Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre Taina Sfintei Impartasanii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2739)

nutucutu 18.11.2010 12:04:38

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306073)
Unde anume a spus Iisus că "preoții pot da dezlegare de păcate"? Carte, capitol, verset. Mulțumesc.

Unde anume a spus Iisus (atenție, ai scris pentru a 2-a oară cu un i, s-ar putea să se sesizeze dl. dr. și să te facă sectant) de Sf. Liturghie și de transformare? Carte, capitol, verset. Mulțumesc.

Și noi credem că există viață după moarte, însă doar după înviere. Mare atenție cum citezi! Nu modifica textul sacru.

Nu așa, dragul meu. Mai întâi te documentezi și apoi emiți dogme, să nu fi nevoit pe urmă să-ți ceri iertare (de la Dumnezeu, nu de la noi).

Amin!

1."Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute." Ioan, 20.23

2."Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți, Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor." Matei 26.26-28

"Și, mâncând ei, a luat Iisus pâine și binecuvântând, a frânt și le-a dat lor și a zis: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu. Și luând paharul, mulțumind, le-a dat și au băut din el toți. Și a zis lor: Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă."

Piinea si vinul obisnuite se transforma in Trupul si Singele Domnului numai dupa BINECUVINTARE; iar noi crestinii obisnuiti, avem modestia sa credem ca nu sintm la fel cu apostolii, carora li s-a dat puterea de a binecuvinta; acesta putere o au doar preotii, care au preluat aceasta putere, din generatie in generatie, prin punerea miinilor (asa cum ne invata sf apostol Pavel)
3. "Și zicea lui Iisus: Pomenește-mă, Doamne, când vei veni în împărăția Ta.
Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai." Luca 23; 43-43;

Deci trupul tilharului cel bun a ramas atirnat pe cruce, insa Isus i-a dus sufletul chiar in aceiasi zi, in rai.

In Matei 17.1-9, la schimbarea la fata, apostolii care erau cu Isus i-au vazut pe Moise si Ilie; acestia erau morti deja demult, ca trup, dar existau in rai de multa vreme

Referitor la Apocalipsa, voi cauta si iti voi raspunde, pentru ca nu stiu citatele pe de rost.

Domnul nostru Isus Cristos sa ne lumineze astfel incit sa facem in toate voia Lui.

tricesimusquintus 18.11.2010 12:38:56

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 306092)
1."Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute." Ioan, 20.23

Eu credeam că am fost suficient de explicit. Scrie acolo cumva de "dezlegare de păcate", ori că cei prezenți erau "preoți"? Nu te mai chinui, răspunsul este: NU!

Citat:

2."Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți, Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor." Matei 26.26-28

"Și, mâncând ei, a luat Iisus pâine și binecuvântând, a frânt și le-a dat lor și a zis: Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu. Și luând paharul, mulțumind, le-a dat și au băut din el toți. Și a zis lor: Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă."

Asemenea aici. Scrie cumva de "Sfânta Liturghie", ori de "transformare"? Până la apariția unei Biblii [și mai] modificate, hotărât NU!

Citat:

3. "Și zicea lui Iisus: Pomenește-mă, Doamne, când vei veni în împărăția Ta.
Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai." Luca 23; 43-43;

Ei, acum arată ceva mai bine textul sacru nemodificat. Mai trebuie să muți virgula cu un cuvânt mai la dreapta ca să fie perfect:1:(asta nu va însemna modificarea textului sacru, căci în original nu există virgule).

Citat:

Deci trupul tilharului cel bun a ramas atirnat pe cruce, insa Isus i-a dus sufletul chiar in aceiasi zi, in rai.

Deci nu avea cum să-l ducă "în aceeași zi", căci nu S-a suit la Tatăl decât mult mai târziu (Ioan 20,17; Fapte 1,9)

Citat:

In Matei 17.1-9, la schimbarea la fata, apostolii care erau cu Isus i-au vazut pe Moise si Ilie; acestia erau morti deja demult, ca trup, dar existau in rai de multa vreme

Ilie nu a murit defel, el fusese ridicat la cer "în trup" în timpul vieții (4 Regi 2,11), iar Moise a fost înviat (Iuda 1,9).

Citat:

Referitor la Apocalipsa, voi cauta si iti voi raspunde, pentru ca nu stiu citatele pe de rost.

Salut cu respect această atitudine pozitivă! http://yoursmiles.org/msmile/pozitive/m1239.gif

doctor_faustus 18.11.2010 12:39:25

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306073)
Unde anume a spus Iisus că "preoții pot da dezlegare de păcate"? Carte, capitol, verset. Mulțumesc.

Unde anume a spus Iisus (atenție, ai scris pentru a 2-a oară cu un i, s-ar putea să se sesizeze dl. dr. și să te facă sectant) de Sf. Liturghie și de transformare? Carte, capitol, verset. Mulțumesc.

Și noi credem că există viață după moarte, însă doar după înviere. Mare atenție cum citezi! Nu modifica textul sacru.

Nu așa, dragul meu. Mai întâi te documentezi și apoi emiți dogme, să nu fi nevoit pe urmă să-ți ceri iertare (de la Dumnezeu, nu de la noi).

Amin!

Te-aș ruga încă o dată să încetezi de la a mai devia discuția, atât pe tine cât și pe alții, de la subiectul de discuție propus. Dacă vrei să discuți, tu sau alții, despre alte subiecte decât Euharistia, aveți alte topicuri la dispoziție. Prin urmare folosiți spațiile corespunzătoare de discuție. Știu că te deranjează să vezi expuse hulele pe care Ellen G. White le-a adus celor sfinte, însă ăsta nu este un motiv, așa cum nici altele nu sunt, pentru a devia discuția de la subiectul ei. Încă o dată te rog atât pe dumneata cât și pe alți utilizatori să se păstreze pe subiectul de discuție, iar dacă vor să discute alte lucruri să o facă în spațiile corespunzătoare !!

nutucutu 18.11.2010 13:48:56

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306101)

Asemenea aici. Scrie cumva de "Sfânta Liturghie", ori de "transformare"? Până la apariția unei Biblii [și mai] modificate, hotărât NU!

Deci nu avea cum să-l ducă "în aceeași zi", căci nu S-a suit la Tatăl decât mult mai târziu (Ioan 20,17; Fapte 1,9)

/m-pozitive.php?page=1]http://yoursmiles.org/msmile/pozitive/m1239.gif[/url]

Nu scrie Sfinta Liturghie. Scrie doar, negru pe alb, ca piinea pe care apostolii au pus-o pe masa a devenit Trupul Lui Isus, pentru ca asa a spus Isus. Iar daca Isus a spus acest lucru, cine sint eu sa Il contrazic? Si tot asa, avind in vedere ca atunci cind noi crestinii, ne intilnim, iar Isus insusi coboara pe altar pentru a transforma piinea in Trupul Sau,noi consideram ca aceasta slujba, sau liturghie, este sfinta, pentru ca sfint este Trupul Domnului nostru Isus Cristos care vine sa ne curete pe noi, pacatosii.

Referitor la tilharul cel bun, daca Isus a spus "Astazi vei fi cu mine in rai", cine sint eu sa-l contrazic pe Isus? Macar cuvintele Domnului nostru Isus Cristos nu le pot pune la indoiala, chiar daca nu le inteleg.

Imi pare rau pentru voi ca va laudati cu cunoastrea scripturilor, insa nu credeti in ceea ce spune Domnul si Mintuitorul nostru.

tricesimusquintus 18.11.2010 14:13:44

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 306115)
Nu scrie Sfinta Liturghie.

Mulțumesc.

Citat:

Scrie doar, negru pe alb, ca piinea pe care apostolii au pus-o pe masa a devenit Trupul Lui Isus, pentru ca asa a spus Isus.

Și mai concret, unde scrie "a devenit"?

Citat:

Referitor la tilharul cel bun, daca Isus a spus "Astazi vei fi cu mine in rai", cine sint eu sa-l contrazic pe Isus? Macar cuvintele Domnului nostru Isus Cristos nu le pot pune la indoiala, chiar daca nu le inteleg.

Problema ta este că Iisus nu a spus așa. El a spus că, cu adevărat "tâlharul bun" va fi cu El în Rai. Și dacă a spus El, noi Îl credem. Și mai credem și când a spus că:

"În casa Tatălui Meu multe locașuri sunt. Iar de nu, v-aș fi spus. Mă duc să vă gătesc loc." (Ioan 14.2)

Cum să-l fi dus pe tâlhar în aceeași zi în Rai, când Mântuitorul încă nici nu-i pregătise locaș, nici nu se suise încă la Tatăl să facă asta, nici măcar nu murise încă pentru a învia a 3-a zi după Scripturi? Vezi ce încurcături produce o interpretare greșită a cuvintelor Lui? Și dacă ar fi doar acestea pe care le-am expus, dar mai sunt încă o seamă de încurcături produse de o asemenea explicație simplistă....

georgeval 18.11.2010 14:16:20

Pentru noi ortodocsi, capitolul 6 din Evanghelia dupa Ioan este clar. Hristos vorbeste despre o prezenta reala in Euharistie, iar la Cina cea de Taina se confirma inalta teologie din Ioan cap 6.

nutucutu 18.11.2010 16:09:51

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306117)
Mulțumesc.

Și mai concret, unde scrie "a devenit"?

...

Prin credinta Sara a nascut, prin credinta fecioara Maria l-a nascut pe Mintuitorul nostru Isus Cristos, prin credinta evreii se botezau atunci cind a aparut sf Ioan Botezatorul, chiar daca pina atunci nimeni nu mai facuse acest lucru, prin credint sf apostol Pavel s-a convertit. Tot asa si eu cred ca daca Domnul nostru Isus Cristos a luat o piine simpla, iar dupa ce a binecuvintat-o si a spus ceea ce e scris mai sus, atunci acea piine e |Trupul lui Isus, chiar daca nu scrie "a devenit". Isus a spus "este Trupul meu", deci nu am ce sa mai adaug. Dupa o anumita binecuvintare piinea simpla se transforma in Trupul Domnului. Este simplu ca buna ziua.Daca ucenicii "staruiau in fringerea piinii" atunci cred, chiar daca nu inteleg, ca e un lucru bun sa fac acelasi lucru.

Cred Doamne, ajuta necredintei mele.

tricesimusquintus 18.11.2010 22:53:12

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 306143)

Prin credinta Sara a nascut, prin credinta fecioara Maria l-a nascut pe Mintuitorul nostru Isus Cristos, prin credinta evreii se botezau atunci cind a aparut sf Ioan Botezatorul, chiar daca pina atunci nimeni nu mai facuse acest lucru, prin credint sf apostol Pavel s-a convertit. Tot asa si eu cred ca daca Domnul nostru Isus Cristos a luat o piine simpla, iar dupa ce a binecuvintat-o si a spus ceea ce e scris mai sus, atunci acea piine e |Trupul lui Isus, chiar daca nu scrie "a devenit". Isus a spus "este Trupul meu", deci nu am ce sa mai adaug. Dupa o anumita binecuvintare piinea simpla se transforma in Trupul Domnului. Este simplu ca buna ziua.Daca ucenicii "staruiau in fringerea piinii" atunci cred, chiar daca nu inteleg, ca e un lucru bun sa fac acelasi lucru.

Cred Doamne, ajuta necredintei mele.

Din ce mi-ai scris înțeleg că nu scrie nicăieri [în Scriptură] "a devenit". Mulțumesc pentru confirmare.
Mai înțeleg de asemenea că această devenire, transformare are loc doar în mintea ortodoxului prin actul credinței. Mulțumit și cu acest răspuns și e momentul să declar că vă respect convingerile. Eu în calitate de neoprotestant încerc să-mi definesc convingerile doar pe baza Scripturii. Așa să-mi ajute Dumnezeu!

doctor_faustus 18.11.2010 23:03:01

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306208)
Din ce mi-ai scris înțeleg că nu scrie nicăieri [în Scriptură] "a devenit". Mulțumesc pentru confirmare.
Mai înțeleg de asemenea că această devenire, transformare are loc doar în mintea ortodoxului prin actul credinței. Mulțumit și cu acest răspuns și e momentul să declar că vă respect convingerile. Eu în calitate de neoprotestant încerc să-mi definesc convingerile doar pe baza Scripturii. Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Tu în calitate de neoprotestant ?? Nu domnule, ci dumneata în calitate de următor în credință al unei hulitoare de cele sfinte, al unei eretice antieuharistice, iar în această cale pe care o urmezi din nefericire pentru dumneata cea care te ajută este propria dumitale ignoranță ca și propria dumitale neascultare, ca să nu zic mai direct că cel care te ajută este Satana.

doctor_faustus 18.11.2010 23:07:22

După cum poate vedea oricine cam asta este rădăcina concepției adventiste asupra Sfintei Euharistii a Bisericii lui Hristos:

- jertfa idolatră a liturghiei;
- bufoneriile fără sens ale preoților;
- tăgăduirea sfintei prefaceri a darurilor de pâine și vin în trupul și sângele Domnului Iisus;
- Cu o încumetare hulitoare, ei pretindeau pe față că au puterea de a crea pe Dumnezeu, Creatorul tuturor lucrurilor;
- oribilă rătăcire hulitoare a Cerului.

Printre toate aceste huliri grave a celor sfinte, cea mai mare mi se pare aceea în care Ellen White pretinde că preoții Bisericii lui Hristos ar pretinde ei înșiși că ar avea puterea de a crea pe Dumnezeu. Într-adevăr nu mi-a fost dat să aud ceva mai aberant și mai străin de adevărata credință a Bisericii decât această inepție fără margini. Se poate vedea astfel ce false concepții sunt băgate în mințile adepților adventiști, concepții referitoare la Euharistia Bisericii celei adevărate a lui Iisus Hristos, concepții care nu au nici cea mai mică legătură cu realitatea și care sunt depărtate grav de la Revelația Dumnezeiască a Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții. Dealtfel Biserica nu a pretins niciodată o asemenea inepție, cum că l-ar crea pe Dumnezeu, inepție care nu putea ieși decât dintr-o minte ignorantă profund cu privire la Sfânta Euharistie a Bisericii lui Hristos.

Adevărata învățătură de credință a Bisericii este însă că darurile de pâine și vin se prefac sau se transformă în trupul și sângele euharistic al lui Iisus Hristos prin Duhul Sfânt. Însăși epicleza sau rugăciunea de pogorâre a Duhului Sfânt peste daruri spre sfințirea acestora mărturisește aceasta.

Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea, Apostolilor Tăi, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci ni-L înnoiește nouă, celor ce ne rugăm Ție.
Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea, Apostolilor Tăi, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci ni-L înnoiește nouă, celor ce ne rugăm Ție.
Încă aducem Ție această slujbă duhovnicească și fără de sânge, și Te chemăm, Te rugăm și cu umilință la Tine cădem: Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi și peste aceste Daruri, ce sunt puse înainte.
Preotul binecuvântează peste Sfântul Agneț, zicând: Și fă, adică, pâinea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tău.
Preotul binecuvântează sfântul potir, zicând: Iar ceea ce este în potirul acesta, Cinstit Sângele Hristosului Tău.
Preotul face odată semnul crucii asupra sfântului disc și asupra sfântului potir, zicând: Prefăcându-le cu Duhul Tău cel Sfânt.
Pentru ca să fie celor ce se vor împărtăși, spre trezirea sufletului, spre iertarea păcatelor, spre împărtășirea cu Sfântul Tău Duh, spre plinirea împărăției cerurilor, spre îndrăznirea cea către Tine, iar nu spre judecată sau spre osândă.

Bineînțeles că și celelalte inepții omenești ale "profetesei", roade ale unei ignoranțe care mai degrabă ar îndemna la smerenie decât la hule la adresa celor sfinte, sunt la fel de groaznice, dar parcă nici una nu depășește această pretenție absolut falsă cum că preoții ar pretinde că ar avea puterea de a "crea pe Dumnezeu". Incredibil dar adevărat !!! Însă când stau și mă gândesc cu ce inepții sunt "hrăniți" adepții adventiști îmi dau seama în ce hal de înșelare și ignoranță sunt aceștia ținuți de "pastorii interpreți infailibili ai Scripturii" !!! Dumnezeu să îi ierte pentru astfel de hule și să îi întoarcă la credința cea adevărată și la Biserica cea adevărată a lui Hristos, întemeiată la anul 33 nu la 1863 !!

andreicozia 18.11.2010 23:18:19

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 306214)
După cum poate vedea oricine cam asta este rădăcina concepției adventiste asupra Sfintei Euharistii a Bisericii lui Hristos:

- tăgăduirea sfintei prefaceri a darurilor de pâine și vin în trupul și sângele Domnului Iisus;
- Cu o încumetare hulitoare, ei pretindeau pe față că au puterea de a crea pe Dumnezeu, Creatorul tuturor lucrurilor;

Printre toate aceste huliri grave a celor sfinte, cea mai mare mi se pare aceea în care Ellen White pretinde că preoții Bisericii lui Hristos ar pretinde ei înșiși că ar avea puterea de a crea pe Dumnezeu. Într-adevăr nu mi-a fost dat să aud ceva mai aberant și mai străin de adevărata credință a Bisericii decât această inepție fără margini. Se poate vedea astfel ce false concepții sunt băgate în mințile adepților adventiști, concepții referitoare la Euharistia Bisericii celei adevărate a lui Iisus Hristos, concepții care nu au nici cea mai mică legătură cu realitatea și care sunt depărtate grav de la Revelația Dumnezeiască a Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții. Dealtfel Biserica nu a pretins niciodată o asemenea inepție, cum că l-ar crea pe Dumnezeu, inepție care nu putea ieși decât dintr-o minte ignorantă profund cu privire la Sfânta Euharistie a Bisericii lui Hristos.

Adevărata învățătură de credință a Bisericii este însă că darurile de pâine și vin se prefac sau se transformă în trupul și sângele euharistic al lui Iisus Hristos prin Duhul Sfânt. Însăși epicleza sau rugăciunea de pogorâre a Duhului Sfânt peste daruri spre sfințirea acestora mărturisește aceasta.

Încă aducem Ție această slujbă duhovnicească și fără de sânge, și Te chemăm, Te rugăm și cu umilință la Tine cădem: Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi și peste aceste Daruri, ce sunt puse înainte.
Preotul binecuvântează peste Sfântul Agneț, zicând: Și fă, adică, pâinea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tău.
Preotul binecuvântează sfântul potir, zicând: Iar ceea ce este în potirul acesta, Cinstit Sângele Hristosului Tău.
Preotul face odată semnul crucii asupra sfântului disc și asupra sfântului potir, zicând: Prefăcându-le cu Duhul Tău cel Sfânt.
Pentru ca să fie celor ce se vor împărtăși, spre trezirea sufletului, spre iertarea păcatelor, spre împărtășirea cu Sfântul Tău Duh, spre plinirea împărăției cerurilor, spre îndrăznirea cea către Tine, iar nu spre judecată sau spre osândă.

Bineînțeles că și celelalte inepții omenești ale "profetesei", roade ale unei ignoranțe care mai degrabă ar îndemna la smerenie decât la hule la adresa celor sfinte, sunt la fel de groaznice, dar parcă nici una nu depășește această pretenție absolut falsă cum că preoții ar pretinde că ar avea puterea de a "crea pe Dumnezeu". Incredibil dar adevărat !!! Însă când stau și mă gândesc cu ce inepții sunt "hrăniți" adepții adventiști îmi dau seama în ce hal de înșelare și ignoranță sunt aceștia ținuți de "pastorii interpreți infailibili ai Scripturii" !!! Dumnezeu să îi ierte pentru astfel de hule și să îi întoarcă la credința cea adevărată și la Biserica cea adevărată a lui Hristos, întemeiată la anul 33 nu la 1863 !!

Eu tin la religia mea ortodoxa dar chiar nu inteleg de ce trebuie sa improscam pe altii cu atitea injurii si noroi cind Hristos si Dumnezeu Tatal nu ne-o cere.

De ce trebuie noi musai sa fim acolo MOTZ si sa jucam rolul avocatilor lui Hristos si Dumnezeu?
Oare sunt ei asa de neajutorati dpdv "legal" ca nu se pot REPREZENTA SINGURI?
Si au nevoie de cei ca doctor faustus sa-I reprezinte?

Poti tu prafule de pe toba (ca si mine) sa reprezinti pe creatorul universului?

Oare de ce nu stai in banca ta si lasa-i pe cei mari sa se apere singuri: pe Tatal, pe Fiul si pe Duhul Sfint?

Cine te-a angajat pe tine( pe voi) drept consilieri juridici?

Lasa-l pe Dumnezeu sa apara pe cer, cind o voi El in maretia Lui si sa ne explice clar care-s caprele si care-s oile.

Parerea mea este ca pina atunci sa taci mucles! si sa-ti vezi de viata ta ca nu AI ABSOLUT NICI O DOVADA CA DETII MAI MULT ADEVAR DECIT ALTE RELIGII!

repet:
Faptele!
Roadele!

"Dupa ROADE ii veti cunoaste"

Tu detii asa ceva?
Nu!..........................deeeeeci? gurita mai mica!

catalin2 18.11.2010 23:26:08

Citat:

Dar limba romana nu e familiara tuturor romanilor? sau adventistii stiu doar americana, ca de acolo vine cultul?
Iisus a luat painea si a binecuvantat-o. Apoi a spus "luati si mancati Trupul Meu". ce nu e clar? Aia era o paine la inceput, apoi a zis ca e Trupul Lui. Nu inseamana pe limba romana ca painea aia s-a transformat, a devenit Trup? Sau vrei sa spui ca a spus Iisus un neadevar?

doctor_faustus 18.11.2010 23:27:30

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 306217)
repet:
Faptele!
Roadele!

"Dupa ROADE ii veti cunoaste"

Tu detii asa ceva?
Nu!..........................deeeeeci? gurita mai mica!

Problema este că nu ai dumneata de unde să știi ce fapte și ce roade am eu așa că mucles. Iar mucles să îi spui la cine vrei dumneata din secta din care faci parte, nu mie că nu mă cunoști și nu îmi cunoști nici faptele nici roadele. Așa că mucles și gura mică !!

Iar pe de altă parte, dacă ții să intervii fă bine și respectă regulile Forumului că aici nu ești la tine în bătătură, iara dacă regulile spun ca să faci comentarii pe marginea subiectului de discuție atunci fă bine, mucles, și respectă regulile, mucles, și nu mai da tu lecții la alții, mucles, care în materie de Ortodoxie ești un ignorant cum nu există pe acest forum, așa că mucles, mucles.

doctor_faustus 18.11.2010 23:33:33

adevărata față a sectarismului adventist eretic antieuharistic

andreicozia 18.11.2010 23:35:19

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 306222)

1. din secta din care faci parte,

2. nu mie că nu mă cunoști și nu îmi cunoști nici faptele nici roadele. Așa că mucles și gura mică !!

.

1. :)) Eu nu am timpul si odihna mintala pentru a face parte din nu stiu ce organizatii asa cum faci tu, unii oameni mai SI MUNCESC!

2. Imi pare rau dar trebuie sa le faci publice pentru ca face parte din porunca lui Hristos de a dezvalui faptele si roadele tale PENTRU A TE PUTEA CUNOASTE.

Daca refuzi inseamna ca este numai vorba de tine si fapte IOC!...deci cu alte cuvinte o nulitate...deci nu eu o spun ci Hristos ne-a invatat asa.

Deci "asteptam provincia", altfel tot ce scoti pe gura impotriva altora este egal cu zero barat!

Intelegi tu?

tricesimusquintus 18.11.2010 23:35:43

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 306220)
Dar limba romana nu e familiara tuturor romanilor? sau adventistii stiu doar americana, ca de acolo vine cultul?

Nu e rău să ști câte o limbă străină: "americana" (sic!) ori slavona.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 306220)
Iisus a luat painea si a binecuvantat-o. Apoi a spus "luati si mancati Trupul Meu". ce nu e clar? Aia era o paine la inceput, apoi a zis ca e Trupul Lui. Nu inseamana pe limba romana ca painea aia s-a transformat, a devenit Trup?

Dacă e atât de clar pentru tine, poți să-mi explici ce s-a întâmplat? S-a duplicat Hristos, ori S-a dispensat de o parte din corp echivalentă cu gramajul pâinii (Doamne iartă-mă, la ce discuțiii am ajuns!)? Ori e mai convenabil să înțelegem că vorbirea lui era simbolică, la fel cum simbolice erau și elementele de pe masa de Paște (pâine, vin, miel, ierburi amare, etc.)...

doctor_faustus 18.11.2010 23:42:53

catalin2 18.11.2010 23:44:19

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 306217)
Parerea mea este ca pina atunci sa taci mucles! si sa-ti vezi de viata ta ca nu AI ABSOLUT NICI O DOVADA CA DETII MAI MULT ADEVAR DECIT ALTE RELIGII!

Inseamna ca tu crezi orbeste, nu crezi pentru ca stii. Una este crestinismul si alta este miscarea flower-power (make love not war).
Oare de ce zicea Cuv. Paisie Aghioratul: Cu durere in suflet marturisesc ca, dintre toti filounionistii (ecumenistii)pe care i-am cunoscut, nu am vazut pe nici unul sa aiba nu miez, dar nici macar coaja duhovniceasca. Cu toate acestea, stiu sa vorbeasca despre dragoste si unire, desi ei insisi nu sunt uniti cu Dumnezeu, fiindca nu L-au iubit. ?

doctor_faustus 18.11.2010 23:46:29

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 306233)
Inseamna ca tu crezi orbeste, nu crezi pentru ca stii. Una este crestinismul si alta este miscarea flower-power (make love not war).
Oare de ce zicea Cuv. Paisie Aghioratul: Cu durere in suflet marturisesc ca, dintre toti filounionistii (ecumenistii)pe care i-am cunoscut, nu am vazut pe nici unul sa aiba nu miez, dar nici macar coaja duhovniceasca. Cu toate acestea, stiu sa vorbeasca despre dragoste si unire, desi ei insisi nu sunt uniti cu Dumnezeu, fiindca nu L-au iubit. ?

Nu îl mai băga în seamă că ăsta este aici numai ca să facă panaramă de alții, nu de alta dar nu este în stare de altceva.

catalin2 19.11.2010 00:25:15

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306230)
Nu e rău să ști câte o limbă străină: "americana" (sic!) ori slavona.

Dacă e atât de clar pentru tine, poți să-mi explici ce s-a întâmplat? S-a duplicat Hristos, ori S-a dispensat de o parte din corp echivalentă cu gramajul pâinii (Doamne iartă-mă, la ce discuțiii am ajuns!)? Ori e mai convenabil să înțelegem că vorbirea lui era simbolică, la fel cum simbolice erau și elementele de pe masa de Paște (pâine, vin, miel, ierburi amare, etc.)...

Iti dai seama ca am spus special americana si nu engleza.
Ai uitat celeltalte pasaje din Sfanta Scriptura, pentru ca Sfanta Scriptura e un intreg, nu doar fragmente:
“Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi” (Ioan VI, 54). Caci “adevarat, adevaiat zic voua, daca nu veti manca Trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui, nu veti avea viata in voi” (Ioan VI, 53).
per ca nu o sa presupui ca Iisus nu a vorbit bine, pentru ca spune doar adevarul. Nu are cum sa fie ceva simbolic, pentru ca daca nu mananci miel sau nu bei vin nu inseamna ca nu te poti mantui (pentru ca spuneai de elementele simbolice de la masa de Paste). Ar insemna ca cine bea bere (si nu vin) sau nu bea deloc alcool nu se poate mantui.

andreicozia 19.11.2010 01:16:09

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 306233)
Cuv. Paisie Aghioratul: ...Cu toate acestea, stiu sa vorbeasca despre dragoste si unire, desi ei insisi nu sunt uniti cu Dumnezeu, fiindca nu L-au iubit. ?

Asa si Par Paisie stie acest lucru de unde??? ca toti acesti oameni nu au iubire in ei si nu sunt uniti cu Dumnezeu?

Parca numai Dumnezeu citeste in inima oamenilor. De cind unii oameni sunt asa de dotati cu supraputeri sa stie ce se va intimpla cu alti semeni de-ai lui si ce-i in inima lor.

doctor_faustus 19.11.2010 01:25:09

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 306261)
De cind unii oameni sunt asa de dotati cu supraputeri sa stie ce se va intimpla cu alti semeni de-ai lui si ce-i in inima lor.

De când a înțărcat mutul iapa.

andreicozia 19.11.2010 02:43:10

Citat:

În prealabil postat de doctor_faustus (Post 306264)
De când a înțărcat mutul iapa.

Exact, aici am vrut sa ajung,
merci !
Acum pot sa ma culc linistit!

bluesite33 19.11.2010 04:22:42

intrebare:

undeva in acest text, spuneti ca ne impartasim cu Trupul lui Hristos de pe Cruce, atunci cand ne cuminecam.
NE IMPARTASIM CU TRUPUL LUI NEINVIAT SAU CU TRUPUL LUI DE DUPA INVIERE?

PREOT MARIAN TUDOR
mariantudor@live.com
0047.96856925

tricesimusquintus 19.11.2010 07:38:08

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 306247)
Ai uitat celeltalte pasaje din Sfanta Scriptura, pentru ca Sfanta Scriptura e un intreg, nu doar fragmente:
“Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi” (Ioan VI, 54). Caci “adevarat, adevaiat zic voua, daca nu veti manca Trupul Fiului Omului si nu veti bea Sangele Lui, nu veti avea viata in voi” (Ioan VI, 53).
per ca nu o sa presupui ca Iisus nu a vorbit bine, pentru ca spune doar adevarul.

Acele "celelalte pasaje" e de fapt unul singur format din două versete rostite într-un context diferit (în afara Cinei Domnului) și la o distanță de aproximativ un an. Valoarea simbolică este evidentă și aici, crezi că Hristos vroia să-i transforme pe ascultătorii Săi dornici de mântuire într-o haită de zombie hămesită de sânge uman?

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 306247)
Nu are cum sa fie ceva simbolic, pentru ca daca nu mananci miel sau nu bei vin nu inseamna ca nu te poti mantui (pentru ca spuneai de elementele simbolice de la masa de Paste). Ar insemna ca cine bea bere (si nu vin) sau nu bea deloc alcool nu se poate mantui.

Păi tocmai în aceasta rezidă puterea de reprezentare a simbolului; dacă modifici structura simbolului, el nu va mai sugera fidel realitatea către care atrage atenția. E binecunoscutul joc între tip și antitip. Cât privește valoare mântuitoare de care vorbești, o să-ți dau un exemplu exact din aceeași categorie pe care nu se poate să-l respingi:

"Eu sunt ușa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; și va intra și va ieși și pășune va afla" (Ioan 10,9)

Evident că ușa este un simbol, nu cred că ai aceeași pretenție absurdă că pentru a ne mântui trebuie să intrăm fizicește prin Hristos. Nu putem interpreta literalist fiece cuvânt al lui Hristos, altfel ajungem la aberații precum această seculară pretenție că cuminecătura e chiar carne și sânge!

doctor_faustus 19.11.2010 08:13:33

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306282)
Acele "celelalte pasaje" e de fapt unul singur format din două versete rostite într-un context diferit (în afara Cinei Domnului) și la o distanță de aproximativ un an. Valoarea simbolică este evidentă și aici, crezi că Hristos vroia să-i transforme pe ascultătorii Săi dornici de mântuire într-o haită de zombie hămesită de sânge uman?

O să plătești foarte scump pentru astfel de hule împotriva celor sfinte. Pocăiește-te nepocăitule că ești în gravă eroare datorită ignoranței care te caracterizează.

Citat:

Nu putem interpreta literalist fiece cuvânt al lui Hristos, altfel ajungem la aberații precum această seculară pretenție că cuminecătura e chiar carne și sânge!
Domnule interpretarea Sfintei Euharistii au dat-o deja de-a lungul a 1977 de ani de existență ai Bisericii lui Hristos sfinții părinți ai Bisericii. Faptul că dumneata ești în erezie și rupt de la trupul lui Hristos nu te împiedică să faci astfel de interpretări hulitoare și blasfemice specifice pentru un suflet aflat în profundă stare de ignoranță dar cu o extrem de bună părere despre sine; fapt normal având în vedere de la ce hulitoare de cele sfinte vă trageți credința fătată de o femeie.

doctor_faustus 19.11.2010 08:19:35

Citat:

Acele "celelalte pasaje" e de fapt unul singur format din două versete rostite într-un context diferit (în afara Cinei Domnului) și la o distanță de aproximativ un an. Valoarea simbolică este evidentă și aici, crezi că Hristos vroia să-i transforme pe ascultătorii Săi dornici de mântuire într-o haită de zombie hămesită de sânge uman? [...]Nu putem interpreta literalist fiece cuvânt al lui Hristos, altfel ajungem la aberații precum această seculară pretenție că cuminecătura e chiar carne și sânge!

Domnule aș vrea să te întreb care este poziția dumitale sau poziția adventistă cu privire la Trupul lui Hristos, și aici nu mă refer la sfânta euharistie, ci efectiv la Trupul lui Iisus Hristos, nu de alta dar ceea ce reiese până acum din ce ai scris (iar verba volens, scripta manens) este că trupul și sângele lui Iisus Hristos este trup și sânge omenesc.

nutucutu 19.11.2010 08:39:38

Citat:

Iti doresc sa nu devii ca fariseii care atita cercetau scripturile, atita despicau firul in patru, ca sa fie ei siguri ca stiu bine, cind de fapt, cele mai importante sint acestea 3: credinta, speranta si dragostea. Nu uita ca in felul in care mi-ai raspuns, de fapt il consideri pe Isus mincinos, pentru ca nu crezi ca acea Piine si acel Vin sint Trupul si Sinlele Lui (cind El a spus ca sint).

citez din memorie: "Daca as cunoaste toate tainele si toata stiinta, iar dragoste nu am, nu-mi foloseste la nimic"

Da-ne Doamne dragoste, pentru ca asa sintem singuri ca nu te vom supara niciodata.

tricesimusquintus 19.11.2010 09:22:52

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 306288)
Nu uita ca in felul in care mi-ai raspuns, de fapt il consideri pe Isus mincinos, pentru ca nu crezi ca acea Piine si acel Vin sint Trupul si Sinlele Lui (cind El a spus ca sint).

Nu uita că și eu cred la fel cuvintele lui Iisus, doar că le înțeleg în alt mod. Împărtășirea cu trupul și sângele Domnului (desigur nu la modul carnal și sângeros) cred că îmi dă viață. Pâinea și vinul sunt semnele exterioare și vizibile ale harului interior și invizibil. Harul divin nu subzistă în elementele materiale ale actului euharistic, ci în făgăduința care este legată de act și care devine activă prin primirea mijlocită de credința participantului la comuniune.

doctor_faustus 19.11.2010 09:24:05

Această părere este erezie

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306298)
Nu uita că și eu cred la fel cuvintele lui Iisus, doar că le înțeleg în alt mod. Împărtășirea cu trupul și sângele Domnului (desigur nu la modul carnal și sângeros) cred că îmi dă viață. Pâinea și vinul sunt semnele exterioare și vizibile ale harului interior și invizibil. Harul divin nu subzistă în elementele materiale ale actului euharistic, ci în făgăduința care este legată de act și care devine activă prin primirea mijlocită de credința participantului la comuniune.

Domnule aș vrea să te întreb care este poziția dumitale sau poziția adventistă cu privire la Trupul lui Hristos, și aici nu mă refer la sfânta euharistie, ci efectiv la Trupul lui Iisus Hristos, nu de alta dar ceea ce reiese până acum din ce ai scris (iar verba volens, scripta manens) este că trupul și sângele lui Iisus Hristos este trup și sânge omenesc.

nutucutu 19.11.2010 10:05:17

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306298)

Deci atita durere, atita jertfa, atita sacrificiu facut de Domnul nostru Isus Cristos prin patima si moartea Sa, doar pentru ca noi sa indeplinim un act formal? Eu cred ca la Jertfa Sfintei Liturghii cerurile se deschid si ca insusi Isus coboara pe altar, iar noi, prin sf Impartasanie, ajungem incet, incet, sa-L cunoastem si sa-L iubim din ce in ce mai mult, astfel incit, cu ajutorul Domnului, "sa devenim una". Prin aceasta Sfinta Impartasanie noi Il invitam pe Isus sa locuiasca in inima noastra, iar EL vine. Aceast jertfa a Dumnezeului nostru, cea mai nepatrunsa taina dintre taine, Dumnezeu sa coboare si sa moara pentru mine, nu a fost facuta ca noi sa mincam o simpla piine, asa cum spune atit Isus, cit si sf Apostol Pavel, cum este mentionat si in Faptele Apostolilor.

doctor_faustus 19.11.2010 10:37:24

Citat:

Acele "celelalte pasaje" e de fapt unul singur format din două versete rostite într-un context diferit (în afara Cinei Domnului) și la o distanță de aproximativ un an. Valoarea simbolică este evidentă și aici, crezi că Hristos vroia să-i transforme pe ascultătorii Săi dornici de mântuire într-o haită de zombie hămesită de sânge uman? [...] Nu putem interpreta literalist fiece cuvânt al lui Hristos, altfel ajungem la aberații precum această seculară pretenție că cuminecătura e chiar carne și sânge!

De fapt ceea ce vrea să spună acest sectant eretic adventist este că trupul lui Iisus Hristos este un simplu trup omenesc la fel ca al fiecăruia dintre oameni. Ori problema este că trupurile oamenilor sunt niște trupuri muritoare și omenești prin natură, pe când trupul lui Iisus Hristos este un trup viu și nemuritor așa cum mărturisește sfântul Paul în epistola sa către romani: Hristos, înviat din morți, nu mai moare. Moartea nu mai are stăpânire asupra Lui. (Romani 6:9) Prin urmare trupul înviat al lui Iisus Hristos este un trup care s-a sustras prin învierea Mântuitorului de la orice putere pe care moartea ar mai fi avut-o asupra lui. Prin urmare trupul înviat al lui Iisus Hristos nu este un simplu trup omenesc așa cum susține ereticul înșelat de diavolii ereziei pentru că dacă ar fi un trup omenesc ca oricare altul atunci înseamnă că presupune că Hristos are încă un trup muritor, asupra căruia moartea încă ar mai avea putere, fapt care contrazice flagrant Revelația Dumnezeiască. Prin urmare susținerea acestui eretic înșelat de propria ignoranță, de propria răutate și de Satana, cum că Euharistia Bisericii lui Hristos ar fi împărtășire de trup și sânge omenesc ca ale oricărui om este o inepție fără margini, hulitoare.

Grabriella 19.11.2010 11:05:01

"Priceperea duhovniceasca fara curatirea inimii este teologia diavolilor".
Sfantul Maxim Marturisitorul

tricesimusquintus 19.11.2010 11:49:18

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 306306)
Deci atita durere, atita jertfa, atita sacrificiu facut de Domnul nostru Isus Cristos prin patima si moartea Sa, doar pentru ca noi sa indeplinim un act formal?

Poate pentru tine este un act formal, un ritual. Pentru mine înseamnă mai mult decât atât. Cina Domnului are o dublă semnificație: în primul rând ea ne amintește că am fost salvați din robia păcatului prin moartea Mântuitorului, iar în al doilea rând, reînvie speranța apropiatei Lui reveniri. Dacă Cina Domnului este precedată de actul umilinței, în care dragostea și considerația față de fratele meu este exprimată prin cea mai umilă servire; dacă pregătirea pentru comuniune constă într-o serioasă cercetare de sine, mărturisirea păcatelor și aplanarea oricăror diferende cu semenii; dacă semnele simbolic-vizibile exprimă cât mai perfect realitatea invizibilă reprezentată de ele, pâinea folosită în acest scop fiind nedospită, iar vinul nefermentat; atunci pot spune că este mai mult decât un "act formal".

doctor_faustus 19.11.2010 11:53:49

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 306326)
Poate pentru tine este un act formal, un ritual. Pentru mine înseamnă mai mult decât atât. Cina Domnului are o dublă semnificație: în primul rând ea ne amintește că am fost salvați din robia păcatului prin moartea Mântuitorului, iar în al doilea rând, reînvie speranța apropiatei Lui reveniri.

Această concepție este o erezie.

catalin2 19.11.2010 11:54:44

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 306261)
Asa si Par Paisie stie acest lucru de unde??? ca toti acesti oameni nu au iubire in ei si nu sunt uniti cu Dumnezeu?

Parca numai Dumnezeu citeste in inima oamenilor. De cind unii oameni sunt asa de dotati cu supraputeri sa stie ce se va intimpla cu alti semeni de-ai lui si ce-i in inima lor.

Si catolicii au auzit de Cuv. Paisie Aghioritul, mare facator de minuni. Intrebarea ultima denota faptul ca tu nu ai citit niciodata despre un sfant.

catalin2 19.11.2010 12:02:05

Citat:

Poate pentru tine este un act formal, un ritual. Pentru mine înseamnă mai mult decât atât. Cina Domnului are o dublă semnificație: în primul rând ea ne amintește că am fost salvați din robia păcatului prin moartea Mântuitorului, iar în al doilea rând, reînvie speranța apropiatei Lui reveniri.

Si de ce ar trebui neoprotestantii sa-si reaminteasca tot timpul, pentru ca nu au existat atatea secole? Nu puteti sa cititi cele cateva pasaje din Biblie si astfel sa va amintiti in fiecare sambata?
Iar daca nu are decat o semnificatie simbolica, te-am mai intrebat de ce spune Mantuitorul ca cine nu mananca Trupul si bea Sangele nu va avea viata vesnica? E ca si cum ai spune ca daca nu mananci miel de Paste nu ai viata vesnica, mielul fiind aducerea aminte a unui eveniment.
Vezi dar ca esti in inselare, te-au pacalit cativa americani. Daca vin niste chinezi cu alte idei ne luam dupa ei?

doctor_faustus 19.11.2010 12:05:39

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 306334)
Vezi dar ca esti in inselare, te-au pacalit cativa americani. Daca vin niste chinezi cu alte idei ne luam dupa ei?

Depinde de cât ofertează http://yoursmiles.org/bsmile/fun/b0211.gif

doctor_faustus 19.11.2010 12:17:35

Ciuntirea Revelației după moda sectantă eretică

Citat:

De fapt Sfânta Euharistie nu se reduce la aceste semnificații !! Acesta este genul de interpretare al Revelației în mod tipic sectant, adică prin ciuntirea deplinei și adevăratei înțelegeri a unui aspect al Revelației Dumnezeiești. Prin această selecție din viziune proprie neconformă în esență cu adevărata învățătură a Revelației, practic se construiește o teorie falsă, care ciuntește în mod subiectiv, voit, și cu consecințe fatale anumite aspecte ale Revelației, în acest caz adevărul referitor la Euharistia Bisericii lui Hristos. Euharistia nu se reduce deci la aceste semnificații, pentru că Euharistia este mai mult, și anume împărtășirea de Hristos prin împărtășirea de trupul și sângele Lui. Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el. Precum M-a trimis pe Mine Tatăl cel viu și Eu viez pentru Tatăl, și cel ce Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine. (Ioan 6:53-57)

catalin2 19.11.2010 12:18:22

Citat:

Păi tocmai în aceasta rezidă puterea de reprezentare a simbolului; dacă modifici structura simbolului, el nu va mai sugera fidel realitatea către care atrage atenția. E binecunoscutul joc între tip și antitip. Cât privește valoare mântuitoare de care vorbești, o să-ți dau un exemplu exact din aceeași categorie pe care nu se poate să-l respingi:

"Eu sunt ușa: de va intra cineva prin Mine, se va mântui; și va intra și va ieși și pășune va afla" (Ioan 10,9)

Evident că ușa este un simbol, nu cred că ai aceeași pretenție absurdă că pentru a ne mântui trebuie să intrăm fizicește prin Hristos. Nu putem interpreta literalist fiece cuvânt al lui Hristos, altfel ajungem la aberații precum această seculară pretenție că cuminecătura e chiar carne și sânge!

Bun, ne-ai spus parerea urmasilor simpatizantilor lui Miller, care a spus el insusi ca s-a inselat si e un profet fals.
Ti-am dat exemplul cu mielul, care e tot un simbol de aducere aminte.
Tu acum analizezi pasajele acestea ca si cum nu ar avea legatura cu cel dinainte. Stim la ce se refera Iisus cand spune Trupul si Sangele, la painea si vinul din pasajul anterior, nu spune ceva la general.
Cand spune "usa'" sau poarta e tot perfect adevarat, pentru ca nimeni nu ajunge in Imparatie decat prin Iisus. Aici poti face chiar o legatura, cu ceea ce a spus, ca nimeni nu ajunge decat daca manaca Trupul si Sangele, ca asta ne-a spus.
Amebel pasaje sunt adevarate, nu simbolice. Nimeni nu intra decat prin Iisus in cel cu "usa" si nimeni nu intra decat daca manaca Trupul si Sangele (adic apainea si vinul transformate). Nu cred ca ai dat citatul care sa argumenteze.
In schimb ti-am dat exact situatia care se potriveste cu ce zici tu, mielul de Paste, un simbol de aducere aminte.
Nu-i asa ca e clar, dar tu o sa sustii doar ce iti zic americanii, chiar daca ar fi zis ca pamantul e patrat? Unde e liberul tau arbitru?

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:23:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.