie, ce afirm. Un exemplu de greseala este traditia conform careia sufletul mortului este purtat, in stare constienta, prin diferite locuri. Aceasta invatatura este valabila numai daca eliminam Sfanta Scriptura (care, se pare, ca mai mult te incurca decat sa te ajute). Revin, in mod insistent, la lamurirea acestei invataturi gresite pentru ca nu am primit nici un argument biblic care sa o confirme. De ce ne este greu sa recunoastem ca este o invatatura gresita?

Pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar la ce se refera? Doar se aminteste de cei ramasi in viata.

mariann 20.05.2008 15:32:23

Citat:

Pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar la ce se refera? Doar se aminteste de cei ramasi in viata.

In pilda se spune ca bogatul si Lazar au murit. In ce stare se aflau ei dupa moartea din aceasta pilda: in stare trupeasca sau in stare sufleteasca?

costel 20.05.2008 15:44:53

Marian, mi-am zis ca odata ajuns pe acest site, mai citesti si tu cate ceva. Tu nu stii decat sa ne oferi aceleasi vorbe pe care le intalnim la neoprotestanti de la aparitia lor? S-au dat raspunsuri. Cine are urechi de auzit, aude. Nu te mai amagi sa incerci sa ne iei de mana pentru a ne duce catre Imparatie. Se vede de la distanta ca esti in afara drumului. Indicat ar fi sa intrebi, din cand in cand, daca drumul pe care mergi este bun. Ca doar nu vii din Imparatie, ca noi sa credem ca drumul pe care il parcurgi este cel bun.

georgeval 20.05.2008 16:18:26

Citat:

Citat:

In pilda se spune ca bogatul si Lazar au murit. In ce stare se aflau ei dupa moartea din aceasta pilda: in stare trupeasca sau in stare sufleteasca?

In nici un caz trupeasca, doar se vorbeste despre doua stari existentiale diferite. daca o luam adliteram cu faci tu , ce sa inteleg prin sanul lui Avraam? Este asa de mare?

mariann 20.05.2008 19:40:24

Citat:

Citat:

Citat:

In nici un caz trupeasca, doar se vorbeste despre doua stari existentiale diferite. daca o luam adliteram cu faci tu , ce sa inteleg prin sanul lui Avraam? Este asa de mare?

Atunci de ce aveau suferinte trupesti si parti trupesti? "Parinte Avrame, fie-ti mila de mine, si trimite pe Lazar sa-si moaie varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba"(Luca 16:24). Se spune in pilda ca aveau degete si limba. "Sanul lui Avram" este o figura de stil. Dar "degetul" este deget iar "limba" este limba.

Sunt de acord ca pilda nu trebuie citita literar. Ea are un niste mesaje foarte clare:
1. dupa ce omul moare, nu se mai poate face nimic (nu inteleg rostul pomenilor si parastaselor)(Luca 16:25-26)
2. cei care nu cred in Scriptura ("Moise si Proorocii") "nu vor crede nici chiar daca ar invia mortii"(Luca 16:31). Mare adevar. Multi oameni alearga si cred tot felul de minuni si totusi nu se schimba nimic in caracterul lor. Nu-l primesc pe Hristos in inima si viata lor ramane la fel ca inainte.

Pilda cu bogatul nemilostiv nu ne spune ce se intampla cu mortii ci ne spune ce sa facem, noi cei vii.

ancah 20.05.2008 23:22:59

mariann, as vrea sa te intreb, daca consideri ca oamenii se pot indumnezei cat sunt in viata? Si daca cel indumnezeit are o alta percepere, deplina a adevarului?

mariann 20.05.2008 23:31:09

Citat:

În prealabil postat de ancah
mariann, as vrea sa te intreb, daca consideri ca oamenii se pot indumnezei cat sunt in viata? Si daca cel indumnezeit are o alta percepere, deplina a adevarului?

Nu stiu ce inseamna "indumnezeirea oamenilor". Stiu doar ca omul, cat este in viata, poate alege cum isi va petrece vesnicia.

georgeval 20.05.2008 23:53:17

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

Atunci de ce aveau suferinte trupesti si parti trupesti? "Parinte Avrame, fie-ti mila de mine, si trimite pe Lazar sa-si moaie varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba"(Luca 16:24). Se spune in pilda ca aveau degete si limba. "Sanul lui Avram" este o figura de stil. Dar "degetul" este deget iar "limba" este limba.

Sunt de acord ca pilda nu trebuie citita literar. Ea are un niste mesaje foarte clare:
1. dupa ce omul moare, nu se mai poate face nimic (nu inteleg rostul pomenilor si parastaselor)(Luca 16:25-26)
2. cei care nu cred in Scriptura ("Moise si Proorocii") "nu vor crede nici chiar daca ar invia mortii"(Luca 16:31). Mare adevar. Multi oameni alearga si cred tot felul de minuni si totusi nu se schimba nimic in caracterul lor. Nu-l primesc pe Hristos in inima si viata lor ramane la fel ca inainte.

Pilda cu bogatul nemilostiv nu ne spune ce se intampla cu mortii ci ne spune ce sa facem, noi cei vii.

adica sa inteleg jumatate interpretam adliteram, jumatate alegoric. asta nu este interpretare in Duh.

mariann 21.05.2008 00:54:21

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

adica sa inteleg jumatate interpretam adliteram, jumatate alegoric. asta nu este interpretare in Duh.

Ne inavata chiar Sfanta Scriptura ce este alegoric in aceasta pilda. Scriptura nu arata ca mortii nu sunt constienti si nu vorbesc."Caci, in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune"(Eclesiastul 9:10).

Mai stim si ca sufletul mortului nu are degete sau limba.

E chiar asa de greu de inteles ce trebuie sa intelegem din aceasta pilda?

Am auzit de multe ori expresia de "intelegere duhovniceasca". Am inteles ca, pentru unii, "intelegerea duhovniceasca" inseamna sa excluzi logica sau ratiunea bazata pe versete Biblice.

mariann 21.05.2008 00:56:51

Citat:

Ne inavata chiar Sfanta Scriptura ce este alegoric in aceasta pilda. Scriptura nu arata ca mortii nu sunt constienti si nu vorbesc."Caci, in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune"(Eclesiastul 9:10).

Mai stim si ca sufletul mortului nu are degete sau limba.

E chiar asa de greu de inteles ce trebuie sa intelegem din aceasta pilda?

Am auzit de multe ori expresia de "intelegere duhovniceasca". Am inteles ca, pentru unii, "intelegerea duhovniceasca" inseamna sa excluzi logica sau ratiunea bazata pe versete Biblice.

Am facut o greseala de scriere. Am vrut sa spun ca "Scriptura ne arata ca mortii nu sunt constienti si nu vorbesc".

ory 21.05.2008 11:35:36

Oameni buni,voi cei ce stati in brate cu Sf.Scriptura,spuneti-mi,va rog,unde scrie ceva in Biblie despre calugarie?
Se spune ca trebuie sa tii cont de cele zece porunci ca sa te mantuiesti.In cele zece porunci nu scrie absolut nimic de calugarie,si-atunci de ce renuntarea la aceasta se pedepseste atat de aspru dupa unele canoane,care pentru mine nu reprezinta decat simple opinii aduse la rangul de sfintenii.Biserica pedepseste mai aspru un calugar ce a parasit manastirea,decat orice alt pacatos pamantean,si mi se pare O MARE ABERATIE.Apleca din manastire nu constituie nici pe departe a de dezice de Dumnezeu,ci mai degraba un respect pentru acesta,in cazul in care nu mai poti sa te conformezi mediului de-acolo.
Dar problema aceasta a mai fost exprimata destul de des pe acest forum si va cunosc reactiile...subiective,de altfel.Deci nu ma intereseaza decat unde scrie despre calugarie in Biblie?

ancah 21.05.2008 11:44:17

Citat:

Citat:

În prealabil postat de ancah

Nu stiu ce inseamna "indumnezeirea oamenilor". Stiu doar ca omul, cat este in viata, poate alege cum isi va petrece vesnicia.

Pr. Dumitru Staniloae spune ca indumnezeirea omului "se face in doua mari etape: una, a inaintarii spre desavirsire, prin eforturi de purificare de patimi si de dobindire a virtutilor; si o alta, de viata mereu mai inaintata in unirea cu Dumnezeu, in care lucrarea omului este inlocuita cu lucrarea lui Dumnezeu, omul dand din partea sa mai mult receptivitatea, sau deschiderea pentru umplerea lui de tot mai multa viata dumnezeiasca".

http://www.plasticsusa.com/ortho/theosisjb.html
http://www.crestinortodox.ro/Sfintirea_si_indumnezeirea_omului-254-15131.html

Sf. Grigorie Palama spune astfel: " La indumnezeire, mintea noastra iese afara din sine si se uneste cu Dumnezeu, devenita astfel mai presus de minte".
Iata ca Sf. Grigorie de Palama ne da o buna descriere a ceea ce se intampla cu oamenii ajunsi la indumnezeire. Mintea acestora se uneste cu a lui Dumnezeu; de acum nu ei vorbesc, ci Duhul Sfant vorbeste prin ei. Aceste persoane, ajunse aidoma lui Dumnezeu, ortodocsii le numesc SFINTI. Intelepciunea lui Dumnezeu, transmisa acestora prin Duhul Sfant, se numeste Sfanta Traditie, iar ei se numesc Sfintii Parinti. Sfanta Traditie este lumina pe care Dumnezeu o arunca prin Duhul Sfant Sfintilor Parinti, pentru o corecta interpretare a Sfintei Scripturi, care, stiut este, ca nu poate fi interpretata oricum. Sfanta Scriptura a fost transmisa oamenilor sfinti ai lui Dumnezeu si tot oamenii sfinti sunt cei, in masura sa o interpreteze.

Stiu ca sunt persoane, care prin botez se considera pe sine sfinti, asa cum erau numiti in primele secole cei botezati. Sa nu uitam insa ca acele in vremuri oamenii erau plini de har, spre deosebire de cei din zilele noastre. Chiar daca prin botez se iarta pacatele, totusi nu e suficient botezul pentru a deveni Sfant, adica aidoma lui Dumnezeu. Acest lucru implica mult efort si renuntare de sine. De aceea de regula sfintii ortodocsi s-au format in manastiri.

Iata deci, mariann, foarte pe scurt, de ce putem sa credem cele scrise de Sfintii Parinti, fara sa gresim.

ory 21.05.2008 12:00:05

Deci nu se gasesc argumente referitoare la calugarie,in Sf.Scriptura!!!

ancah 21.05.2008 12:08:24

Nu vei gasi scris in biblie despre calugarie, intrucat a aparut abia mai tarziu, prin sec.III, mai intai ca asezari in mijlocul orasului, iar apoi in locuri mai retrase.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:12:15.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.