Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   E păcat să ai smartphone scump? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17093)

tabitha 17.10.2014 08:49:11

Citat:

În prealabil postat de Mena59 (Post 569570)
Spunea Socrate cand a vazut multimea de obiecte expuse de negustori in Atena:
"Cat de multe lucruri de care eu nu am nevoie exista"...

Adevărat grăia Socrate. :) și mie îmi zboară gândul așa câteodată.

Corinusha 17.10.2014 11:45:36

vaii, cat mi-as dori sa pot citit de pe telefon sau de pe calculator :( dar efectiv nu pot; ma dor ochii prea repede pe calculator si ma omoara spatele de la pozitia proasta care o adopt in fata monitorului, iar depe telefon, imi omor ochii cu scrisul; prea mic ecranul. Plus ca ador cartile fizice, mirosul de carte, rasfoitul. Wow, ar trebui sa ma apuc e citit ceva, ca am cam abandonat de vreo luna cititul si deja ii simt lipsa :D

Si eu acum mi-am luat telefon prin digi... 3 euro abonamentul, cu minute nelimtate in retea si 150 minute in orice alte relete, inclusiv din afara tarii si internet nelimitat; sotul si-a facut abonament de 5 euro, ror de digi, cu nelimitat tot, dar el nu si-a luat telefon, ca al lui e functional (eu ca sa intru in meniu sau sa initiez un apel dureaza in jur de 2 minute, a samai zic de intrat pe internet sau orice altceva). Si recunosc, acum am sarit si eu calul cu telfonul, ca nu e unul tocmai ieftin, dar, dat fiind faptul ca il platesc in rate, fara dobanda, ies rezonabil de ok, ca n mi-as fi permis sa dau banii aia de-odata. Poate voi gusta si eu cititul pe telefon, daca tot are ecranul ceva mai mare...

Si, dupa parerea mea, Inorogul are dreptate in legatura cu invidia si lauda; mai degraba invidiem decat ne laudam; cel putin dupa o aumita varsta, bine inteles, u xceptiile de rigoare.

aubergine 17.10.2014 12:39:57

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 569631)
vaii, cat mi-as dori sa pot citit de pe telefon sau de pe calculator :( dar efectiv nu pot; ma dor ochii prea repede pe calculator si ma omoara spatele de la pozitia proasta care o adopt in fata monitorului, iar depe telefon, imi omor ochii cu scrisul; prea mic ecranul. Plus ca ador cartile fizice, mirosul de carte, rasfoitul. Wow, ar trebui sa ma apuc e citit ceva, ca am cam abandonat de vreo luna cititul si deja ii simt lipsa :D

Si eu acum mi-am luat telefon prin digi... 3 euro abonamentul, cu minute nelimtate in retea si 150 minute in orice alte relete, inclusiv din afara tarii si internet nelimitat; sotul si-a facut abonament de 5 euro, ror de digi, cu nelimitat tot, dar el nu si-a luat telefon, ca al lui e functional (eu ca sa intru in meniu sau sa initiez un apel dureaza in jur de 2 minute, a samai zic de intrat pe internet sau orice altceva). Si recunosc, acum am sarit si eu calul cu telfonul, ca nu e unul tocmai ieftin, dar, dat fiind faptul ca il platesc in rate, fara dobanda, ies rezonabil de ok, ca n mi-as fi permis sa dau banii aia de-odata. Poate voi gusta si eu cititul pe telefon, daca tot are ecranul ceva mai mare...

Si, dupa parerea mea, Inorogul are dreptate in legatura cu invidia si lauda; mai degraba invidiem decat ne laudam; cel putin dupa o aumita varsta, bine inteles, u xceptiile de rigoare.

Un pont : sa stiti ca puteti gasi telefoane performante la preturi rezonabile pe Okazii, Tocmai etc etc, nu are rost sa platiti telefonul in rate, e prea scump, unii vand telefoane inclusiv cu garantie, sau putin folosite.

Yasmina 17.10.2014 21:27:06

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 569613)
Adevărat grăia Socrate. :) și mie îmi zboară gândul așa câteodată.

Asa si este! In special la tot felul de mesteri artizani si vanzatori de mestesuguri.
Cu stupoare vad ca unii se plictisesc atat de tare incat croseteaza...pietre...!!!
Apoi sunt de vanzare si acele imbracaminti pt cani a caror inutilitate m-a lasat iarasi socata...De ce as inveli o cana in material? Poate in Siberia au utilitate,fiind foarte frig dar la noi,doar un moft.

Yasmina 17.10.2014 21:30:38

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 569519)
Foarte interesant subiectul. Am o paine de mancat aici.

Voi incepe cu sfarsitul postarii citate. Personal consider ca pacatul laudei este mult mai rar intalnit decat cel al invidei. De obicei lauda are loc in cercurile copiilor sau ale adultilor foarte saraci cu duhul. Invidia in schimb... musca din toate categoriile sociale si nu tine cont de varsta.

De fapt cel care cade in pacatul invidei prefera sa nu isi asume aceasta responsabilitate si sa arate cu degetul catre cel care, chipurile, se lauda. Multi oameni cred ca persoanele de langa ei au putere de empatie asemanatoare sau chiar superioara lor. Ei cred ca daca spun ca si-au cumparat un telefon si se bucura de el, si cel caruia i-a facut aceasta confesiune se va bucura sincer pentru el. ...Da' de unde?! Este aratat cu degetul pentru ca se lauda, pentru simplul fapt ca a starnit invidie.

E ceva de genul:
- Salut! Ce faci?
- Bine! Mi-am luat un telefon misto!
- Si ce te lauzi?
- Huh?!?!

Concluzie: pacatul laudei reprezinta, in multe cazuri, proiectarea pacatului invidiei.

Revenim la prima parte.

Pot sa-ti trimit o lista cu telefoane si cu preturile acestora ca sa imi spui care sunt pacat, care nu sunt pacat si care sunt la limita? Unu' la 500 de lei e pacat si altul la 490 e pe muchie? Ce autoritate stabileste asta si care sunt legile/principiile care pot sta la baza unei judecati in acest sens?

Poti sa imi spui, te rog, daca e pacat faptul ca imi iau un telefon de ultima generatie la un pret de chilipir?

Ma voi oferi pe mine exemplu acum. Imi place foarte mult tehnologia. Am un telefon de penultima generatie, ca sa zic asa. A costat foarte mult, raportat la piata celorlalte telefoane, atunci cand l-am achizitionat. Apropo: l-am luat pe puncte; am pacatuit :)?

Este foarte posibil ca, in ochii tai, sa fiu un pacatos cu telefon scump. Ei, acum apare alta problema. Eu nu imi cumpar haine decat foarte rar, si atunci cand o fac nu cumpar haine "de firma". Este posibil ca in garderoba ta sa gasesc chiloti de valoare mult mai mare decat chilotii pe care ii port eu. In ochii mei devii si tu un pacatos. Sper ca ai inteles unde vreau sa ajung.

Acum sa vorbim la modul general despre piosenia din avere; mai degraba din lipsa acesteia.

Conform teoriei enuntate de catre tine, musulmanii sunt mult mai piosi decat crestinii. Majoritatea traieste in saracie lucie. Catolicii sunt printre cei mai pacatosi. Inseamana ca nu suntem egali in fata lui Dumneze, inca de la nastere. Un om care s-a nascut intr-o famile mai bogata este mai pacatos decat unul care s-a nascut intr-o famile saraca.

Vezi und este problema? Saracia despre care vorbim nu este urmare a exercitarii liberului arbitru.

Faptul ca tu nu iti permiti un telefon, dar ti-ai dori unul daca aveai avere, nu te face cu nimic mai vrednic decat altii.
Problema este ca nu poti sti cum ai reactiona daca ai avea bani cu nemiluita si astfel nu esti in masura sa judeci.

Din punctul meu de vedere adevarata piosenie apare in urmatoarele situatii:

- ai posibilitatea sa cumperi dar nu iti doresti nimic penru tine insuti (daca renunti la obiectul x pentru a procura obiectul y - nu te face vrednic, ci chibzuit financiar, precum cei pe care ii blamezi);
- ai posibilitatea sa ai avere dar alegi sa fii sarac (unii calugari - nu toti; sunt calugari care n-ar putea face un sfant nici daca ar dori);

Varianta cea mai usor de realizat este, in mod evident, ultima.

Perfecta observatia ta!
Nu mai am nimic de adaugat :)

Corinusha 19.10.2014 18:04:14

Citat:

În prealabil postat de aubergine (Post 569632)
Un pont : sa stiti ca puteti gasi telefoane performante la preturi rezonabile pe Okazii, Tocmai etc etc, nu are rost sa platiti telefonul in rate, e prea scump, unii vand telefoane inclusiv cu garantie, sau putin folosite.

Stiu, de acolo am avut pana acum telefonul cumparat, dar acum il iau de la astia de la digi, pentru ca mi-l ofera la pretul pietei, in rate fara dobanda, fara nimic; la gata platesc exact cat e telefonul; si pe site-uri gen tocmai, okazii si olx l-am vazut cu maxim 160 - 200 lei mai ieftin. La asta macar am garantie 24 luni. Si asa m-am decis sa-mi cumpar si eu primul meu telefon nou :)

Yasmina, cat timp exista cerere va exista si oferta (la "hainutele" pentru animale si alea pentru cani sau mai stiu eu ce). Si mie mi se pare o cruzime sa-ti chinui animalul cu haine; blanita o au cu un scop, nu ca desigh...dar deh, multi nu gandesc pana aici...

cristirg 19.10.2014 20:21:52

-si eu am abonament la digi,si mi-am comandat telefonul la ei,si eu la fel am zic ca e avantajos in rate (si chiar este) dar am asteptat o luna si nu mi-au trimis telefonul,si m-am suparat si am renuntat la comanda si mi-am comandat on-line si 24 de ore am avut telefonul mobil acasa, sper sa nu patesti si tu la fel.

-am comandat si un stick (modem) 3G pt internet mobil si de abia acum mi-a venit dupa 2 luni,stau prost cu aprovizionarea/distributia,in rest sunt multumit de oferta lor,de servicii,minute nelimitate,net la viteze foarte mari ,si preturi bune, fata de Romtelecom.

Corinusha 20.10.2014 10:35:05

Noi ar trebui sa primim saptamana asta telefoanele. Comanda am facut-o direct de la ei, si actul aditional; au venit ei acasa...
Acum, sper sa vina comanda. De abonament in sine sunt ff multumita. Internetul merge de 2-3 ori mai bine ca cel de la orange de pe cartela, minute, sunt destule si in retele nationale si internationale (parca 300); oricumm nu vorbesc mai mult de atat :)
Da, preturile sunt mult mai bune. Inclusiv la pachetele bussines (am bagat digi de curand la birou si intr-adevar e mai avantajos digi- tel fix si net)

fallen 20.10.2014 11:34:00

Citat:

În prealabil postat de cristirg (Post 569556)
-ce device? tableta,smartphone cu android?

Tableta alview citylife cu android. Dinaia mica, am primit-o cadou de la rds ( ai mei defapt). Ultima data cand am incercat un update, adica sa instalez o noua versiune la ceva, s-a stricat de tot, a trebuit resetata.

cristirg 20.10.2014 13:34:11

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 569857)
Tableta alview citylife cu android. Dinaia mica, am primit-o cadou de la rds ( ai mei defapt). Ultima data cand am incercat un update, adica sa instalez o noua versiune la ceva, s-a stricat de tot, a trebuit resetata.

-poti sa instalezi flash player si pe tableta ta cu Android Jelly Bean

Cum instalam Flash Player pe sistemul de operare Android 4.2.1 Jelly Bean: http://videotutorial.ro/cum-instalam...utorial-video/

fallen 20.10.2014 18:47:17

Mersi, o sa incerc!

Yasmina 20.10.2014 23:15:51

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 569813)
Stiu, de acolo am avut pana acum telefonul cumparat, dar acum il iau de la astia de la digi, pentru ca mi-l ofera la pretul pietei, in rate fara dobanda, fara nimic; la gata platesc exact cat e telefonul; si pe site-uri gen tocmai, okazii si olx l-am vazut cu maxim 160 - 200 lei mai ieftin. La asta macar am garantie 24 luni. Si asa m-am decis sa-mi cumpar si eu primul meu telefon nou :)

Yasmina, cat timp exista cerere va exista si oferta (la "hainutele" pentru animale si alea pentru cani sau mai stiu eu ce). Si mie mi se pare o cruzime sa-ti chinui animalul cu haine; blanita o au cu un scop, nu ca desigh...dar deh, multi nu gandesc pana aici...

Depinde,imbracamintea pt animale poate avea o functie practica;daca este doar pt fun atunci este inutila.
Cainele meu ajuns la memorabila varsta de 16 ani ii este frig cand iese afara in zapada si ploaie;plus ca are si spondiloza si sciatica,durerile de picioare apar numai in sezonul rece;chiar doctorul ne-a recomandat o haina cu care sa iasa afara,numai ca I-am confectionat noi unele din pulovere vechi ,pe care le-am taiat si potrivit pt caine.
Ca doar nu era sa-i cumpar o geaca de la LV !!!!!

Corinusha 21.10.2014 09:22:45

Yas, eu vorbeam de hainele "fashion" fara nici o utilitate. Si o prietena i-a luat catelului ei gecuta pentru iarna, deoarece l-a tuns prea scurt si prea tarziu si-i era frig cainelui. Sunt cazuri in care acesea sunt utile, dar de exepli, nu vad utilitatea unei fustite de balerina la catel... adica...sa fim seriosi :)

La multi ani catelului tau!

Yasmina 21.10.2014 09:41:57

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 569906)
Yas, eu vorbeam de hainele "fashion" fara nici o utilitate. Si o prietena i-a luat catelului ei gecuta pentru iarna, deoarece l-a tuns prea scurt si prea tarziu si-i era frig cainelui. Sunt cazuri in care acesea sunt utile, dar de exepli, nu vad utilitatea unei fustite de balerina la catel... adica...sa fim seriosi :)

La multi ani catelului tau!

Multam fain,mult nu o s-o mai duca potaia :(

Corinusha 21.10.2014 09:51:47

Adevarul e ca a ajuns la o varsta respectabila, pesta medie; e inavitabil, dar bucura-te ca l-ai avut pana acum. :*

fallen 21.10.2014 14:51:56

Stati linistite, cunosc persoane care isi imbraca caiinii cu 2 haine, au haine si de casa, ii incalta si vara si iarna, sau persoane care cauta si gasesc mai greu haine pt rase precum labrador sau ciobanesc german; insa cel mai " maxim" a fost o tanti care a cumpar hainuta pt ...iepuras !!!
Si mai tare e cand vin oameni necajiti, de la tara, cu copiii dupa ei, si se plang ca au animale bolnave, i-au umplut purecii si paduchii, nu le ajung banii de mancare si medicamente, iar puradeii striga in gura mare mami, mami, uite hainute pt catei, hai sa le luam si noi!!! (Si nu costa decat cat un sac -doi de mancare)

Mihnea Dragomir 21.10.2014 19:17:36

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 569938)
Stati linistite, cunosc persoane care isi imbraca caiinii cu 2 haine

Mi se pare normal. Un caine de rasa, care e dresat sa aduca ziarul stapanului, sau chiar si un caine de pripas pus in lant sa pazeasca curtea, oare nu ar trebui sa fie imbracat in haine de lucru, din moment ce e la lucru ?

Pe urma, protectia asta caineasca impotriva intemperiilor ar trebui sa nu se limiteze doar la haine. In zilele acelea de vara, cand muream de cald, oare s-a gandit cineva la saracii caini care stau cu ochii in soare asteptandu-si stapanul ? Sau stau cu ochi in soare cercetand dupa tovarasa/tovarasul de impreunare ? Cu adevarat, viata de caine ! Oare nu ar trebui ca toti acesti caini sa poarte ochelari de soare, stiut fiind efectul devastator al razelor solare asupra ochisorilor de caniche ?

Theodore_of_Mopsuestia 21.10.2014 21:22:44

Sa revenim on-topic

Nu mai departe de aceasta seara, mi-am descarcat aplicatie de texte liturgice (chiar asa se cheama), pentru Android, bazata pe studiile Parintelui Petru Pruteanu, probabil cel mai mare liturgist roman ortodox actual.
Fratii catolici romani au cateva aplicatii lansate de catholica.ro, inclusiv unele care aduc la zi activitatea BRU sau Rozariul, Biblia Douay-Rheims, etc.
Nu stiu daca stie de ea, dar Pelerinului ii poate face placere aplicatia "Institutes of Christian Religion", tot pe Android, sau diverse colectii pdf si audio ale predicilor altor titani ai protestantismului, inclusiv Ch. Haddon Spurgeon, etc.
Deci, cum se zice: cutitul foloseste la taiat paine sau beregati. Eu aleg aplicatiile ziditoare de suflet. Stiu ca suna haios ultima fraza, dar poate trezesc realismul din coelgii care baga devize bigote si tot felul de calugarisme citadine despre cat de primejdios pentru suflet este internetul, smartu', tableta, si compu' (nu ca ei ar trimite pe forum mesajele cu porumbelul).

aubergine 21.10.2014 21:39:44

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 569953)
Mi se pare normal. Un caine de rasa, care e dresat sa aduca ziarul stapanului, sau chiar si un caine de pripas pus in lant sa pazeasca curtea, oare nu ar trebui sa fie imbracat in haine de lucru, din moment ce e la lucru ?

Pe urma, protectia asta caineasca impotriva intemperiilor ar trebui sa nu se limiteze doar la haine. In zilele acelea de vara, cand muream de cald, oare s-a gandit cineva la saracii caini care stau cu ochii in soare asteptandu-si stapanul ? Sau stau cu ochi in soare cercetand dupa tovarasa/tovarasul de impreunare ? Cu adevarat, viata de caine ! Oare nu ar trebui ca toti acesti caini sa poarte ochelari de soare, stiut fiind efectul devastator al razelor solare asupra ochisorilor de caniche ?

Hahahahahha!

Mena59 21.10.2014 21:53:12

off topic

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 569969)
Nu mai departe de aceasta seara, mi-am descarcat aplicatie de texte liturgice (chiar asa se cheama), pentru Android, bazata pe studiile Parintelui Petru Pruteanu, probabil cel mai mare liturgist roman ortodox actual.
Fratii catolici romani au cateva aplicatii lansate de catholica.ro, inclusiv unele care aduc la zi activitatea BRU sau Rozariul, Biblia Douay-Rheims, etc.
Nu stiu daca stie de ea, dar Pelerinului ii poate face placere aplicatia "Institutes of Christian Religion", tot pe Android, sau diverse colectii pdf si audio ale predicilor altor titani ai protestantismului, inclusiv Ch. Haddon Spurgeon, etc.
Deci, cum se zice: cutitul foloseste la taiat paine sau beregati. Eu aleg aplicatiile ziditoare de suflet. Stiu ca suna haios ultima fraza, dar poate trezesc realismul din coelgii care baga devize bigote si tot felul de calugarisme citadine despre cat de primejdios pentru suflet este internetul, smartu', tableta, si compu' (nu ca ei ar trimite pe forum mesajele cu porumbelul).

Dupa chipul din poza dvs s-ar zice ca mai degraba folositi cutitul la taiat beregati decat paine.
Dumneavoastra sunteti cel din poza sau sunteti doar avatarul acelei creaturi?

Theodore_of_Mopsuestia 21.10.2014 23:04:15

Citat:

În prealabil postat de Mena59 (Post 569976)
Dupa chipul din poza dvs s-ar zice ca mai degraba folositi cutitul la taiat beregati decat paine.
Dumneavoastra sunteti cel din poza sau sunteti doar avatarul acelei creaturi?

Creatura aceea este umana. :) Ma rog, arata la fel de "creatura" cum arata un om de o rasa fata de un altul din alta.
E un personaj. Cumva, rezonez, cu ce reprezinta (in termeni mai banali, mi-e simpatic, asa ca l-am ales ca avatar) asa cum poate dvs, rezonati cu cine stie ce personaja de-a lui Emily Bronte, stiu eu. :)
Si nu mai inferati caracterul omului dupa chip, chiar daca putea fi chipul meu si nu al avatarului. Si daca aratam asa, ce? Suna cam infantil ce ati scris. Chiar nu folosesc cutitul decat la...ah, mint: si la intins untul sau smantana pe paine prajita! Mda, m-ati prins!

Yasmina 22.10.2014 08:06:05

Threadurile astea sunt foarte amuzante!!!
Se incepe cu un subiect care se discuta si se contrazice pe primele 10 pagini apoi se ajunge din nou la obsesiile mecanice ale fiecaruia si se discuta si acelea pe rand pana ametim...
Acum s-a ajuns la sarcasmul vizavis de accesoriile animalelor de companie de parca am epuizat toate subiectele pioase,spirituale si nu ne-au mai ramas decat sa radem ciob de oala sparta de alti netrebnici care pacatuiesc in felul lor!
Nu va amagiti ca Dumnezeu va va pupa pe frunte ca stati sa-i judecati si sa-i etichetati pe toti dupa prostia lor! :mad:

Mena59 22.10.2014 12:35:25

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 569990)
Creatura aceea este umana. :) Ma rog, arata la fel de "creatura" cum arata un om de o rasa fata de un altul din alta.
E un personaj. Cumva, rezonez, cu ce reprezinta (in termeni mai banali, mi-e simpatic, asa ca l-am ales ca avatar) asa cum poate dvs, rezonati cu cine stie ce personaja de-a lui Emily Bronte, stiu eu. :)
Si nu mai inferati caracterul omului dupa chip, chiar daca putea fi chipul meu si nu al avatarului. Si daca aratam asa, ce? Suna cam infantil ce ati scris. Chiar nu folosesc cutitul decat la...ah, mint: si la intins untul sau smantana pe paine prajita! Mda, m-ati prins!

Da, mi-am dat seama ca este chipul unui om si, in sfarsit, nu conteaza ce-mi inspira mie. Daca va place dumneavoastra ar trebui sa fie suficient.

Fara sa vreau trag o concluzie despre personalitatea celor de pe forum dupa cele ce scriu ei si dupa avatarul pe care si l-au ales. Dar aici e greseala mea: avatarul. Pentru ca o icoana cu Maica Domnului, de exemplu, nu-i descrie pe cei ce si-au ales-o ca avatar.
Totusi, cred ca stiti si dumneavoastra, caracterul omului se dezvaluie din cuvintele sale si din mimica fetei. S-a deschis chiar un fir de discutii cu tema Priviri de gheata, unde initiatoarea se plange ca i se poate citi rautatea in priviri...

Pai daca ati fi aratat asa ca in avatar... ce sa zic... nu mai zic nimic, fiecare cu ale lui.

De fapt nu cutitul e problema ci limba (din gura). Poate fi mai taioasa decat lama cutitului. Dar cum ziceam: fiecare cu ale lui.

fallen 22.10.2014 14:40:59

Cred ca ar fi potrivit sa ne putem schimba avatarul in functie de starea de spirit sau de natura mesajului pe care vrem sa il postam ( cand un personaj din desene animate, cand un balaur, dracusor, dupa caz; sfintii mai rar, doar cand sunte, siguri ca prin ceea ce spunem nu-i facem de ras)

Mena59 22.10.2014 14:49:12

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 570028)
Cred ca ar fi potrivit sa ne putem schimba avatarul in functie de starea de spirit sau de natura mesajului pe care vrem sa il postam ( cand un personaj din desene animate, cand un balaur, dracusor, dupa caz; sfintii mai rar, doar cand sunte, siguri ca prin ceea ce spunem nu-i facem de ras)

Buna ideie!
:41:

Corinusha 22.10.2014 15:54:20

wow, eu mi-am pus prima imagine de pe oogle care s-a inscris in cerintele pozei pt avatar :)))

Cateodata nici ce zice un om nu arata adevarata fata alui, ma ales ca orice cuvant/fraza poate fi interpretat diferit de oameni diferiti.

Si totusi, sunt smartfonurile bune sau nu?
Eu as zice ca atata vreme cat nu il ai pentru te lauda si te ajuta in viata de zi cu zi, n-ar fi un pacat; ma ales ca in curant astea vor fi probabil singurele telefoane disponibile...(zic si eu)

Mena59 22.10.2014 22:15:36

Idolii fara fir, o carte interesanta...

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 570037)

Si totusi, sunt smartfonurile bune sau nu?
Eu as zice ca atata vreme cat nu il ai pentru te lauda si te ajuta in viata de zi cu zi, n-ar fi un pacat; ma ales ca in curant astea vor fi probabil singurele telefoane disponibile...(zic si eu)

Nu vreau sa conving pe nimeni ca nu sunt bune telefoanele mobile ori acele gadgeturi (care or fi ele)... Nici absurda nu sunt si nici vreo bigota acrita de invidie. Vroiam doar sa evidentiez relele pe care le pot provovoca. Nu mai insist pe aceasta tema, dar pentru ca ai intrebat, citeste cele de mai jos:

"Idolii „fără fir“. Telefonia mobilă și poluarea electromagnetică, constituie o adevărată fereastră către înțelegerea pericolului pe care tehnologia telefoniei celulare o reprezintă nu numai pentru sănătatea omului dar și pentru toate ființele vii de pe această planetă.

Și nu avem în față un eseu ziaristic sponsorizat de cei interesați de profit, ci un studiu ce are în vedere experimente desfășurate pe parcursul a peste treizeci de ani de cercetare științifică.

Douăzeci de cărți și 700 de studii științifice alcătuiesc bibliografia acestei adevărate enciclopedii a tot ce implică telefonia mobilă.

Poate că dacă am acorda mult mai puțină atenție informațiilor perverse promovate prin mass-media astăzi și ne vom apleca mai atent asupra cărții de calitate, am putea trăi o viață mult mai sănătoasă.

În mod sigur, de poluarea electromagnetică este aproape imposibil să te mai ferești astăzi, însă dacă se va manifesta o opoziție conștientă și activă din partea populației, atunci poluarea ar putea fi mult diminuată.

In statul Israel, populatia desfasoara o adevarata vanatoare de antene de telefonie mobila, astfel ca operatorii sunt obligati sa caute locuri de amplasare a antenelor aflate cat mai departe de zonele locuite si chiar sunt pusi in situatia sa cheltuie cat mai mult pentru gasirea unor tehnologii cat mai putin radiante…

Dar pana a ajunge acolo, romanul trebuie sa sa informeze cat mai bine, sa constientizeze pericolul…

…pana in acest secol al tehnologiei planeta Pamant nu a mai fost niciodata supusa actiunii continue a campurilor electromagnetice, campuri generate de echipamentele industriale, medicale, comerciale…

Printre aceste surse enumeram emitatoarele radio si TV, cuptoarele cu microunde, statiile RADAR, iar mai recent calculatoarele cu toate transmisiile wireless, toate instalatiile de transmitere pentru telefonia mobila precum si miliardele de telefoane mobile raspandite la populatie (unele persoane avand chiar cate 2 sau 3 telefoane mobile)…

Actiunea indelungata a acestor campuri asupra organismului uman dau efecte de genul: aparitia si multiplicarea cazurilor de cancer, reducerea fertilitatii, pierderea memoriei, stari de oboseala accentuata, afectarea dezvoltarii normale a copiilor…

Sa nu ne miram ca la iesirea dintr-un oras ca Bucurestiul ne simtim ca si cum ni s-a luat o greutate de pe cap si ne linistim… poluarea electromagnetica este, dupa cum dovedesc studiile, mult mai periculoasa decat celelalte forme de poluare.

…ce sa mai vorbim ca in Romania, unde pentru mici reparatii ale blocului se accepta amplasarea unei antene care aduce Cernobilul in casele noastre. Sa ne mai miram de ce in aceste locuri creste cu 400%, 500% rata imbolnavirilor la cancer?

http://www.librariasophia.ro/carti-I...r-so-4613.html

Inorogul 27.10.2014 11:58:16

Citat:

În prealabil postat de Mena59 (Post 570107)

Actiunea indelungata a acestor campuri asupra organismului uman dau efecte de genul: aparitia si multiplicarea cazurilor de cancer, reducerea fertilitatii, pierderea memoriei, stari de oboseala accentuata, afectarea dezvoltarii normale a copiilor

Interesant ar fi sa aflam mai multe aici. Comunicatul oficial al Ministerului Sanatatii UK nega legaturi intre telefonia mobila si cancer* (si nu e singurul comunicat oficial in sensul asta). Ar fi ceva legaturi cu reducerea fertilitatii totusi; cunosc doar cercetarea celor de la Universitatea Exeter care spun ca pot aparea legaturi doar daca tii telefonul in buzunar dar si acestia spun "Omul de rand nu are de ce sa-si faca probleme. Daca, in schimb, stii ca ai probleme de fertilitate, e o chestie in plus careia merita sa-i acorzi atentie; asa cum iti schimbi dieta cand ai astfel de probleme, vei vrea poate sa schimbi si locul in care tii telefonul" .
Nu am nici cea mai vaga idee despre pierderea memoriei, oboseala accentuata si afectarea dezvoltarii normale a copiilor. E prima data cand aud/citesc asa ceva. Consider ca acuzele aduse de catre autorul cartii sunt suficient de serioase incat sa ofere macar sursele stiintifice din care a extras aceste informatii (nu ma satisfac articolele si editorialele din Libertatea sau Click pe aceasta tema).

*
http://www.cancerresearchuk.org/canc...nes-and-cancer

http://webarchive.nationalarchives.g...6Mobilephones/

Din punctul meu de vedere, pentru a accepta un regres masiv din punct de vedere tehnologic avem nevoie de dovezi clare si un calcul corect al raportului beneficii/prejudicii.
Ex: autoturismele polueaza; trebuie sa interzicem autoturismele.
Majoritate lucrurilor pe care le facem presupun un risc. Cu toate acestea, nu interzicem antibioticele.
In cazul de fata este posibil ca telefonia mobila sa salveze mai multe vieti decat sa distruga. ...Asta ignorand total si celelalte beneficii, precum accesul la informatii.

Solutiile pe care le gasesc conservatorii si adeptii teoriilor conspiratiilor sunt, zic eu, radicale si inoportune: sa nu mai cumparam si sa utilizam telefoane. E o cale extrem de lunga pana acolo.

Multora le place sa arate cu degetul spre riscuri si probleme dar putini sunt cei care vin si cu solutii concrete, mai putin radicale.

Inorogul 27.10.2014 12:15:02

Citat:

În prealabil postat de Mena59 (Post 570107)

poluarea electromagnetica este, dupa cum dovedesc studiile, mult mai periculoasa decat celelalte forme de poluare.

Care studii? Vreau sa le citesc. Sunt extrem de curios sa aflu de ce poluarea electromagnetica este mai periculoasa decat cea termica, gazoasa, cu pesticide, a apei etc..

Mena59 27.10.2014 13:03:01

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 570533)
Care studii? Vreau sa le citesc. Sunt extrem de curios sa aflu de ce poluarea electromagnetica este mai periculoasa decat cea termica, gazoasa, cu pesticide, a apei etc..

Nu stiu, Inorogule. Eu am citit si citat cateva fragmente dintr-o carte http://www.librariasophia.ro/carti-I...r-so-4613.html
Mi s-a parut interesant. In plus m-a si speriat pt ca toti tinerii, printre care si copii mei, sunt inconjurati de telefoane mobile si tablete personale si de serviciu. Sunt ingrijorata foarte, nu numai de faptul ca s-ar putea sa le pericliteze sanatatea ci mai ales ca le modifica comportamentul, psihicul. Inca un neajuns, filmele, jocurile si cartile on-line la discretie din bibliotecile virtuale, le fura cea mai placuta (dar invechita) activitate: tinutul unei carti in mana, mersul la biblioteca.
Si daca totusi, unii spun ca nu-i niciun pericol in aceste aparate, nu pot decat sa ma bucur, si da Doamne sa fie asa!:63:
Dar nu prea cred...:33:

Inorogul 27.10.2014 14:34:26

Citat:

În prealabil postat de Mena59 (Post 570541)
Nu stiu, Inorogule. Eu am citit si citat cateva fragmente dintr-o carte http://www.librariasophia.ro/carti-I...r-so-4613.html

Stiu; nu te-am acuzat de nimic. Induceam doar ideea unui scepticism ridicat in fata unor acuze extraordinare. Astfel de afirmatii, precum cele citate din carte, trebuie sustinute cu dovezi puternice, venite din partea unor autoritati competente. Aceasta datorie ii revine celui care face afirmatia sau celor care o sustin.

Citat:

Mi s-a parut interesant.

Si eu cred ca subiectul este unul interesant. Nu am citit cartea dar as considera citirea ei pierdere de timp daca este scrisa doar "la sentiment".

Citat:

In plus m-a si speriat pt ca toti tinerii, printre care si copii mei, sunt inconjurati de telefoane mobile si tablete personale si de serviciu. Sunt ingrijorata foarte, nu numai de faptul ca s-ar putea sa le pericliteze sanatatea ci mai ales ca le modifica comportamentul, psihicul.

Nici eu nu sunt dispus sa risc catusi de putin cu privire la integritatea fizica si psihica a copilului meu. ...Doar ca aici sunt niste nuante. Exact cum exemplificam cu antibioticile. Personal consider ca, general vorbind, beneficiile tehnologiei mobile depasesc riscurile. Este discutabila varsta la care astfel de dispozitive nu mai reprezinta niste "arme in mana copiilor".
Un exemplu pragmatic pe care il pot oferi este cel cu dulciurile si sucurile. Eu refuz sa ii ofer copilului meu aceste lucruri. Cunosc, in mare, riscurile si consider ca ele umbresc avantajele. Efectiv nu vad ce ar avea de castigat aici. Nu este si cazul tehnologiei.

Citat:

Inca un neajuns, filmele, jocurile si cartile on-line la discretie din bibliotecile virtuale, le fura cea mai placuta (dar invechita) activitate: tinutul unei carti in mana, mersul la biblioteca.

Multi au aceasta tendinta si eu insumi cad in aceasta capcana. Cred ca trebuie justificata si rationata aceasta aversiune fata de nou si solicitarea reintoarcerii in timp. Recunosti faptul ca cititul cartii in format clasic si mersul la biblioteca sunt activitati "invechite". Ele nu sunt invechite prin decretare/legiferare/impunere, ci prin cutuma, care la randul ei are justificari naturale. O privesc ca pe o lege economica de baza, unde cererea si oferta se regleaza de la sine. Suna ca o platitudine insa, daca mersul la biblioteca si tinutul cartilor in mana erau solutiile cele mai eficiente, cu randament superior, sunt convins ca asta era considerat standardul in prezent. In plus, ele functioneaza alternativ in momentul de fata.

Este des intalnita aceasta tendinta: de a-i dori copilului stilul de viata pe care l-am avut si noi cand eram de varsta lui, eventual cu dorinta de a perfectiona lucrurile pe care, zicem noi, le faceam bine si de a gresi mai putin decat noi insine.
Ex: pe vremea mea jucam baba-oarba si mancam guma Turbo de pe jos, acum astia se joaca la calculator. ... Si ce daca?!
Mie copiii din ziua de azi nu mi se par dobitoci. Sunt cu singuranta altfel, dar nu neaparat inferiori mental generatiilor trecute. Nu stiu cum sunt din punct de vedere moral, dar asta e alta poveste.
Toti avem tendinta sa credem ca facem parte din generatia de aur. Sau daca nu facem parte, macar am fost contemporani cu vremurile bune. Noi le-am prins, pe astilalti ii asteapta prapadul. Prezentul si viitorul unui "om mare", cu responsabilitati, este intotdeauna sumbru. Trecutul, ala lipsit de griji, era misto.
Chestia interesanta este ca aceeasi gandire va fi impartasita de generatiile actuale cu privire la generatiile viitoare.

A fost si un studiu interesant la noi in tara pe aceasta tema. Majoritatea celor chestionati spuneau ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu. Cred si eu ca acum 24 de ani era mai bine: aveai cu 24 de ani mai putin, erai tinerel, in putere, sau chiar lipsit de griji :).

Teama de schimbare este una naturala dar nu are intotdeauna justificari rationale ci pur nostalgice. Asa cum exista avantaje in mersul la biblioteca, asa exista avantaje si in bibliotecile virtuale.

Eu am doua mari probleme cu prezentul acesta, puternic informatizat (nu si cu cel tehnologizat):

1) Desensibilizarea;
2) Probabilitatea foarte mare de a pierde informatiile esentiale (include si manipularea).

Din pacate nu am timp sa discut pe larg aceste probleme dar ambele apar atunci cand esti bombardat cu infromatii in exces. ...Sa fim intelesi: exista la ora actuala informatii care te invata cum sa cauti informatii. Deja se naste un paradox comic.

Citat:

Si daca totusi, unii spun ca nu-i niciun pericol in aceste aparate, nu pot decat sa ma bucur, si da Doamne sa fie asa!:63:
Dar nu prea cred...:33:

Apreciez scepticismul de la final :). De aceea trebuie sa ne informam cat mai mult si mai bine pe aceasta tema.

Mena59 27.10.2014 15:16:26

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 570546)
Stiu; nu te-am acuzat de nimic. Induceam doar ideea unui scepticism ridicat in fata unor acuze extraordinare. Astfel de afirmatii, precum cele citate din carte, trebuie sustinute cu dovezi puternice, venite din partea unor autoritati competente. Aceasta datorie ii revine celui care face afirmatia sau celor care o sustin.

Si eu cred ca subiectul este unul interesant. Nu am citit cartea dar as considera citirea ei pierdere de timp daca este scrisa doar "la sentiment".

Nici eu nu sunt dispus sa risc catusi de putin cu privire la integritatea fizica si psihica a copilului meu. ...Doar ca aici sunt niste nuante. Exact cum exemplificam cu antibioticile. Personal consider ca, general vorbind, beneficiile tehnologiei mobile depasesc riscurile. Este discutabila varsta la care astfel de dispozitive nu mai reprezinta niste "arme in mana copiilor".
Un exemplu pragmatic pe care il pot oferi este cel cu dulciurile si sucurile. Eu refuz sa ii ofer copilului meu aceste lucruri. Cunosc, in mare, riscurile si consider ca ele umbresc avantajele. Efectiv nu vad ce ar avea de castigat aici. Nu este si cazul tehnologiei.

Multi au aceasta tendinta si eu insumi cad in aceasta capcana. Cred ca trebuie justificata si rationata aceasta aversiune fata de nou si solicitarea reintoarcerii in timp. Recunosti faptul ca cititul cartii in format clasic si mersul la biblioteca sunt activitati "invechite". Ele nu sunt invechite prin decretare/legiferare/impunere, ci prin cutuma, care la randul ei are justificari naturale. O privesc ca pe o lege economica de baza, unde cererea si oferta se regleaza de la sine. Suna ca o platitudine insa, daca mersul la biblioteca si tinutul cartilor in mana erau solutiile cele mai eficiente, cu randament superior, sunt convins ca asta era considerat standardul in prezent. In plus, ele functioneaza alternativ in momentul de fata.

Este des intalnita aceasta tendinta: de a-i dori copilului stilul de viata pe care l-am avut si noi cand eram de varsta lui, eventual cu dorinta de a perfectiona lucrurile pe care, zicem noi, le faceam bine si de a gresi mai putin decat noi insine.
Ex: pe vremea mea jucam baba-oarba si mancam guma Turbo de pe jos, acum astia se joaca la calculator. ... Si ce daca?!
Mie copiii din ziua de azi nu mi se par dobitoci. Sunt cu singuranta altfel, dar nu neaparat inferiori mental generatiilor trecute. Nu stiu cum sunt din punct de vedere moral, dar asta e alta poveste.
Toti avem tendinta sa credem ca facem parte din generatia de aur. Sau daca nu facem parte, macar am fost contemporani cu vremurile bune. Noi le-am prins, pe astilalti ii asteapta prapadul. Prezentul si viitorul unui "om mare", cu responsabilitati, este intotdeauna sumbru. Trecutul, ala lipsit de griji, era misto.
Chestia interesanta este ca aceeasi gandire va fi impartasita de generatiile actuale cu privire la generatiile viitoare.

A fost si un studiu interesant la noi in tara pe aceasta tema. Majoritatea celor chestionati spuneau ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu. Cred si eu ca acum 24 de ani era mai bine: aveai cu 24 de ani mai putin, erai tinerel, in putere, sau chiar lipsit de griji :).

Teama de schimbare este una naturala dar nu are intotdeauna justificari rationale ci pur nostalgice. Asa cum exista avantaje in mersul la biblioteca, asa exista avantaje si in bibliotecile virtuale.

Eu am doua mari probleme cu prezentul acesta, puternic informatizat (nu si cu cel tehnologizat):

1) Desensibilizarea;
2) Probabilitatea foarte mare de a pierde informatiile esentiale (include si manipularea).

Din pacate nu am timp sa discut pe larg aceste probleme dar ambele apar atunci cand esti bombardat cu infromatii in exces. ...Sa fim intelesi: exista la ora actuala informatii care te invata cum sa cauti informatii. Deja se naste un paradox comic.

Apreciez scepticismul de la final :). De aceea trebuie sa ne informam cat mai mult si mai bine pe aceasta tema.

Ai dreptate!
Am avut o copilarie foarte frumoasa chiar daca nu am avut "decat" o multime de copii pe ulita cu care ne jucam si cand era vreme urata aveam carti de citit :105:
Acum nu mai este asa nici macar la sate. Ulitele satului ori zonele verzi dintre blocuri de la orase nu mai sunt populate de copii... toti sunt in casa in fata calculatorului, ori cu o tableta sub nas.
Cred ca nostalgia dupa vremurile copilariei e de vina... da, da.
Sau poate ca mereu imi ratacesc telefonul mobil... si ma apuca disperarea ca fara el nu se poate...

Inorogul 27.10.2014 15:40:49

Citat:

În prealabil postat de Mena59 (Post 570549)
Ai dreptate!
Am avut o copilarie foarte frumoasa chiar daca nu am avut "decat" o multime de copii pe ulita cu care ne jucam si cand era vreme urata aveam carti de citit :105:
Acum nu mai este asa nici macar la sate. Ulitele satului ori zonele verzi dintre blocuri de la orase nu mai sunt populate de copii... toti sunt in casa in fata calculatorului, ori cu o tableta sub nas.
Cred ca nostalgia dupa vremurile copilariei e de vina... da, da.
Sau poate ca mereu imi ratacesc telefonul mobil... si ma apuca disperarea ca fara el nu se poate...

Lipsa copiilor de pe ulita sau dintre blocuri a fost primul lucru care m-a "izbit" si pe mine.
Am stat sa analizez ce se intampla. Ei interactioneaza in continuare, insa primele contacte au acum loc intr-un mediu virtual. Ar fi gresit sa credem ca interactiunea lor se opreste acolo (cluburile, barurile, chiar si parcurile sunt in continuare pline :) ). Cred ca acolo are loc o selectie pe care noi nu o puteam face in trecut si, in mediul real se intalnesc doar cei care considera ca se potrivesc.
Inainte nu conta (prea mult) mediul din care proveneau partenerii de joaca. Era suficient sa ne invecinam.
In prezent distanta nu mai este un criteriu eliminatoriu iar gusturile si pasiunile comune sunt cele care fac diferenta.

...parerea mea

Mena59 27.10.2014 16:27:02

"O tempora! O mores!"

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 570552)
Lipsa copiilor de pe ulita sau dintre blocuri a fost primul lucru care m-a "izbit" si pe mine.
Am stat sa analizez ce se intampla. Ei interactioneaza in continuare, insa primele contacte au acum loc intr-un mediu virtual. Ar fi gresit sa credem ca interactiunea lor se opreste acolo (cluburile, barurile, chiar si parcurile sunt in continuare pline :) ). Cred ca acolo are loc o selectie pe care noi nu o puteam face in trecut si, in mediul real se intalnesc doar cei care considera ca se potrivesc.
Inainte nu conta (prea mult) mediul din care proveneau partenerii de joaca. Era suficient sa ne invecinam.
In prezent distanta nu mai este un criteriu eliminatoriu iar gusturile si pasiunile comune sunt cele care fac diferenta.

...parerea mea

Pe mine m-au depasit vremurile. Am ramas blocata in trecut si-mi pare ca nimic nu mai este cum a fost...
Vremurile astea, cu toate ale ei, imi sunt uneori straine si ostile.
O fi varsta...:39:

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:33:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.