![]() |
Multumesc pentru sprijin
Citat:
|
Nu este prea exact ce ai scris
Citat:
Ia de exemplu Cele 10 Porunci . Ca prin minune in VT al tau nu se aminteste ca ziua de Sambata este Sfanta si ziua de odihna. La fel cu sa nu iti faci statui si sa nu te rogi la picturi . La Universitatea Ebraica din Ierusalim este o catedra unde invata teologi, preoti si calugari si calugarite , trimesi de biserici diferite. Ei invata Ebraica si fac cercetari la cele scrise in VT originala. La evrei, transcrierea VT o fac in acord cu traditia pur si simplu fanatica care are ca scop sa nu se schimbe nici macar o litera din textul original. Nimeni nu are dreptul de a schimba sau omite ceva din text. Asa a fost din totdeauna asa este si azi. |
Citat:
Raspunsul la intrebarea asta il vei gasi la noi si mataniile si prostrarile pe care le facem cind dam cu capul de pamint de 100 de ori. crezi ca o facem pentru a ne intari muschii burtii? Asa si ei. Ei dau cu capul de zid , noi de covoare! Uiti ca si noi clatinam mesele la parastase ..oare ca sa ajungem "la o anumita stare"? |
Citat:
32. Însă nu ca legământul pe care l-am încheiat cu părinții lor în ziua când i-am luat de mână, ca să-i scot din pământul Egiptului. Acel legământ ei l-au călcat, deși Eu am rămas în legătură cu ei, zice Domnul. 33. Dar iată legământul pe care-l voi încheia cu casa lui Israel, după zilele acela, zice Domnul: Voi pune legea Mea înăuntrul lor și pe inimile lor voi scrie și le voi fi Dumnezeu, iar ei Îmi vor fi popor. 34. Și nu se vor mai învăța unul pe altul și frate pe frate, zicând: "Cunoașteți pe Domnul" că toți de la sine Mă vor cunoaște, de la mic până la mare, zice Domnul, pentru că Eu voi ierta fărădelegile lor și păcatele lor nu le voi mai pomeni". 35. Așa zice Domnul, Cel ce a dat soarele ca să lumineze ziua și a pus legi lunii și stelelor, ca să lumineze noaptea; Cel ce tulbură marea, de-i mugesc valurile, și numele Lui este Domnul Savaot: 36. "Când aceste legi vor înceta să mai aibă putere înaintea Mea, zice Domnul, atunci și seminția lui Israel va înceta pentru totdeauna să mai fie popor înaintea Mea. " (Ieremia, cap. 31) Am gasit asta intamplator (din pacate nu prea citesc VT). Interesant, nu? (Pevel explica ce insemna a fi urmas a lui Avraam: Galateni 3:29; Romani 9;6-8 etc.) |
Citat:
|
Cand ipoteza este gresita
Citat:
În prealabil postat de Laurentiu Iudaismul Asteptarea unui alt mesia, cerut numai de interesele nationale exclusive ale poporului evreu, face din mozaismul de astazi mai mult o doctrina nationala decât una religioasa. Aceasta rezulta si din faptul ca iudaismul mai supravietuieste si azi, redus insa aproape exclusiv numai la poporul iudeu, fara sa fi fost îmbratisat de alte popoare. Nu este de mirare ca ajungi larezultate si mai gresite. 1. Pentru evrei ei asteapta sa vina Mesiah nu un alt care dupa parerea lor nu a dovedit ca El este cel asteptat. 2. La noi se zice: ce are sula cu prefectura? Ce legatura are sosirea lui Mesiah cu interese Nationale si cum sa bagat aci "doctrina nationala"? Si la asta avem un nume: povestile bunicii. Pai daca soseste Mesiah , toate problemele se sfarsesc si mortii vor invia. Va fi probabil inghesuiala dar vesel. 3.Am mai scris ca daca poporul evreu ar fi practicat tehnicele crestinismului si islamului,am fi fost un popor mare dar ne-am fi pierdut identitatea noastra de Popor evreu. Mersi,nu. Ne simtim foarte bine asa popor mic cum suntem. |
Citat:
Mda, acum inteleg de ce nu l-ati acceptat ca fiind Dumnezeu-Om Pentru voi deci Messia este doar Dumnezeu si care va arata in toata slava Sa CA UN DUMNEZEU, nu ca o tranzitie spre dumnezeire ci direct venind din nori. Este interesant ce spui, multumim, nu stiam aspectul asta. |
Citat:
Ei bine, eu chiar vreau sa stiu de ce se dau cu capul de Zidul plangerii. Si pe viitor te-as ruga sa te abtii de la astfel de comentarii copilaresti. |
Citat:
A putea sa ne dai unele exemple de omisiuni sau modificari in traducerile VT? Presupun ca voi puteti cumpara VT in librarii. Si acolo sunt omisiuni? Intreb ca la acelea are acces oricine, chiar si un traducator din ebraica in alta limba europeana. |
Citat:
alt noroi! Oare tu nu poti simtii prin ce trece acest om in momentul cind tu il faci automat un nefericit un nemernic care-si pierde vremea cu alta religie. Unde este iubirea? |
Citat:
|
Citat:
Legile lui Moise sunt inutile? De ce ii acuzi daca ei il asteapta de Dumnezeu in Slava(Messia) si nu un OM |
Citat:
Am zis "din fericire", caci dupa spusele colegului evreu, Vechiul Testament nu este tradus bine. Deci, din fericire pentru noi, noi ne ghidam dupa Noul Testament. Se spune ca si NT este cu greseli de traducere. Pe mine asta nu ma intereseaza, caci ideea trebuie transmisa corect, iar traducerea NT in romaneste pe mine ma multumeste si mi se pare mult mai sugestiva decat alte traduceri. Importanta e ideea ce credinta pe care o transmite. Nu citesc biblia ca sa ma smintesc, ca nu ar fi tradusa bine; ci ca sa am o baza autentica pentru credinta mea. |
Citat:
|
Sa fiu mai clar,
Citat:
La evrei,Mesiah este un trimes de Dumnezeu ca sa povaduiasca lumea,sa invie mortii si sa faca ca razboaiele sa dispara.In nici un caz,Mesih pentru evrei nu este Dumnezeu din simpla cauza ca la temelia judaismului seafla numai si numai Un Dumnezeu, nu mai mult. La evrei,ei au mare onoare spre acei rabini careau dovedit intelepciune in viata si in cartile sfinte.O mare parte din ei au si titluri universitare ca matematicieni,fizicieni,doctori si altele. Cand acestia mor, mormantul lor se preface de multe ori intrun loc de rugaciuni dar ele sunt adresate numai la Dumnezeu si mormantul este si el ca "o cutie postala". In judaism toate rugaciunile sunt adresate numai la Dumnezeu. |
Sigur ca pot sa-ti dau exemple.
Citat:
In textul original este o porunca in care este scris clar ca ziua de Shabat (Sambata) este o zi sfanta de odihna in ea nu se va munci,nu oamenii,nu sclavi lor (muncitorii lor) si nu vitele lor. Porunca asta a fost omisa in traducerile crestinilor. La fel porunca ca sa nu faci statui si picturi si sa te rogi la ele "ca Eu sunt Un Dumnezeu gelos",cum scrie in textul original. Schimbarile la porunci au fost facute nu numai intre VT in ebraica si alte limbi ci si intre diferitele texte a crestinilor in acord cu cultul lor. Cele 10 porunci – varianta ebraica si ortodoxa. Cele zece porunci (traducere din ebraica) 1.Eu insumi sunt Domnul Dumnezeul tau , care te-a scos din robia din tara Egiptultui : nu vei avea alti Dumnezei afara de mine . 2.Sa nu iti faci chip cioplit si nici imagine de ce-i pe cerul de deasupra , pe pamintul de sub el , in apa , sau sub pamint si sa nu te inchini lor si sa nu te rogi lor : fiindca eu Domnul Dumnezeul tau , Dumnezeul drept , inscriu pacatul parintilor pe seama fiilor , nepotilor , stranepotilor si strastranepotilor . 3.Sa nu invoci numele Domnului Dumnezeul tau in desert , ca nu v-a ispasi Dumnezeu pe cel ce va invoca numele sau in desert . 4.Tine minte ziua de repaos (shabat) si cinsteste-o . Munceste sase zile facind toate treburile . Iar ziua a saptea , de repaos (shabat) , sa fie pentru Domnul Dunnezeu : nu fa nici o treaba tu si fiul tau si fiica ta , robul tau si roaba ta si vita ta si strainul dintre portile tale . Fiindca sase zile a facut Dumnezeu cerul si pamintul , marea si tot ce este in ele , si s-a odihnit , in ziua a saptea ; de aceea , a blagoslovit Dumnezeu ziua de repaos (shabat) si a sfiintit-o . 5.Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta , ca sa ai parte de zile multe pe pamintul pe care Dumnezeul tau ti l-a dat . 6.Sa nu ucizi . 7.Sa nu te inpreunezi cu nevasta altuia . 8.Sa nu furi . 9.Sa nu silnicesti pe aproapele tau cu juramint mincinos . 10.Sa nu rivnesti la casa aproapelui tau ; sa nu rivnesti la femeia aproapelui tau , la robul lui , la roaba lui , la taurul lui , la asinul lui si tot ce poseda aproapele tau . Cele 10 porunci ( Biblia ortodoxa ) 1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine. 2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor. 3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert. 4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste. 5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant. 6. Sa nu ucizi. 7. Sa nu fii desfranat. 8. Sa nu furi. 9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau. 10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau. |
Anca Miha,te-ai intrecut aci...
Citat:
Se pare ca tu desigur te intelegi mai bine la futbol decat la religie ca mi se pare ca esti ca o adepta a lui Steaua Bucuresti, probabil ca fara motiv special.Acuma schimba Steaua Bucuresti cu NT. Aci discutam nu pe baza de "se spune". Cum se potriveste la tine "baza autentica" cu text gresit? |
Iubirea este la mine ,Andrei
Citat:
Nu sunt aci ca sa va conving ca sa deveniti evrei ci sa fiti buni crestini cum scri dumneata,care iubesc si nu urasc si lie frica de necunoscut. |
Si dumneata crezi ca crestinii
Citat:
Nu am scris deloc ca sunt ateu ci ca nu sunt religios. Vrei sa discutam despre Teoria Evolutii? Hai sa deschidem un nou subiect. Azi toata civilizatia din lume traieste dupa legile inutile dupa parerea dumitale a VT ca acestea sunt la temelia civilizatiei. Ia de exemplu o lege poate neimportanta pentru dumneata,ziua odihei in fiecare saptamana. Noi evreii,nu cunoastem pe Dumnezeu si nimeni nu la cunoscut ca si Moise a fost avertizat sa nu se uite sau sa incerce sa il vada. Evreii nu Il cunosc dar se roaga la el si stiu ca ce li sa promis se va infaptui. Viata vesnica si fericirea ai luat de unde? Ca viata vesnica este o utopie si fericirea este relativa...... |
Atuncia hai sa schimbam legile
Citat:
Uite vezi dece se spune ca evreii sunt isteti? Ca ei hotarasc ce li se pare bine la popor si opresc ca fiecare natarau (scuza) sa le schimbe hotararea. Se poate ca sunt legi care se par azi inutile insa la baza credintei evreilor este a nu schimba nimic din texte.Desigur ca oamenii moderni vor intelege ce este important si ce este mai important ca in principiu,VT este si va fi intotdeauna important. In loc sa scri "multe din ele" dece nu dai exemple? |
Citat:
Citat:
|
Scuza dar gresesti.
Citat:
Am mai intrebat eu aci, Iisus a alungat si batut negustorii care au napadit in curtea Marelui Templu evreu unde obisnuia sa se roage.Asta inseamna ca era nu numai evreu ci si evlavios. Ca asa este de necrezut ca El a dat ordin ca sa se schimbe si sa se stearga legi din VT. Este cunoscuta traditia evreilor care are rang de ordin (fanatic) ca nu este voie de schimbat nici macar o litera din VT. NT nu a fost scris original in ebraica si se banuieste ca a fost scris la Roma si prima traducere a fost in greaca. NTa fost scris nu de evrei care au aderat la noua religie ci de straini care nu au avut nici o legatura cu Iisus sau apostolii si Ucenici care nu mai erau in viata cand a fost scris NT. Gandeste-te putin si imi vei da dreptate. |
Adica sunt 2 tipuri de biblii?Una ortodoxa si una catolica?Pe asta chiar nu stiam ...
|
Moshe,nu iti dau dreptate! Pentru ca am citit Noul Testament si am facut si studiul acestuia,cu destul de multe informatii suplimentare! Cum sa fie scris la sute de ani dupa moartea lui Iisus? Vorbesti prostii! Citeste-l si te vei convinge. Te asigur eu ca Iisus a desfiintat VT,si a lasat unul nou. Daca tu chiar traiesti dupa VT inseamna ca numai voi,evreii,va mantuiti nu? Noi ceilalti suntem pagani,nu va suntem aproape,aveti dreptul sa ne si omorati,sa ne faceti orice,nu? Ca doar asa spune VT! Deja am inceput sa purtam niste discutii idioate,spui niste lucruri absurde!
|
Citat:
Mai baiete, iar bati cimpii Numeste o singura lege la care Iisus s-a opus sau a desfiintat-o Vezi tu undeva ca Hristos a zis sa faci ceva din ce Moise a interzis? Citeodata ma gindesc ca visezi si nu vezi clar ce scrie Hristos, da, prin fericiri si alte vorbe, a adaugat la legile existente altele noi, cu care intradevar a CUTRMURAT lumea Iudaica, insa Atit si nimic mai mult |
Citat:
Ma asteptam sa fi putin mai inteligent. |
Citat:
Matei 5 31. S-a zis iarăși: "Cine va lăsa pe femeia sa, să-i dea carte de despărțire". 32. Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârșească adulter, și cine va lua pe cea lăsată săvârșește adulter. 33. Ați auzit ce s-a zis celor de demult: "Să nu juri strâmb, ci să ții înaintea Domnului jurămintele tale". 34. Eu însă vă spun vouă: Să nu vă jurați nicidecum nici pe cer, fiindcă este tronul lui Dumnezeu, 35. Nici pe pământ, fiindcă este așternut al picioarelor Lui, nici pe Ierusalim, fiindcă este cetate a marelui Împărat, 36. Nici pe capul tău să nu te juri, fiindcă nu poți să faci un fir de păr alb sau negru. 37. Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; și ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este. 38. Ați auzit că s-a zis: "Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte". 39. Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt. 40. Celui ce voiește să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa. 41. Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două. 42. Celui care cere de la tine, dă-i; și de la cel ce voiește să se împrumute de la tine, nu întoarce fața ta. 43. Ați auzit că s-a zis: "Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău". 44. Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc... La asta adauga desfiintarea sâmbetei (vindecarile facute sâmbata, ruperea spicelor), desfiintarea jertfelor (Matei 9, 13). Iar apostolii au desavârsit desfiintarea legii lui Moise care mai era tinuta de unii crestini, la primul Sinod. Citeste si Epistola catre Evrei care se refera la inutilitatea pentru mântuire a legii lui Moise. |
Citat:
Nu zic ca nu o facem prin cea colectiva , a preotului, dar individual vrei sa-mi spui ca te rogi tu pentru familia Rockefeller sau pentru cei de la Bruxelles :)))? |
Prin contestarea unora din principiile ei a desfiintat-o, fiindca e absurd sa spui ca legea considerata ca fiind data de Dumnezeu poate fi corectata.
Pastrarea celor 10 porunci nu are semnificatia ascultarii de legea lui Moise. Aceste porunci pur-si-simplu se înscriu în morala noii credinte (iubeste pe Dumnezeu din toate puterile si pe aproapele tau ca pe tine însuti). Porunca cu chipul cioplit nu are aplicare în crestinism iar sâmbata a fost înlocuita cu duminica, deci nu e vorba de urmarea legii lui Moise. Ce spui despre faptul ca legea lui Hristos nu ar fi respectata de crestini nu are legatura cu ce spusesem eu si nu are nici sens. Poruncile lui Hristos au fost date sa fie împlinite, nu sa fie un ideal. Rugaciunea pentru altii cred ca trebuie sa apara atunci când simtim durere pentru situatia lor, altfel e doar un act formal. |
Citat:
|
@ Traditie si Nevrednicul
Sfatul meu este sa "nu puneti botul".. suna urat, dar asta este!
Care din voi v-ati duce pe forumul unora din alta religie ca sa aruncati o momeala? Evreulcelales isi omoara singuratatea aici (in afara de situatia in care este cu sarcina trasata, desigur). Nu o sa-l convertiti voi! Iar Andrei Cozia este new ageist pe fata.. el promoveaza un crestinism caldicel si confortabil prin reinterpretarea termenilor "iubire" si "toleranta". (El crede ca noi avem acelasi dumnezeu in care cred evreii si musulmanii, de exemplu.. si multe altele. Va pierdeti timpul si riscati sa va enervati). (nu am intentia sa te jignesc, Andrei, dar Traditie si Nevrednicul isi pierd timp si energie degeaba pe-aici unde nimeni nu are urechi de auzit). |
Nu pun botu la nimic Ana,stai linistita. Chiar crezi ca m-as departa asa usor de ortodoxie? Fie ca Bunul Dumnezeu sa ma intareasca!
|
Nu numai
Citat:
In general, versile (traducerile) VT nu sunt la inteles identice la versia originala,in Ebraica. |
Nu m`am asteptat
Citat:
Evreii nu fug dupa "mantuire" si principalul tel a lor este sa aiba un popor bun si devotat. Iisus Hristos nu a "desfintat" VT. De unde scoti tu idiotiile astea? Doamne! Iisus Hristos a fost evreu evlavios toata viata sa.Romanii care l`au judecat si l`au rastignit au facut asta chemandul in ras Regele Ihudeilor" si nu crestinul. Asa cel putin este scris in NT ca in VT nu este scris nici un cuvant despre El. Numai in ultimul rand ai dreptate:"Discutile" cu tine sunt idioate. |
Citat:
Pana si Moise l-a omorat pe acel egiptean care asuprea un evreu! Pentru voi aproapele vostru este doar cel care-i din acelasi neam cu voi,adica tot evreu. Hristos a desfiintat asta! Citat:
"Acum însă, Arhiereul nostru a dobândit o slujire cu atât mai osebită, cu cât este și Mijlocitorul unui testament mai bun, ca unul care este întemeiat pe mai bune făgăduințe. Căci dacă (testamentul) cel dintâi ar fi fost fără de prihană, nu s-ar mai fi căutat loc pentru al doilea; Ci Dumnezeu îi mustră și le zice: "Iată vin zile, zice Domnul, când voi face, cu casa lui Israel și cu casa lui Iuda, testament nou,nu ca testamentul pe care l-am făcut cu părinții lor, în ziua când i-am apucat de mână ca să-i scot din pământul Egiptului; căci ei n-au rămas în testamentul Meu, de aceea și Eu i-am părăsit - zice Domnul." Citat:
Citat:
"Când L-au văzut deci arhiereii și slujitorii au strigat, zicând: Răstignește-L! Răstignește-L! Zis-a lor Pilat: Luați-L voi și răstigniți-L, căci eu nu-I găsesc nici o vină. Iudeii i-au răspuns: Noi avem lege și după legea noastră El trebuie să moară, că S-a făcut pe Sine Fiu al lui Dumnezeu." (Ioan 19.6-7) Citat:
Citat:
|
Nu ti sa urat sa scri tampenii?
Tu nu esti in stare sa discuti. Tu intorci lozincile tale inca o data si inca o data ca un papagal. Esti lipsit de cultura generala si in anumita masura traiesti in halucinatii si idei care numai tu singur le-ai inventat ca de exemplu "anularea VT de catre Iisus".
Cateva fapte istorice care sunt reale si daca TU nu vrei: Iisus a fost evreu evlavios. NT a fost scris DUPA RASTIGNIRE. Prima data cand se aminteste in scris NT este in secolul IV,mai mult ca trei sute de ani dupa rastignire. Iisus a vorbit numai ebraica si Nt a fost scris in latina si greaca de catre persoane care nu au cunoscut personal pe Iisus si ce au stiut despre el, din povestiri au aflat. Iisus Hristos nu a luat parte la scrierea NT . Din Wikipedia: ( NT mai este numit uneori Testamentul grecesc sau Scripturile grecești, întrucât a fost scris în limba greacă. Este vorba despre greaca „koine dialektos”, limba care s-a vorbit în bazinul mediteraneean începând cu epoca lui Alexandru cel Mare (sec. IV î.d. Hr.) și până în jurul anului 500 d. Hr. [1]. Termenul este o traducere a latinului Novum Testamentum, care corespunde cu originalul grecesc Ἡ Καινή Διαθήκη, adică „Noul Legământ” sau „Noul Testament”. Noul Testament termenul este folosit pentru a descrie credința creștinilor în Isus Cristos în contrast cu iudaismul vetero-testamentar și contemporan (vezi 2 Corintieni 3:6-15; Evrei 9:15-20). Abia apoi va ajunge să desemneze o colecție anume de 27 de cărți.) Faptele astea ,cu toata autentificarea lor istorica,nu fac religia Crestina la nevalabila si nimeni nu are dreptul sa spuna asa insa istoria nu se poate schimba si faptele dovedite nu trebuie negate. Mai ia si dumneata o carte si citeste si nu declama aiureli ca un papagal. |
Da te-au durut replicile mele,nu gluma. Imi pare rau,eu doar ti-am spus adevarul.
Si da,Noul Testament a fost scris in absenta lui Iisus,dupa rastignire. Care este problema? Si ultima carte,Apocalipsa,s-a scris in anul 96 d.Hr poti sa te interesezi. Nu te lua dupa orice abureala gasesti pe net. Citat:
|
Citat:
În 140 a existat prima încercare de gruparecartilor NT într-un canon (de catre Marcion). În 180 Sf. Irineu de Lion spune ca cele 4 evanghelii sunt singurele autentice (circulau multe false). Evangheliile dupa Matei si Marcu sunt mentionate de Papias în ~120-130. Cel mai vechi manuscris al evangheliei dupa Luca (si al Faptelor Apostolilor) dateaza din ~200. Ea este prima data mentionata în scrierea gnostica Didahia de la cumpana sec. 1 s 2. Cel mai vechi fragment de manuscris din evanghelia dupa Ioan dateaza din ~117-138 (papirusul Bibliotecii Rylands). Nu mai stau sa-ti dau si despre epistole, poti gasi istoria lor pe Internet. Din câte stiu, niciuna din cartile NT, nici chiar epistola catre Romani nu a fost scrisa în latina, dupa cum nu a fost scrisa în ebraica cea catre Evrei. Limba greaca era limba internationala în bazinul de est al Mediteranei, nu avea sens ca aceste carti sa fie scrise în ebraica sau aramaica. Daca Iisus a respectat atât legea iudaica, de ce a fost prigonit si rastignit? Am aratat prin citate în acest mesaj cum El a desfiintat preceptele VT. Asa ca fa ceea ce tu însuti îndemni, studiaza întâi si nu mai vorbi papagaliceste. |
Ai scris ,ai scris dar "imprejur"
Citat:
Eu am scris ca pentru prima data a aparut NT in secolul IV si Iisus nu a luat parte la scrierea lui si cine l`a scris, a cunoscut pe Iisus numai din ce i s`a povestit de la altii. Iisus nu a fost judecat si rastignit de evrei .Iudeia era colonie romana si evreii care au trait in ea au fost sub jugul legiunei romane.Este inadmisibil in asa caz,ca evreii sa judece si romanii, cuceritorii sa execute sentinta! Inainte cu ani, Papa de la Roma a cerut iertare de la poporul evreu in legatura cu nedreptatea care i s`a facut cand a fost facut vinovat de rastignirea lui Iisus. Poate a venit vremea sa gandieasca si Biserica Ortodoxa asa. Cu toata onoarea,Iisus Hristos nu a fost in viata lui cineva care este autorizat sa stearga sau sa schimbe ce este scris in VT. Toate omisile din VT in editia crestina au fost facute din cauze speciale a credinciosilor crestini.Daca au fost in religia lor dinainte obisnuiti sa se roage la idoli si picturi,li s`a permis sa se roage la statuia lui Iisus sau mama lui.Icoanele au schimbat picturile . Si dumitale iti lipseste multa instruire despre religia ta. Sti cum se zice? Vitorul se poate schimba dar nu Trecutul. |
Citat:
Minti spunând ca te-ai referit la NT ca si culegere completa în sec. 4; în mesajul tau spuneai "Prima data cand se aminteste in scris NT este in secolul IV". Minti a doua oara si cu referire la cine sunt autorii morali ai uciderii Mântuitorului. Evangheliile ne arata clar cum evreii doreau moartea Mântuitorului: Ioan 7 1. Și după aceea mergea Iisus prin Galileea, căci nu voia să meargă prin Iudeea, deoarece iudeii căutau să-L ucidă. ... 25. Deci ziceau unii dintre ierusalimiteni: Nu este, oare, Acesta pe care-L căutau să-L ucidă? ... 32. Au auzit fariseii mulțimea murmurând acestea despre El și au trimis arhiereii și fariseii slujitori ca să-L prindă. Ioan 11 49. Iar Caiafa, unul dintre ei, care în anul acela era arhiereu le-a zis: Voi nu știți nimic; 50. Nici nu gândiți că ne este mai de folos să moară un om pentru popor, decât să piară tot neamul. ... 53. Deci, din ziua aceea, s-au hotărât ca să-L ucidă. Ioan 18 13. Și L-au dus întâi la Anna, căci era socrul lui Caiafa, care era arhiereu al anului aceluia. ... 19. Deci arhiereul L-a întrebat pe Iisus despre ucenicii Lui și despre învățătura Lui. 20. Iisus i-a răspuns: Eu am vorbit pe față lumii; Eu am învățat întotdeauna în sinagogă și în templu, unde se adună toți iudeii și nimic nu am vorbit în ascuns. 21. De ce Mă întrebi pe Mine? Întreabă pe cei ce au auzit ce le-am vorbit. Iată aceștia știu ce am spus Eu. 22. Și zicând El acestea, unul din slujitorii, care era de față, I-a dat lui Iisus o palmă, zicând: Așa răspunzi Tu arhiereului? 23. Iisus i-a răspuns: Dacă am vorbit rău, dovedește ce este rău, iar dacă am vorbit bine, de ce Mă bați? 24. Deci Anna L-a trimis legat la Caiafa arhiereul. ... 28. Deci L-au adus pe Iisus de la Caiafa la pretoriu; și era dimineață. Și ei n-au intrat în pretoriu, ca să nu se spurce, ci să mănânce Paștile. 29. Deci Pilat a ieșit la ei, afară, și le-a zis: Ce învinuire aduceți Omului Acestuia? 30. Ei au răspuns și i-au zis: Dacă Acesta n-ar fi răufăcător, nu ți L-am fi dat ție. 31. Deci le-a zis Pilat: Luați-L voi și judecați-L după legea voastră. Iudeii însă i-au răspuns: Nouă nu ne este îngăduit să omorâm pe nimeni; 32. Ca să se împlinească cuvântul lui Iisus, pe care îl spusese, însemnând cu ce moarte avea să moară. 33. Deci Pilat a intrat iarăși în pretoriu și a chemat pe Iisus și I-a zis: Tu ești regele iudeilor? 34. Răspuns-a Iisus: De la tine însuți zici aceasta, sau alții ți-au spus-o despre Mine? 35. Pilat a răspuns: Nu cumva sunt iudeu eu? Poporul Tău și arhiereii Te-au predat mie. Ce ai făcut? 36. Iisus a răspuns: Împărăția Mea nu este din lumea aceasta. Dacă împărăția Mea ar fi din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca să nu fiu predat iudeilor. Dar acum împărăția Mea nu este de aici. 37. Deci i-a zis Pilat: Așadar ești Tu împărat? Răspuns-a Iisus: Tu zici că Eu sunt împărat. Eu spre aceasta M-am născut și pentru aceasta am venit în lume, ca să dau mărturie pentru adevăr; oricine este din adevăr ascultă glasul Meu. 38. Pilat I-a zis: Ce este adevărul? Și zicând aceasta, a ieșit iarăși la iudei și le-a zis: Eu nu găsesc în El nici o vină; 39. Dar este la voi obiceiul ca la Paști să vă eliberez pe unul. Voiți deci să vă eliberez pe regele iudeilor? 40. Deci au strigat iarăși, zicând: Nu pe Acesta, ci pe Baraba. Iar Baraba era tâlhar. Ioan 19 6. Când L-au văzut deci arhiereii și slujitorii au strigat, zicând: Răstignește-L! Răstignește-L! Zis-a lor Pilat: Luați-L voi și răstigniți-L, căci eu nu-I găsesc nici o vină. 7. Iudeii i-au răspuns: Noi avem lege și după legea noastră El trebuie să moară, că S-a făcut pe Sine Fiu al lui Dumnezeu. ... 12. Pentru aceasta, Pilat căuta să-L elibereze; iar iudeii strigau zicând: Dacă Îl eliberezi pe Acesta, nu ești prieten al Cezarului. Oricine se face pe sine împărat este împotriva Cezarului. 13. Deci Pilat, auzind cuvintele acestea, L-a dus afară pe Iisus și a șezut pe scaunul de judecată, în locul numit pardosit cu pietre, iar evreiește Gabbata. 14. Și era Vinerea Paștilor, cam la al șaselea ceas, și a zis Pilat iudeilor: Iată Împăratul vostru. 15. Deci au strigat aceia: Ia-L! Ia-L! Răstignește-L! Pilat le-a zis: Să răstignesc pe Împăratul vostru? Arhiereii au răspuns: Nu avem împărat decât pe Cezarul. Nu era vorba daca Iisus are sau nu autoritatea sa schimbe VT ci daca El S-a supus sau nu legii lui Moise. Tu ai zis în doua rânduri ca El s-a supus, eu ti-am demonstrat ca înlaturat practicile barbare din legea din Moise (ochi pentru ochi, uraste pe dusmanul tau, lapidarea adulterinilor) si regulile inutile (sâmbata, jertfele de animale). De altfel aparitia crestinismului a dus si la schimbarea iudaismului, care a renuntat la jertfele de animale, lapidarea adulterinilor si altele. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:15:14. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.